You are on page 1of 8

Kegunaan dan kepentingan ruang di prasekolah PRA 3110

Tugasan 2.
Ruang  Ruang Pembelajaran atau bilik darjah.   Kegunaan Menjalankan aktiviti pengajaran dan pembelajaran setiap tunjang secara kelas, individu dan berkumpulan. Menjalankan aktiviti bual pagi atau morning circle. Mengumpulkan muridmurid pada awal pagi untuk rutin harian seperti membaca doa, mengambil kedatangan. Digunakan untuk mewujudkan pusat-pusat pembelajaran mengikut tunjang. Ruang untuk guru merancang pengajaran dan pembelajaran serta menyediakan bahan bantu mengajar.  Kepentingan Memudahkan guru untuk merancang pelbagai aktiviti mengikut kesesuaian peringkat umur yang berkesan dan bermakna berdasarkan sukatan pelajaran serta pengalaman sedia ada murid. Melaksanakan aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang dirancang dengan sempurna. Membolehkan murid-murid menjalankan aktivtiti pembelajaran dengan selesa, seronok dan bermakna. Mewujudkan iklim bilik darjah yang teratur, kemas dan kondusif sebagaimana yang dinyatakan oleh Froebel iaitu kanak-kanak belajar dalam persekitaran yang terancang dilengkapi dengan kerusi meja yang sesuai untuk kanak-kanak, dicat dengan warna yang etrang dan ceria, senang dimasuki cahaya dan dipenuhi dengan gambargambar. Meransang minat murid untuk datang dan bersedia untuk belajar kerana ruang pembelajaran di prasekolah kebiasaanya kondusif dan menarik. Membantu perkembangan kognitif murid sebagaimana teori kognitif Jean Piaget yang menyatakan peringkat perkembangan kanakkanak prasekolah adlaah di peringkat operasi konkrit dan pusat-pusat
Page 1 of 8

Membimbing murid untuk mengamalkan nilai-nilai murni serta adab-adab makan. Memberi pendedahan kepada murid-murid Page 2 of 8    Ruang dapur dan penyediaan makanan    Menyediakan makanan berkhasiat dan seimbang Sebagai pusat pembelajaran untuk tematema tertentu. perkembangan dan pertumbuhan fizikal dan mental mereka.   . berfikir dan penerapan nilai murni.Kegunaan dan kepentingan ruang di prasekolah PRA 3110 pembelajaran di dalam ruang pembelajaran ada menyediakan bahan – bahan maujud. Lev Vigotsky juga menyatakan konsep ZPD (scaffolding) yang mana potensi kognitif kanakkanak boleh mencapai tahap optimum dengan bantuan persekitaran.orang dewasa dan bahanbahan. Pusat -pusat di dalam ruang pembelajaran dapat membantu didikan diri yang mana murid-murid boleh berdikari melakukan aktiviti kesukaan mereka secara individu atau berkumpulan yang mna ia boleh meningkatkan keyakinan diri dan pembentukan konsep kendiri yang positif kerana terdapat bahan-bahan yang disusun dengan lengkap dan murid tela tahu menggunakan bahan tersebut selepas ditunjuk oleh guru dan murid melakukannya sendiri untuk aktiviti pengukuhan.Ruang pembelajaran di prasekolah menyediakan ketiga-tiga aspek yang disebut oleh Vigotsky tersebut. Mengukuhkan kemahiran bahasa. Melatih murid untuk megambil menu seimbang dalam diet harian mereka untuk menjamin tahap kesihatan.

tempat berwuduq dan menggosok gigi. frobel dan Maria Montessori kanak-kanak belajar berdasarkan persepsi deria. tukang masak dan langkah-langkah untuk mengelakkan keracunan makanan .Ini kerana menurut Pestolozzi. Melatih murid-murid untuk menggunakan tandas dengan cara yang betul.buah-buahan dan sayur-sayuran .conothnya membasuh tangan sebelum dan selepas makan dan menutup makanan dengan kemas supaya tidak dihinggapi lalat. Melatih murid-murid untuk melakukan aktiviti-aktiviti kemahiran hidup yang akan diguna pakai selepas waktu pembelajaran seperti mencuci pinggan dan gelas. Membersihkan diri selepas bermain di luar bilik darjah.Kegunaan dan kepentingan ruang di prasekolah PRA 3110  Tempat untuk menyimpan segala ahan basah dan juga bahan kering. Membentuk konsep kebersihan dalam penyediaan makanan dari segi tempat . tentang adab. mengelap meja selepas digunakan dan menghidang makanan seperti idea beiau yang menyatakan bahawa kanak-kanak perlu dibimbing melalui pengalaman sebenar dan berasaskan kepada pendidikan vokasional.adab ketika makan.  Menyediakan keperluan asas kepada kanak-kanak iaitu kehendak alami. Memperkenalkan konsep kebersihan dalam pengunaan tandas dan pengurusan diri sendiri contohnya memakai selipar Page 3 of 8    Ruang Tandas dan bilik mandi . menggosok gigi selepas makan dan latihan amali    . Melaksanakan aktiviti hands on yang bersesuai contohnya aktiviti memasak semasa tema makanan. minuman .

ketika memasuki tandas dan mencuci tangan dengan sabun selepas menggunakan tandas.selesa. Menanamkan konsep peraturan-peraturan dan adab-adab ketika menggunakan tandas contohnya membaca doa sebelum memasuki dan selepas keluar tandas dan perkara-perkara yang tidak boleh dibuat di dalam tandas contohnya berlari. Taman  Digunakan untuk aktiviti bermain secara fizikal. tidak boleh makan di dalam tandas kerana ia tempat yang tidak sesuai terlalu banyak bakteria dan kuman. bermain buih sabun kerana ia boleh menyebabkan kecederaan. sesuai dan berfungsi. Memberikan kemudahan kepada mrid-murid untuk belajar dalam suasana yang kondusif kerana mengikut teori hiraki Maslow untuk meningkatkan keupayaan diri seseorang individu kita harus menyediakan kemudahan asas yang lengkap. Untuk membentuk dan melatih otot – otot motor kasar murid-murid dengan Page 4 of 8     Kawasan luar bilik  darjah.Kegunaan dan kepentingan ruang di prasekolah PRA 3110 solat dan berwuduq. Melatih murid-murid mengambil wuduk dan bersuci dengan cara yang betul dalam keadaan yang selesa dan dalam keadaan sebenar. Memperkenalkan penggunaan tandas mengikut jantina untuk dipraktikkan apabila muridmurid berada diluar rumah dan di tempat-tempat awam. Digunakan untuk  . a.

c. Menyediakan tempat bagi pembelajaran yang menyeronokkan . Meningkatkan minat murid dalam aktiviti sains dengan melakukan aktiviti pengajaran dan pembelajaran melalui kaedah inkuri penemuan.        . Membentuk nilai-nilai murni dalam diri kanak-kanak seperti menunggu giliran untuk bermain. Memantau pertumbuhan fizikal dan kecergasan murid – murid prasekolah. melakukan aktiviti bermain secara fizikal seperti yang dianjurkan oleh imam Al Ghazali yang menyuruh kanak-kanak bermain untuk membantu perkembangan fizikal serta menguatkan otak dan mengembirakan dan memberi kerehatan kepada mereka selepas penat belajar. penerokaan alam sekeliling dan melalui sensori deria sebagaimana idea dari Proeble dan Pestolozi. Membentuk sikap sayang serta menghargai kepada alam sekitar.Kegunaan dan kepentingan ruang di prasekolah PRA 3110 permainan kanakkanak. d. berkongsi permainan dan aktiviti serta bahan. bebas dan bermakna melalui bermain kerana menurut Al Ghazali dan juga Froebel sifat semula jadi kanakkanak adalah bermain maka kanak-kanak perlu diajar melalui bermain. Taman sains dan herba Pit aktiviti air dan pasir Pit aktiviti berkebun Mini zoo menjalankan aktivitiaktiviti pengajaran dan pembeajaran sains dan pembentukan konsepkonsep tertentu. Memberi peluang kanakkanak untuk melepaskan Page 5 of 8 b. Memberi peluang kanakkanak bersoisalisasi dan membentuk perkembangan literasi dengan cara yang betul dan berhemah. e.

Tempat perhimpunan pada waktu pagi untuk menyanyi lagu kebangsaan dan negeri serta ucapan-ucapan daripada guru-guru. Memantau kepulangan murid-murid untuk mengelakkan pihak – pihak yang tidak bertanggung jawab melakukan sebarang keburukan kepada muridmurid contohnya penculikan dan kes penceraian yang belum selesai. Menjamin keselamatan murid-murid sewaktu menunggu ibu bapa untuk berlindung panas dan hujan. Pondok bacaan Ruang berkumpul. Memupuk semangat patriotisma dengan cara menyanyikan lagu kebangsaan dan negeri dan berhimpun untuk meraikan hari-hari kebesaran dengan Page 6 of 8      Ruang menunggu dan menyambut. Main pondokpondok      Memberi kemudahan murid selapas waktu persekolahan untuk menunggu ibu bapa datang mengambil mereka Menyediakan aktiviti membaca buku cerita semasa menunggu ketibaan ibu bapa.bermain pondokpondok sewaktu rehat ataupun sewaktu pulang. Murid.Kegunaan dan kepentingan ruang di prasekolah PRA 3110 emosi yang terpendam dengan cara pengurusan yang menyeronokkan dan bebas. Mencungkil bakat dan minat serta potensi yang ada dalam diri kanak-kanak (multiple inteligence) seperti yang diutarakan oleh Howard Gardner kerana potensi murid boleh dicungkil bukan sekadar di dalam bilik darjah sahaja.      . Memberi peluang muridmurid memainkan peranan dan seronok bermain pondok – pondok sepanjang masa di prasekolah walaupun ketika hendak pulang yang mana ini akan mnyuntik semangat untuk datang ke sekolah pula pada keesokkan harinya. Tempat berkumpul sewaktu kecemasan atau kebakaran mengikut kehendak ISO. Melatih murid-murid tentang pengunaan masa yang berfaedah.

Penting untuk melatih murid-murid cara. Berlatih menyanyi dan menggunakan alat muzik yang berkaitan contohnya piano dan keyboard. Penting untuk memantau keselamatan murid sewaktu kecemasan untuk memastikan tiada sesiapa yang tercicir atau hilang sewaktu proses menyelamatkan diri. Menonton CD pembelajaran. yang separa formal untuk menyediakan murid-murid ke iklim dan budaya sekolah rendah apabila masuk tahun 1 kelak.Kegunaan dan kepentingan ruang di prasekolah PRA 3110 suasana. Memberikan pendedahan kepada murid-murid tentang kegunaan bahanbahan teknologi untuk menjana pengetahuan contohnya penggunaan internet dan penggunakan CD interaktif. Menilai emosi murid-murid pada awal pagi dan mendapatkan maklumat daripada ibu bapa untuk persediaan guru untuk memberikan penglibatan murid tersebut melalui aktiviti sehari di prasekolah.    . Melakukan aktiviti yang berasaskan penggunaan teknologi komputer dan multimedia. Memberikan emosi yang positif pada awal pagi kepada kanak-kanak sewaktu menyambut kedatangan kanak-kanak untuk membentuk kepercayaan kanak-kanak terhadap pusat prasekolah untuk berpisah dengan ibu bapa mereka.cara penggunaan komputer dengan cara yang betul. Membolehkan murid-murid menonton Cd dalam keadaan kondusif dan selesa untuk merehatkan mind aselepas beberapa aktiviti pembelajaran yang Page 7 of 8     Ruang ICT dan multimedia.

www. story telling dan sebagainya.Kegunaan dan kepentingan ruang di prasekolah PRA 3110 memenatkan dan membebankan . Memberikan kemudahan pembelajaran dalam talian bahasa Inggeris yang mana program tersebut menarik dan memudahkan muridmurid untuk belajar Poenic reading dengan bermakna dan menyeronokkan dilengkapi dengan animasi dan lebih mudah difahami. Memberi peluang setiap murid untuk menggunakan komputer secara individu kerana komputer di ruang ini disediakan dalam jumlah yang banyak.    Page 8 of 8 .com Melatih murid-murid untuk persembahan atau pertandingan di peringkat sekolah. muzik dan gerakan.choral speaking. negeri dan kebangsaan contohnya gerak tari. daerah. tarian rampai.starfall. nasyid.