You are on page 1of 0

R a n j e e t S h a h i C h e m i s t r y C l a s s e s R a n j e e t S h a h i C h e m i s t r y C l a s s e s R a n j e e t S h a h i C h e m i s t r y C l a s s e s R a n j e e t S h a h i C h e m i s t r y C l a s s e s

S CO 4 8 , I I
n d
F l o o r , S e c t o r 2 0 C, CHANDI GARH P h : 2 7 2 5 7 4 8 , 3 0 4 0 6 6 0
S C F 7 2 , S e c t o r 1 0 , P a n c h k u l a , P h : 3 9 1 4 8 4 4
1
Copyright Ranjeet Shahi

IIT IIT IIT IIT- -- -JEE JEE JEE JEE Review Questions
Boron and its Compounds

Level-1(Following Questions have only one correct response)
Q1. Which of the following reaction gives boron?
(i) B
2
O
3
+ Mg

(ii) Electrolytic reduction of KBF


4

(iii) BBr
3
+ H
2
(iv) B
2
H
6

(v) BI
3


(A) (i) and (ii) (B) (i), (iii) and (iv)
(C) (i), (iii) and (v) (D) (i), (ii), (iii), (iv) and (v)
(D)
Q2. All of the following gives orthoboric acid except:
(A) B
2
H
6
+ H
2
O (B) B
2
H
6
+ HCl
(C) Na
2
B
4
O
7
+ H
2
SO
4
(aq) (D) Ca
2
B
6
O
11
+ SO
2
(aq)
(B)
Q3. Which of the following is incorrect regarding orthoboric acid:
(A) It is a weak monobasic Lewis acid. (B) It forms a trimester with alcohols.
(C) It is an anti-septic (D) On mild heating, gives tetraboric (H
2
B
4
O
7
)acid.
(B)
Q4. Which is incorrect statement regarding B
2
H
6
?
(A) It is a strong reducing agent. (B) On heating, gives amorphous boron.
(C) It is a planar molecule. (D) With excess (CH
3
)
3
N, undergo symmetrical cleavage.
(C)
Q5. Which is incorrect statement regarding Borax (Na
2
B
4
O
7
.10H
2
O)?
(A) Its aqueous solution is basic. (B) Only 8 water molecules are volatile.
(C) All B are in same hybridization state (D) It has five BOB bonds.
(C)
Q6. Jewellors borax is
(a) Na
2
B
4
O
7
10H
2
O (b) Na
2
B
4
O
7
5H
2
O (c) Na
2
B
4
O
7
8H
2
O (d) Na
2
B
4
O
7
(B)
Q7. Borax glass is
(a) Na
2
B
4
O
7
10H
2
O (b) Na
2
B
4
O
7
5H
2
O (c) Na
2
B
4
O
7
8H
2
O (d) Na
2
B
4
O
7
(D)
Q8. Treatment of concentrated solution of borax with calculated quantity of H
2
SO
4
gives
(a) HBO
2
(b) H
2
B
4
O
7
(c) H
3
BO
3
(d) B
2
O
3

(C)
Q9. Strongest Lewis acid among the following is
(a) BF
3
(b) BCl
3
(c) BBr
3
(d) BI
3

(D)
Q10. When boron trichloride is treated with water, the product are
(a) H
3
BO
3
+ HCl (b) B
2
H
6
+ HCl (c) B
2
O
3
+ HCl (d) B
2
O
3
+ HOCl
(A)
Q11. Which of the following is the most acidic?
(a) Na
2
O (b) MgO (c) Al
2
O
3
(d) CaO
(C)

Group-13

R a n j e e t S h a h i C h e m i s t r y C l a s s e s R a n j e e t S h a h i C h e m i s t r y C l a s s e s R a n j e e t S h a h i C h e m i s t r y C l a s s e s R a n j e e t S h a h i C h e m i s t r y C l a s s e s
S CO 4 8 , I I
n d
F l o o r , S e c t o r 2 0 C, CHANDI GARH P h : 2 7 2 5 7 4 8 , 3 0 4 0 6 6 0
S C F 7 2 , S e c t o r 1 0 , P a n c h k u l a , P h : 3 9 1 4 8 4 4
2
Copyright Ranjeet Shahi
Q12. Which of the following is the relative Lewis acid character of Boron trihalides?
(a) BCl
3
> BF
3
>BBr
3
> BF
3
(b) BI
3
> BBr
3
> BCl
3
> BF
3

(c) BF
3
> BCl
3
> BBr
3
> BI
3
(d) BF
3
> BCl
3
> BI
3
> BBr
3

(B)
Q13.
H
3
BO
3

1
T
X
2
T
Y
red hot
B
2
O
3
, if T
1
< T
2
then X and Y respectively are
(A) X = Metaboric acid and Y = Tetraboric acid (B) X = Tetraboric acid and Y = Metaboric acid
(C) X = Borax and Y = Metaboric acid (D) X = Tetraboric acid and Y = Borax

A
Q14. Boron forms BX
3
type of halides. The correct increasing order of Lewis-acid strength of these halides is
(A) BF
3
> BCl
3
> BBr
3
> BI
3
(B) BI
3
> BBr
3
> BCl
3
> BF
3

(C) BF
3
> BI
3
> BCl
3
> BBr
3
(D) BF
3
> BCl
3
> BI
3
> BBr
3

B
Q15. The solubility of anhydrous AlCl
3
and hydrous AlCl
3
in diethyl ether are S
1
and S
2
respectively. Then
(A) S
1
= S
2
(B) S
1
> S
2
(C) S
1
< S
2
(D) S
1
< S
1
but not S
1
= S
2


B
Q16. Which one of the following statements is not true regarding diborane?
(A) It has two bridging hydrogens and four perpendicular to the rest.
(B) When methylated, the product is Me
4
B
2
H
2
.
(C) The bridging hydrogens are in a plane perpendicular to the rest.
(D) All the BH bond distances are equal.

D
Q17. Borax is actually made of two tetrahedra and two triangular units joined together and should be written as:
Na
2
[B
4
O
5
(OH)
4
]8H
2
O. Consider the following statements about borax:
a. Each boron atom has four BO bonds b. Each boron atom has three BO bonds
c. Two B atoms have four BO bonds while other two have three BO bonds
d. Each boron atom has one OH groups
Select correct statement(s):
(A) a, b (B) b, c (C) c, d (D) a, c

C
Q18. The molecular shapes of diborane is shown. Consider the following statements for diborane:
B
H
H
H
H
B
H
H
A
0
A
0
1.33
1.19

1. Boron is approximately sp
3
hybridised 2. BHB angle is 180
3. There are two terminal BH bonds for each boron atom 4. There are only 12 bonding electrons available
Of these statements:
(A) 1, 3 and 4 are correct (B) 1, 2 and 3 are correct (C) 2, 3 and 4 are correct (D) 1, 2 and 4 are correct

A
Q19. B(OH)
3
+ NaOH NaBO
2
+ Na[B(OH)
4
] + H
2
O
How can this reaction is made to proceed in forward direction?
(A) addition of cis 1,2 diol (B) addititon of borax
(C) addition of trans 1,2 diol (D) addition of Na
2
HPO
4


A
Q20. When borax is strongly heated, it gives
(a) B
2
O
3
(b) Na
2
B
4
O
7
(c) NaBO
2
(d) NaBO
2
+ B
2
O
3
.
(D)
Q21. Which is the acidic hydroxide?
(a) Al(OH)
3
(b) Ga(OH)
3
(d) Tl(OH)
3
(d) B(OH)
3

(D)
Q22. Which of the following elements has the highest melting point?
(a) B (b) Al (c) Ga (d) Tl
(A)

R a n j e e t S h a h i C h e m i s t r y C l a s s e s R a n j e e t S h a h i C h e m i s t r y C l a s s e s R a n j e e t S h a h i C h e m i s t r y C l a s s e s R a n j e e t S h a h i C h e m i s t r y C l a s s e s
S CO 4 8 , I I
n d
F l o o r , S e c t o r 2 0 C, CHANDI GARH P h : 2 7 2 5 7 4 8 , 3 0 4 0 6 6 0
S C F 7 2 , S e c t o r 1 0 , P a n c h k u l a , P h : 3 9 1 4 8 4 4
3
Copyright Ranjeet Shahi
Q23. Which of the following statements is incorrect? Boron differs from other members of group III because it
(a) Has a much lower atomic radius (b) Is a non-metal
(c) Has a maximum covalency of 6 (d) Is covalent in all its compound
(C)
Q24. The ground state electronic configuration of ln
+
(atomic number 49) is
(a) (Kr) 5s
2
4d
10
5p
1
(b) (Kr) 5s
2
4d
10
(c) (Kr) 4d
10
(d) (Kr) 5s
2
4d
9

(B)
Q25. Atom X forms X
+3
with electronic configuration 5d
10
6s
2
. The atom X is
(a) Pb (b) Tl (c) Po (d) Bi
(D)
Q26. The bond angle of Cl B Cl in BCl
3
is
(a) 90 (b) 100 (c) 120 (d) 180
(C)


Answers
1. (D) 16. (D)
2. (B) 17. (C)
3. (B) 18. (A)
4. (C) 19. (A)
5. (C) 20. (D)
6. (B) 21. (D)
7. (D) 22. (A)
8. (C) 23. (C)
9. (D) 24. (B)
10. (A) 25. (D)
11. (C) 26. (C)
12. (B)
13. (A)
14. (B)
15. (B)