You are on page 1of 7

Multiple choice questions

Try the following multiple choice questions to test your knowledge of this chapter. For each question there is one correct answer. The periodic table, physical constants and relative atomic masses needed for these problems are given on the inside covers of Chemistry, third edition by C.E. Housecroft and E.C. Constable. Once you have answered the questions, click on 'Submit Answers for Grading' to get your results. If your lecturer has requested that you send your results, please complete the routing information found at the bottom of your graded page and then click on the 'E-Mail Results' button. Please do not forward your results unless your lecturer has specifically requested that you do so.
This activity contains 18 questions.

Which quantum number(s) do 2s and 2p orbitals have in common?


l n and l n l and ml

Which of the following statements is incorrect about isolated, gaseous atoms?


For an O atom, the energy of the 1s atomic orbital is lower than that of the 2s atomic orbital. For any atom, the three 2p atomic orbitals are degenerate. For a C atom, the energies of the 2s and 2p atomic orbitals are different. For an H atom, the energy of the 2s atomic orbital is lower than that of the 2p atomic orbital.

For a principal quantum number n, how many atomic orbitals are possible?
n+1 n n2 2n

Which set of quantum numbers uniquely defines one of the electrons in an atomic orbital with n = 2 and l = 0?
n = 2, l = 0, ml = 0, ms = + n = 2, l = 0, ml = 1, ms = +1

n = 2, l = 0, ml = 0, ms = +1 n = 2, l = 0, ml = 1, ms = +

How many radial nodes does a 4s orbital possess?


1 2 4 3

The frequency of a transition in the Lyman series is 2.466 1015 Hz. What is the wavenumber of this transition?
8.223 104 cm1 1.216 107 cm 1.216 105 cm 8.223 106 cm1

Which element has the ground state electronic configuration 1s22s22p63s23p5?


Si S Cl P

How many valence electrons does an element with Z = 11 possess?


2 3 1 4

An element X forms a fluoride XF3. To which of the following groups (these are not unique choices) could X belong?

13 or 16. 15 or 16. 13 or 15. 14 or 16.

In which one of the following does the central atom not achieve an octet of electrons?
SbH3 BH3 BiH3 PH3

Element Z has the ground state electronic configuration 1 s22s22p3. In which group does it belong?
13 3 15 5

Which of the following statements correctly describes the van der Waals radius of an atom X?
Half the internuclear distance between two atoms of X in a molecule X2. The distance of closest internuclear approach of two non-bonded atoms of X. Half the distance of closest internuclear approach of two non-bonded atoms of X. Half the distance of closest internuclear approach of two bonded atoms of X.

Which of the following corresponds to the Laporte selection rule?


l = +1 or 1 n = 0, +1 or 1 n = +1 or 1 l = 0, +1 or 1

What is the frequency of the 5 2 transition in the Balmer series? The Rydberg constant is 3.289 1015 Hz.
6.907 1014 Hz 9.867 1014 Hz 6.907 1016 Hz 9.867 1015 Hz

A set of orbitals for which the quantum number l = 2 is:


5-fold degenerate. non-degenerate. 3-fold degenerate. 7-fold degenerate.

For the principal quantum number n = 4, it is possible to have:


only s, p and d orbitals. only s, p, d and f orbitals. only an s orbital. only s and p orbitals.

"No two electrons in an atom can have the same set of n, l, ml and ms quantum numbers." This is statement of:
the Pauli exclusion principle. Hund's rule. Bohr's theory. the aufbau principle.

Which of the following pairings is incorrect?


3s orbital; two radial nodes. 3d orbital; no radial nodes. 1s orbital; one radial node.

2p orbital; no radial nodes.

================================================================== Multiple Choice Questions:


1. Particles that most effects material properties (a) Neutrons (b) Protons (c) Electrons (d) Valence electrons 2. Mean distance between atoms in the range of (a) 25 nm (b) 2.5 nm (c) 0.25 nm (d) 0.025 nm 3. Which one of the following is not a strong bond? (a) van der Waals bond (b) Covalent bond (c) Metallic bond (d) Ionic bond 4. Bond strength of secondary bonds is in the range of (a) 1 kJ/mol (b) 10 kJ/mol (c) 100 kJ/mol (d) 1000 kJ/mol 5. Electron sea exists in (a) Polar bonds (b) Ionic bond (c) Covalent bond (d) Metallic bond 6. Repeatable entity of a crystal structure is known as (a) Crystal (b) Lattice (c) Unit cell (d) Miller indices 7. Coordination number for closest packed crystal structure (a) 16 (b) 12 (c) 8 (d) 4 8. Atomic packing factor is (a) Distance between two adjacent atoms (b) Projected area fraction of atoms on a plane (c) Volume fraction of atoms in cell (d) None 9. Coordination number in simple cubic crystal structure (a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4 10. The atomic diameter of an BCC crystal (if a is lattice parameter) is (a) a (b) a/2 (c) a/(4/3) (d) a/(4/2)

11. A family of directions is represented by (a) (hkl) (b) <uvw> (c) {hkl} (d) [uvw] 12. Miller indices for Octahedral plane in cubic crystal (a) (100) (b) (110) (c) (111) (d) None 13. The plane (111) is parallel to (a) (111) (b) (111) (c) (111) (d) (111) 14. The angle between [111] and [112] directions in a cubic crystal is (in degrees) (a) 0 (b) 45 (c) 90 (d) 180 15. Miller indices of the line of intersection of (111) and (110) are (a) [110] (b) [101] (c) [101] (d) [110] 16. Repeatable unit of polymers (a) isomer (b) copolymer (c) homopolymer (d) mer 17. Pick the thermo-plast from the following (a) Vinyls (b) Epoxies (c) Resins (d) Vulcanized rubber 18. For c coordination number of four, anion sits at the center of ..where corners are occupied by cations (a) Cube (b) Tetrahedron (c) Triangle (d) Octahedron 19. Layered silicate structures in clays consists the following group (a) SiO4
4-

(b) Si2O5
2-

(c) Si2O7
6-

(d) SiO4
4-

20. Schottky-defect in ceramic material is (a) Interstitial impurity (b) Vacancy- interstitial pair of cations (c) Pair of nearby cation and anion vacancies (d) Substitutional impurity

Page 2
Material Science/ Atomic Structure, Interatomic Bonding Multiple Choice Questions And Structure of Crystalline Solids Satish V. Kailas/IISc, Bangalore M2/V1/June 04/2

Answers:
1. d 2. c 3. a 4. b

5. d 6. c 7. b 8. c 9. b 10. c 11. b 12. c 13. a 14. c 15. d 16. d 17. a 18. b 19. b 20. c 21