You are on page 1of 12

Universitatea “Gh.

Asachi”, IASI Facultatea de Constructii si Instalatii Sectia: Inginerie Civila

PROIECT CLADIRI

Student: Busuioc Paul-Constantin Indru ator : Gru!a: "#$% Pescaru

Prof. Univ:

...!lanşee )centuri. Plan de isol... aco!eri şul-teras* cu aticul şi gurile de scurgere a a!ei.. scara ': %$ sau 2...... detalii aco!eri ş şar!ant ă.. PIESE SCRISE : '...Anul II An universitar #$$&-#$'$ Cu!rins: A.le ente de inchidere si co !arti entare ".. scara ':'$$1 #.. +or at A3 sau A0 ... PIESE DESENATE : '. sc.. scara ': %$1 ".. Secţiune vertical* !rin casa sc*rii.... !ara!etul +erestrelor...... Plan aco!eriş ':'$$1 ansarda... scara ':'$$1 4...... scara ': %$1 3..... scara ': %$1 %......... #. 5etalii constructive !entru !rinci!alele ele ente de construc ţii: !ereţii e6teriori de su!rastructur* şi de su7sol.. ':% 1 ':'$.. !lanş* +or at A3 sau A0 . ansa 7lul !lan şeu-!ardoseal*...... Plan eta/......... cu indicarea +inisa/elor.... !odeste .... trotuar etc. 8 7in*rile !ereţi ... +or at A3 sau A0 ...... ..ra !e...... Structura de re-istenta.... . scara ': %$1 0... Finisa/e B.......... !lanş* +or at A3 sau A0 ......... !lanş* +or at A3 sau A0 ... Plan !arter...... +or at A0 sau A% .. Faţade )!rinci!al* şi lateral*... (e a !roiectului )!ies* si ilar* celei de +aţ*. Schiţa soluţiei +uncţionale )!arter.

. s!aţii de circulaţie şi de recreere )culoare. s!*l*torie. !re!ararea hranei şi servirea esei.. Amplasarea construcţiei s-a +acut !e un teren relativ !lan.C(U<UI C<A5I:. cu sunt: central* ter ic* !ro!rie.CUI(. dressing..9A P:.vesti7ul. (.'. cu !ant* redus* )su7 %?. şi un eta/ ). canali-are. uscator şi 8nc*!eri cu destina ţii +uncţionale co !le entare !recu gara/ul. ast+el: <a demisolul cl*dirii sunt !rev*-ute 8nc*!eri necesare unor !rocese de deservire a construcţiei. <. 8nc*!eri !entru toalet*.1 8nc*l-irea cl*dirii se asigur* cu a/utorul unei centrale ter ice !ro!rii. !arter )P.. Parterul clãdirii cu!rinde s!aţii destinate unor activit*ţi de -i: 8ntruniri ale +a iliei. 5. res!ectiv: # dor itoare de adulti. s!atiul de de!o-itare.cu regi ul de 8n*l ţi e S=P='. La etaj sunt a ena/ate 8n s!ecial 8nc*!eri destinate rit ului de noa!te. Gradul de seismicitate al -onei este de 0.I. <a !arter se ai a+la si un 7irou dotat cu sala de aste!tare si serviciu-toaleta. energie electric*.. holuri. 8ntreţinere-toalet*. Clãdirea se consider* situat* 8n ediu ur7an 8ntr-o -on* construit* e6ist>nd condiţii !entru racordarea la curente )a!*. +iind asigurate *surile !entru 8nde!*rtarea a!elor din !reci!itaţii. !ri ire de oas!eţi. 5istri7u ţia s!aţiilor din cadrul cl*dirii este. ga-e. 8n !rinci!iu. Pentru rela6area locuitorilor cladirii s-a reali-at la su7sol o sala de servire. ceea ce !er ite ado!tarea unei structuri de re-istenţ* si !le.. cu !ereţi din -idărie. A!ele +reatice se !resu!un la are ad>nci e. . !recu şi o ca era destinata co!iilor. av>nd deci su7sol )S..

etaj si demisol partial .%$ D #. :. Crt .%$ '$.%$ '# . #% D "% '% D #$ '# D '% '0 D '2 '.'0 '0 D '2 '# .A Ca era de -i Su+ragerie Birou.$$ #%.@(A .$$ '.$$ '. 0$.$$ #$.$$ '%. In ca-ul de +ata se !revad su!ra+ete a/orate. @r.$$ $.$$ '$.$$ '%.$$ de '$.%$ ". +ie !rin +atada laterala )!rin vesti7ul. hol.3% ".$$ #.'0 SUP:AFA(A 9ACI9A ) A.%$ D #. +ara insa a trece in e6tre a cealalta.$$ #.BIS(. In ta7elul ' sunt !re-entate su!ra+ete orientative ale inca!erilor curente din cadrul vilelor. In ca-ul vilelor tre7uie sa se asigure un grad de con+ort ult ai ridicat decat altor ti!uri de locunte . ca era studii Bucatarie Ca ara 5e7ara.$$ SUP:AFA(A UBUA<A ) A.<ocuinta se de-volta !e parter.+iciu Baie Ca era !ersonal 5or itor !rinci!al 5or itor individual SUP:AFA(A 9I@I9A ) A.$$ %. S(:UC(U:A 5. Accesul in cladire se +ace +ie !rin +atada !rinci!ala )!rin vesti7ul si sala de aste!tare. 7ucatarie..$$ '$. !arter si de isol se +ace cu o scara reali-ata in # ra !e.$$ '4.$$ #$. a unor su!ra+ete e6agerat de ari. #$. <egatura intre eta/. .:.$$ '$. ' # " 0 % 2 3 4 & '$ I@CAP.$$ 0 D 0.$$ '#.

+iind de '% in -onele cu grad & de intensitate seis ica. For a cladirilor se reco anda sa +ie a!ro!iata de dre!tunghi !e cat !osi7il si etrica.statice si dina ice1 . este de o cara ida sau un 7loc !entru !eretii interiori si de o cara ida si /u atate !entru !ereti e6teriori. +iind necesara dis!unerea unei i-olatii su!li entare !entru asigurarea gradului de con+ort cu un consu rational de energie. Avantajele !lanseelor din beton armat monolit sunt: -au ca!acitate de a !relua incarcari ari. cu dia+rag e dis!use du!a cele doua directii !rinci!ale. Pentru satis+acerea conditiilor de re-istenta ter ica aceste grosi i nu sunt in general su+iciente. Inalti ea si n arul natura & a6i de niveluri ale cladirilor cu !ereti in -onele cu grad 3 sau 4 si de !ortanti din -idarie se sta7ilesc +unctie de gradul de seis icitate si de aerialelor utili-ate. Grosi ea ini a a !eretilor !ortanti din -idarie.Structura de rezistenta a cladirii se com une din: Pereti portanti din zidarie de caramida cu goluri verticale Structurile cu !ereti !ortanti din -idarie tre7uie sa constituie siste e s!atiale. ai uni+or in Golurile din !eretii !ortanti se distri7uie cat lungul !eretelui si !e cat !osi7il si etric in ra!ort cu a6ele cladirii. Plansee din beton armat monolit Aceste !lansee se reali-ea-a integral !e santier !rin turnarea lor in !o-itia de+initiva de e6!loatare. unde se inter-ice utili-area ici de 7eton cu agregate usoare. re-ultata din 7locurilor conditii de re-istenta si sta7ilitate. de !re+erinta su!ra!use si de aceeasi inalti e la toate nivelurile.

su rastructura. cota E$.co !arative cu structurile !re+a7ricate1 -necesita consu ridicat de co+ra/e si sustineri ano!era !e santier ai si.stal!i. stal!i.$$ a unei cladiri esta situate la nivelul !ardoselii +inite de la !arter... In+rastructura .nu necesita costuri de Cladirile sunt alcatuite din doua !arti !rinci!ale: a.vant. Prin conventie. asigura o co !ortare +oarte are rigiditate de ansa 7lu a structurii cladirii si 7una la are !reluarea si re!arti-area incarcarilor ori-ontale)seis . re!re-entand !artea structurii situata !este cota E$.1 -au dura7ilitate intretinere1 -se !ot reali-a !entru orice +or e in !lan si dis!unere oarecare a ele entelor verticale !ortante )!ereti. grin-i etc.1au !osi7ilitati largi de alcatuire constructiva si re-olvari de ordin arhitectural !rin variate siste e de dis!unere a grin-ilor de +or e si di ensiuni diverse.$$ )!ereti. in!rastructura. !lanseul !este su7sol. !lansee.1 ". Dezavantajele planseelor din beton armat monolit sunt: -au durata de e6ecutie si consu ul de ari.-datorita onolitis ului se asigura o conlucrare +oarte 7una intre !lansee si ele entele verticale de re-istenta ale cladirii1 -!lanseele co !ortandu-se ca dia+rag e ori-ontale ori-ontale rigide.in general.$$ )+undatii. re!re-entand !artea din structura situate su7 cota E$. !ereti de su7sol.

Fundatiile continui se !revad su7 !eretii !ortanti din -idarie. au tal!a din 7eton si !lu avand sectiunea dre!tunghiulara. <a !roiectarea unei +undatii este necesar sa se cunoasca ur atoarele as!ecte: -di ensiunile constructiei1 -structura de re-istenta a cladirii -incarcarile trans ite la nivelul +undatiei1 -strati+icatia co !onente1 -+actorii e6terni ce !ot in+luenta sta7ilitatea +undatiei etc.avand rolul de a !relua sarcinile trans ite de ele entele su!rastructurii si de a le re!arti-a terenului. (re!tele +undatiei tre7uie sa ai7a cel !utin 0$ c inalti e. structura de re-istenta ti! sar!anta !e scaune cu invelitoare de ta7la Functiunea !rinci!ala a aco!erisului si a !artii sale su!erioare. este de a !rote/a cladirea i !otriva actiunii . !e ele re-e and ele entele su!rastructurii.Fundatia este rigida su7 +or a de tal!i continue. terenului si indicio geotehnici ai straturilor Su!rastructura Acoperisul are !anta are. Fundatiile continue rigide lucrea-a la e+orturi de co !resiune. e6ecutata din 7eton si !lu cu arca B'$$. denu ita invelitoare. Fundatiile sunt ele ente de constructie care +ac !arte din structura de re-istenta a cladirilor .

in !lan vertical si su7 invelitoare. !loaie. i !otriva !atrunderii a!ei din !loaie sau -a!ada si de asigurare a etanseitatii la actiunea conco itenta cu cea a vantului. etanse.consecinta a +a!tului ca sunt reali-ate din 7are su7tiri. Se di ensionea-a la incarcarile !er anente din greutatea !ro!rie si a invelitorii si la cele te !orare re-ultate din vant. . alcatuite din 7are articulate. si variatii de te !eratura. -a!ada si circulatia !entru intretinerea invelitorii1 -capriorii constituie su!ortul direct al asterealei. Invelitorile de ta7la sunt utili-ate +recvent datorita avanta/elor !e care le !re-inta: sunt usoare. dura7ile. aterial cu caracteristici +avora7ilede re-istenta la solicitari de intindere si co !resiune. -a!ada. si usor de e6ecutat. e6ecutata din scanduri negeluite.care constituie su!ortul direct al invelitorii.dis!usi du!a linia de cea ai are !anta a invelitorii. Sarpantele se caracteri-ea-a !rin greutate ica.dis!use ast+el incat sa +or e-e o retea tridi ensionala de contururi nede+or a7ile. Contravantuirile sunt dis!use in lungul constructiei .re-e ati !e !ereti1 -fermele sunt ele ente de re-istenta !rinci!ale ale aco!erisului . Invelitorile se dis!un la !artea su!erioara a aco!erisurilor in sco!ul !rote/arii cladirii.agentilor cli atici: vant. In alcatuirea sar!antei se !ot distinge ur atoarele ele ente !rinci!ale: -astereala. Fer ele sustin intreaga sar!anta si trans it ansa 7lul incarcarilor la !unctele de re-e are1 -contravantuirile sunt siste e de legaturi care solidari-ea-a ansa 7lul ele entelor sar!antei asigurand reducerea lungi ii de +la 7a/ a ele entelor co !ri atesi sta7ilitatea transversala a ele entelor de re-istenta la actiunea vantului. !laci de le n aglo erat. Barele sunt e6ecutate din le n . articulate care lucrea-a nu ai la e+orturi a6iale. grindina.

as+alt.0 c . o-aic etc. Su!ortul acestor invelitori il constituie asteriala reali-ata din di ensiunile 2%$6'$$$ ".reali-ate din ateriale cu coe+icient etc.la elar cu uchii dre!te reali-ate su7 +or a de !anouri in care la elele se li!esc cu +ata va-uta !e un su!ort de hartie care se eli ina du!a +i6are. cu rosturi de cel . Pardoselile se !ot clasi+ica in +unctie de e6ecutate.% .linoleu . 5u!a gradul de i-olare ter ica se deose7esc: -pardoseli calde. ortar. !inderea de su!ort si reali-area continuitatii se i/loace +le6i7ile.!reva-ute !e +ata interioara cu santuri in coada de randunica !entru a se asigura o 7una ancorare in ci ent. Placile se dis!un !e un strat de ult # ortar de ci ent.su7 +or a de legaturi a/e.divers colorate cu +or e !atrate)'#. ari la variatiile de te !eratura..5eoarece invelitorile din ta7la !re-inta de+or atii +ace cu nu ite scanduri.care se co letea-a cu la!te de ic de conductivitate ter ica)le n.7eton.lungi ea de 0%c si lati ea de '$c .FI@ISAF.1 Pardoselile din !archet se e6ecuta din la ele de ste/ar cu grosi ea de "3 . -pardoseli reci.reali-ate din ateriale cu coe+icient are de conductivitate ter ica) ar ura.de aterialele din care sunt odul de e6ecutie si e6!loatare.i-olante din !unct de vedere ter ic.#ˣ'#.de co !ortarea din !unct de vedere ter ic etc.1 Pardoselile din !laci cera ice se reali-ea-a din !laci cera ice ti! A.#ˣ#. Pentru racordarea !ardoselii cu !eretii se +olosesc !linte sau sca+e !re+a7ricate din cara ida. Foile de ta7la !lana se livrea-a in +oi cu si grosi ea de $.

cu rol !ortent si de inchidere1 -!ereti interiori !ortanti. ateriale: Grosimile !eretilor utili-ati se reco anda ast+el: a. (i!uri de !ereti In ca-ul cladirilor de locuit cu structura de re-istenta din dia+rag e de -idarie se !ot utili-a o ga a larga de !ereti. di ensiunile orientative si !o-itia acestora. avand rol si de se!arare1 -!ereti interiori auto!ortanti.cu Portantacalitati GGP de )"$ i-olare c .din -idarie BCA. Pereti e6teriori cu structura Gerticale i6ta.!. sau ter oi-olatie.Beton Celular Autoclavi-at )"$ c -idarie GGP=#$ c dH%$c .CP )#% c .1 7locuri BCA1 vo o7tine grosi ea e+ectiva- .Intoc irea schitei +unctionale Schita +unctionala se intoc este la scara redusa. din diverse -!ereti e6teriori. deoarece !re-inta nu ai date generale !rivind inca!erile cladirii. Schita +unctionala este !re-entata in !lansa A#. cu grosi ea no inala dH#% c . Pereti interiori !ortanti vor +i nu ai din -idarie de cara ida !lina) res!ectiv de o cara ida-' c.1 7. = ter ica:strat !ortant Cara ida cu Goluri -idarie Cara ida Plina. nu ai des!artitori. a scarii si a golurilor !entru usi si +erestre.

Pereti des!artitori auto!ortanti !ot avea diverse alcatuiri: -I c. du!s inde!srtsres virtusls s !ortiunii de clsdire de . cotarea !lanului la interior si la e6terior1 ai adecvata este ':%$. trasarea a6elor !eretilor !ortanti e6teriori si interiori1 7.3.!.: " c 1 0 c 1 % c '$ c Fa-ele e6ecutiei !lanului !arter Planul !arter re!re-inta ur a unui !lan ori-ontal cu care se +ace o sectiune i aginara !rin cladire. !recu deasu!ra. Avand in vedere co !le6itatea datelor ce se re!re-inta !e aceasta !lansa. Fa-ele de lucru intr-o succesiune logica sunt: a. co !letarea cu ele ente e6terioare s!eci+ice !arterului1 h.1 si cu goluri:3 c 1 -Fasii Ke7el cu grosi i de:3.% c 1 '% c 1Fasii i!sos-carton )Lnau+. scara cea ':'$$.-'#. Se deseneana ele entele sectionate.CA5 sau a altui !rogra de gra+ica !e calculator. !revederea de i o7ilier si echi!a ente sanitare standard1 g.!e la /u atatea inalti ii +erestrelor !arterului. desi se !oate +olosi si scara si cele va-ute su7 !lanul taietor. di ensiuni1 +. sta7ilirea !o-itiilor !eretilor auto!ortanti des!artitori d.% c 1 '$ c 1 '#.!. !roiectarea scarii:dis!unere. sta7ilirea ari ii si !o-itiei golurilor de usi si +erestre1 e. trasarea liniilor cores!un-atoare +etelor !eretilor !ortanti1 c.% c 1 J c.c.alcatuire.% c )la s!atii secundare. Pentru o e6ecutie corecta si e+icienta a acestui !lan se !ro!une reali-area !lansei cu a/utorul !rogra ului AU(..

de+initivarea !lansei1 ele ente de identi+icare. .i.