Wanville @ wanvilletech.blogspot.com CARA-CARA FORMAT PC/LAPTOP DENGAN WINDOWS VISTA/7 1.

Langkah pertama yang perlu anda lakukan adalah memastikan bahawa semua data-data (Documents/Pictures/Music/Videos/etc) telah pun di backup (pindah) ke External Hard Disk (storan luaran) atau pun burn (menyalin kekal) ke dalam DVD Writer (DVD kosong). 2. Setelah semua data di backup, anda perlu pastikan yang anda mempunyai DVD Installer Windows 7 (Ultimate/Home Premium/Professional/etc). 3. Selalunya anda mempunyai 3 partition hard disk (bahagian cakera storan) yang terdapat dalam PC/Laptop. Contohnya saiz hard disk anda ialah 120/160/250/320/400/500/etc GB yang mana anda telah memecahkan kepada 3 bahagian kecil seperti 120GB dibahagikan beberapa saiz yang kecil (C: 40, D: 40, E: 40) GB . (Notes: C/D/E merujuk kepada Drive Letter hard disk anda yang terdapat dalam Windows Explorer (Computer/My Computer) di start menu.

4. Terdapat 2 cara untuk format PC/Laptop, sama ada format bersih (Clean Installation) atau format 1 partition sahaja iaitu OS anda (Overwrite OS Partition) seperti di C. (Notes: Operating System (OS) adalah sistem pengoperasian yang anda guna seperti Windows XP/Vista/7/etc).

1

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com 5. Anda juga boleh tidak format 2 hard disk yang lain (D dan E) jika inginkan format OS di C. Partition D dan E merupakan data anda.

6. Contoh yang saya gunakan ini adalah format penuh (Clean Installation) Windows 7 untuk seluruh hard disk (120GB) dengan menggunakan Microsoft Virtual PC. Anda tak perlu risau, simulasi ini sama seperti keadaan ketika format real PC/laptop anda. 7. Mula-mula masukkan DVD Windows 7 ke cakera DVD anda. Seterusnya restart PC/Laptop anda kemudian tunggu beberapa minit untuk DVD itu loading Windows 7. 8. Sekiranya anda melihat paparan “Press any key to continue…” pada skrin PC/Laptop anda ketika sedang boot (loading DVD), anda mestilah menekan mana-mana keypad (seperti Space) dan

2

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com tunggu seketika Windows 7 DVD sedang dibaca.

9. Sekiranya PC/Laptop anda tidak dapat loading Windows 7 setelah restart, anda boleh menekan F12 pada keypad anda untuk memilih booting DVD first (Manual) atau F2 untuk masuk kedalam BIOS (Basic Input Operating System) sekiranya anda mahukan boot secara automatic melalui Cakera DVD anda (Autimatic loading if detected any Windows Installation DVD running) anda dan pergi ke ….. 10. Setelah itu, tekan F10 untuk simpan (Save) pertukaran (Configuration) BIOS anda. PC/Laptop anda akan secara automatik restart semula dan tunggu seperti cara 8.

3

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com 11. Selepas Windows 7 loading files. Ia akan memulakan Windows Starting.

4

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com 12. Tunggu seketika kemudian anda akan melihat skrin permulaan installation.

5

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com 13. Biarkan Default Language English sekiranay anda memilih bahasa inggeris dan input keyboard anda US dan tekan Next untuk langkah seterusnya.

14. Anda akan melihat 3 bahagian iaitu Install now untuk memasang Windows 7 pada hard disk anda, What to know… untuk panduan anda, dan Repair your computer untuk membaiki computer anda ketika tidak dapat boot setelah memasang Windows 7.

6

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com 15. Tekan Install now untuk memasang Windows 7 sekarang. Tunggu beberapa saat.

16. Anda sekarang perlulah memilih versi Window 7 yang anda mahukan. Sesetengah Windows 7 DVD Installer tiada pilihan versi. Automatik Windows 7 Ultimate atau sebagainya. Saya memilih

7

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com Window 7 Starter. Anda pula?

8

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com 17. Tekan Next dan anda perlu menyetujui perjanjian lesen dengan Microsoft untuk meneruskan pemasangan Windows 7.

18. Anda kemudian perlu memilih salah satu daripada 2 pilihan yang ada samaada Upgrade atau Custom. Anda tak perlu pilih Upgrade Installation, tekan Custom dan Next. (Notes: Upgrade hanya sekiranya anda telah memasang Windows 7 versi starter dan memasang versi Ultimate

9

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com yang baru).

19. Seterusnya, anda harus memilih lokasi pemasangan Windows 7. NOTES: Windows 7 akan mencipta 100 MB hard disk baru sekiranya anda memasangnya untuk System Reserved. Tekan

10

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com OK. NOTES: Sekiranya anda memasang Windows Vista, tiada System Reserved dicipta.

11

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com 20. Klik pada Partition 2 untuk memasang Windows 7. NOTES: Pastikan saiz hard disk mencukupi.

21. Butang Format hanya digunakan sekiranya anda mahu menyahpasangkan Windows 7 semula. Untuk mencipta semula saiz partition, anda bolehlah tekan butang Delete pada semua partition dan tekan butang New untuk mencipta semula.

12

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com 22. Seterusnya, tunggu dan lihat.

23. Setelah itu, Windows 7 akan Restart buat kali pertama.

13

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com

24. Sekiranya anda melihat pada skrin PC anda “Press any key…” jangan tekan apa-apa key lagi kerana Windows akan meneruskan proses install. Jika anda berbuat demikian, anda akan ke langkah permulaan tadi. Tunggu beberapa saat.

14

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com

15

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com

16

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com

17

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com

18

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com

25. Taip nama anda dan tekan Next.

19

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com

26. Taip Password.

20

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com

27. Sekiranya anda diminta untuk memasukkan key Windows 7, jangan masukkan dan buang tanda pada kotak “Automatically…”.

21

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com

28. Tekan Use Recommended Setting.

22

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com

29. Setkan masa dan tarikh.

23

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com

30. Tekan Public Network.

24

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com

25

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com

26

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com

27

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com

28

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com

29

Wanville @ wanvilletech.blogspot.com

31. Habis. Tahniah! Anda baru sahaja memasang operating system paling cantik dari Microsoft.

30

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful