You are on page 1of 7

― N-ai deloc remuşcări că pleci de la Pencey? ― Ba da. Am unele remuşcări. Sigur... da' nu prea multe, nu deocamdată.

Pesemne că incă nu-mi dau bine seama că plec. Mie imi trebuie intotdeauna puţin timp ca să-mi dau seama că mi se intimplă un anumit lucru. Deocamdată nu mă gindesc decit că mă-ntorc miercuri acasă. Eu, ştiţi, cu mintea stau cam prost. ― Dar nu te preocupă deloc viitorul tău, băiete? ― Ba da, cum să nu mă preocupe? Sigur. Sigur că mă preocupă. Apoi, după o pauză, am adăugat: Dar nu prea mult. Nu prea mult. ― Intr-o zi o să te preocupe, spuse bătrinul Spencer. O să te preocupe, băiete. O să te preocupe, dar o să fie prea tirziu.

― Numai să n-o faci prea bună, adăugă el, asta-i tot. Porcul de Hartzell e de părere că eşti un as la engleză şi ştie că stăm in aceeaşi cameră. Deci, nu pune chiar toate virgulele şi punctele unde trebuie. Ăsta-i alt lucru care mă scirbeşte. Tu ai talent la scris şi vine unul şi incepe să-ţi vorbească despre virgule, Stradlater proceda intotdeauna aşa. Voia să te facă să crezi că singurul motiv pentru care compunerile lui erau proaste era pentru că punea toate virgulele aiurea. Din punctul ăsta de vedere, semăna puţin cu Ackley. Am stat odată linga Ackley la un meci de baschet. Aveam un tip grozav in echipă, unul Howie Coyle, care băga mingea-n coş de la mijlocul terenului, şi nici măcar nu atingea panoul sau mai ştiu eu ce. Ei bine, tot timpul meciului, Ackley mi-a repetat că Howie Coyle avea exact statura potrivită pentru baschet. Doamne, ce silă mi-e de lucrurile astea!

― Nu cumva ai vreo ţigară? Dacă n-ai, mor in clipa asta. ― Nu, de fapt chiar că n-am. Dar ascultă, de ce naiba v-aţi bătut? Nu i-am răspuns. M-am ridicat doar, m-am dus la fereastră şi m-am uitat afară. Mă simţeam deodată atit de singur, incit aproape c-aş fi vrut să mor.

Dansa frumos, uşor, nu ţopăia, era grozavă. Nu trebuia decît s-o atingi şi te urma întocmai. Iar cînd se rotea, îşi rotea fundul de ţi-era mai mare dragul. M-a dat gata. Pe cinstea

tot te îndrăgosteşti puţin de ele. minunat. dar de fapt întîrziase cu vreo zece minute. Dar poate că nu sînt chiar sută la sută laş. Cînd s-a terminat dansul. Ah. Uneori te scot din minţi. ― Şi mie îmi pare bine că te văd. dar nu mă . reprezentînd tipi care aşteaptă la colţ de stradă. în timp ce-aş fi zăcut acolo plin de sînge. i-am zis. toate caricaturile din Saturday Evening Post40 şi aşa mai departe. Aşa-i cu fetele. ceea ce doream atunci era să mă sinucid. aproape că mă îndrăgostisem de ea. Cum o mai duci? ― Grozav. Toate rahaturile alea. sînt prostii. De fapt. De cîte ori se întîmplă să facă un lucru frumos. Cred că sînt laş doar într-o anumită măsură. cine se mai sinchiseşte c-a întîrziat? Nimeni. fiind un tip căruia puţin îi pasă dacă-şi pierde mănuşile. Îmi venea să mă arunc pe fereastră. furioşi fiindcă le-a întîrziat iubita. ― Avocat! N-am nimic împotriva avocaţilor. Dumnezeule. N-aş fi vrut ca nişte tîmpiţi de gură-cască să se zgîiască la mine. şi zău că nu minţeam. Dacă fata-i frumoasă cînd vine la întîlnire. Numai că mie nu-mi păsa. fetele astea. Am întîrziat? I-am spus că nu. chiar dacă-s proaste de dau în gropi.mea. şi pe urmă nu mai ştii ce-i cu tine. Nu ştiu. Şi probabil că m-aş fi aruncat dac-aş fi fost sigur c-are să mă acopere cineva îndată ce voi ajunge jos. Zău că da.

adică-i o meserie frumoasă cînd îşi bat capul să scape cu viaţă oamenii nevinovaţi sau alte lucruri dastea. De obicei. Sau care şi-au închipuit că nu-l pot găsi. dar de obicei cînd eşti avocat nu faci lucruri d-astea. i-am zis. şi nu pentru că vrei să arăţi că eşti un avocat mare. în timp ce caracteristica omului matur e dorinţa de a trăi modest în slujba ei". cîştigi o grămadă de bani şi joci golf şi bridge şi-ţi cumperi maşini şi bei Martini şi arăţi ca un om important. Şi pe urmă. mi-a spus. Cade. de unde ştii că o faci fiindcă vrei într-adevăr să le salvezi. chiar dacă salvezi vieţile oamenilor şi tot. Înţelegi? "Caracteristica omului necopt e că vrea să moară eroic pentru o cauză. Au renunţat încă înainte de a fi început să caute cu adevărat. cade la nesfîrşit.tentează. Omul care cade nu poate simţi sau auzi cînd a atins fundul. aşa cum se întîmplă în filmele alea împuţite! De unde ştii că nu eşti un mare demagog? Din nenorocire. Asta se întîmplă cu oamenii care la un moment dat în viaţă au căutat ceva ce nu puteau găsi în mediul înconjurător. Şi care atunci au renunţat să mai caute. pe care toată lumea. n-ai de unde. psihanalist pe care-l cheamă Wilhelm Stekel ― Cred. că într-una din zilele astea va trebui să te hotărăşti încotro vrei s-o apuci şi pe urmă o să trebuiască so . toţi reporterii îl bat pe umăr şi-l felicită la tribunal după ce se termină cîte un păcătos de proces. îngrozitoare. ― Prăpastia către care cred că te îndrepţi e o prăpastie deosebită.

Mulţi. După cum alţii vor învăţa cîndva de la tine. Fie că-ţi place sau nu ideea ― eşti student. să-l fi speriat sau chiar ― să-l fi dezgustat purtările celorlalţi. nu toţi domnii Vinese. ― Domnii Vinson. Am dat din cap. Ai să descoperi. dac-o să ai ce să-i înveţi. Această reciprocitate e un lucru minunat. i-am spus. a continuat el. unii şi-au consemnat suferinţele morale şi spirituale în scris. printre altele. ai să începi să te apropii din ce în ce ― bineînţeles dacă vrei şi cauţi şi aştepţi asta ― de genul de cunoştinţe care sînt scumpe sufletului tău. Din fericire. n-ar fi trebuit să-l întrerup. Şi cred c-ai să descoperi. că nu eşti primul om pe care să-l fi uimit. domnii Vinson. Ţie nu-ţi dă mîna să pierzi nici o clipă. Şi. Era clar că voia să spună toţi domnii Vinson. Fără întîrziere. după ce ai să-i laşi în urmă pe toţi domnii Vinese şi cursurile lor de retori. dar nu eram foarte sigur că-nţeleg ce vrea să spună. Şi asta nu e educaţie. Ţie nu-ţi dă mîna. dar cred că după ce ai să te hotărăşti cît de cît încotro vrei s-o apuci. poţi învăţa multe de la ei. dar nu eram prea sigur că înţeleg tot. după ce ai să-i depăşeşti pe toţi domnii ăştia. foarte mulţi oameni s-au frămîntat şi s-au chinuit aşa cum te frămînţi tu acum. dacă vrei. primul lucru pe care trebuie să-l faci e să te străduieşti să înveţi mai bine la şcoală. Şi o să te bucure şi o să-ţi dea curaj faptul c-ai să afli că nu eşti singurul care a simţit asta. pentru că se uita drept la mine şi aşa mai departe.. Totuşi. Trebuie.. Eram mult prea obosit. Şi năzuieşti spre cunoaştere. înţelegeam eu ceva. E . ― Şi nu-mi place să-ţi spun asta.porneşti într-acolo. ― Bine. De fapt.

poate. să alimentez maşinile călătorilor cu benzină şi ulei. se întîmpă destul de rar ― tind să lase în urma lor o moştenire mult mai valoroasă decît oamenii care sînt doar talentaţi şi creatori. după un timp. perseverenţa să-şi ducă gîndurile pînă la capăt. fără nimic mai mult. de fapt. Mă gîndeam să lucrez la o staţie de benzină. Dar. Numai să nu mă ştie . De ceea ce se potriveşte minţii tale şi. Mă urmăreşti? Înţelegi ce vreau să spun? ― Şi mai e încă un avantaj pe care ţi-l oferă o educaţie universitară. de ceea ce e nepotrivit pentru ea. ― Nu vreau să spun că oamenii învăţaţi sau savanţii sînt singurii în stare să aducă o contribuţie valoroasă în folosul omenirii. ajungi să-ţi dai seama ce idei sînt pe dimensiunea ei. şi savanţi ― ceea ce. din păcate. ajungi să-ţi dai seama de potenţialul tău mintal. astfel. să cîştigi foarte mult timp pe care l-ai fi pierdut încercînd idei care nu-ţi merg. care nu ţi se potrivesc. care se întîmplă să mai fie şi cinstiţi. Dacă o aprofundezi suficient. e poezie. sînt mult mai modeşti decît gînditorii lipsiţi de metodă şi spirit ştiinţific. Pentru că nu e aşa. Dar vreau să spun că oamenii talentaţi şi creatori. Şi. în nouă cazuri din zece. Tind să se exprime mai clar şi au. mi-era totuna ce-o să fac. Ai să începi să-ţi cunoşti adevărata măsură şi ai să-ţi poţi modela mintea în mod corespunzător. Vei putea.istorie. Dar mai important decît orice e faptul că. de obicei.

Cît mai mult soare. cu numele meu. sînt sigur că. iar eu. Toată lumea o să creadă că sînt un biet amărît de surdomut şi o să mă lase în pace. nu în pădure. După un timp.nimeni şi să nu cunosc pe nimeni. fiindcă vreau să aibă soare tot timpul. O să mă lase să pun benzină şi ulei în maşinile lor păcătoase şi o să-mi dea o leafă şi aşa mai departe. dar tot surdomută. dar. la margine. fiindcă nu există. cînd nu te uiţi. Şi dacă cineva are să vrea să-mi spună ceva. va trebui să scrie totul pe o bucăţică de hîrtie şi să mi-o dea. O să-mi gătesc singur şi. îşi vor pierde răbdarea să tot scrie fiecare vorbă şi atunci se va isprăvi pentru totdeauna cu conversaţiile. cu banii pe care-o să-i cîştig. Am s-o aşez chiar la marginea pădurii. şi o să ne căsătorim şi o să vină să stea cu mine în colibă şi. vine altul pe furiş şi. atunci cînd o să mor şi o să mă ducă la cimitir şi o să mi se pună o piatră pe mormînt şi aşa mai departe. mai tîrziu. Şi. în care o să trăiesc tot restul vieţii. n-aveţi decît să încercaţi. Aşa cel puţin n-o să mai fiu silit să fac conversaţii cretine şi inutile cu nimeni. cînd am să vreau să mă însor şi aşa mai departe. va scrie pe hîrtie ca toţi ceilalţi. mai mult încă. Nu poţi găsi niciodată un loc plăcut şi liniştit pe lume. Ţi se pare că există. Şi m-am gîndit să pretind că sînt surdomut. cînd să ajungi acolo. "Holden . Dacă nu credeţi. Asta-i nenorocirea. Şi dacă o să avem copii o să-i ascundem undeva şi o să le cumpărăm o grămadă de cărţi şi o să-i învăţăm noi singuri să scrie şi să citească. scrie o porcărie drept sub nasul tău. am să întîlnesc o fată frumoasă. de cîte ori va dori să-mi spună cîte ceva. o să-mi clădesc undeva o colibă.

o să vină unul şi o să scrie porcăria aia pe care am văzut-o pe zid.Caulfield". Curios! Nu trebuie să spui niciodată nimănui nimic. cum începe să ţi se facă dor de toţi. Cum spui. şi cu anul naşterii şi al morţii. . Sînt convins de asta.