You are on page 1of 8

Production Hall Grüsch / Barkow Leibinger

© Stefan Mueller Architects: Barkow Leibinger Location: Grüsch, Switzerland Architect In Charge: Barkow Leibinger, Frank Barkow, Regine Leibinger Area: 4,500 sqm Year: 2013 Photographs: Stefan Mueller

Design Team : Klaus Reintjes (project architect), Hans-Georg Bauer, Julia Schüler, Christina Möller Construction Management: Natter Architektur, Baumanagement Structural Engineering: Conzett, Bronzini, Gartmann AG Mechanical Engineering: Hans-Luzi Züst

Electrical Engineering: Brüniger & Co. the Startup Offices (2001) and the Production and Research Building (2004). Unlike the first two buildings. Partner AG Section From the architect. which are stacked volumes that rotate above ramped excavations the new pavilion is a low-lying freestanding temple-like building situated on a low concrete base. In 2013 a third pavilion for Trumpf Grüsch CH in the alpine Prättigau Valley is finished complimenting the first two from Barkow Leibinger and in a like fashion oriented along the Cantonstrasse expanding a campus-like industrial siting of new and existing buildings. AG Building Physics: Kuster. © Stefan Mueller .

. The main beams are designed as twin beams (each 100 x 18cm). © Stefan Mueller The flat roof is constructed by laying glu-laminated timber beams in two opposing directions on top of each other emphasizing the craft and logic of wood construction. The siting of the building is emphasized by its placement in a grass and wildflower meadow on three sides with the entrance and service entrance to the rear campus.Like the two existing pavilions the new one is offset from the others to ensure views and open orientations from and to this spectacular valley. the purlins measure 60 x 12cm.

© Stefan Mueller The massing and wood construction speaks for the alpine and agricultural/industrial context the building is situated in. The roof construction cantilevers beyond the glass facades aligned flush with the concrete base creating a covered (from snow and rain) exterior walkway around the four sides of the 48 by 68 meter building. .

© Stefan Mueller In this way the pavilion is very much a tectonic of additive and repetitive timber elements that convey the weight and substance of this sustainable material. . The timber roof and facade in turn rest on concrete columns and base. The wood (natural and stained) is complimented by galvanized steel folding service doors and beam caps to prevent excessive weathering of the wood beams.

© Stefan Mueller The wooden facade has a column grid of 1. so that they can ‘embrace’ the purlins. . Another component of the sustainability concept is the use of groundwater for heating and cooling with high efficient heat exchangers. The facade has triple glazing and external sun protection. On the east and the west side the posts are doubled.50 m.

loading and shipping bay and a compact office zone with a break area on top of it.© Stefan Mueller The interior is simply divided into spaces for production. a clean room of 700 sqm. These elements are exposed. © Stefan Mueller The spruce wood interior is stained white.50 m. Changing rooms and mechanical spaces are allocated to a partial lower basement level. To the lower edge of the main beam the hall has a clear height of 4. lobby. and matter of fact underscoring the industrial use of the building. The depth of the roof construction is used for all structure. visible. mechanical systems and lighting. .

once the concrete columns were situated. The total construction time was less than one year. the entire wooden structure of the roof could becompleted within two weeks. .© Stefan Mueller The construction type and repetition of elements made this a very economical and fast-to-build structure.