Inleiding Dit werkstuk gaat over kinderarbeid.

We hebben dit onderwerp gekozen omdat we vinden dat dit een serieus probleem is. Eerst hebben we bij de eerste chat sessie het onderwerp bepaalt en de hoofdstukken verdeelt. Hoofdstuk 1 en 3 voor Kim en Ike van de Linnaeusschool en 2 en 4 voor Wesley en Dedi van de Botteloef. Kim en Ike hebben vervolgens het werkstuk online gezet en deze inleiding hebben we samen geschreven. Het is erg goed gegaan en het was erg leuk om te doen. Hopelijk vinden jullie het ook leuk om te lezen! Kim, Ike, Wesley en Dedi P.S. We willen graag alle medewerkers van het project van dit project bedanken

Ieder kind doet wel eens een klusje: de auto wassen, afwassen. Oudere kinderen brengen de krant rond of werken in een supermarkt. Is dat ook kinderarbeid? Nee, dat is niet zo. Met kinderarbeid wordt bedoeld dat kinderen die veel te jong zijn werken bij een baas die ze slecht betaalt en slecht behandelt. Bovendien hebben ze daardoor geen tijd om naar school te gaan zodat ze niets leren en dus later ook nooit een goede baan kunnen krijgen. Dit gebeurt allemaal nog steeds in arme landen. Kinderarbeid kwam vroeger ook in Nederland voor. Samuel van Houten bedacht een wet tegen kinderarbeid, door een eerlijke stemming werd zijn hij aangenomen. Zijn wet werd het begin: tot 12 jaar mochten kinderen niet werken. Uiteindelijk werd alle kinderarbeid verboden, tenminste in Nederland. In andere landen bestaat kinderarbeid nog steeds. Samuel van Houten maakte een wet tegen kinderarbeid. Zijn wet werd het begin: tot 12 jaar mochten kinderen niet werken. Uiteindelijk werd alle kinderarbeid verboden, tenminste in Nederland. In andere landen bestaat kinderarbeid nog steeds.

Dit hoofdstuk gaat over in welke landen er het meest kinderarbeid is.
Kinderarbeid is bijna overal op de wereld. B.v. in India. Honderd miljoen Indiase kinderen tussen de zes en veertien jaar gaan niet naar school. Ze moeten veel werken of doen het huishouden. Als ze niet werken,dan

hebben ze geen geld om eten te kopen.Volgens de Indiase wet ben je een kind als

je jonger dan 14 jaar bent. Als je beneden die leeftijd groot deel van de dag voor geld of goederen werkt, dan verricht je kinderarbeid.Er zijn nu ongeveer 20 miljoen werkende kinderen! Twee miljoen daarvan zouden werkzaam zijn in gevaarlijke industrieën zoals: vuurwerk, lucifer, leer, sigaretten en tapijtindustrie. De regering van India vindt dat kinderen moeten werken. Men zegt dat in India en andere landen,meisjes meer moeten werken dan jongens,en dat meisjes meer kans hebben voor een onderwijs.Als ze die kans dan krijgen nemen ze die natuurlijk ook. Kinderarbeid is overal op de wereld. B.v. in Afrika. In Afrika werken een heleboel kinderen, terwijl ze eigenlijk, net zoals ons, naar school zouden moeten gaan. Dit doen ze niet omdat ze niet naar school willen, maar omdat hun ouders de school niet kunnen betalen. Sommige kinderen hebben geen ouders meer en moeten zelf zien te overleven. Soms wonen ze in krottenwijken, maar soms leven ze ook op straat. De kinderen die werken vinden hun werk niet leuk,ze werken in slechte omstandigheden,ze moeten werken ,omdat ze anders niet genoeg geld hebben om te overleven.Sommige kinderen worden ook gedwongen door hun ouders. Wanneer ouders schulden hebben opgebouwd kan armoede in zeer uitzonderlijke gevallen zelfs leiden tot gedwongen tewerkstelling van kinderen

en slavernij. Bijvoorbeeld als ouders schulden maken om de dokter te betalen. De kinderen worden dan meegegeven aan degene die hen het geld heeft geleend om zo de schuld af te betalen. Maar de kinderen verdienen zo weinig dat ze de schuld nooit kunnen afbetalen. Op deze manier worden de kinderen feitelijk het bezit van de geldlener. Ook is kinderarbeid niet alleen het gevolg van armoede, kinderarbeid leidt ook weer tot nieuwe armoede. Want kinderen die gedwongen worden om te werken

zullen het nooit beter krijgen als ze niet naar school kunnen. Dat zal er uiteindelijk toe leiden dat ook zij hun kinderen weer uit werken zullen sturen. Een op de drie kinderen in Afrika werkt voornamelijk in de landbouw.

Wat is het gevolg van kinderarbeid? Armoede is niet de oorzaak, maar het gevolg van kinderarbeid. Ouders laten hun kinderen werken omdat ze niet anders kunnen. Alle familie's hebben eten en een huis nodig. De kinderen werken voor maar weinig geld, te weinig eigenlijk. In ruil verichten ze vaak werk als kleden weven of kleding naaien. Hun lichaam kan al dat harde werk niet aan en kan anders gaan groeien of zelfs verminken. Doordat ze niet naar school kunnen zullen ze waarschijnlijk nooit succes hebben of meer geld verdien, daarom zullen ook hun kinderen en kleinkinderen later moeten werken om genoeg voedsel en drinken voor alleen zijzelf al bij elkaar te krijgen.

Wat kunnen wij tegen kinderarbeid doen ?
Je zou natuurlijk zeggen dat het kinderarbeid afgeschaft moet worden,maar zo makkelijk gaat dat niet,want kinderen moeten werken om te overleven.

Als ze niet werken hebben ze geen geld om eten en kleren te kopen en dan hebben ze geen dak boven hun hoofd. Bovendien komen er dan ook waarden en normen in het rechtspraak. Er zijn een heleboel mensen(vooral arme mensen)die kinderarbeid de normaalste zaak van de wereld vinden en door kinderarbeid af te schaffen zou je hun waarden en normen aantasten. De landen die tegen kinderarbeid opkomen zijn eind op wel een heel eind opweg,op 19 november 2000 is een wet van kracht gegaan die de meest extreme vormen van kinderuitbuiting verbied. Onder deze vormen van kinderuitbuiting zijn:slavernij,prostitutie,kinderporno gedwongen militaire dienst of andere gevaarlijke arbeid ,zoals in kolenmijnen werken of in een vuurwerkindustrie werken. Ook behoren en immorele activiteiten hieronder,waarvan met name een strenge controle komt op drugshandel.Deze wet geld voor alle jongeren onder de 18 jaar die op deze aarde leven.

De wet is nu al bijna een half jaar doorgevoerd en de meeste landen(waaronder de landen waar nog kinderarbeid plaatsvindt)hebben hun regelgeving al helemaal aan deze nieuwe wet aangepast.

Er zijn een aantal dingen die wij kunnen doen om kinderarbeid tegen te gaan. Hier geef ik een paar voorbeelden:

Als je weet dat iets door kinderarbeid gemaakt is, of als een winkel vaak spullen verkoopt die door kinderen gemaakt zijn kun je er voor kiezen om niet meer in die winkel te gaan kopen, dit heet boycotten. In sommige landen gebruiken ze een keurmerk, bijvoorbeeld RUGMARK voor tapijten die niet door kinderen gemaakt zijn. Je kunt dus zelf controleren of het tapijt wat je koopt niet door kinderen gemaakt is. Je kunt geld geven aan organisaties die vechten tegen kinderarbeid zoals bijvoorbeeld PLAN en UNICEF. Je kunt leuke cadeautjes kopen bij bijvoorbeeld de Wereldwinkel of Fairtradewinkel in plaats van Bart Smit. Deze winkels betalen namelijk een goede en eerlijke prijs aan de mensen die het gemaakt hebben en je weet zeker dat het niet door kinderen gemaakt is. De mensen uit arme landen verdienen hier ook meer aan en dat is ook voor de kinderen weer beter. Voorbeeld van een actie

Ongeveer 8 jaar geleden kwamen mensen erachter dat in de IKEA veel producten gemaakt werden door kinderen. Er is toen een grote actie tegen IKEA gevoerd door alle klanten een handtekeningenkaart bij de ingang te geven met de vraag om geen spullen in de IKEA te kopen die uit India kwamen en daar hun handtekening voor te zetten. Deze actie is een groot succes geworden want heel erg veel klanten deden hier aan mee waardoor de directeur van IKEA wel moest beloven om dit te gaan veranderen en dat is toen ook gebeurt. Zo zie je maar dat actievoeren soms echt helpt.

De rechten van het kind worden beschermd door het Verdrag voor de Rechten van het kind, dat in 1989 opgesteld is en door bijna alle landen is getekend. Dit verdrag is opgesteld door de Verenigde Naties. Daarnaast worden de rechten van werkende kinderen beschermd door de ILO(International arbeidsorganisatie). De ILO maakt daarbij gebruik van twee belangrijke verdragen. Het eerste is nr. 138 uit 1973 waarin een minimumleeftijd voor werkende kinderen wordt vastgelegd. Het tweede is nr. 182 uit 1999 die de ILO handvaten geeft om de ergste vormen van kinderarbeid te verbannen . Vechten en werken in de prostitutie vallen onder ‘the worst kind of childlabour’, die de ILO wil uitbannen.