NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Puisi Tradisional - Pantun Enam Kerat Maksud

2011

Rangkap 1 Kelukaan di hati disembunyikan daripada pengetahuan orang lain walaupun pedihnya amat mendalam. Rangkap 2 Sesuatu yang berlaku kepada kita harus diterima dengan perasaan yang reda kerana itu semua sudah suratan takdir bukannya salah ibu yang melahirkan kita. Rangkap 3 Sudah menjadi kelaziman manusia sering melebihkan orang yang baru sehingga orang lama terasa disisihkan dan tidak diperlukan lagi. Kekecewaan dalam hidup. Persoalan
1. 2. 3.

Persoalan menyembunyikan hati yang terluka. Persoalan menerima suratan takdir. Persoalan mengutamakan yang baru berbanding yang lama.

Nilai 1. Nilai keredaaan.Contohnya reda dengan suratan takdir. 2. Nilai ketabahan. Contohnya sentiasa tabah dengan kesedihan yang menimpa diri. Pengajaran 1. Kita janganlah terlalu menunjukkan rasa kecewa. 2. Kita janganlah sesekali menyalahkan takdir. 3. Kita janganlah melupakan orang yang pernah berjasa kepada kita.

Edit oleh K@y.JS

1

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Puisi Tradisional - Pantun Lapan Kerat Maksud Rangkap 1 Bersifat sabar ialah tanda orang yang beriman. Orang yang beriman tidak akan terpedaya dengan bisikan iblis dan itu sebagai tanda kejayaan.

2011

Rangkap 2 Keturunan manusia berasal daripada Nabi Adam. Dipilih menjadi menjadi khalifah/ pemimpin di muka bumi Allah. Rangkap 3 Kelalaian manusia menyebabkan bumi rosak binasa. Kebudayaan Timur telah dicemari oleh budaya Barat malah bahasa ibunda juga turut diabaikan. Persoalan 1. Persoalan kunci kejayaan ialah bersabar. 2. Persoalan keistimewaan sebagai seorang manusia. Persoalan pencemaran budaya dan bahasa. Nilai 1. Nilai kesabaran. Kesabaran amat penting untuk menepis segala hasutan iblis. 2. Nilai kesyukuran.Bersyukurlah kita dengan segala anugerah Allah kepada kita. 3. Nilai keimanan. Keimanan penting dalam mengharungi kehidupan. Pengajaran 1. Kita hendaklah sabar dalam menjalani kehidupan agar kita beroleh kejayaan. 2. Kita hendaklah bersyukur apabila dipilih sebagai pemimpin. 3. Kita janganlah merosakkan budaya dan bahasa Melayu.

Edit oleh K@y.JS

2

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Puisi Tradisional - Syair Makna Riak Maksud

2011

Rangkap 1: Riak merupakan satu perbuatan atau sifat baik untuk menunjuknunjuk kepada orang ramai. Perbuatan ini dibenci oleh tuhan kerana mendatangkan syirik. Rangkap 2: Kadang-kadang perbuatan riak ini ditunjukkan dengan cara berpuasa, bercakap dengan lemah lembut dan melakukan sesuatu perkara tanpa menghiraukan kepentingan diri. Rangkap 3: Dia melakukan perkara itu agar orang menganggap dirinya wali yang tidak peduli hal dunia. Perbuatannya nampak baik tetapi sebenarnya dia sekadar berpura-pura. Rangkap 4: Kadang-kadang riaknya dilakukan dengan meninggi-ninggikan kelebihan ilmunya. Dia sentiasa membaca al-quran dan memberi ceramah. Namun perkara yang betul dan salah semua dicampur aduk. Rangkap 5: Kadang-kadang dia bercakap seolah-olah idea/fikirannya logik. Seolah-olah telah membuat penyelidikan supaya dia disangka cerdik. Oleh itu, banyak orang ingin menjadikannya sebagai menantu. Rangkap 6: Kadang-kadang orang riak dengan cara berpakaian. Mereka berserban dan sejadah sentiasa terletak di bahunya serta di tangannnya memegang tasbih. Rangkap 7: Duduk bersila dan mata terpejam sambil berzikir menyebut nama Allah. Gayanya keterlaluan seolah-olah dialah ketua.

Edit oleh K@y.JS

3

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU

2011

Rangkap 8: Riak boleh mendatangkan bala. Amalan kita akan ditolak dan Allah tidak suka dengan sifat riak. Persoalan 1. Persoalan sifat riak merupakan sifat yang dibenci oleh tuhan. 2. Persoalan terdapat golongan manusia yang suka menunjuknunjuk tentang kelebihan diri. 3. Persoalan ilmu yang dimiliki digunakan untuk kepentingan diri 4. Persoalan kehidupan orang yang riak pasti tidak mendapat keberkatan – amalan tidak diterima oleh Allah. Nilai 1. Nilai kesyukuran  Contoh: bersyukur dengan ilmu yang dimiliki. 2. Nilai kesederhanaan  Contoh: bersederhana dalam segala perbuatan tanpa menunjuk-nunjuk. Pengajaran 1. Kita janganlah bersifat riak. 2. Kita janganlah suka menunjuk-nunjuk kelebihan yang ada pada diri kita. 3. Kita haruslah menggunakan ilmu yang dimiliki ke arah jalan benar. 4. Kita hendaklah melakukan sesuatu perkara dengan ikhlas. 5. Kita janganlah melakukan perkara yang membawa kepada syirik. Puisi Tradisional - Syair Pemberontakan Patani Maksud Rangkap 1: Laksamana telah dititahkan oleh betara ke negeri Patani dengan segera untuk pergi mendapatkan panji-panji atau perintah daripada Raja Senggora tentang peraturan dan hukuman.

Edit oleh K@y.JS

4

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU

2011

Rangkap 2: Mereka yang dikenakan hukuman harus menerimanya. Mereka boleh memohon agar diberikan pengampunan daripada pegawai yang berkenaan. Rangkap 3: Setelah mendengar titah betara, laksamana tidak lagi risau kerana negeri yang ditinggalkannya akan tetap terpelihara daripada huru-hara. Rangkap 4: Pada masa yang sama bonda Duli Mahkota Indera iaitu emak saudara laksamana, sudah lama gering dan laksamana tidak sanggup meninggalkan baginda. Rangkap 5: Walaupun dengan berat hati, laksamana tetap menjunjung perintah betara. Rangkap 6: Laksamana tidak dapat berkata apa-apa kerana dia terpaksa menurut perintah dan laksamana menyerahkan segala-galanya pada Allah. Rangkap 7: Harapan laksamana agar dapat mendaulatkan nama baginda demi keamanan Negara walaupun laksamana terpaksa berkorban. Rangkap 8: Dalam menjalankan tugas, laksamana tetap tidak melupakan bonda yang gering meskipun dalam hati kecilnya kemungkinan tidak dapat bertemu dengan bondanya. Rangkap 9: Sudah tersurat bahawa masalah yang dihadapi dalam negeri lebih berat berbanding dengan masalah bondanya yang sakit seorang diri kerana melibatkan rakyat jelata.

Edit oleh K@y.JS

5

4. Kita hendaklah setia kepada raja dan negara. Pengajaran 1. Persoalan kepentingan negara menjadi keutamaan bagi setiap rakyat. 2. Kita hendaklah melaksanakan amanah yang diberikan. 3. Persoalan keamanan negara tanggungjawab kita. Persoalan kesetiaan terhadap pemimpin. Nilai amanah  Contoh: Laksamana melaksanakan amanah betara. 2. Edit oleh K@y. Puisi Tradisional . Persoalan 1. 4. Nilai kesetiaan  Contoh: Setia kepada pemerintah dan negara 2. Nilai 1. Nilai cinta akan negara  Contoh: Laksamana sanggup tinggalkan bondanya yang sakit demi negara. 3. Kita perlulah mengutamakan kepentingan negara daripada kepentingan diri.JS 6 . 5. Persoalan mematuhi arahan pemerintah.Gurindam Tonggak Dua Belas Maksud Rangkap 1 Masa yang ada hendaklah digunakan dengan sebaik-baiknya dan jangan membazirkan masa. 3. Kita haruslah akur dengan arahan pemimpin demi kepentingan negara. Kita janganlah bersedih dengan keputusan yang diambil sekiranya mendatangkan kebaikan kepada orang lain.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Rangkap 10: Maka laksamana melaksanakan titah seri betara dengan segera bagi mendapat panji-panji/perintah Raja Senggora.

Edit oleh K@y.JS 7 . bertimbang rasa dan bersimpati jadikan amalan. Rangkap 9 Pembaziran perlu dielakkan dalam melaksanakan sesuatu kerja. Rangkap 5 Peribadi unggul dan kejujuran hati. Rangkap 12 Pemikiran kreatif dapat menjana idea yang lebih inovatif. Rangkap 3 Apabila kita seronok bekerja.perlu diterapkan dalam kehidupan. Rangkap 4 Kesederhanaan dituntut dalam kehidupan dan semua tindakan perlu dilakukan dengan bijaksana. Rangkap 10 Kesabaran dan ketenangan fikiran perlu dalam menghadapi sebarang situasi. Rangkap 8 Tanggungjawab yang diamanahkan perlu dilaksanakan dengan sempurna.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Rangkap 2 Kejayaan akan dikecapi jika kita berusaha dengan tekun dan gigih. hidup kita akan lebih gembira. Rangkap 7 Pemimpin yang baik menjadi ikutan. Rangkap 6 Sifat baik hati. Rangkap 11 Kebolehan diri yang ada perlu ditonjolkan sebagai motivasi.

2.JS 8 . contohnya kesabaran menghadapi cabaran. Kita hendaklah tekun berusaha untuk mencapai kejayaan Puisi Tradisional . Kita hendaklah bertindak secara bijaksana Kita hendaklah menghargai masa Kita haruslah menunjukkan teladan yang baik Kita janganlah suka membazir. Persoalan berfikiran tenang dalam membuat keputusan. Ada anak tetapi tidak diasuh. 4.Seloka Si Luncai Maksud Sikap Si Luncai yang tidak bertanggungjawab menyebabkan kehilangan harta benda. Persoalan tekun berusaha membawa kejayaan. ada ternakan tidak dibela.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Persoalan 2011 1. Sebagai contoh ada rumah tetapi tidak dijaga dengan baik. 4. 3. 3. tidak bercucuk tanam walaupun ada kebun. Nilai kegigihan. 4. Pengajaran 1. contohnya kesederhanaan dalam kehidupan. Persoalan berfikiran kreatif dan inovatif. 5.Si Luncai kerugian kerana tidak memanfaatkan segala yang dimiliki. 3. Nilai kebijaksanaan. contohnya kegigihan apabila bekerja. Nilai kesabaran. Nilai 1. contohnya kebijaksanaan dalam melaksanakan tanggungjawab. 2. 2. Kesimpulannya. Persoalan kepimpinan melalui teladan. Persoalan menghargai masa penting dalam kehidupan. Edit oleh K@y. Nilai kesederhanaan.

Persoalan tidak menggunakan kudrat yang ada. Persoalan sikap tidak bertanggungjawab membawa kerugian 2. keluarga dan masyarakat. 2. Pengajaran 1. Persoalan tidak mengamalkan ilmu yang diperoleh.Dirgahayu Bahasaku (Ahmad Sarju) Maksud Rangkap 1 Bahasa Melayu tetap bersemadi di sanubari orang-orang Melayu. 3.  Contoh: bertanggungjawab terhadap diri.JS 9 . 2. Nilai bertanggungjawab. Kita hendaklah menjaga harta benda dengan sebaikbaiknya. Kita janganlah membiarkan perkara yang salah tanpa menegur kesalahan itu. Edit oleh K@y.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Persoalan 1. Kita hendaklah bijak menggunakan akal. 3. Nilai 2011 1. setia dan amanah. Nilai kebijaksanaan  Contoh: Kebijaksanaan dalam menjalankan apa jua kerja. Bangsa Melayusememangnya terkenal sebagai bangsa yang berbudi bahasa. Rangkap 2 Bahasa dilihat sebagai simbol maruah bangsa yang perlu dipertahankan agar terus kukuh dan menjadi keutamaan dalam banyak hal. Bahasa hendaklah digunakan dengan sebaik mungkin terutama dalam usaha mengeratkan hubungan silaturahim. Sajak .

Sebenarnya setiap orang perlu memainkan peranan ini tidak kira di mana-mana sahaja mereka berada. bangsa Melayu pernah mencatat sejarah sebagai pelayar hebat. Rangkap 4 Suatu ketika dahulu. Penggunaan bahasa yang betul membolehkan nilai budi bahasa dapat dilahirkan dalam komunikasi. 2. Perjuangan memartabatkan bangsa dipertanggungjawabkan kepada semua orang Melayu. Bangsa Melayu turut dikenali.Bahasa Melayu mempunyai sejarah kegemilangannya yang tersendiri. 3. 2. Rangkap 5 Bahasa Melayu tetap di hati. Persoalan sejarah kegemilangan Bahasa Melayu.JS 10 . bahasa Melayu mula diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa. Dari situ bahasa Melayu mula tersebar. Persoalan 1. Kini bangsa Melayu menempa kejayaan demi kejayaan. Persoalan kepentingan Bahasa Melayu sebagai alat komunikasi. Nilai bersopan santun. Apabila memartabatkan bahasa maka nilai setia dapat ditunjukkan. Nilai setia pada bangsa. Persoalan perjuangan memartabatkan bahasa.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Rangkap 3 Para cendiakawan dan penggiat bahasa terus berjuang demi mendaulatkan bahasa. Dalam masa yang sama. 4. Persoalan kepentingan memartabatkan bahasa Melayu. Nilai 1. Edit oleh K@y. Bahasa Melayu perlu dimartabatkan di negara ini. Mereka begitu berani menjelajah dari sebuah pulau ke sebuah pulau dan dari sebuah benua ke benua yang lain. Bahasa Melayu berperanan sebagai alat komunikasi yang penting.

3. Warisan bangsa perlu dipertahankan. 4. Rangkap 2 Di kampung pula. 4. Kita hendaklah bertanggungjawab mempertahan dan memartabatkan bahasa Melayu .JS 11 . seorang petani hidup dalam serba daif dan kekurangan. Namun dia tidak pernah mengambil hak orang lain dalam usaha untuk keluar dari belenggu kemiskinan. Dia tabah dalam membesarkan anak-anak dan menyara keluarga. Nilai kegigihan dalam memastikan bahasa Melayu terus digunakan. Kita mestilah memartabatkan bahasa Melayu supaya berkembang dan mendapat perhatian masyarakat dunia. 6.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3. Nilai amanah dalam meneruskan warisan bangsa. 5.Kecek (v) (Abdullah Awang) Maksud Rangkap 1 Seorang yang berjawatan pengarah dalam sebuah bank sibuk mengumpul kekayaan dengan hasil simpanan pelanggan. Nilai mencintai bahasa bangsa sendiri. Semasa menjalankan tugas dia begitu licik pecah amanah dan menggelapkan wang. 2. Sesuatu bangsa bertanggungjawab mencintai bahasanya sendiri. Pengajaran 1. Sifat ini penting agar penggunaan bahasa Melayu dapat diteruskan. Sajak . Penggunaan bahasa yang sama dapat memupuk nilai bersatupadu. Kita perlu berusaha gigih untuk mendaulatkan bahasa Melayu. Edit oleh K@y. Kita hendaklah mencintai bahasa Melayu hendaklah sepenuh jiwa. Nilai bersatu padu semasa menggunakan bahasa yang sama. Perbuatan jenayah itu telah lama dilakukan.

Persoalan 1. 2. Nilai bertanggungjawab dalam mencari rezeki yang halal.JS 12 . Nilai 1. Untuk menjalani kehidupan. Persoalan setiap perbuatan pasti mendapat balasan seperti yang dijanjikan oleh Allah. Pengajaran 1. laksanakan dengan penuh amanah. Bertanggungjawablah untuk mencari yang halal. kerasionalan amat diperlukan. Persoalan sikap pecah amanah oleh golongan berjawatan tinggi. Walaupun kesusahan melanda. Apabila menjalankan tugas. 2. Edit oleh K@y. Namun dia juga tidak pernah menggunakan hasil titik peluh orang lain sepanjang meniti kehidupan yang semakin lama semakin menghimpit. 3. kebaikan dan kejahatan setiap individu itu akan dicatatkan. 3. Kita hendaklah menjadi seorang bapa yang bertanggungjawab mencari rezeki yang halal. Anak-anaknya turut dibesarkan dalam keadaan serba kekurangan. Perasaan ini perlu wujud terhadap golongan kurang berada.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Rangkap 3 Di kawasan pantai. Nilai rasional dalam peredaran kehidupan. seorang nelayan juga terus dibelenggu kemiskinan. Nilai amanah dalam menjalankan tugas. Rangkap 4 Setiap dosa dan pahala. Nilai kegigihan berusaha walaupun mengalami kesusahan. Mereka akan mendapat pembalasan dari Tuhan seperti yang telah dijanjikan. Persoalan golongan miskin terus dibenggu kemiskinan dan hidup susah. Nilai simpati terhadap nasib golongan kurang berada. kita perlu gigih berusaha mencari rezeki. Kita hendaklah amanah semasa menjalankan tugas. 2. 4. 5.

I) Maksud Rangkap 1 Penyajak menyeru anak bangsanya agar sedar daripada terlena dibuai kelalaian. Arus pembangunan perlu disedari dan diikuti oleh anak-anak. Negara sudah lama merdeka dan semakin maju. Hal ini perlu disedari oleh semua orang. Rangkap 4 Penyajak berasa risau akan masa depan bangsanya yang mungkis terus ketinggalan dan hidup dalam kesusahan. Kita tidak boleh mencari kekayaan dengan menindas orang lain.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3.JS 13 . Persoalan kepentingan mengejar arus pembangunan. 3. Persoalan sumber bumi dan khazanah negara semakin berkurangan. Edit oleh K@y. Kemajuan dan pembangunan negara tidak akan menunggu sesiapapun. Rangkap 5 Jikalau bangsanya tidak mahu perkara itu berlaku. 2. Penyajak tertanya-tanya mengapa anak bangsanya masih leka. Persoalan 1. Masih ada waktu dan kesempatan mereka untuk maju dan mengejar arus pembangunan. Kekayaan hasil bumi negara semakin berkurangan dek pembangunan. Sajak – Bangkitlah (Rejab F. mereka perlu bangkit dan berusaha. Rangkap 2 Negara kita semakin makmur dan bangsa-bangsa asing sibuk merebut kekayaan tanah air. Beliau tidak mahu bangsanya berputih mata. Persoalan kemajuan dan pembangunan negara tidak akan menunggu sesiapa yang leka. Rangkap 3 Penyajak menyeru anak bangsanya supaya bangkit dari lena agar mereka tidak menyesal.

Rangkap 4 Edit oleh K@y. 3. Persoalan masa depan anak bangsa yang masih leka. Kita janganlah leka kerana kelekaan menyebabkan kita menderita dan terus dihimpit kemiskinan. Kerajinan diperlukan untuk memajukan diri. Nilai 1. 2. Rangkap 3 Mereka juga melontarkan pelbagai hujah sesuka hati tanpa sebarang makna dan fakta kukuh. Rangkap 2 Semasa berdebat. Semangat ini diperlukan untuk merebut peluang yang ada. Nilai kerjasama. Kita tidak boleh leka walaupun telah merdeka. 3. Kelekaan anak bangsa merunsingkan penyajak tentang masa depan mereka. Nilai kegigihan. Pengajaran 1. Perdebatan yang berlaku pula dikuasai oleh emosi. 2.JS 14 . Hujah-hujah yang sebegitu rapuh dan mudah disangkal. kata-kata yang dilontarkan lebih luahan perasaan dan bukannya hasil daripada pertimbangan akal fikiran. Nilai kerajinan. Kegigihan diperlukan untuk mengejar kekayaan. Sajak – Pasar Perasaan (T. Kita perlulah merebut peluang yang ada. Kita perlulah bersaing dengan bangsa lain untuk maju. Alias Taib) Maksud Rangkap 1 Penulis mendapati warung atau kedai kopi menjadi gelanggang untuk pengunjung melontarkan pendapat dan berdebat.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4. 4.

para pengunjungnya memperlihatkan kelemahan mereka yang kurang ilmu pengetahuan. Perdebatan kosong terus menjadi agenda walaupun tidak membawa kebaikan. Persoalan luahan pendapat akan menjadi sia-sia kerana kurangnya kebijaksanaan.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Di warung jugalah para pengunjung silih berganti dan kerap menjadi tumpuan. Rangkap 7 Bagi penyajak perdebatan di warung atau kedai kopi hanya sesuai untuk mereka bercakap tanpa berfikir dahulu. Kerajinan diperlukan untuk mencari ilmu untuk menguasai kemahiran 3. Persoalan 1. Nilai kebijaksanaan. Nilai 1. 2. Di sinilah mereka kerap berbual-bual dan berdebat kosong tanpa kesudahan. Persoalan pendapat tanpa ilmu dan fakta mudah dipatahkan dan ditepis. 2. Rangkap 6 Penyajak cuba terlibat dan menyelami intipati perdebatan tersebut.JS 15 . 4. Perdebatan nampak menarik tetapi tidak membawa makna. Persoalan perbincangan kosong dan tidak ilmiah hanya sekadar menghamburkan kata-kata dan meluahkan perasaan. Nilai rasional. Persoalan kepentingan ilmu pengetahuan dalam menyampaikan hujahan. Nilai kerajinan. 2011 Rangkap 5 Di warung jugalah. Kerasionalan diperlukan dalam menyampaikan maklumat. Beliau mendapati pendebat-pendebat itu lebih dikuasai emosi ketika berbicara berbanding fakta dan ilmu. Nilai ini diperlukan untuk mengemukakan maklumat Edit oleh K@y. 3.

Sajak – Di Bawah Langit Yang Sama (Lim Swee Tin) Maksud Rangkap 1 Penyajak menggambarkan bahawa walau di manapun kita berada. Nilai keprihatinan. 5. Taraf manusia pun sama. Kita janganlah beremosi ketika berdebat kerana ini akan mendedahkan kelemahan diri 1. Pengajaran 1. kita menghirup udara yang sama dan berada di bumi ciptaan Tuhan. Tempat-tempat lain yang mempunyai keisimewaan tersendiri juga didiami oleh manusia.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4. Kita mestilah mengemukakan pendapat yang bernas dan berfakta 3. Beliau ingin melihat dunia bersama-sama bagi memperjuangkan keamanan. Kita hendaklah mendengar dengan teliti sebelum memberi pendapat. Rangkap 3 Penyajak ingin menjelajah ke seluruh pelosok dunia untuk mengeratkan hubungan silaturahim dan berkongsi impian yang sama iaitu melihat keamanan dan keharmonian dunia. Keperihatinan terhadap persekitaran amat diperlukan. sendiri. 2. Rangkap 4 Edit oleh K@y. Kesabaran diperlukan dalam menghadapi cabaran hidup. Rangkap 2 Penyajak kagum akan gerimis di kota London dan terpesona dengan tiupan bayu dingin di Washington.JS 16 . Nilai kesabaran. Namun aneka warna tumbuh-tumbuhan tetap serupa.

2. Pengajaran 2. Nilai 1. Kita mestilah mewujudkan hubungan harmoni sesama negara dan rakyatnya. Penyajak menyeru rakyat di dunia agar sama-sama berjuang mencapai keamanan dunia serta mengikis rasa benci dan dendam. 1. 4. 5. 3. Keindahan alam perlu dihargai. Nilai ini penting dalam kehidupan seharian. 3. 4.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Penyajak mendapati manusia sering dipisahkan oleh sempadan negara dan untuk memasuki negara tersebut perlu ada dokumen rasmi seperti pasport dan visa. Persoalan kepentingan nilai hormat dan menghormati antara manusia. Nilai bekerjasama dalam menjayakan sesuatu. 4. Persoalan 1. Kita mestilah menganggap setiap tempat mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Kita hendaklah sedar bahawa manusia seringkali dipisah dan dibezakan oleh sempadanm waktu dan tempat.Kerjasama penting untuk menjayakan sesuatu.menghormati sesama manusia. Toleransi penting dalam kehidupan bermasyarakat. Persoalan garis sempadan seringkali memisah dan membezakan manusia. Nilai hormat. Nilai bertoleransi antara masyarakat. Persoalan keindahan alam semula jadi di sesuatu tempat. Nilai menghargai keindahan alam. Kita hendaklah mengimpikan kehidupan yang lebih baik dan harmoni. Kita mestilah menganggap manusia sebenarnya sama taraf walau di manapun mereka berada. 3.JS 17 . Edit oleh K@y. Persoalan harapan dan impian manusia sejagat untuk kehidupan yang aman dan harmoni. 2.

3.JS 18 . Keindahan alam semula jadi perlu dipertahankan malah perlu diperindah dengan landskap yang mempesona. Persoalan pembangunan kota perlu dilihat daripada pelbagai aspek. Persoalan keprihatinan penting dalam memahami sesuatu keadaan.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Sajak . Persoalan kepentingan menjaga alam sekitar. Persoalan generasi muda memiliki pelbagai idea bernas. Keperluan pengetahuan dan pengalaman dalam melaksanakan pembangunan di kota. Rangkap 4 Orang yang membina kota merupakan generasi muda yang bukan sahaja luas ilmu pengetahuannya malah sarat dengan idea-idea yang bernas. Edit oleh K@y. Rangkap 3 Perancang kota juga seharusnya seorang yang mencintai alam sekitar. Mereka merupakan golongan yang arif dan banyak pengetahuan tentang selok belok dan keadaan serta keperluan semasa kota yang hendak dibangunkan. Persoalan 1. Rangkap 2 Hal ini demikian kerana. 2. 4.Arkitek Kota (SN Muhammad Hj Salleh) Maksud 2011 Rangkap 1 Kawasan kota sepatutnya dibangunkan oleh golongan yang benar-benar bertanggungjawab. Kehidupan flora dan fauna perlu dipelihara. Banyak kajian dibuat dan mengambil kira pandangan dan kepentingan pelbagai pihak yang menghuni kota tersebut. mereka merupakan penghuni yang mendiaminya.

Kita hendaklah mengambil kira kepentingan rakyat ketika membangunkan negara. 4. Kita perlulah membuat pertimbangan yang bijaksana sebelum membuat keputusan. Nilai bijaksana dalam membuat keputusan Kebijaksanaan penting apabila membuat keputusan. Nilai bertoleransi. Nilai ini penting dalam menjalani kehidupan seharian. 5. Bunyian tersebut telah menarik perhatian Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. 3. Kita hendaklah menjadi perancang yang baik yang mempunyai pelbagai idea bernas dan alternatif. 2. Nilai cintakan alam sekitar.Kerasionalan penting dalam semua aspek. Kita hendaklah memikirkan bencana alam yang mungkin timbul akibat pembangunan kota. Prosa Tradisional . 3. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi tidak mengetahui bahawa semasa dia bersiram. 4. Pengajaran 1. Kita hendaklah mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang luas semasa merancang pembangunan. 2.Hikayat Langlang Buana Sinopsis Kisah bermula apabila Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi bersamasama dayang inang pengasuhnya pergi ke taman untuk bersiram. dia telah diperhatikan oleh Raja Indera Bumaya yang bersembunyi di balik pokok kemunting. Nilai rasional dalam semua aspek. Apabila kesemua dayang gagal menangkap burung Edit oleh K@y.terutama di kota. Alam sekitar perlu disayangi. Nilai bertanggungjawab Bertanggungjawab menjaga keindahan alam sekitar. Tuan Puteri telah mengarahkan dayang untuk menangkap burung bayan tersebut tetapi tidak berjaya.JS 19 .NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Nilai 2011 1. 5. Raja Indera Bumaya telah bertukar menjadi seekor burung bayan yang cantik lalu hinggap di dahan pokok kemunting dan mengeluarkan bunyi yang sangat merdu.

Pertempuran tersebut menyebabkan berlakunya pertumpahan darah yang dahsyat.JS 20 . Baginda telah mengarahkan 40 orang hulubalang dan rakyat untuk menangkap Raja Indera Bumaya. Kali ini Raja Indera Bumaya dibantu oleh empat ribu jin. Edit oleh K@y. Raja Indera Bumaya  Anak raja dari Negeri Lela Gambar. Bayan akhirnya menukarkan dirinya menjadi Raja Indera Bumaya dan akhirnya mereka saling berkasihan. Perintah tersebut telah menyebabkan Tuan Puteri berasa sedih dan bimbang akan keselamatan Raja Indera Bumaya. Persoalan keberanian menghadapi cabaran. Raja Bahrum Dewa sangat murka dengan kekalahan tersebut lalu mengarahkan pula seluruh rakyat menangkap Raja Indera Bumaya sekali lagi. Namun Raja Indera Bumaya berjaya menewaskan angkatan serangan Raja Bahrum Dewa dengan bantuan 4 orang hulubalang yang dijelmakan daripada batu geliga. Persoalan 1. Watak Perwatakan 1. Persoalan kebijaksanaan mencari peluang. Tema Percintaan anak raja.  Bijaksana.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 bayan itu. 2. Tiba-tiba burung bayan terbang dan hinggap pada lengan Tuan Puteri. Tuan Puteri bertanya tentang asal-usul bayan. Bayan menceritakan dia berasal dari Negeri Lela Gambar dan mempunyai tuan yang bernama Raja Indera Bumaya. dayang mencadangkan Tuan Puteri menangkap burung bayan itu sendiri. Bayan bercerita tentang kehebatan tuannya yang menyebabkan Tuan Puteri ingin sekali bertemu dengan tuannya itu. Berita tentang adanya suara lelaki di istana Tuan Puteri telah menyebabkan ayahanda Tuan Puteri iaitu Raja Bahrum Dewa menjadi murka. Raja Indera Bumaya menjelmakan dirinya sebagai burung bayan agar dia dapat memerhatikan gerak geri Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi.

Dia tidak suka lelaki luar berada bersama-sama puterinya. Tuan Puteri tidak sanggup hidup lagi jika Raja Indera Bumaya mati. Baik budi bahasa. Dia memuji-muji keelokkan paras rupa Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. Mempunyai kuasa sakti (bertukar menjadi seekor burung bayan yang cantik) matanya daripada intan. Nilai Edit oleh K@y. 2. Baginda mengarahkan hulubalang mengepung Raja Indera Bumaya yang memadu kasih dengan anakandanya sehingga mencetuskan kemarahannya. 3.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU       2011 Berani.  Suka akan binatang.  Periang. Raja Indera Bumaya tidak dapat ditangkap oleh hulubalang yang mengepungnya . Gagah perkasa.  Sangat mencintai kekasihnya.JS 21 . Baginda menganggap perbuatan Tuan Puteri Ratna Dewi yang memadu kasih dengan Raja Indera Bumaya sebagai celaka dan memalukan baginda.  Pemarah. bulunya daripada pusparagam dan kakinya daripada emas. Raja Bahrum Dewa  Seorang raja yang tegas. Raja Indera Bumaya terpesona dengan kecantikan Tuan Puteri ketika berbedak dan berlangir.  Seorang yang cantik. Raja Indera Bumaya berani duduk bersama-sama Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi dalam istananya memadu kasih. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi  Puteri Raja Bahrum Dewa. Tuan puteri suka bergurau senda.  Mengambil berat akan anakandanya. Tuan Puteri terlalu sukacita apabila mendapat burung bayan.

Pengajaran 1. 5. 2. Rakyat bekerjasama dengan hulubalang menyerang Raja Indera Bumaya. 2. Raja Indera Bumaya berani menghadapi serangan daripada Raja Bahrum Dewa. Nilai keberanian. Kita hendaklah berani menghadapi apa-apa rintangan. 4. Tuan Bujang telah ditabalkan sebagai Yamtuan Sakti. Raja Indera Bumaya sanggup melakukan apa sahaja demi mendekati Tuan Puteri. Tuan Bujang dibekalkan oleh Sultan Palembang dengan pakaian keemasan dan keris kebesaran. Prosa Tradisonal . Nilai bekerjasama. Raja Indera Bumaya menjelma sebagai burung agar dapat memerhatikan gerak geri Tuan Puteri.Hikayat Siak Sinopsis Kisah bermula dengan pelayaran Tuan Bujang setelah mendapat perkenan daripada Sultan Palembang. Kasih sayang. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi amat menyayangi Raja Indera Bumaya sehingga sanggup mati bersama-samanya. 3. Nilai kebijaksanaan. Kita hendaklah menggunakan akal dengan bijaksana. Yang Dipertuan Raja Kecik telah pergi ke Siak namun tiada sesiapa yang mengenali baginda malah baginda terpaksa bekerja sebagai Nakhoda Penangguk .NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 1. Raja Indera menukarkan dirinya menjadi bayan untuk memikat hati tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. 3. Tuan Bujang telah diberi gelaran Yang Dipertuan Raja Kecik. Empat ribu jin telah berperang dengan rakyat Raja Bahrum Dewa setelah diarahkan Raja Indera Bumaya. Edit oleh K@y. Tuan Bujang mendapat seorang anak lelaki dan dinamakan Raja Alang. Tuan Bujang sampai ke Rawas dan berkahwin dengan anak Dipati Batu Kuching. Jin-jin mematuhi arahan Raja Indera Bumaya berperang dengan rakyat Raja Bahrum Dewa. Di Pagar Ruyung. Kita hendaklah mematuhi arahan ketua.JS 22 . Tuan Bujang juga telah diuji bagi membuktikan bahawa baginda ialah daripada keturunan kesultanan Johor. Nilai ketaatan.

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Kemudian baginda pergi ke Mengkalis dan di sana telah digelar oleh orang Minangkabau sebagai Yang Dipertuan. baginda telah masuk ke istana. Baginda juga bertitah kepada rakyat Johor agar menyembah dengan ucapan “daulat”. maka air masin telah bertukar menjadi air tawar. Rakyat Johor terus bersorak dan menyebut Yang Dipertuan Raja Kecik sebagai Tuanku Yang Maha Mulia. Baginda telah bertunang dengan anak Bendahara yang bernama Tengku Tengah tetapi telah memutuskan pertunangan tersebut kerana terpikat dengan anak bongsu Bendahara iaitu Tengku Kamariah. Sepucuk surat telah dihantar kepada Yang Dipertuan Johor memaklumkan bahawa paduka anakanda Marhum Mangkat Dijulang ingin menuntut bela atas kematian ayandanya. Daheng Calak dan Raja Tuha telah datang ke Mengkalis. Daheng Parani telahmembuat perjanjian sekiranya baginda berjaya menawan Johor. Tema Edit oleh K@y. Pada masa yang sama. rakyat Johor telah meminta supaya baginda menawarkan air masin menjadi air tawar. Baginda berasa sugul dengan berita tersebut.JS 23 . Berita kedatangan Yang Dipertuan Raja Kecik anakanda Marhum Mangkat Dijulang di negari Johor menjadi perbualan rakyat. Baginda berhajat hendak menyerang negeri Johor. Baginda kemudian menyerang Johor. Baginda hairan kerana tidak ada Bendahara di dalam Istana. Raja Bugis iaitu Daheng Parani. Baginda dimaklumkan bahawa Bendahara sudah melarikan diri. Mereka ingin membantu menyerang Johor. maka baginda akan menjadi Yang Dipertuan Besar dan Daheng Parani dilantik sebagai Yang Dipertuan Muda. Yang Dipertuan Raja Kecik dimaklumkan bahawa bondanya Encik Apung telah meninggal dunia. Sesampai Yang Dipertuan Raja Kecik ke dalam Kota Johor. Yang Dipertuan Johor bersama anakanda baginda telah pulang ke kampung lama Bendahara. Akhirnya baginda berkahwin dengan Tengku Kamariah dan ditabalkan menjadi Raja Johor dengan gelaran Sultan Abdul Jalil Syah. Dengan izin-Nya. Bagi membuktikan bahawa baginda ialah anakanda Marhum Mangkat Dijulang .

Watak Dan Perwatakan Yang Dipertuan Raja Kecik.  Keturunan Raja Johor. 2.  Ditabalkan menjadi Raja Johor dengan gelaran Sultan Abdul Jalil Syah. Nilai kegigihan. Persoalan kesabaran akan membuahkan kejayaan. Nilai keberanian. Nilai 1. Edit oleh K@y. Contoh : Rakyat negeri Johor menunjukkan taat setia kepada Yang Dipertuan Raja Kecik setelah mengetahuai baginda ialah keturunan raja.JS 24 . Pengajaran 1.  Berkahwin dengan Tengku Kamariah. Contoh : Yang Dipertuan Raja Kecik berani memutuskan pertunangannya dengan Tengku Tengah. 2. Contoh : Yang dipertuan Raja Kecik gigih mengembara dari satu tempat ke satu tempat bagi membuktikan bahawa baginda merupakan keturunan raja iaitu anakanda Marhum Mangkat Dijulang. Contoh : Yang Dipertuan Raja Kecik berani memutuskan pertunangannya dengan Tengku Tengah. 2011 Persoalan 1. Kita hendaklah patuh akan perintah ketua. Kita janganlah cepat berputus asa sekiranya gagal dalam sesuatu hal.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Pengembaraan anak raja.  Berani. Nilai ketaatan. 3. 2. Kita hendaklah gigih berusaha untuk mencapai kejayaan. Persoalan kebenaran tetap terbukti apabila tiba masanya. Contoh : Yang dipertuan Raja Kecik gigih mengembara dari satu tempat ke satu tempat bagi membuktikan bahawa baginda merupakan keturunan raja iaitu anakanda Marhum Mangkat Dijulang. 3.  Nama asalnya Tuan Bujang.  Gigih.

Inderaputera mendengar suara memberi nasihat agar dia berhatihati sedangkan tiada manusia yang kelihatan. Inderaputera bingkas bangun dan mencengkam rambut raksaksa. ombak. Batu geliga itu boleh digunakan untuk menghasilkan angin. Inderaputera meminta tuan puteri bersumpah sebelum dia memulangkan baju tersebut. Inderaputera berjaya mengatasi semua halangan itu dan berjaya sampai ke mahligai Tuan Puteri Seri Edit oleh K@y. seekor badak. seekor geroda dan seekor raksaksa yang terlalu hebat. Raksaksa berpesan agar Inderaputera menyorokkan baju tuan puteri semasa tuan puteri mandi. Tuan puteri berjanji akan menyerahkannya dan meminta Inderaputera datang ke mahligainya. Tuan puteri merayu agar Inderaputera memulangkan bajunya. Inderaputera berasa amat takjub. Istana tuan puteri dikawal rapi oleh seekor harimau. Mayat tersebut memberitahu Inderaputera bahawa ada raksaksa di tasik itu namun Inderaputera tidak berasa gentar. Inderaputera melakukan perkara yang disuruh oleh raksaksa. Inderaputera pura-pura tidur. kilat atau petir dengan cara menyeru nama raksasa itu. seekor naga. Semasa Inderaputera berjalan di tepi tasik. Apabila raksaksa ingin menindih Inderaputera. Raksaksa merayu agar Inderaputera melepaskannya dan sanggup memenuhi permintaan Inderaputera. Kemudian keluarlah raksaksa dari tasik. Suara itu datang daripada mayat-mayat.Inderaputera telah melepaskan rambut raksasa.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Prosa Tradisional .JS 25 . Inderaputera menyatakan bahawa dia ingin pergi ke Berma Sakti. Inderaputera menuju ke sepohon pokok dan dilihatnya banyak mayat yang bergelimpangan. Raksaksa telah memberikan batu geliga Mayan Bedi kepada Inderaputera. Inderaputera meminta tuan puteri memberikan gemala hikmat yang ada di mahligai tuan puteri. Pasir di sekeliling tasik daripada emas urai dan batunya daripada permata yang sangat indah.Dua Geliga Hikmat Sinopsis 2011 Mengisahkan seorang anak raja bernama Inderaputera yang mengembara sehingga berjumpa dengan Tasik Semendera Jin yang amat besar. Raksaksa memberitahu di situ tempat seorang puteri yang cantik iaitu Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran dan dayang-dayangnya datang bersiram.

Tema Pengembaraan seorang anak raja Persoalan 1. Tunangan Raja Mengerna Lela Dewa. Persoalan kebijaksanaan dalam mencapai sesuatu hasrat.JS 26 .  Berani.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Ratna Gemala Nehran. Berpegang pada janji.     Nilai 1. Seperti yang dijanjikan. Watak dan Perwatakan 1. Peri telah menunaikan janjinya kepada Inderaputera untuk memberikan geliga kepada Inderaputera. Persoalan berpegang kepada janji. 2. Contoh : Indeputera berani menghadapi raksasa walaupun telah diberi amaran oleh mayat. Rupa paras yang amat cantik. Inderaputera bukan sahaja tidak takut dengan peri yang berada di dalam tasik malah dengan tangkas dapat menangkap rumbut peri tersebut. Inderaputera telah mengambil baju Tuan Puteri Seri Ratna Gemal Nehran agar dia  dapat bertemu dengan Tuan Puteri. tuan puteri telah memberikan batu gemala hikmat kepada Inderaputera. Edit oleh K@y. Tuan Puteri telah menyerahkan gemala hikmat kepada seperti yang dijanjikannya.  Berpegang pada janji. 2. 3. Bijaksana.     Inderaputera Ayahandanya Maharaja Bikrama Puspa. Persoalan keberanian menghadapi musuh. Bondanya Puteri Jamjam Ratna Dewi. Paras rupa yang menarik. Nilai keberanian. Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran Ayahandanya Maharaja Syah Tokan.

Pengajaran 1.Hikayat Opu Daeng Menambun Sinopsis Bab III Kisah bermula dengan pelayaran Upu Deang dengan lima bersaudara. Pelayaran Upu Daeng disertai juga Sultan Muhammad Zainuddin. Upu Daeng dan lima bersaudara sampai ke pengkalan negeri Matan. Upu Daeng Menambun bersetuju. Daeng Perani mencadangkan Upu Daeng Menambun berkahwin dengan Puteri Kesumba anakanda Sultan Muhammad Zainuddin. Kita hendaklah menggunakan akal dalam apa-apa situasi. Bab IV Upu Daeng Menambun berkahwin dengan Puteri Kesumba. Inderaputera tidak gentar menghadapi peri sehingga dapat menangkap peri tersebut. Kita hendaklah berpegang pada janji. Contoh : Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran menepati janji dengan memberikan batu gemala hikmat kepada Inderaputera. Kita hendaklah berani dalam menghadapi situasi yang mencabar. Berita kedatangan Upu Daeng sampai ke pengetahuan Panembahan Edit oleh K@y.JS 27 . Nilai kebijaksanaan. Contoh : Inderaputera berpura-pura tidur semasa raksasa keluar dari tasik dan mengambil peluang mencengkam rambut raksasa semasa raksasa ingin menindihnya. 3. Sultan Muhamad Zainudin bertitah kepada Upu Daeng dan lima bersaudara menyerang Panembahan Agung. Baginda berkenan menjodohkan anakanda puteri baginda dengan Upu Daeng dan lima saudaranya. Nilai menepati janji.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 2. Daeng Perani menolak kerana telah berkahwin. 3. Inderaputera mencuri baju Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran agar dapat bertemu Tuan Puteri. Prosa Tradisional . 2. Tuan Peteri Seri Ratna Gemala Nehran telah mengembalikan gemala hikmat kepada Inderaputera seperti yang dijanjikannya.

Sultan Raja Sulaiman mengucapkan terima kasih kepada Upu Daeng berlima kerana berjaya mengalahkan Yang Amtuan Raja Kecil. Bab VI Raja Kedah telah berbalah dengan saudaranya berkaitan takhta lalu meminta pertolongan daripada Upu Daeng lima bersaudara. Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz berjumpa Upu Daeng berlima. baginda harus melantik antara mereka berlima menjadi Yamtuan Muda. Upu Daeng lima bersaudara sanggup menolong Yam Amtuan Raja Kedah untuk mendapatkan takhtanya dan berjanji akan memberikan setiap seorang lima belas bahara sebagai balasan. Baginda meminta pertolongan Upu Daeng berlima pergi menyerang Siak kerana Yang Amtuan Raja Kecil telah menculik saudara perempuannya dan dijadikan isteri.JS 28 . Bab V Upu Daeng berlima telah berlayar ke Riau berjumpa dengan Sultan Raja Sulaiman. Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz berasa serba salah kerana arahan Panembahan Agung agar menghalang Upu Daeng berlima daripada masuk ke dalam kota sama ada secara lembut ataupun kekerasan. Yang Amtuan Raja Kecil terpaksa berundur ke hulu negeri Siak. Tuan Hj Hafiz mencadangkan agar tidak ada pertumpahan darah. Mangkasar dan Mandura di bawah perintahnya namun Raja Kedah berkata bahawa dia memerlukan masa untuk mengumpul orang tersebut untuk Upu Edit oleh K@y. Upu Daeng berlima bersetuju dengan syarat apabila menjadi Yang Amtuan Besar. Upu Deang Menambun berkata kepada Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz bahawa mereka semua orang Bugis. Upu Daeng berlima telah masuk ke kota dan menawan Panembahan Agung. Upu Daeng telah meminta agar pedagang yang ada di negeri Kedah terutamanya dari Bugis.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Agung. Upu Daeng Chelak dijodohkan dengan adinda Yang Amtuan Raja Sulaiman bernama Tengku Puan. Selepas itu mereka menghunus keris untuk bertikaman. Panembahan Agung telah dibawa mengadap Sultan Muhamad Zainudin oleh Upu Daeng berlima. Menantu Panembahan Agung. Maka berperanglah orang Siak dengan orang Bugis. Mereka bersalaman dan bertanya khabar. Yang Amtuan Raja Sulaiman memilih Upu Daeng Merewah dilantik menjadi Yang Amtuan Muda di Riau. Seperti yang dijanjikan.

Setelah setahun. Setelah tiga hari. Raja Kedah yang baru mengahwinkan Upu Daeng Perani dengan saudara perempuan dan membayar tiga bahara seperti yang dijanjikan kepada mereka. Upu Daeng berjaya mengumpulkan pedagang dari Timur untuk membantu Raja Kedah ditabalkan menjadi Yang Dipertuan Raja Kedah. Namun begitu. Upu Daeng Kemasi telah dilantik menjadi Pangeran Mangkubumi di dalam daerah negeri Sambas. rombongan Upu Daeng lima bersaudara bersetuju menabalkan Raja Kedah menjadi Yam Amtuan negeri Kedah.JS 29 . Kedatangan mereka berdua telah disambut oleh Sultan Adil dan anakandanya dan disediakan satu rumah dalam sebuah kampung. Upu Daeng Menambun menerima pelawaan tersebut lalu pergi ke Sambas bersama-sama Upu Daeng Kemasi. Bab VIII Setelah sekian lama di negeri Sambas. Sultan Muhamad Zainuddin mengumpulkan anak-anaknya serta saudaranya dan pangeran dan kiai untuk membincangkan hal berkaitan penggantinya. Setelah tiga hari. Sultan Adil menyuruh pangeran dan kiai bertujuh untuk berjumpa Upu Daeng Menambun dan Upu Daeng Kemasi bagi menyampaikan hajat untuk mengahwinkan salah seorang daripada mereka dengan adiknya Raden Tengah. Bab VII Upu Daeng lima bersaudara telah dijemput oleh Raja Sambas dan ingin menjodohkan antara mereka dengan adik perempuannya yang bernama Urai Tengah seterusnya dilantik menjadi Pangeran Mangkubumi di Sambas. Upu Daeng Menambun mencadangkan agar Upu Daeng Kemasi dikahwinkan dengan Raden Tengah dan sultan Adil bersetuju lalu mereka berkahwin. Hal ini menggembirakan Sultan Muhamad Zainuddin lalu mengadakan sambutan yanghebat untuk menyambut ketibaannya. ada saudara Raja Kedah yang tidak bersetuju dengan pelantikan baginda ingin menyerangnya dan peperangan berlarutan sehingga tiga hari tiga malam dan berterusan sehingga lapan hari yang akhirnya kemenangan berpihak kepada orang Bugis.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Daeng. Upu Daeng Menambun teringin untuk balik ke negeri Matan. Pangeran dan Menteri penggawa meminta tangguh untuk memilih orang yang layak menjadi Edit oleh K@y.

Daeng Kemasi. Daeng Perani  saudara yang tertua antara lima bersaudara. Setelah selesai segala urusan membuka negeri. Daeng Merewah dan Daeng Celak.  mempunyai 4 saudara yang lain iaitu Daeng Parani.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 pengganti Sultan Muhammad Zainuddin.  beristerikan anak Nakhoda Alang dari Siantan. Tema Kepahlawanan. Mereka kemudiannya sampai ke Sebukit lalu membuka negeri di situ. Persoalan menunaikan janji yang telah dibuat. rombongan diraja berangkat balik ke Kuala Mempawah bersama-sama hamba perempuan dan pengirng raja perempuan. Upu Daeng Menambun  anak raja. 3. Persoalan perebutan takhta kerajaan membawa kepada pertelingkahan. 2. Edit oleh K@y.JS 30 . Setelah acara keraian selama tujuh hari tujuh malam. Sultan Muhammad Zainuddin akhirnya berkahwin dengan anak Raja Mempawah. Bab IX Khabar berita telah sampai ke Sultan Muhammad Zainuddin bahawa Duli Panembahan Sangkawak telah mangkat.  berkahwin dengan Puteri Kesumba dari Riau. Persoalan keberanian dalam menegakkan keadilan. Persoalan 1.  dilantik menjadi raja di Mempawah. Watak dan Perwatakan 1. Seluruh penduduk Matan tidak bersepakat untuk memilih pengganti Sultan Muhammad. Lalu anakanda Puteri Kesumba dilantik menjadi Ratu Agung Senuhun dan diraikan dengan besar-besarann di negeri Matan. 2. mereka berangkat ke makam Marhum Panembahan Sangkawak.

adinda Sultan Raja Sulaiman. Pengajaran 1. 3. Daeng Kemasi  beristerikan anak Raja Mempawah. Contoh : Raja Kedah memberikan wang sebanyak 3 gahara seperti yang dijanjikan kepada Upu Daeng berlima kerana membantunya mendapatkan takhta. Kita hendaklah berani menghadapi musuh . Upu Daeng berlima berani menentang musuh. Kita hendaklah bermusyawarah dalam membuat keputusan. Ratu Sultan bermesyuarat dengan menantunya orang Bugis yang bernama Upu Daeng Menambun. 3.  dilantik menjadi raja di Sambas.JS 31 . Nilai menepati janji.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011  mempunyai dua orang anak iaitu Daeng Kemboja dan Daeng Khatijah. Daeng Chelak  dilantik menjadi raja di Riau. 2. 5. Nilai bekerjasama. Edit oleh K@y. 3.  berkahwin dengan Ungku Encik Ayu. Nilai 1. Contoh : Upu Daeng lima berkerjasama dalam menyelesaikan sesuatau masalah. Upu Daeng berlima menolong Raja Sulaiman menentang orang Siak. 4. Nilai keberanian. Nilai tolong-menolong. 2. Daeng Merewah  menjadi Yang Amtuan Muda di Riau. 4. Kita hendaklah membantu orang lain yang memerlukan. anakanda Ungku Datuk Temenggung. Contoh : Upu Daeng berlima menolong Raja Sulaiman menentang orang Siak. Contoh : Upu Daeng berlima berani menentang musuh.  berkahwin dengan Tengku Puan.

Hal inimenyebabkan mereka terpaksa berpindah apabila kampung mereka diserang tentera Jepun. 3. Persoalan mengenang jasa tokoh yang telah berjasa. orang kampung kembali memulakan kehidupan sebagai nelayan. Tema Kesengsaraan hidup akibat peperangan terhadap penduduk kampung serta mengakibatkan kecacatan anggota tubuh badan dan juga kematian. 4. Persoalan 1. Othman Kelantan) Sinopsis Pertemuan semula Khalid (aku) anak Pak Hassan dengan Pak Hussain selepas berpisah selama 30 tahun mengimbas kembali peristiwa peperangan pada zaman Jepun sehingga menyebabkan kesengsaraan hidup orang Kampung Pulau Pak Amat. Persoalan keberanian dan kecekalan dalam mempertahankan hak dan menentang musuh. Persoalan hormat kepada warga tua atau warga emas. Pak Husain terkena serpihan bom tentera Jepun yang mengakibatkan kakinya dipotong. Persoalan kasih sayang yang terjalin antara ahli keluarga terutama semasa kesusahan hidup. Sekembali semula dia di kampung halaman selepas tamat perang. Cerpen – Pahlawan Buntung (S.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4. Persoalan kerjasama anggota masyarakat dalam menghadapi kesulitan. Walau bagaimanapun Pak Hussain dianggap sebagai wira atau pahlawan kerana telah menggadai nyawa demi keselamatan penduduk Kampung Pulau Pak Amat. 5. Edit oleh K@y. Kita hendaklah menepati janji. Selepas itu.JS 32 . Persoalan berusaha membina semula kehidupan selepas kesengsaraan hidup.Raja Kedah memberikan wang sebanyak tiga gahara seperti yang dijanjikan kepada Upu daeng berlima kerana membantu mendapatkan taktha. 6. 2.

Pak Hussain telah mengetuai penduduk kampung berpindah ketika Jepun menyerang Kampong Pulau Pak Amat. Edit oleh K@y. Semua anak Fatimah memeluk ibu mereka kerana ketakutan apabila Jepun menyerang kampung mereka.  Seorang yang penyayang.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Watak Utama 2011 Pak Hussain  Berusia 60 tahun  Dahinya berparut dan kaki kudung (terkena serpihan bom)  Berpakaian sederhana (keperibadian desa – suci murni)  Mengetuai orang kampung semasa peperangan dengan Jepun. Pak Hussain dipaksa menggali kubur besar dan menguburkan mayat orang kampung sehari suntuk oleh pihak Jepun sehingga semangat beliau hilang dan dia meracau – racau. Khalid (aku)  Anak Pak Hasan  Menghormati pak Husain. Watak Sampingan 1.  Berjasa kepada orang –orang kampong. Nilai 1. Pak Hussain dengan berani telah memberitahu pihak jepun bahawa semua penduduk telah melarikan diri. 2. Khalid bergitu mengagumi keberanian dan sikap Pak Hussain yang sanggup membohongi tentera Jepun untuk menyelamatkan penduduk kampung. Nilai keberanian contohnya Pak Husain berani menghadapi tentera Jepun. Pak hussain juga pernah membedil kawanan perompak bagi menyelamatkan orang kampung. Fatimah  Ibu Khalid.  Berpengalaman dan pernah diseksa oleh tentera Jepun.JS 33 .

Pada peringkat awal Mak Timah berharap saiz Pungut akan berubah apabila dia besar dan boleh membantunya apabila dewasa tetapi sebaliknya pula berlaku malah Pungut jadi bisu dan pekak serta tidak bolehmenguruskan dirinya sendiri. Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga dan jiran tetangga. Kita hendaklah mematuhi arahan ketua semasa menjalankan sesuatu tugas. nama asal Yap Siew Hong) yang diambil dari keluarga Bibik yang berketurunan Cina. contohnya Pak Husain bijak menggunakan tipu daya untuk menyelamatkan diri daripada askar Jepun. contohnya Pak Husain yang sanggup menggadai nyawa untuk mempertahankan tanah air. 4. contohnya Mak Da yang menangisi kehilangan Pak Husain ketika mereka berpindah.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 2. Nilai patriotisme. Kisah bermula dengan imbas kembali peristiwa Mak Timah yang mengambil anak angkatnya yang digelar Pungut (diberi nama Zahara.JS 34 . Cerpen – Pungut @ Zahara @ Yap Siew Hong (Mohammed Latif Mohammed) Sinopsis Perjalanan kehidupan Mak Timah dalam membesarkan anak angkatnya yang cacat selama 24 tahun. Kita hendaklah bijak memebuat keputusan bagi menyelesaikan masalah. Nilai kebijaksanaan. Pengajaran 1. 4. Hal ini disebabkan Pungut mengalami kecacatan kekal hingga dewasa dan Mak Timah terpaksa menguruskan segalanya. 3. Tema Edit oleh K@y. 3. Mak Timah berdoa agar Tuhan mengambil nyawa Pungut dahulu sebelum dia meninggal dunia. Nilai kasih sayang. Kita hendaklah berani mempertahankan hak di tanah air sendiri. 2.

Bibik tidak suka akan Pungut kerana dia percaya kata-kata loktang bahawa Pungut membawa sial. Mak Timah  Perempuan tua  Selalu sakit-sakit  Ibu angkat Pungut  Ikhlas menjaga Pungut. Persoalan ketabahan dalam menjalankan tanggungjawab yang berat. 2.  Berbangsa Cina peranakan.  Anak angkat Mak Timah.  Percaya kepada ramalan loktang. Bibik  Nenek Pungut. 3. Edit oleh K@y. Persoalan kepincangan masyarakat terhadap penerimaan anak yang cacat.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Kesabaran seorang ibu angkat (Mak Timah) menjaga anak yang cacat anggota (Pungut) Persoalan i.  Cacat fizikal dan mental (terpaksa semua dibantu) dijangkakan tidak hidup lama oleh doktor. 3. Mak Timah tetap menjaga makan minium dan kencing berak Pungut walaupun dia tidak bermaya kerana sakit. Persoalan keikhlasan dalam menerima amanah dan takdir Tuhan. Pungut / Zahara bt Muhamad @ Yap Siew Hong  Berusia 24 tahun. Persoalan kejujuran dalam memberi kebajikan tanpa mengharapkan balasan. 2. Mak Timah sanggup menjaga Pungut selagi dia masih hidup.  Tabah dan sabar menghadapi dugaan.  Bertubuh sangat kecil (pekak dan bisu). Watak dan Perwatakan 1. 4.JS 35 .

4.JS 36 . contohnya Mak Timah yang bertegur sapa dengan Bibik. 5. Nilai keikhlasan. Kita hendaklah mengamalkan setiakawan. 5. Kita mestilah ikhlas memberikan pertolongan. Kita haruslah bersimpati terhadap golongan kurang upaya. 3. Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga sungguhpun statusnya hanya anak angkat sahaja. Cerpen – Idola (Zaen Kasturi) Sinopsis Kehidupan si penjaga panggung yang menjadikan hero sebagai idola hidupnya. Nilai simpati terhadap golongan yang kurang upaya. 4. 2. contohnya Mak Timah yang menyayangi Pungut dan memeliharanya sehingga sudah berusia 24 tahun. contohnya semangat setiakawan di antara iaitu Mak Timah bertegur sapa dengan Bibik. contohnya seorang ibu angkat (Mak Timah) mengasihi anak angkatnya Pungut. contohnya Mak Timah yang bersimpati dengan nasib Pungut. Pengajaran 1.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Nilai 2011 1. 2. contohnya Mak Timah begitu ikhlas memelihara Pungut sehingga mencapai umur dewasa. 3. Nilai setiakawan. Pada suatu petang dia berjumpa dengan si hero yang mengisahkan realiti Edit oleh K@y. Nilai kasih sayang. Kita wajarlah menghormati keputusan ibu bapa. contohnya anak-anak Mak Timah yang menghormati keputusannya menjadikan Pungut anak angkat. contohnya Mak Timah menguruskan dan menjaga Pungut dengan ikhlas. Pendiriannya bercanggah dengan pendapat isterinya yang meminta dia mengubah cara hidup agar kehidupan mereka yang miskin dapat diubah. Nilai hormat-menghormati iaitu anak-anak Mak Timah menghormati pendirian emak mereka. contohnya Mak Timah simpati dengan nasib Pungut.

Si Hero menyuruh Si Penjaga Panggung berhenti memuji dirinya dan meminta memuji diri sendiri. Watak dan Perwatakan 1. Si Panjaga Panggung selalu mengagumi kehebatan hero tanpa mengetahui bahawa Si Hero bukan hanya mahu memegang watak hero.  Mempunyai seorang isteri dan sepuluh orang anak. Persoalan kesedaran diri untuk mengubah nasib diri. 3. 4. Si Penjaga Panggung  Bekerja sebagai penjaga panggung.  Seorang pelakon yang memegang watak utama (hero)  Berterus terang tentang realiti kehidupan yang dilaluinya. Hal ini menyedarkan si penjaga panggung bahawa idola yang ideal hanya wujud dalam pementasan sandiwara dan dia perlu melakukan perubahan diri. Si Hero menyatakan bahawa kehidupan di sini hanya sementara. 2. antara Edit oleh K@y. Tema Kekeliruan hidup antara fantasi dan realiti iaitu pementasan sandiwara dengan kehidupan sebenar.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 kehidupannya sebenar dan menasihatinya agar sedar dengan realiti hidup. 2. Persoalan suka berkhayal untuk menjadi seperti idola. Si Hero  Suka menyindir. Dia meminta Si Penjaga Panggung melupakan kehidupan di dalam panggung. Persoalan kesempitan hidup dan kemiskinan kerana pendapatan yang rendah.  Keliru dengan pendirian diri terhadap idola.JS 37 . Persoalan kejujuran memberi pengertian kehidupan yang sebenar. Persoalan 1.

Seorang isteri mestilah bersabar menjalankan tanggungjawabnya dalam rumahtangga. 2. contohnya isteri penjaga panggung yang sabar menghadapi kemiskinan hidup dan masih lagi tinggal di rumah kecil. contohnya hero menyampaikan realiti kehidupan yang dilalui adalah berbeza dengan lakonannya.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3.  Mempunyai 10 orang anak.JS 38 . Nilai 1. Isteri penjaga panggung cuba menyedarkan suaminya tentang pekerjaan suaminya. Cerpen – Penanggungan (Wijaya Mala) Sinopsis Kapten Mamat menanggung penyesalan atas tragedi maut yang meragut nyawa Baharum seorang kelasi kapal. Nilai kejujuran. Isteri Si penjaga panggung menjalankan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu walaupun dalam keadaan hidup mereka yang susah. 3. contohnya hero dengan jujur memberitahu kenyataan hidupnya berbeza dengan dunia lakonan. Nilai ketabahan. Nilai kesabaran. 2. 4. Ekoran itu. Seorang isteri hendaklah tabah melalui cabaran membesarkan dan mendidik anak-anak. Isteri Penjaga Panggung  Berfikiran terbuka dan ingin mengubah nasib. 3. Masnah Edit oleh K@y. Isteri Si penjaga panggung sabar dengan karenah suaminya yang terlalu mengagong-agongkan hero. Kita hendaklah jujur dalam pekerjaan. Pengajaran 1. contohnya isteri penjaga panggung yang tabah menghadapi cabaran hidup dan membesarkan sepuluh orang anak dalam keadaan miskin san tinggal di kawasan setinggan.

2. Persolan keredhaan menghadapi ketentuan Allah.  Hidup susah selepas kematian suami.. 4. Persoalan kesengsaraan hidup janda setelah kematian suami. Persoalan simpati atas penderitaan hidup orang lain. 3. Masnah merasa keperitan hidup setelah dia kehilangan suami yang menjadi tempat bergantungnya selama ini.  Berasa bertanggungjawab atas kematian Baharum. Kapten Mamat  Bekerja sebagai kapten kapal. Persoalan 1. Kapten Mamat prihatin terhadap nasib yang menimpa Masnah sekeluarga setelah kematian suaminya Baharum. Edit oleh K@y. 2. Persoalan rasa bersalah yang menghantui jiwa. Watak dan Perwatakan 1.  Seorang pesara. Tema Tanggungjawab pada amanat kehidupan yang terpaksa dilalui atas ketentuan Ilahi. Masnah  Janda Baharum.  Seorang yang setia dan penyayang terhadap suami dan anak-anaknya. Kapten Mamat cuba menenangkan perasaan Masnah dengan mengandaikan segala yang berlaku perlu ditanggung kerana sudah ketentuan Allah.JS 39 .NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 janda Baharum terpaksa menanggung penderitaan hidup kehilangan suami serta dua orang anaknya.  Seorang prihatin terhadap masalah anak buahnya. Kapten Mamat berjanji kepada Masnah bahawa selagi dia masih hidup keluarga Masnah tiadak akan disiasiakan.  Mempunyai dua orang anak. Masnah amat menyayangi suaminya meskipun Baharum sudah meninggal dunia.

Nilai berani.JS 40 . 4. Contohnya Kapten Mamat yang berani menghadapi cabaran bekerja di laut. Contohnya Kapten Mamat yang bijak mengemudi kapal di lautan terutama ketika laut bergelora. Kita hendaklah saling menyayangi antara suami isteri. Seorang isteri hendaklah mengasihi suaminya yang dikahwini sepenuh hati. 3. Kita hendaklah bersimpati atas nasib malang yang menimpa ahli keluarga dan juga sahabat handai. 3.Dia menyuruh suaminya memanggil bomoh untuk mengubati penyakit yang dihidapi oleh Masnah. Edit oleh K@y. 2. Kita mestilah menjadi pemimpin yang memiliki keberanian terutama dalam keadaan genting. Contohnya Masnah yang amat mengasihi suaminya dan amat sukar menerima kematian suaminya.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3. Nilai kasih sayang. Contohnya Kapten Mamat yang bersimpati dengan nasib Masnah dan anakanaknya setelah kematian Baharum. Dia amat simpati terhadap nasib yang menimpa Masnah. Contohnya Kapten Mamat yang simpati atas nasib yang menimpa Masnah dan anak-anaknya. Pengajaran 1. Nilai simpati.  Percaya kepada perubatan bomoh. Contohnya Masnah tetap mengasihi suaminya walaupun suaminya telah pergi buat selama-lamanya. Bahar  Anak Baharum  Masih kecil. tetapi sudah boleh bercakap Nilai 1. Isteri Kapten Mamat  Simpati kepada nasib orang lain. 2.

Persoalan kekesalan atas kemusnahan khazanah alam. Akhirnya Pak Tua dan anak-anaknya berjaya menceburi bidang pelancongan dengan membuat resort keluarga di hutan simpan miliknya. Bertanggungjawab membiayai perbelanjaan pendidikan anak-anaknya. Persoalan kepentingan pembangunan dalam memajukan negara.JS 41 .  Seorang yang bertanggungjawab terhadap keluarga. Harapannya agar kawasan hutan kembali merimbun.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Cerpen – Hutan Rimba (Sasjira) Sinopsis 2011 Pak Tua sebagai pemandu traktor menyesali pekerjaannya yang mengakibatkan kemusnahan alam sekitar. Melati menjadi seorang pensyarah di sebuah IPT dan anaknya yang Edit oleh K@y. 2. Persoalan 1. Pak Tua  Pemandu jentolak jenama Caterpillar. 4. Persoalan kepentingan pendidikan anak-anak. Anaknya yang kedua. Anaknya yang sulung Ajam berjaya dalam bidang perniagaan pengangkutan bas antarkota. Persoalan kemusnahan flora dan fauna alam.  Berjaya membesarkan anak-anak dengan pendidikan tinggi. Atas nasihat anak-anaknya Pak Tua dapat dipujuk agar reda dengan pekerjaannya yang banyak membantu menyara keluarga dan pendidikan anak-anaknya. Anaknya yang ketiga. Bakar bekerja sebagaipengurus ladang sebuah estet kelapa sawit. 3. Watak dan Perwatakan 1. Tema Kemusnahan alam semulajadi untuk pembangunan. Hasil pekerjaannya dia berjaya membesarkan anak-anaknya dengan kerjaya masingmasing.

JS 42 .  Gigih.  Berfikiran terbuka. Ajam  Anak sulung Pak Tua  Seorang pengusaha pengangkutan bas Antarkota. 6. Anak-anaknya saling menyayangi dan menghormati kedua orang tua mereka.Dia bangga kerana kesemua anaknya sudah berjaya dalam bidang akademik dan mempunyai kerjaya yang baik. 2.  Pandai mendidik anak-anak. 4.  Pengurus ladang estet kelapa sawit.  Pandai memasak. 3. Melati  Anak ketiga Pak Tua. Menerima cadangan adik-adiknya yang mahu membuka kawasan pelancongan. Mak Tua  Isteri Pak Tua.  Berkelulusan Sarjana Pertanian. Edit oleh K@y. Kegigihannya menyebabkan dia telah menjadi ahli perniagaan yang berjaya. Pembangunan yang telah dilakukan telah menyebabkan anak-anaknya dapat menikmati kehidupan yang sempurna.  Pakar dalam dunia perniagaan. Bakar  Anak kedua Pak Tua.. 5. Bangga dengan kejayaan anak-anak.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011    bongsu seorang guru yang memegang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan.  Tinggal di tepi sungai berdekatan hutan dara..Menyediakan makanan yang enak untuk keluarganya. Kesal atas pencerobohan hutan. Budi  Anak bongsu Pak Tua. Pak Tua kesal kerana ketika mudanya dia telah terlibat dengan aktiviti pembalakan.  Pensyarah IPT. Bersyukur dengan pembangunan.

Contohnya anakanak Pak Tua yang saling menyayangi antara satu sama lain dan berbincang dahulu sebelum membuat sebarang keputusan. Contohnya Pak Tua yang rajin bekerja sejak zaman mudanya lagi. 3. 3. Hal ini yang ditonjolkan oleh anak-anak Pak Tua yang samasama berbincang sebelum mengambil keputusan untuk menjadikan dusun buah-buahan bapa mereka sebagai kawasan pelancongan. Edit oleh K@y. Contohnya Pak Tua yang bertanggungjawab membesarkan keempat-empat orang anaknya sehingga mereka berjaya dengan kerjaya masingmasing. Hal ini dapat dilihat menerusi watak Pak Tua yang begitu gigih bekerja untuk menyara anak-anak dan isterinya. 2. Pengajaran 1. Kita hendaklah rajin berusaha untuk membaiki taraf hidup. 2011 Nilai 1. Kita hendaklah saling berkasih sayang antara adik-beradik. Nilai kegigihan.JS 43 . Kita hendaklah menjadi seorang bapa yang bertanggungjawab. 4. 4.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU  Seorang guru ijazah Sarjana Muda Pendidikan. Contohnya Pak Tua rajin berusaha untuk meningkatkan diri dengan berhijrahmeninggalkan kampung halamannya. Kita mestilah menjadi ketua keluarga yang memiliki sifat gigih bekerja. Nilai tanggungjawab. Contohnya Pak Tua yang gigih mencari rezeki untuk menyara kehidupan keluarganya. Nilai kasih sayang sesama ahli keluarga. Nilai kerajinan. 2. Pak Tua bertanggungjawab untuk membesarkan dan memberi pendidikan yang sempurna kepada anak-anaknya.

 Seorang yang setia dengan hubungan keluarga. Dia takut kehilangan suaminya yang akan balik ke Malaysia. Tambahan lagi kawasan Yellowstone merupakan kawasan lingkaran gunung berapi.  Seorang yang penyayang. Hawa yang sedang hamil menghadapi konflik apabila Adam suaminya mengajaknya pulang ke Malaysia sedangkan dia ingin terus mempertahankan perusahaan warisan Taman Nasional Melayu Ahmad Abdullah yang pertama di situ.JS 44 . 3. Dalam keadaan kebingungan ditinggalkan Adam. Persoalan perkahwinan campur di luar negara. Persoalan kepincangan hidup di tempat orang. Hawa berhalunisasi dengan janin dalam kandungannya yang berdialog dengannya tentang kemusnahan yang akan dihadapi jika terus tinggal di situ. 4.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Cerpen – Tanggar Amanat (Amaruszati Noor Rahim) Sinopsis 2011 Di Yellowstone Hawa dan Adam iaitu sepasang suami isteri tinggal di situ.  Seorang yang penakut. Persoalan 1. Hawa mengambil keputusan untuk mengikut Adam pulang ke Malaysia. 2. Hawa  Keturunan Ahmad Abdullah dan Maria Cruz Abdullah. Adam. Persoalan kegigihan mencari rezeki di tempat orang.  Isteri kepada Adam. Amat menyayangi Adam suaminya. Edit oleh K@y. Atas nasihat dan pandangan yang diberikan olah janin dalam kandungannya. Persoalan kepercayaan atas kuasa Yang Maha Besar. Dia amat menyayangi anak dalam kandungannya dan suaminya. Tema Semangat patriotik yang disuntik bagi meneruskan warisan keluarga. Watak dan Perwatakan 1.

3. Nilai kesabararan.  Mempunyai keberanian yang tinggi untuk menyatakan pendiriannya.JS 45 . Adam  Suami Hawa. Janin  Generasi ke-8 Ahmad Abdullah.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 2.Sabar memujuk Hawa supaya mengikutnya kembali ke Malaysia. Adam.  Ikhlas memberi pandangan. Kita hendaklah sabar menghadapi tekanan. 5.Berani member pandangan terhadap ibunya supaya mengikut ayahnya kembali ke Malaysia.Dia ikhlas member pandangan kepada ibunya. Ingin kembali dan menetap ke Malaysia. Contohnya Hawa yang sanggup mempertahankan perusahaan keluarganya di Yellowstone. Contohnya Ahmad Abdullah yang tabah menghadapi cabaran hidup di 6. Contohnya Adam yang bersabar dengan kedegilan Hawa. Contohnya Hawa menyayangi perusahaan keluarganya yang telah 2. 2. 3. diwarisi turun-temurun.  Seorang yang penyabar. pertentangan pendapat. 3. Pengajaran 1. Nilai ketabahan.  Mempunyai semangat patriotik yang tinggi. Edit oleh K@y. Nilai kasih sayang.  Mempunyai sifat patriotik yang tinggi. tempat orang. Contohnya Adam masih bersabar dengan Hawa semasa menghadapi 4. Nilai 1.Mempunyai semangat patriotik terhadap tanah tumpah darah ayahnya. Kita hendaklah menyayangi sebarang usaha yang menjadi warisan keluarga.

Contohnya Ahmad Abdullah yang tabah menempuh dugaan hidup di perantauan. atas sikap bertolak ansur Sani maka mereka sama-sama menjemput Jumaat. Pak Man dan Mak Jah terharu dengan peristiwa itu. Atas pengajaran peristiwa yang menimpa Mak Jah. sebaliknya Sani meminta Shahrul sendiri memberitahunya.JS 46 . Shahrul memohon maaf kepada Jimah. Berlaku pertengkaran antara Sabri dan Sabriah untuk menyerahkan tugas menjaga emak mereka. Salmah. manakala Sani anak angkatnya cuba menenangkan perasaan Jimah agar sabar dengan takdir Tuhan. Salmah merupakan anak Jimah yang baru balik dengan pakaian seksi dimarahi Sabriah supaya menukar pakaian sebelum berjumpa emaknya. Sikap anakanaknya menyebabkan Jimah menyerahkan kembali buku bank hasil pemberian mereka.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4. Sikapnya ditegur oleh Pak Man jiran mereka yang tidak memahami Jimah. Edit oleh K@y. Drama – Tiang Cengal Dinding Sayung (Suriani Mohd Yusof) Sinopsis Mak Jimah isteri Pak Jumaat menghadapi kesedihan apabila Pak Jumaat didapati hilang semasa kejadian ombak tsunami di Kedah. Anak-anak Jimah iaitu Sabri. Shahrul. Sabriah. Dalam keadaan kecoh itu Wahid dan Senin mengambil kesempatan untuk menipu serta mencuri barangan mangsa tsunami. Walau bagaimanapun. Sabriah memarahi Jimah yang masih berharap bapa mereka akan selamat. Akhirnya Jumaat dijumpai dan dikhabarkan oleh Man Bengap serta menyatakan Sani sahaja diminta menemani Jimah menjemput Jumaat di balai polis. maka Pak Man berfikir bahawa dia harus bersyukur mempunyai Man Bengap walaupun hanya sebagai cucu angkat tetapi dapat menghiburkannya terutama dalam masa dia dan isterinya sunyi. Sikap mereka ditegur Pak Man. Kita mestilah tabah. Sabriah dan Salmah. Shahrul meminta pertolongan Sani agar menyatakan hasratnya pulang ke Kuala Lumpur kepada emaknya kerana telah tamat cuti. Sebenarnya dia telah mengirim wang kepada ibu bapanya supaya mereka tidak perlu bekerja. Sabriah yang panas baran baru balik dari London menyalahkan bapaknya (Jumaat) yang terus turun ke laut untuk menangkap ikan.

JS 47 . Sani  Anak angkat Jimah – seorang doktor dan telah beristeri. 2. Sangat mengambil berat akan emaknya terutama ketika bapanya hilang di laut. berusia 55 tahun  Seorang yang setia. Persoalan sikap sabar dan tabah dalam menghadapi dugaan dan cabaran hidup. Jimah  Isteri Jumaat. Persoalan sikap hormat menghormati antara ahli keluarga. penyayang dan bertanggungjawab. Edit oleh K@y. 3. Watak dan Perwatakan 1. Persoalan jujur dan amanah dalam menyampaikan maklumat. 3. 2. Persoalan simpati atas nasib malang yang menimpa seseorang.  Mengetuai ahli keluarga. 5. Sabri  Anak sulung Jimah. Setiap hari Jimah ke tepi pantai menanti kepulangan suaminya yang hilang di tengah laut. 6.  Sabar dengan dugaan dengan berdoa. Persoalan kepincangan masyarakat yang mengambil kesempatan atas kesusahan orang lain.  Seorang yang bertanggungjawab dan sabar.  Penyabar. 4. Jimah sentiasa berfikir dan berdoa pada Tuhan sejak kejadian suaminya hilang di laut. Persoalan kasih sayang isteri kepada suami yang tidak berbelah bagi. Sabri mahu semua adik-beradiknya memujuk emaknya selagi mayat bapa mereka tidak dijumpai.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Tema 2011 Kesetiaan isteri dan kasih sayang isteri dan anak-anak terhadap ketua keluarga (suami/bapa) serta kepincangan sikap anak-anak dalam menjalankan tanggungjawab mereka sebagai anak-anak. Persoalan 1.

 Mementingkan kerjayanya. anak kedua dalam keluarga. Salmah  Seorang pereka fesyen.  Seorang akauntan di Kuala Lumpur. 5. Salmah lewat pulang ke kampung atas urusan pekerjaan. Shahrul sindir-menyindir dengan Sani ketika dia pulang ke rumah emaknya. Wan Malin berjanji dengan Jimah akan bersama-sama mentuanya itu menunggu bapa mentuanya sehingga pulang. Wan Malin  Isteri Sani. Shahrul hendak balik ke Kuala Lumpur walaupun mayat bapanya belum dijumpai. 7. Dia menyebut mayat untuk bangkai ikan dugong sehingga menyebabkan Pak man ketawa. Edit oleh K@y.  Lebih mementingkan kerjayanya.  Berselisih faham dengan Sani. Pak Man menyuruh isterinya Mak Jah memujuk Jimah yang begitu sedih dengan kehilangan suaminya. Sabariah  Graduan ekonomi bekerja di London. Dia menyalahkan bapanya kerana tidak berhenti pergi ke laut walaupun wang belanja bulanan dikirim setiap bulan. Man Bengap  Pemuda kurang akal tetapi lurus bendul. Shahrul  Anak ketiga dalam keluarga.  Banyak membantu Sani menjaga Jimah. Pak Man  Jiran Jimah yang prihatin dengan kelurga Jimah. Sabariah memarahi kepada Sani supaya tidak memandai-mandai dan berdolak-dalik tentang soal kematian. 6. Dia juga mengingatkan bahawa Sani bukanlah ahli keluarga mereka.  Tidak sukakan Sani.JS 48 .  Seorang yang mengikut fesyen terkini.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4. Salmah pulang ke rumah dengan hanya memakai skirt.  Panas baran.  Cucu angkat Pak Man 9. Beliau bimbang akan kesihatan Jimah yang setiap hari pulang lewat malam dari pantai. 8.

Mak Jah sanggup bersama-sam keluarga Jimah menenangkan mereka ketika mereka bersedih kehilangan bapa mereka di laut.  Seorang yang penyayang.  Mencuri harta mangsa tsunami. Jimah menangisi kehilangan suaminya berterusan. 3.JS 49 . Nilai nasihat-menasihati. Kita hendaklah mengenang jasa ibu bapa yang telah membesarkan kita. Nilai kesetiaan seorang isteri kepada suami. Nilai tanggungjawab anak-anak kepada ibu bapa. 4. Nilai kasih sayang kepada suami. Pengajaran 1. Contohnya Pak Jumaat dan Mak Jah memberi pendidikan kepada anakanaknya sehingga ke universiti. Misalnya menyayangi mereka sepenuh hati walaupun dibesarkan oleh keluarga angkat sahaja. Wahid dan Senin  Penjahat yang mengambil kesempatan. 2. 2. Nilai hormat-menghormati orang yang lebih tua. 11. Misalnya Jimah tetap setia menanti suaminya yang hilang. Misalnya Sani tetap menghormati Sabariah walaupun kerap dimarahinya. 5. Mak Jah  Isteri Pak Man. Pak Man menasihati anak-anak Jimah supaya bertanggungjawab apabila musibah menimpa ketua keluarga. Nilai 1. Misalnya Sani dan Wan Malini terus menjaga Jimah dan Jumaat setiap hari. Kita hendaklah menjalankan tanggungjawab dengan sebaik memberi pendidikan kepada anak-anaknya. Pak Man menasihati Sabariah supaya tidak menghina Sani anak angkat emaknya. Mereka hendak mencuri barang di rumah Jumaat semasa ketiadaan orang di rumah tersebut.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011  Banyak memberi nasihat kepada anak-anak Jimah. 10. Edit oleh K@y. Mereka berpurapura ditugaskan membanci kerugian yang di hadapi mangsa Tsunami.

Kita perlu menjaga hubungan yang baik dalam keluarga. Dollah juga telah berkahwin dengan Intan Siti Rahimah yang beriman dan baik perangainya. Sebaliknya Dollah dibenci orang kampung kerana Dollah menindas orang kampung dan memelihara kuda yang banyak serta mengotorkan sungai dengan najis kuda yang menjadi sumber air penduduk kampung. Drama – 1400 (Nordin Hassan) Sinopsis Dollah yang capik menyuarakan rasa tidak puas hati atas sikap masyarakat yang menolaknya disebabkan harta dan kecacatannya. Walaupun begitu dengan kekayaanya Dollah telah membina empayar yang luas dengan membeli tanah orang kampung. Hasil pertolongan dukun Dollah mendapat harta karun dengan pertolongan Jin. Misalnya Pak Jumaat menyimpan duit yang dikirim oleh anak-anaknya. 6. dia gembira dengan kehamilan isterinya dan meminta Intan Siti Rahimah makan makanan yang baik sahaja dan tidak mengambil makanan dari kampung tersebut.JS 50 . Dia berazam untuk menjadi kaya dan mengubah pendirian orang kampung. Apabila anaknya lahir. Dollah telah bertemu dengan mayat ibunya yang minta dia bertaubat. 4. 5. penyakit merebak dan ramai penduduk kampung yang menggunakan air sungai yang tercemar itu mendapat zuriat yang cacat. misalnya Man Bengap bersyukur dengan kehidupannya yang serba kekurangan. Pada peringkat awal peminangannya ditolak. Kita perlu berjimat cermat dalam berbelanja. Contohnya Sabariah insaf atas kesilapannya yang tidak dapat meluangkan masa dengan ibu bapanya. Sikap Intan Siti Rahimah itu menyebabkan dia disayangi oleh orang surau dan orang kampung. Dollah bertukar corak dengan memakai kaki palsu dan pakaian mahal serta mempunyai pembantu bernama Doli. Dollah suka berburu.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3. Dollah bertemu dukun dengan menggunakan azimat daripada mayat ibunya. anak itu cacat. Anak tersebut dibuang dan isterinya dihalau. Kita perlu bertsyukur dengan apa-apa yang kita miliki. Kita perlu menyesal dan insaf terhadap kelemahan kita. Akibat pencemaran tersebut. Akhirnya semua harta kekayaannya hilang dan balik Edit oleh K@y.

Dollah marah apabila semua pinangannya ditolak walaupun dia mempunyai harta yang banyak.  Seorang yang menindas orang lemah. Persoalan kepincangan masyarakat memilih kepada orang yang berharta. 2. Tema Kekayaan mengubah sikap manusia ke arah kemungkaran dan menindas golongan yang lemah. Persoalan penipuan kepada orang yang kurang berilmu. Dollah tidak membenarkan isterinya membantu orang-orang kampung mengajar anak-anak jirannya yang susah. Akhirnya Dollah hilang di laut dan Siti Rahimah mendoakan keselamatannya. Beriman dan baik tingkah laku disukai oleh semua orang. Watak dan Perwatakan 1.  Seorang yang bertukar haluan apabila mempunyai kekayaan. Perempuan yang cantik.    Intan Siti Rahimah Isteri Dollah. Persoalan pencemaran sungai memberi kesan yang buruk kepada pengguna dan membawa penyakit.  Seorang yang sombong apabila mempunyai kekayaan. Dollah  Capik. 4. Persoalan keimanan yang kukuh menjadi panduan pada kebaikan. 3. 5. 2.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 kepada keadaan asal. Dollah bertemu semula dengan isterinya di kampung lain yang memperjuangkan Islam. Persoalan penindasan kepada golongan yang lemah. miskin dan dihina masyarakat. Persoalan 1. Edit oleh K@y. Intan Siti Rahimah menerima jemputan ke surau daripada isteri dan ibu-ibu pekerja mereka.JS 51 . Dollah sudah tidak mengambilberat tentang solat setelah dia menjadi kaya.

Nilai menghargai barangan tempatan. 2. Abu Lahab mengumpul harta dengan menipu orang kampung dan akhirnya mereka telah dimasukkan dalam tahanan. Edit oleh K@y. Abu Lahab hampir-hampir dikenakan hukuman ditanam hidup-hidup kerana menipu orang-orang kampung. 3.Dollah mencemarkan sungai dengan najis-najis kuda yang dipeliharanya. 4. Contoh : Intan Siti Rahimah mendengar arahannya suaminya iaitu Dollah semasa mengandung. Abu Lahab  Broker tanah. 4. Kita janganlah menindas golongan yang lemah atau miskin. Nilai ketaatan. 5.  Menipu orang kampung menjual tanah mereka untuk mengaut keuntungan. Kita perlu menjaga keindahan alam sekitar. Contoh: Soud meminta Dollah agar bersabar dengan hinaan orang kampung. Pak Sudin  Pekerja Dollah yang setia kepadanya. Contoh : Dollah yang tidak menggunakan batu mamar dari Langkawi untuk membuat rumah sebaliknya memilih batu mamar dari Itali. Nilai kasih sayang antara suami isteri. Kita hendaklah mencari rezeki atau harta yang halal. Dollah dihina oleh masyarakat kampung sehingga tidak ada orang yang mahu menerima pinangannya kerana dia capik dan miskin. Pengajaran 1. Nilai tolong-menolong. 3.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3. Contoh : Intan Siti Rahimah menolong anak orang kampung mengajar mengaji. Contoh : Tuan Dollah menjaga isterinya yang sedang mengandung dengan baik. Nilai kesabaran. Nilai 1. Pak Sudin terlalu setia kepada Dollah sehingga dianggap sebagai tali barut Tuan Dollah. 2.JS 52 .

balu adiknya. Dato’ Onn menghembuskan nafasnya pada usia 67 tahun di Larkin. Tanah Melayu diistiharkan merdeka oleh Tunku Abdul Rahman. Mereka sekeluarga berhijrah ke Singapura. Banyak nyawa yang terkorban dan kerugian harta benda yang banyak. Kita hendaklah taat dan menunaikan perintah Allah. Dato’ Onn mengahwini Halimah. Dato’ Onn dipecat dari jawatan pemungut cukai kerana menentang keras dasar penjajah Inggeris yang ingin memungut cukai. Dato Onn keluar parti lantaran cadangan untuk membuka keahlian kepada semua kaum ditolak. Masih ramai yang menyokong kepimpinannya sehingga namanya tersohor. Edit oleh K@y. ketua kampung. Rakyat Tanah Melayu mula sedar dan bangun menentang Inggeris bersamasama Dato Onn. Masing-masing tidak mahu mengalah. Penentangan bertambah kuat apabila ada gagasan untuk mewujudkan Malayan Union. Drama – Dato’Onn (Othman Hj Zainudin) Sinopsis Drama ini mengisahkan sejarah hidup Dato’ Onn yang berjuang menentang penjajahan dan menuntut kemerdakaan sehinggalah ke akhir hayatnya. Di sana Dato Onn dan Syed Hussien Alsagoff menerbit Akhbar Warta Malaya untuk menyatakan pendapat.JS 53 .NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4. Selepas kematian isteri. membentuk fikiran rakyat dan menentang Inggeris secara halus. Satu pertemuan diatur bersama pemimpin MPAJA dan KMM. Pada tahun 1946 dalam Kongres Melayu. Selepas Jepun menyerah kalah. Johor Bahru. Kemudian Jepun menyerang Tanah Melayu dan Inggeris melarikan diri. Kiai Salleh dan lain-lain. Dato Onn menegah mereka berpecah belah dan menyeru mereka bersatu dan menuntut kemerdekaan tanpa pertumpahan darah. Maulana mengingatkan Dollah supaya mentaati Allah dan bukannya menurut nafsu. Rumah dan tanah keluarganya dirampas. UMNO telah lahir untuk memperjuangkan hak orang Melayu. Kemudian Dato Onn dilantik menjadi pegawai daerah Muar. berlaku huru-hara apabila MPAJA cuba mengambil alih pemerintahan secara kekerasan. Dato’ Onn berkahwin dengan anak panggung iaitu Cik Kah tetapi jodoh mereka tidak panjang.

7.  Penari yang dapat menarik perhatian Dato’ Onn. Beliau senggup menegur Tuan Campbell yang menekan pegawai-pegawai Melayu dengan sikapnya yang bakhil. Cik Kah  seri panggung. 4. Seorang yang bertanggungjawab. 6. Menteri Besar.  Seorang yang berani.  seorang yang tegas. Persoalan pengorbanan seorang pemimpin. Persoalan golongan bangsawan yang berjiwa rakyat. Persoalan kesenian bangsa yang pupus ditelan dek kemunculan teknologi terkini. Persoalan akhbar dalam membentuk minda rakyat. Halimah membantu Dato’ Onn mancari nafkah dengan menjual kuih selepas Dato’ Onn diberhentikan kerja. 5. 8. Edit oleh K@y.     Dato’ Onn b Jaafar. 3.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Tema 2011 Drama ini mengetengahkan pemikiran betapa pentingnya anak watan bangkit menentang sebarang bentuk penjajahan Persoalan 1.JS 54 . Dato’Onn b Jaafar tidak melepaskan adik iparnya Halimah keluar dari rumah membawa anak-anaknya setelah kematian suaminya kerana mereka kerabat dan darah daging beliau. Persoalan kezaliman penjajah menindas rakyat jelata. Persoalan keganasan pihak komunis di Tanah Melayu. Halimah  isteri Dato Onn. Watak dan Perwatakan 1. Persoalan menjaga kepentingan dan maruah keluarga. Persoalan kepentingan perpaduan dalam kalangan rakyat. 2. Pengasas kemerdekaan. 3. rajin berusaha. 2. seorang reformis dan pemimpin Melayu yang terulung.

Pengasas Parti PAS. Keadaan inilah yang ditunjukkan oleh orang-orang Melayu di bawah pimpinan Dato’ Onn.  Sukar menerima teguran. Nilai bertanggungjawab. Nilai taat kepada ibu bapa. Beliau menyangka Dato’ Onn lebih rela dijajah Inggeris di bawah Malayan Union apabila Dato’ Onn tidak bersetuju bergabung dengan MPAJA menentang Inggeris. Nilai 1. Contohnya dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Nilai bersatu padu. muafakat amat penting. Dia sanggup mengahwini balu adiknya. Tanpa muafakat masalah tidak dapat diselesaikan. lantaran tidak mendapat restu keluarga.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4.JS 55 . Seorang yang tidak berfikiran jauh. 3. Dato’ Onn telah mengaturkan Edit oleh K@y. Nilai menghargai jasa. Contohnya Sultan Johor menganugerahkan Darjah Kerabat kelas Dua kepada Dato’ Onn dan beberapa orang pemimpin lain yang berjasa kepada tanah air. 5. Dato’ Onn menegah sama sekali perbalahan dalam kalangan rakyat sehingga berlakunya pergaduhan dan pertumpahan darah. Dia juga bertanggungjawab memimpin rakyat jelata untuk menuntut kemerdekaan. 6. Contohnya Dato’ Onn bertanggungjawab terhadap keluarga dan negaranya. Contohnya rakyat jelata perlu menyatakan kesetiaan pada tanah air tanpa berbelah bagi dalam apa keadaan sekalipun. DJ Campbell  Pegawai Inggeris.    Dr Burhanuddin Pemimpin KMM. DJ Campbell menuduh Dato’ Onn menentang pentadbiran British selepas menerima teguran dari Dato’ Onn. Nilai muafakat. Nilai kesetiaan. Contohnya. 2. 4. 5. akhirnya perkahwinan Dato’ Onn dan Cik Kah tidak bertahan lama. Contohnya rakyat jelata bersatu padu agar menjadi lebih kuat.

4. 3. Kita perlu pandai memilih maklumat daripada media massa agar tidak terpengaruh dengan unsur negatif. 2. Pemimpin hendaklah sanggup berkorban demi kepentingan rakyat dan negaranya.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 pertemuan dengan pelbagai pihak untuk menyatupadukan mereka demi menuntut kemerdekaan. 5. Kita perlu pandai memilih jalan penyelesaian yang terbaik dan jangan menggunakan kekerasan yang banyak merugikan. Edit oleh K@y. Pengajaran 1. Kita hendaklah bersatu padu supaya lebih kuat dalam menentang penjajah.JS 56 . 6. Kita hendaklah sanggup mempertahankan tanah air dari sebarang bentuk penjajahan. Kita perlu berbincang secara rasional untuk mendapatkan keputusan yang terbaik berbanding perbincangan yang disertai emosi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful