4

Diario de Mallorca

Diari de l’escola

Dimecres, 26 d’abril de 2006

Gegants mallorquins (3)

Apunts
COORDINADORS AMBIENTALS Vos recordam que demà, 27 d’abril, a les 12, finalitza el termini per a inscriure’s a la III Trobada de Coordinadors Ambientals, que se celebrarà a Palma el proper 8 de maig. El matí es dedicarà a la presentació de diverses ponències i experiències, i l’horabaixa es farà feina per grups de debat. També hi haurà una exposició sobre experiències d’ambientalització. La inscripció es pot fer personalment al CEP de Palma, per fax (971 24 95 32) o a la secció d’activitats de la pàgina http://cprpalma.caib.es. CULTURA POPULAR Dia 26 de maig se celebrarà a la Misericòrida (Palma) la III Fira de Cultura Popular “Arrels de Festa” i d’Oficis Artesans, de les 9 a les 13.30 h. Com a novetat, el Consell de Mallorca, institució que organitza la festa, convida els centres de primària a participar-hi, de manera que els alumnes puguin gaudir de les tradicions i els costums de Mallorca. Podeu ampliar la informació al 971 21 95 02 o a arrelsdefesta@conselldemallorca.net. CONGRÉS D’EDUCACIÓ El Servei de Formació Permanent del Professorat ha convocat el I Congrés Internacional d’Educació a la Mediterrània. El tema central és Educació, integració i moviments migratoris. Propostes per al segle XXI. Per a una informació més detallada (inscripció, activitats…) podeu visitar la web congresmediterrania.es. El congrés es farà els dies 11, 12 i 13 de maig i la data límit per enviar comunicacions i pòsters és el 30 d’abril. MATERIAL DE RESIDUS Mallorca recicla ha organitzat el V Concurs d’objectes realitzats amb material de residus. Hi poden participar alumnes d’infantil, primària, secundària, batxiller i educació especial, a més de col·lectius d’educació no formal. Els treballs s’han de presentar al Parc de Tecnologies Ambientals entre el 3 i el 19 de maig, empaquetats i amb una fitxa per objecte. Amb els objectes presentats es farà una exposició del 30 de maig al 15 de juny. Informació al 971 60 70 36.

Gegants de Palma
FITXA TÈCNICA ■ Noms dels gegants: Parella de xeremiers ■ Alçada: 3,45 metres ■ Pes: 45 quilograms ■ ■ ■ ■ ■ Propietat: Ajuntament de Palma Portadors: Associació de Geganters de La Sala Any d’estrena: 1973 Constructor: Sr. Mateu Forteza Festivitat en què celebren la trobada: Festes patronals de Sant Sebastià (gener)

recortable!

* Les dades del pes i alçada són les que oferia, en els seus plafons explicatius, l’exposició El Món Festiu dels Gegants, feta a Alaró al 2004.

Ja al 1734 trobam a Palma la notícia de la concurrència de gegants a la processó de la festa del Corpus Christi. Representaven quatre parelles de les quatre grans races humanes. A més, algunes notícies ens parlen de la posterior incorporació d’una novena figura que representava la mar. Després d’uns anys de participar activament en la vida festiva ciutadana passen moments d’autèntica dificultat, sobretot a rel de la prohibició feta per Carles III, al 1780, sobre les figures, danses i altres representacions a les processons religioses. A partir de llavors trobam gegants refugiats al Convent del Bon Socors, d’on seguiran acudint a la processó, mentre les autoritats miraran cap a una altra banda degut a la gran acceptació que tenien les figures. Pere d’Alcàntara Penya ens en parla en un dels seus poemes: “Y hey anaven els gegants de l’Iglesia del Socós, els cavallets elegants, les àguiles, y tres infants vestits de Sant Joan Pelós, ab lo xót de bondeveres y la bandereta d´estam (...)” Així, entre sortides més o menys dificultoses pel marc polític establert, transcorren els anys fins que en un moment determinat desapareixen.

A les primeries del segle XX, tot i no disposar de gegants propis sí que l’Ajuntament s’havia interessat per aquest tipus de figures per a la vida festiva ciutadana. Al 1903 s’havia posat en contacte amb l’empresari de Barcelona D. Andreu Casas per llogar-ne una parella. Però serà un any més tard, al 1904, quan el consistori, amb D. Antoni Planas i Franch com a batle, decideix recuperar la tradició pròpia i per lluir a les Fires i Festes de la ciutat n’encarregà una parella a l’obrador de ceràmica La Roqueta. Aquests, en Tòfol i na Bet-Maria, tal com foren batiats, segons les cròniques de l’època, representaven una parella de pagesos vestits elegantment. A partir d’aquí vàries generacions de gegants pagesos ciutadans han anat passant per Cort. Al 1973, quan Palma ja disposava d’una parella de pagesos, en Tòfol i na Francinaina, es decidí obrar-ne dos més per poder recórrer els carrers i acudir activament a les festes més significatives de la ciutat. Així s’encarregà a D. Mateu Forteza la construcció d’aquesta parella de xeremiers que representassin l’element indispensable de les festes de la nostra terra, la música de les xeremies, el tamborino i el flabiol. Formen colla amb una altra parella de gegants pagesos, en Tomeu i na Margalida, construïts al 1999. La colla forma part de l’Agrupació Gegantera de Catalunya, fet que facilita l’intercanvi d’experiències i sortides. Pau Tomàs Ramis

El nostre concurs

Entrega de premis
Dia 12 d’abril es va celebrar l’acte d’entrega de premis als guanyadors de El nostre concurs del mes de març. Com sempre els premis s’entregaren a la tercera planta de El Corte Inglés de les Avingudes. Els guanyadors varen esser: ■ Una videoconsola Game Cube: Natalia Velasco Arroyo. IES Alcúdia. ■ Una enciclopèdia Historia de España i una pista de velocitat: Serguei N. Pérez Pou. Col·legi Públic Establiments (Palma). ■ Una màquina de fotos i una pista de velocitat: Joan Toni Villalonga Morro. Col·legi Públic Ses Roques (Caimari). ■ Un lot de material escolar i una pista de velocitat: Ángela Campos Silva. Col·legi Públic Simó Ballester (Manacor). ■ Un joc per a PC i una pista de velocitat: Celia Suau Marí. Col·legi Públic Jafudà Cresques (Palma). Recordau que abans de les vacances publicàrem el concurs d’aquest mes i que les respostes ens han d’arribar abans de dia 5 de maig.
FOTO: M.BORRÁS

Si voleu posar-vos en contacte amb Diari de l’escola telefonau al 649 30 60 09 o enviau un missatge a diaridelescola@yahoo.es

Coordinació i realització: Biel Gomila, Guillem Fiol i Montserrat Cueto

Related Interests