You are on page 1of 4

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRASOV FACULTATEA DE LITERE

ELEMENTE GOTICE IN "CASTELUL DIN OTRANTO"

Profesor : Student: Conf. Dr. Ruxandra Ivan es u Ro!an Iu"#ana

1

ceasta scriere este considerata de unii un soi de nu(el2 (3ns2 termenii 3nc2 nu /i'au g2sit proprietatea. Romanul e criticat adesea pentru senzational. marcata de predilectia pentru straniu. pentru calitatile melodramatice si pentru accentul pus pe supranatural. pur /i simplu. #orace $alpole0 a "ost cel care. %enul are origini in romantism & placerea indusa de scrierile romantice a "ost inlocuita de cea produsa de groaza (gotic sugerand cam tot ceea ce are legatura cu groaza si intunericul!. de asemenea. . pentru europeni. piatr2 de +otar a dou2 genuri4 a romanului gotic /i a celui 2 . a elementelor magice. * un gen de sensi)ilitate preromantica. . a desc+is gustul pentru nara1iunea zis2 gotic2.cest roman este piatra de +otar intre genul romanului gotic si a celui istoric. pentru mister. pentru c2 la "el de )ine. nu(el2 sau.rimul maestru. %enul s'a dez(oltat ca o reactie impotri(a rationalismului iluminist. mor)id. cel care'/i construise. supranatural.Romanul gotic. a peisajelor stranii si inspaimantatoare. Caracteristica acestui stil este atmos"era apasatoare. sugerata de prezenta o)sesi(a a ruinelor. "Castelul din Otranto" (176 ! este considerat a "i primul roman gotic din istoria literaturii si este semnat de #orace $alpole. nara1iunea putea "i numit24 roman. roman1. in genul celor scrise de $alter -cott. . usi desc+ise "ara ca cine(a sa le atinga au contri)uit din plin la succesul de care s'a )ucurat romanul la timpul respecti(. un ast"el de castel. a castelelor )antuite. po(estire!. numit si romanul ororilor sau romanul negru este un tip de roman caracteristic scriitorilor englezi in a doua jumatate a secolului XVIII si inceputul secolului XIX. considerat initiatorul genului. *lemente precum sunete ciudate.

erotism. . 9are parte din 3nt7mpl2ri au loc 3n castelul "amiliei.cest "enomen supranatural declan/eaz2 o serie de e(enimente care duc la reinstalarea mo/tenitorului de drept la Otranto. . locuri comune 3n nara1iunile gotice. intentionand sa spuna "medie(ala". pornind de la un incident misterios de la 3nceputul po(estirii4 moartea lui Conrad. care de(ine scena. iar incepand de atunci. romanul e tra(ersat de emo1ii (iolente /i 3/i plaseaz2 personajele 3n situa1ii psi+ologice e6treme. 8u lipsesc elementele de magie /i de supranatural. (oi incepe prin a spune ca ac1iunea central2 se concentreaz2 asupra prin1ului de Otranto (tiranul 9an"red! /i a "amiliei sale.reocupat de modul 3n care (a "i primit2 lucrarea sa.. 5a a doua editie a cartii. In acest roman se gasesc (alori"icate elemente constituti(e si ale tragediei iaco)iene sau ale poeziei cimitirului din secolul al XVIII lea. "iul /i mo/tenitorul lui 9an"red.istoric de tipul celor scrise de $alter -cott. acest tip de literatura "iind introdus de $alpole. . uzurpare ' toate au de(enit. aproape orice roman ce continea elemente supranaturale sau medie(ale a "ost denumit ca "iind roman gotic. $alpole a "olosit su)titlul "O po(estire gotica". al2turi de am)ian12. a castelelor )7ntuite de sta"ii /i a peisajelor 3nsp2im7nt2toare /i stranii.redominant "antezie medie(al2 ca(alereasc2.cest roman este unul ce duce imaginatia la e6treme si pregateste scena lumii pentru romantism. zdro)it de un gigantic coi" cu pene. nu numai c2 a pu)licat'o su) pseudonim. dar /i locul 3n care prind (ia12 mor1ii /i "antomele misterioase. tiranie. plin de )ol1i /i de pasaje secrete. Ca un mic rezumat al acestei carti. Cruzime. $alpole a sus1inut c2 po(estea i'a ap2rut prima oar2 3n (is /i c2 3n perioada scrierii a "ost :su"ocat de (iziuni /i pasiuni. de"init2 de prezen1a ruinelor. 3 . *6emplul sau a "ost urmat de alti autori. Romanul gotic culti(2 o atmos"er2 ap2s2toare /i mor)id2. .

asiunea. asa cum reiese din titlu. desi neci(ilizata. acest element predominand proza gotica timpurie. . imagini ori)ile si amenintari cu moartea predomina in secolul al XVIII lea. oranduita. 8aratiuni incurcate si "ragmentate ce relateaza incidente misterioase. scena principala a su)iectului este castelul. cada(re. .dar a /i pretins c2 ar "i traducerea unui manuscris italian din secolul XVI. Ruinat si plin de coridoare intunecate. izolate si pline de pericole.eisajele gotice sunt pustii. anumite trasaturi de )aza "urnizeaza intruc+iparile si e(ocarile principale ale nelinistilor culturale. imaginatia depaseste ratiunea. In proza gotica. . calugari si calugarite populeaza peisajele gotice ca imagini sugesti(e ale unor amenintari reale sau inc+ipuite. simtul si emotia depasesc con(entiile sociale si legile morale. In ceea ce pri(este goticul. amintesc de un trecut "eudal asociat superstitiilor si spaimei.ceste romane gotice par sa sustina o imagine nostalgica pentru o era pierduta care. Ca si in "Castelul din Otranto". in stare de ruina. castelul s'a alaturat altor edi"icii medie(ale care. sc+elete. monstri. din perspecti(a secolului al XVIII lea. era. demoni. <antome. 4 .