You are on page 1of 6

Falsificarea si contrafacerea in industria alimenatara

Progresul tehnic a redus durata de fabricare a produselor, respectiv si a costului acestora, astfel ca un numar tot mai mare de oameni, din mici producatori pentru propria subzistenta, s-au transformat in consumatori de produse realizate industrial in serii mari. Dorinta de obtinere a unor profituri cat mai mari, a determinat, din pacate, pe unii producatori sa gaseasca modalitati de a realiza produse alimentare si din alte materii prime si materiale mai ieftine, periculoase pentru viata si sanatatea consumatorului final, dar pastrandu-si denumirea produsului original imitat. Conform Dictionarului Juridic penal, falsificarea inseamna denaturarea produselor si poate fi realizata prin: ALTERARE, cand adaosul de substante straine in locul celor prevazute, sau a proportiei prevazute, modifica proprietatile produsului; (Ex: adaosul de amidon, mai ieftin, in preparatele din carne mult mai scumpe, adaosul de apa in lapte sau in vin, etc.) CONTRAFACERE, cand produsele sunt realizate din alte materii prime decat cele din care sunt fabricate in mod normal. (Ex: ulei mineral, toxic, vandut consumatorilor ca ulei de masline).

Efectele falsificarii alimentelor

Medicina preventiva si de urgenta apreciaza ca introducerea de catre unii producatori in consumul uman a unor substante chimice, insuficient studiate in laborator, cu scop de a imbunatati performantele produselor alimentare sau de a masca unele defecte, a facut ca, in lume… 10% din copii sufera de o forma grava sau mai usoara de astm bronsicalergic, provocat de alimentatie; 10% din copii sufera de migrene alergice; 12% din egzeme sun generate de alergiile alimentare; 98% din tulburarile digestive sunt provocate de alimentatie contaminate microbiologic, sau continand compusi chimici daunatori; Artritele, boala a batranetii inainte, sunt tot mai frecvente la copii; Trichineloza care, netrata este mortala,- si situeaza tara noastra pe un loc fruntas in Europa – are drept cauza consumul de carnii infestate, difuzate la Craciun de micii crescatori, de producatorii si comerciantii” inventativi” ;

sufocari. arseniu. vitaminele A. amoniac.- - Intoxicatiile copiilor cu plumb. ciupercile otravitoare au culori mult mai frumoase decat cele comestibile. putine grasimi si enzime cu rol important in digenstie. pe o raza de 1 metru patrat in jurul unei ciuperci otravitoare sepot gasi spori toxici depusi pe ciuperci comestibile si care nu se inlatura prin spalare. ciupercile au un bogat continut in substante minerale: Potasiu Fosfor Siliciu = 44 – 47%. caderi de tensiune cu cianozarea unghiilor. Lipsa amidonului si continutul redus de grasimi recomanda ciupercile pentru alimentatia diabeticilor. atat de frecventi la preparatele din carne. Hiperaciditatea gastrica are la baza si alergii alimentare. stari delirante. aparitia de rani pe tubul digestiv. Constituind adevarata “carne vegetala” prin proteinele reprezentate in proportie de 4.5 – 25% ( asemanator carnii de peste). Ciuperci Apreciate pentru aroma si gustul lor placut. atacarea ficatului si rinichilor. etc. = 8%. Falsificarea sau contrafacerea constituie si livrarea ade alimente a caror valabilitate este mult redusa din cauza incalcarii normelor tehnologice sau care au venit in contact cu anumiti daunatori biologici. staniu. B si D. . transpiratie. Cauzele intoxicatiilor: Dispersia sporilor realizandu-se cu ajutorul vantului. din care mentionam tripsina. cu sange. frectionandu-se bolnavul cu spirt sau camfor pe tot corpul. vomismente dureroase. sangerari ale pielii. fara efectuarea unui riguros control. purgative si mult ceai cald. la fainuri si produse de panificatie. = 13. Otravirea cu ciuperci Intoxicatiile cu ciuperci se manifesta prin dureri abdominale. colaps.5%. Pana la sosirea medicului se administreaza vomitive. de 10 aminoacizi esentiali si glicogen. Soiurile de ciuperci cultivate au un continut mai bogat in proteine. legume si fructe. azotiti sau cu pesticide cancerigene provin din laptele industrializat in sectii improvizate. ciupercile mai contin acid citric si malic. De regula.

Vase Erlenmeyer. chimice. metodele de determinare senzoriale sunt operative. Preparearea ciupercilor in cel mai scurt timp sau pastrarea maxim 1. Etuva. varza. Biurete pentru titrare. Plita electrica. Hartie indicatoare pH. Excesul alimentar poate provoca indigestii grave. dupa care se spala sub jet de apa curenta. Pentru identificarea unor produse alimentare falsificate prin diferite metode.- Culegatorii rup si ciuperci otravitoare pentru identificare. Continutul ridicat de proteine duce la alterarea ciupercilor dupa 24 ore de la recoltare. Refractometru.). Masuri de prevenire a intoxicatiei cu ciuperci Procurarea ciupercilor de la cultivatori sau de la culegatori instruiti. Instalatie de distilare cu refrigerent. Mentinerea ciupercilor in apa sarata ( o lingua de sare la un litru de apa) sau in apa acidulata timp de 2 ore. ciuperci. Ciupercile culese prea batrane pot provoca intoxicatii din cauza proteinelor alterate. iar consumatorii se pot intoxica chiar si cu ciuperci comestibile. sau contaminate cu alte produse nealimentare( petroliere. Pahare Berzelius. dar pretind o experienta indelungata a specialistului si include o anume doza de subiectivism ce poate ridica obiectiuni .2 zile in spatii reci la 5. inclusiv prin impurificarea cu produse sau parti din produse expirate. pH-metru. Criterii de identificarea falsurilor in industria alimentara Dozarea minima necesara a unui laborator pentru analize fizico-chimice: Balanta analitica. Baie de apa.6 grade C. contaminand astfel si ciuperci comestibile cu mainile murdare de alcaloizii toxici. etc. Evitarea excesului si abtinerea de la consum a persoanelor care fac alergii la oua. Hartie indicatoare pentru vitamina C. Eprubete.

contin amidon. In prezenta amidonului. coriandru.in caz de litigii. etc. paine. Legumele In special pasta de tomate si sucul de rosii sunt frecvent contrafacute prin adaosul de amidon sau faina. falsificate folosind colorantii sintetici si indulcitorii artificiali. deci cunoasterea procedeelor fizico. Determinarea prezentei amidonului se face pe baza reactiei de culoare specifice a Iodului in prezenta amidonului. folosite la aromatizarea unor sucuri de rosii. Modul de lucru: Din proba de pasta de tomate sau suc de rosii se preleveaza cca 10 ml care se fierb 2-3 minute in cca 100 cm3 apa distilata. Lichidul racit se decanteaza si dse trateaza cu cateva picaturi de solutie Lugol. Este necesara. Sucurile si bauturile naturale din fructe Sunt adesea. Interpretarea analizei: Aparitia unei coloratii puternice arata ca in produsul respectiv a fost adaugat amidon. si altele. cartofi.chimice. Aparitia unei coloratii slabe poate proveni de la eventualele condimente folosite. Reactivi: Solutia Lugol se prepara intr-un vas de sticla de 4 g Iodura de potasiu. dupa dizolvarea caruia se completeaza volumul vasului pana la 100 cm3. lichidul se coloreaza in albastru. la care se adauga 2 g iod. . faina. dizolvate in 10 cm3 apa distilata. cu apa distilata. stiindu-se ca boabele de piper. Identificarea substantelor colorante artificial in sucurile de fructe Reactivi: -alcool amilic. care pot determina si cuantifica indicatorii de calitate ai parametrilor determinati.

Se distruge excesul de permanganat de potasiu. se incalzeste pe baia de apa si se adauga cate putin 3-4 ml din solutia de permanganat de potasiu. Efectuarea identificarii Se supune cucul de fructe la evaporare. solutie 1:2 ( 10 ml amoniac 25% se dilueaza cu 20 ml apa). separandu-se de fiecare data stratul eteric.amoniac. . Straturile eterice se separa si se trec intr-o capsula. Cele trei straturi eterice se aduna intr-un balon si se distileaza cu cea mai mare parte a eterului. Eter etilic. Se trateaza apoi cu 5. Se aciduleaza cu acid sulfuric si daca culoarea rosie de permanganat dispare. In prezenta colorantilor sintetici coloratia firelor de lana ramane neschimbata. inseamna ca s-au folosit coloranti naturali. Reziduul se trateaza apoi de cateva ori cu cate 50 ml apa distilata si solutia se evapora la sec de fiecare data..alaun( sulfat dublu de aluminiu si potasiu). Lichidul limpede se extrage de trei ori cu cate un volum egal de etr intr-o palnie de separare. Sulfat de sodiu cristalizat. Modul de lucru 200 ml suc de fructe se evapora la jumatate si se trece apoi intr-o palnie de separare. Daca lana se coloreaza verzui. Identificarea substantelor indulcitoare sintetice Reactivi: Acid sulfuric 15%. solutie saturata. Se trece extractul intr-o capsula de portelan. se evapora alcoolul amilic si reziduul se dilueaza cu apa distilata. Restul din balon se evapora la sec intr-o capsula de portelan. Colorantii sintetici de fixeaza pe lana. Permanganat de potasiu.10 ml hidroxid de sodiu. reziduul se alcalinizeaza cu amoniac csi se extrage cu alcool amilic intr-o palnie de separare. adaugand sulfat de sodiu pana cand bioxidul de mangan precipita trece in solutie. Interpretarea analizei . solutie 5%. se adauga din nou permanganat de potasiu pana cand culoarea ramane rosie. Se aciduleaza cu acid sulfuric si se agita de 3 ori cu cate 50 ml eter etilic. Pentru control se spala lana cu o solutie diluata de amoniac. Se adauga 1 ml apa distilata si se evapora incet tot eterul. Se adauga putin alaun si se fierbe timp de 10 minute cu cateva fire de lana alba.

se coloreaza in albastru. . dar in prezent se produce o hartie indicatoare. sau in bauturile prezentate ca “naturale”. Identificarea adaosului de cicoare in cafea Reactivi: Solutie Fehling 1 si solutie Fehling 2 Mod de lucru Se pun intr-un pahar Berzelius 10 ml solutie 2% din proba de cafea. peste care se adauga 10 ml solutie Fehling 1 si 10 ml solutie Fehling 2. sau prin adaos de cicoare prajita si macinata. Cafeaua macinata Este falsificata de unii furnizori. in prezenta amidonului. Solutia capata culoarea rosie formand un precipitat pe fundul vasului. mere) se poate determina prin analize chimice. necesitand multi reactivi. care se coloreaza daca bautura contine vitamina C. din proba de analizat.1 n care. intr-o solutie 2% de cafea.Solutia apoasa ramasa dupa evaporarea eterului. Interpretarea analizei: in proba de analizat este prezenta cicoarea. are gust dulce. portocale. continand suc de fructe (lamai. bine fiarta. pesmet. Determinarea prezentei vitaminei C In sucurile de fructe. Astfel. Cu aceeasi hartie indicatoare se descopera si sucurile “Hellas” falsificate. daca sucul din fructe contine substante indulcitoare sintetice. prin impurificare cu malt. la temperatura camerei. mai laborioase. Identificarea adaosului de malt in cafea macinata se bazeaza pe reactia specifica de culoare a Iodului in prezenta amidonului. se adauga cateva picaturi de Iod 0. grappe fruit.