You are on page 1of 4

Butasirea inmultire

metoda

cea

mai

ieftina

de

duminică, 13 martie 2011 Metode de inmultire a plantelor 22 comentarii

Cea mai simpla, rapida si ieftina metoda de inmultire a celor mai multe plante este butasirea. Este posibila la unele plante anuale si perene, dar si la anumiti arbusti. Deoarece se apropie primavara, putem da startul la aceasta metoda. Daca la inmultirea prin seminte, caracteristicile anumitor soiuri se pot modifica, prin butasire, planta obtinuta, este identica cu planta mama.

Cum se face Se taie de pe planta sanatoasa un lastar de 5-15 cm, cu 3-6 frunze, nu prea tanar, nu prea ierbos, dar nici nu prea lignificat si plantati-l intr-un amestec de pamant afanat.

.

de e!emplu rododendronul. acoperiti butasii cu folie. cand lastarii tineri nu sunt inca lemnosi. . "ceste plante dezvolta radacini daca sunt usor lignificati.amestecul de pamant este nisip in parti egale cu pamant de flori.primavara . tufosi si cu frunze aciculare. deoarece pot putrezi si provoca micoze. atat a solului cat si a aerului. .adancimea de plantare este de $-3 cm.taiati butasii cu un cutit ascutit si curat. .taiati butasii.se iau butasi de la arbustii ce vegeteaza vara.. fara a uita aerisirea periodica a butasului. . . dupa prima lastarire. fu!ii.plantati butasii in sol permeabil si sterilizat daca se poate. mai ales daca este caldura mare. . dar nu direct in soare. -butasii luati de la plantele care contin late!. #n aceasta perioada puteti taia din nou butasi de pe plantele cultivate in vase. leandru.iulie .august. primavara.. muscate. taiati butasi de pe arbustii vesnic verzi. . se lasa cateva ore sa se usuce.de pe plantele perene cum este nemtisorul. datura. . trandafirul ..se indeparteaza regulat frunzele ofilite si pe cele cazute. fara flori sau muguri . Reguli generale .taiati butasi de pe plantele din g iveci. ortensii.Perioada optima .in septembrie si octombrie. intotdeauna sub un mugur sau petiol.asezati butasii in locuri luminoase. ca de e!emplu verbena.pentru pastrarea unei umiditati normale. pristolnic. . apoi se planteaza. tufanica.butasii au radacini corespunzatoare cand pe ei apar noi lastari.alegeti lastarii sanatosi. flo!ul. .

nu am acoperit butasii cu folie si nu am creat umiditatea necesara.sporul casei. cercelusi.etc si singurul arbust pe care nu am reusit sa-l inmultesc este rododendronul. &iciodata nu este prea tarziu. tufanici. cand am adus din %recia lastari de leandru greana. Si o alta gresala pe care am facut-o .Eu am folosit metoda asta de multi ani pentru begonii. "m aflat-o apoi. Dar atunci nu stiam importanta acoperirii. pristolnici. muscate. fapt pentru care nu s-au prins. .