Legende Sibiu

Se spunea ca sibienii din Evul Mediu erau niste oameni extrem de mandrii si laudarosi cand venea vorba de oras sau de ce au facut ei. Era perioada in care turnul bisericii trebuia ridicat, iar toti sibienii isi doreau un turn inalt si maret. Afland ca la Bistrita se afla cel mai intalt turn din Transilvania, au trimis o echipa "undercover" sa masoare cu o funie turnul. Zis si facut, cei doi agenti trimisi de la Sibiu au fost, au masurat, iar seara s-au bagat in carciuma. Fiind imediat imbatati de la vinul cel bun, s-au dat de gol cu initiativa lor, iar bistritenii de suparare au taiat cam 2 metri din funie. Asa se explica de ce turnul evanghelic de la Sibiu are 73,2 metri si cel din Bistrita are 75 metri.

Orasul lui Hermann Cea mai cunoscuta legenda din zona Sibiului este insasi cea legata de infiintarea orasului. Se spune ca, demult, cizmarul sas Hermann, i-a cerut voie unui boier sa ii dea destul pamint cit sa construiasca un tirg. Arogant, boierul i-a spus ca ii va da atita cit poate cuprinde una din pieile pe care cizmarul le purta cu dinsul, pentru croirea incaltamintei. Hermann a luat o piele si a taiat-o in fire subtiri cu care a reusit sa inconjoare o suprafata mare de pamint. Astfel, boierul a fost nevoit sa ii dea ceea ce i-a promis, acesta fiind locul pe care sasul a fondat orasul ce ii poarta numele, Hermannstadt, Orasul lui Hermann.

Legenda de pe podul Minciunilor Cel mai cunoscut obiectiv din capitala culturala europeana, Podul Minciunilor, este inconjurat de patru legende, toate plecate de la asemanarea dintre

in a sa Cronica a orasului Sibiu. „Trecerea pe sub Podul Minciunilor este iluminata noaptea de trei lanterne si pazita de trei santinele“. dovedindu-se mincinoase. Dupa negocieri. Emil Sigerus. pentru ca se tem ca acesta va ceda sub greutatea minciunii lor. trecind noaptea pe pod si jurindu-si iubire vesnica. asa ca. care a fost reconstruit intre timp. era implicit si piata tocmelilor. balustrada incepe sa cedeze. la fiecare neadevar rostit. ajungeau sa discute si despre curatenia trupeasca a fetei. in dreptul datei de 24 noiembrie 1771. la propriu si la figurat. o putere greu de imaginat si multa intuitie. care furau inimile tinerelor domnisoare. Se spune ca tinerii indragostiti. iar intr-un zgomot care-ti da fiori. La locul lor de intilnire preferat. Numai ca. podul incepe sa geama din toate incheieturile. sibiencelor li se promiteau multe. in hohotele de ris ale precupetilor. Batrinii spun ca podul are urechi. Cea mai gustata legenda ce se leaga de denumirea podului este cea a cuplurilor care obisnuiau sa se plimbe pe pod. unii cumparatori constatau ca au fost pacaliti. dupa noaptea nuntii erau tirite si aruncate de pe podul juramintelor false. caci haul de sub pod e doar de doi-trei metri. Poate legenda cu cel mai mare dram de adevar este cea care aminteste de cadetii de la Academia Militara. Dupa mai bine de 200 de ani. O alta legenda vorbeste despre faptul ca Piata Mica din Sibiu. Se intorceau. Nu se stie daca pateau mare lucru. fiind piata negustorilor. ca apoi. podul. Si toate afirmau ca sint curate ca lacrima. continua sa fie la fel de important pentru Hermannstadt. podul aduce mincinosul cu picioarele pe pamint. In citeva minute. sperietura era cea care ii facea pe negustori ca data viitoare cind poposeau in Hermannstadt sa nu mai insele sibienii.denumirea initiala a podului in germana si cea actuala. pe acelasi . Cei mai multi localnici evita sa spuna vreun neadevar cind trec pe pod. plecind cu marfa spre casa. scria. ii aruncau de pe pod. Astfel. ii luau de piept pe negustorii mincinosi si.

turcii au fost izgoniti din Sibiu. De fapt. Inca o poveste care mie imi place super mult legata de Sibiu! In multe cronici se spune ca fortificatia Sibiului era extrem de buna. nu mai tin minte). sa fie lasate sa astepte in zadar barbatii care uitau de ele si de juramintele de amor. a fost pus pe perete in biserica. o sa pun. Podul Minciunilor reprezinta unul dintre simbolurile orasului Sibiu si este primul pod din fier forjat din Romania. Insa in timp record. iar orasul in sine era foarte bine aparat (de zid) si foarte strategic pus (avand mlastini la nord si vest). Prin vara. El a fost reconstruit in fier in 1859 de catre Fredericus Hutte. se spune ca nici nu a fost cucerit vreodata Sibiul. dupa ce cronicile vorbeau inainte despre un pod din lemn. huni si alte natii. care a strapuns zidul bisericii evanghelice din piata huet. Insa foarte greu s-a patruns in oras. podul a inceput sa fie numit de catre localnici „podul minciunilor“ si asa au aparut legendele care-i justifica denumirea. pentru o singura zi (sau doua. Si anume de turci. tatari. . Cum in limba saseasca cuvintul „culcat“ (lugenmarchen) era omonimul cuvintului „minciuna“. mai degraba am rasfoit-o. singura ghiulea de la catapulta. citeam o carte. Sibiul a fost de nenumerate ori atacat de turci. Si azi se mai poate vedea acea ghiulea agatata acolo. despre istoria Sibiului si scria ca Sibiul a fost o singura data ocupat intr-adevar de dusmani.pod. iar ca trofeu pentru invingerea turcilor. i s-a spus si „podul culcat“. Printr-un plan de genul "calul troian" au reusit sa invadeze orasul si sa-l mentina sub ocupare. Daca gasesc vreo poza prin fisierele mele. Pentru ca a fost primul care nu era construit pe piloni.