PAULOWNIA

Paulownia, originar din China, este arborele cu cea mai rapida crestere din lume, oferind cel mai usor lemn de esenta tare, foarte rezistent dar si estetic, care este folosit la confectionarea de instrumente muzicale, mobilier de lux, iahturi si avioane usoare. In Japonia este numit KIRI si este emblema guvernului si a biroului primului-ministru. Paulownia este considerata “aluminiul lemnului” (are 33% din greutatea stejarulu i si 50% din greutatea pinului), este un arbore cu coroana larga si lujeri grosi, cu frunze foarte mari si flori grupate in inflorescente de dimensiuni mari, de culoare mov sau albe, parfumate. Infloreste spectaculos in perioada aprilie-mai, este rezistent la seceta si are o perioada lunga de viata, pana la 80 de ani.

Ca urmare a hibrizilor special creati pentru paralela 45, in Romania de curand a suscitat un interes crescut pentru infiintarea de plantatii si pentru utilizarea in scop decorativ si ornamental in gradini si parcuri. Hibrizii de Paulownia Shan Tong, generatia a 3-a si a 4-a produsi de Institutul de Cercetari Pomicole din CHINA si Elongata sunt promovati de PAULOWNIA INVEST datorita rezistentei inalte la conditiile de mediu, vitezei ridicate de crestere (cu 50-60% mai mult decat speciile clasice) si calitatii crescute a lemnului produs.
Tel. contact: 0762.605.903 ; 0723.228.013 www.paulowniainvest.ro email: info@paulowniainvest.ro

contact: 0762. insa datorita cresterii rapide. ajunge la maturitate la 6-7 ani si poate fi valorificat mult mai repede. fiind folosite si ca hrana pentru animale. din acest motiv fiind recomandata plantarea ei in zonele cu alunecari de teren. Se regenereaza rapid. avand un ritm de crestere foarte intens.228. Este un absorbant foarte bun al zgomotului urban si suporta in acelasi timp foarte bine praful si poluarea. din rizomi subterani si fixeaza foarte bine solul.ro email: info@paulowniainvest.paulowniainvest. 0723.ro . indepartand tantarii pe o suprafata egala cu diametrul coroanei sale. in primii ani de viata creste 4-5 metri/an iar valoarea comerciala a lemnului este asemanatoare cu cea a lemnului de nuc. Frunzele de Paulownia sunt mari.013 www. Florile sale sunt foarte apreciate de albine si se poate produce chiar mai multa miere decat in cazul salcamului. Lemnul se usuca foarte repede (30-60 zile).903 .Paulownia se poate adapta la orice sol. fara sa se deformeze iar in cuptor uscarea dureaza doar 30-60 de ore. Anumite studii au ajuns la concluzia ca are si proprietati anti tantari.605. de 50-60 cm in diametru si sunt un ingrasamant natural ecologic. Tel.

la Ruse.000 ha de teren cu Paulownia. 0723. de esenta tare . foarte cautat pe piata mondiala a lemnului.In ultimii ani. -infintarea unei plantatii de paulownia presupune costuri reduse cu 50% fata de alte tipuri de plantatii (10. contact: 0762. s-au infiintat numeroase plantatii de Paulownia in Romania.ro .ro email: info@paulowniainvest. PAULOWNIA INVEST a fost infiintata pentru a indeplini trei obiective majore: 1. Tel. Plantatie de Paulownia Shan Tong in Bulgaria. Pentru beneficiile majore aduse de acest copac mediului inconjurator aflat in continua degradare. 2. -ajunge la maturitate pentru a fi bun de exploatat dupa 5 pana la 7 ani de la plantare ( 2025m inaltime si un diametru de peste 40cm ).paulowniainvest. Pentru a oferi posibilitatea si altor persoane de a profita de oportunitatea pe care o reprezinta cultura acestui arbore in vederea asigurarii unui venit stabil in viitor.000 euro/ha. -are un lemn de foarte buna calitate. -profitul obtinut dupa prima exploatare este semnificativ . -bun pentru combaterea eroziunii solului.228. 3. -bun pentru perdele de protectie. si interesul intreprinzatorilor este in continua crestere deoarece lemnul este de calitate superioara si este foarte cautat in strainatate. -cheltuielile cu intretinerea plantatiilor sunt reduse.013 www. . aflata in anul 3. -bun pentru impaduriri rapide. -este un copac ornamental si melifer. SCURTA PREZENTARE A AFACERII Paulownia este arborele cu cea mai spectaculoasa crestere din lume .903 . peste 60. comparabil cu al nucului. Pentru a planta in mod direct sau indirect minim 10. plantatiile existente fiind deja contractate pentru vanzare la maturitate.000 euro /ha).605.

O varianta alternativa este plantarea intr-o grila de 4x3 in care intra 800 arbori/ha. precum si placaj. Aceasta inseamna ca se pot recolta intre minim 3 si maxim 5 rotatii de crestere a lemnului fara a fi nevoie de replantare. un pas decisiv spre rezolvarea crizei energetice mondiale. Copacul se regenereaza natural de la sistemele existente de radacina.903 . Are un lemn frumos. Paulownia a capatat o imensa popularitate in Occident unde cultivarea sa este in plina expansiune. prefabricate. Cate plante sunt necesare pentru 1 ha de teren? Se recomanda plantarea din 4 in 4 m si anume 600 arbori/ha. 0723.013 www. Tel. in special pentru productia de mobilier. case.605. Frunzele sale au o crestere rapida si au o capacitate imensa de absorbtie de bioxid de carbon. câstigând pe merit apelativul de copacul pasarii Phoenix. fara noduri. paleti. Proprietatile sale de granulatie fina fac din Paulownia un copac cu lemn exceptional de potrivit pentru mobilier de uz casnic. PLAN DE AFACERE Cat teren am nevoie pentru o plantatie de Paulownia? Pentru a exista rentabilitate este recomandat sa se inceapa afacerea cu minim 1 ha de teren.PROPRIETATIE LEMNULUI Una dintre cele mai versatile specii lemnoase existente. Paulownia este rezistent la contorsionare (creste drept). placaj si pentru biomasa. semifabricate si panouri interne de constructie. curat si neted. contact: 0762.228. este rezistent la contractie (nu se despica) si in general rezistent la deformari. furnir. Paulownia este de asemenea crescut ca o sursa durabila de bio-combustibil.ro .ro email: info@paulowniainvest.paulowniainvest. Rentabilitatea creste cu cat suprafata de teren este mai mare. bare. ambarcatiuni.

600 Euro.ro .605. Exploatarea se poate incepe dupa 3-4 ani cu o productivitate maxima. costa aproximativ 6 euro/buc. Se evita taierea culturii la 6 luni.Cat costa o platatie de Paulownia pentru 1 ha de teren? O planta care se obtine din butas la 4-8 saptamani de viata.013 www. moment in care se recomanda plantarea in perioada Martie-Iunie. Cand se poate incepe exploatarea? Cultura de Paulownia executata din butasi lastariti si cu radacina va duce la o crestere fara coronament si perfect dreapta de minim 4-5 m ceea ce va spori productia de cherestea de tip A.ro email: info@paulowniainvest.paulowniainvest.903 . pret variabil in functie de cantitatea comandata.228. contact: 0762. 0723. Tel. Investitia necesara pentru plantarea unui hectar de Paulownia este de numai 3.

ro .Cat pot castiga? Pentru fiecare arbore de Paulownia se poate obtine minim 100 euro/buc.paulowniainvest. ses. Pentru furnir. Livrarea plantelor se face in ghivece de plastic. Pentru a se efectua livrarea la termen este necesara încheierea unui contract tip si achitarea unui avans de 30% din valoarea totala a comenzii.228. munte). contact: 0762. arborele se regenereaza singur din vechea radacina. 0723. Cum comand? Arborele Paulownia trebuie comandat cu cel putin 2-3 luni înainte de momentul in care se doreste plantarea. deoarece este nevoie de 8 saptamani pentru faza incipienta de crestere ce se realizeaza in solare sau sere special amenajate. Tel. Dupa prima exploatare arborele va re-creste intr-un ritm si mai rapid fara nici o investitie.013 www.903 . planta avand o inaltime de minim 10 cm.605. pretul poate ajunge intre 500 si 1. Intervalul de 2 saptamani este necesar pentru livrarea produsului in functie de zona in care se va face plantarea (ex: deal.ro email: info@paulowniainvest.000 Euro/mc.

este important sa fie facuta de persoane specializate in acest domeniu. Rata prinderii este de 100% daca este udat si daca a fost plantat corect. capre.228. Perioada optima pentru plantare in sunt lunile de primavara si vara. se efectueaza sapatura manuala. legume.paulowniainvest. etc. se recomanda folosirea unei folii de culoare inchisa pentru a innabusi apa. Se recomanda sa se aplice folii de nailon de 1 m² pentru a proteja planta (tine umezeala). Daca nu ploua si este seceta trebuie udat din 7 in 7 zile maxim de 3 ori pana se prinde si incepe sa se dezvolte. deoarece sufocam planta). pe o raza de 60 cm de la centru cercului (planta). Aceasta folie mai este recomandata in mod special in zonele mai secetoase pentru mentinerea umiditatii si stagnarea apei provenita din ploi.013 www. Paulownia inalta de 2-2. Solul trebuie neaparat sa fie bine umezit.CONDITIILE TERENULUI.605. In zonele muntoase unde nu exista posibilitate de intrare a utilajelor pentru aratura. Plantarea. 0723.ro . lucerna. Solul nu trebuie sa fie exagerat de clicos (daca plantam in asemenea soluri trebuie sa evitam masarea solului in jurul plantei evitand formarea de tip plastelina. oi. In cazul in care se folosesc burghie de plantare nu mai este necesara ararea terenului. este nevoie de 2000 l apa/ha. cel putin 40 cm adancime. PLANTAREA Pentru pregatirea terenului pentru plantat trebuie sa se realizeze o buna aratura de cel putin 30 cm.) Dupa un an de la plantatie terenul intre pomi se poate folosi pentru pasune. Nivelul freatic trebuie sa fie mai jos de 2 metri adancime si pana la 6 m sa nu fie stanca. Este bine ca terenul sa fie bine lucrat si eliminate toate ierburile inainte de plantare (pe o suprafata de min 1m² / planta). o discuire. contact: 0762. si mai trebuie grapat pentru maruntirea solului.ro email: info@paulowniainvest.4m dupa 2 luni si jumatate de la plantare! Si arbore matur la 7 ani in Bucuresti! Tel.903 . Nu utilizati erbicide neautorizate pentru aceasta planta! Plantatiile pot fi imprejmuite cu pastor electric pentru evitarea intrarilor de animale (vaci. 2 kg de lemn de paulownia = 1 l motorina La plantare trebuie udat din abundenta. Puterea calorica este 3680 kilokalorie .

000 euro.ro . insecticide si tratamente pentru plante = 150 euro Paza si protectie – in functie de necesitati! PAULOWNIA INVEST imprejmuieste gratuit cu gard viu (varianta proprie originala) orice suprafata de teren! PROFIT .tarifele depind de metoda folosita = 250 euro Instalatie irigare prin picurare = 600 euro Folie de protectie = aprox.605.600 buc = aprox.013 www. PENTRU ORICE ALTE INFORMATII NU EZITATI SA NE CONTACTATI! Tel.minim 100 Euro/buc = 60. 0723.10 cm) . 50 euro Ierbicide.3 GPa REZISTENTA LA RUPERE: 42 MPa REZISTENTA LA COMPRIMARE: 20 MPa REZISTENTA MAXIMA IMPOTRIVA INSECTELOR GRATUIT! PAULOWNIA INVEST monitorizeaza plantatia timp de 1 an si garanteaza prinderea plantelor in proportie de 100 %.4 kN FLEXIBILITATE: 6. contact: 0762. 3600 euro Plantarea = 250 euro Pregatirea terenului .paulowniainvest.FISA TEHNICA ARBORE PAULOWNIA DENSITATE: lemn verde-700-800 kg/m3 lemn uscat-300-310 kg/m3 CULOARE: albgalbui DURITATE: 1.228. inlocuind plantele neprinse fara alte costuri. COSTURI / HA Puieti (butasi rasariti la min.903 .ro email: info@paulowniainvest.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful