You are on page 1of 3

DPPS : 7

Chemistry Atomic Structure

1. Which is a not characteristic of Planks quantum theory of radiation? (a) Radiation is associated with energy (b) Energy is not absorbed or emitted in whole number or multiples of quantum (c) The magnitude of energy associated with a quantum is proportional to the frequency (d) Radiation energy is neither emitted nor absorbed continuously but in small packets called quanta 2. Light, a well known from of energy, is treated as a form of matter, by saying that it consists of: (a) Photons or bundles of energy (b) Electrons or a wave like matter (c) Neutrons, since electrically neutral (d) None of the above 3. Which is not electromagnetic radiation? (a) Infrared rays (c) Cathode rays

(b) X-rays (d) -rays

4. Which wave property is directly proportional to energy of electromagnetic radiation: (a) Velocity (b) Frequency (c) Wave number (d) All of these 5. Amplification of electromagnetic waves by stimulated emission of radiation produces: (a) Polarised light (b) Neutrons (c) Laser (d) -rays 6. The relation between energy of a radiation and its frequency was given by: (a) De Broglie (b) Einstein (c) Planck (d) Bohr 7. Which one is not true for the cathode rays? (a) They have kinetic energy (c) They travel in straight line

(b) They cause certain substances to show fluorescence (d) They are electromagnetic waves

8. If S1 be the specific charge (e/m) of cathode rays and S2 be that of positive rays then which is true: (a) S1=S2 (b) S1<S2 (c) S1>S2 (d) Either of these 9. Photoelectric effect is the phenomenon in which (a) Photons come out of a metal when it is hit by a beam of electrons (b) Photons come out of the nucleus of an atom under the action of an electric field (c) Electrons come out of a metal with constant velocity which depends on the frequency and intensity of incident light wave (d) Electrons come out of a metal with different velocities not greater than a certain value which depends only on the frequency of the incident light wave and not on its intensity

Cambridge Edupreneurs., 201 Primate, Opp. Gormoh Restaurant, Nr. Judges Bungalows, Bodakdev, Ahmedabad 15, Tel. No. : 079- 4003 5225. 106/130, 3rd Floor, Prime Square, Krishnabaug Char Rasta, Maninagar , Ahd- 08, Tel : 079- 4900 5225

DPPS : 7

Chemistry Atomic Structure


(b) Lenard (d) Hertz

10. Photoelectric effect was discovered by: (a) Hallwach (c) Einstein

11. The phenomenon of photoelectric effect was successfully explained by: (a) Bohr (b) Maxwell (c) Einstein (d) Planck 12. Einsteins theory of photoelectric effect is based on: (a) Newtons corpuscular theory of light (b) Huygens wave theory of light (c) Maxwells electromagnetic theory of light (d) Plancks quantum theory of light 13. In photoelectric effect, the photo-current: (a) Increases with increases of frequency of incident photon (b) Decreases with increases of frequency of incident photon (c) Does not depend on the frequency of photon but depends only on the intensity of incident light (d) Depends both on intensity and frequency of the incident photon 14. In photoelectric effect the number of photo-electrons emitted is proportional to: (a) Intensity of incident beam (b) Frequency of incident beam (c) Velocity of incident beam (d) Work function of photo cathode 15. Increases in the frequency of the incident radiations increases the: (a) Rate of emission of photo-electrons (b) Work function (c) Kinetic energy of photo-electrons (d) Threshold frequency 16. Threshold wavelength depends upon: (a) Frequency of incident radiation (c) Work function

(b) Velocity of electrons (d) None of the above

17. In which pair of experimental observations and phenomenon does the experimental observation correctly accounts for the phenomenon Experimental observation (a) X-ray spectra (b) -particle scattering (c) Emission spectra (d) The photoelectric effect Phenomenon (a) Charge on the nucleus (b) Quantized electron orbit (c) The quantization of energy (d) The nuclear atom

Cambridge Edupreneurs., 201 Primate, Opp. Gormoh Restaurant, Nr. Judges Bungalows, Bodakdev, Ahmedabad 15, Tel. No. : 079- 4003 5225. 106/130, 3rd Floor, Prime Square, Krishnabaug Char Rasta, Maninagar , Ahd- 08, Tel : 079- 4900 5225

DPPS : 7

Chemistry Atomic Structure

18. The study of photoelectric effect is useful in understanding: (a) Conservation of energy (b) Quantization of charge (c) Conservation of charge (d) Conservation of kinetic energy 19. A photo-sensitive metal is not emitting photo-electrons when irradiated. It will do so when threshold is crossed. To cross the threshold we need to increase: (a) Intensity (b) Frequency (c) Wavelength (d) None of these 20. The photoelectric effect is described as the ejection of electrons from surface of a metal when: (a) It is heated to a high temperature (b) Electrons of suitable velocity impinge on it (c) Light of suitable wavelength falls on it (d) It is placed in a strong magnetic field

Answer: 1 B 11 C 2 A 12 D 3 C 13 C 4 D 14 A 5 C 15 C 6 C 16 C 7 D 17 C 8 C 18 A 9 D 19 B 10 D 20 C

Cambridge Edupreneurs., 201 Primate, Opp. Gormoh Restaurant, Nr. Judges Bungalows, Bodakdev, Ahmedabad 15, Tel. No. : 079- 4003 5225. 106/130, 3rd Floor, Prime Square, Krishnabaug Char Rasta, Maninagar , Ahd- 08, Tel : 079- 4900 5225