You are on page 1of 1

CITY SCALE

Main Goal The necessity of our location within the city to combine social elements, residential areas, economic growing, urban develop and an ecological community, causes that we consider to create a space that welcomes an habitable area, a space for the leisure and the entertainment, a place where a business centre can be generated, as well as distinguishing key element which highlight Stavanger as much as Norway in our project. As a result, our plot is outside the scope of action of the esplanade. Solution We accede to the plot by five different entrances. The first one, it is in the North corner of the plot to integrate the bicycle path like the most essential part of communication in our project. In the same line following though the south, running into the high entrance to the cover, going down the street and focusing on the street though the water, we found an amphitheatre which places us at the same level of the plot. Going down the street though the fjord we found the exit from the bicycle path as well as the entrance to our floating orchards. The last access is from the sea, getting off your own boat from the fjord. In order to solve climatological problems such as the few hours of sun, the rain, the snow and the cold, we put within the plot a passable cover that produces two effects. The first one, it is the defence of the adverse climatology in this place. The other effect, it is a social space of encounter, transit, relaxing, and entertainment. Some triangular nucleuses of communication are the nexus between the lower spaces which have an obvious privacy, and the passable cover which is more public. These triangular nucleuses of communication are transparent, and they have become in the only space that is surrounded by a ramp. This ramp gets directly to the vertical orchards, and culminates in a series of top floors where commercial shops and social stores related to the food are the main characters. Moreover, this offers to the people an exceptional view of the Norwegian fjord. We have several platforms whose shape is similar to the triangles. These platforms are fitted in the network and have their own flotation. Furthermore, these shapes encourage the public use because these triangular areas create a kind of vegetable path more participative with public trainings, exchange information or make activities. This idea of the public use is also supported by using your own boat to arrive these meetings. As far as the house, we suggest an enclosure with a series of buildings in block. A social study of the area has been realised, and the conclusion of this study has been the low cultural level, a large number of immigrants and the displacement of social elements such as meeting points, restaurants or stores. The proposal is to realise a permanent project that regenerates the area, reactivates its cultural occupation, business and native people who help to the integration of this high rate of immigration. For this reason, we will rely on the future of the esplanade, improving it with a new stroll that crosses our scope and renewing the accesses to the same, creating more pedestrian streets.

BIG SCALE

POINTS OF INTEREST

FUTURE STATE BOARDWALK
IGNORED THE FIELD

IMPROVING ACCESS

DIAGRAMMATIC PROCESS

ELEMENT ATTRACTOR
Integration immigration family Union

ELEMENT FUSER

Exchange of food

Food Retail international dishes Fusion Living - Food

PROGRAM STRATEGY PROJECTIVE SOCIAL
TECHNOLOGY + INNOVATIVE

social Union

FIELD OF STUDY

URBAN FARM
GREENHOUSE URBAN ORCHARDS FLOATING Water-land interaction Mobility orchards

BUSINESS SPACE MULTIDISCIPLINAR EDUCATION

Food from different countries HOUSING culinary space

POINT OF ATTRACTION FOR LAND IMPROVING ACCESS FOR WATER WITH GREENHOUSE FLOATING existing green spaces green ride connection to the urban agenda encroachment of the sea new route existing bike path

LEISURE

State current access KvitsØygata

Been renovated pedestrian access KvitsØygata

FOOD LAB

ACCESS
Microclimas Moisture Control Temperature Control Water recovery micromobility Mobile private gardens

FUTURE STATE BOARDWALK WITH NEW TOUR
INCLUDES THE FIELD

EXISTING ELEMENTS Future boardwalk Green space Bike lanes

NEW ITEMS Street Art, exhibitions, etc Children’s play areas New bike lanes New business Pedestrianization

MULTIMEDIA INTERACTION
Projectors augmented Reality Mains

ventilated facade double deck Geothermal Windmill

ENERGY SAVING

Once realised a social study of the situation of the zone where one is located the scope of study, the low cultural level, the great population of immigrants and the displacement of elements of social meeting like restaurants, commerce, etc. One sets out to realise a atractor and permanent project that regenerates the zone, reactivates its cultural occupation, of business and native people who help to the integration of these with eleveda rate of immigration. For it we will lean the future in marine stroll, improving it with a new stroll that crosses our scope and renewing the accesses to the same, peatonalizando streets.

Premises empty Routes

vernacular components Industrial assembly Winter-summer Protection snow protection rain protection mobile skin

costruccion

SKIN PROTECTION

Current access state Avaldsnesgata

Been renovated pedestrian access Avaldsnesgata

Recovery plants of heavy metals Algae recovery of heavy materials

REMEDIATION

PLANTS SCALE 1/1200 PANEL OF SURFACES
HOUSES 3500 M2 ORCHARDS AND GREENHOUSES 4100 M2 + variable floating greenhouses -inner greenhouses 2100 m2 -inner orchards 2000 m2 -floating greenhouses variable MULTIDISCIPLINARY SPACE 12900 M2 NEW COVERED PASSABLE SPACE 6000 M2

GENERATOR MODULE
Stability and defromabilidad

DECK HEIGHT DIFFERENCE
Graduation from white to brown shows existing unevenness in the roof.

SECTION GROUND

WALKING IN TIME
LIGHT IN FLAT FLAT RIDE

1,00 METER

1,00 METER 60 METERS PER MINUTE 3.600 METERS IN 1 HOUR

NEW MARINE STROLL 6650 M2

83,34 METERS PER MINUTE 5.000 METERS IN 1 HOUR

Contours by each meter climb.
334 m time of 6 min

Growth

227 m time of 4 min 163 m time of 3 min 257 m time of 5 min 295 m time of 5 min 166 m time of 3 min

GREEN SPACE

NEW SPACES INDOOR
Full and empty INDOOR exhibition space - 2800 m2 indoor gardens - 2000 m2 Space Education - 1300 m2 library space - 1225 m2 Rest and leisure space - 1630 m2 Business Space - 1450 m2 sports Area - 970 m2 Conference space - 1500 m2

OUTDOOR SPACES

conference space

exhibition space

library space

business space

OUTDOOR SPACES New boardwalk - 6650 m2 drilled space - 2500 m2 Floating space accessible - 2300 m2 floating greenhouses - 700 m2

space education

sports Area

Rest and leisure space

orchards space

CONSTRUCTION PROCESS

FIELD OF ACTION

GREENHOUSE INTERIOR STACKED

CLOSING GREENHOUSE

HOUSING

DECK SIDING ACRISTALADO

CLOSURE OF THE HOLES ACRISTALADO

WOOD DECK

PEDESTRIAN TRAVEL COVER

FLOATING GREENHOUSE

FINAL PROPOSAL

GREENHOUSE INTERIOR STACKED

Stacking GREENHOUSE INTERIOR

HOUSING

MODULE

BUILD OUR HOUSE

stacking

FLOATING GREENHOUSE

Glass or plastic cover that collects water vapor

GREENHOUSE MODULE FLOATING

CLEANER WATER MODULE

MÓDULO VISITABLE

MODULE POOL

Vapor recovery

3m

Floating timber garden and jetty

3m

Elemento de flotabilidad

Contaminated water purification and desalination

SECTION EAST - WEST SCALA 1/500

SECTIONS EAST - WEST SCALE 1/4000

CONSTRUCTION DETAILS

1 Cover Floor Panel Sandwich 2 Hidden gutter 3 Panel Alero 4 Superior Attempt 5 Anchorage Superior 6 Support Type 7 Space network 8 Curtain Wall 9 Intermediate anchor 10 Vertical lattice 11 Pillar 12 Ventilation grid 13 Pavement 14 Mortar Layer 15 Thermal Insulation 16 Solera Concrete 17 Stone Pitching 18 Gravel drainage 19 Permeable Pavement Acespado 20 Felt Geotextil 21 Drainage Pipe 22 Shoe Concrete

THE SUN
Summer Equinox Winter Solstice Summer Solstice CREATING THE HOLE COVER Solar Bill of Stavanger Tilt Solar Stavanger

SECTIONS NORTH - SOUTH SCALE 1/4000

23º

27º

NORTH SECTION- SOUTH SCALE 1/500

UCJC.ESAYT Architectural Project

Juan Manuel Loarte García (Level II) Julián Barragan Gabino (Level VI) Jesús Antonio Romero García (Level VI) Javier San Miguel Peréz (Level VI)

December 2013

PRODUCTIVE CITY