LETNIK 2 ŠTEVILKA 3 POLETJE 2010

VRT
OPRAVILA RASTLINE OBLIKOVANJE

Čudovite češnje Koprive Kaj pa moda na vrtu Ljubite svoj trato

Chelsea Flower Show 2010

Novosti

vsebina

poletje 2010

8 5
5 Koprive
Se vam koprive še vedno dozdevajo kot nezaželen gost? Po tem članku boste najbrž morali spremeniti mnenje.

18
naslovnica

8 Cudovite cesnje
Se vam je zazdelo, da vam je v pomladnih mesecih nekaj manjka? Se vam je zdelo, da so drugi vrtovi precej bolj barviti? Potem na vašemu vrtu manjka cvetoča češnja.

14 Kaj pa moda na vrtu?
Ljudje se pogosto sprašujemo po modnih smernicah, tako v oblačenju, ličenju, friziranju, prehrani, pa celo pri izbiri rastlin za vrtove in oblikovanju vrtov.

^ ^

^

S čudovitimi kontrasti v zeleni se da popestriti tudi senca, ki jo pogosto poiščemo ob poletni pripeki. Foto: Matevž Likar

24

35

25
24 Slovenski vrt

37
35 Novosti
Predstavljamo vam nekaj novih smernic iz vrhunske vrtnarske razstave Chelsea Flower Show 2010.

Tam nekje, med najbolj mehko zaobljenimi griči Bele krajine, kot v pravljici uspeva prav neverjetno lep vrt.

25 Vrtna opravila
Kot zmerom imamo pripravljene koristne informacije, ki bodo olajšale delo ljubiteljem vrtnarjenja.

37 Lonci
Zanimiva ideja za vse letne čase, ki potrebuje le prekrasne liste.

Knjiga “Otroci in vrt”

Zagotovite si svojo že za v trgovini Svet čebulic.
http://www.svetcebulic.si

19,80 €

VRT

OPRAVILA RASTLINE OBLIKOVANJE

Spletna revija “Vrt” je namenjena vsem ljubiteljem okrasnega in okusnega vrta. Izhaja štirikrat letno in bralcem podaja številne nasvete za vrtna OPRAVILA, predstavlja najrazličnejše prekrasne RASTLINE in prinaša navdihe za OBLIKOVANJE vrtov s predstavitvijo znanih načrtovalcev vrtov. Na revijo se lahko naročite preko naročila na novice spletne strani “Okrasni vrt” (www. okrasnivrt.com) ali pa jo preberete na sami spletni strani, kjer se nahaja tudi arhiv. V kolikor imate vprašanja z zvezi z revijo ali bi želeli oglaševati v njej, nam prosim pišite na mail: info@okrasnivrt.com.

Matevž Likar

VRT

Kako uporabiti koprive
Se vam koprive še vedno dozdevajo kot nezaželen gost? Po tem članku boste najbrž morali spremeniti mnenje.
Pečejo in so invazivne – torej kje je njihova korist? Kopriva (Urtica dioica) je zelnata trajnica, ki je polan železa, kalcija in magnezija. Dodatna korist je tudi veliko dušika, ki se skriva v koprivah in ki koristi rastlinam, če koprive dodamo kompostu.

5

VRT

JUHA

Za osnovno juho potrebujete približno 200 g svežih koprivinih vršičkov. Naberite jih seveda z rokavicami. Skuhajte 450 g na kocke narezanega krompirja. Poganjke koprive poparite, jih odcedite in dodajte krompirju. Krompirju in koprivi dolijte liter jušne osnove in vse skupaj zmeljite s paličnim mešalnikom. Dodajte še nekaj smetane in začinit po okusu.

čaj

Poleg mineralov, koprivam pripisujejo tudi zdravilne učinke. Pomagala naj bi proti ekcemom, astmi, senenemu nahodu in bolečinam v mišicah. Najenostavneje koprivo uporabimo v obliki čaja. V ta namen liste prelijemo z vrelo vodo. Ko se čaj obarva nežno zeleno, liste odstranite, da čaj ne zagreni. Naravno aromo čaja lahko podkrepite z nekaj limone in sladkorja.

špinača

Koprivo lahko uporabimo tudi na povsem enak način kot liste špinače. Pravzaprav lahko vsak recept, ki vsebuje špinačo spremenimo in uporabimo koprivo. Za enostavno prilogo liste koprive samo poparite (5 min).

HRANILO

Pripravite z dušikom bogato hranilo, za katerega vam bodo hvaležne vse rastline. Koprive narežite in jih natlažite v veliko vedro. Poganjke prelijte z vodo in jih pustite namočene 3-4 tedne. Za zalivanje uporabite desetkratno redčitev.

6

VRT

NADOMESTNA
HRANA
S tem podnaslovom nismo mislili nas, temveč metulje. Koprive so priljubljena hrana gosenic različnih vrst metuljev. V kolikor boste imeli na vrtu nekaj kopriv, se bodo metuljo odločili za odlaganje jajčec raje na koprivo kot na kakšno izmed vam bolj ljubljenih rastlin. Podobno kot pri metuljih vam kopriva z veseljem priskoči na pomoč tudi v primeru, da imate težave z listnimi ušmi. Listne uši obožujejo mlade poganjke kopriv.

KOPRIVINO PIVO

Kaj je lahko narobe z osvežujočim pivom ob poletnem popoldnevu? Še bolje pa je, če si ga lahko naredite kar sami. Vse kar potrebujete je: 12 l vode, samokolnica polna mladih kopriv, sok ene limone in ene pomaranče, 1,5 kg sladkorja in kvasovke. Za pripravo piva vrelo vodo prelijte preko poganjkov koprive in pustite stati, dokler se voda ne ohladi. Tekočino precedite v lonec in dodajte sok limone in pomaranče. Dodajte še sladkor. Previdno segrejte – samo toliko, da se sladkor raztopi, nato pa pustite ohladiti do sobne temperature. Dodajte kvasovke in pustite mirovati za 2-3 dni. Potem odstranite peno na površini in previdno odtočite v steklenice.

Tekoče hranilo

Pri tem pazite, da ne prenesete tudi usedline. Pred uporabo pustite še stati nekaj dni.

Pospeševalec kompostiranja Nasekljane koprive so odličen dodatek za vaš kompost. Poganjki vsebujejo veliko dušika, ki je nujno potreben za razkroj rastlinske biomase z veliko ogljika (npr. vejice, listje, itd.). Podobno kot ostanko košenja, se lahko koprive razkrojijo v smrdečo sluz, če jih ne boste dobro premešali s preostalim kompostom. Korenin ne dodajajte na kompost, saj se vam lahko zgodi, da boste s presenečenjem spoznali, da vam sredi komposta rastejo nove koprive. 7

VRT

8

VRT

Češnjev cvet
Se vam je zazdelo, da vam je v pomladnih mesecih nekaj manjka? Se vam je zdelo, da so drugi vrtovi precej bolj barviti? Potem na vašemu vrtu manjka cvetoča češnja.
obena rastlina nam ne pričara pomladi z večjo pompoznostjo kot češnje. Pri tem ne mislim samo na drevesa z okusnimi sadeži, temveč tudi na okrasne češnje. Seveda imajo češnje pri tem nekaj prednosti pred ostalimi

N

pomladnimi rastlinami že zaradi njihove velikosti, saj lahko nekatere zrastejo tudi v 18 m visoka drevesa. Kljub navdušenju nad težko pričakovanimi prvimi cvetovi pa na vrtu najbolje začutimo, da je zime resnično konec, ko se 9

VRT
odprejo prvi popki češenj. Ne glede na to ali so ozke in visoke ali široke in povešave, njihovi poganjki so vsako pomlad prekriti z bleščeče svetlimi cvetovi bele in rožnate barve. Navdušenje nad češnjami ni nikjer bolj izrazito kot na Japonskem. Opazovanje njihovih cvetov je tam postalo socialni fenomen. Vsako leto se japonci zbirajo v parkih in vrtovih in opazujejo njihove cvetove, ki jih imenujejo »sakura«. Japonska meterološka agencija dnevno oddaja podatke o »sakura-zensen«, kar bi lahko prevedli kot cvetna fronta – odpiranje prvih cvetov, ki poteka od Okinave na jugu preko Tokia, do Hokkaida na severu. Ob cvetenju češenj se odvija tudi vsakoletni festival Hanami, ki je posvečen cvetočim češnjam.

Pogosti kultivarji
e glede na velikost vašega vrta, lahko najdete primerno češnjo, s katero ga boste polepšali. V kolikor imate na vrtu premalo prostora za košato drevo, poskusite z vitkim kultivarjem P. ‘Amanogawa’. Njegovi pokončni poganjki so spomladi prekriti z nežnimi rožnatimi cvetovi. Na vrtu z nekaj več prostora posadite češnjo ‘Taihaku’, ki je odlično drevo z velikimi enojnimi bleščeče belimi cvetovi. Ena izmed najpogostejših okrasnih češenj, ki jih lahko občudujemo na vrtovih in parkih je Prunus x yedoensis, ki je najverjetneje nastala s križanjem vrst P. speciosa in P. subhirtella. Rezultat je drevo s polnimi belimi cvetovi z nežnim rožnatim pridihom. Njena velikost je lahko precej raznolika in je močno odvisna od kvalitete tal. Še en pogost kultivar je ‘Kanzan’, ki spomladi odpre svoje prekrasne rožnate cvetove. Nekoliko drugačen pa je kultivar ‘Ukon’, ki bo zacvetel z limonasto-belimi cvetovi. V kolikor imate za češnjo prostor samo na terasi, izberite P. incisa ‘Kojo-no-mai’, ki je s svojo pritlikavo rastjo odlična izbira za lonce in korita. Prava posebnost je tudi pritlikava češnja P. pumila var depressa, ki nikoli ne zraste več kot 30 cm in je zato primerna kot pokrovnica. Za nestrpne pa je prava izbira kultivar P. subhirtella ‘Autumnalis Rosea’, ki nas bo že v zimskem času spominjalo na prelepe

N

10

Če imate na voljo le malo širine, posadite češnjo s stebričasto rastjo.

VRT

11

VRT
pomladne cvetove češenj.

Vzgoja okrasnih češenj
krasne češnje so zelo enostavne za vzgojo in niso izbirčne glede rastišča. Z izjemo prekomerno vlažnih in slabo odcednih tal bodo uspevale na vsakem rastišču. Kot okrasno vrtno drevo, lahko dosežejo približno 25 let. Pri čemer bodo češnje dalj časa uspevale, če jih posadite na rahlo alkalna tla. Proti koncu življenjske dobe pa bo živahnost rasti nekoliko uplahnila. Navadno se po propadu tega krasnega drevesa hitro odločimo za novo drevo, vendar je pri sajenju na isto mesto dobro preveriti vzrok propada. V kolikor je šlo za bolezen, je potrebno zamenjati zemljo v okolici koreninske grude oz. pri večjih drevesih, kjer to ni mogoče (ali vsaj smiselno), posaditi drevo na drugo lokacijo. Precej nevarno bolezen češenj povzroča gliva Chondrostereum purpureum. Gliva prodre v rastlino preko ran, zaradi česar je priporočljivo obrezovanje češenj izvesti poleti, ko je prisotnih manj glivnih spor. Sveže rane, ki so nastale na mestih odstranitve premažite, da preprečite dostop

O

▼Češnja P. incisa ‘Ukon’ zacveti z

nenavadno obarvanimi cvetovi limonastozelenkaste barve.

krošnjo. In če ljubite izrazito rožnate cvetove, je to prava češnja za vas.

▲ Sorta ‘Kanzan’ je s prekrasno oblikovano

12

VRT ◄ Že sredi zime nas
bo na cvetoče majske dneve spominjala češnja Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ sporam.

Za vsak letni čas
češnjami si lahko uredite gredo, ki bo z nekaj dodatki, lep okras vrta skozi celo leto. Za zimzeleno strukturo grede v ozadje posadite živo mejo iz lovorikovca, ki bo dobro uspevala tudi v senci večjih okrasnih češenj. V ozadje posadite še češnjo P. serrula, ki bo pozimi okrasila gredo s svojim prekrasnim rdečkastim lubjem. Nekoliko nižji predstavnik japonske češnje P. serrulata ‘Kanzan’ bo gredi priskrbel obilico barve, ko bo spomladi odprl svoje nežne rožnate cvetove, v jeseni pa obarval svoje listje v živo rdečo barvo. Na sončnem delu zasaditve posadite še nizko pokrovnico P. pumila var depressa, ki bo spomladi okrasila sprednji del grede s svojimi belimi cvetovi. Za dopolnitev zasaditve posadite še rododendrone, ki bodo češnjam sledili v cvetenju. Posadite kultivarje z belimi in rožnatimi cvetovi, ki bodo nadaljevali rožnato-belo tematiko češenj.

S

◄ V kolikor imate na vrtu prostor za

češnjo le na terasi, izberite češnjo P. incisa ‘Kojo-no-mai’, ki je odlična izbira za lonce in korita. To češnjo lahko vzgojite celo v bonsai.

13

VRT
Pleveli so žal nujno zlo vsakega vrta, saj s skrbno obdelavo tal in predpripravo za naše izbrane rastline, tla izboljšamo tudi za plevele.

Kako se lotimo trat
Med zelenimi listi travnih bilk se hitro razmnožijo ozko in širokolistni pleveli, ki lahko celo zadušijo bolj nežne bilke kvalitetnih vrst trav. Plevele sredi trate odstranite še preden poženejo cvetove in razširijo svoja semena. Pri tem poskusite odstraniti celotni koreninski sistem, saj nekateri trajni pleveli poženejo močne korene in korenike, iz katerih se ponovno namnožijo. V kolikor pletje nikakor ni za vsa, lahko uporabite tudi mešanico gnojila za trato in herbicida, vendar boste tako odstranili le širokolistni plevel.

Pazite kaj kupite
Pleveli prispejo na vaš vrt na številne možne načine. Eden izmed teh je tudi kot slepi

Hitri vodnik za vrt brez plevelov
Z junijem se začne nekoliko bolj umirjeno vzdušje poletnega obdobja. Grede so polne prekrasnih cvetov in dišav. Žal pa se med okrasnimi rastlinami in zelenjavo bohotijo tudi številni nepovabljeni gostje – pleveli.

Čez poletje bodite pozorni na hitro rastoče plevele, saj boste bolj uspešni pri njihovemu odstranjevanju, če se jih lotite še v fazi kalice.

14

VRT
Podobno kot na trati tudi tukaj poskusite odstraniti celoten koreninski sistem.

Poti in terase
Na poteh, ki so posute s kamenčki, lahko z rednim pletjem odstranite plevele, vendar jih s tem žal zavrete le začasno. Za trajnejšo rešitev uporabite zaščitno membrano, ki jo položite pod kamenjem. Pleveli bodo izkoristili vsako možnost za rast. Zadovoljni bodo tudi z razpokami oz. špranjami med tlakovci. Za odstranjevanje uporabite posebna rezila, ki jih najdete v vrtnarskih centrih. Po odstranjevanju lahko špranje tudi poškropite s herbicidi.

potniki z novimi rastlinami. Pred nakupom zato preglejte lonce z rastlinami, če so v njih prisotne samo želene rastline. V kolikor želite biti še posebej previdni, odstranite zgornji sloj substrata, preden rastlino posadite na gredo. Ta del substrata zavrzite ali pa ga odvržite na dno sadilne jame. Okrog rastline ne pozabite nanesti zastirke, ki bo zadrževala vlago in zatirala rast kalic plevelov.

so prednost tudi za nas, saj plevele lažje opazimo. Z rednim pletjem bomo preprečili, da bi se plevel preveč razbohotil. Za lažje odstranjevanje plevelov izberite nože za pletje na dolgih držalih.

Izkoreninite trajne plevele
Najbolj neprijetni za odstranjevanje so trajni pleveli, ki se zakoreninijo med grmovnicami in trajnicami, zaradi česar jih težko dosežemo in izkoreninimo. Številni med temi pleveli imajo močne korenine, ki se razširjajo pod površino tal.

Pletje
Pri odstranjevanju plevelov ne moremo mimo pletja. Nezaraščena tla so idealna za rast plevelov, hkrati pa

15

VRT

KAJ PA MODA NA VRTU?
Ljudje se pogosto sprašujemo po modnih smernicah, tako v oblačenju, ličenju, friziranju, prehrani, pa celo pri izbiri rastlin za vrtove in oblikovanju vrtov.
Besedilo: Jožica Golob-Klančič • Fotografije: Mojca Rehar Klančič V zadnjem času velikokrat poslušamo in beremo o vsakoletnih novih modnih trendih pri balkonskih zasaditvah in na gredah enoletnic. Tu bi človek še razumel težnje po pogostem spreminjanju barvnih in strukturnih kombinacij, saj zasaditve delamo vsako leto sproti. Pri zasajanju trajnih vrtnih rastlin, tako drevnin, kot tudi trajnic, pa o modnih smernicah vsako leto znova nikakor ne moremo govoriti. Si predstavljate, da je letos modna na primer lipa, naslednje leto pa breza? Kako bi na vrtu kolikor toliko odraslo drevo lahko čez noč zamenjali? Pri trajnicah zadeva sicer ni enaka, je pa precej podobna. Gredo trajnic oblikujemo in vključujemo v širši koncept vrta premišljeno in pri tem upoštevamo veliko različnih zahtev. Tako izbiramo rastline, primerne za dano rastišče in lego, nato se pri izbiri odločamo še glede na mnoge njihove lastnosti. Potem gredo negujemo leto ali dve, da se prav razraste in prav zaživi. Mnoge trajnice, ki imajo sicer zelo dolgo življensko dobo, pa pridejo do prave veljave šele po petih in več letih. Na učinek svojega dela moramo torej počakati in pri tem potrpežljivo spremljati razvoj posameznih 16 trajnic in grede v celoti. Oblikovanje posameznih vrtnih motivov in doseganje funkcionalnih učinkov vrta je torej dolgotrajen proces. Potem pa naj bi prišel nekdo in poizkušal diktirati modne spremembe? In drugo leto naše barvne in druge kombinacije ne bi bile

►Spodaj: Lep primer uporabe trajnic, ki ne more biti le modna muha. Desno: Razvoj okusa vrtnih oblikovalcev je seveda odvisen od vzorcev, ki so se jim vtisnili v spomin. Ta je iz londonskega botaničnega vrta.

VRT

več in? Ne, tega preprosto ni mogoče sprejeti! Je pa res, da se vrtovi s svojimi oblikovalskimi prijemi in s svojim rastlinjem skozi čas in prostor spreminjajo. Vendar ta proces teče počasi, zelo postopoma. Dandanes n.pr. težimo k bolj ekološkemu vrtnarjenju, kot pred desetletji. Izbiramo vedno bolj rastline, ki zahtevajo čim manj nege in nam puščajo več prostega časa, kljub temu, da želimo imeti vedno bolj urejene vrtove. Sodobni vrt tako ne zahteva več stalne asistence škropilnice, škarij in drugih pripomočkov, s katerimi so včasih skrbni gojitelji stalno krožili po vrtovih. In izbor rastlin za naše vrtove je zato bistveno drugačen od tistega izpred desetletij ali celo stoletij.

Kaj pa modne trajnice?
Nekateri govorijo, da so trajnice postale moda v naših vrtovih v zadnjih desetletjih,

17

VRT

Vse sadike so vzgojene v naši vrtnariji, v navadni vrtni zemlji in na prostem, zato so zelo trpežne in se na gredi lepo razrastejo. Izbirate lahko med preko 1000 vrstami in sortami trajnic.

‘American-Revolution’

‘Land of Cotton’

‘White Temptation’

‘Tahitian Isle’

Akcija za bralce spletne revije Vrt

˗20%

na izbrane sorte host

‘Queen’s Sprite’

Maslenica ‘American Revolution’ 6 € sedaj 4,8 € Maslenica ‘Land of Cotton’ 11 € sedaj 8,8 € Maslenica ‘Queen’s Sprite’ 6 € sedaj 4,8 € Maslenica ‘Royal Prestige’ 11 € sedaj 8,8 € Maslenica ‘Tahitian Isle’ 6 € sedaj 4,8 € Maslenica ‘White Temptation’ 11 € sedaj 8,8 € Popust lahko uveljavljate za sadike naročene za dostavo na dom ali ob obisku naše vrtnarije. Ne pozabite nam posredovati kode VRT, ki vam omogoča uveljavljati bonus. Akcija velja do 30. septembra 2010.

‘Royal Prestige’
18

Več informacij na http://www.trajnice.com ali po telefonu 05 307 88 10.

VRT

▲ Sanjsko lepe trajnice z Londonske razstave Chelsea Flower Schow, ki so takšne seveda lahko le
na razstavi. Na vrtu ne morejo biti tako brezhibne, so pa še vedno lahko čudovite.

pa pri tem pozabljajo, da so imele svoje mesto v mestnih in kmečkih vrtovih tudi pri nas že od nekdaj. Res pa je, da se vrtovi spreminjajo in v tem okviru tudi uporaba trajnic. Vsekakor je to proces in ne hipno dejanje. Ker se funkcija vrtov spreminja, se temu prilagaja tudi izbor rastlin za vrtove. Nekoč so vrtovi služili predvsem za pridelavo sadja in zelenjave za domače potrebe. In le posamezna okrasna drevesa, grmovnice in trajnice so v njem našle svoje mesto. Pa še za nekaj dišavnic in priročnih zdravilnih rastlin je bilo v vrtu prostora. Dandanes, ko vrtovi služijo predvsem za zmanjševanje posledic stresa in za tako

imenovano aktivno rekreacijo ob delu na prostem, so pridobile na veljavi tudi bolj ali manj barvite in stalno se spreminjajoče trajnice. Zasajene v grede različnih oblik in velikosti nam pač trajnice omogočajo sprostitev ob njihovi negi in estetski užitek ob pogledu nanje vsak prosti trenutek. Ob odhodu od doma ali ob prihodu domov nas že bežen pogled na urejen vrt z gredicami pomiri. Kadar pa imamo morda pol ure časa, je brkljanje med trajnicami sproščanje psihične napetosti. Morda zato ob stresnem načinu vsakdanjega življenja radi rečemo, da so trajnice moderne? Sicer pa se izbor trajnic za naše vrtove spreminja bolj

glede na razvoj našega znanja, kot pa zaradi mode same. Spoznavanje večjega števila različnih trajnic nam namreč odpira možnosti njihove uporabe. Tistega, kar ne poznamo, pač ne moremo zasajati! Do neznanega smo nezaupljivi in radi zamahnemo z roko, češ, to ni za nas. In če ne znamo pravih trajnic posaditi na pravo mesto, z njimi seveda tudi ne bo uspeha. Razočaranje ob urejanju vrta pa povzroča nove strese namesto, da bi delo na vrtu strese odpravljalo. Trajnice so sicer lahko izjemno hvaležne, vendar le, če poznamo njihove osnovne zahteve. Modna izbira trajnic je torej

19

VRT

tista izbira, s katero lahko oblikujemo takšne gredice, ki nam bodo ob čim manjšem naporu nudile čim več vsakdanjega zadovoljstva skozi čim daljše obdobje. Pri tem niso najpomembnejše posamezne barve, saj je trajnic tako veliko različnih, da z njimi lahko oblikujemo barvne kombinacije v neštetih možnih različicah, glede na okus posameznika pač.

Ali so trave moderne?
Tisti, ki so v komuniciranju z javnostjo glasni in prodorni, pravijo, da so okrasne trave postale moda na vrtu in v balkonskih zasaditvah. Prepričana sem, da so trave našle svoje mesto v vrtnih zasaditvah preprosto zato, ker se naš okus spreminja glede na večno potrebo po spremembah in še bolj glede na dejstvo, da potrebujemo nekaj časa, da si izoblikujemo prefinjen okus, ki ga uporaba trav v

20

vrtovih vsekakor zahteva. Začetnik v poznavanju vrtnih rastlin običajno opazi samo močne barve, vse drugo gre mimo njega. Ko smo pred skoraj dvema desetletjema poizkušali slovenskim ljubiteljem trajnic ponuditi tudi različne trave, je bil odziv bolj ali manj odbijajoč z obrazložitvijo, da trave ne morejo biti okrasne rastline, saj rastejo že itak kar divje vse povsod. Takšen odnos do rastlin iz narave kaže na potencirano željo, da bi v vrtovih morale rasti samo rastline, ki so nekaj posebnega in torej dosegljive le izbrancem. To pomeni, da izbor sloni na posameznih rastlinah, ne pa na oblikovanju vrta ali vsaj posamezne grede v celoti. Kreiranje z rastlinami je naslednja faza v razvoju našega celostnega pristopa k urejanju vrtov in seveda zahteva vrednotenje oblikovalskih komponent, rastlin torej, bolj poglobljeno

in od blizu. In trave so tipičen primer rastlinskih materialov z zelo velikim bogastvom oblik, vendar nekričečih barv. Trave sodijo med rastline, ki jih je treba opazovati, tako od blizu, kot od daleč, da bi prav dojeli njihovo lepoto, prefinjenost in velikokrat tudi nežnost. Šele potem jih sprejmemo za svoje, jih začnemo spoštovati in ceniti. Trave so torej kot vrtni elementi prodrli v našo zavest in dobile svoje mesto v oblikovanju vrtnih podob od pomladi do pomladi, saj so mnoge med njimi lepe in zanimive tudi pozimi. In prepričana sem, da bodo tu ostale še mnoga leta, pa ne glede na modo.

Nove (modne) sorte trajnic
Pri modi moramo biti previdni. Preveč modno je po navadi le kratkotrajno. Če to vzamemo v zakup, potem se le odločajmo za modno. Sicer pa

VRT

▲ Levo: Trave v vrtnem motivu dominirajo. Lahko pa so tudi le dopolnilo drugim rastlinam. Zgoraj: V

zelenjadnih vrtičkih so ‘modne’ solate močnih barv, tako je vsaj razbrati na nekaterih velikih evropskih vrtnarskih razstavah. Pa saj je modna tudi vzgoja zelenjave brez zemlje, sončne svetlobe in tudi brez okusa! Desno: Nenavadne in bizarne trave so zelo lepe na vodilni vrtnarski razstavi v Londonu (Chelsea Flower Show), vendar je njihova lepota v vrtu kratkega veka.

vrtne rastline velja ocenjevati z drugačnimi vatli. Moda pride in gre. Dobre sorte trajnic pa se obdržijo tudi, ko mine prvi val navdušenja. Tisto, kar pravijo, da je modno, velikokrat niti ni tako dobro, kot na prvi pogled deluje. Zato je merilo kvalitete posameznih sort trajnic pravzaprav njihova čim večja razširjenost, splošna uporaba in trajen obstoj skozi daljše obdobje. Za takšne radi rečemo: dobra stara sorta. Že desetletja spremljam vrtnarske razstave po Evropi in spremljam dogajanja na področju načrtovanja javnih zelenih površin in vrtov doma in v svetu in moram reči, da se železni repertoar rastlin ne spreminja prav veliko. Saj prihajajo nove in nove sorte trajnic, današnji prav

enostavno tudi v Slovenijo, vendar se za res uporabne med njimi izkaže bore malo. Je pa ob tem seveda tudi res, da se sortiment pri nas gojenih in seveda tudi cenjenih trajnic iz leta v leto povečuje. Vendar večinoma na račun vrst, ki rastejo pri nas ali kje drugje v naravi ali so jih vzgojili gojitelji novih sort in jih skozi daljši čas tudi že preizkušali. Izmed tistih sort, ki so bile vzgojene v zadnjem času in jih marsikdo oglašuje kot zadnjo modo, pa bo zelo verjetno čez desetletja ostalo le manjši del. Marsikakšna vrtna lepotica se tako pojavi kot meteor in seveda v zelo kratkem času tudi izgine. Kako tudi ne bi, ko pa se največkrat izkaže, da ima poleg čudovite lepote tudi katero od slabih

lastnosti. Morda je pretirano občutljiva na rastlinske bolezni, ali ima tako natančno definirane potrebe po hrani, vodi ali čim drugim, da ji v normalnem vrtu ni mogoče dovolj dobro postreči, da bi sploh preživela. Veliko je tudi takšnih, za katere se izkaže, da so še premalo preizkušene na odpornost na nekoliko hujši zimski mraz, čeprav so deklarirane kot vrtne trajnice. Druge so bolj ekspanzivne, kot smo pričakovali ali jih je možno razmnožiti le z veliko težavo in s posebnimi metodami. Skratka, z novitetami moramo biti previdni in od njih ne pričakovati preveč, da ne bo razočaranje preveliko.

21

VRT

22

VRT

VRT ANE JELENC

Slovenski vrt

Tam nekje, med najbolj mehko zaobljenimi griči Bele krajine, kot v pravljici uspeva prav neverjetno lep vrt.

23

VRT

24

VRT

Matic Sever

besedilo in fotografije

rastline, vrtno okrasje, tlake, lepe plotove,… tam je drug svet, svet, ki ga čuteči zaznajo takoj, energijo, ki se pomešana s čustvi in razvija v edinstveno melodijo življenjske estetike.

Na vrtu Ane Jelenc ne gre le za

Sprehod skozi vrt
Vrt Ane Jelenc je zelo poseben, saj ji je pri kreaciji le-tega uspelo prisluhniti tako pokrajini oz. okolju, upoštevati osnovna estetska merila pri tovrstnem oblikovanju in vdahniti dušo ter svojstven pečat. Začetki so bili skromni, saj so zasaditve ustvarjale le podarjene in doma vzgojene rastline. Lastnica pravi, da gre za zelo »navadne« rožice, a ravno odsotnost bolj eksotičnih, novejših sort in vrst je ta vrt obvarovala pred morebitnim kičem ali »tujim« izgledom. Okoli zatravljenih površin se v organsko oblikovanih gredicah prepleta množica trajnic, ki skrbijo za zanimiv izgled tekom cele sezone. 25

VRT
Pogosta suša v tem delu Slovenije je narekovala le uporabo najbolj trpežnih rastlin. Zasaditve dajejo videz atraktivne preprostosti, ki je vidna na le redko katerem vrtu. Opisane gredice obdajajo del vrta, ki se nahaja neposredno okoli hiše, za živo mejo, skozi katero so obiskovalcu na voljo trije prehodi obdani z vrtnicami in cvetočimi grmovnicami, pa se odpre še neodkrit svet presenečenj. Levi prehod vas popelje na ravno, barvito alejo trajnic, kjer mozaik sestavljajo predvsem stare kmečke rastline. Desni prehod popelje do sadovnjaka in majhnega rastlinjaka za vzgojo sadik zelenjave, zelišč in drugih rastlin. Na sredini pa pod zelenim lokom in skozi lesena vratca vstopimo na zelo lično urejen formalen garteljc. Slednji je razdeljen na štiri ploskve s središčno okroglo gredico, kjer je do letos rasla čudovita stebelna vrtnica. Čeprav so rastline večinoma najbolj opazen element, se jim v tem primeru ob bok skoraj enakovredno postavljajo različni predmeti, kot je skrbno izbrano vrtno okrasje in rustikalno vrtno pohištvo, ki nastaja pod rokami Aninega moža Marjana. Na lesenih stolih in klopeh obiskovalec hitro z mislimi zapluje med oblake ali proti travnikom in gozdovom, ki so vidni skoraj

26

VRT

27

VRT

28

VRT
z vsakega dela. Ne le, da je vrt ravno prav zaprt in odprt hkrati, mnogo je takih zasaditev, ki vrt navidezno podaljšujejo v okoliško pokrajino in ga tako vizualno močno povečajo.

Za vsak letni čas
Pomlad se prične s cvetočimi skupinami narcis, zvezdasto magnolijo in rdečelistno slivo, pod krošnjo katere se bohotijo azurno modre torilnice. Pozna pomlad in zgodnje poletje kipita od bujnosti volčjega boba, krvomočnic, nageljčkov, marjet, mačje mete, potonik, perunik, orlic, plahtice in še številnih drugih. Poletje je prežeto z barvami liatrisa, kozmosa, metuljnikov, bodoglavcev, vrtnic ter zvončnika, ki jesensko serenado cvetočih hermelik in jesenskih aster poživi z zlato rumenim listjem.

Slovenski biser
Ta biser slovenske hortikulture bi nam moral predstavljati zgled. Je lep primer, kako se da razvijati pristno slovensko vrtno zapuščino v povsem sodobne, trajnostno naravnane in vendar individualne stvaritve. Taki vrtovi ne kazijo bogastva, ki so nam ga zapustili naši predniki in s katerim nas je obdarila narava, pač pa ga negujejo, dopolnjujejo in razvijajo s posluhom ter vrednotami.

29

VRT

POSEBNA PONUDBA ZA NAŠE BRALCE
Trajnice carniola
Za celotno izbiro rastlin obiščite našo spletno trgovino: www.trajnice-carniola.com
Ob naročilu dopišite kodo “revija vrt” in priznali vam bomo omenjeni popust.

-5%

Anemone hybr. ‘Margarete’

Naročite na: info@trajnice-carniola.com tel.: 030-382-050 koda: REVIJA VRT

V soboto, 26.6.2010 vas vabimo na DAN VODNIH RASTLIN, ki bo trajal od 9.00 do 15.00. Poleg svetovanja strokovnajak za vodne motive in tovrstne rastline vam bomo nudili tudi 10% popust pri nakupu katerihkoli trajnic.
Echinacea Razzmatazz

Hosta fortunei ‘Whirlwind’ 30

Hosta ‘Paul’s Glory’

Anemanthele lessoniana

VRT

vrtna Opravila
Vzgojite čudovite lilije
Z nežnim pozibavanjem pokončnih poganjkov, barvitimi cvetovi in omamnimi dišavami, so lilije enkraten dodatek vsakega vrta.

Sajenje
Čebulice lilij lahko posadimo že sredi pomladi – marca in aprila. Najbolje je lilije za začetek posamezno posaditi v lonce 10-12 cm premera. Pri tem ni pomembno kakšen substrat uporabimo. Za zgodnjejše cvetenje postavite lonce v neogrevan rastlinjak ali drug svetel hladen prostor. Seveda lahko čebulice posadite tudi neposredno na gredo. Višje lilije so odlične za ozadje, kjer se bodo s svojimi visokimi poganjki dvigovale nad rastlinami v ospredju grede. Odlično se podajo tudi ob zidove in ograje. Vse lilije bodo najbolje uspevale na sončnem rastišču ali v svetli senci. Poskrbite tudi, da tla ne

zadržujejo preveč vlage, saj lilije ne marajo prevlažnih tal. Za izboljšanje kvalitete tal, jih pred sajenjem dobro prekopljite in jim dodajte grobega peska. Čebulice posadite na 15-20 cm globine. Tudi med posameznimi čebulicami pustite približno toliko prostora. Za lepši učinek čebulice posadite v majhne skupine iz treh ali petih čebulic.

Nega
Lilije, ki ste jih posadili v lonce potrebujejo precej več vode kot njihove sorodnice na gredi. Ne pozabite jih redno zalivati. Lahko pa si omislite tudi kapljični sistem, ki bo to delo opravil namesto vas. Navadno so stebla lilij dovolj

močna, da nosijo velike cvetove. Kljub temu pa jih je na vetrovnih rastiščih priporočljivo podpreti s količki. Redno preglejujte rastline za prisotnost lilijevke, ki lahko povsem obžre vaše lilije. Rdečkaste odrasle hrošče boste hitro opazili in jih enostavno odstranili z roko. Ne pozabi pa preveriti tudi prisotnosti jajčec. Enkrast tedensko lilije pognojite s popolnim mineralnim gnojilom. Po cvetenju v celoti odstranite odcvetele cvetove. S tem boste preprečili tvorbo plodov. Rastlina bo tako namesto v plodove, energijo vlagala v čebulico, kar pomeni bujnejše cvetove v prihodnjem letu.

31

VRT

Spletna trgovina

Svet čebulic
www.svetcebulic.si

Naša ponudba
V spletni trgovini “Svet čebulic” imate na voljo izredno pestro izbiro okrasnih čebulnic in gomoljnic. Vse do konec novembra so na voljo številne vrste spomladi cvetočih čebulnic, vse do pomladi pa lahko izbirate tudi med številnimi sortami vitezovih zvezd. V januarju 2011 pa bomo ponovno odprli sezono poleti cvetočih čebulnic in gomoljnic.

Akcije
Za vse ljubitelje okrasnih čebulnic smo v pomladno-poletnem času pripravili tudi številne ugodnosti: Mesec junij 2010 junij 2010 avgust 2010 september 2009 Artikli v akciji jesenski podleski spomladi cvetoče perunike narcise žafrani

Nagradne igre
Skozi leto pa številne kupce okrasnih čebulnic nagrajujemo tudi z lepimi nagradami v obliki čebulic ali darilnih kuponov. Za več informacij preberite vse o naši nagradni igri na spletni strani:
www.svetcebulic.si/nagradna_igra.php

32

VRT

Nega trate
Ljubite svojo trato in nagrajeni boste z edinstveno zeleno preprogo. Nobena površina se ne zlije z gredo tako lepo kot negovana trata. Problem pa je v tem, da veliko trat ne zasluži tega naziva, saj so sestavljene iz grobih trav, plevelov in zaplat gole zemlje.
Kako do krasne trate?
Trato sestavljajo travne bilke, ki pa se med seboj presenetljivo razlikujejo. Bolj kot je trata negovana, bolj nežni bodo lističi trav. Prvo opravilo, ki pomembno vpliva na kakovost trate je košnja. S košnjo spodbudimo rast novih lističev in hkrati zavremo rast bolj grobih vrst trav. Zgodaj spomladi bo dovolj, da travo pokosite le enkrat tedensko, medtem ko bo ob aktivni rasti kasneje v sezoni potrebno kositi tudi večkrat na teden. Pomembna je tudi kvalitetna prehrana travnih bilk. S košnjo se odstranjuje liste, ki vsebujejo veliko hranil. Izgubljena hranila je sedaj potrebno nadomestiti. To storite z rednim gnojenjem. Najpomembnejše je gnojenje pomladno gnojenje z mineralnim gnojilom, ki naj vsebuje veliko dušika. Spomladansko gnojenje lahko združite tudi z zatiranjem

plevelov v trati in uporabite mešanico gnojila in herbicida. Jeseni za gnojenje uporabimo jesensko gnojilo, ki vsebuje manj dušika in tako ne vzpodbudi nove rasti, temveč bilke pripravi na prezimitev. Nasprotno s prepričanjem pa zalivanje ni zelo pomembno za trato. Trava ima izredno plitve korenine, kar sicer pomeni, da bo ob suši hitro porumenela, vendar bo ob prvem dežju tudi zelo hitro ponovno ozelenela. Izjema so seveda mlade trate, ki jih morate zalivati.

pripravke, ki pa mah samo uničijo, ne pa tudi odstranijo. Zato je bolj priporočljiva uporaba prezračevalnikov, ki bodo poleg odmrlega materiala travnih bilk odstranili tudi mah.

Problemi
Med trato se seveda razraščajo tudi rastline, ki si jih tam ne želimo. Plevele morate redno odstranjevati iz trate. V kolikor ste se odločili za “zeleno” vrtnarjenje boste morali to delati ročno, v nasprotnem primeru pa lahko enkrat letno uporabite kombinacijo gnojila in herbicida. Poleg plevelov pa se med travnimi bilkami lahko razrašča tudi mah. Mah raste povsod, kjer najde pripravno rastišče predvsem na vlažni in senčni legi. Za njegovo odstranjevanje lahko uporabite kemične 33

VRT

Novosti in zanimivosti

CHELSEA FLOWER SHOW 2010
Vroče/Hladno
Kot vsako leto se na vrtnarski razstavi Chelsea Flower Show predstavlja nekatere nove trende za tekoče vrtnarsko leto.

Spodbujanje biodiverzitete Polena kot okras Breze, mlečki, praproti, osati

Skrivna mesta Vzgoji lastno

Rjasto oranžne barve
Rjasto oranžne barve so svež nov barvni odtenek, ki se je pojavil na letošnji razstavi. Najpogosteje so oblikovalci uporabili bronasto obarvane cvetove perunik. Dodatno pa bile barve podkrepljene z rjastimi materiali, bronom in lesom.

Velike vrtne strukture Prevladujoči gradbeni elementi

34

VRT

Obrezovanje
Povsod v razstavnih vrtovih so letos kraljevale obrezane oblike pušpana in drugih grmovnic. Med najlepšimi primeri je ta oblačasta stvaritev, ki sicer izvira iz Japonske, vidimi pa jo lahko v številnih stilsko zelo različnih vrtov. Dodatna prednost takšnih oblik je tudi, da jih zlahka vzdržujemo na velikosti primerni tudi za majhen vrt.

Naravne zasaditve
Zasaditve, ki spominjajo na nepokošene travnike in jih sestavljajo velike količine nežnih cvetlic z majhnimi cvetovi in okrasne trave, so ena izmed ključnih zasaditev tega leta. Pri tem so takšne kombinacije odlične tudi za zakrivanje oz. mehčanje robov gradbenih elementov vrta.

35

VRT

zasaditev
Uporabili smo:
1x drevesasta fuksija s temnimi cvetovi 2x surfinija s temnimi cvetovi 2x temnolisto perjanko 4x verbena z rožnatimi cvetovi 3x pelargonija enake barve kot verbena

sezone
Za zasaditev smo uporabili lonec 60 cm premera. Osredje zasaditve predstavlja drevesasta fuksija, ki se dviguje nad lonec. Perjanka in surfinija bosta poskrbela za barvitost pod fuksijo, medtem ko bosta verbena in povešava pelargonija zakrili robove lonca.

surfinija

drevesasta fuksija

36 pelargonija

Pennisetum glaucum ‘Purple Majesty’

Se vidimo ponovno jeseni.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful