You are on page 1of 19

Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative

PARDOSELI ARDOSELI INDUSTRIALE
Pardoselile industriale reprezinta un element de o deosebita importanta in intreprinderi. Zonele in care se proceseaza materiale, se depoziteaza materii prime sau produse finite trebuie sa aiba o rezistenta foarte buna la stresul mecanic (vibratii, transport si manipulare), manip termic si chimic. Pardoseli Elicopterizate Pardoselile industriale din beton elicopterizat (superfinisat mecanic) castiga teren pe piata romaneasca. Acestea reprezinta o solutie moderna pentru pardoseli, ideale pentru : hale industriale, centre logistice, ateliere de productie, centre comerciale, fabrici, uzine, parcari, statii de benzina, muzee, piete, spatii de trafic intens si cu solicitari mari. Pardoselile elicopterizate din beton pot fi cu strat de uzura (foarte dure, cu proprietati mecanice e deosebite) si fara strat de uzura (cu rezistenta data de calitatea betonului folosit). In ambele cazuri este indicat a se folosi beton de calitate superioara (de preferat eferat peste, sau cel putin, C20/25). C Exista un fel de beton elicopterizat care se poate folosi folosi si ca si element estetic deosebit, si anume betonul superfinisat. Acesta se poate usor realiza in culori diferite sau chiar combinatii originale de culori, devenind la final o pardoseala pardosea ce imita foarte bine marmura. Sunt utilizate la suprafete interioare inte si exterioare. Se obtin suprafete netede, colorate, anti-praf, anti praf, rezistente la solicitari mecanice si frecare. Procedeul tehnic consta in aplicarea si inglobarea pe betonul proaspat, prin elicopterizare, a materialului de imbibare imbiba (intaritor de suprafata sau quart) q avand in compozitie cimenturi de inalta clasa, agregat cuartos de mare duritate, aditivi pentru betoane.

Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor, anul I , gr. 2

1

inainte de intarirea tarirea betonului. . gr. semi-finisat. In functie de utilizarile ulterioare vor fi stabilite stab si cantitatile altor componente compone si anume. Se poate obtine ob un finisaj driscuit. Rezulta o platforma de beton monolitica. 2 2 . velarea betonului se aplica un strat de cuart care se Dupa turnarea si nivelarea incorporeaza orporeaza in betonul proaspat sistematic sistematic si cu multa rabdare. Acesta contine toate operatiile . Cantitatile de apa. rezistenta si aspectuoasa. daca nu din coloranti. Intregul proces de realizare a unei pardoseli industriale din beton elicopterizat (superfinisat mecanic) mecanic) dureaza aproximatix 36-48 3 ore. Daca se doreste o culoare anume se poate obtine din cuart. ciment. Dupa uscare betonul este supus unui proces de la care si-a si a obtinut si numele de beton elicopterizat. anul I . ciment. industriale Cat costa un astfel de produs? Pretul mediu este aproximativ mativ 4 Euro/mp. cuart. fibra de polipropilena. extrem de durabila.Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative Cum il fabricam? Compozitia betonului folosit este standardizata dupa niste parametrii pa bine stabiliti. incepand de la turnarea betonul din autobetoniera la finalizarea lucrarii. semi finisat sau super-finisat. Ce avantaje va aduce betonul elicopterizat? elicopterizat Aceeasi rezistenta mecanica prezenta pe toata suprafata betonului. fibra metalica si altele. aditivi sunt controlate. care ajuta sa nu apara microfisurile. gri sau colorat. nu exista puncte slabe Strat de uzura dur pentru rezistenta marita impotriva fisurilor Se poate aplica pe suprafete mari. Cu ajutorul utilajelor numite elicoptere betonul se finiseaza pana la obtinerea obtinerea finisarii dorite. Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor.

2 3 . Pregatirea suprafetei de lucru 2. Turnarea betonului Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor. anul I . gr.Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative Intregul proces tehnologic se poate rezuma la 5 pasi esentiali : 1.

gr. care se niveleaza pe longrine cu inaltimea egala cu grosimea stratului de uzura care de regula are pana la 10mm. grosimea stratului de uzura fiind aproximativ 2-3 2 mm. Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor.Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative 3. anul I . acest sistem fiind folosit la pardoselile cu trafic foarte intens. Aplicarea stratului de uzura Pentru aplicarea stratului de uzura se pot folosi doua metode diferite si anume: Metoda uscat pe umed prin presarare cu caruciorul in doua straturi succesive pe betonul proaspat. 2 4 . Metoda umed pe umed sub forma de pasta uniform omogenizata.

Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative 4. cu aspect sticlos. anul I . Finisare mecanizata Dupa aplicarea si impregnarea stratului de uzura urmeaza finisarea mecanizata a pardoselii industriale care se face cu elicoptere duble sau simple dar si manual in zonele in care accesul mecanizat este imposibil. fine. lucioase. ticlos. gr. 2 5 . Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor. Aceasta operatiune se repeta periodic la anumite intervale de timp pana la obtinerea unei suprafete dure.

an Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor. ajutand la evitarea fisurilor de contractie ce pot sa apara in pardoseala. Impermeabilizarea-sigilarea Impermeabilizarea pardoselii Pardoselele industriale din beton armat trebuiesc sa fie protejate de pierderea umiditatii imediat ce este posibil.Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative 5. pardosea Suprafata se trateaza uniform cu un sigilant sau antievaporant. Protejarea impotriva evaporarii apei este necesara doarece aceasta protectie ajuta pardoseala finala sa aibe o rezistenta mai ridicata la uzura. gr. anul I . 2 6 . adica dupa finisare. iar contractiile pardoselii sunt mai lente.

Qualitop Millenium poate fi aplicat pe un beton proaspãt sub formã de pulbere uscatã sau pastã.ro) ( ) gasim la produse: intaritori de suprafata (quart) dupa cum urmeaza: RINOL QUALITOP MILLENIUMMILLE Întãritor pentru pardoseli cu trafic intens Descrierea produsului Qualitop Millenium este un întãritor sintetic cu cernere uscatã.Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative RINOL este o companie care produce material pentru pardoseli și aplicã pardoseli industriale. gr. 2 7 . Conform cataloagelor online (www. ciment și aditivi speciali. anul I . Paleta de culori Avantaje • Scut de înaltã performanțã împotriva uzurii • Rezistențã excelentã la șoc • Anti-praf • Anti-ruginã —suprafața nu necesitã tratament special Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor.rinol. Qualitop Millenium este compus din agregate foarte dure.

Qualitop Millenium trebuie sã fie aplicat pe beton de îndatã ce acesta va putea susține greutatea unui om.5cm3 / 50 cm2 Instrucțiuni de utilizareange utilizare Întãritor de podea premixat. Aplicarea Qualitop Mileniu Qualitop Millennium este aplicat pe beton proaspãt turnat ca o pulbere uscatã sau ca o pastã. Atunci când se aplicã cu ajutorul unui distribuitor mecanic o singurã aplicare este suficientã. gr. Qualitop Millennium poate fi aplicat pe beton proaspãt turnat sub formã de pulbere uscatã sau ca o pastã. la o ratã de 2 panã nã la 3. Qualitop Millennium este format din agregate foarte dure. dupã 4-12 4 12 ore. utilizat în fabricarea pardoselilor din beton. la o ratã de la 8 la 12 kg/m2. Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor. Pregãtirea Suprafețele mari de beton trebuie nivelate cu Laser Screed. în funcție de condițiile meteorologice. anul I . • Pulbere uscatã . . Pentru suprafețele mici se utilizeazã o greblã și un îndreptar de mânã pentru a obține o suprafațã adecvatã.Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative Detalii tehnice Qualitop Millenium satisface normele EN 13813. Acest lucru va fi posibil. Folosind un distribuitor mecanic de imprãștiat. Rezistența ța la compresiune: EN 13892-2 Rezistența ța la încovoiere: EN 13892-2 Rezistența ța la abraziune: EN 13892-3 ≥ 80 N/mm2 ≥ 10 N/mm2 ≤ 1.5 kg/m2.Pentru rezultate optime pulverizarea trebuie efectuatã în douã etape atunci când este aplicatã manual. Qualitop Millenium trebuie distribuit uniform pe suprafațã.în cazul aplicãrii manuale primul strat de Qualitop Millenium trebuie distribuit uniform pe suprafațã. 2 8 . ciment și aditivi speciali.

Un sac de 25 kg Qualitop Millenium este amestecat cu 3 sau 3. Aplicarea Roc Cure • Dupã ce operațiunea de finisare este completã trebuie aplicat imediat agentul de întãrire. . Acesta se aplicã cu ajutorul unui aparat de pulverizare la presiune uniformã pe întreaga suprafațã. se trece imediat la a doua dispersare.Dupã ce al doilea strat absoarbe umezeala.Dupã aceastã primã finisare. anul I . . Pentru a obține o pardosea netedã trebuie utilizat elicopterul industrial.Qualitop Millenium trebuie sã fie apoi întins folosind mistria pentru margini și colțuri și elicopterul industrial pe suprafața principalã pentru a obține o suprafațã netedã. gr.Odatã ce aceastã aplicare a Qualitop Millenium a absorbit toatã umiditatea. finisare. Qualitop Millenium se imprãștie din nou. cu ajutorul unei mistrii. Trafic pietonal 7 zile Trafic ușor 14 zile Trafic greu 28 zile Acoperire Întãritorul de suprafețe Qualitop Millenium trebuie aplicat la o densitate: • între 4 și 7 kg/m2 pentru metoda pulverizãrii • între 8 și 12 kg/m2 cu distribuitorul mecanic • 12 kg/m2 pentru pastã Agentul de întãrire Roc Cure trebuie aplicat cu o ratã de 100 g/m2.3. Igienã și sãnãtate Se recomandã purtarea unei mãști de praf și mãnuși. suprafața Qualitop Millenium se prelucreazã cu ajutorul unui finisor mecanic. • Pastã . folosindu-se folosindu 2 . 2 9 .5 kg/m2.Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative . • Este esențial ca procesul de întãrire sã fie avansat înainte ca podeaua sã fie datã în folosințã. VEZI VIDEO! VIDEO Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor. acesta trebuie sã fie intins folosind mistria pentru margini și colțuri. . . la o ratã de 100 g/m2. În colțuri și la margini se finiseazã manual.5 litri de apã cu un mixer pentru mortar pânã la formarea unei paste omogene.Pasta este apoi turnatã pe suprafața de beton la o ratã minimã de 12 kg/m2 și se niveleazã la grosimea necesarã. iar pentru suprafața principalã elicopterul industrial.

Elicopter finisat beton ELICOPTER SIMPLU MS 4-90H 4 TECHNIK Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor. 2 10 .Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative Scule si Utilaje necesare procesului tehnologic: - Utilaj de imprastiat cuart (Tremix topping TV830) . anul I . gr.

2 11 . gr. anul I .Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative Elicopter dublu Elicopter de margini Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor.

anul I .Mistrie (fisare beton colturi) Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor. gr.Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative .Atomizor tomizor pentru pulverizat antievaporant . 2 12 .

Acizii creeaza efecte de culoare variabile. designerilor si decoratorilor. gr. pub-urilor. magazinelor si show room-urilor. vargate si translucide foarte similare nuantelor de piatra iatra naturala sau de aspectul invechit. hotelurilor si centrelor comerciale. restaurantelor. invechit Pardoselile de beton isi pierd aspectul banal si dobandesc o frumusete bogata si naturala.Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative PARDOSELI DECORATIVE Betonul amprentat si betonul acidat BETON ACIDAT Pardoselile tratate cu acizi sunt create prin utilizarea anumitor acizi pe baza de saruri metalice care penetreaza betonul si schimba din punct de vedere chimic culoarea. pentru a produce efecte de culoare unice si permanente. Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor. nat Pardoselile din Beton Acidat se supun s atentiei birourilor de proiectare. fiecare proiect in parte este evaluat si proiectat in functie de tipul de utilizare finala si de traficul pe care trebuie sa il sustina. urilor. room urilor. 2 13 . in vederea proiectarii resedintelor private. pavilioanelor expozitionale si targurilor. localelor. cluburilor. mansardelor. anul I . arhitectilor. Gratie flexibilitatii produselor si a tehnologiei folosite.

Nu se dizolva. cojesc. Multumita reactiei chimice cu betonul. gr. corodeaza. sau se pot dezintegra rapid si care se pot coji. betonul Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor. 2 14 .Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative Spatiile comerciale stralucesc cu pavaje colorate. anul I . si rezista atat cat betonul. care se intretin usor. Din punctul de vedere al durabilitatii si al rezistentei la tocire. culoarea betonului tratat cu acizi este superioara fata de suprafetele de beton acoperite cu coloranti acrilici ori alte tipuri puri de rasini care se pot uza. acizii devin parte din suprafata. fisureaza.

parcurilor de distractie. Culoarea dorită este obținută cu ajutorul unui colorant special. care sa depaseasca oricare alte forme de pavaj.Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative Betonul amprentat (sau betonul imprimat) este un material de construcție compozit. fibre elastice și apă. pot fi produse suprafete frumoase. fiind pus în operă prin imprimare cu ajutorul unor matrițe care re copiază aspectul și forma pietrelor naturale. aditivi. respectarea raportului apă/ciment. Indiferent de climat. precizia dozării ingredientelor. Betonul amprentat are în compoziția sa fibre elastice pentru protecție împotriva fisurilor majore și aditivi pentru mărirea rezistenței la ciclurile înghe în țdezgheț. parcarilor. piscine. teraselor. Se poate aplica cu succes fiind totodata o solutie ideala la amenajarea zonelor rezidentiale. care conține agregate. ietonale. 2 15 . statiilor de benzina. obținut printr-o o tehnologie specială. Stratul colorat realizat în masa betonului are o grosime de aproximativ 10-20 10 mm și este foarte rezistent. coloranți. pietelor. a rocilor minerale. anul I . pis Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor. cat si a spatiilor mai inguste precum alei pietonale. sau chiar a lemnului. gr. modul de punere în operă și precizia imprimării betonului. conferindu-i conferindu o duritate ridicată betonului astfel obținut. ciment. Betonul amprentat se executa oriunde se poate turna beton. omogenitatea amestecului. a cărămizii. Calitatea betonului amprentat este determinată de mai mulți factori: calitatea cimentului și a agregatelor. cu durabilitate. centrelor comerciale. trotuare. drumurilor de acces.

2 16 . Poate fi curățat cu usurință de pete (ulei.Design Design personalizat (gamă largă de modele și culori) 8. Nu necesita intreținere specială. petrol etc.Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative Proprietati: 1.) 7. anul I . doar spălare cu apă 6. Flexibilitate în utilizare 5. Siguranță în exploatare 3.Perioada scurtă de execuție Materiale și unelte folosite pentru prepararea betonului amprentat: amprentat . Eficiență economică 4. gr. amprentat Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor.Colorant-întăritor pentru betonul amprentat SC IDEALMIX SRL produce colorant intaritor intarito pentru betonul amprentat. Durabilitate în timp 2.

Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative Caracteristici: Culori deosebite Contine aditivi anti eflorescenta Rezistența la uzură Putere mare de acoperire Rezistenta la actiunea UV 18 nuanțe Utilizare recomandata: Alei. A doua zi se va spăla suprafata cu jet de apă. Se finiseaza din nou cu lisa din oțel si se așteaptă aproximativ 2-3 3 ore ca să inceapă priza betonului. A nu se aplica cand temperatura este sub 5 C .Aditivi color pentru betonul amprentat . Când suprafața este pregătită si betonul nu se mai lipește de degete se aplică preful anti lipire in vederea amprentării.Matrițe pentru amprentare. Apoi se finisează cu lisa din otel. set de forme rigide și flexibile Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor. 2 17 . anul I . gr. Prima dată se imprastie aproximativ 3kg/mp de material cu ajutorul unui capac sau a unei lopeti. dupa care se aplică incă aproximativ 2 kg/mp de colorant intăritor. trotuare Terase Showroomuri Zone cu trafic intens Modalitate de aplicare: Colorantul întăritor se aplică după finisarea betonului cu lisa din magneziu prin imprăstiere pe toată suprafata in doua reprize. .

Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor.Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative rial de decofrare (praf antilipire) . impotriva apei. ecologic pe baza de rasini rasi acrilice pure diluabile cu apa. destinat fixarii betonului si protejarii acestuia sau in general a suprafetelor cimentice. 2 18 . Lacul pentru Beton “Emex Mineral Protect” este un produs profesional. pastrand totodata aspectul natural al acestora. aditivi speciali. fileri si agenti de hidrofobizare. asigurand prevenirea efectelor de eroziune datorate acestora. anul I . gr. trotuare Terase Showroomuri Zone cu trafic intens . de ultima generatie pentru protectia impotriva fungilor si mucegaiurilor.Lacuri pentru protecție și luciu.Material Caracteristici: Culori deosebite Contine aditivi antilipire Putere mare de acoperire Rezistenta la actiune UV 18 nuanțe Utilizare recomandata: Alei. Contine biocizi ecologici. Produsul are o buna putere de penetrare si rezistenta la apa sau infiltratiile apei.

gr.Se lasă betonul la uscare 24 de ore.Universitatea Tehnica Tehni de Constructii Bucuresti Finisaje moderne la cladiri-Pardoseli Pardoseli industriale si decorative Punerea în operă: 1. Se imprimă modelul ales cu ajutorul aj matriței de amprentare. stratul de bază. anul I . 5. 2 19 . Se aplică praful de decofrare. 8. Se prepară și se toarnă betonul. Se verifică sculele și se procură materialele. Barbu Marius Daniel – Master Ingineria Cladirilor. cu textură fibroasă. 2. 9. 7. 4. Se pregătește terenul și se cofrează. 3. Se spală și se strâng sculele și materialele rămase. 6. 10. Se toarnă un strat de mixtură speciala de beton. Se fac măsurătorile necesare cu atenție și exactitate. Suprafața betonului se impregnează cu un strat foarte dur de colorant colorantîntăritor.