You are on page 1of 6

1. The value of a resistor creating thermal noise is doubled.

The noise power generated is therefore


(A) halved (B) quadrupled (C) doubled (D) unchanged
Ans:- (D)
2. Amplitude modulation is used for broadcasting because
(A)it is move noise immune than other modulation systems
(B)compared with other systems it requires less transmitting power
(C)its use avoids receiver complexity
(D) no other modulation system can provide the necessary bandwidth for high fidelity.
Ans:(C)
3.An Analog signal x(t), band limited to a frequency of f
m
, is sampled at a frequency 150 KHz.
The aliased components are removed by post filtering after sampling, with an ideal low pass
filter, of cutoff frequency 30 KHz. Then the maximum value of f
m
is
(A) 180 KHz (B) 75 KHz (C) 90 KHz (D) 120 KHz
Ans:- (D)

4. Binary data is transmitted by using a pulse 2p(t) for 0 and a pulse 3p(t) for 1.(Assume
white channel noise)

Ans:- (C)
5. Bits 1 and 0 are transmitted with equal probability. At the receiver, the pdf of the
respective received signals for both bits are as shown below.

Find the value of detection threshold for the optimum
receiver (Matched Filter), where E
p
is the energy of the pulse
p(t). (A) 5E
p
(B) 1.25E
p
(C) 2.5E
p
(D) 2E
p


If the detection threshold is 1, the BER will be

(A)
1
2
(B)
1
4
(C)
1
8
(D)
1
16





6.Provided With the same data as above question, the optimum threshold to
achieve minimum bit error rate (BER) is

(A)
1
2
(B)
4
5
(C)
3
4
(D)
2
5

Answer: (B)

Exp: Optimum threshold = The point of intersection of two pdfs





7. For a periodic signal m(t)= 30sin150t + 10cos300t + 6sin(450t + /4),the
fundamental frequency in rad/s
(A) 100 (B) 300 (C) 500 (D) 150

Ans:- (D)

8. Two systems with impulse responses
1
and
2
are connected in
parallel. Then the overall impulse response of the system is related to

1
and
2
, through (A)Product (B)Sum (C)Convolution (D)Subtraction
Ans;- (B)

9. . A BPSK scheme operating over an AWGN channel with noise power spectral
density of

, uses equiprobable signals


1
=
2

sin (

) and

2
=
2

sin(

) over the symbol interval (0, T). If the local oscillator


in a coherent receiver is ahead in phase by

with respect to the


received signal, the probability of error in the resulting system is

Ans:- (C)

10.A maximum of how many independent pieces of information per second can
be transmitted, errorfree, over a noiseless channel of bandwidth B Hz.
(A) B (B) B/2 (C) 2B (D)2.2B
Ans:- (C)
11. The signal m(t),is applied both to a phase modulator (with

as the
phase constant) and a frequency modulator (with

as the frequency
constant) having the same carrier frequency. Then which of the following is
false about units of

.
(A) always has no units (B)sometimes rad/Hz (C)sometimes no units
(D)None

Ans:- (A)


12. The minimum sampling frequency (in samples/sec) required to reconstruct the following signal form its samples
without distortion would be

Ans:- (c)
13. If a single tone amplitude modulated signal at a modulation depth of
100% transmits a total power of 9 watts, the power(in watts)in one of the
side bands is
(A) 1.0 (B) 1.5 (C) 2.5 (D) 3
Ans: (B)

14. In a binary PCM system, the maximum tolerable error in sample amplitude
is 0.25% of the peak input amplitude. The input siganl badwidth is 5 MHz.
The minimum rate (in Mbits/sec) of transmission of the PCM code bits is
(A) 60.5 (B) 75.8 (C) 82.4 (D) 89.3
Ans;(D) example 6.2 lathi
15.If the input voltage PSD S
x
()= rect(/2), then the mean square value of
the output voltage y(t) of the system shown in the below figure will be

16.The power of x(t)= 10cos(100t +
3
H
) + 16sin(150t +
5
H
) is
(A)356 (B)51 (C)89 (D)None of these
Ans;- (D)
100 + 256 = 356
356/2= 178

17. A pseudo-noise (PN) sequence is generated using a feedback shift register of length m = 4. The chip rate is
10
7
chips per second. The period of PN sequence is A) 15 s (B) 1.5 s (C) 6.67 ns (D) 0.67 ns

Ans:- (B)


18. In delta modulation, the slope overload distortion can be reduced by
(A) decreasing the step size (B) decreasing the granular noise
(C) decreasing the sampling rate (D) increasing the step size
(A) 2x10
3
(B) 4x10
3
(C) 6x10
3
(D) 8x10
3
(A) (B) (C) (D)


19. A communication channel with AWGN operating at a signal to noise ratio SNR >> 1 and
bandwidth B has capacity C
1
. If the SNR is doubled keeping B constant, the resulting capacity
C
2
is given by
(A) C
2
= 2C
1
(B) C
2
= C
1
+ B (C) C
2
= C
1
+2B (D) C
2
= C
1
+ 0.3B

Ans:- (B)

20. A speech signal, band limited to 4 kHz and peak voltage between +5V and -5V, is sampled at the Nyquist rate.
Each sample is quantized and represented by 8 bits. Assuming the signal to be uniformly distributed between its
peak to peak value, the signal to noise ratio at the quantizer output is

(A) 16 dB (B) 32 dB (C) 48 dB (D) 64 dB
Snr = 6n +1.7
(C)

21. The signal cos
c
t 0.5 cos
m
t sin
c
t is
(A) FM only (B) AM only (C) both AM and FM (D) neither AM nor FM
Ans:- (B)

22. A system has three stage cascaded amplifier each stage having a power gain of 10 dB and noise figure of 6 dB.
The overall noise figure is
(A) 1.38 (B) 6.8 (C) 4.33 (D) 10.43


23. A random process consists of three samples function X (t, s
1
) = 2, X (t, s
2
) = 2cost

and X (t, s
3
) = 3sint- each
occurring with equal probability. The process is
(A) First order stationary (B) Second order stationary (C) Wide-sense stationary (D) Not stationary in any sense
.

24. A random signal is generated by passing white noise signal through an ideal LTI system with transfer function e
-5s
.
If the auto correlation of the input random signal is R() = 3e
-2||
, the PSD of the output signal is

(A) 12e
-j5
(B) 12e
-j10
(C)
12

4
(D)
12

4

Fourier of R is PSD
Ans:- (C)

25. Noise with uniform power spectral density of N
0
W/Hz is passed through a filter H() = 2 exp(-jt
d
) followed by
an ideal low pass filter of bandwidth B Hz. The output noise power in Watts is
(A) 2 N
0
B (B) 4 N
0
B (C)8 N
0
B (D) 16 N
0
B

Ans: (B)

26. Which of the following analog modulation scheme requires the minimum transmitted power and minimum
channel bandwidth?
(A) VSB (B) DSB SC (C) SSB (D) AM

Ans:- (C)



27. A carrier is phase modulated (PM) with frequency deviation of 10 kHz by a single tone frequency of 1 kHz. If
single tone frequency is increased to 2 kHz, assuming that phase deviation remains unchanged, the bandwidth of the
PM signal is

(A) 21 kHz (B) 22 kHz (C) 42 kHz (D) 44 kHz

Ans:- (D)

28. Coherent demodulation of FSK signal can be effected using
(A) correlation receiver or matched filter (B) bandpass filters and envelope detectors (C) discriminator detection
(D)None of these
Ans:- (A)

29. If a continuous time signal x(t) can take on any value in the continuous interval (-, ), it is called which signal?
(A) Deterministic (B) Analog (C) Random (D) Digital

Ans:- (B)

30. A signal n(t) with PSD = K is applied at the input of an ideal differentiator. What is the shape of PSD at the output
of an ideal differentiator?

(A) Hyperbola (B) Ellipse (C) Sinc function (D) Parabola

Ans:- (D)
S(w)= |jw|
2
K