You are on page 1of 6

UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI FACULTATEA INGINERIA SI MANAGEMENTUL SISTEMELOR TEHNOLOGICE

PROIECT
FINANTE

FLANCO

Student: Rosu Ionut Grupa: 632 AC

Anul universitar 2013-2014

Solutii pentru iesirea din criza . Publicul tinta 4. Situatia de criza 5.Cuprins 1. Descrierea firmei 2. Descrierea pietei 3.

Restul de 40% din companie este deţinut de ING.5 milioane de euro către ING au eşuat. operate de compania Flamingo. electrocasnice și IT&C din România. deţinută de Iulian Stanciu şi Sebastian Ghiţă. iar numele Flanco vine de la Florin Andronescu Company. bănci care au creditat compania în perioada de extindere şi cărora Flanco nu le restituiseră banii.000 de metri pătraţi. Flanco a intrat în insolvenţă în decembrie 2009 după ce negocierile pentru restructurarea datoriei de 17. Compania a fost înființată de omul de afaceri Florin Andronescu.1. însă prin achiziţia de către Asesoft Web. Numărul de angajaţi în 2011 a fost de 630. iar cifra de afaceri în 2009 a fost de 70 milioane de euro. reţeaua de magazine Flanco a ajuns la 75 de magazine. un pachet de 60% din Flanco a fost cumpărat pentru 14 milioane de euro de către compania Asesoft Web. În septembrie 2010. având o suprafaţă de retail de 35. În mai 2011. acţionari ai grupului Asesoft. Groupe Société Générale. În iulie 2008 rețeaua număra 64 de magazine Flanco și 21 de unități Flanco World. Descrierea firmei Flanco și Flanco World sunt două rețele de magazine de produse electronice. UniCredit Ţiriac Bank şi BRD. . Zece milioane dintre cele 14 oferite de Asesoft Web au fost folosite pentru plata creditorilor. compania ar trebui să iasă din insolvenţă în perioada urmatoare.

precum transportul şi instalarea gratuită. acum fiind prezent in peste 50 de oraşe. aceştia beneficiază de consultanţă în alegerea produselor potrivite. a celor mai bune soluţii de cumpărare şi a celor mai eficiente şi accesibile sisteme de vânzări în rate. atât din IT şi electronice cât şi din segmentul de entertainment. servicii post-vânzare. . în plus. Primul magazin Flanco World s-a lansat în noiembrie 2005 în Braşov. Flanco. oferind consumatorului solutii complete pentru casa. 3. prin reţeaua sa de 97 de magazine. îşi menţine poziţia de lider în retailul de electronice şi electrocasnice în ceea ce priveşte productivitatea magazinelor şi a personalului.2. precum varietate foarte mare de console şi jocuri. Publicul tinta Compania are ca principal obiectiv satisfactia si confortul clientului. Conceptul Flanco World presupune magazine cu suprafeţe mari (1800 – 3000 mp) amplasate în oraşe mari şi medii. De asemenea. asigurând. Descrierea pietei Clienţii pot găsi în magazinele Flanco tehnologii şi produse de ultimă generaţie. furnizorilor si partenerilor. în centre de retail uşor de accesat. respectiv vânzări per angajat. exprimate în vânzări per suprafaţă. Firma Flanco a reusit sa fie unul din principalii competitori de piata in Romania in domeniul distributiei de electronice – electrocasnice prin promovarea unor valori ce i-au adus recunoasterea si increderea clientilor.

Tot atunci. retailerul de produse electronice şi electrocasnice a reuşit o scădere a costurilor operaţionale lunare de la şapte milioane de lei la doar patru milioane de lei. prima companie din România care a ieşit din insolvenţă. la diverse companii. vânzările fiind cu 50% mai mici faţă de noiembrie. creditorii vor putea recupera în total între 10 şi 14 milioane de euro. oameni de afaceri. retailerul avea datorii de aproximativ 23 de milioane de euro. Situatia de criza Prin planul de reorganizare. dar şi către bugetul de stat. în detrimentul declarării falimentului. clientii firmei sunt atat tineri cat si varsnici. detasandu-se de concurenta prin calitatea produselor. cea a unei oferte diversificate accesibila unei sfere cat mai largi a cererii. În decembrie 2009. atat femei cat si barbati. Totuşi. Datorita strategiei adoptate de firma. 4. când vânzările au scăzut cu 50% faţă de noiembrie. serviciilor si service-ului oferit. în funcţie de rezultatele financiare ale companiei în următorii trei ani. turisti individuali sau grupuri de turisti. furnizorii Flanco au luat decizia de a nu mai alimenta magazinele retailerului. Flanco este. Segmentul tinta urmarit de firma Flanco il reprezinta acea categorie de persoane a caror venit este mediu spre mare. Retailerul a cerut insolvenţa în luna decembrie. Reducerea drastică din ultima lună a anului a venit pe fondul unei perioade de aproape doi ani de afaceri fără profit: septembrie 2008 – iunie 2010. . Flanco cerea insolvenţa. reprezentanţii Flanco punând scăderea masivă din decembrie pe seama lipsei produselor de pe rafturi. cel puţin până acum. cu un nivel de studii primar pana la superior. În 2010.Obiectivele strategice sunt mentinerea si consolidarea pozitiei de lider pe piata de retail. ca parte a procesului de insolvenţă. şi a ales să se reorganizeze.

Reprezentanţii Flanco spun că prin planul de reorganizare s-a reuşit reducerea costurilor operaţionale lunare de la şapte milioane de lei. iar valoarea medie a chiriei a ajuns acum la 10 euro pe metru pătrat.000 de metri pătraţi de expunere şi va ajunge la 750 de angajaţi. la profit în iunie. Solutii pentru iesirea din criza Grupul Flanco avea in 2010 datorii in total de 62 de milioane de euro.5 euro în noiembrie 2009. a ajuns la 700 la sfârşitul lui 2009.000 de metri pătraţi în câteva luni. Flanco avea 1.000 de metri pătraţi în prezent. a închis opt magazine anul urmator şi a deschis alte cinci. urmând să mai inaugureze încă cinci spaţii de vânzare. 500 de angajaţi în 2008. grupul a ajuns la o înţelegere prin care creditorii să poată recupera între 17 şi 19 milioane de euro. faţă de 17 euro.5. în total. Tot ca urmare a procesului de insolvenţă. Compania estimează că în 2012 va avea.000 de metri pătraţi la finele anului 2010. la doar patru milioane de lei. . Suprafaţa netă de vânzare a scăzut şi ea de la 45. cât era în ianuarie 2009 şi 13. iar ca parte a reorganizării s-a mai renunţat la alţi 200 de oameni in anul 2010. Flanco avea 74 de magazine la finalul lui 2009. urmând ca prin noile magazine să ajungă la o suprafaţă de 34. la aproximativ 31. peste 42. Retalierul a trecut de la pierderi de un milion de lei pe lună în ianuarie.