MEROKOK DI KALANGAN REMAJA

Sejarah Awal Penggunaan Tembakau ( Nama saintifiknya Nicotina Tobacum )

Diperkenalkan oleh kaum “Red Indian” Amerika Utara dan dibawa ke Eropah pada kurun ke 16 oleh Christopher Columbus.

Digunakan untuk tujuan pengubatan cacing dengan cara dimasukkan melalui dubur.
 

Dihisap dalam upacara keagamaan

Rokok dikomersialkan oleh penjajah di Malaysia semasa Perang Dunia Ke-2.

Jenis-Jenis Hasil Tembakau
curut atau sentel diproses untuk dihisap menggunakan paip digulung di dalam daun nipah serta dihisap sebagai rokok daun. diproses dengan mencampur ribuan bahan kimia lain dan digulung di dalam kertas yang kemudiannya dijual secara komersial sebagai rokok yang dikilang.

Kandungan Rokok
Nikotin – penyebab ketagihan Karbon monoksida – gas beracun (gas ekzos) Hidrogen sianida – racun yang paling berbahaya Lain-lain bahan karsinogen – penyebab kanser.

Bahaya Merokok Terhadap Orang Lain/ Perokok Pasif.
 Perokok pasif adalah mereka yang tidak merokok tetapi berada di sekeliling perokok dan turut menyedut asap rokok yang dihembus oleh perokok.  Kanser paru-paru.  Sakit jantung.  Asma bertambah teruk.  Ibu hamil mengalami rencatan pembesaran anak dalam rahim.  Ibu melahirkan anak yang mempunyai kurang berat badan.  Kanak-kanak mudah terdedah kepada infeksi saluran pernafasan.  Pertumbuhan paru-paru kanak-kanak terganggu.

Merokok Dan Ketrampilan Diri
Gigi menjadi kuning dan tidak berseri Jari menjadi kuning Badan dan pakaian berbau busuk Bibir hitam Cepat beruban Kulit cepat berkedut

Hubungkait Rokok, Dadah dan AIDS

99% penagih dadah adalah bermula sebagai penghisap Rokok

Majoriti pesakit AIDS di Malaysia terdiri daripada golongan penagih dadah

Sebab-Sebab Remaja Merokok!!
Sebab psikologi naluri ingin mencuba ingin membuktikan kedewasaan lemah jatidiri Sebab sosial pengaruh rakan sebaya menyahut cabaran rakan mencontohi keluarga yang merokok mencontohi idola yang merokok Sebab persekitaran pengaruh iklan

mudah diperolehi mampu dibeli

Salah Persepsi Dan Fakta Sebenar Tabiat Merokok

Persepsi Remaja Yang Salah Tentang Merokok  Merokok Kedewasaan

Fakta Sebenar Tentang Merokok

melambangkan  Ramai remaja yang tidak merokok didapati lebih matang dan dewasa. Remaja yang merokok sebenarnya kurang yakin pada diri sendiri.

 Dengan merokok seseorang itu  Apa guna mendapat kawan sekiranya tidak baik. Dengan tidak mudah mendapat kawan merokok remaja akan mendapat ramai kawan yang baik kerana majoriti remaja adalah tidak merokok.  Merokok merupakan sumber ilham  Merokok sebenarnya tidak mencetuskan ilham tetapi hanya sekadar meredakan ketagihan. Ketagihan inilah yang menyebabkan seseorang itu tidak dapat berfikir secara produktif.

 Merokok melambangkan  Imej macho dan trendy ini sebenarnya adalah ciptaan palsu yang kehebatan (macho) bagi lelaki dan diketengahkan oleh pengeluar rokok melalui iklan. Fakta yang bergaya (trendy) untuk perempuan sebenarnya kelihatan lebih selekeh, nampak tua dan nafas berbau.  Merokok boleh mengekalkan  Merokok bukannya cara untuk mengekalkan kelangsingan badan. Kelangsingan badan Cara yang betul iaitu dengan bersenam dan mengamalkan cara pemakanan yang sihat. Ia bukan sahaja lebih berkesan tetapi lebih berpanjangan. Malah remaja akan menjadi lebih sihat dan terhindar daripada berbagai jenis penyakit seperti sakit jantung dan kanser.

Kenapa Remaja Mesti Membuat Keputusan Untuk Tidak Merokok?
1. Merokok menyebabkan ketagihan 2. Merokok mendorong kepada kegiatan salah-laku sosial 3. Tidak merokok akan mempastikan badan sentiasa sihat, segak dan anggun. 4. Lebih yakin diri. 5. Deria merasa dan menghidu lebih baik. 6. Nafas tidak berbau busuk. 7. Memanjangkan hayat yang cergas dan berkualiti. 8. Majoriti remaja yang tidak merokok bijak dan disenangi oleh kawan-kawan 9. Membebaskan diri daripada perasaan bersalah kepada keluarga. 10. Tidak tergolong dalam golongan berisiko tinggi untuk mendapat penyakit berbahaya. 11. Membantu mewujudkan masyarakat yang sihat dan bebas dari asap rokok. 12. Tidak membahayakan keluarga dan rakan-rakan yang tidak merokok (perokok pasif). 13. Majoriti ahli sukan ternama tidak merokok.

Memilih tidak merokok adalah suatu pendirian dan tindakan terpuji. Pelajar telah memilih untuk berada dalam kumpulan majoriti remaja yang berwawasan, bakal pemimpin negara Malaysia yang serba maju pada masa hadapan. Berbanggalah dengan tindakan anda. Anda akan menjadi pelajar contoh, remaja yang cemerlang dan MEROKOK pemimpin yang gemilang. DIKALANGAN REMAJA ADALAH SATU KESALAHAN

a. Dibawah Peraturan 8A kawalan Hasil Tembakau (1997), adalah menjadi satu kesalahan bagi remaja yang berumur 18 tahun ke bawah untuk merokok, membeli atau memiliki sebarang hasil tembakau.

b. Remaja-remaja yang didapati bersalah di bawah peraturan ini, boleh dikenakan kompaun sehingga RM 1000.00

Merokok Adalah Amalan Yang Mesti Dielakkan Kebaikan Berhenti Merokok Ekonomi : Banyak Wang Dapat Dijimatkan :
KOS ROKOK (RM) Sehari Seminggu Sebulan Setahun 5 Tahun 10 Tahun BILANGAN BATANG ROKOK
10 2.50 17.50 75.00 900.00 4500.00 9000.00 20 5.00 35.00 150.00 1800.00 9000.00 18000.00 30 7.50 52.50 225.00 2700.00 13500.00 27000.00 40 10.00 70.00 300.00 3600.00 18000.00 36000.00

Dengan berhenti merokok, perbelanjaan mendapatkan rawatan penyakit akibat merokok akan dapat dijimatkan. Dapatkan bantuan untuk berhenti merokok daripada :

   

Klinik berhenti merokok Kaedah kaunseling Rawatan gentian nikotin Nasihat daripada guru kaunselor di sekolah

HIDUP SIHAT TANPA ROKOK

Bagaimana hendak menyatakan “TIDAK”
Apabila seseorang mengajak untuk merokok, anda boleh…….
i.

Katakan Beri alasan

TAK NAK, terima kasih TAK NAK, saya mahu ke Perpustakaan

ii.

iii.

Jahui dari situasi itu

Menyatakan TAK NAK dan terus Berjalan dari situ

iv.

Ubah tajuk perbualan

TAK NAK, lebih baik kita bermain bola

v.

Katakan TIDAK berulang kali

TAK NAK, TAK NAK, TAK NAK, TAK NAK.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful