You are on page 1of 5

Social Studies

Unit 4
1. Why was trading over land through the Mediterranean so Expensive? A. gas prices were high B. every time an item changed hands, the price went up C. there was a shortage of spices in Asia D. horses cost a lot of money and people couldnt afford them 4. What country was Prince Henry the Navigator from and what did he open? A. Spain, school for explorers and navigators B. England, school to train missionaries C. France, school for metalworkers D. Portugal, school for explorers and navigators.

2. During the Age of Exploration, what did European missionaries believe it was their duty to do in the rest of the world? A. make money B. trade goods C. spread Christianity D. acquire silk and spices

5. What country controlled most of the lands in South America, except for Brazil? A. England B. France C. Portugal D. Spain

3. During the Age of Exploration, what type of wealth were European merchants searching for? A. goods from Asia such as silk and spices B. new land and territories to add to their empires C. natural resources D. all of the above

6. What country colonized the lands of Great Lakes, Mississippi River, and parts of Canada? A. England B. France C. Portugal D. Spain

PLEASE GO ON TO THE NEXT PAGE

Social Studies
Unit 4
Use the map below to answer the question:
Fill in the Blank Asia Africa Allied Powers Nationalism Central Powers Franz Ferdinand Militarism Alliances Imperialism Gavrilo Princip

9. _______________is when a country attempts to build an empire by acquiring new territory and colonies? 10. The ___________________ in WWI were made up of Austria-Hungary, Germany, Turkey, and Bulgaria. 11. Prior to WWI, European countries were fighting over territory in the continents of _____________ and ___________. 12. Having an intense, extreme pride in ones nation is referred to as ___________________. 13. Confederations of nations that agree to lend each other military assistance in the event of war are called ______________________. 14. Aggressively building up a countries military is referred to as _______________________. 15. ___________________was assassinated in Sarajevo in 1914, causing the spark that ignited WWI. 8. Which European empire had these colonies? A. Portuguese Empire B. French Empire C. Spanish Empire D. British Empire 16. The _____________________ were made up of Russian, France, the United Kingdom, United States, and Italy. 17. The assassin who was a member of the terrorist group the Black Hand and killed the archduke was named __________________.

7. Which European empire had these colonies? A. Portuguese Empire B. French Empire C. Spanish Empire D. British Empire

Use the map below to answer the question:

PLEASE GO ON TO THE NEXT PAGE

Social Studies
Unit 4
18. Before the Russian Revolution, Who was the leader of Russia, what was his Dynastys name, and what happened to him? A. Joseph Stalin, the Soviet Union, becam dictator B. Nicholas II, the Romanov dynasty, murdered with his family C. Adolph Hitler, the Nazi party, was defeated in Germany D. Benito Mussolini, the Roman Empire, was killed by his own people 22. All of the following are effects of the Treaty of Versailles on German citizens except: 19. After the Russian Revolution, what Group took over Russia, who was their leader, and what type of government did they give Russia? A. Nazis, Adolph Hitler, fascist B. czars, Benito Mussolini, democratic C. Bolsheviks, Vladimir Lenin, Communist D. serfs, Nicholas II, monarchy A. Germans were resentful and angry about the Treaty B. it destroyed the German economy causing an economic depression C. it caused many citizens to begin joining new political parties D. it spawned more tolerance of other religions around Germany 21. All of the following are provisions of the Treaty of Versailles except: A. Germany had to pay damages to all of the Allied Powers B. Germany had to accept blame for starting WWI C. Germany had to build a larger army and navy in case of another war D. Germany had to give up large amounts of land

20. Why were the serfs in Russia upset? A. many serfs were dying in WWI B. most people in the country were poor C. the rich people of Russian kept all of the wealth for themselves D. all of the above

23. Which of the following was not a belief of the Nazi party? A. Treaty of Versailles was unfair B. anti-Semitism, blamed the Jews C. Aryans are the ideal race D. communism is the ideal government

PLEASE GO ON TO THE NEXT PAGE

Social Studies
Unit 4

Matching: A. the last czar of the Romanov dynasty 24. economic depression _____ 25. Treaty of Versailles _____ 26. Vladimir Lenin _____ 27. Adolph Hitler _____ 28. Nicholas II _____ 29. Aryan _____ 30. Nazi Party _____ 31. anti- Semitism_____ 32. serf _____ 33. Soviet Union_____ E. the leader of the Bolsheviks who became leader of the Soviet Union after the Russian Revolution F. the Nazi belief that Jews are less than human and are to blame for many problems G. a poor, Russian peasant H. the document that officially ended WWI and arguably caused WWII I. the political party that gained popularity in Germany after WWI and eventually became a majority J. the leader of the Nazi party who assumed leadership of Germany in 1933 D. Russias new name after the Russian Revolution B. the Nazi partys ideal German race C. high unemployment, little economic activity, and widespread poverty

PLEASE GO ON TO THE NEXT PAGE

Social Studies
Unit 4
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. B C D D D B D C imperialism Central Powers Asia, Africa nationalism alliances militarism Franz Ferdinand Allied Powers Gavrilo Princip B C D C D D C H E J A B I F G D

PLEASE GO ON TO THE NEXT PAGE