You are on page 1of 14

Analiza pieţei unui produs: Cereale pentru micul dejun 2009

1 Produsul
1.1 Scurt istoric al cerealelor integrale la nivel mondial şi naţional
Cerealele pentru micul dejun au aparut in America, in 1890. John Harvey Kellogg, un tanar medic american, a cautat impreuna cu fratele sau, Will Keith, sa amelioreze alimentatia pacientilor din clinica lor, sanatoriul din Battle Creek (Michigan, SUA). Ei au avut ideea de a concasa grauntele de ovaz si de a prepara apoi faina la vapori. Ulterior, le-au introdus in cuptor si au obtinut astfel "fulgi de ovaz". Succesul pe care l-au avut aceste cereale l-a determinat pe Will Keith Kellogg sa creeze, in anul 1906, societatea care avea sa devina Kellogg Company, una dintre cele mai mari producatoare de cereale din lumea intreaga si la ora actuala. Fulgii de porumb au fost primele produse comercializate de aceasta societate. Pentru a stimula vanzarile, el a adaugat, in 1909, o oferta speciala: o carte de imagini cu animalele din jungla, pe care o oferea oricui cumpara doua pachete cu cereale. Timp de peste 20 de ani, Kellogg a experimentat noi cereale pentru a completa gama sa de produse. Pe de alta parte, Max Bircher-Benner, un medic elvetian de la inceputul secolului, a inventat reteta de musli pe baza de fulgi de ovaz amestecati cu lapte, mere, nuci si migdale. Cerealele pentru micul dejun se obtin din grau, orez, porumb, secara, orz si ovaz. Acestora li se adauga miere, zahar, ciocolata sau fructe confiate. Aceste alimente au fost concepute pentru consumul matinal. Nutritionistii recomanda insa tuturor sa le manance pe toata durata unei zile fara a fi supusi vreunui risc. Cerealele pentru micul dejun sunt un element constant pe mesele vest-europenilor. In Romania, piata acestor cereale este inca in formare, dar, in acelasi timp foarte dinamica, avand in vedere ca ritmul de crestere anual al consumului unor astfel de produse este de 50 la suta. Cerealele conţin în medie 75% glucide (în special amidon), 10-15% proteine, 2% grăsimi, fiind bogate în fibre, vitamine şi minerale. Vitaminele din grupul B se regăsesc în cereale, lipsesc însă vitaminele A şi D. Vitamina C se găseşte doar în cerealele încolţite. Foarte important: cerealele conţin vitamina E (tocoferol), un antioxidant natural care apără organismul de formarea radicalilor liberi (responsabili cu apariţia cancerelor).

1.2 Gama sortimentala existentă pe piaţa cerealelor pentru micul dejun
1. Nestle : Nesquik, Chocapic, Cini minis, Fitness, Cheerios, Corn Flakes, Gold Flakes, Musli Tropical, Musli Traditional 2. European Food : Viva Cocoa Balls/Flakes 3. Dobrogea Group: Captain Crantz, Matina Corn Flakes 4. Loulis Group: Fortza Corn Flakes simple/ miere/ciocolata, 5. Dr. Oetker: Vitalis Musli cu ciocolată/ banane/fructe; Vitalis Musli Crocant cu stafide/fructe/miere

Nestlé NESQUIK

Nestlé CHOCAPIC

Nestlé CINI MINIS

Nestlé HONEY NUT CHEERIOS

1

Cini Minis si recent lansata marca Cookie Crisp. având 456 de fabrici şi un număr de 283. Din 1997 s-a inceput importul acestora din Polonia.Oetker. dar si batoanele de cereale pentru copii Nesquik si Chocapic si cele pentru adulti Fitness. European Food. a fost fondată în anul 1866 de către Henri Nestlé şi este astăzi cea mai mare companie de produse alimentare din lume. fiind prezenta în 84 de ţări. având la bază principiul "Good Food. Fitness si Musli. prin lansarea pe piata a marcilor Nescafe. Loulis Group. In continuare vom prezenta cele mai importante companii producatoare: Nestle Compania elveţiană Nestlé. Nestlé a pătruns pe piaţa românească în 1995. fulgii de cereale Gold Flakes & Corn Flakes. Angajamentul Nestlé este de a asigura cea mai bună nutriţie posibilă pe parcursul întregii zile.000 de angajaţi. Cheerios. Maggi si Nesquik. In 2000. Nestle a inceput sa comercializeze categoria de cereale pentru mic dejun in anul 1997. liderul mondial al industriei alimentare. Dobrogea Group. 2 . Grupul Nestle este prezent pe piata din Romania din anul 1995. tranzactia nefiind facuta publica. Sano Vita. Dr. chiar daca acestea erau prezente pe piata inca din 1994 prin intermediul unui distribuitor care le importa din Franta. Chocapic.Analiza pieţei unui produs: Cereale pentru micul dejun 2009 Nestlé FITNESS Nestlé GOLD FLAKES Nestlé GOLD FLAKES Nestlé MUSLI TROPICAL Nestlé MUSLI TRADITIONAL Batoane de cereale Nestlé NESQUIK Batoane de cereale Nestlé CHOCAPIC VITALIS Musli cu ciocolată VITALIS Musli Crocant 2 Analiza ofertei 2.1 Prezentarea principalilor ofertanţi Principalii ofertanti pe piata cerealelor integrale din Romania sunt:Nestle. în momentul de faţă având peste 850 de angajaţi în sediile din Bucureşti şi Timişoara. compania elvetiana a preluat fabrica de napolitane Joe de la fratii Florentin si Daniel Banu. pe parcursul întregii vieţi şi în întreaga lume. Printre brandurile de cereale Nestle prezente pe piata din Romania se numara Nesquik. Good Life". tara de unde se importa si in acest moment.

In cifre absolute. in 1993 este infiintata societatea privata Regal Corporation cu sediul in Domnesti / Arges. Oetker este prezent. piata romaneasca in domeniu se cifreaza la aproximativ 8.Oetker Romania se inscrie printre primele firme romanesti care garanteaza pe langa calitate si securitatea produselor fabricate. in 1998 compania Dr. este inaugurata noua fabrica din Curtea de Arges. In 1994 Regal Corporation cumpara actiunile vechii societati de stat. in Romania. prezent pe piata locala prin intermediul companiei Loulis Romania. Grupul include companiile European Drinks.Oetker In Romania.primele dintre acestea si anume fulgii de porumb fiind produse cunoscute pe piata romaneasca inca din 1971. European Food face parte din cel mai mare grup de companii alimentare est-europene şi este una dintre cele mai mari investiţii private din România Sute de companii lucrează pentru Grupul European Drinks şi peste 60. Loulis International Foods Un alt jucator strain care exploateaza potentialul pietei de cereale este grupul grec Loulis International Foods.Oetker Romania a primit in data de 14 februarie 2003. compania Titan SA din Bucuresti fiind primul producator din Romania. iar fulgii de porumb raman in continuare in productie sub brandul Fortza. Oetker cumpara societatea Regal Corporation. In mai 2002. certificatul HACCP-Hazard Analysis Critical Control Point. iar categoriile societatilor din grup sunt permanent diversificate. urmeaza o extindere a principalelor categorii de produse: Aditivi. Grupul Loulis este prezent pe piata romaneasca din 1998.Analiza pieţei unui produs: Cereale pentru micul dejun 2009 European Food Având sediul central în Bihor. In 1999. In toate tarile in care Dr.000 de firme îi sunt clienţi Fraţii Micula au fondat în 1993 Grupul European Drinks ca societate românosuedeză cu capital mixt În prezent. Prin implementarea cu succes a acestui sistem. 2. Dr.2 Volumul producţiei sau volumul vânzărilor al importurilor sau al exporturilor Un mic dejun sanatos incepe cu o portie buna de fructe si de cereale. Activitatea societatii se extinde si in afara spatiului european. Acesta include doua categorii de produse . Dr. sub brandul Fortza. Oetker: Zahar vanilinat 8g. divizia de cereale fiind lansata in 2003. Deserturi si Pizza.000 de 3 . iar un an mai tarziu este realizat primul produs sub marca Dr. Respectand standardele internationale. Romanii au inteles acest lucru si ca atare si consumul de cereale pentru mic dejun a crescut ca si in anii precedenti cu peste 30% in volum si 35% in valoare. grupul grec achizitioneaza compania din capitala. European Food şi Scandic Distilleries.fulgii de porumb si cerealele pentru micul dejun . Dr.

in tari precum Finlanda. In conditiile in care profilul consumatorului se modifica periodic. Sano Vita isi disputa restul de 21% din cota de piata.4 miloane de euro din divizia sa de cereale ceea ce reprezinta o cota de piata de aproximativ 55%. consumul per capita este inca mic in comparatie cu alte tari. Oetker etc.cota de piata dupa volumul de vanzari s-a situat in 2008 la 24%. companiile care lucreaza pe aceasta piata investesc anual atat in dezvoltarea portofoliului de produse. Brand Manager Breakfest Cereals Nestle. Cresterea pietei a fost determinata de mai multi factori: orientarea cumparatorilor catre produsele alimentare sanatoase. a afirmat Lidia Chiarches. "In Romania. 4 . Somiro. Florin Lupescu. In acest ultim caz. Cei mai expusi sunt copiii care astfel mananca o cantitate prea mare de zahar si ciocolata din respectivele produse. Celelalte companii .Analiza pieţei unui produs: Cereale pentru micul dejun 2009 tone. Dobrogea Group . evolutia nivelului de trai. Elvetia consumul depaseste 2 kg per capita. il estimam la 570 grame per capita. promovarea intensa a produselor si nu in ultimul rand de "moda" consumului de cereale. Belgia. romanii prefera cerealele pentru ca sunt la "moda" si uita de celelalte adaosuri. Sano Vita. Ca si comparatie. 2. In 2008. cat si in promovarea acestora. European Foods.3 Identificarea vânzărilor pe fiecare ofertant şi cotele de piaţă ale acestor companii Nestle a generat anul trecut un venit de 14. Loulis. ajungand in Irlanda la peste 8 kg per capita". Dr. Rommac. brand manager al diviziei de cereal in cadrul Loulis Romania a declarat ca. in timp ce valoric ea ajunge la peste 26 milioane euro. European Food. Dobrogea Group. Portia zilnica de cereale pentru mic dejun este disputata intre companii precum Nestle.

gusturilor. Kraft. pentru a asigura menţinerea unui corp frumos. cantitatea. s-a observat în ultimul timp că femeile preferă să cumpere cerealele integrale de la supermarketuri sau hipermarketuri pentru că le oferă o gamă mai variată şi posibilitatea de a alege produsul dorit. Kellogg’s. sexului. Sanovita. ca o alternativă accesibilă.Dr Oetker. Frecvenţa de cumpărare depinde şi de gramajul produsului. 5 . obiceiurilor şi sti lului de viaţă.Rommac.3 Stabilirea elementelor de natură cantitativă legate de consum sau de cumpărare: frecvenţa cumpărării sau a consumului. mărcile cumpărate În ceea ce priveşte frecvenţa de cumpărare şi locaţiile preferate. Bixies. Aici un rol foarte important îl au tehnicile de promovare ale produsului şi în special reclamele TV.Dintre acestea cele mai raspandite pe piata romaneacsa sunt cele de la Nestle cu o frecventa de cumparare destul de ridicata. Magazinele obişnuite în care clienţii sunt serviţi de vânzători restricţionează posibilitatea de a vedea caracteristicile fiecărui produs. În cazul cerealelor integrale . acestea se prezintă în pungi de 250 gr sau 500 gr şi observăm astfel că o femeie cumpără în medie săptămânal astfel de cereale. de femei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani. unde numărul consumatorilor este mare iar puterea de cumpărare ridicată.Analiza pieţei unui produs: Cereale pentru micul dejun 2009 3 Analiza cererii 3. mărimea veniturilor şi dimensiunea familiilor. Piaţa ţintă a cerealelor integrale este reprezentată. Reclama trezeşte în femei conştiinţa importanţei pe care o au alimentele asupra calitaţii şi longevităţii fiecăreia şi prezintă un produs. 3.dar si persoanelor in varsta intrucat au un adaos de nutrienti necesari corpului omenesc. 3. vârstei. care doresc să aibă un regim alimentar sănătos şi care se preocupă pentru felul în care arată.4 Capacitatea pieţei: număr de consumatori potenţiali şi efectivi Piaţa este un conglomerat. de a le compara cu alte produse şi de a face alegerea potrivită. nivelului de educaţie.1 Definiţia unităţii de consum şi a unităţii de decizie Cerealele se adresează în special femeilor tinere. sortimentele. Clienţii cumpără de fapt imaginea corpului cât mai aproape de perfecţiune şi al organismului sănătos. Pe piata exista in prezent mai multe marci de cereale dintre care amintim:Nestle. 3. aşa cum am afirmat mai sus. tradiţiilor. Segmentarea pieţei cerealelor poate fi făcută după următoarele variabile: vârsta. Emco Miss Fit. fiind alcătuită din consumatori si utilizatori diferiţi sub aspectul veniturilor. femeile din mediul rural reprezentând un procent nesemnificativ în această categorie. care manifestă interes pentru alimentaţia sănătoasă Motivul care stă la baza cumpărării produselor trece dincolo de gustul propriu. Se manifestă o tendinţă a concentrării pieţei ţintă pe zonele din mediul urban. piaţa ţintă se concentrează pe marile oraşe din România.zis al produselor şi este reprezentat de urmările de preferat favorile ale consumului de cereale integrale.2 Identificarea principalelor segmente de piaţă şi analiza acestora Mai mult decât atât. Cerealele se adreseaza unui segment al populatiei care se preocupa atat de felul in care arata cat si de sanatate si un regim alimentar cta mai sanatos intr-un mediu destul de poluat cum sunt marile orase.Viva.

La cereale. 4 Distribuţia 4. În caz contrar va apela la surse externe.vecini. Primul pas în căutare are loc în interior şi se referă la verificarea cunoştinţelor despre produs. Dacă în urma acestei analize interioare s-a ajuns la un rezultat pozitiv. 3.1 Tipurile de unităţi comerciale prin care se realizează vânzarea către consumatori O dată conştientizată nevoia. colegi.persoane cu venituri mici cărora poate să li se pară un lux consumul la micul dejun a cerealelor 2.Analiza pieţei unui produs: Cereale pentru micul dejun 2009 Din punct de vedere al vârstei. în rândul consumatorilor se regăsesc trei categorii: 1. clientul se gândeşte la experienţe anterioare în achiziţionarea cerealelor. consumatorii se împart în:  sub 14 ani  15-25 ani  25-50 ani  peste 50 de ani Din punct de vedere al mărimii veniturilor. 3. 6 . prieteni. 3.persoane cu venituri medii care sunt conştiente de capacităţile nutritive ale cerealelor şi le procură în măsura posibilităţilor. care îşi pot prepara foarte repede cerealele şi nu-şi fac probleme în ceea ce priveşte condiţiile de păstrare şi depozitare . copiii. consumatorul este impulsionat să caute informaţii în legătură cu produsul dorit. După variabila vârstă. consumatorii se împart în:  1 sau 2 membri  intre 2 si 4 membri  peste 5 membri După variabila mărimea venitului. care au nevoie de un consum mare de vitamine pentru dezvoltarea bună a organismului şi care îşi pot prepara singuri cerealele 2. există 3 categorii de consumatori: 1. adulţii pot folosi cerealele pentru gustări rapide. la serviciu sau în cazurile unor diete. clientul va merge direct spre locul de achiziţionare.5 Dezvoltarea pieţei Dezvoltarea pietei este mixta bazandu-se atat pe sporirea cantitatii pe piata cat si pe producerea unei calitati superioare pentru a fi oferite cumparatorilor. se gândeşte la locaţia potrivită pentru a găsi cerealele dorite. în principal studenţii. consumatorii se împart în:  390 RON -500 RON  500 RON -1000 RON  peste 1000 RON Din punct de vedere al dimensiunii familiilor. reviste. persoane cu venituri mari pentru care de cele mai multe ori timpul este important şi alocă foarte puţin timp preparării produselor alimentare. internet etc. tinerii până la 25 de ani.

distribuirea produselor făcându-se fără intermediari prin filialele din ţară. Majoritatea clientilor care cumpara cereale pentru micul dejun adica 64. structura canalelor de distribuţie reflectă numărul etapelor intermediare parcurse de produs în mişcarea lui către consumatorii finali sau utilizatori. trebuiesc luate masuri si in privinta celorlalte canale de distributie.32% au declarat ca si le procura de la supermarket sau hypermarket. Frecvenţa de cumpărare depinde şi de gramajul produsului. Renault.000 vehicule de diferite gabarite şi modele (Volvo. Roman). Mitsubishi. de a le compara cu alte produse şi de a face alegerea potrivită. 4. Seriozitatea sa şi facilităţile oferite partenerilor i-au adus peste 200.000 de clienţi din întreaga ţară. Totodata. Ţinând cont că principalele 7 . SCANDIC DISTILLERIES şi EUROPEAN FOOD.2 Modul de distribuţie pe diferite mărci În ceea ce privește cerealele NESTLE. datorita numarului mare de persoane ce vin in aceste magazine. Acest fapt va face promovarea “in-store” mai eficienta. Dacia. numele său fiind asociat cu calitatea şi competenţa în comerţ şi servicii. care asigură transportul şi distribuţia produselor mai sus menţionate pe întreg teritoriul României. Este un partener de afaceri foarte profitabil. TRANSILVANIA GENERAL IMPORT EXPORT este o companie privată suedezo – română al cărui obiect principal de activitate este distribuirea produselor fabricate pe platformele industriale ale companiilor EUROPEAN DRINKS.1 Determinarea segmentului de preţ cu identificarea principalelor mărci incluse în fiecare segment Preţurile cerealelor pentru micul dejun diferă în funcţie de compania producătoare/importatoare şi de categoria căreia i se adresează. Un alt canal adoptat de firmele producătoare. Unul din canalele alese este cel di rect. s-a observat în ultimul timp că femeile preferă să cumpere cerealele integrale de la supermarketuri sau hipermarketuri pentru că le oferă o gamă mai variată şi posibilitatea de a alege produsul dorit. Traseul parcurs de la producător la consumator al cerealelor presupune efectuarea transportului. acesta rezultand a fi cel mai bun canal de distributie.Analiza pieţei unui produs: Cereale pentru micul dejun 2009 În ceea ce priveşte frecvenţa de cumpărare şi locaţiile preferate. apoi spre consumatori. Compania deţine o flotă de peste 2. asigurând comercializarea a peste 220 produse care sunt toate mărci înregistrate. adica magazinele mai mici in cadrul carora se vor orgaiza de asemenea campanii de promovare a produsului. stocării şi vânzării acestora. Magazinele obişnuite în care clienţii sunt serviţi de vânzători restricţionează posibilitatea de a vedea caracteristicile fiecărui produs. 5 Preţul 5. Reţeaua de distribuţie cuprinde peste 200 depozite în întreaga ţară. este cel de la producător spre vânzători.

Oetker 350 450 500 6. Cookie Crisp. Chocapic. 8 .50 7.00 150 Compania producatoare/importatoare Loulis Group Dobrogea Group 250 5. Cini Minis.50 300 500 5. în general.00-6.00-7.00 Cereale pentru adulţi Cantitate Preţuri(RON) (grame) 1.00 5.00-4. De la 1 ianuarie 2006.00-12. O dată cu această îmbunătăţire a profilului nutriţional al cerealelor a avut loc şi o înlocuire a ambalajelor cutie cu unele noi tip pungă ceea ce a dus şi la o scădere a preţurilor cu 20%. Chocapic. Totuşi. preţul petrolului în creştere.50-3.00-8.50-6.50 Nestle Denumirea produsului Fortza Corn Flakes miere/ciocolata Matina Corn Flakes simple/ Compania producătoare/ importatoare European Food Dobrogea Group Nestle Tymbark Maspex România Nestle Denumirea produsului Viva Cocoa Balls/Flakes Captain Crantz: Biluţe Cacao/Inelus Miere/Scoici Cacao Nesquik. Cheerios Brumi: Choco Balls/Cine Stars/Choco Sheells Nesquik.2 Determinarea variaţiei preţului în ultimii 5 ani cu prezentarea motivelor ce au stat la baza acestei variaţii Preţul materiei prime. pe viitor nu se ştie dacă va rămâne constant din cauza conjuncturii de pe piaţa mondială a cerealelor: recolte slabe. Gold Flakes Nestle Fitness simple/cu fructe/ cu ciocolată Fortza Corn Flakes simple Brumi Corn Flakes Vitalis Musli cu ciocolată/ banane/fructe. Astfel.00 Nestle Nestle Nestle Corn Flakes.00 12.50-11. Cini Minis. influenţează în mod direct preţul cerealelor pentru micul dejun. Vitalis Musli Crocant cu stafide/fructe/miere Nestle Musli Tropical. a cerealelor.00 5.50-6. Nestle Musli Tradiţional Nestle Fitness cu fructe Nestle Fitness simple 5.50-2. Cookie Crisp.50-6.50 9.00 11.50 250 3.00-13.Analiza pieţei unui produs: Cereale pentru micul dejun 2009 categorii cărora li se adresează cerealele pentru micul dejun sunt copiii şi adulţii vom prezenta în rândurile următoare segmentele de preţ în această perioadă. Cereale pentru copii Cantitate Preţuri (grame) (RON) 2.00-2. cerealele Nestle pentru micul dejun conţin cereale integrale. Cheerios 300 Loulis Group Tymbark Maspex România Dr. anul 2007 a fost dificil şi pentru producătorii de cereale pentru micul dejun care au încercat să nu majoreze preţul.00 2.

Motivele creşterii sunt de la dorinţa de imitare a ceea ce se face în vest până la acceptarea pe baza informaţiei sau convingerea în urma testării.In noul ambalaj al existenta promotiei stabilit ca promotia se colaborare cu produselor noastre a noastre. Sezonalitatea acestei categorii de produse.1 Identificarea elementelor prin care se face în prezent promovarea cerealelor pentru micul dejun Chiar dacă suntem mult în urma Europei.Dat fiind faptul apartamentului in cu realizarea acesti Realizarea unui ca cerelele nu sunt un valoare de 70000 € concurs in colaborare ambalaj nou care produs sezonier fiind plus costurile legate cu celelalte conserva culorile de consumate in aceesi de campania departamente ale baza ale firmei dar cantitate in orice publicitara(realizarea firmei bineinteles. succesul înregistrat de cerealele pentru micul dejun în rândul consumatorilor români îşi are cauza şi în schimbările majore din sectorul de retail în ultimii ani. însă foarte dinamică.1 Vârfurile de vănzări depind şi de promoţii. precum şi înainte de venirea verii. iar din cosul de cumpărături fac parte acum şi cerealele pentru micul dejun.html 9 .ro/articole/analize--tendinte/afaceri-sanatoase-cu-cereale-de-mic-dejun. când femeile devin mult mai preocupate de modul cum arată. va desfasura intre 1 departamentul de fost creat de catre Plicurile extrase martie -1 finante s-au prevazut Maria opescu o vor fi validate de catre mai. angajati dupa termenul limita vizeaza doar promotia publicitara si de ai firmei noastre:dir de primire a plicurilor. Pentru că preferinţa pentru cumpărăturile făcute în super/hipermarketuri se accentuează din ce în ce mai mult. În ceea ce priveşte promovarea.dir de la celelalte costuri cu buna angajata a firmei 1 http://www. ambalajul joacă un rol foarte important în comunicarea valorilor produsului.000€ costuri care specializata in grafica trei membri.revista-piata. urmeaza un lat tip de sezon al anului acesteia+transmiterea Campania design pe care este alegerea perioadei pe post)la care se publicitara a fost alocat un spatiu prin exacte nu ne-a creat adauga costurile realizata de catre o care consumatorul nici un fel de legate de crearea firma specializata. este informat de problema si astfel s-a noului ambalaj. fiind definită de specialişti ca o piaţă încă în formare. trendul se menţine în continuare crescător la aceste produse. având în vedere apropierea vacanţei.Analiza pieţei unui produs: Cereale pentru micul dejun 2009 6 Promovarea produsului 6. este legată de o creştere a consumului de cereale imediat după Crăciun. cât şi în promovarea acestora. În plus. Activitati Perioada Costuri Responsabili Campanie Perioada In ceea ce priveste Departamentul de publicitara constand desfasurarii acestei costurile acestea sunt marketing este in in reclame televizate promotii a fost de 3 ridicate:achizionarea mare parte responsabil cu o durata de 30 sec. luni. Companiile care activează pe această piaţă investesc anual atât în dezvoltarea portofoliului de produse. din motive lesne de înţeles datorită profilului nutriţional al elementelor din acea perioadă. la care se adauga asemenea o foarte de marketing. în special la adulţi. piaţa cerealelor pentru micul dejun a crescut mult în ultimii ani. Piaţa cerealelor are un caracter sezonier. alături de comunicarea media şi de mijloacele de promovare «in-store».Tragerea la sorti costuri in valoare de profesionista o comisie formata din va avea loc la trei zile 500.

Cheerios. care este 10 . Fitness şi Musli. de a le compara cu alte produse şi de a face alegerea potrivită. Clienţii cumpără de fapt imaginea corpului cât mai aproape de perfecţiune şi al organismului sănătos. Magazinele obişnuite în care clienţii sunt serviţi de vânzători restricţionează posibilitatea de a vedea caracteristicile fiecărui produs. dar şi batoanele de cereale pentru copii Nesquik şi Chocapic şi cele pentru adulţi Fitness. de femei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani. Ceea ce poate face Nestle în continuare constă în realizarea unor promoţii şi aducerea unor avantaje suplimentare produsului pentru fidelizarea clienţilor. Modalitatea de fidelizare a clientelor Ce ar trebui să se ia în calcul dacă se doreşte fidelizarea clienţilor? În primul rând trebuie identificate momentele în care clienţii intră în contact cu compania sau produsul. piaţa ţintă se concentrează pe marile oraşe din România. Strategia pe care o propunem firmei se referă la fidelizarea consumatoarelor şi sporirea satisfacţiei acestora. Chocapic. care manifestă interes pentru alimentaţia sănătoasă. aşa cum am afirmat mai sus. ale nutritionistilor care sa puna in evidenta aspectele benefice consumului de cereale. Nestle se bucură deja de renume şi este lider pe piaţa românească în materie de astfel de produse. femeile din mediul rural reprezentând un procent nesemnificativ în această categorie. Cini Minis. acestea se prezintă în pungi de 250 gr sau 500 gr şi observăm astfel că o femeie cumpără în medie săptămânal astfel de cereale. Se manifestă o tendinţă a concentrării pieţei ţintă pe zonele din mediul urban. imagine şi rezultatele dovedite. pentru a asigura menţinerea unui corp frumos. Reclama trezeşte în femei conştiinţa importanţei pe care o au alimentele asupra calitaţii şi longevităţii fiecăreia şi prezintă un produs. Cookie Crisp.Analiza pieţei unui produs: Cereale pentru micul dejun 2009 departamentul de relatii publice si dir de la finante contabilitate.2 Identificarea principalelor campanii promoţionale desfăşurate de competitori în acest semestru şi analiza adaptării mesajului la segmental ţintă vizat Strategia de fidelizare a clienţilor existenţi pentru cerealele Nestle Fitness Piaţa ţintă a cerealelor integrale Fitness este reprezentată. ca o alternativă accesibilă. Cerealele Fitness se remarcă prin calitate. În ceea ce priveşte frecvenţa de cumpărare şi locaţiile preferate. Frecvenţa de cumpărare depinde şi de gramajul produsului. fulgii de cereale Gold Flakes & Corn Flakes. Printre brandurile de cereale Nestle prezente pe piaţa din România se numără Nesquik.zis al produselor şi este reprezentat de urmările de preferat favorile ale consumului de cereale integrale. s-a observat în ultimul timp că femeile preferă să cumpere cerealele integrale de la supermarketuri sau hipermarketuri pentru că le oferă o gamă mai variată şi posibilitatea de a alege produsul dorit. unde numărul consumatorilor este mare iar puterea de cumpărare ridicată. 6. Motivul care stă la baza cumpărării produselor Nestle Fitness trece dincolo de gustul propriu. Aici un rol foarte important îl au tehnicile de promovare ale produsului şi în special reclamele TV. publicarea de studii noastre. Gama Nestle Fitness se adresează în special femeilor tinere. Mai mult decât atât. În cazul cerealelor integrale Nestle Fitness. care doresc să aibă un regim alimentar sănătos şi care se preocupă pentru felul în care arată.

prin care va acorda gratuit un fluturaş magnetic ce poate fi aplicat pe frigider sau alte obiecte din bucătărie şi sugerează ideea că oricine consumă regulat cerealele Fitness va fi suplu şi frumos ca un fluture. Studiile arată că acel client va povesti la cel puţin trei prieteni ce a păţit şi ce fel de companie jalnică a întâlnit . boluri ce vor fi gradate pentru a veni în ajutorul clientelor. când şi cu ce frecvenţă şi ce se poate îmbunătăţi la acest sistem. A cumpărat şi a doua oară? Clientul primeşte încă un beneficiu. În primul rând. Acesta este un truc al vânzărilor directe şi se bazează pe recompensarea clienţilor la fiecare cumpărare. de aceea oferim sfaturi din domeniul în care suntem informaţi. astfel încât să existe o segmentare pertinentă. Multe consumatoare nu cunosc care e porţia potrivită de cereale ce trebuie consumate zilnic. ci cel puţin patru. Marea majoritate a greşelilor de marketing se produc datorită faptului că aproape nimeni nu analizează de ce numărul clienţilor a scăzut. Dorind să satisfacă nevoile clienţilor. nu este doar unul. sigla verde “Nestlé Cereale integrale” poate fi citita pe noile ambalaje ale produselor. Compania Nestlé a lansat recent o initiativa majora de a imbunatati profilul nutritio nal al cerealelor: incepand cu 1 ianuarie 2006. dincolo de creşterea veniturilor din vânzarea produselor companiei. când vine vorba de un client nemulţumit. Deşi sunt investiţii de timp. Pentru varianta de cereale clasice Nestle va crea pachetul Fitness&Fly. la un pret mai mic cu 20% . care au fost aspectele care i-au nemulţumit. Existenţa unei irelevanţe în acţiunea firmei conduce la diminuarea încrederii consumatorului şi în cele din urmă la ignorarea mesajului transmis. generând un cashflow constant şi echilibrând financiar compania. Pentru a implementa o strategie de loializare Nestle trebuie să dezvolte un set de instrumente prin care să obţină un feedback din partea clienţilor şi un instrument de targetare axat pe ceea ce îl interesează pe client. Pentru a certifica acest continut. o preocupare permanenta a companiei Nestlé. cerealele Nestlé pentru mic dejun contin cereale integrale. Aceasta initiativa are menirea de a contribui la imbunatatirea sanatatii consumatorilor. înainte de a iniţia o strategie de fidelizare trebuie făcută o analiză foarte detaliată e informaţiilor existente despre client. Pentru ca totul să aibă efectul scontat. In cadrul acestei strategii. Acest pachet special se va numi stay Fit with Ness. A nu menţine un dialog conduce la concluzia că firma nu este interesată decât de vânzarea produselor sale şi nu îi pasă de client. Astfel că ideea cu care va veni Nestle se referă la acordarea de boluri speciale pentru cereale. Propunem ca Nestle să acorde beneficii pentru fiecare nivel de implicare a clientului. Oferta Nestle va oferi la achiziţionarea fiecărei pungi de cereale de 250 gr câte un baton de cereale Fitness. bani şi efort pe termen scurt. Astfel strategia propusă de fidelizare a clienţilor Nestle Fitness se bazează pe recompensarea clientului de fiecare dată când cumpără. am lansat noua formula a cerealelor pentru mic dejun pe baza de cereale integrale si noile ambalaje ale produselor. Eficienţa acţiunilor de fidelizare se măsoară în recomandări. chiar dacă această recompensă este foarte mică. Pachetul va purta numele de FitBowl. A cumpărat o dată? Nestle îi mulţumeşte şi îl recompensează. 11 .Analiza pieţei unui produs: Cereale pentru micul dejun 2009 modalitatea prin care clienţii ajung la produs. această strategie va scoate bani pe termen lung. pentru a completa micul dejun cu un desert gustos şi hrănitor. „Calitatea produselor si aportul lor pentru o alimentatie sanatoasa sunt prioritare pentru compania noastra. Fiecare dintre noi este într-un fel un mic lider de opinie şi îi putem influenţa pe cei din jurul nostru. La fiecare pungă de 500 gr de Nestle Fitness Fruits cumpărată clienţii vor primi un bol gradat special pentru servirea cerealelor la micul dejun. De aceea compania trebuie să fie atentă la fiecare client pe care îl nemulţumeşte. Este o tehnică extrem de puternică şi creează nivele de fidelizare. Nestle va acorda gratuit câte o cană pentru servit cafea la cumpărarea fiecărei pungi de 500 gr de cereale Fitness Choco.

Country Business Manager – Breakfast Cereals.Analiza pieţei unui produs: Cereale pentru micul dejun 2009 Oferim astfel intregii familii o modalitate accesibila de a-si imbunatatii aportul de substante nutritive la micul dejun. 12 . pastrand totodata neschimbat gustul fulgilor de cereale” – a declarat Romeo Cazanescu.

html 13 .aspx http://www.html http://www.ro/analiza/bolul-cu-cereale-pentru-micul-dejun-contureaza-o-piata-deaproape-30-de-milioane-de-euro-anual-3032179/ http://www.iqads.ro/articole/analize--tendinte/afaceri-sanatoase-cu-cereale-de-micdejun.Analiza pieţei unui produs: Cereale pentru micul dejun 2009 7 BIBLIOGRAFIE http://stiri.html http://www.revista-piata.html http://www.wall-street.romanianbrands.zf.ro/stire_1772/cerealele_integrale_nestl_.ro/articol/Economie/11650/8-400-tone-de-cereale-la-miculdejun.ro/about_grains.acasa.ro/articole/analize--tendinte/portia-de-cereale-pentru-mic-dejuncreste-cu-30-pe-an.com/living_in_RO_colors/2009/03/23/cereale-integrale-micdejun-perfect/ http://www.cerealeintegrale.ro/articole/sanatate/cerealele-rafinate-sau-integrale-o-moda-sanatoasa http://www.revista-piata.

....................................................................... 10 7 BIBLIOGRAFIE ................................................................................................................................. 14 14 ................................. 5 Identificarea principalelor segmente de piaţă şi analiza acestora...................................... 3 Identificarea vânzărilor pe fiecare ofertant şi cotele de piaţă ale acestor companii ..............4 3.......................................................................... 7 5 Preţul ........ 9 6........................................................................................................................................................................ 5 3............1 1......................1 4.... 7 5.......................2 2..................................................................... 4 3 Analiza cererii...........................1 3...........................2 2 Scurt istoric al cerealelor integrale la nivel mondial şi naţional ............................................ 5 3.........................................................................3 Stabilirea elementelor de natură cantitativă legate de consum sau de cumpărare: frecvenţa cumpărării sau a consumului....................................... 6 Modul de distribuţie pe diferite mărci..Analiza pieţei unui produs: Cereale pentru micul dejun 2009 CUPRINS 1 Produsul ...................2 Identificarea principalelor campanii promoţionale desfăşurate de competitori în acest semestru şi analiza adaptării mesajului la segmental ţintă vizat...................................................................................... 2 2..................................1 2.....3 Prezentarea principalilor ofertanţi .......................................................... 7 5.................................................................................................................................................................................................................................... mărcile cumpărate ........2 Determinarea variaţiei preţului în ultimii 5 ani cu prezentarea motivelor ce au stat la baza acestei variaţii .....5 4 Capacitatea pieţei: număr de consumatori potenţiali şi efectivi ...................... 6 4......................1 Determinarea segmentului de preţ cu identificarea principalelor mărci incluse în fiecare segment ................................ 2 Volumul producţiei sau volumul vânzărilor al importurilor sau al exporturilor ........................................................................................................................................................................................................................................................................................ 13 CUPRINS ................................... 1 Gama sortimentala existentă pe piaţa cerealelor pentru micul dejun ............................ 5 Dezvoltarea pieţei .................... sortimentele.............. 5 3................. 8 6 Promovarea produsului .... 1 1.......................... 1 Analiza ofertei ....................2 Definiţia unităţii de consum şi a unităţii de decizie ...............................................................1 Identificarea elementelor prin care se face în prezent promovarea cerealelor pentru micul dejun 9 6........................... cantitatea.......2 Tipurile de unităţi comerciale prin care se realizează vânzarea către consumatori ... 6 Distribuţia......................................................................