UNIVERSITATEA VALAHIA DIN TÂRGOVIŞTE FACULTATEA DE INGINERIE ELECTRICĂ SPECIALIZAREA ENERGETICĂ INDUSTRIALĂ

Referat instrumentaţie virtuala

pentru ca factorul de putere al instalatiei sa se imbunatateasca. Diagrama de fazoriala AC = I1 sin  AB = AC – BC Din sistemul de ecuatii scoatem curentul I1. la un factor de putere cosM. AB = I sin' I1 cos = I cos' 2 . IC = ωCU = BC Figura 2. avand o putere activa P. si factorul de putere imbunatatit.Un motor electric M alimentat cu o tensiune alternativa U . Figura 1. Cunoscand capacitatea C a condensatorului se poate calcula curentul electric ce parcurge condensatorul. de frecventra f . Ce capacitate C trebuie sa aiba condensatorul montat în paralel cu motorul. Schema circuitului Din formula puterii active scoatem curentul I1.

Cu ajutorul paletei de controale care este o fereastră (Figura 3) ce apare doar atunci când se lucrează în cadrul panoului şi contine sub-palete cu elemente de control şi indicatoare de diverse tipuri. comenzile care implică intervenţia utilizatorului sunt în foarte mare măsură simplificate. Graph etc. fiind preferate elementele de comandă şi afişare grafice. cele care introduc datele. prin care sa se simuleze îmbunătăţirea factorului de putere şi scăderea puterii aparente a instalaţiei. String&Path. .√ Iar. În panoul frontal care este interfaţa dinspre utilizator a instrumentului virtual şi elementul de bază al programelor elaborate în LabVIEW deoarece cu ajutorul său se realizează introducerea sau extragerea datelor în/din mediul de programare. Paleta de controale 3 . denumite controale sau indicatoare. Figura 3. În panoul frontal. cele care comunică operatorului datele rezultate din proces. precum: Numeric. poartă numele de indicatoare (elemente de afişare). Afişarea paletei de controale se poate efectua în două moduri: apăsând butonul din dreapta al mouse-ului atunci când cursorul acestuia se află într-o zonă liberă a panoului sau. List&Table. am introdus controale si indicatoarele aplicatiei. Array&Cluster. iar ieşirile. Boolean. Controalele reprezintă intrările în instrumentul virtual. √ O aplicaţie cu ajutorul softerului LabVIEW poate fi dezvoltată pe acest suport teoretic. selectând din meniul Windows comanda Show Controls Palette.

sub-paletele se deschid automat atunci când cursorul mouse-ului trece pe deasupra lor iar paleta rămâne vizibilă doar până la selectarea unei functii. Afişarea paletei de unelte se efectuează selectând din meniul Windows. o sub-paletă se deschide (înlocuind paleta de funcţii) doar când se face un click pe simbolul său. În primul caz. În al doilea caz. comanda Show Tools Palette.Uneltele din această paletă sunt utilizate pentru: operare (modificarea valorilor unor elemente de control). selectarea de culori şi colorarea.Cu ajutorul paletei de unelte care este o fereastră (Figura 4) ce apare atât în cadrul panoului cât şi al diagramei. Figura 4. editare a textelor (în panou şi în diagramă). Afişarea paletei de unelte Cu ajutorul paletei de funcţii care este o fereastră (Figura 5) ce apare doar atunci când se lucrează în cadrul diagramei şi conţine sub-palete cu diverse categorii de funcţii. Paleta rămâne vizibilă şi după selectarea unei funcţii. inserarea de puncte de oprire a rulării. sau selectând din meniul Windows comanda Show Functions Palette. selectare (poziţionare. afişare a meniurilor proprii. deplasare a imaginii într-o fereastră. 4 .Afişarea paletei de funcţii se efectuează în două moduri: apăsând butonul din dreapta al mouse-ului atunci când cursorul acestuia este într-o zonă liberă a diagramei. dimensionare). conectare. inserarea de puncte de probă. proceduri sau structuri specifice de programare.

rotunjire la întregul superior 5 . Figura 6. împărţire (Divide). valoare absolută (Absolute Value). decrementare (Decrement).Figura 5. rotunjire la cel mai apropiat întreg (Round To Nearest). Afişarea informaţiilor referitoare la un simbol de funcţie În subpaleta Numeric se află funcţiile pentru valori numerice în care se remarcă o primă categorie. Paleta de funcţii Dacă un simbol de funcţie a fost deja dispus în diagramă iar cursorul mouse-ului este poziţionat deasupra acestuia. rotunjire la întregul inferior (Round To -Infinity). incrementare (Increment). scădere (Subtract). dedicată funcţiilor aritmetice simple: adunare (Add). în fereastra Context Help apar informaţii referitoare la funcţia respectivă (Figura 6). înmulţire (Multiply).

Negare (Not). tot în subpaleta Numeric se află elementul Numeric Constant (constantă numerică). invitând utilizatorul să introducă valoarea numerică dorită. Se deplasează cursorul mouse-ului. grupate în subpaleta Boolean (Figura 8). 6 . generator de numere aleatoare între 0 şi 1 (Random Number 0-1). Ordinea în care se selectează cele două componente (sursa şi destinaţia) nu este importantă. Din acest moment. deasupra primei componente care începe să clipească şi se face click. Sau Exclusiv (Exclusive Or). schimbare de semn (Negate). deoarece mediul de programare LabVIEW identifică automat sursa şi destinaţia. în timp real. se remarcă funcţiile logice simple Şi (And). aşa cum se observă în Figura 7. inversare (Reciprocal) etc. Realizarea unei legături între două componente ale diagramei se efectuează cu ajutorul uneltei de conectare (Connect Wire).. Sau Negat (Not Or). transformat în unealta de conectare.(Round To +Infinity). Subpaleta Boolean conţine şi cele două constante logice: Adevărat (True) şi Fals (False). stabilind primul capăt al legăturii. care. pe ecran va apare. dacă mouse-ul este deplasat. Funcţiile din subpaleta Boolean Dintre funcţiile pentru valori booleene. produsul dintre o valoare x şi o putere a lui 2 (Scale By Power Of 2). imaginea unui fir cu un capăt fixat de prima componentă şi cu un capăt legat de cursorul mouse-ului (Figura 9). rădăcina pătrată (Square Root). Figura 7. Sau Negat Exclusiv (Not Exclusive Or). compunere aritmetică (Compound Arithmetic). legătura putând fi realizată în orice sens. Implică (Implies) etc. De asemenea. Funcţiile din subpaleta Numeric Figura 8. la momentul inserării în diagramă. Şi Negat (Not And). stabilind sensul de circulaţie al datelor. capătă implicit valoarea 0 şi intră în modul de editare. Sau (Or).

Realizarea legăturilor între componente Cu ajutorulfuncţiei Greater (figura 10). fixând. Exemplificarea funcţiei Greater 7 . astfel. Figura 10.Se deplasează cursorul mouse-ului deasupra celei de-a doua componente care începe. al doilea capăt al firului de această componentă. ieşirea va avea valoarea booleană True dacă valoarea de la intrarea de sus este mai mare decât valoarea de la intrarea de jos sau va avea valoarea booleană False în caz contrar. spre exemplu. Figura 9. să clipească şi se face click. la rândul său.