Cerasela Tudose, Gen si personalitate

Va vine sa credeti sau nu, odata, demult barbatii si femeile traiau fericiti impreuna, viatuiau si munceau in armonie. El era vanatorul pranzului, iar ea, aparatoarea cuibului. Astazi, mai pastreaza aceste ritualuri simple aborigenii australieni, maorii din Noua Zeelanda si eschimosii din Canada si Groenlanda, fiecare isi cunoaste si isi intelege perfect rolul. Oamenii moderni din zilele noastre insa, nu inceteaza sa se certe din cauza parerilor diferite, a comportamentului, atitudinilor sau ideilor partenerilor lor. n lucru e cert, barbatii si femeile sunt complet diferiti, gandesc difert, cred lucruri diferite, au perceptii, prioritati si comportamente diferite. Perspectiva neurobiologica !. "iferente de perceptive senzoriala #femeile ca detectoare de radar #oare au ele un ochi in ceafa$ #de ce vad femeile atat de multe$ "eoarece creierul acestora descifreaza informatiile pe o zona periferica mai vasta, pentru ca initial au fost nevoite sa#si apare cuibul, in timp ce barbatii vad mai bine in departare, deoarece creierul acestora este adaptat pentru vanatoare, fiind inecunoscut faptul ca acestia sunt surprinsi destul de des %uitandu#se lung& dupa se'ul opus. #femeile au un %al saselea simt&, aud mai bine, citesc printre randuri, in timp ce barbatii, desi nu sunt bine echipati in a auzi foarte bine, spre deosebire de femei ei pot %auzi& directia sunetului.

(. Creierul din spatele reusitei "upa cum bine stim, cele doua emisfere ale corte'ului cerebral raspund in mod direct de anumite functii intelectuale de sine statatoare. )misfera dreapta, partea creatoare, controleaza partea stanga a corpului, pe cand emisfera stanga detine controlul asupra logicii, rationametului, vorbirii si a partii drepte a corpului. *n lume sunt mai multe femei stangace decat barbati, acestia din urma, in cazul unui atac, in peste +, - din cazuri prima miscare de aparare va fi spre dreapta. Testele arata ca, in medie, femeile sunt cu . - mai inteligente decat barbate/ desi creierul femeii este mai mic decat al barbatilor, ele au mai multa materie cenusie decat acestia.

apar mai multe legaturi la nivelul creierului. (. chiar daca nu au nicio legatura intre ele. cum ar fi sfarcuri sau glande mamare. ei se pot concentra asupra unei singure misiuni precise. sa gateasca in acelasi timp dupa o reteta noua si sa se uite le televizor. de la tata. la femei este mai intens stimulata dezvoltarea celulelor nervoase. 6ormula chimica a personalitatii 8aza corpulul uman si creierul sunt feminine# toti debutam ca fete# si de aceea barbatii au si trasaturi feminine. Intrebati-i pe barbati si pe femei daca nu cumva creierele lor functioneaza diferit. Ganditi#va0 cel mai bun prieten al lor sunt diamantele/ cel mai bun prieten al barbatilor este cainele& 1oan 2ivers )misfera stanga0 3artea dreapta a corpului0 #4atematica #Vorbirea #5ogica #6aptele #"eductia #Analiza #7imtul practic #Ordinea #Cuvintele dintr#un cantec #Conturul #"etectarea detaliilor foarte fine )misfera dreapta 3artea stanga a corpului0 #Creativitatea #*nclinatia artistica #Vizualul #*ntuitia #Vederea in ansamblu #4elodia unui cantec #3erceperea %imaginii globale& #Orientarea in spatiu #3relucrarea multipla "atorita hormonului feminine estrogen.#lea cromozom al mamei va fi un cromozom . Cum femeile folosesc ambele laturi ale creierului. barbatii nu pot face decat %un singur lucru odata&. si la fel va fi si in cazul tatalui. "in cei 9: pe care ii are fiecare persoana.%)ste clar ca femeile sunt mai destepte decat barbatii. vin de la mama si (. "aca cel de#al (. rezultatul . )'plicatia este data de numarul de cromozomi. Barbatii vor spune ca ei cred ca da. %sa vorbeasca la telefon. -alta intrebare? . pot face mai multe lucruri deodata.& *n schimb. desigur. astfel fiind favorizata transmiterea mai rapida a informatiilor intre emisfere.. ca parca au citit ceva pe interent chiar deunazi…Femeile vor zice ca.

chiar daca sunt mai incete. iar progesteronul declanseaza sentimente materne. "oar !. barbatul se poate simti cicalit si agasati. dar in acelasi timp mult mai bine structurate0 o introducere simpla. Abia in a noua saptamana dupa concepere se formeaza identitatea vizuala a fatului. ii determina pe barbate sa fie agresivi. ei au nevoie de timp de gandire si reflectie atunci cand li se cere sa rezolve o problema. cra si in emisfera dreapta. sa povesteasca tot ce i s#a intamplat pe parcursul unei zile. Cand testosteronul navaleste in corp. rezultatul va fi un copil . pot ?ongla cu mai multe subiecte deodata. iar la sfarsitul conversatiei sa aiba cate ceva de spus in plus despre fiecare subiect si eveniment discutat in parte. Testosteronul. iar cand in sfarsit formuleaza in cuvinte ceea ce gandesc. secretandu#se de cele mai multe ori cand femeia vede un bebelus rotofei. *n timp ce femeia doreste sa construiasca relatii prin conversatii. la volan femeile sunt sigure si atente. Totusi. "iferente de gen privind comunicarea 7e stie de cand e lumea ca barbatii nu se prea pricep la conversatii. 8arbatii isi vorbesc deseori in gand. pot schimba directia discutiei la ?umatatea frazei. un punct de vedere clar si o concluzie.dintre femei se orienteaza in spatiu cu aceeasi usurinta ca barbatii. a?ungand cu bine din punctual A in punctual 8. Genul si orientarea in spatiu Nu v#ati intrebat niciodata cum de stiu barbatii intotdeauna pe unde sa mearga$ Aflati ca la barbati. baietii intre !( si !> ani sunt cei mai predispusi sa comita delicte. sa scape de problemele din gand. 9. capacitatea de orientare in spatiu se afla in lobul frontal si reprezinta una dintre cele mai puternice trasaturi masculine. )le simt mereu nevoia sa vorbeasca. "in cazua acestei diferente mari de flu' verbal. @.. sunt prudente. =ormonii la femei vs hormonii la barbate )strogenul este hormonul feminin ce da femeilor senzatia de bine si multumire. deoarece la ele vorbirea este localizata atat in emisfera stanga in fata. "ar daca ultimul cromozom al tatalui va fi <.. bineinteles ca apar si discutiile in cuplu.. sa isi vaneze si ucida prada. frazele formate de ei sunt mult mai scurte decat ale femeilor.< adica baiat.va fi un copil . 6emeile. adica o fata. hormone masculine. . converseaza mult mai bine.

Obiect 6izica Tehnologia informatiei 7tiinte e'acte Chimie Nr de profesori 9.A Ocupatii care presupun talentul de orientare 3rofesia *ngineri de zbor *ngineri 3lioti de curse *ngineri#fizica nucleara 3iloti Controlori de trafic 3iloti de curse de motocicleta Arhitecti Ofiteri de zbor 7tatisticieni 1ucatori de biliard Contabili -8arbati !..- rmarind cursul istoriei vom constata ca nicio femeie nu a obtinut rezultate e'traordinare practicand o meserie care implica orientarea in spatiu. -8arbati A( :+ :@ :( -6emei !A .>.! . raspunsul este "A. prin administrarea de testosteron..@ . 7i daca va itrebati daca poate fi ameliorata capacitatea de orientare in spatiu.. (A. Totusi.... !.9. ar fi bines a va ganditi de doua ori inainte sa luati in calucul aceasta variant deoarece printre efectele adverse se numara cresterea agresivitatii..:+!+.+.:.++.@+.(+9+. Genul si stima de sine .!. matematica sau stiintele e'acte. pierderea parului de pe cap si cresterea pilozitatii.. 9.A++. :.A>A..++..

astazi. Cand un barbat este nemultumitBnefericit la locul de munca. intelegatoare. "esi mult mai negli?at decat al femeilor. 6emeile ar vrea sa fie iubitoare. apreciere. femeile relatiile interumane. recunoastere si siguranta emotionala. aprobare si incurajare. de fapt. *ntre !9 si (. :. "e aceea peroanele de se' feminine tind sa fie mai nesigure si vulnerabile.sunt multumite de corpul lor.. A. coprul barbatilor este destul de prezent in publicitate. respect. Ce doresc. capabili. ani stima de sine a femeilor scade considerabil. generoase. )ste bine cunoscuta problema pe care reprezentantele se'ului frumos o au cu aspectul lor fizic. alaturi de confort fizic si psiho#se'ual. Cercetatorii francezi au a?uns la concluzia ca. dominatori. >.din adolescente se considera prea groase si doar (. Cand o femeie este nefericita din cauza relatiei ei sentimentale nu se poate concentra asupra muncii. acest lucru fiind accentuat de media care promoveaza manechine si cantarete slabe. si barbatii au probleme de genul. intelegere. ele fiind in permanenta nemultumite de greutatea lor. *n general ei sunt preocupati de dimensiunea se'ului si in acelasi timp de talia scazuta. cu un trup perfect. acceptare. "esi mult mai putine. 8arbatii pretuiesc obiectele. prietenoase si sa stie sa daruiasca.8aietii sunt obisnuiti sa#si asume mai multe riscuri fizice si sociale in timp ce fetele sunt mult mai prudente in ceea ce priveste respectul si relatiile sociale. competitive.. devotement. 6emeile au nevoie in primul rand de grija. admirati si cu spirit practice. Nevoile afective diferite ale barbatilor si femeilor 8arbatii au nevoie in primul rand de incredere. Nevoile afective ale barbatului0 nevoia de respect si apreciere a eu#lui. siguri pe sine. alaturi de dorinta de a avea copii carora sa le creeze un mediu placut. nu se poate concentra asupra relatiei sentimentale. barbatii si femeile modern 8arbatii se vad fiind in mod ideal a fi indrazneti. iar trupurile bronzate si musculoase din reclame incep sa devina destul de inconfortabile pentru tatii de familie %bine alimentati&. admiratie. Nevoile afective ale femeii0 nevoia de siguranta si nevoia de a avea un camin. .

orientarea in spatiu si logica. in astfel de momente ele vorbesc fara sa gandeasca. calculatoare mai puternice. )le nu asteapta soluitii la problemele lor. . +. barbatilor este activate principal functie a creierului. !. ambarcatiuni si motociclete. nu suporta sa primeasca sfaturi. barbatii se linistesc citind ziarul. trebuie sa i se dea instructiuni clare de culori. in timp ce femeile se rela'eaza facand asta ore in sir. preferand sa ramana distanti si sa se izoleze atunci cand sunt suparati.dintre barbati spun ca cea mai importanta este cariera ++. 8arbatii din ziua de azi vor cu orice pret sa#si pastreze imaginea de masculi puternici si cura?osi. Celor mai multi dintre barbati li se pare o activitate plictisitoare si frustranta. n subiect destul de delicat in viata unui cuplu il reprezinta mersul la cumparaturi. 7pre un alt viitor 7tatistici A>.dintre femei considera ca munca le creeaza problem cu inima . ci vor doar sa fie compatimite. pescuind sau mesterind. 3entru a motiva barbatul sa mearga la cumparaturi. iar femeile se indoapa cu ciocolata si navalesc prin magazine. pe cand la femei este activata functia vorbirii.dintre clientii terapeutilor sunt femei.*n timp ce femeile isi imagineaza tot felul de lucruri in legatura cu iubirea si idilele.dintre barbati isi doresc o viata se'ual grozava ! din . ci mai degraba sa fie incura?ati sis a li se acorde incredere deplina.. *n cazurile e'treme.. dimensiuni. iar +. pe cand barbatii fac mai rau0 actioneaza fara sa gandeascaC "e aceea +. "e asemenea. Astfel ii veti da impresia ca aceasta activitate se va desfasura in mod eficient. stiluri.dintre persoanele aflate in inchisori sunt barbati. barbatii stresati beau mult si e'ploreaza noi teritorii. 2eactia la stres a barbatilor si femeilor Atunci cand sunt stresati. doar sa se descarce.din femeile considera ca munca lor e cea mai mare sursa de stress ::. barbatii viseaza la masini de curse. locatie si durata. 7pre deosebire de ele. 6emeile ii parasesc pe barbati pentru ca se simt neimplinite din punct de vedere emotional. pe cand barbatii renunta la o relatie atunci cand simt ca femeia nu este multumita de ceea ce ii ofera el. femei isi ia + zile de concediu annual 99. "e aceea femeile stresate vorbesc vrute si nevrute. "e asemenea.

dintre femei au declarat ca viata lor se'ual este fantastica :.. iar fetele se orienteaza pe comunicare si relatii interumane. devin agresivi in timpul ?ocului.isi doresc puterea politica !.dintre femei considera vitala independent financiara :(.dintre posturile de conducere sunt ocupate de femei @. a?ungem la concluzia ca desi atat barbatii cat si femeile considera apasatoare problema diferentelor de gen. mai nou. de la manechine sau cantarete celebre D4adonna. care odata erau reprezentati de actori consacrati cu maiere demne de urmat precum 1ames "ean sau binecunoscutul 8ond.dintre femei doresc incredere ((. acum sunt pe val vedetele sportive.dintre femei considera se'ul prioritatea nr ! 9@. 9.dintre femei au declarat ca partenerul lor este un amant nemaipomenit *n Occident.. acum sunt promovati masculi fiorosi si violenti ca 1ean Claue Van "amme si Arnold 7chGarzennegger.A.dintre femei doresc respect (.dintre femei sunt politicieni 6etele si femeile au avut dintotdeauna modele... care de cele mai multe ori. *n incheierea acestui prim capitol. iar in viata reala frecventeaza cluburile de noapte unde fac abuz de alcool si manifesta un comportament indecent. lucrurile nu par sa inceapa sa se schimbe. "e asemenea. 8arbatii sunt inclinati in continuare sa aleaga ?ob#uri care le necesita capacitati de orientare. .dintre femei pun pe primul loc cresterea copiilor in sanul unei familii traditionale +. )lle 4ac3herson sau 8arbara 7treisandE la =illarF Clinton sau 4argaret Thatcher. *n schimb barbatii..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful