lons-le-saunier-mediatheque This recently-completed Mediatheque by Parisian practice du Besset-Lyon Architectes is a rolling curve of camel

-coloured concrete in a caged site. On three sides the Mediatheque - which incorporates a public library and a cinema - is bordered by strong architectural expressions: a historic church; the Hotel de Balay; and the local prison. In order to overcome the challenges set by this difficult site, the architects proposed a curved structure constructed out of concrete to fall in line with the mineral materials which define the three aforementioned buildings. The team were also keen to shy away from outlandish architectural expressions and instead created a smoothly-lined, simple volume that speaks to the hotel, church and prison. du Besset-Lyon Architectes details: “It draws its strength and its strangeness owing to the fact that it maintains an active relationship with its neighbours. Thus, the curvature of its southern façade addresses a direct response to the large slope of the slate covered roof of the church; the curve of its plan constitutes a natural connection between the street of Cordeliers, the new central place the back of the church.” Uncomplicated in its silhouette, the Mediatheque is defined by its hexagonal windows which are arranged in clusters across the facades, drawing natural light into the 3,500 sq m of internal space. From the uppermost of the three above-ground storeys, these angular window panes allow the building’s users to gaze across the town with uninterrupted views. There is also a basement floor which hosts the film screening rooms. Recent finalizata clădire a mediatecii din Lons-le-Saunier, Franța a fost proiectată de echipa du BessetLyon Architectes, volumetria acesteia remarcându-se prin silueta concavă realizată din beton. Situl pe care aceasta a fost construită este marginit de construcții aparținând unor stiluri arhitecturale și epoci diferite, printre care o biserică din piatră, clădirea Hotelului Balay și închisoarea locală. Pentru a găsi o rezolvare la acestei constrângeri generate de fondul construit existent, arhitecții au propus o structură curbă, realizată integral din beton astfel încât, din punct de vedere al texturii și materialității, să se potrivească cu celelelalte elemente minerale folosite în construcțiile învecinate. Forma realizată este una cu linii simple, ce definesc suprafețe concave și muchii vii. Arhitecții declarau următoarele: „Volumul capătă expresivitate și se distinge de restul datorită menținerii unui dialog cu clădirile înconjurătoare. În acest fel, curbura fațadei sudice vine ca un răspuns firesc la panta abruptă a acoperișului bisericii; curbura planului constituie o legatură naturală între strada Cordeliers și noua piață centrală din spatele bisericii.” Formele simple sunt decorate cu ajutorul unor serii de ferestre hexagonale, care asigură lumina naturală în spațiile interioare. În acelasi timp, de la cel de al treilea nivel vizitatorii pot să privească prin aceste hublouri și să beneficieze de perspective panoramice asupra orașului. Expresia ahitecturală a exteriorului se regasește și la inteiror. Din zonă de intrare, vizitatorii pot să perceapă și să înțeleagă întregul volum. Organizarea spațiilor interioare a fost realizată pe niveluri și

Véronique Ratel (Architect d’execution) Client: Communauté de Communes du Bassin de Lons-le-Saunier Area: 3. If it is respectful of its environment. The missing element is the library/cinemas. its matter is mineral (concrete) and its presence is stated without superfluous arrangements of volumes and materials. . Like its neighbours. The new building has the courtesy to curve itself in order to spare a public place that opens on the street. the new building is also keen to assert its unique presence. Volumul are trei niveluri supraterane și un subsol unde se află și cinematograful . France Design Team: Dominique Lyon. the curve of its plan constitutes a natural connection between the street of Cordeliers. The interior organization is of a great clearness: the various functions are distributed on three levels plus a basement for the movie theatres. the relation that these three constructions maintain cannot be experienced from the street. The architectural expression of the exterior is found in the interior.500 sqm Year: 2012 Photographs: Philippe Ruault The existing buildings: the church. Franck Boutte (HQE Consultant). understands that it applies to the unit and perceives the whole. From the entrance. great mineral surfaces and imposing masses. Its aesthetic is regulated by a combination of curved lines. Placed in front of one of his frontages. Architects: du Besset-Lyon Architectes Location: Lons-le-Saunier. conține o bibliotecă publică și un cinematograf. the lines of the new building are simple. Pierre du Besset Project Manager: Anne Tellier Team: Khephren Ingénierie (Structure). one perceives the entirety of interior volume. Espace Temps (Fluids Engineering). a fourth element is needed on the north side to complete the urban structure. the new central place and the back of the church. Mediateca având o suprafață de 3500 mp. Jean-Claude Drauart (Economist). An urban respiration is created which is welcome in a very dense built context. Unfortunately. the Hotel de Balay and the wall of the prison form an impressive urban setting made up of simple lines. Obviously. Thus.parti din volum bine delimitate. By this process it appears an autonomous object. one seizes the system that regulates it. It draws its strength and its strangeness owing to the fact that it maintains an active relationship with its neighbours. the curvature of its southern façade addresses a direct response to the large slope of the slate covered roof of the church.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful