PROFAIL SYARIKAT

(REG NO: 001946140 U)

ISI KANDUNGAN PENGENALAN SYARIKAT MAKLUMAT SYARIKAT PROFAIL PENGURUSAN SYARIKAT /CARTA ORGANISASI .

JALAN SM 3.17. 68100 BATU CAVES SELANGOR 179000 23393 TELEFON NAMA BANK ALAMAT NO. G 57. NO. AKAUN BANK . TAMAN SUNWAY BATU CAVES.MAKLUMAT SYARIKAT NAMA SYARIKAT NAMA PENGURUS TARIKH MULA DIDAFTARKAN NO. 68100 BATU CAVES SELANGOR 017 2077867 HONG LEONG BANK BERHAD WISMA KERINGAT 2. LORONG BATU CAVES 2. PENDAFTARAN SYARIKAT TARAF SYARIKAT JENIS PERNIAGAAN ALAMAT PERNIAGAAN RNS AUTO CENTRE ABDUL RAZAK ISMAIL 23 APRIL 2010 001946140 U PERORANGAN PERKHIDMATAN MEMBAIK PULIH KENDERAAN NO.

Kuil Hindu Batu Caves. KONSEP RNS AUTO CENTRE Memang terdapat persaingan dalam perniagaan automotif yang meliputi semua aspek dari teknikal dan pengurusan. Kedai servis RNS Auto Centre bertempat di Taman Sunway Batu Caves.RINGKASAN RNS AUTO CENTRE Kedai servis RNS Auto Centre merupakan sebuah syarikat bengkel memulih dan membaiki kenderaan termasuk kereta import dan kereta tempatan. kami akan melatih pekerja –pekerja yang diberi tanggungjawab untuk menjalankan pekerjaan dengan sebaik yang mungkin. Ia juga ditubukan secara rasmi pada 1hb Jun 2010. Kami juga menyediakan mekanik yang berpengalaman pelbagai bidang dan kemahiran tertentu dalam menyelesaikan masalah kenderaan yang kian rumit kepada pengguna. Kami di RNS Auto Centre yang diberi kepercayaan oleh pengguna akan menjalankan tanggungjawab secara amanah dan jujur dalam membantu untuk membaiki atau memulih dengan sebaik – baiknya. Ia sangat penting kerana menjaga nama baik dan imej industri automotif dan bukan setakat membaiki kenderaan tetapi sikap juga dapat membentuk prinsip manusia itu sendiri. Ia menjadi kebiasaan terdapat perlumbaan perniagaan dalam mengejar arus permodenan dan pembangunan yang pesat dari sudut poltik dan ekonomi. kawasan ini berdekatan dengan pusat bandaraya Kuala Lumpur sekitar 12km. RNS Auto Centre didaftarkan pada 23 April 2010 di Suruhanjaya Syarikat Malaysia(SSM). ia dapat memberitahu kepada pengguna tentang maklumat yang terperinci dan tepat mengenai masalah kenderaan mereka. TEAM PENGURUSAN Team pengurusan RNS Auto Centre terdiri dari 4 orang dimana mereka adalah pembangun dan menjana ekonomi LATAR BELAKANG RNS AUTO CENTRE .Selangor berdekatan tempat pelancongan. Kami di RNS Auto Centre akan menawarkan perkhidmatan membaik pulih secara waranti selama 1 tahun mengikut keupayaan dan kebersanan enjin tersebut. Kawasan ini juga merupakan pusat industri automotif yang padat dan sesuai untuk kawasan peindustrian sederhana. Hal yang demikian.

dan pada mula perniagaan kami agak perlahan dan mula bertapak mencari pelanggan di sekitar Batu Caves. Selangor . di University of Wolverhampton pada tahun 2005. Kuala Lumpur. mula mendapat pendidikan kejuruteraan automotif di Federal Institute of Technology. pemegang diploma dalam kejuruteraan automotif dan pernah bekerja sebagai seorang mekanik latihan pada tahun 2001 di Cycle and Carriage.Eng Automotive System Engineering. Ampang. LATAR BELAKANG PEMILIK Pemilik syarikat RNS Auto Centre bernama Abdul Razak Ismail berasal dari Seremban. Berkelulusan ijazah B. Selangor pada 2008 sebagai pengurus teknikal. Birmingham pada 2005 Pernah bekerja di syarikat vendor automotif Platinum Snd Bhd di Subang Jaya. Negeri Sembilan. dimana kami membuat self pick delivery untuk memudahkan pelanggan kami berurusan tanpa menghantar kenderaan mereka ke bengkel. Dan masa kini memiliki syarikat sendiri bersama RNS Auto Centre di Tmn Sunway Batu Caves.Syarikat RNS Auto Centre ditubuhkan secara rasmi pada 1hb Jun 2010. RNS Auto Centre berkonsep perniagaan bengkel kereta membaiki dan memulihkan kenderaan. bekerja di United Kingdom sebagai quality control engineer di Jaguar Manufacturing Assembly.

Jadi. Lokasi yang amat strategik dan bedekatan dengan pusat bandaraya Kuala Lumpur dalam 15 kilometer. Memandangkan jumlah kenderaan yang tinggi setiap masa dan waktu. Beliau telah berkecimpung dalam bidang ini selama 4 tahun. Ampang dan di Belakong. Serdang. kami di RNS akan seboleh baik menyelesaikan dengan cara kejujuran dan bertanggungjawab atas permasalahan kereta pengguna disetiap sudut. dan telah berpengalaman selama 5 tahun dan menyelesaikan dengan cara terbaik dan berpuas hati terhadap pelanggan. Beliau telah menumpukan sepenuh waktu dalam bidang ini. selama beberapa tahun. berdekatan tempat pelancongan iaitu Batu Caves. Beliau telah berkhidmat di bengkel Weststar Sdn Bhd. kuil hindu batu caves dan berdekatan Giant Batu Caves. Hal yang demikian dapat melahirkan pengguna yang berilmu dalam mengendalikan sistem permanduan kenderaan. Sebelum ini beliau bekerja dengan Freewheel Sdn Bhd. pengalaman dan kemahiran beliau selama 5 tahun memberi benyak pengetahuan dalam bidang diesel ini. LOKASI TAPAK RNS AUTO CENTRE Syarikat RNS Auto Centre berlokasi di Tmn Sunway Batu Caves.TEAM MANAGEMENT MOHD AZHAR BIN SAHARUDDIN Syarikat RNS Autio Centre mempunyai mekanik yang berpengalaman dalam bidang petrol. . rakyat Malaysia yang bekerja di Lembah Klang bertambah padat dari segi penggunaan kereta. berkelulusan dari IKM Lumut dalam b bidang automotif. Shah Alam selama 3 tahun dan sebelum itu di Kelantan. kami melihat membaik pulih kenderaan. dengan kemajuan negara yang drastik dan pesat. Pengalaman beliau tel MOHD KHALIL BIN SAID Beliau seorang pakar dalam bidang penyejukkan kereta (vehicle air conditioning). Glemarie. Tapak perniagaan yang baik dan padat serta memenuhi kehendak pelanggan dan berdekatan dengan semua tempat. MOHD BIN UMAR Beliau merupakan mekanik yang berpengalaman dalam bidang diesel. persaingan amat tinggi dan banyak melakukan penipuan dari segi komponen automotif dan penggunaan komponen rosak diguna balik. FAKTOR PEMILIHAN PERNIAGAAN Mengikut keadaan semasa.

CARTA ORGANISASI Abdul Razak Ismail Pengurus Mohd Khalil Said Air Conditions Mohd Umar Mekanik Diesel Mohd Azhar Saharudin Mekanik Petrol . Malaysia merupakan negara pengeluar automotif seperti Proton dan Perodua secara amnya dan kita melihat dasar kerajaan mengalakkan persaingan sihat diantara semua situasi dan keadaan yang melihat perniagaan kenderaan boleh menjanakan pembangunan ekonomi negara Malaysia yang kian hari meningkat peratusan yang sedikit dan kian meningkat dari perkembangan ekonomi yang sedia ada. RANCANGAN PENTADBIRAN RNS AUTO CENTRE PENGENALAN ORGANISASI Kami RNS Auto Centre mempunyai 4 orang pekerja yang dimana masing – masing ada kepakaran tersendri mengikut daya pengetahuan dan pengalaman yang sedia ada.POTENSI DAYA MAJU PERNIAGAAN Potensi perniagaan dalam bidang automotif ini amat mencabar terutama dari sudut kejuruteraan kenderaan.

PERKHIDMATAN RNS YANG DISEDIAKAN MENU SERVIS PETROL/DIESEL SERVICING DAN REPAIR      Service guide (jadual servis) Timing Belt Clutch Brake system dan ABS system Repair times (jadual repair) – MECHANICAL DAN ELECTRICAL ENGINE DIAGNOSTIC. TESTING AND TUNING Membaiki atau membaik pulih sistem kenderaan yang sedia ada samada diesel dan petrol Membuat penukaran komponen automotif dan juga SUSPENSION SYSTEM Membaiki dan menservis sistem gantungan (suspension system) mengikut keupayaan komponen terebut ELEKTRIKAL DAN ELEKTRONIK Membaiki dan menservis Menukar dan membuat inspection mengikut situasi dan keadaan kenderaan tersebut AIR CONDITION (PENGHAWA DINGIN) Membuat (spot check inspection) pemeriksaan untuk mendapati Membaiki dan menservis TURBOCHARGER DAN SUPERCHARGER Membuat (check inspection) membaiki dan servis dan menukar komponen FUEL AND IGNITION SYSTEMS  Fuel injection  Electronic injection  Carburettors  Diesel injection  Fault diagnosis .

Pertubuhan Sosial dan Komuniti dan Persatuan Teksi Kuala Lumpur dan Selangor. dan sebagainya merupakan khusus sasaran pengguna kenderaan di sekitar Lembah Klang dalam menyediakan kemudahan asas pada penduduk sekitar Lembah Klang. . AUTOMOTIVE COMPONENT SUPPLY (TRADING) Kami di RNS membuat (trading) jual beli samada komponen terpakai dan baru mengikut pemintaan pengguna dalam membekal alat ganti kenderaan mengikut spesifikasi yang diperlukan. Dari itu. masalah pengguna dapat diatasi dengan sebaik yang mungkin.PERKHIDMATAN LAIN YANG DISEDIAKAN TOW TRUCK Kami juga menyediakan perkhidmatan tow truck (towing) yang mana pengguna mengalami masalah breakdown ( kerosakan mengejut) boleh hubungi kami secara terus untuk mendapat bantuan yang disediakan. PERFORMANCE DAN ENGINE BUILDING Kami juga mempunyai pakar – pakar dalam membuat modifikasi enjin dan komponen tersebut mengikut pengalaman dan pengetahuan yang sedia ada dalam mengikut pembangunan dan penyelidikan tehadap keupayaan enjin kenderaan dan prestasi enjin RANCANGAN PEMASARAN PASARAN SASARAN Kami di RNS Auto Centre mendapati Badan Berkanun Kerajaan .

Dan kami juga memberi waranti kepada servis yang dihantar kepada pengguna. kami sedaya upaya menjaga hati para pengguna dalam memberi servis yang terbaik dalam industri automotif dan ini merupakan salah satu tanggungjawab yang jujur dan amanah dalam mengendalikan membaik pulih kenderaan yang kian meningkat dari semasa. Bagaimanapun.WARRANTI PERKHIDMATAN OLEH RNS AUTO CENTRE Setiap pengguna yang menghantar kenderaan ke RNS Auto Centre akan diberi WARANTI selama setahun mengikut komponen tersebut dan juga berdasarkan reliable dan kualiti komponen tersoleh ebut. .