Tema 1:Notiuni generale a SPS SAP- serviciul de asistenta psihologica, constituie o structura organizationala a sistemului de invatamint din R.

M predistinat pentru asigurarea dezvoltarii psihologice progresive a elevilor , dezvoltarii capacitatilor, abilitatilor, aptitudinilor, realizarii posibilitatilor si profilaxiei devierilor. Scopul SAP-acordarea suportului psihologic copiilor sesizat ca un sistem al activitatii profesionale a psihologilor orientat spre crearea conditiilor socio-psiholgoice pentru invatarea cu succes, pentru dezvoltarea integra psihologica, fizica,intelectuala,emotionala a copiilor. Principiile didactice: 1.Principiul umanismului 2.Centrarea pe personalitatea copilului 3.Orientarea spre valorile generale-umane si spre cerintele ale vietii cotidiene. Obiectivele de baza a SAP: 1.Analiza psihologica a situatiei sociale de dezvoltare in institutiile de invatamint stabilirea problemelor de baza si determinarea cauzelor aparitiei lor si totodata a mijloacelor de solutionare a acestora. 2.Contribuirea la dezvoltarea personala si intelectuala a copiilor la fiecare etapa de virsta , prin formare de aptitudini catre autoeducatie si autodezvoltare 3.Abordarea individualaa fiecarui copil in baza cercetarii psihopedagogice a copiilor. 4.Acordarea de ajutor colectivului pedagogic in armonizarea climatului social-psihologic din institutiile de invatamint 5.Asigurarea psihologica a programelor instructive in scopul adaptarii continutului lor si metodelor de insusire la posibilitatile si particularitatile intelectuale si personale ale copiilor 6.Profilaxia si depasirea dereglarilor in sanatatea mintala si sociala a copiilor 7.Acordarea de ajutor specializat parintelor 8.Contribuirea la implementarea in practica institutiilor de invatae a realizarilor din domeniul psihologic. Tema:Burn out/ Arderea emotionala Etapele sindromului: 1.Entuziasmul ideal 2.Stagnarea ineficienta,dezamagirea, scaderea progresiva a entuziasmului 3.Sentiment de frustrare, migrene,tulburari gastro-intestionale. 4.Apatia plina de dezamagire Cauzele aparitiei: 1.Suprasolicitarea la serviciu 2.Nerecunoasterea meritelor 3.Stilul de viata Simptomatica 1.Oboseala 2.Dureri somatizate 3.Scaderea imunitatii 4.Greu adorm, insomnii.

Pentru a masura intelegenta elevilor el primul introduce metoda metrice si statistice. care conduce spre elaborarea testelor mentale.. scolari incadrati in circumscriptile departamentale ale invatamintului primar. evaluarea consecintelor psihologice ale aplicarii tehnicilor educative. scolare. SPS in Elvetia In Geneva nu exista SPS la nivelul scolii primare. datorita activitatii lui Wallon cind in 1947 elaboreaza proiectul reformei invatamintului public in care pentru prima data sunt trasate sarcinele majore ale ps. evaluarea individuala si colectiva a elevilor.Obiectivul major este de a suscita dorinta elevilor de a reusi la invatatura. Sully profesor din UK creaza primul laborator de psihologie din UK care inglobeaza studiul normalului si patalogicului la elevi. Au acelasi statut ca si profesor si depind pe plan administrativ de director si decanul scolii. fiecare grup acopera 1000 de elevi. care includ ps scolari. SPS in SUA Psihologii scolari profesionisti au nevoie de 2 ani de pregatire. Exista pentru elevi de vistra 12-15. In Franta Binet creaza primul laborator de pedagogie din Paris In Germania lucraile lui Stern reflecta aceleasi preocupari In SUA Hall 1891 fondeaza prima revista conscrata ps copilului si educatiei SPS in Franta Nascuta la frontiera sec 19-20.profesorilor sau a serviciilor sociale. 2)Retele de asistenta specializata pentru copii in dificultate. doctori. deobicei lucreza ps clinicieni.cunostinte generale pentru doctori.Orientare prioritara devin deficientele mentale. integrarea elevilor cu handicap. Anii 70 se caracterizeaza prin organizarea structurlor de prevenire a inadaptarii scolare in cadru carora ps scoalr joaca un rol central. . 3)Ps. depistarea elevilor intirziati si a elevilor-problema. medici si psihoterapeuti. independente de scoala si lucreaza mai mult la solicitarile parintelor. Structura sps francez 1)Grupele de asistenta psihopedagogica create in 1976 sunt afiliate directorului scolii. Formarea ps scolar Prevede o intruire psihopedagogica O practica de cel putin 5 ani Diploma de ps scoalr asigurata de facultatile de stiinte umane din Franta Un rol deosebit in formarea continua il joaca Asociatia franceza a psihologilor scolari. Examinarea si observarea psihologica a elevului in strinsa colaborarea cu profesorii si familia.Tema nr 2:Istoricul aparitiei SPS Prima data se intilneste in Anglia la sf sec 19 in scopul orientarii educatiei familiare si scolare a fiecarui copil. Galton1884 isi propune sa studieze diferentele individuale de origine genetica. cum ar fi controlul psihologic al elevilor. Este responsabil de un sector scolar( 800-1000) 4)Centrele medico psihopedagogice care nu depind de Minister educatiei. Responsabilitatile pentru copii din acest ciclu le asuma serviciile medico-pedagogice. si plus 2 de pregatire sub supraveghere. 5) Centrele de asistenta psihopedagogica. Prevenirea dificultatilor scolare .

Obiectivul principal: Dezvoltarea armonioasa psihologica si sociala a elevilor Actioneaza in psihoprofilaxie.Activitatea ps ihologului in interiorul institutieii scolare( colaborarea strinsa cu profesori.Formarii si dezvoltarii profesionale Tema nr 3: Activitatea de psihoprofilaxie 1. psihodiagnostic si consulttaiva Psihoprofilaxie: inscrierea copiilor in clasa. SPS in Rusia Exista 2 tipuri de interventie psihologica: 1.Inofensivitatii si caracterului adecvat al metodelor si tehnicilor psihologice aplicate. interventii pentru profesori. serviciu specialziat independent de scoala.De ordin adaptativ. gradul lor de pregatire. Evaluarea psihologica si pedagogica a elevilor.Principiul competentei profesionale.Respectarii drepturilor si demnitatii oricarei persoane. Este un sistem de masuri de prevenire a dificultatilor in dezvoltarea psihica a personalitatii si de creazre a conditiilor psihologice favoraile pentru aceasta dezvoltare. Psihodiagoza: interese aptitudini inclinatii( studierea particularitatilor psihologice).Activitatea psihologului la nivel de raion( asigura asistenta tuturor scolilor. 3.) SPS in Moldova A fost creat in 1990. Are . motivatia. 11.Confidentialitatea 8.Principiul colaborarii 7. 2. insusirea si executaea profesiei. previne socurile la elevi.Responsabilitati psihologice si sociale 5.Nonexploatarii 10. dezvoltarea potentialului maxim.unde a intimpinat probleme: 1.determinarea disfunctiilor psihologice Activitatea corectiva:elaborarea recomandarilor.Nondirectivitatii( ps nu decide in locul clientului) 9.La fel au centre de psihologie scolara. Psihoprofilaxia este o forma a activitatii psihologului practician orientata spre pastrarea . Consultatii individuale:autodeterminarea profesionala. consolidarea si dezvoltarea sanatatii mentale a copiilor la toate etapele dezvoltarii scolare si prescolare. dezvoltarea copiilor.Integritatii morale si profesioanale. dezvoltarea comunicarii. relatii cu adultii si semenii.Posibilitatile financiare. Codul deontologic al SPS in Moldova: 1.Lipsa unei relatii definite intre scoala minister etc. 4.Respecatarea standartelor sau principiilor etice. obiectiv principal : elevul si problemele lui-personalitatea. 6.relatii cu semenii. Munca lui include popularizarea psihologieii psihoprofilaxie consilierea psihologica psihodiagnosticul) 2.Intruneste un patopsiholog defectolog psihoterapeut pedagog.parinti. 2.intelegenta.

-intensificarea eficientei procesului instructiv-educativ in scoala -metode efieciente de administrarea a colectivului pedagogic -solutionarea constructiva a conflictelor aparute intre administratia scolii .atentia psihologului este orientata si concentrata asupra copiilor cu probleme majore in invatare si in comportament.functia de a preveni unele actiuni ale persoanei de a preveni tulburarile ce ar stopa . Care programe de instruire pentru elevii de virsta scolara mica sunt mai eficiente? 2. 2. Oferirea recomandarilor pentru lucru cu copii aflati in dificultate sau cu cei cu CES . de parinti. La acest nivel psihologul include in cimpul sau de activitate elevii din scoala. absentism. abandon III tertiara. Interesele administratiei scolii : -organizarea instruirii diferentiale .orientata spre persoanele din grupul de risc. care pot fi numite si tipuri: I primara. sanatatii mentale si emotionale. Scopul principal este depistarea dificultatilor sau o adaptare a comportamentului. Durata unei lectii cu continut psihologic poate varia intre 15-20 min pina la o ora . Se includ copii cu CES diferit( de cel putin 2 ani de nivel de dezvoltare) Lectiile cu continut psihologic: Psihologul are sarcina de a populariza cunostintele din domeniul sau de activitate sau de a satisface interesele peersonale pentru psihologie. Recomnadarea literaturii psihopedagogice privind instruirea metodicii dezvoltative 3. stres) • Sa elaboreze programe de activitate in scopul educarii. II secundara. • Sa se implice activ in prevenirea conflictelor aparute in colectivele didactice. Se lucreaza mai mult cu copii cu probleme la nivel comportamental : furt. impiedica evolutia favorabila a personalitatii si intelectului acestuia. esec scolar. Sarcinile psihoprofilaxiei: • Sa participe la cercetarea nivelului de pregatire a copilului pentru frecventarea institutiei de invatamint in scopul de a preveni devieri in dezvoltarea lui. cadrele didactice si sau parintii -eficientizarea relatiilor interpersonale cu parintii copiilor -oboseala si surmenajul ocupational Interesele invatatorilor claselor primare: 1. Psihoprofilaxia presupune 3 etape . • Sa studieze programele curriculare si sa elaboreze recomandari in vederea dezvoltarii optime a copilului relfectind particularitatile individuale si de virsta ale copiilor • Sa elaboreze programe de prevenire a factorilor nocivi ( dezadaptare scolara. • Sa asigure procesul de adaptare a copiilor la conditiile noi de viata din institutiile scolare si prescolare • Sa contribuie la crearea unui climat psiholgic favorabil in activitatea copiilor si a cadrelor didactice. spre acei copii la care apar unele probleme in sfera personalitatii.cea care se orienteaza pe depistarea si combaterea cauzelor problemelr ppsihologice si are drept scop asigurarea si consolidarea starii de sanatate mentala. de copii.

Alegerea profesiei elevilor 2. Cum influenteaza relatiile interpersonale din familie asupra succesului copilului 5. Cointeresarea preadolescentilor a a invata 2. Cum reactionam daca depistam ca preadolescentul face parte dintr-un subgrup social 8. Cum raspunde la grosolania sau brutalitatea preadolescentului? Cum procedam in cazul in care in care depistam ca copilul fumeaza sau consuma alcool? 7. Cum sa faca ca copilul sau sa invete mai bine? 2.Interesele profesorilor claselor gimnaziale: 1. Depasirea dificultatilor in procesul adaptarii scolare 3. Cum ajutam copilul sa sustina examenele cu succes 12. Recomandari pentru lucru cu preadolescentii. Analiza psihologica a unei clase problema . Cum reactionam daca preadolescentul a savirshit o fapta amorala sau asociala 10. Depasirea stresului. Cum reactionam la stilul de imbracaminte. Elaborarea regimului zilei pentru copil pentru a nu fi suprasolicitat 4.constatarea de catre pedagog a unui slab randament scolar asociat cu un comportament specific al elevilor poate sa-l oblige sa recurga la serviciile psihologului scolar. examenelor de absolvire Interesele parintilor: 1. 11. comunicarea eficienta in grup si cu persoanele de sex opus 3. Intrebarile care apar in asemenea cazuri sunt urmatoarele:  Care este originea comportamentului observat?  Este acest comportament specific clasei sau grupului? . Cum reactionam in cazul in care adolescentul doreste sa doreasca sa traiasca in concubinaj 14.depasirea fricii si anxietatii 9 ce este succesul Tema 4:Campul de interventie al psihologului scolar La nivelul clasei de elevi interventiile psihologului scolar vizeaza in majoritatea cazurilor solicitarile specifice se pot materializa in examene psihologice si pedagogice care la randul lor ar putea include: 1. probleme de comportament 3. Cum determinam aptitudinile speciale ale preadolescentului Si cum contribuim la dezvoltarea lor. autocunoasterea 8. Reactiile asupra preadolescentilor care incep sa fumeze sau sa consume alcool 4. Cointeresarea elevilor a invata 3. Cum sa contribuim la dezvltarea intereselor de orientare profesionala 13. Atitudinea fata de dragostea timpurie a adolescentilor Interesele profesorilor claselor superioare: 1. Cum depistam daca adolescentul consuma substante psihotrope Interesele elevilor: 1. Comunicarea eficienta cu copilul 6.Cine este psihologul si cu ce se ocupa 2. machiaj vulgar al preadolescentului 9. coafura. luarea deciziei 4 sustinerea unui discurs 5prietenie gelozie si dragostea 6Ce presupune unele profesii 7.

indisciplina. inhibitia. gradul de maturitate. La nivel de cercetare. Analiza sociometrica a unei clase normale. Examinarea elevului aflat in dificultate sau in situatie de esec scolar. Prevenirea tulburarilor de inadaptare si de insucces scolar 2. 3. aplicand probe de inteligenta verbale si nonverbale..  .  La nivelul clasei – colaborarea cu profesorii vizeaza mai mult experimentarea unei noi metode de invatare 3. convorbirilor si a consultarii psihologului de catre parinte in solicitarea unui sfat. La nivelul elevului vizeaza urmatoarele astecte: 1. sentimentul de inferioritate. manie.In care caz se poate de vorbit despre influenta pedagogului in instalarea unui asemenea comportament 2. probe de personalitate  Convorbirilor individuale cu elevul.  In baz convorbirilor cu parintii in decursul carora psihologul cauta sa sesizeze caracteristicile mediului familial. echilibrul emotional. La nivelul familiei: Rolul psihologului se rezuma mai mult la comunicarea rezultatelor testarilor. Masurarea nivelului pegagogic al clasei – cu ajutorul examenelor obiective psihologul poate evalua nivelul global de instruire al elevilor pentru un ansamblu de materii predate so poate analiza totodata achizitiile si lacunele intr-o disciplina concreta. Aici intra urmatoarele categorii de elevi:  Retardati scolari  Copii putin dotati este vorba mai mult de un esec global la elevii cu capacitati intelectuale sub norma  Elevii cu succes scolar diminuat – elevii la care putem observa o anumita diminuare a rezultatelor la invatare  Copii cu tulburari de personalitate – cele mai frecvente solicitari sunt tulburarile structurale si cazurile grave de inadaptare ( imaturitatea efectiva. hiperemotivitatea. teste de cunostinte scolare. Colaborarea cu profesorii – aceasta se poate face la diferite nivele:  La nivelul elevului – sunt enuntate rezultatele care trebuiesc explicate profesorului in termeni foarte clari pentru el. se va afla motivatia elevului. planurile de viitor. gradul de autonomie. 2. Orientarea scolara si profesionala Orientarea se face in baza:  Examinele psihologice individual aprofundate. probe psihomotorii. opozitia impulsiva si imediata sau din contra gandita si care se poate manifesta intr-o multitudine de forme: pasivitate nesupunere. sentiment de insecuritate si anxietate)  Diferentele intelectuale 3. dezordine etc. agresivitate.

de aptitudini si organizatorice COS-1. sociometria. accetul este pus pe imaginea de sine a copilului in raport cu esecul scolar. sociometria.examinarea nivelului de pregatire pentru scoala (determinarea maturitatii scolare. Scopul de baza consta in asigurarea informationala a procesului instructiv . rezultatele psihodiagnostice sunt necesare pentru: . motivatia la invatare.alcatuirea caracteristicii psihologice a copilului si urmarirea dinamicii dezvoltarii lui . cercetarea motivatiei pentru invatare. dictare grafica). chetionarul lui D. Tema: Activitatea de psihodiagnostic. dar si observarea dinamicii starilor psihice a discipolilor. adaptarea scolara (aprecierea nivelului de motivatie scolara. determinarea climatului psihologic.testul de cunostinteStur4. Super. acestea se aplica dupa un semestru) Clasa a 4-a .educativ. teste de personalitate. Clasa a 9-a chestionare de personalitate. Tipuri de teste obligatorii Clasa 1 . Cercetarile actuale demonstreaza o abordare clinica a psihologiei in campul educativ. grupul copiilor cu dificultati in dezvoltare si instruire.Psihologia scolara nu poate fi redusa la o stiinta aplicativa.alegerea mijloacelor si formelor de ajutor in conformitate cu particularitatile lor de instruire si comunicare Psihodiagnoza in institutiile de invatamant prescolar si preuniversitar cuprinde 3 tipuri de actiuni: 1. testul inelelor Clasa a 5-a se lucreaza cu adaptarea scolara Erish. KernIiraseck. Deasemenea intr-o perioada recenta cercetarile au fost orientate spre studiul influentei mediului socio-cultural asupra perceptiei elevului de catre profesor.determinarea cailor si formelor de acordare a ajutorului copiilor ce intampina dificultati in instruire. testul Holand. Psihodiagnosticul si evaluarea psihologica reprezinta o forma de activitate complexa a psihologului practician din cadrul sistemului de invatamant orientata spre studierea psihologica aprofundata a copilului pe parcursul intregii perioade de instruire pentru cunoasterea particularitatilor sale psihice prin intermediul tehnicilor psihologice spre determinarea particularitatilor individuale si capacitatilor personalitatii. testul de anxietate scolara Philips. reusita si imaginile sale parentale. Psihodiagnosticul minim care se efectueaza conform programului de baza si are un caracter diferentiat permitand selectarea conditionata a copiilor in 2 grupuri: grupul copiilor cu stare psihologica confortabila. dezvoltare. determinarea climatului psihologic Dusabaev. casa copac om. adaptare etc. posibilitatilor lui potentiale in procesul instruirii si spre identificarea cauzelor si mecanismelor dereglarilor in instruire. Toulouse-Pieron. testul casuta. Raven. Clasa a 10-a chestionarul relatiilor interpersonale Leary. Eysenk. . comunicare si reglare a starii emotionale .

a cadrelor didactice. 5. administratiei scolii si insusi a elevilor. sau dupa rezultatele diagnosticului minim. Etapele activitatii de psihodiagnoza 1. activitati extrascolare. recomandari cu privire la rezultatele obtinute in urma psihodiagnozei. Cand problema devine clara. disponibilitatea lui si starea sa de dispozitie. Interpelarile catre psiholog vin din partea parintilor. a cadrelor didactice sau parintilor. convorbiri cu dirigintele.asigurarea calitativa a pregatirii copiilor pentru scoala. cadrelor didactice. Stabilirea climatului psihologic. . Mai apoi trebuie sa tinem cont de problematica studiata. Studierea interpelarii si formularea problemei psihologice. Verificarea eficientei datelor obinute in urma programului de remediere.evaluarea colectivului institutiei prescolare in diferite situatii curente in scopul optimizarii climatului socio-psihologic din cadrul institutiei . Elaborarea programului de psihodiagnostic individual si de grup in institutiile prescolare: .stabilirea nivelului de adaptare a copiilor la conditiile socio-psihologice de grup . gimnazial si liceal. Sa intocmeasca caracteristica elevilor la solicitarea administratiei.diagnosticarea sferei relationale si comunicative parinte-copil . 4. 2. Sa elaboreze procese verbale. De obicei informatia este obtinuta prin observatii asupra elevilor. 7. psihologul inainteaza niste ipoteze privind cauzele dereglarilor elevului in procesul de instruire si educatie plus posibilitatile lui potentiale si orientarea intereselor lui. fie cu copiii cu particularitati si probleme ale sferei cognitive. in rezultatul adresarii se formuleaza problema de lucru si se incepe procesul de studiere a informatiei despre elev.2. cu parintii si cu colegii. Diagnoza psihologica reprezinta momentul central in activitatea de psihodiagnostic si se stabileste nu doar dupa rezultatele cercetarii psihologice dar neaparat presupune corelarea rezultatelor obtinute cu particularitatile evidentiate care se manifesta in situatiile de viata. 3. a relatiilor interpersonale intre colectivul de elevi. Elaborarea programului de psihodiagnostic individual si de grup in ciclul primar. Studierea multiaspectuala a copiilor nou inmatriculati in scopul asigurarii adaptarii optime la conditiile noi. cadrele didactice si parinti. concluzii. 6.determinarea timpurie a dezvoltarii cognitive. 2. Alegerea metodelor de cercetare. 8. Analiza si pronosticul rezultatelor obtinute in urma psihodiagnozei. emotional-volitive si comportamentale al copilului . varsta copilului. 3. In primul rand in alegerea metodei trebuie de tinut cont de faptul ca aceasta trebuie sa fie fidela si valida. schitarea planului de dezvoltare si de remediere a diverselor devieri in dezvoltare. Serviciul psihologic scolar in activitatea de psihodiagnostic va rezolva urmatoarele sarcini: 1. este aplicat de obicei la solicitarea parintilor. Psihodiagnosticul de delimitare primara a normei si patologiei in dezvoltarea psihica a copilului 3. Alegerea corecta si adecvata a metodelor de cercetare reprezinta una dintre cele mai complicate etape ale activitatii de psihodiagnostic. cu alti pedagogi. Cercetare psihologica aprofundata care reprezinta activitatea psihologului in raport cu copiii care fie au un conflict psihologic interior.

acestea se desfasoara sub forma de sedinte (o sedinta dureaza intre 20-35 de min).particularitatile caracterului si a comportamentului. antisocial etc. experimente.reusita scolara. interese. .motive. distructiv si autodistructiv. Sa alcatuiasca proiectele sedintelor de dezvoltare si remediere. .dezvoltarea fizica si sanatatea copilului. . 3. Recomandarile practice in cadrul acesteia sunt elaborate programe corectionale si dezvoltative si de obicei aceste programe contin atat aspecte psihologice cat si pedagogice. cognitive. Copiii cu deviante mai mari de comportament sunt directionati spre directia invatamantului. .aptitudinile cognitive. Activitatea de dezvoltare si remediere poate fi petrecuta atat individual cat si in grup. tracului etc. Activitatea de dezvoltare si remediere reprezinta un set de masuri orientate spre recuperarea sau ajustarea neajunsurilor psihologice sau de comportament cu ajutorul mijloacelor speciale de influenta psihologica prin pastrarea individualitatii persoanei. comportamentale) . . . Alegerea formei concrete este determinata de rezultatele evaluarii si psihodiagnozei minime. Sarcinile activitatii de psihoremediere si psihodezvoltare: 1.nivelul de pregatire pentru instruirea in scoala. violenta sporita. chiulul scolar.nivelul educatiei. Sa realizeze sedintele de dezvoltare si remediere in scopul: . . Deseori in aceste programe sunt implicati si parintii. Sa organizeze programe speciale de remediere/corectie a comportamentului deviant la copiii care prezinta probleme grave in comportament(absenteism. lectie sau sub forma de training (90 minute fara pauza).particularitati psihologice deosebite. . 2. Caracteristica psihopedagogica: . Toate activitatile pot avea si alte forme: exercitii. relationare.4. . Sa elaboreze programe complexe vizand diferite aspecte ale dezvoltarii psihice.diminuarea comportamentului agresiv.diminuarea anxietatii.dezvoltarea multilaterala a copiilor (volitive. tentativa de suicid etc. empatie si toleranta. elemente de training. daca este nevoie sunt redirectionati spre alte institutii cu psihologi calificati. Activitatea de dezvoltare este orientata spre crearea conditiilor social-psihologice pentru dezvoltarea integra a copilului iar activitatea de remediere spre rezolvarea problemelor de invatare sau ale sferei emotionale si comportamentale. timiditatii. intalniri cu caracter instructiv-dezvoltativ. . . Tema: Activitatea de psihoremediere si psihodezvoltare. abandon scolar. inclinatii.dezvoltarea si formarea deprinderilor de comunicare. 4.date despre elev si familia lui. emotionale si comportamentale.

Realizarea programului 6. Incheierea contractului intre psiholog si elev 2. Principiul complexitatii emotionale a materialului stimul Psihoremedierea si psihodezvoltare este mai eficienta daca este organizata nu mai rar de o data pe saptamana iar pentru dezvoltarea proceselor cognitive de trei ori pe saptamana. Sugestia 3. Tipuri de psihodezvoltare si psihoremediere: Dupa caracterul orientarii: . Aprecierea eficientei activitatii de psihoremediere. Avantaje: .sunt descoperite particularitatile individuale ale elevului .este posibila aprobarea noilor forme de comportament .psihoremediere simptomatica -cauzala Dupa continut: .a sferei relationale Principiile sarcinilor dezvoltative si de psihoremediere: 1. Consilierea Etapele psihoremedierii individuale 1. Psihoremedierea si psihodezvoltarea individuala. Convingerea 2. serviciul asistenta sociala din sector. Psihoremedierea si psihodezvoltarea de grup. Avantaje: .a sferei afectiv-volitive . Cercetarea problemelor clientului 3.sunt inlaturate mai usor barierele psihologice Metodele principale de lucru sunt: 1.In cazul in care psihologul nu a remediat cu succes problema aparuta este obligat sa faca recurs la institutiile si organele de rigoare in forma scrisa (politia: sectia pentru minori. centrele specializate guvernamentale si nonguvernamentale). Principiul particularitatilor de varsta si individuale 6.a sferei cognitive .asigura confidentialitate absoluta. Principiul prioritatii psihoremedierii cauzale 4.te conduci dupa psihodiagnostic 3.a personalitatii . Elaborarea de catre psiholog a programului de psihoremediere si psihodezvoltare 5. Principiul unitatii diagnosticarii si psihoremedierii .totul se lucreaza in sistem 2. Principiul activitatii 5. -intreaga atentie este orientata doar spre client . Durata se poate prelungi pana la cateva luni.are loc facilitarea exprimarii emotiilor . Principiul sistemic . Principiul complexitatii metodelor de influenta 7. Cautarea procedeelor de solutionare a problemelor 4.se dezvolta sentimentul de apartenenta la grup .

D. Grupul de training sau trainingul social-psihologic: Avantaje: Participantii isi formeaza o imagine mai completa si obiectiva despre pozitia lor in mediul social si despre atitudinea celor din jur fata de ei. Altruismul 5. Interviul clinic semistructurat pentru copii 3. Coeziunea de grup 9. se produce o reevaluare a capacitatilor personale. D. Atitudinea fata de sine 3. in scoala: 1. Comunicarea informatiei 2. Influenta interpersonala 8. Durata activitatii grupului poate fi de la 1-6 luni pana la cativa ani. Autoreglarea Mecanisme de influenta: Irvin Yalom (psihoterapeut) enumera urmatoarele mecanisme: 1.Sarcinile se focuseaza pe 3 componente ale autoconoasterii: 1. de a reactiona flexibil la situatii si de perceptie obiectiva a mediului.include: . structura si istoricul familiei) 2. . se intensifica obiectivitatea perceptiei despre oameni si despre sine. conditii socio-economice. tipuri de tratamente sau terapii prin care atrecut. H. Sugerarea increderii 3. Suferintele universale 4.principiul informarii . Catarsisul La completarea grupului psihocorectional sau de psihodezvoltare trebuie de tinut cont de urmatoarele principii: . Dezvoltarea tehnicii comunicarii interpersonale 6. rude apropiate si in unele situatii persoane cu deficiente fizice. Trainingul social-psihologic se organizeaza in grupuri a cate 8-12 persoane si are o durata de aproximativ 30-50 de ore dar care pot varia. ruta si evolutia scolara. Scala de evaluare a hiperactivitatii cu deficit de atentie .caracter benevol . antecedente medicale. Tema:A. Cum poate fi evaluat un copil cu A. se dezvolta deprinderi de reflectie. probleme comportamentale curente. Autointelegerea 2. Comportamentul imitational 7. Cea mai eficienta metoda de training este metoda maratonului.completata de cadrul didactic. impulsivitate. hiperactivitate. Anamneza .forma adaptata a interviului clinic pentru diagnosticarea copiilor hiperactivi (include un set de intrebari referitoare la factori ai dezvoltarii. Se bazeaza pe diagnosticul a 3 domenii: deficit de atentie. Creste nivelul de sociabilitate. Intervalul sedintelor este de 0-3 zile. H.principiul varstei si atitudinii fata de sex a grupului Nu se recomanda de inclus in grup persoane cu deficiente intelectuale sau psihice. D. D.

este inclus un chineto-terapeut 5. desenul omuletului. Terapii comportamentale. agitatia psiho-motorie. Procesul de invatamant pentru copiii cu CES trebuie sa vizeze pe langa componenta instructiveducativa si o componenta compensator-recuperatorie. operatii aritmetice de baza. Elementele de psihomotricitate: motricitatea globala. cu discriminarea structurilor de forma si culoare. notarea comportamentelor observate se face la intervale de 30 de secunde si contine 5 categorii comportamentale: sustinerea atentiei la sarcina. jocul cu obiecte in timpul lectiei si capacitatea de a ramaine asezat in timpul lectiei. art terapia) . Terapia chinestezica . 2. expresivitatea comunicarii etc. Matricile progresive Raven color.recomandarea centrelor speciale de educare a copiilor cu adhd Tema: Terapia educationala a copiilor cu CES. scrierea. Nivelul achizitiilor lingvistice . intensitatea starilor afective. securitatea personala etc. un model terapeutic complex va integra mai multe tipuri de terapie: 1. Terapii de dezvoltare psiho-motorica (se lucreaza cu orientare tempo-spatiala.tehnici de relaxare. dramaterapia. deplasarea de sine statatoare. Ludoterapia 8. 2. aplicarea tehnicii time out.formarea si dezvoltarea conceptului de numar. sa isi aranjeze singur. Terapia educationala complexa si integrata cuprinde urmatoarele module: Pentru a formula un program de terapie educational-terapeutica se apeleaza la grila globala de evaluare a elevului: 1. Terapii reductive de tensiune so conflict . gradul de acceptare/respingere a celor din jur etc. 4. vocabularul activ. Terapiile cognitive 7. citirea. relatii geometrice etc. se incepe cu constientizarea schemei corporale etc.este proiectata pentru 15 -20 de minute prin comparatie cu copiii cu nivel mediu din clasa. Conduita relationala si emotiva . 5. elementele de gramatica. ) 4.4. sa manance singur. vocabularul pasiv. Rezultatele evaluarii pot determina si tipul programului de interventie personalizata. organizarea senzorio-perceptiva etc. .daca poate sa se imbrace singur. specifica.modalitatea de relationare cu cei din jur. testul Bender forma prescurtata. Ergoterapia . . Fisa de observatie comportamentala in timpul lectiei .terapia prin munca 6. desenul familiei. 5.tehnici de aplicare a terapiei comportamentale la clasa.educarea parintilor cu privire la aplicarea metodelor de terapie comportamentala: aplicarea unui sistem de recompensa sau premiere imediat dupa un comportament adecvat al copilului. Elemente de atonomie personala . vorbitul excesiv in timpul lectiei. 6. coordonarea vizual-motorie. metode de persuasiune. 3. 3. Elemente de achizitie logico-matematice si a functiilor simbolice .comunicarea verbala. Terapiile de grup (socioterapiile. Terapia comportamentala pentru tratarea copiilor cu adhd este aplicata in 3 nivele .

a dezvoltarii tehnologice a schimbarii sistemului de valoi interese etc.factori social-economici(dispritia profesiunii respective). Reorientare scolara si profesionala este definita ca actiune intreprinsa de cel in cauza in vederea schimbarii optiunii sau profesiei initiale. Sarcinele psihologului: 1. Selectia se finalizeaza cu calificativul apt/inapt.Durata. aptitudinilor formate la elevii cl 9-12. Criterii de difirentiere intre selectia si orientarea profesionala: 1. teste)( alegerea dintr-un grup de candidati la o profesiune a celor mai capabili.sa organizeze impreuna cu dirigintele treninguri in scopul identificarii.sa acorde consilierea si recomandari in vederea rezultatelor obtinute in urma psihdiagnozei 4.S. 4.Calificativul apt/inapt.Tema nr 5 : Orientarea scolara si profesionala Orientarea profesionala reprezinta un sistem de masuri psihopedagogic indreptate spre optimizare procesului de angajare a tineretului in cimpul muncii in corespundere cu dorintele. intereselor. ca latura ce preceda conditioneaza si favorizeaza orientarea profesionala. Selectia scolara consta in retinerea dintr-un contingent de candidati la o scoala de grad superior a celor cu rezultatele cele mai bune la probe date( examene lucrari. stimularii. In . Intensificarea activitatii de orientare scolara si profesionala are loc de regula al nivelul anilor scolari care marcheaza sfirsitul sua inceputu ciclurilor de invatamint( 4. aspiratiile si aptitudinele formate si in corespundere cu cerintele de pe piata muncii. OSP are doua laturi corelate: orientarea scolara orientarea profesionala Orientarea scolara .9.alte cauze( modernizarea profesiunii. ci consecinta inevitabila a miscarii sociale. Orientarea este un proces indelungat de investigare a personalitatii umane.Gasirea pentru o persoana a profesiunii celei mai adecvate capacitatilor sale. 5.5.12) Sarcini de baza a orientarii profesionale: 1.Ea poate fi generata de factori personali( nu corepsunde aspiratiilor. reprezinta activitatea de indrumare a elevilor spre unitatile de invatamint care corespund in cea mai mare masura aptitudinilor si intereselor lor su directiilor dezvoltarii sociale. amximal corespunzatoare posibilitatilor ei individuale.sa elaboreze programe in vederea orientarii profesionale 2. structurarii capacitatilor specifice si pasiunilor complementare acestor capacitati. 3.O. aptitudinilor).retribuirea) Reorientarea nu este un esec al consilierii. Orientarea utilizeaza rational acest potential.Obiectivul urmarit. Selectia este o evaluarea rapida.Potentialul individului.Selectia valorica la maximum potentialul individului. Preoorientarea profesionala este considerata ca o etapa ce preceda orientarea profesionala si care consta in depistarea aspiratiilor si capacitatiilor elevilor care le sunt necesare in viitoarea profsiune.Satisfacerea cu personal a tuturor ramurilor profesionalepe plan national. 2.Examenul psihologic cel de selectie urmareste o selectie comparativa alegerea celui ami corespunzator dintr-un numar mare de candidati pentru o anumita profesiune. intereselor si capacitatilor fiecarei persoane in scopul acordarii ajutorului in alegerea rationala a profesiei.sa aplice metodele psihodiagnostice in vederea determinarii capacitatilor. Orientarea profesionala presupune evidentierea particularitatilor personale. 3. cauta o profesie pentru un individ. 2.pentru restabilirea echilibrului dintre om si activitate. asistenta acordata elevului pentru a se autocunoaste si a se autoorienta.sfatul de orientare. O este un mijloc d a recomanda o profesiune adecvata pentru persoana care solicita un sfat. alege din mai multi indivizi pe cel corespunzator exercitarii in bune conditii a unei profesii.

parinte Cariera se refera la modul in care persoana activeaza in familie.Prezenta sau absenta criteriilor Selectia impune criterii de la inceput. Mijloacele esentiale de care dispune scoala pentru realizarea obiectivelor si sarcinelor orientarii: Structura invatamintului este baza obiectiva a OSP.constituie cel mai important mijloc de orientare a carierei elevilor. Obiectivele principale in activitate de orientare a carierei: a)Dezvoltarea procesului de luare a deciziei b)Dezvoltarea conceptiei despre sine Principiile OSP Sunt norme care ghideaza factorii implicati in activitatea practica de orientare a carierei elevilor si totoodata cerinte ce trebuie respectate de acestia. Factorii care participa la realizarea obiectivelor si sarcinelor acestui domeniu: Invatatorul.nationala.diriginte. la nivel invatamintului gimnazial.Functia informativa-consta din informarea elevilor si a parintelor asupra problemelor pe care le pune OSP. 1.prieteni. formarea a mtoivatiei pozitive la elevi. Scoala este factroul cel mai important. Carierea pot avea si elevi care se pregatesc de viata activa cit si pensionari care s-au retras de viata activa dar care pot avea roluri de colaboratori suplinitori.Principiul autoformarii.psihologul scolar. scoala societatee. 3.comportamentelor acestuia interpreatrea lor. interesele si capacitatile elevului si cerintele vietii sociale.Functia investigativa-consta in investgarea elevilor.familia.Principiul pregatirii psihopedagogice a elevilor si parintelor in vederea alegerii studiilor si profesiunii si a definitivarii sfatului final de OSP. aici se incheie doar cu un sfat de orientare pe care peroasa consilata poate sau nu sa-l urmeze. Functiile OSP: 1. conferind acestia un caracyer stiintific. Procesul de invatamint lectia ca principala formade organizare a activitatii didactice. -invatarea procesului de luare a deciziilor in alegerea si dezvoltarea carierei.angajat.locala) trebue sa colaboreze strins intre ele.consta in formarea elevilor in vederea aleferii adecvate conform cu structura personalitatii si realiste a scolii/profesiei.Principiu corelarii actiunelor tuturor factorilor OSP( scoala familia comunitate educationala. In plan economic.cunoscuti. pe cind orientarea presupune luarea in considerarea a biografiei individului. Ele au fost formulate pe baza generaizarii experientei pozitive in practica orientarii si a rezultatelor cercetarilor efectuate in domeniu.Principiul valorificarii trasaturilor pozitive ale fiecarei personalitati.teritoariala. Carierea acopera diferite roluri pe care le indipleneste inividul de-a lungul vietii sale: elev. 3. politic.cultural. trecind prin diverse functii.orientare acest calificativ cu exista.massmedia. 6.la nivel invatamintului liceal si profesional.Principiul corelatiei dintre aspiratiile.La nivel invatamintului primar. 4. posturi si roluri.Functia formativ-educativa. In SUA incepind cu anii 60-70 apare conceptul de CARIERA pentru a-l inlocui pe cel PROFESIE atit in activitatea practica cit si in literatura de specialitate.opinia publica. Elevul trebuie sa fie fauritoru propriei sale perspective scolare profesionale.cunoasterea eprsonalitatii si raportarea acesteia la personalitatea altora. . conditii prielnice.a profesiilor si a ceritelor vietii sociale.colectivul pedagogic. Cariera profesionala traseul parcurs de o persoana in profesarea unei activitati pentru care s-a pregatit. 5. 2. 2.autodezvoltarii autodetermianrii elevului in procesul orientarii. -constientizarea rolului pe care-l juca timpul liber in viata personala -autointelegerea.

inclinatiilor si aptitudinilor copiilor in familie( organizarea unor activitati practice in timp liber al copiilor.informarea parintilor referitor la prb din cadrul scolii si oferirea suportului.) 4.( multi parinti isi cunosc fals copii.unui numar mare de beneficiari cu privire la diverse aspecte psihopedagogice. Parintii vad in grupul de prieteni ai copilului mai degraba un inamic decit aliat.) 3.suportul oferit in dificultati de comunicare.Informarea scolara si profesionala in familie ( parintii trebuie sa se informeze impreuna cu copii despre ofertele de educatie.ci presupune si inarmarea parintelor cu toate problemele pe care le comporta aceatsa actiune. formare .angajare. de a face fata stresului.Formarea unei motivatiei superioare.Familia joaca un rol decesiv in alegerea profesiunii copilului. Tipuri:C in interventie de criza-survin dupa aparitia situatiei socante si are scop de a solutiona pe termen termen scurt prin fixarea asupra prb prin tehnici de interventie in situatii criza.anxietatii. Sarcinile:contribuirea la dezv resurselor pe care le detine clientul.literare etc.determinare si realizare. Grupul de prieteni are rolul de a asigura trecerea de la grupul familial.dezv resurselor personale.Cunoasterea copiilor si formarea capacitatilor de autocunoastere si autoapreciere obiectiva. dau dovada de subiectviism in aprecieri) 2.care sa stea la baza optiunilor scolare si profesionale.dezvoltarea deprinderilor de autocunoastere . diverse cercuri artistice. si nici superioare. dar nu rezolva problema informarii.acordarea ajutorului in dezv capacitatilor decizionale prin invatarea de a se implica in proces decizional.cooperare Colaborarea dintre scoala si familie nu ser educe doar la informarea reciproca cu privirea la tot ceea ce tine de orientarea copilului. C . ( influentele familiei actiunea educativa) Criterii pe care au parintii in influentarea alegerii carierei copiilor se refera la: -siguranta si viitorul profesiei pe piata foretei de munca -durata studiilor pentru a atinge un astfel de obiectiv -avantajele materiale asteptate -pozitia sociala oferita dorinta de a asigura copiilor o profesiune superioara cele e care parinti nu le-au putut realiza -traditia familiei Atitudini parentale neutre Atitudini parentale outernic autoritare Atitudini de tip compensator( realizarea prin copii) Atitudini parentale de intelegere. Scop:functionara optima a pers sau a grupului si consilierea copiilor sau adultilor cu prb de dezv instruire si educatie. nu exista munci injositoare. interventia scolii pentru dirijarea ei in concordanta cu particularitatilor individuale ale elevilor si cu cerintele societatii impunindu-se cu necesitate TemaCONSILIEREA Consilierea-interventie psihologica in scopul de a favoriza cunoastere de sine. Grupul de prieteni A face parte dintr-un grup ca sa-si contureze propria identitate si modul de relationare sociala.medicale.maturizarea.conflictelor . 1.Educarea dragostei si a atitudinii pozitive fata de munca in familie( semnificatia sociala a muncii sa-i convingem pe copii.acordarea ajutorului in comportament sau relatii interpersonale in cadrul grupului. Mass-media Ofera informatii pretioase intr-o forma acceseibila. Munca efectiva in cadrul familiei/Exemplul parintilor 5.Educarea intereselor. injositor pentru fiinta este sa nu munceasca.

copii cu parinti divortati2. Categorii de prb in consiliere scolara:1.Tap ispasitor-permanent vinovat. 3.copii cu parinti alcoolici(Rolurile pe care asuma copii:Copil erou-responsabilitate exagerata.Copii mascota-cei mai mici ce fac strengarii) .copii din familie cu copii vitregi.DEZVOLTARE PROFESIONALA-dezv abilit si capacitatilor care contribuie la succes scolar sau social. DE PREVENIRE-anticiparea aparitiei unor prb sau manifestari cunoscuta ca avind risc mare de aparitie.Copil pierdut-singuratici.fara scop.REMEDIERE-corectarea unor carente a comportamentului si evitarea agarvarii lui prin invatarea unor abilitati sociale.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful