MONITORUL

Anul I I Nr. 3/2013

PRIMĂRIEI PERIAM
• ZIAR EDITAT DE PRIMĂRIA PERIAM •

Distribuit gratuit

Mesajul primarului cu ocazia Sărbătorilor de iarnă
Dragi periamoșeni,
Ne aflăm în preajma Crăciunului şi a trecerii într-un nou an, prilej de reflecţii, de bilanţ şi angajamente pentru viitor. Vă urez cu această ocazie să puteți lua tot ce-i mai bun din fiecare situație în care vă aflați, să aveți putere de muncă, dar mai ales, multă sănătate. Vă doresc ca, de sărbători, să găsiți acea scânteie ascunsă, magică, divină, în care credem cu toții și pe care o așteptăm tot timpul anului pentru a o transforma în clipe unice alături de toți cei dragi. Să vă bucurați de sunetul colindelor și de zâmbetele colindătorilor, de darurile primite și de gândurile frumoase împărtășite! Îmi doresc ca spiritul Crăciunului să ne determine pe toţi să fim mai buni, mai înţelepţi, mai toleranţi și să privim înapoi cu iertare, înainte cu speranţă, în jos cu înţelegere, iar în sus cu recunoştinţă pentru ca Anul Nou să fie mai prosper, mai luminos pentru noi toţi. Un Crăciun fericit și-un An Nou mai bun vă urez, în numele întregii echipe a Primăriei Comunei Periam.

La Multi Ani,
și multă bucurie să fie în casa fiecăruia!
Primar Ing-Ec.: DUMITRAȘ CORNEL

2

Nr. 3/2013

MONITORUL
PRIMĂRIEI PERIAM

www.primariatimperiam.ro

Gânduri la sfârșit de an
Balul Bobocilor, Halloween, concursurile școlare și sportive, activitățile cu caracter ecologic, vizitele și excursiile școlare, olimpiadele, obținerea atestatelor de limbă germană, sunt doar câteva dintre preocupările elevilor Liceului Teoretic Periam aflați sub permanenta îndrumare a educatoarelor, a învățătorilor și a profesorilor lor. Rezultatele deosebite pe care aceștia le obțin contribuie la creșterea prestigiului școlii noastre, cunoscută în județ ca fiind o școală cu renume. Doresc să le mulțumesc încă o dată tuturor colegilor mei pentru dăruirea cu care îi ,,modelează”, îi educă și îi îndrumă pe cei pe care îi numim cu atâta drag - ,,copiii noștri”, să le doresc multă sănătate, putere de muncă și răbdare pentru a duce la bun sfârșit ceea ce au început cu mult timp în urmă: formarea unei generații ,,curate” sufletește, pregătite profesional, apte pentru a porni în viață cu optimism și demnitate. Elevilor noștri le doresc un an plin de realizări și împliniri, iar părinților acestora, multă sănătate pentru a se putea bucura alături de copiii dumnealor. Dragi părinți, îmi doresc să încercați să păstrați o strânsă legătură cu dascălii acestei școli pentru ca, alături de ei, să așezăm pe primul loc în sufletele și preocupările noastre nevoile acestor copii, deoarece nimic nu este mai important în această lume decât sănătatea, fericirea, împlinirea și liniștea lor. La mulți ani și un an așa cum vă doriți!
Director: prof. Hojda Diana

Dark Star Band Junior

Andra Ispas, Paula Petruș, Antonia Nicula, Cristiana Dumitraș, Rareș Mirodone, Andrei Dobricean, Bogdan Vuicin, Iulian Turbucz și Răzvan Mușet sunt elevi în clasa a IV-a A din cadrul Liceului Teoretic Periam și au o pasiune comună - dansul. Au muncit și au reușit să obțină un alt premiu important pentru școala noastră: premiul al III-lea la Concursul internațional de dans organizat la Recaș. Este un motiv de mândrie pentru noi și pentru comunitatea din care facem parte. Emoțiile pe care le-am simțit cu toții în momentul în care au urcat pe podium și am auzit numele școlii noastre pe care au reprezentat-o cu cinste nu pot fi răsplătite decât cu aprecierea și sprijinul nostru. Felicitări, dragii mei și mult succes în continuare!
Director: prof. Hojda Diana

Localul nr. 3 al Liceului Teoretic Periam a fost reabilitat
În vara acestui an, Localul nr.3 a Liceului Teoretic Periam (Școala mică) a fost reabilitat și reamenajat în totalitate. Doresc să îi mulțumesc domnunului primar Dumitraș Cornel pentru faptul că a înțeles importanța realizării acestui obiectiv alocând sumele necesare pentru repararea acoperișului și a sălilor de clasă. Începând din acest an, elevii claselor I-IV își vor desfășura activitatea într-o școală curată, dotată cu table ecologice, mobilier nou și aparatură modernă. Pe parcursul acestui an școlar am reușit să achiziționăm table ecologice pentru toate localurile aparținând Liceului Teoretic Periam, precum și 10 laptop-uri, 3 videoproiectoare, 120 de bănci (module) și scaune, un copiator multifuncțional color, 5 computere, o stație de amplificare, 4 aparate CD-player, 4 bucăți Wirless, 2 rampe de acces pentru persoane cu dizabilități. În anul care urmează, prioritatea noastră va fi dotarea sălilor de clasă ale Localului nr.1 (liceu) cu mobilier nou, precum și construcția a cinci săli de clasă, astfel încât toți elevii că nimic nu este mai important decât copiii noștri, viitorul, sănătatea și educația lor și nu claselor I-IV să își poată desfășura activitatea dimineața. pot fi decât recunoscătoare Primăriei Periam pentru receptivitatea de care dă dovadă ori În ciuda faptului că unii consideră că există lucruri mai de câte ori avem nevoie de sprijin și colaborare. Director: prof. Hojda Diana importante de realizat în comună, eu rămân la convingerea

www.primariatimperiam.ro

MONITORUL
PRIMĂRIEI PERIAM

Nr. 3/2013

3

În 28 Septembrie, la fel ca în majoritatea localităților din România și alte 100 de țări din lume , elevii au participat la o acțiune de curățire a Parcului Central .
Primul anunţ oficial de lansare a campaniei Let’s Do It Romania a fost făcut pe data de 14 septembrie 2009, pe platforma asociaţiei EcoAssist, dar şi în presa centrală. Prima întâlnire de grup a avut 14 participanţi, toţi făcând parte din cercul iniţiatorilor Ziua de Curățenie Națională a fost stabilită întâi pe data de 18 septembrie. Un jurământ de implicare în LDIR a fost creat şi semnat de către primii oameni din echipă, în cadrul primului teambuilding din 12 decembrie 2009. Acesta prezenta întrun limbaj prietenos principalele obiective în ceea ce privea implicarea voluntarilor, iar angajamentul asumat era unul de natură simbolică. 18 persoane au semnat jurământul de implicare în anul 2009, iar pe parcursul anului 2010 s-au strâns 41 de jurăminte. Harta Deșeurilor și procedura de cartare au fost un subiect fierbinte timp de aproximativ 5 luni de zile. Pentru că soluţiile din Estonia, locul unde a luat naștere Campania, nu au fost compatibile cu situaţia României, procedeul de lucru a fost regândit.

Cu o săptămână înainte de ziua de curăţenie 2013, pe harta deşeurilor erau identificate Au fost organizate 2 conferințe naționale pe parcursul aproximativ 6500 de mormane de deşeuri, iar procentul de acoperire a teritoriului depăşea proiectului, ambele în București. Scopul acestora a fost de 60% a comunica și schimba informații cu echipele locale, dar și Județul Ilfov a fost cel mai dorit județ pentru curățenie. În două zile de la furnizarea pentru a motiva și suda echipa de proiect. codurilor de acces voluntarilor înscrişi online, acest judeţ a fost „rezervat” în întregime. Spoturile TV au fost filmate într-o singură zi, la Cheia, cu Dacă ar fi să calculăm contribuția voluntarilor la proiect, aceasta ar acoperi 92,64% din o echipă formată din numai 3 persoane. totalul fondurilor atrase, ceea ce dovedește caracterul unic al Let’s Do It Romania. Iar pe MONITORUL PRIMĂRIEI PERIAM Nr. 3/2013 lângă acesta, un alt aspect la fel de important este faptul că, de la an la an, noi categorii de tineri s-au alăturat proiectului ! În 28 Septembrie, la fel ca în majoritatea localităților din România și alte 100 de țări din lume , elevii au participat la Periam-ul s-a alăturat acestui proiect prin implicarea directă a tinerilor din localitate și o acțiune de curățire a Parcului Central . având ca punct principal, Parcul Central.

4

Nr. 3/2013

MONITORUL
PRIMĂRIEI PERIAM

www.primariatimperiam.ro

Investiţii realizate şi demarate în anul 2013 în Comuna Periam
Proiectul ,,Înfiinţare sistem de canalizare în comuna Periam, judeţul Timiş”, proiect finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală cu o valoare a investiţiei de 26.219.436 lei/5.897.796 euro cu TVA, prevede realizarea reţelei de canalizare pe întreg cuprinsul localităţii cu următoarele componente: • 16.364 ml reţea de canal gravitaţional; • 620 ml canal sub presiune; • 396 cămine de vizitare;

• 7 staţii de pompare cu separare de solide. Proiectul se află în faza de derulare a procedurilor de achiziţii publice de lucrări în vederea atribuirii contractului. Proiectul ,,Modernizare străzi de interes local în comuna Periam”, proiect finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală cu o valoare a investiţiei de 20.590.806 lei/4.626.939 euro cu TVA, prevede modernizarea tuturor străzilor din localitate neasfaltate în lungime de 20,893 Renovare acoperiş şi interioare Local nr.3 al Liceului km. Teoretic Periam (clasele I – IV); Proiectul se află în faza de atribuire Trotuare din beton cu lungimea de 1.222,92 ml şi a contractului fiind finalizate procedurile suprafaţa de 1.849,63 mp; de achiziţii publice de lucrări. Reparaţii generale, renovare, Realizarea unui număr de 34 branşamente individuale înlocuit acoperiş şi tâmplărie la Fosta la reţeaua de apă şi achiziționarea și montarea unui număr de Remiză de Pompieri; 4 hidranţi incendiu suplimentari; Reparaţii generale acoperiş Achiziționarea și montarea unui număr de 4 staţii de Cinematograf Periam; autobuz; Reparaţii şi pietruire străzi şi Înfiinţarea a 8 ha perdele protecţie (păduri) în extravilan drumuri de acces în Periam şi Periam prin plantarea a 11.000 puieţi forestieri; Port; Staţie de clorinare şi dezinfecţie a apei potabile la Castelul de apă;

www.primariatimperiam.ro

MONITORUL
PRIMĂRIEI PERIAM

Nr. 3/2013

5

Mesajul primarului cu ocazia Zilei Naționale – 1 Decembrie 2013 Dragi periamoșeni,
Ziua Națională a României reprezintă pentru noi românii de pretutindeni, ziua în care România a devenit un stat național unitar. Ne amintim și îi comemorăm pe toți cei care și-au dat viața de-a lungul timpului pentru acest ideal, pe toți cei care au luptat pentru națiunea română. Fiecare localitate a contribuit prin cetățenii ei, la realizarea “Marii Uniri”. De-a lungul timpului, înaintașii noștri au luptat pentru națiunea română, au luptat pentru ca noi astăzi să putem spera la mai bine. Trecem printr-o perioadă destul de grea, dar cred că, noi cetățenii ei, avem puterea, perseverența și încrederea necesară în forțele noastre, pentru a depăși orice greutăți. Trebuie să credem într-o Românie modernă care să ne asigure o viață bună, decentă. Eforturile și sacrificiile pe care noi toți le facem astăzi, trebuie să ducă la binele nostru și al copiilor noștri, al tuturor cetățenilor României. Trebuie să ne mobilizăm și să gândim pozitiv, dar mai ales să ne fim aproape, pentru că împreună totul e mai ușor! Dragi periamoșeni, să fim uniți la bine și la greu! Am încercat să fiu aproape de periamoșeni, de ziua națională. Am încercat ca prin gustările tradiționale oferite gratuit cetățenilor, precum și prin muzica patriotică și populară oferită de fanfara din centrul comunei, să ne simțim frați, să ne simțim inima bătând la unison pentru un ideal suprem: acela al unirii, al păcii și al înțelegerii!

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA !
Primar Ing-Ec.: DUMITRAȘ CORNEL

6

Nr. 3/2013

MONITORUL
PRIMĂRIEI PERIAM

www.primariatimperiam.ro

Campania ”Mai mulți copaci, mai mult aer curat !”
Pentru orice foaie de hârtie, că e de carte scumpă ori o simplă ciornă, un copac trebuie să moară… Ori, pentru mine, pentru noi toți, VIAȚA înseamnă TOTUL! Noi, oamenii, în dorința exagerată de evoluție, am început să sacrificăm în exces foarte multe lucruri din jurul nostru, provocând dezechilibre, unele cu efect dezastruos chiar pentru viitorul apropiat. În cazul de față, voi sublinia ce înseamnă sacrificarea arborilor. Un arbore are nevoie de zeci de ani ori sute de ani să crească. Noi îl doborâm în mai puțin de 5 minute. Pădurile sau “aurul verde” se împuținează pe zi ce trece. Dar pădurea are un rol foarte important în viața noastră. Arborele este principala noastră sursă de oxigen, fără de care nu am putea trăi, nu am putea respira… O dată cu pădurea, ar dispărea și alte forme de viață... Tocmai în acest sens, Primăria Comunei Periam a inițiat anul acesta, în perioada 15-16 noiembrie 2013, Campania ”Mai mulți copaci, mai mult aer curat !”, campanie care se dorește a se repeta anual, toamna, în comuna noastră. Acțiunea demarată reprezintă o primă etapă în cadrul acțiunilor de ecologizare și îmbunătățire a calității mediului în Comuna Periam, acțiune prin care s-a realizat împădurirea unei parcele de aproximativ 8 ha din izlazul comunal, în zona La campania de plantare au participat aproximativ 250 de periamoșeni inimoși, printre care și un număr însemnat de drumului care duce la Periam-Port. elevi ai Liceului Teoretic Periam, precum și un echipaj de În susținerea acestei campanii inițiate de edilul comunei, s-au voluntari din cadrul Jandarmeriei Timiș. alăturat în primul rând angajații Primăriei Comunei Periam, dar și foarte mulți periamoșeni inimoși care au înțeles Au fost plantați aproximativ 11.000 puieți de mojdrean (un soi importanța acestei acțiuni pentru localitatea în care trăiesc și de frasin) pe  o suprafață de aproximativ 8 ha de teren. Puieții plantați se vor îngrădi cu un gard electric pentru a fi protejați, muncesc. iar pentru a nu risca uscarea și deteriorarea acestora, mai ales în perioada secetoasă a anului, va fi introdus un sistem de irigație. Achiziționarea materialului dendrologic necesar sporirii suprafeței de spațiu verde nu a grevat Bugetul Local al Comunei Periam, fiind oferit Autorității Locale prin intermediul unor sponsorizări. “Apreciez foarte tare și mulțumesc pentru gestul lor tuturor participanților voluntari care au dat o mână de ajutor echipelor noastre, în cadrul acțiunilor de plantare. Sper ca exemplul lor să fie urmat în viitor și de alți cetățeni cu spirit civic și cu respect pentru mediul înconjurător, pentru că astfel de inițiative vin în sprijinul demersului Primăriei Comunei Periam de sporire a suprafeței de spațiu verde și limitare a efectelor poluării. De asemenea, fac apel către toți crescătorii de animale să nu permită pășunatul în acest perimetru, pentru că altfel acțiunile de împădurire ar fi în zadar”, a declarat Dumitraș Cornel, primarul comunei.

www.primariatimperiam.ro

MONITORUL
PRIMĂRIEI PERIAM

Nr. 3/2013

7

POSTUL DE POLIȚIE PERIAM
În perioada 20.10.2013 – 11.12.2013, un grup de delincvenţi minori au comis nu mai puţin de şapte furturi din sedii ale societăţilor comerciale pe raza com. Periam şi Sânpetru Mare. Cei în cauză sunt cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani şi se numesc: Unguraşu Viorel Rafael, Biban Ioan Raul, Vincu Ioan Aurel, Vincu Adrian Ricardo, Gendelon Constantin Marius și Unguraşu Ramon Simeon, toţi din localitatea Periam. Primii doi dintre cei enumeraţi au participat la toate cele şapte furturi, ceilalţi doar la câteva. Împotriva susnumiţilor s-a luat măsura întocmirii de dosare penale pentru comiterea infracţiunii de furt calificat în formă continuată şi riscă, în măsura în care se va dovedi vinovăţia cu discernământ a acestora, închisoare de la 3 la 15 ani, în conformitate cu prevederile art. 208, 209 Cod Penal. Pe această cale, recomandăm părinţilor să-şi supravegheze îndeaproape şi cu simţ de răspundere sporit, copiii, să manifeste atenţie la anturajul și preocupările lor. Există date la nivelul Postului de Poliţie Periam că tot mai mulţi minori consumă substanţe cu efect halucinogen, sub formă de ţigări, comercializate de către anumite persoane. ATENŢIE PĂRINŢI şi la acest aspect. Se efectuează verificări pe această linie urmând a se lua măsurile legale împotriva celor vinovaţi. Având în vedere că se aproprie cu paşi repezi Sărbătorile de Iarnă şi pentru a preveni producerea unor evenimente nedorite, vă reamintim că se INTERZICE comercializarea ori folosirea, fără drept, a articolelor pirotehnice de divertisment. În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii: • categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse; • categoria 2, 3 și 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior și exclusiv de către pirotehnicieni. Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului. Reţineţi: În categoria I sunt numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: Steluțe; Lumânări scânteietoare; Jerbe cu scântei; Minifacle; Minisori; Inele de foc; Sateliţi etc.). Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Mai trebuie menţionat faptul că, articolele pirotehnice din categoriile 1 și P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea de la 3 luni la un an. Pentru prevenirea furturilor din societăţi comerciale este esenţială montarea de sisteme de pază şi alarmare şi, în limita posibilităţilor, asiguraţi paza şi pe timp de noapte !

TUTUROR PERIAMOŞENILOR UN SINCER „LA MULŢI ANI” ŞI SĂRBĂTORI FERICITE !
ŞEFUL POSTULUI DE POLIŢIE Agent şef principal de poliţie DUMITRAŞ VIOREL

ANUNȚ SOCIAL
ÎN ATENŢIA BENEFICIARILOR DE AJUTOR SOCIAL ŞI ALOCAŢIE PENTRU SUSŢINEREA FAMILIEI Vă reamintim faptul că în luna decembrie a.c. aveţi obligaţia de a depune la primăria localităţii declaraţia pe propria răspundere privind componenţa familiei, care va conține obligatoriu datele de identificare ale titularului şi ale membrilor familiei, precum şi actele doveditoare privind veniturile realizate de membrii familiei in vederea reactualizării dosarelor. Declaraţia pe proprie răspundere va fi pusă la dispoziţie de către Compartimentul Asistență Socială din cadrul primăriei. ÎN ATENȚIA BENEFICIARILOR DE PRODUSE ALIMENTARE PEAD 2013 Începând cu data de 18.12.2013, se va relua distribuirea produsele alimentare - PEAD 2013 beneficiarilor care se regăsesc pe listele transmise de către Consiliul Județean Timiș. ÎN ATENȚIA FAMILIILOR ȘI PERSOANELOR SINGURE CARE AU SOLICITAT AJUTORUL PENTRU ÎNCĂLZIREA LOCUINȚEI CU LEMNE, CĂRBUNI, COMBUSTIBILI PETROLIERI ȘI GAZE NATURALE Titularul ajutorului pentru încălzirea locuinței are obligația să comunice în scris Compartimentul Asistență Socială din cadrul primăriei, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri și la numărul membrilor familiei, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea.

În luna decembrie a acestui an s-au stabilit şi aprobat impozitele şi taxele pentru anul 2014. Ţinându-se cont de actuala perioadă de criză economică şi financiară, precum şi posibilităţile limitate ale cetăţenilor de a suporta creşteri ale impozitelor şi taxelor locale, vom păstra liniile de fiscalitate  și în anul următor, astfel încât, pentru persoanele fizice şi juridice se vor menține măsurile privind nivelul de impozitare la clădiri  și terenuri. De asemenea, se vor menţine facilitățile fiscale pentru cei a căror venituri lunare sunt sub nivelul salariului minim brut pe ţară sau ale căror venituri constă în exclusuvitate din indemnizaţie de şomaj sau ajutor social. În ceea ce privește persoanele fizice, vom păstra bonificațiile de 10% pentru plata integrală a impozitului până la data de 31 martie. Plata impozitului se menţine la aceleaşi termene de plată, şi anume, 31 martie primul termen, 30 septembrie fiind cel deal doilea termen până la care veţi putea achita impozitele fără a vi se aplica majorări de întârziere. Vă reamintim că obligaţia de a depune noi declaraţii în cazul oricăror modificări care intervin asupra bunurilor aflate în proprietatea dumneavoastră, în termenul de 30 de zile de la data modificărilor (construire, demolare, înstrăinare, dobândire prin acte notariale legale, etc.), vor duce la evitarea aplicării măsurilor de sancţionare prevăzute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care constă în amenzi cuprinse între 279 şi 696 lei. Pe lângă taxele existente în anii precedenţi, s-a instituit o nouă taxă de 1/leu/mp/zi pentru ocuparea temporară a domeniului public/ privat al Comunei sau al Statului Român cu materiale/deşeuri de construcţii, utilaje agricole parcate sau stocate, automobile vechi, etc. Din aceste considerente, facem un apel la toți cetăţenii care se află în aceste situaţii, să depună o cerere la compartimentul urbanism al primăriei în care se va menţiona inclusiv perioada pentru care se dorește ocuparea domeniului public, după care se va elibera un acord scris prin care se va aproba depozitarea. Astfel, veți putea evita situaţia neplăcută de a fi sancţionaţi contravenţional – în cazul nerespectării acestei prevederi – cu amenzi contravenţionale cuprinse între 100 şi 2.500 lei. Menționăm că cei care nu solicită acest acord au un termen limită, și anume 1 martie 2014, pentru eliberarea terenurilor de respectivele utilaje sau materiale. Nu intră sub incidența acestei prevederi situația în care veţi depozita materialele necesare efectuării unei noi construcţii și pentru care există autorizaţie de construcţie. În acest ultim caz, pe perioada valabilităţii autorizaţiei, puteți ocupa domeniul public cu materialele necesare fără a solicita acordul menţionat.

Inspector Asistent Simona Ferchi Copil Paula – Gianina

8

Nr. 3/2013

MONITORUL
PRIMĂRIEI PERIAM

www.primariatimperiam.ro

Dragi Creștini,
Bunul Dumnezeu și în acest an, ne aduce zile de bucurie duhovnicească în care să sărbătorim Crăciunul. Acest dar mare și sublim, Nașterea Domnului Iisus Hristos, pe care Dumnezeu Cel în Treime închinat și mărit l-a făcut neamului omenesc, este acum un bun prilej de a aduce prinos de mulțumire și recunoștință pentru opera de mântuire realizată de Fiul Lui Dumnezeu întrupat: „Căci așa a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică.”(Ioan 3,16) Glasuri de copii aduc la ferestrele caselor și ale sufletelor noastre colinde, moștenite de la străbunii noștri, ce poartă în ele comori de credință, de dragoste și simțire creștinească românească. Acum, în casa și în sufletele noastre răsună precum un clinchet vestirea din colind: „Praznic luminos, Strălucind frumos, Astăzi ne-a sosit, Și ne-a veselit!” Lumina stelei de la Betleem care a indicat locul unde S-a născut Pruncul Iisus se revarsă peste întreaga lume și pătrunde în sufletul nostru aducând Lumina Cea dumnezeiască ce aduce bucuria, dragostea și pacea Lui Dumnezeu. Acum și gândul nostru călătorește spre acea noapte tainică, luminată de steaua ce i-a călăuzit pe magi spre Betleem, unde Preacurata Fecioară a născut pe Pruncul divin care avea să fie Mântuitorul Cel așteptat. Cu smerenie să ne apropiem și noi sufletește de staulul din Betleem și urmându-i pe păstori și magi, să intrăm, să plecăm genunchii sufletelor noastre și să-I aducem daruri de credință, de dragoste și mulțumire. Curățindu-ne sufletele noastre, să le transformăm în ieslea Betleemului în care să primim dumnezeiasca Naștere a Domnului Iisus Hristos și darurile ei mântuitoare, bucuria cea mare pe care au avut-o cei care L-au văzut cu ochii lor pe Pruncul Cel dumnezeiesc: „Care bucurie și la voi să fie, de la tinerețe pân’ la bătrânețe”! Tuturor creștinilor, vă dorim praznic luminos, îmbelșugat cu daruri duhovnicești și sărbători fericite! Anul Nou ce vine să vă aducă împlinirea tuturor dorințelor de mai bine, fericire și prosperitate în toate cele bune și folositoare. LA MULȚI ANI - cu dorire de mântuire!

Preot paroh Cioica Valer Nicolae Preot Popovici Vasile Preot Ciapa Valentin

„Naşterea Ta, Cristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii lumina cunoştinţei din Troparul Sărbătorii. Această sărbătoare se înscrie între praznicele Bisericii şi a sărbătorilor creştinilor ca taină şi început de mântuire. ,,Dumnezeu s-a arătat trup.” Acest mare eveniment îl putem defini într-o singură frază: ,,Lumina veşnică ce întrece toate luminile văzute, s–a coborât printre noi, a luat trup muritor făcânduse asemenea nouă”. De ce s-a coborât Fiul lui Dumnezeu pe pământ, devenind om al durerilor? El a voit să ia asupra sa ispăşirea păcatului săvârşit de omenire, începând cu strămoşii noştri Adam şi Eva. Măreţia evenimentului trebuie să ne copleşească! Ea este acoperită de umilinţa şi simplitatea unei fecioare, de modestia şi sărăcia unui dulgher, precum şi de întunericul mizer al unui grajd de animale. Sf. Augustin spune: ,,Cel ce ţine Universul este culcat într-o iesle. Cel care este hrană îngerilor este nutrit de o fecioară. Atotputernic s-a făcut slăbiciune, să devină putere. Un mare doctor s-a coborât din cer pentru că pe pământ sunt infirmi grav bolnavi…”. Isus s-a născut într-o iesle de animale, el putea să se nască într-un palat de aur, dar a vrut să ne arate nouă oamenilor că bogăţiile acestei lumi nu au nici o valoare pentru El. Naşterea Mântuitorului s-a împlinit întocmai după profeţiile vechiului Testament. Toate aceste profeţii s-au împlinit pe vremea împăratului Octavian August numit şi ,,Pacifistul”. În anul 42 al domniei sale, fiind pace în imperiu de 12 ani, a dat edictul de recensământ al populaţiei. În această împrejurare, Maria şi Iosif se îndreaptă spre Betleem, oraşul lor de origine. Naşterea lui Cristos Isus a fost cel mai mare eveniment din viaţa omenirii, care va schimba măsura timpului şi va stabili epoca modernă a istoriei omenirii. Din grajdul întunecat şi lipsit de orice confort, vor ţâşni oceane de lumină, de dragoste şi de eliberare, scăpând omenirea din robia morţii şi a păcatului. Învăţătura pe care o va aduce Cristos şi care ne este arătată chiar din clipa naşterii Sale, este adevărata lumină în întunericul acestei lumi, speranţă pentru cei suferinzi, mângâiere celor săraci şi oropsiţi, este tăria milioanelor de martiri care de-a lungul secolelor vor uda cu sângele lor arenele, temniţele şi treptele bisericilor până la sfârşitul lumii. Părintele Popa Francisc îndeamnă omenirea la reconciliere şi mai ales întrajutorarea celor săraci, bolnavi şi oropsiţi. La naşterea Domnului găsim diferite grupuri de adoratori ai pruncului Isus, care se exprimă atât de frumos în colindele noastre de Crăciun: ,,Cerul şi pământul în cântări răsună...” S-o rugăm pe Sf. Fecioară Maria să binevoiască să ne trimită şi nouă pe pruncul Isus în sufletele şi casele noastre. Amin! SĂRBĂTORI FERICITE! CRISTOS S-A NĂSCUT! ADEVĂRAT S-A NĂSCUT! Preot. ARDELEAN GHEORGHE TRAIAN

Pelerinaj la mănăstiri - septembrie 2013
Vineri, 25 septembrie s-a pornit dis-de-dimineață în pelerinajul anual la mănăstiri. În prima zi s-au vizitat Mănăstirile Prislop (lângă Hațeg) și Sâmbăta de Sus din județul Brașov unde s-a și înnoptat. A doua zi, sâmbăta, s-a vizitat Castelul Peleș din Sinaia și împrejurimile Castelului Bran, apoi grupul s-a îndreptat la Curtea de Argeș unde a înnoptat. Duminica, în ultima zi a pelerinajului, s-au vizitat Mănăstirile Curtea de Argeș și Cozia.

www.primariatimperiam.ro

MONITORUL
PRIMĂRIEI PERIAM

Nr. 3/2013

9

CE SUNT GAZELE DE ȘIST? CE ESTE FRACTURAREA HIDRAULICĂ?
Gazul de șist este acel gaz natural captiv în interiorul unor roci dure aflate la o mai mare adâncime (cca. 3-6km) decât gazul convențional. Pentru extragere, se folosește fracturarea hidraulică, o metodă care presupune foraje de mare adâncime până se ajunge la straturile rocilor de șist, întâi vertical, apoi orizontal. PERICOLELE GAZELOR DE ȘIST • Apa potabilă – contaminată prin circa 600 de chimicale injectate în pământ. • Agricultura – se vor scoate din circuitul agricol numeroase suprafețe de teren. • Aerul – intoxicat prin metanul eliberat în atmosferă, alături de altele – multe cancerigene sau mutagene (Benzen, toluen, etilbenzen și altele). • Flora și fauna – compromisă de milioanele de metri cubi de apă otrăvită. • Mediul – contaminat prin deversările de deșeuri în pânza freatică ori direct, pe terenurile adiacente. • Sănătatea – afectată prin substanțele cancerigene și radioactive folosite la procedeul tehnologic. • Diminuarea valorii proprietăților – valoarea terenurilor și proprietăților va scădea în cazul în care acestea se află în vecinătatea unor zone industriale. Avertisment! ILEGALITATEA PROSPECTĂRILOR ! Firma de PROSPECȚIUNI este societatea care, în parteneriat cu titularii licențelor de exploatare, se ocupă de etapa de explorare redenumită „prospectare”. Folosind pretextul că se caută petrol, de fapt se caută gaze de șist. Metodele lor „neortodoxe” au început în ultimii 2 ani, când, în diverse localități au pătruns fără drept în grădinile sătenilor. Ilegalitățile au continuat și atunci când, tot fără acord, au montat cabluri, utilaje și dinamită chiar! Prospecțiuni seismice sunt necesare celor care caută gaze de șist în etapa procesului de explorare a unui zăcământ de hidrocarburi. Însă societățile „oficial acreditată”, afirmă că sunt în căutare de petrol. Prospecțiunile pentru căutarea petrolului și a gazelor de șist sunt identice. Ceea ce înseamnă că, deși ni se spune că „sunt în căutare de petrol”, firma care efectuează prospecțiuni va avea în final harta zăcămintelor de hidrocarburi neconvenționale. CE POȚI FACE? • NU ÎȚI DA ACORDUL pentru încălcarea proprietății tale. • ANUNȚĂ POLIȚIA sau SERVICIUL 112 dacă angajații societății intră la tine pe teren. • IA LEGĂTURA CU NOI – îți vom oferi sprijin, precum și suport moral. • INFORMEAZĂ-TE - Încearcă să nu urmărești media (TV, ziare), ci caută surse alternative de informare, www.stopfracturare.ro este un site bun, de asemenea si http://fracking.casajurnalistului.ro/; sună la telefonul 0721136176 sau ia legătura la adresa nu.gazedesist@gmail.com. Efectul exploatării gazelor de șist asupra mediului și sănătății Motto: Dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit. (Constituția României, art.31 alin.1)

În subsolul localității dvs. s-ar putea să existe gaze de șist. Aceasta ar trebui să fie un motiv de bucurie, dar din păcate este unul de îngrijorare. De ce ? Pentru că aceste gaze de șist nu se exploatează prin metoda aplicată de zeci de ani, adică prin forarea unei găuri până se ajunge la o pungă de gaze sau petrol,care apoi țâșnește afară prin conducta introdusă în gaură. Gazele de șist se găsesc sub forma unor bule de gaz metan sau picături de petrol și gaz metan înglobate într-o rocă ca într-un burete solid. Pentru a fi eliberate se folosește o tehnologie numită fracturarea hidraulică. Pentru aceasta forajul vertical clasic se continuă cu unul orizontal prin care se introduce, sub presiune, o soluție apoasă de câteva sute de substanțe cu rolul de a rupe roca și a facilita Noiembrie 2013 dirijarea bulelor de gaz spre conducta colectoare. Nu s-a adus la cunoștința publică care sunt aceste substanțe și cum se realizează șocul de presiune care fărâmițează roca. Deoarece s-a constatat prezența unor substanțe radioactive presupunem că șocul de presiune subteran se realizează prin detonarea unor încărcături nucleare. Aceasta ar putea fi și explicația „cutremurelor” care însoțesc exploatările gazelor de șist. Cantitățile uriașe de apă și substanțe chimice, unele cancerigene, altele mutagene, altele radioactive rămân în subsolul bulversat de fracturarea hidraulică și pot ajunge oricând în pânza de apă freatică, infestând-o. Din păcate, necunoscându-se substanțele introduse în subsol, infestarea apei izvoarelor și a celei din foraje nu se va putea depista decât atunci când se vor constata îmbolnăviri inexplicabile, nașterea unor copii cu malformații și

înrăutățirea stării de sănătate în general. Atunci, pentru băut se va putea consuma doar apă îmbuteliată în Franța, Bulgaria (țări care au interzis exploatarea gazelor de șist) sau Germania (guvernul a oprit orice activitate privind gazele de șist), pentru că cea din România nu va mai prezenta nici o garanție de puritate. Dar pentru adăparea animalelor și pentru irigații vom fi nevoiți să folosim apa care o avem așa cum este, ceea ce va însemna că substanțele nocive vor ajunge în plante, de aici în animale și în final în hrana noastră. Recent, fracturarea hidraulică a fost interzisă în zona localităților Boulder, Lafayette și Fort Collins din statul Colorado, respectiv Oberlin și Ohio – SUA. Înalți oficiali manipulează opinia publică fluturând ideea obținerii unor gaze ieftine (80 $/1000 Nm3 în loc de 380 $/1000 Nm3) și independența energetică ca să-și justifice acordul pentru exploatarea gazelor de șist. Ambele sunt minciuni pentru că exploatarea este concesionată companiilor private care vând la prețul pieții și unde vor. De exemplu, Petrom extrage petrol din România la 16 $/baril ,față de 100 $/baril cu cât este cotat la bursă, iar prețul carburanților la noi este la fel de mare ca-n restul Europei. Peste 70% din teritoriul țării și întreg platoul continental al Mării Negre a fost concesionat, prin acorduri petroliere, de către Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) companiilor petroliere pentru a extrage petrol și gaze naturale. Guvernul a aprobat, prin hotărâre, trei acorduri petroliere de explorare-dezvoltareexploatare a gazelor de șist în Dobrogea în favoarea companiei Chevron, care a mai cumpărat de la Regal Petroleum concesiunea pentru perimetrul Bârlad, suprafața totală fiind de peste 900 000 ha. Din păcate, orice companie care deține o concesiune pentru exploatarea convențională poate să treacă la exploatarea gazelor de șist printr-o simplă notificare făcută ANRM-ului. Agențiile de mediu au acordat deja o grămadă de acorduri de mediu companiei private Prospecțiuni SA ( controlată de Ovidiu Tender care deține 55% din acțiuni) pentru a determina configurația spațială a zăcămintelor prin cercetare seismică. Personalul companiei Prospecțiuni SA se prezintă la proprietari terenurilor cu o hârtie prin care le cere acordul semnat de a intra pe proprietate cu promisiunea că vor despăgubi „eventualele pagube” prin calcularea recoltei pierdute aferentă suprafeței călcate.Compania Prospecțiuni SA vinde informațiile culese pe sute de milioane de euro( profitul net al companiei pe 2012 a fost de 24 milioane euro) iar proprietarilor de teren le aruncă un mizilic.Ei anunță de asemenea că nu caută gaze de șist pentru a nu întâmpina opoziție din partea proprietarilor. Ce se poate face ? Guvernele in umilința lor preaplecată față de marile companii străine și disprețul dictatorial față de propriul popor, nu a vrut să interzică exploatarea gazelor de șist prin fracturarea hidraulică. Parlamentul execută ordinele guvernului. Poporul român a supraviețuit însă de-a lungul mileniilor, și-a păstrat limba, credința și morala chiar și-n lipsa statului centralizat, datorită organizării sale în comunități sătești. Chiar și astăzi, în cazul unei catastrofe globale, România poate să supraviețuiască datorită satelor sale. Exploatarea gazelor de șist ,prin efectele sale, pune în pericoltocmai această bază a poporului român. Aici este însă și cheia salvării sale. Intelectuali patrioți ai acestei țări trebuie să spună adevărul, iar liderii locali să apere interesele comunităților pe care le conduc. Iată câteva sugestii practice : 1) Pentru accesul pe terenul proprietate privată cereți celor de la Prospecțiuni să întocmească un contract de închiriere în care să se stabilească de la început traseul, suprafața și durata. 2) Treceți în contract suma exactă (cel puțin un euro/m2 ) pe care urmează s-o primiți. 3) Prospecțiuni SA să specifice dacă nu caută sau caută zăcăminte de gaze de șist. 4) Proprietarul să scrie și el că nu este sau este de acord cu exploatarea gazelor de șist. 5) Contractul trebuie să aibă ștampila companiei Prospecțiuni, să-i dați un număr de înregistrare la primărie și să păstrați un exemplar. Aceste măsuri simple vă permit să primiți o sumă de bani rezonabilă, să demonstrați că nu sunteți împotriva exploatării subsolului prin metoda convențională și să arătați că nu acceptați o tehnologie care poate duce la distrugerea mediului de viață. Contractul va fi și probă în instanță că ați prevenit companiile de opoziția față de exploatarea gazelor de șist din timp,înainte de a face investiții. Chiar dacă s-au semnat tabele ori deja s-au făcut prospecțiunile, având în vedere că-n urma acestei utilizări a proprietății a rezultat un venit, primăriile au obligația să ceară întocmirea contractelor de închiriere ca singura modalitate legală de impozitare. Ele aduc venituri mai mari și proprietarilor și primăriei. Împotriva acestei obligații legale compania Prospecțiuni SA nu poate aduce argumente. Proprietarul stabilește condițiile în care acceptă accesul pe terenul său, neavând nici o obligație față de aceste firme. Ioan Ispas

10

Nr. 3/2013

MONITORUL
PRIMĂRIEI PERIAM

www.primariatimperiam.ro

HOTĂRÂRI ALE CONSILIULUI LOCAL PERIAM
HCL nr.61/14.08.2013 - privind aprobarea scăderii sumei de 1.500 lei din totalul debitelor datorate de către S.C. BENDER & CO S.R.L. către Primăria Comunei Periam HCL nr.76/18.10.2013 - privind aprobarea încheierii contractului de închiriere pentru spaţiul în suprafață de 36,30 mp cu destinaţie de locuinţă din imobilul situat în Comuna Periam, înscris în C.F. nr.4494 Periam, având nr. top.652-654/a/2, către domnul Drăcea Nicolae-Lucian

HCL nr.77/18.10.2013 - privind aprobarea încheierii contractului de închirieHCL nr.62/14.08.2013 - privind rectifica- re pentru spaţiul în suprafață de 26,25 mp cu destinaţie de locuinţă din imobirea bugetului local al Comunei Periam pe lul situat în Comuna Periam, înscris în C.F. nr.401756 Periam (provenită din anul 2013 conversia de pe hârtie a C.F. nr.4521), având nr. top.611-612/b, către familia doamnei Marian Nicoleta HCL nr.63/20.08.2013 - privind stabilirea structurii organizatorice şi a statului de HCL nr.78/18.10.2013 - privind aprobarea încheierii contractului de închifuncţii ale aparatului de specialitate al Pri- riere pentru spaţiul în suprafață de 74,59 mp din imobilul cu destinaţie de marului Comunei Periam pentru anul 2013 locuinţă situat în Comuna Periam, înscris în C.F.402384 Periam (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr.4515), având nr. cadastral 472-474, către familia doamnei Marin Giorgiana Iuliana HCL nr.64/20.08.2013 - privind aprobarea Regulamentului local de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriu- HCL nr.79/18.10.2013 - privind aprobarea încheierii contractului de închilui și de urbanism, iniţiate sau aflate în competenţa de aprobare a Consiliului riere pentru spaţiul în suprafață de 84,87 mp din imobilul cu destinaţie de locuinţă situat în Comuna Periam, înscris în C.F.402384 Periam (provenită Local Periam din conversia de pe hârtie a C.F. nr.4515), având nr. cadastral 472-474, către HCL nr.65/20.08.2013 - privind aprobarea încheierii contractului de închiri- familia domnului Vădană Adrian ere pentru spaţiul cu destinaţie de locuinţă situat în Comuna Periam, înscris în CF nr.401756 Periam (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr.4521), HCL nr.80/18.10.2013 - privind aprobarea vânzării, fără licitaţie publică, a terenului intravilan în suprafaţă totală de 827 mp aflat în proprietatea Comuavând nr.top.611-612/b, către familia doamnei Vincu Narciza nei Periam, patrimoniu privat, către doamna Hărdălău Dorina, proprietara HCL nr.66/20.08.2013 - privind stabilirea zonei special amenajate pentru construcţiei înscrise în C.F. nr. 401243 Periam activitățile de picnic HCL nr.81/31.10.2013 - privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici HCL nr.67/20.08.2013 - privind aprobarea consumurilor normate de carbu- pentru obiectivul ,,Înființare sistem de canalizare în Comuna Periam, Județul ranţi şi lubrefianţi pentru autovehiculele, utilajele şi maşinile aflate în dotarea Timiș” Primăriei Comunei Periam HCL nr.82/21.11.2013 - privind aprobarea Regulamentului pentru eliberarea HCL nr.68/20.08.2013 - privind aprobarea Regulamentului pentru stabilirea Autorizației de Funcționare referitoare la desfășurarea activităţilor economice şi sancţionarea faptelor de încălcare a normelor în domeniul gospodăririi pe raza Comunei Periam localităţii, a întreţinerii curăţeniei, a ordinii şi liniştii publice în Comuna PeHCL nr.83/21.11.2013 - privind aprobarea încheierii contractului de închirieriam re pentru spaţiul cu destinaţie de locuinţă situat în Comuna Periam, înscris în HCL nr.69/20.08.2013 - privind aprobarea punerii la dispoziţia Comisiei Lo- C.F. nr.4621 Periam, având nr. top.145-146, către familia doamnei Grebenar cale de Fond Funciar Periam a suprafeţei de 0,94 ha teren arabil, suprafață Florica aflată în proprietatea privată a Comunei Periam HCL nr.84/21.11.2013 - privind aprobarea încheierii contractului de închiHCL nr.70/20.08.2013 - privind aprobarea modificării, prin act adițional, a riere pentru spaţiul cu destinaţie de locuinţă situat în Comuna Periam, str. contractului de delegare a gestiunii Serviciilor publice de salubrizare a Comu- Armoniei, nr.6, bl.1, ap.16, către familia doamnei Iungling Natașa nei Periam prin concesiune HCL nr.85/21.11.2013 - privind aprobarea vânzării, fără licitaţie publică, a HCL nr.71/20.08.2013 - privind aprobarea modificării și completării, prin act construcției cu destinație de locuință, în suprafaţă totală de 50 mp aflată în adiţional, a contractului de vânzare-cumpărare nr.1675/01.04.1997 încheiat proprietatea Comunei Periam, patrimoniu privat, către chiriașul Bețu Anton între Primăria Comunei Periam şi domnul CILIAN NICOLAI HCL nr.86/21.11.2013 - privind modificarea Anexei la H.C.L. Periam HCL nr.72/12.09.2013 - privind aprobarea prefinanţării contractului de finan- nr.16/2002 privind însuşirea Inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al Comunei Periam, respectiv modificarea Anexei nr.60 la H.G. ţare a Asociaţiei GAL Triplex CONFINIUM nr.977/2002 privind atestarea domeniului public al județului Timiș, precum HCL nr.73/18.10.2013 - privind rectificarea bugetului local al Comunei Pe- și al municipiilor, orașelor și comunelor din județul Timiș riam pe anul 2013 HCL nr.87/21.11.2013 - privind validarea unui nou consilier local în locul HCL nr.74/18.10.2013 - privind aprobarea încheierii contractului de închi- devenit vacant în cadrul Consiliului Local Periam, urmare a demisiei consiliriere pentru spaţiul cu destinaţie de locuinţă situat în Comuna Periam, str. erului local MAGER CĂLIN-MARIUS Armoniei, nr.6, bl.1, ap.1, către familia domnului Iovan Flaviu HCL nr.88/21.11.2013 - privind aprobarea dotării serviciului public de aliHCL nr.75/18.10.2013 - privind aprobarea încheierii contractului de închi- mentare cu apă prin achiziționarea unui tractor riere pentru spaţiul în suprafață de 74,06 mp cu destinaţie de locuinţă din imobilul situat în Comuna Periam, înscris în C.F. nr.4494 Periam, având nr. HCL nr.89/21.11.2013 - privind rectificarea bugetului local al Comunei Periam pe anul 2013 top.652-654/a/2, către familia doamnei Iancu Florica-Gabriela

www.primariatimperiam.ro

MONITORUL
PRIMĂRIEI PERIAM

Nr. 3/2013

11

MUGURI DE TEZAUR……….un gând…….o idee……un proiect poate prea îndrăzneț
MUGURI DE TEZAUR……….un gând…….o idee……un proiect poate prea îndrăzneț, într-un loc în care tradiția, obiceiurile, graiul, portul și tot ceea ce ține de identitatea noastră ca neam, nu mai sunt de multă vreme la ele acasă. Pentru mulți dintre noi, acest nume poate nu reprezintă nimic……. pentru alții însă, prea puțini poate, el înseamnă mai mult decât un simplu nume asociat unei „mâini” de oameni ce desfășoara o activitate culturală.. Cu siguranță, pentru aceștia el înseamnă identitate, o carte de vizită, un drum deschis spre o lume care parcă și-a închis „porțile”, chiar și pentru aceia care pretind că fac parte din ea…..lumea satului. Ce oare poate fi mai curat, decât să vezi tineri, asupra cărora se revarsă astăzi stigmate de tot felul („ratați”, „bețivani”, „drogați”, „fără căpătâi”), aplecându-se cu dăruire asupra a ceea ce are mai de preț un neam – cultura sa tradițională………Și asta, într-o vreme în care ne zbatem în „mizerii” de tot felul, în ură, în ambiții bolnave, în nevoi mai mult sau mai puțin reale și, de ce nu, în incultură. Nu premiile nenumărate sau numeroasele manifestări județene, interjudețene, naționale sau internaționale au făcut din MUGURI DE TEZAUR una dintre emblemele pozitive ale acestei localități, ci munca susținută, consecvența, dăruirea, aplecarea spre valorile pierdute, căutarea acelui ”frumos” ce vine din sufletul omului, din mintea și puterea lui de creație și nu din aparențele înșelătoare ale vremurilor în care trăim. De aceea, a enumera manifestările culturale sau premiile și distincțiile obținute de ANSAMBLUL MUGURI DE TEZAUR cu ocazia acestora, ar fi oarecum lipsit de substanță, atâta vreme cât acești tineri nu se identifică decât cu munca lor, făcută cu pasiune și dăruire, de la primul până la ultimul, munca pe care sunteți invitați, fiecare dintre dumneavoastră, s-o treceți prin filtrul personal, s-o apreciați sau nu, cu prilejul diverselor manifestări de la nivelul comunității locale, s-o încurajați și, mai cu seamă, s-o respectați………Și asta, tocmai pentru faptul că este o muncă facută de o mânăa de oameni, necondiționați de nimeni și de nimic, într-o vreme în care suntem parcă tot mai mult condiționați de toți și toate…… PREMII/ MANIFESTĂRI(septembrie – decembrie 2013) LOCUL I - FESTIVALUL NAȚIONAL AL DANSULUI POPULAR „VALERIU BUCIU”, Baia Mare; • FESTIVALUL JUDEȚEAN „CÂNTEC ȘI GRAI DIN STRĂBUNI”, Timișoara – Badulescu Simona; • FESTIVALUL JUDEȚEAN „DATINI ȘI OBICEIURI DE CRĂCIUN”, Timișoara – Badulescu Simona; • FESTIVALUL JUDEȚEAN „DATINI ȘI OBICEIURI DE CRĂCIUN”, Timișoara –Grup vocal tradițional cu acompaniament; Preselecție „STRUGURELE DE AUR” – MĂDĂLINA COZMA; Emisiuni televizate la: INFO TV, ARAD/ TVR TIMIȘOARA/ TVR 3/ HORA TV, ZALĂU; Manifestări culturale: FESTIVALUL NAȚIONAL „CÂNTEC MÂNDRU DE PE CRIȘ” – SIMONA BĂDULESCU,/ FESTIVALUL NAȚIONAL AL CÂNTECULUI POPULAR DIN ȚARA ZARANDULUI – MĂDĂLINA COZMA,/”ZILELE ARADULUI”,/ „FESTIVALUL VINULUI’, PAULIȘ/ „ FESTIVALUL CLĂTITELOR”, MONEASA/ „IZVORUL TRADIȚIILOR”, FILARMONICA ARAD,/ RUGA SATULUI, PERIAM,/ „LA OBÂRSII, LA IZVOR” – ediția a VI-a, CASA DE CULTURĂ PERIAM,/ 1 DECEMBRIE – punte culturală PERIAMSÂNPETRU, etc; ÎNREGISTRĂRI/ LANSARE ALBUM TRECE TOAMNA DUPĂ TOAMNĂ – MĂDĂLINA COZMA. Îndrumător, înv. prof. Vătavu Pompilia

12

Nr. 3/2013

MONITORUL
PRIMĂRIEI PERIAM

www.primariatimperiam.ro

Finalizare proiect “Punte ecologică”
Pe data de 12 martie 2013 a avut loc conferința de final a proiectului “Punte ecologica peste râul Mureş între Mako – Periam” finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 - 2013. Casa de cultură din comuna Periam a fost gazda a 100 de persoane interesate de rezultatele acestui proiect. În cadrul prezentării au luat cuvântul dl. Primar Dumitraş Cornel, consultantul tehnic al proiectului Mirea Cristian, din partea primăriei oraşului Mako d-na Szel Agnes. La final a luat cuvântul d-na Hojda Diana, directorul Liceului Teoretic Periam care a prezentat participanților importanța acestui proiect pentru învățămantul din regiune. După prezentare invitaţii s-au deplasat la Periam Port pentru a vizita Info-centrul care cuprinde la parter o sală de curs dotat cu echipamente de predare multimedia şi la mansardă un minilaborator dotat cu echipamente optice pentru experimente. De asemenea s-au vizitat şi cele două turnuri de observaţie înalte de 9 m situate în pădurea din Lunca Mureşului, pe malul râului. La data de 10 mai a avut loc evenimentul de finalizare a proiectului din partea oraşului Mako, eveniment la care a participat şi echipa de implementare a primăriei comunei Periam. Info-centrul poate fi vizitat ultima duminică a fiecărei luni între orele 15,00 – 18,00. Grupurile interesate să utilizeze facilităţile pentru educaţie ecologică au acces pe bază de programare la datele de contact de pe pagina oficială a proiectului “http://www.ecobridge.ro” www.ecobridge.ro Cristian Mirea

CĂSĂTORII
CĂSĂTORII ÎNREGISTRATE LA PRIMĂRIA COMUNEI PERIAM ÎN PERIOADA 13.08.2013 16.12.2013 IORGA ALEXANDRUDORU și VOGL NATALIAELISABETA HULBĂR MIHAI-DĂNUȚ și SĂLĂJAN MARINELA DOBRICEAN DANIEL și BOLOG GABRIELA-FLORENTINA BUTA ADRIAN și VONICA MARIA ȚĂRAN TOMA-DĂNUȚ și MUNTEAN ADRIANATRANDAFIRA PETROVICI PETRU ALEXANDRU și GRUIA DARIANA RADICI DUȘCO și MATEȘ MARIETA ANCUȚA

DECESE
DECESE ÎNREGISTRATE LA PRIMĂRIA COMUNEI PERIAM ÎN PERIOADA 13.08.2013-16.12.2013 > DOBRICEAN ILIE > FLUȚAR IOAN > TARȚA MARIA > SZOFRAN MATEI > BELEJAN VARLAMIOAN > NIȚĂ ION > AVRAM ELENA > RĂCĂTĂU NICOLAE > VINCU TODOR > CILIAN NICOLAI > PELICIU MARIN > GOIA IOAN

Le adresăm tuturor urarea: “CASĂ DE PIATRĂ” și multă FERICIRE!

DUMNEZEU să-i primească!

inspector BRONTZ DACIANA

Program cu publicul: Luni - Vineri orele 08.30 - 13.30 Program audiențe: Primar: Luni și Miercuri orele 09.00 - 12.00 Viceprimar: Marți și Joi orele 09.00 - 12.00 Secretar: Luni și Joi orele 09.00 - 12.00

PROGRAM PRIMĂRIE

MONITORUL
PRIMĂRIEI PERIAM
Anul I, Nr. 3/2013 I Gratuit I Ziar editat de Primăria Periam ISSN 2285 - 9373 Coordonator: primar Dumitraș Cornel Colaboratori: Cristi Mirea , Hojda Diana, Ciapa Valentin, Ardelean Gheorghe Traian, Dumitraș Viorel, Brontz Daciana, Copil Geanina Adresa: Periam, str. Mureșului nr. 1 bis Telefon: 0256-375.001, Fax: 0256-375.002 E-mail: office@primariatimperiam.ro Așteptăm sugestiile dumneavoastră. Tiraj: 1800 exemplare

Related Interests