You are on page 1of 10

Припрема за усмерену активност из

Развоја говора

ОПШТИ ПОДАЦИ .

стицање искуства да се слуша и схвати порука.оспособљавање деце да запажају и доживљавају главног јунака и да препознају његове карактеристике . .оспособљавање деце за усмено изражавање у драмској игри користећи лутке као средство изражавања . обраћају пажњу на оно што им се говори.развој самопоуздања код деце и утврђивање моралних ставова .развијање и неговање драмских активности и стваралаштва код деце . Усмеравање деце на поуку басне која говори „Ако желиш пријатеља потруди се да га и он има“.развијање смисла за сценско извођење . ОПЕРАТИВНИ ЗАДАЦИ АКТИВНОСТИ: а) Образовни: б) Функционални: в) Васпитни: .схватање новог текста и изражавање поруке .подстицање развоја маште и креативности.да се подстиче машта и радозналост и да се унапређује способност изражавања и комуницирања . тумачења. Разумевање и доживљавање новог књижевног текста.Предавач: Вртић: Место: Датум: Узрасна група: Васпитач: старија ОПШТИ МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ Васпитно-образовна област: Јединица активности: Врста активности: Тип активности: Циљ активности: Развој говора „Свитац тражи пријатеље“ – Сун Ју Ђин Усмерена Обрада новог књижевног текста Драматизација приче.користити сваку ситуацију за вежбање и развој дечјег речника .богаћење дечијег речника и неговање граматички правилног говора . препричавања књижевног текста .да развија интонационо изражајан говор уз одговарајући књижевни нагласак . .подстицати дечје стваралаштво и изражавање. његове поуке и усавршавање говора и комуникације.неговање способности слушања. . Научити децу да пажљиво слушају. разумевања. .развијање вербалног изражавања и комуникације. доживљавања. утицати на способност слушања и доживљавања онога што се прича.

. „Читанка за трећи разред основне школе“. Поповић. Драганић.. индивидуални Методе рада: Вербална. (Тумачење непознатих речи) 5минута II Главни део активности 1. покретна игра уз говор) 20 минута (Моје прво питање биће: ___ ) 5 минута . (2010): „Мудрост чула – дечје драмско стваралаштво“. Љ.развијање слободе изражавања покретом ... Нови Сад.. 2009. В. Тумачење доживљаја књижевног текста III Завршни део активности (језичка вежба. Београд.. текст „Свитац тражи пријатеља“ Радна соба . Средства рада: Место реализације: Коришћена литература: Коришћени уџбеници: . мрав. говорна игра. Београд. Изражавање непосредног доживњаја 3. .. Нови Сад.Каменов. Филиповић.) 2. метода демонстрације и илустрације. „Методика развоја говора“. Драгон. лутке на штапићима: свитац. СТРУКТУРА АКТИВНОСТИ СА ВРЕМЕНСКОМ АРТИКУЛАЦИЈОМ I Уводни део активности 1. Београд. Дотлић. Е. Доживљајно сазнајна мотивација деце 2.. скакавац. Педагошка академија за образовање васпитача предшколских установа“. рецитовање.Милатовић. 1978. Говорна интерпретација књижевног текста (читање.. Најава текста 3. „Приручник за рад на развоју говора деце предшколског узраста. Нови Сад: Одсек за педагогију Филозофског факултета. аналитичко-синтетички поступак Апликатор у виду стиропора са сликама.Видојевић-Гајовић. Понављање говорне интерпретације књижевног текста 4. V део. причање.развијање естетских осећања Облици рада: Фронтални.Матић. Е. С.. . 2007. препричавање. дијалошка. (1996): „Књижевност у дечјем вртићу“. .Каменов. Р. В.

(Прилог 4) • • • • 1. Говорна интерпретација књижевног текста (читање. а нема пријатеље да га подсете.. мањи? „Овај наш лепи свитац је дуго тражио пријатеље. Следи кратка пауза и прво питање. али није могао да их нађе. јер је заборавио ко је. Деца седе у полукругу због боље концентрације.) 1. Улазим у радну собу тужна. Доживљајно-сазнајна мотивација деце 2. коју је написао Сун Ју Ђин. висина и јачина али и боја гласа када се чита говор свица. јасно. Хајде да му помогнемо и да му ми будемо пријатељи. са правилним нагласком. препричавање. рецитовање. на руку ми је слетео неки чудни инсект. Водићу рачуна о дикцији. (Прилог 2) Представљам се деци и говорим им да имам један проблем: „Јутрос када сам долазила код вас у вртић. односно летети у круг) Грабити напред (показујем им и говорим да то значи ићи напред крупним корацима) Товар (показујем им торбу пуну ствари и говорим да то значи када се носи нешто тешко на леђима) Први пут деци ћу прочитати причу и извршити драматизацију текста „Свитац тражи пријатеља“.ТОК И СТРУКТУРА АКТИВНОСТИ 1. користећи стоно позориште. интонацијом и правилним изговором свих слогова..“ • Како се зове овај инсект? • Како знате да је то свитац? • У које доба дана га најчешће виђамо? • Какве је величине свитац? Да ли је већи. Изражавање непосредног доживњаја Усагласити се са неким (кажем им да то значи сложити се са неким) Унакоколо (говорим и показујем да то значи стално ићи. као и о логичким паузама. Трудим се да дијалоге из текста деци дочарам као стварне. (Прилог 3) Приликом начина говорне интерпретације обратићу пажњу да читање буде гласно. Делове текста где приповедач приповеда. Моје прво питање биће: „Какав је свитац у овој причи?“ . носећи свица у руци. Хајде да му помогнемо заједно. логичним паузама. Веома је битна интонација. причање. тачно. читам сниженом висином. сада ћемо чути причу „Свитац тражи пријатеље“. пажљиво изражајно. као и да код њих изазовем одговарајуће емоције. Најава текста 3.“ Децо. Треба му помоћ. Тумачење непознатих речи Доживљајно сазнајну мотивацију заснивам на појединостима из текста.

која имају за циљ да своје прве. Понављање говорне интерпретације књижевног текста 3.) • Шта је свитац питао мрава? • А шта је мрав замолио свица? • Како свитац завршава разговор са мравом? . да се запитају кaко се стиче пријатељ и сами дођу до одговора. Друга слика: Свитац и скакавац разговарају. ћу поставити као прво како би код деце пробудила радозналост. (Прилог 1) Прва слика: Свитац лети. да ли се сећате? (Ако ми не одговоре зато што не знају. Поставићу деци питања помоћу којих ће лакше препричати причу. Питам их: • Када је свитац излетео из траве? • На кога је прво наишао свитац док је летео? • Шта је свитац питао скакавца? • Шта је скакавац тражио од свица? • Како се завршава разговор између скакаваца и свица? • Кога је онда угледао свитац? • Шта мрав носи. Тумачење доживљаја књижевног текста У овој етапи ћу се користити такође позориштем и драматизацијом текста. прочитаћу им део текста који ће их упутити на одговор.Ово питање. Четврта слика: Свитац опет лети сам. • Како се стиче пријатељ? • Какав је свитац? (Рећићу им да ми објасне његове особине. (децу ћу усмерити на одговор навођењем неких детаља из приче и тако ћу доћи до изузетне појединости о утиску које је прича оставила на њих. Постављаћу им питања. Са децом ћу водити разговор (Дијалошка метода) о причи. Трећа слика: Мрав са товаром на леђима и свитац. што ће бити полазиште за наредну етапу) 2. Представљам им слике по редоследу догађаја у причи. Тумачење доживљаја заснивам на теми и композицији дела. како би деца кроз глуму и различит говор ликова могла да се заинтересују за причу. дете ће изразити асоцијације које је развило и мисли које су се спонтано у први мах појавиле. а не његов спољашњи изглед) • Зашто свитац није хтео да помогне ни скакавцу ни мраву? (Циљ је да деца утврде које су карактерне особине свица) Показаћу серију слика како би путем визуелне перцепције доживели и што боље запамтили причу. још недовољно уобличене утиске јавно саопште. износећи своја запажања у којима се препознају њихове емоционалне реакције.

тако су постали нераздвојни пријатељи. јер ћемо тако стећи пријатеља. Децо. рећићу: „Свитац је нашао пријатеља. јер тако никада нећемо имати пријатеља. био је ту за сваку помоћ и научио важну лекцију у животу) • Шта смо научили из ове приче од свица? • Како по вама треба да се понаша прави пријатељ? • Како помажете вашим пријатељима? • Да ли животиње могу да се друже? • Постоји ли пријатељство између човека и животиње? Закључак: Ова прича нас учи да треба да помогнемо. Самостални (стваралачки) рад деце Након што препричамо причу помоћу серије слика питам децу: • О чему је свитац само мислио? • Зашто се свитац тако понео према скакавцу и мраву? (Ако неко одговори да би поступио као свитац.• Зашто свитац није пронашао пријатеља? • На шта свитац није био спреман? (Деца утврђују редослед догађаја и увиђају како се не треба понашати) 1. усмерила би их тако да размишљају: „Да би стекао пријатеља.) • Шта мислите да ли је свитац нашао пријатеља? (Ако неко дете каже да није.) . Подстичем децу да се сама јаве ко ће то урадити и док једно дете препричава друга деца настављају и надовезују се једно на друго. постоји једна пословица. Или свитац је помогао мраву да пронађе пут и постали су пријатељи. (нпр. Свитац је осветлео пут скакавцу и помогао му да пронађе братића. мораш му и помоћи“. Предлажем деци да променимо крај приче. Поука: Свитац треба да нам буде пример како се не треба понашати. односно мудра реченица која нам говори управо о томе: „АКО ЖЕЛИШ ПРИЈАТЕЉА МОРАШ СЕ ПОТРУДИ ДА БУДЕШ УВЕК ТУ ЗА ЊЕГА!“ У завршном делу препричавамо причу помоћу слика.

ПРИЛОГ 1. ПРИЛОГ 2. скакавац. Апликатор у виду стиропора са серијом слика приче Прва слика: Свитац лети. Трећа слика: Мрав са товаром на леђима и свитац. мрав) . Апликације инсеката (свитац. Четврта слика: Свитац опет лети сам. Друга слика: Свитац и скакавац разговарају.

. . . А каква је срећа имати пријатеља и играти се с њим! Тако је пожелео да и он има бар једног пријатеља и пође да га потражи.одговори свитац . . .Шта ли то тражи? . свитац одлете даље. Шта ли он то опет тражи? . А ти си дошао у прави час. имају много пријатеља. Баш си добродошао јер сам залутао. а већ је мрак. не могу да ти светлим.обрадова се свитац. . Мрав се одазва.сагласи се мрав .Прилог 3. Хајде. ти! .само чекај да донесем кући овај товар. .Е. Издиже фењер да погледа шта је и спази скакавца како узбуђено жури некуд.Шта хоћеш? . осветли ми пут и помози ми да га пронађем. .и оде даље. а он ни једног јединог.Добро . јер морам да тражим пријатеља.Хеј. Врло је несташан. скакавчићу – позва га свитац. Али свитац рече: .Желим.Не могу да ти помогнем.одазва се овај. .сагласи се скакавац .позва га свитац. Послала ме је да га пронађем. Дижући свој плавичасти фењер. Књижевно-уметнички текст “Свитац тражи пријатеља“ Једне летње вечери излете свитац из траве. па онда хајде да се играмо . Са тим речима подиже свој фењер .Онда пођи са мном да се играмо.Пријатеља он тражи! Јер сви имају по неког.Добро . помози ми да пронађем пут.али мало касније. . Негде се изгубио. Хајде. .одговори мрав. Стоно позориште Прилог 4. Још се није вратио кући па је мајка врло забринута.Е. кад угледа једног мрава који је грабио напред.Хоћеш ли да ми будеш пријатељ? . морам да потражим свог братића. Опет је летео тако около кад чу у трави неки шум. Подиже фењер да види шта је то. подиже свој плавичасти фењер и поче да трчи тамо-амо. летео кад чу у трави неко шуштање. Летео је тако. .Желиш ли да ми постанеш пријатељ? .Хоћу .Скакавчићу. Једне летње вечери свитац је опет летео тамо-амо са својим уздигнутим плавим фењерчићем.морам да идем да тражим пријатеља. носећи велики товар.

јер он стално лети унаоколо тражећи га. Како је само уморан! . . Драга децо..Па зар га није већ нашао? . ви сви знате како се може стећи пријатељ. Научите и свица.Још тражи пријатеља.Није.