You are on page 1of 18

Bina Ayat 1

1. Dua orang budak lelaki membaca buku di bawah pokok yang rendang. 2. Mereka bersenam menggunakan alatan yang disediakan di taman permainan itu. 3. Seorang budak perempuan memimpin seorang tua bersiar-siar di taman . 4. Dua orang lelaki berjoging di taman rekreasi untuk menyihatkan badan. 5. Budak lelaki itu membeli aiskrim daripada seorang penjual aiskrim di situ.

Bina Ayat 2 .

Bina Ayat 3 .

Seorang pelajar lelaki memberitahu keistimewaan kain itu kepada seorang perempuan di sebuah pasar raya dengan sopan. 2. 5. Seorang lelaki dewasa memilih kasut di sebuah pasar raya. Seorang budak lelaki mencuba kasut di sebuah pasar raya sambil duduk di atas bangku yang disediakan. 3.1. Seorang remaja perempuan menjinjing beg di sebuah pasar raya dengan cermat. 4. Seorang pelayan perempuan menggunting kain di pasar raya menggunakan gunting. .

. Seorang pelajar lelaki menyusun blok kayu dengan teratur. Seorang murid perempuan mengetam papan di Bengkel Kemahiran Hidup. 5. 4. Seorang murid lelaki mengukur sesuatu menggunakan pembaris. Seorang pelajar lelaki memaku paku menggunakan tukul.Bina Ayat 4 1. 2. 3. Seorang murid lelaki menggergaji papan kayu dengan berhati-hati.

2. Seorang murid perempuan menyiram pokok bunga di taman sains menggunakan air paip. .Bina Ayat 5 1. Seorang murid perempuan memberi makan kepada ikan-ikan di atas jambatan kecil yang disediakan di taman sains sekolah.

5. Bina Ayat 6 .3. Dua orang pelajar lelaki mencabut rumput yang tumbuh di sekitar kolam ikan itu. Seorang murid lelaki mengangkat sebuah bakul untuk membuang sampah rumput itu ke dalamnya. Seorang murid lelaki menanam biji benih di taman sains dengan menggunakan sudip tangan. 4.

Bina Ayat 7 .

Bina Ayat 8 .

Guru besar mengalungkan pingat kepada para pemenang. 5. 4. . Seorang guru lelaki menatang dulang yang berisi pingat untuk diberikan kepada guru besar. Tiga orang murid lelaki bersorak di padang untuk memberi semangat kepada peserta lumba lari. 3. Beberapa orang murid berbaris mengikut seorang ketua di hadapan dengan bersemangat untuk memenangi pertandingan perbarisan.1. Seorang peserta berlari dengan sekuat hati untuk memenangi acara tersebut. 2.

3. 4. Seorang murid lelaki membuang sampah ke dalam tong sampah. Lima orang pelajar beratur di kantin untuk membeli makanan. 5. Dua orang murid perempuan berbual sambil menuju ke kantin untuk membeli makanan. Seorang murid lelaki duduk di bangku sambil minum air yang dibelinya. 2. .Bina Ayat 9 1. Seorang wanita menghidangkan makanan kepada pelajar yang ingin membelinya.

Seorang lelaki menanam pokok bunga untuk menceriakan kawasan tepi jalan.Bina Ayat 46 1. Seorang lelaki mengutip sampah yang bertaburan ke dalam sebuah plastik hitam. 3. Seorang lelaki memaku sebatang paku di atas sebuah papan untuk membuat jambatan. Seorang lelaki mengecat garisan pembahagi jalan yang telah pudar. 4. Bina Ayat 45 . 5. Seorang lelaki membuang rumput yang telah dipotong ke dalam pongkes. 2.

Bina Ayat 44 . 5. Dua orang pelajar perempuan menyusun hadiah dan piala di atas sebuah meja untuk memudahkan sesi penyampaian hadiah nanti. 2. Dua orang perempuan menyapu sampah menggunakan penyapu supaya bersih. Seorang lelaki memanjat tangga untuk menggantung bingkai gambar pada dinding dewan. 3.1. Dua orang pelajar lelaki mengalihkan rostrum ke tempat yang lebih elok. 4. Dua orang murid perempuan memasang kain rentang yang tertulis Majlis Anugerah Kecemerlangan untuk menambah keceriaan dewan.

2. 5. Beberapa remaja lelaki dan perempuan bersenam dengan iringan muzik untuk mencergaskan badan bersebelahan dengan laluan pejalan kaki. Dua orang budak lelaki membuang sampah ke dalam tong sampah untuk menjaga kebersihan taman rekreasi. Seorang lelaki dewasa dan seorang perempuan dewasa berjoging di laluan pejalan kaki yang terletak di taman rekreasi. Seorang lelaki tua duduk di atas bangku sambil membaca surat khabar dengan tekun. Bina Ayat 43 . Seorang lelaki yang memakai topi berdiri sambil menjual aiskrim di atas motosikal. 3. 4.1.

4. Dua orang perempuan berbangsa Cina berjoging bersama rakannya hingga berpeluh-peluh kerana kepenatan. 3. Seorang lelaki menghirup udara segar petang itu dengan tenang. 5. 2. Sepasang suami isteri memerhatikan anak mereka bermain jongkang-jongket di bawah pohon rendang. Bina Ayat 42 . Dua orang budak lelaki bermain badminton supaya kekal aktif dan sihat. Dua orang lelaki yang berkawan karib berbasikal di sepanjang laluan pejalan kaki sambil berbual-bual tentang pelajaran.1.

Seorang lelaki dan wanita mengipas pasangan pengantin itu dengan perlahan. 2. 3. Sepasang pengantin baru bersanding di atas pelamin yang dihias cantik sambil menyaksikan silat yang dipersembahkan oleh seorang lelaki. 5. 4.1. Seorang lelaki mencedok puding untuk dimasukkan ke dalam pinggan untuk dimakan. Dua orang lelaki mengambil gambar pasangan pengantin menggunakan kamera untuk diterbitkan ke dalam majalah eksklusif. Bina Ayat 41 . Dua orang perempuan berbual-bual mesra tentang majlis perkahwinan yang diadakan di suatu sudut.

Seorang budak perempuan mencatat isi-isi penting yang diberitahu oleh gurunya ke dalam buku catatan. 3. 4. Dua orang budak perempuan membaca nota yang terletak berhampiran dengan sebuah sangkar haiwan untuk mengetahui tentang haiwan itu. Bina Ayat 40 .1. Dua orang budak lelaki mendengar penjelasan daripada gurunya dengan tekun sambil memegang buku nota. Seorang guru perempuan menjelaskan tentang haiwan yang ingin diajar kepada muridmuridnya dengan bersungguh-sungguh. Seorang budak lelaki mengambil gambar tiga ekor kambing yang sedang meragut rumput menggunakan kamera. 2. 5.

Seorang remaja lelaki memasukkan bakul yang berisi sayur-sayuran ke dalam lori. Tiga orang remaja lelaki mencangkul tanah untuk membuat batas dengan berhati-hati. Seorang perempuan memetik kacang panjang di kebun lalu memasukkannya ke dalam bakul yang digalasnya. Seorang budak perempuan mencabut rumput yang panjang supaya kebun itu kelihatan bersih dan tidak serabut. 4. 3. .1. 2. 5. Dua orang budak lelaki menyiram anak pokok yang ditanam di atas batas supaya dapat tumbuh dengan subur.