Pierderi de sarcina locale in instalatii hidraulice

Pierderile locale de sarcina se realizeaza in sectiunile sau portiunile foarte scurte de conducta in care au loc modificari ale directiei, sensului sau vitezei de curgere a fluidului. Valoarea pierderii locale de sarcina se poate calcula cu ajutorul formulei empirice determinata de Weissbach:

,

(6.1

unde ζ este coeficientul pierderii locale de sarcina ce inmulteste energia cinetica specifica a curgerii neperturbate. !sa cum s"a aratat mai inainte, aceste pierderi se produc datorita unei schimbari de directie sau de sectiune care determina in mod preponderent disiparea de energie prin schimb de cantitate de miscare si in mica masura prin lucrul mecanic al fortelor de frecare vascoasa. Valorile acestui coeficient au fost stabilite pe cale e#perimentala pentru fiecare clasa de modificari ale curgerii (coturi, diafragme, ingustari si largiri de sectiune etc. , functie de parametrii geometrici care le definesc. $ercetarile au dovedit ca ζ depinde atat de natura peretilor conductei cat si de numarul %e&nolds al curgerii. Pentru unele cazuri simple se poate determina coeficientul pierderii locale. $a e#emplu se da teorema 'ellanger"'orda"$arnot aplicata la determinarea coeficientului pierderii locale de sarcina pentru o largire brusca a sectiunii de curgere. %elatiile obtinute cu ajutorul acesteia dau rezultate destul de apropiate de cele practice. (n cazul unei modificari a sectiunii de curgere se obisnuieste ca pierderea de sarcina e#primata cu o ecuatie de tipul (6.1 sa utilizeze ca energie cinetica de referinta pe cea corespunzatoare sectiunii minime, deci vitezei maxime. Pentru o mai buna clarificare, coeficientului pierderii locale i se poate atribui un indice, de e#emplu in cazul cresterii sectiunii de curgere:

,

(6.)

unde indicele *1* se refera la sectiunea amonte (de intrare . +e demonstreaza ca acest coeficient este:

.

(6.,

atunci coeficientul pierderii locale scade foarte mult. /./2 si (n cazul in care o conducta debuseaza intr-un rezervor se poate considera ca rezulta coeficientul pierderii locale de sarcina ζ = 1.16 /.5. unde aria sectiunii este A2.6 /.6) /. 0ab. /.6 /.).3 (n cazul unei intrari a fluidului dintr"un rezervor intr"o conducta se poate considera ca si rezulta coeficientul pierderii locale .) se prezinta valori determinate e#perimental pentru coeficientul pierderii locale de sacina in cazul unei mariri bruste a sectiunii de trecere a fluidului. (n continuare se vor prezenta cateva cazuri particulare.2 /.) /.65 /.)3 /.Se observa ca s-a obtinut in final o relatie functie numai de parametrii geometrici ai cresterii de sectiune.1 /.3/. de unde rezulta coeficientul pierderii locale: (6.3 /.)5 /.5 /.62 /.1 si 6. (6. Pentru o ingustare de sectiune se foloseste aceeasi formula. $oeficientul pierderii locale la cresterea brusca a sectiunii de curgere in functie de raportul diametrelor d11d) ζ1 /. /.1 /. .2 .21 /. $oeficientul pierderii locale la cresterea brusca a sectiunii de curgere in functie de raportul ariilor !11!) ζ1 /..) /.4 /. -aca largirea de sectiune este progresiva.1. relatii de calcul si tabele cu date e#perimentale. din e#periente rezulta ca trebuie sa se introduca un coeficient de atenuare k . insa pierderea de sarcina se va raporta la energia cinetica din aval.41 /. -aca muchiile sunt rotunjite..3 /. /./2 0ab.1.4 /.1/. -e asemenea. 6.6 /. /.36 /.6 /. mai intervine un coeficient de atenuare k . /.5 /....51 /. 6.2 /. -eci pierderea de sarcina este: .6.1 /. (n tabelele 6.26 /.

$oeficientul pierderii locale de sarcina la reducerea brusca a sectiunii de curgere in functie de raportul diametrelor d)1d1 ζ) /./ 16 / /.3 1.)3 /./2 0ab./4) /./3/ /. Valoarea ma#ima a unghiului α la care vana de fluid nu se desprinde de peretele tevii este de 45o. 0ab.1 /..1 /.2. 0abelul 6./26 /.3 prezinta cateva valori. 1) o /..) /.1) /.5 ).24 /.6 3.o /.6 /./22 ./52 1/ o /.1 /../25 132/o /.1/5 3o /.5 /.5 /. 6../22 /.6 )2 / /.3.13 /./64 /.2 /.3 ). d)1d1 1.4 /.2 ). coeficientul pierderii locale depinde de raportul ariilor sectiunilor e#treme si de unghiul de evazare. /. 6. /./3/ /.2 1. $oeficientul pierderii locale de sarcina la reducerea brusca a sectiunii de curgere in functie de raportul ariilor sectiunilor de curgere !)1!1 ζ) /.. 6..23 /./31 /.(n tabelele 6./62 /.3 /./ 25 o /.4 1.) ). 0ab.6 /.16 . $oeficientul pierderii locale de sarcina pentru un confuzor in functie de raportul ariilor sectiunilor si unghiului confuzorului !)1!1 /.6.13 Pentru o marire continua de sectiune (difuzor ./24 /.) /..16 /. +e atrage atentia ca in prima coloana se prezinta raportul diametrelor.3 /. si 6./1 /.2) /.26 /.1 /...3 1./65 /.2 se prezinta valori e#perimentale ale coeficientului pierderii locale de sarcina pentru o reducere brusca sectiunii de curgere./ ). in tabelul 6./4/ /.6 )/ o /.6 /..) 1. /./4 /..6 1.2) /.62 /.6 /.1 ./6 /..6 /.23 /.) /.6 se prezinta valori ale coeficientului de rezistenta in functie de raportul ariilor sectiunilor si unghiul confuzorului.2 /.) Pentru o reducere continua de sectiune (confuzor ./32 /.2 /./41 /. $oeficientul pierderii locale de sarcina pentru un difuzor in functie de raportul diametrelor si de unghiul de evazare.1// /.)3 /./3) /. /.2 1. 6.4 1. 0ab./46 /.)5 /./2 /.

1. $oeficientul pierderii locale de sarcina pentru armaturi din instalatii Denumirea rezistentei locale $ot standard la 23 o $ot standard la 23 o cu raza mare $ot standard la 6/ o $ot standard la 6/ o cu raza medie $ot standard la 6/ o cu raza mare $ot la 6/ o (de colt (ntoarcere la 15/ o cu raza mica (ntoarcere la 15/ o cu raza medie $ontor de debit cu diafragma Ventil normal de trecere complet deschis Piesa 0 standard.) /.3 /.2 1. in flu# drept (cu derivatia inchisa Piesa 0 standard..) 5. folosita drept cot. cu intrarea in derivatie Piesa 0 standard. 6. 0ab. 4 se prezinta coeficientul de rezistenta locala pentru unele armaturi standard folosite in instalatii.. folosit drept cot. folosita drept cot.4 1. 1.6 /. .42 /. /.(n tabelul 6.26 1. se constata coeficienti ai pierderilor locale mai mari decat cei standard prezentati in tabele.3 0rebuie mentionat faptul ca in practica. cu iesirea din derivatie Piesa 0 standard. indeosebi in cazul ventilelor. cu iesirea din derivatie ζ /./ 1) /.4. cu raza mare..