Academia de Studii Economice Programul de master:Marketing International An I

ARTA SI CIVILIZATIE EUROPEANA

COCO CHANEL

Profesor,
Prof Univ Dr M.Oprisescu

Student,
NATI ELENA

BUCURESTI 2012

BUCURESTI 2012 .

Christian Dior. Christian Lacroix. baronul Étienne Balsan. Dupa moartea mamei sale. ca și cântăreață. iar mama sa croitoreasă. 19 august 1883 . Acolo Chanel începe din pasiune și pentru uz personal să creeze pălării care vor fi apreciate de aristrocația franceză și în curand va deveni o mică afacere. BUCURESTI 2012 . S-a născut într-o familie săracă. Jeanne Devolle. Unii spun că numele ar veni de la o melodie pe care Chanel obișnuia să o cânte. vânzător ambulant de țesături.d. La 25 de ani cunoaște un bărbat foarte influent care îi va schimba viața. 10 ianuarie 1971) este considerată una dintre cele mai mari creatoare de modă ale secolului al XX-lea. Tatăl lor a fost constrâns să emigreze pentru a-și găsi un loc de muncă. alături de nume precum Paul Poiret. Dar continuă să cânte la Caffè Rotond unde admiratorii o vor numi Coco. În aceeași perioadă își găsește un loc de muncă într-un magazin de stofe la Maison Grampayre. Nina Ricci sau Givenchy. Chanel intră la colegiul Notre-Dame la Moulins unde învață să coasă. Gabrielle Chanel a fost lăsată la un orfelinat din Aubazine unde a petrecut 6 ani. Coco devine amanta recunoscută a lui Balsan și se mută la una din proprietățile baronului.INCEPUTUL … Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel (n. se numea Albert Chanel. La 18 ani apare în lumina reflectoarelor la cafeneaua "Moulins La Rotonde". Guy Laroche. Tatăl ei. care să îi permită să-și crească cei 6 copii. Moștenitor dintr-o dinastie din industria textilă.

Gardenia și n° 22. Parfumurile apar în niște sticluțe numerotate de la 1 la 5 și de la 20 la 24.cu ar fi: Coco Mademoiselle & Chance. În scurt timp Chanel n°5 devine parfumul cel mai vândut în lume. Stilista a ales două parfumuri dar până la urmă a rămas numărul 5 căruia nu i-a schimbat numele. Coco Chanel a creat și alte parfumuri: Cuir de Russie.A REVOLUTIONAT MODA PENTRU FEMEI Boutique at. Chimistul Ernest Beaux prepară o esență sintetică pe bază de aldehide și zahăr fermentat. Cu ocazia aceasta l-a cunoscut și pe Arthur Capel. Proprietatea lui Balsan era locul de întâlnire al eltei parizine care a devenit clientela stilistei de pălării. Șocul mai mare a fost însă confecția sticlei. Numele "Chanel n°5" a fost un șoc în acea epocă în care parfumurile aveau nume imaginare și fantastice. care a recunoscut în ea un bun afacerist și a ajutat-o să-și transfere activitatea în 31 Rue Cambon din Paris în 1910 când acolo deja era o croitorie. În 1909. Chimistul pregătește o gamă întreagă de parfumuri care este atent examinată de Chanel. descoperind un talent special în a anticipa dorințele și gusturile femeilor din timpul său. BUCURESTI 2012 . 31 Rue Cambon Face primii pași în lumea modei ca și creatoare de pălării în 1908.Alte parfumuri renumite au fost create de la moarte ei. În 1913 Coco Chanel deschide alte două magazine la Deauville și Biarritz în Franța. o sticlă dreptunghiulară de cristal transparent. Chanel deschide un magazin la parterul apartamentelor lui Balsan în Paris. nonconformistă. Parfumuri Chanel În 1921 se lansează pe piața parfumurilor convinsă că parfumurile pe bază de flori și mosc nu au viitor.

genți. Chanel are 70 de ani când decide să reia afacerea în 1953. BUCURESTI 2012 . iar vânzările hainelor sale au ajuns la circa 28 de mii de modele pe an. Modelul ei preferat era MarieHélène Arnaud. Și anii '70 au continuat să readucă elemente din moda anilor '20 dar în 1954 singură Gabrielle Coco Chanel era conștientă de acest fapt. Cele mai amintite piese pentru care a creat costume sunt "Le train blue" de Darius Milhaud și "Apollon Musagète" de Igor Stravinski. bijuterii. Atelierul din Rue Cambon 31 devine o atracție irezistibilă pentru toate doamnele la modă. Chanel a atins apogeul notorietății sale. În 1939 izbucnește cel de-al doilea război mondial. Revine în afaceri cu Pierre iar pe 5 februarie 1954. Presa nu îi este de mare ajutor prezentând colecția sa drept un mare eșec. În tot acest timp colaborează cu teatrul pentru care creează diverse costume. În 1932 lansează o linie de bijuterii bazată în principal pe diamante. mica rochie neagră considerată piesa cea mai importantă din istoria îmbrăcămintei. NEGRU-ca o culoare fashion În 1926 iese pe piață „petit noir”. O importanță deosebită o au bijuteriile frapante care au rolul de a contrasta cu rochiile (îmbrăcămintea) minimalistă. Descoperă pe tânărul stilist Christian Dior care a pus monopol în scena modei din acea vreme. motiv pentru care Chanel închide de tot atelierul. își concediază toți angajații din Rue Cambon. realizată în colaborare cu contele Etienne de Beaumont și cu ducele Fulco de Ventura. ce cuprinde pantofi. În realitate criticii nu o înțelegeau. în Rue Cambon 31. După război stilista este acuzată de o colaborare cu naziștii și din această cauză ea preferă să se retragă în Elveția și vinde toate drepturile mărcii lui Pierre Wertheimer. lăsând în viață doar activitatea parfumurilor.A făcut și o colecție de accesorii pe care o completează în 1929. Cu ajutorul presei americane. atelierele ei ofereau muncă unor 4000 de persoane. stilista a revenit în numai două sezoane creând o capodoperă: "tailleur"-ul. eșarfe și curele. În acel moment. prezintă o nouă colecție bazată pe stilul anilor '20.

ea a fost un șoc. planificat out of the box. Înaintea mărcii Chanel a existat Coco care a înțeles că pentru a obține ceva. prin a gândi cu un pas înainte. nu să fi ceva. O croitoreasă bună nu realizează nimic dacă se limitează a copia moda chiar și într-un mod excelent. Totul a fost planificat. A făcut toate acestea datorită personalității. Chanel . lucrează și nu au timp să îmbrace toate pompoanele unei rochii timp de doua ore. trebuie să ieși în evidență. Nici pe departe! Nu există o rețetă (aceeași) a succesului pentru toți. Aventura ei cu acest baron nu a fost nimic întâmplător (facea parte din industria textilelor).7 miliarde $ Munca. A înțeles că femeile (1910) sunt independente. o marcă în adevăratul sens al cuvântului.”Câte griji pierzi când decizi. a purtat pantaloni când doar bărbaților le-a fost permis. ceea ce în opinia mea înseamnă să știi cum să te vinzi pe piață. A înțeles că o haină trebuie să pună în valoare corpul și nu inters. Vorbim aici despre Chanel. Femeile aveau și au nevoie de stil și eleganță de o manieră minimalistă. BUCURESTI 2012 . dar a știut că o va face să iasă în evidentă în același timp. dar nu este îndeajuns. nu datorită modei. a creat tailleur-ul (versiunea feminină a sacoului). S-ar putea traduce prin Personal Branding. ”Coco Chanel” nu ar fi existat dacă nu exista Coco să creeze Chanel. dar să fii cineva!” (Coco Chanel) A fost o persoană cu viziune. ci pentru că este un brand. dar există posibilitatea gestionării succesului prin planificare. să-ți arăți valoarea. talentul și perseverența sunt elemente fără de care nimeni nu poate ajunge ”cineva”.imperiul în cifre: -Prezent în 46 de țări cu peste 156 magazine -Varoarea imperiului estimată la 7. dar subiectul e unul amplu și va fi tratat in diferite articole. Revoluționând moda. A purtat pălări mici într-un timp când se purtau enorme.

După succesul ei cu parfumul. cunoscut pentru ţesături matlasate şi articole din piele.Un câştig financiar din parfumuri a ajutat.INFLUENTA FASHION SI POPULARITATEA Coco Chanel a revolutionat moda haute couture.de multe ori în bleumarin şi gri. de asemenea. Ea a avut numeroase succese care au schimbat industria modei. în mod tradiţional din lână ţesuta cu ornamente de cusut negre şi nasturi aurii. purtate cu colier din perle. Îmbrăcămintea ei a fost relaxata. Coco este creditata pentru efectuarea Jersey (un tricot elastic moale folosit pentru lenjerie) o trasatura populara a modei. nestructurata. moda Coco Chanel a devenit bine-cunoscuta şi au fost achiziţionate de toti marii burghezi din Londra si Paris. prin înlocuirea siluetei tradiţionale cu confortul de costume simple şi rochii lungi. compania în timpul anilor dificili. BUCURESTI 2012 . compus dintr-o fusta de lungime pana la genunchi şi sacou . cutiuta. subţiri. inclusiv costumul Chanel. Chanel No. şi a schimbat modul in care femeile se imbracau pentru activităţile în aer liber. Chanel a încorporat frecvent idei din moda masculina in modele ei. Chanel este. Liniile simple Chanel a couture pentru femei a dus la popularul "platpieptul" look-1920. de asemenea. Acesta a fost inspirat de jachete purtate de jochei. care au de asemenea un "secret" model quilting cusut la spate pentru a păstra materialul puternic. 5. Acest material este folosit pentru îmbrăcăminte şi accesorii deopotrivă.

Proportii generoase o fac potrivita pentru un laptop sau fişierele de lucru. • Tote: Nu puteţi merge în neregulă cu simplitate clasică a tote acestei femei. • Geanta Bowling: este populara în rândul tinerilor consumatori de sex feminin. Caracteristicile de design includ mânere din piele. impodobit cu logo-ul dublu pe pictograma C şi o curea de piele cu lant întreţesut. o curea din piele ţesute lanţ. • Shopping Bag: Loveste străzile oraşului cu acest sac supradimensionat. alama dublu C incuietoare. Alese din piele şi textile ţesute. şi o alamă dublu de blocare C. care sunt în cerere in ciuda miscarilor si schimbarilor din lumea modei: • Lambouri Classic: Chanel pungă se distinge prin panouri de vata. Este disponibila într-un spectru de culori la modă.”-Coco Chanel Mai jos sunt unele dintre cele mai populare genţi Chanel. şi închiderea simpla. • Ambreiaj:matlasata şi dubla incuietoare C.Extinderea în noi zone Genti Chanel “Fashion is architecture: it is a matter of proportions. BUCURESTI 2012 .

Ceasuri Chanel Primul ceas Chanel. Chanel a cerut experienţă ceasornicarilor elvetieni pentru a dezvolta circulatia exclusiva "Chanel O5-T. 5. ceea ce face produsul No. Primul model de Chanel J12 linia de ceasuri a fost introdus în anul 2000. numit "Premiere". Kidman ia rolul femeii cele mai renumite din lume. directorul Moulin Rouge şi Romeo + Juliet. care a dezvoltat "J12 calibrul 3125". liniei i-a fost alăturata Chanel J12 Haute Joaillerie set cu 597 diamante. echipat cu un mecanism automatic inovator .au dezvoltat ceasurile bijuterii. Aceasta costa aproximativ € 26 milioane de euro (46 milioane dolari). care o prezinta pe Nicole Kidman ca noua imagine Chanel No. Chanel a iniţiat parteneriatul cu Audemars Piguet.3125. Chanel a lansat primul său model de J12 GMT. şi a necesitat multe luni de pre-şi post-producţie. designerii Chanel şi-au prezentat linia de J12 în zona de ceasuri bijuterii fine .Chanel AP . de fuziune a AP 3120 circulaţie şi "J12" Chanel ceramică. 5 una dintre cele mai scumpe reclame produse în istorie. În 2008. În 2007. Marketingul filmografic Chanel No. BUCURESTI 2012 . în timp ce modelul brazilian / actor Rodrigo Santoro interpreteaza un scriitor. 5 Chanel a lansat un film nou de publicitate.Reclama durează trei minute. Acesta a fost produs de Baz Luhrmann. În 2005. a debutat în 1987.1" În 2006. urmată de crearea Chanel J12 Haute Joaillerie Tourbillon.

putea fi observat peste tot. Celebrul logo a fost introdus in lumea modei in 1925. spate in spate. LOGO Dublul “C”. Mikhail Vrubel a fost persoana care a imbinat doua potcoave. Imediat dupa aceasta lansare.Bleu de Chanel. Conform uneia. Bleu de Chanel In august 2010. pe eticheta parfumului Chanel No. Se vehiculeaza o serie de versiuni ale istoriei acestui logo. cea mai plauzibila este ca logo-ul a fost creat dupa initialele celebrei Coco Chanel. BUCURESTI 2012 . Alta poveste spune ca cele doua potcoave imbinate sunt un simbol al succesului si al norocului. regizat de castigatorul premiului Oscar.Coco Mademoiselle Actrita britanica Keira Knightley. fondatoarea casei de moda franceze. Martin Scorsese. purtătorul de cuvânt actual pentru parfumul Coco Mademoiselle. 5 (unul dintre cele mai cumparate parfumuri si in prezent). a interpretat rolul tinerei Coco Chanel intr-un film de scurt metraj regizat in limba engleză de Joe Wright. Oricum. Actorul francez Gaspard Ulliel a devenit noua imagine a parfumului şi a filmului. Chanel a lansat primul scurt-metraj pentru unul dintre parfumurile sale de bărbaţi . doua litere care se unesc. care seamana cu logo-ul modern Chanel.

creativitatea si inovarea Neprofitabile sau pripite achiziţii/decizii/intuitii Diferenţierea produselor BUCURESTI 2012 .mai mult decat un brand de moda Analiza SWOT STRENGHTS       Standardizare globala Clientul ţintă: femeile Process creativ nume popular de brand diversificarea inovare WEAKNESSES    Investitie foarte mare Factor de risc ridicat Cercetare si dezvoltare costisitoare OPPORTUNITIES    Merchandise Personaje de recurs naţionale sau regionale Case de moda THREATS      Concurentii: naţionali.Chanel . regionali şi globali Mentinerea brandului Solicitari mari în ceea ce priveşte vanzarea.

html  http://allwomenstalk.com/fashion-icons-ae-7-things-what-you-should-know-about-cocochanel/  http://chicstories.html BUCURESTI 2012 .blogspot.com/article/4163/coco_chanel_the_life_and_style_of_a_pg 2_pg2.associatedcontent.Bibliografie  http://www.com/2011/05/chanel-brandul-coco-brandulpersonal_7429.wikipedia.org/wiki/Chanel  http://cristinagavrilamkt.com/designers/fashion-icon-coco-chanel  http://en.articlesbase.com/fashion-articles/the-story-of-coco-chanel-legend-of-afashion-icon-842131.html?cat=46  http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful