Plantarea trandafirilor

Trandafirii sunt plante usor adaptabile daca le respecti cateva pretentii. Locul ales trebuie sa fie insorit, fara a fi amplasati in preajma altor plante care ii pot umbri si fara a fi plantati in locul altui trandafir (decat dupa 2 ani). Panza freatica trebuie sa fie la minim 1,5 m, iar pamantul nu trebuie sa retina multa apa. Trandafirii tolereaza mai toate soiurile de sol care au fost imbunatatite cu ingrasaminte organice (frunze putrezite, muschi de turba, gunoi de grajd, etc.) Plantarea se poate face fie toamna (15 octombrie -15 noiembrie), fie primavara dupa dezghet. Terenul unde urmeaza sa fie plantati incepe sa se pregateasca din august-septembrie pentru plantarea de toamna, sau toamna pana la inghet pentru plantarea de primavara. In ambele situatii se desfunda terenul la adancimea de 35-40 cm (doua lungimi de casma), se uniformizeaza, se indeparteaza pietrele, se marunteste foarte bine, iar daca sa adaugat ingrasamant organic, acesta trebuie incorporat in momentul desfundarii.

Dupa alegerea locului potrivit pentru plantat, se face o groapa pentru fiecare trandafir de 40/40 cm si adanca de 35-40 cm, in functie de marimea radacinii. La fundul gropii se formeaza un musuroi inalt de 10-12 cm dintr-un amestec de sol fertil de la suprafata amestecat cu mranita sau gunoi de grajd bine putrezit.
Butasul de trandafir (cumparat din locuri autorizate) trebuie sa aiba 2-3 ramuri bazale cu lungimea de 20-25 cm si 2-3 radacini principale. Inaintea plantarii radacinile se scurteaza cam la 20 cm, se mocirlesc apoi se fixeaza in groapa unde urmeaza sa fie fixat. Mocirla se face din sol argilos si balegar proaspat de vita in parti egale, inmuiat cu apa

pana la obtinerea unei suspensii de consistenta smantanei groase. Radacinile se inmoaie bine in mocirla, se introduce in groapa cu partea altoita cam 5 cm sub nivelul solului, se umple groapa 2/3 cu pamant, se taseaza bine pe langa planta apoi se umple definitiv groapa, preferabil cu pamant amestecat cu gunoi bine fermentat, si se taseaza usor. Se uda abundent (8-10 l), dupa care se musuroiesc pana aproape se acopera definitiv ramurile. Cand plantarea se face primavara, musuroiul se face doar de 10-15 cm inaltime. Primavara, cand pericolul de inghet a trecut si dupa ce au crescut lastarii de 10-15 cm, musuroiul se desface si terenul se niveleaza pentru a impiedica baltirea apei. Distanta intre plante difera de la un soi la altul. Cei pitici, pot fi plantati la o distanta de 40-50 cm intre ei, teahibrida 80-120 cm, cei urcatori 100-150 cm, cei taratori la 200-300 cm.

Intretinerea trandafirilor

Pentru a creste trandafiri frumosi si sanatosi avem nevoie doar de cateva cunostinte obligatorii. Prima masura de primavara este indepartarea movilei de pamant dupa trecerea inghetului si cresterea primilor lastari. Daca este cazul, se face si ingrasarea solului. Se va prasi superficial pentru a nu rupe radacinile tinere sau cel mai indicat este sa se smulga buruienile din jurul plantei. Daca se constata ca pamantul este uscat se uda abundent pentru a ajuta cresterea. Trebuie urmarite lastarele si observat daca apar boli specifice (pete albe pe

ar . pete rosiatice . Numarul ingrasamintelor existente in comert este foarte mare. Pe langa nutrientii doriti. cunoscute si ca ingrasaminte minerale sau .artificiale”. Un pH de 7. Ingrasamintele Trandafirul are nevoie de foarte multe substante nutritive.rugina. Substantele nutritive nu trebuie sa fie doar disponibile in sol. aceste ingrasaminte pot umple solul de substante inutile. ci trebuie sa apara intr-o forma asimilabila de catre planta. Ingrasamintele anorganice. ingrasaminte organice. Foarte important este pH-ul solului. clima si anotimpul. in gradina.. preventiv se stropesc din 14 in 14 zile. Daca lipseste chiar si o singura substanta. clasificarea acestora fiind foarte importanta. Exista ingrasaminte cu o singura substanta activa. Cantitatile necesare nu sunt fixe. cu mai multe substante nutritive sau cu un spectru complet de nutrienti. larve de daunatori. Cele cu o singura substanta nutritiva sunt importante in spatiile intinse. etc. care cresc salinitatea solului.fainarea. Trandafirii necesita un sol usor acid. celelalte sunt acide. cele anorganice si cele combinate. insa. Efectul lor este de scurta durata. cu un pH intre 5.5 si 6. ci depind de factori precum solul. Deosebim in primul rand. Nutrientii trebuie sa fie disponibili intr-o combinatie echilibrata.0 arata ca solul este neutru. Solurile cu pH-ul mai ridicat sunt soluri bazice.) Cand trandafirii sunt bolnavi se trateaza imediat cu substante specifice chimice sau naturale (viziteaza Combaterea bolilor).5. Valoarea pH-ului poate fi reglata folosind diverse substante chimice. daca nu. sunt saruri care se dizolva in sol. insa nu suporta cantitati mari de saruri. planta sufera si apar modificari de boala. fiind foarte usor asimilabile pentru plante. Un pH modificat duce la alte necesitati de substante nutritive.frunze .

ar trebui sa ne interesam de indicatiile de pe ambalaj si de compozitia ingrasamantului. Asa-numitele ingrasaminte de durata apar tot mai mult in ofertele comerciantilor. insa pe perioade mult mai lungi. acestea pot fi dozate precis si sunt considerate mult mai ecologice. Prin diverse combinatii chimice. Faina de oase sau aschiile de corn sunt exemple bune de ingrasaminte organice..ingrasaminte de trandafiri" apartin acestei categorii. Nutrientii sunt asimilati incet de planta. Chiar daca sunt mai scumpe decat alte ingrasaminte. Ingrasamintele organice elibereaza in sol substante nutritive provenite din descompunerea materiei organice. dintre ingrasamintele cu mai multe substante nutritive ar trebui alese cele care nu contin cloruri.. ci si compozitia chimica. Pentru ca trandafirii sunt foarte sensibili la cloruri. Pe langa pretul produsului. au fost dezvoltate ingrasamintele organic-minerale. dar care sa se instaleze repede. de exemplu o activitate de durata.trebui sa se cunoasca exact compozitia solului printr-o analiza chimica. Ar trebui avut in vedere faptul ca nu numai preturile lor difera. Daca . se asigura pe o perioada foarte lunga un flux de nutrienti dependent de temperatura si umiditate. Multe culturi de plante necesita hranirea doar o data pe an cand se folosesc aceste substante. trandafirul necesita relativ putine substante nutritive. In anul plantarii. Multe produse etichetate drept . Pentru a combina avantajele oferite de ambele categorii. asanumitele ingrasaminte .albastre”.

si anume cu punctul de altoire aflat sub pamant. planta se va regenera repede. Concentratia acestuia trebuie sa se situeze intre 0. insa acesta nu trebuie sa contina azot. La inceputul perioadei de crestere. Ingrasamantul foliar . ci indeosebi potasiu. pentru a se preveni arderea frunzelor . recunoscute usor chiar si de un gradinar fara experienta.solul de gradina este de buna calitate si a fost pregatit inainte de plantare. Chiar si dupa o iarna foarte geroasa si cu multe pierderi din cauza degeraturilor. posibila si recomandata atunci cand se necesita un efect foarte rapid. Toamna. acestea pot fi folosite in cantitati foarte mici. Lipsa unei anumite substante duce la manifestari tipice de carenta.cat se poate de diluat. cu cateva saptamani inainte de plantare se poate hrani solul cu ingrasamant mixt pentru trandafiri. intarirea lemnului poate fi stimulata cu ajutorul unei noi administrari de ingrasamant. nu este necesara ingrasarea lui in acel an.5 si 2% iar tratamentul va avea loc seara sau pe vreme noroasa. Efectul acestei ingrasari ar fi trebuit sa se fi incheiat pana in toamna. Doar atunci cand planta este in crestere. In momentul plantarii sau imediat dupa aceea este total nerecomandata administrarea de ingrasaminte cu actiune rapida. O a doua hranire a solului are loc la inceputul celei de-a doua perioade de crestere. Iernatul Cea mai buna aparare impotriva frigului este plantarea corecta. pentru ca sarurile sunt deosebit de daunatoare in acea perioada. de asemenea. Pentru ca unele ingrasaminte au concentratii si compozitii diferite. de exemplu cand lipseste un anumit element nutritiv. o ingrasare a solului este recomandata. Se recomanda folosirea ingrasamintelor mixte. nu a celor minerale. O serie de alti factori pot asigura un iernat lipsit de probleme: ingrasarea terenului la . Hranirea trandafirilor prin stropire este. trebuie respectate intocmai cantitatile indicate de producator. impreuna cu faina de oase sau aschii de corn. Pentru anul al doilea. asigura cele mai bune conditii de dezvoltare. trandafirul va primi in jur de 100-150 grame de ingrasamant mixt la fiecare metru patrat.va fi stropit peste trandafir. Daca este necesar. Administrarea regulata de compost sau balegar de vaca.

trunchiul fiind indoit peste punctul de altoire. Trandafirii-arbusti vor fi inveliti cu pamant pe perioada iernii. cele mai multe soiuri nu se opresc in mod natural din crestere iarna. Trunchiul va fi dezlegat de suport. Trandafirii cataratori de pe ziduri vor fi acoperiti cu ramuri uscate pentru a reduce daunele produse de diferentele mari de temperatura. trandafirii cu trunchi vor fi culcati la pamant. varfurile ramurilor si mugurii se vor taia iar coroana va fi adusa la nivelul solului. cu perioade foarte reci si altele foarte calde. el se va rupe. taierea cat se poate de redusa pe timp de toamna si combaterea la timp a oricaror imbolnaviri. de pilda cu un carlig. fara sa fie atinsa radacinile. Clima noastra este caracterizata de schimbari rapide de temperatura. Daca intre plante nu exista suficient pamant. Cu exceptia trandafirilor salbatici si anumitor trandafiri arbusti. mai ales a ciupercilor. si va fi apoi acoperit cu pamant. atunci cand soarele straluceste iarna. La o crestere relativ mica de temperatura ele incep din nou sa formeze lastari. iar o revenire a gerului poate fi foarte daunatoare. aceasa lucrare nu va avea loc ininte de luna noiembrie. El va fi fixat de sol. Atunci cand nu este vorba de spatii geografice deosebit de friguroase. Planta trebuie sa fi trecut prin cateva perioade mai friguroase. Pamantul aflat intre trandafiri va fi adunat in jurul acestora. De aceea.timp. Indoit in directia opusa. se va aduce compost sau turba. ci sunt fortate sa inceteze din cauza temperaturilor scazute. Pe cat posibil. cauza principala a pierderilor pe timp de iarna nu o reprezinta gerul. In locul ramurilor pot fi folosite alte materiale care permit circularea aerului. Coroana nu va fi culcata intr-o adancitura pentru . pentru sporirea rezistentei.

Putregaiul cenusiu al bobocilor ” apare mai mult dupa ploaie si se poate trata prin stropire cu sulf muiabil 0. Daca planta este prea batrana pentru a fi culcata la pamant. Merpan 50. etc. plantele bolnave arzindu-se.. Szsthane. Saprol. Bavistin. folia trebuie evitata pentru ca se formeaza un adevarat. Brabo 500. Morestan s. Dithane M 45. Combaterea bolilor si daunatorilor Boli Pentru fainare se recomanda produsele: Tilt. Karathane. Ridomil Gold mz. apoi cuprind frunzele ingalbenindu-le si aparind pe ele inele. Fundazol.5% sau formalina 1%. etc.. Sumilex. hipoclorit de sodiu 0. Toate materialele folosite trebuie sa permita circularea aerului. Stricul trandafirului ” apare sub forma de benzi brun-roscate sau negre in jurul petalelor. La . climat de sera" care dauneaza grav plantei. Konker. Cancerul bacterian al radacinilor apare ca o umflatura sub colet care ingreuneaza circulatia sevei prin vasela conducatoare.. Bazcor. Konker. stuf sau paie. Europaren etc. Bavistin.mana trandafirului'' se foloseste Polzram df. Pentru . Polzram Combi.. . . Planta in timp isi pierde vigoarea.ca ar exista riscul acumularii apei de ploaie sau din zapada topita. Chiar daca este mai comoda. coroana si trunchiul vor fi infasurate cu ramuri uscate. Aceasta boala apare in urma infectarii cu bacterii a ranilor provenite din taiere sau udarii cu apa stagnata. rugina trandafirului '' stropirea se face cu: Szsthane.. . patarea neagra '' si .a.. Mirage.4%. prin dezinfectarea uneltelor cu alcool tehnic. Se poate preveni sau combate aceasta boala prin folosirea materialului saditor sanatos.

. Lannate. insistindu-se cu stropirea pe dosul frunzei. Basudin. acestea pierzindu-si aspectul initial mai ales la soiurile albe si galbene. gaurindu-le sau mancandu-le pistilul. inainte de aparitia larvelor eclozate din ouale depuse in boboc. Prevenirea se poate face prin stropiri repetate cu Mospilan. Pe suprafata frunzei apar pete galben-maronii. Plictran. sugind seva din frunza. Metomex. inlaturarea si arderea lastarilor ofiliti de sub punctul de patrundere al daunatorului in tija lastarului. Combaterea se face ca si la paduchii verzi. Gandacul paros este o insecta paroasa de aproximativ 1 cm lungime care se hraneste cu florile. sugind seva si deformind toata planta. Tratarea se face initial prin taierea. Combaterea se face prin indepartarea si arderea plantelor afectate si inlocuirea lor cu alte plante sanatoase. Daunatori Paduchii verzi (afidele) ataca toate organele verzi ale plantei. dar are aspect urat. Combaterea se face prin adunarea manuala a gindacilor si distrugerea lor. Vydate. Se poate preveni prin stropire cu substante sistemice (Mospilan) inainte de depunerea oualelor. Paianjenii rosii se dezvolta mai mult in aerul uscat din sere sau solarii. Sumicidin. Albina croitoare isi construieste cuibul cu rondele taiate din frunzele trandafirului in lunile mai-iunie. Combaterea se face prin stropiri preventive cu Mospilan. apoi se extind pe toata suprafata ca in final frunza sa cada. etc. Larvele se hranesc cu maduva lastarilor care se ofilesc. Stropirea se face cu Mitac. Hostathion. Pentac. Kelthane. Se combat prin stropire din 7 in 7 zile cu: Fernos. etc. Tripsul suge seva din petalele florilor. Decis. Cicorita trandafirului ataca frunza. Bladafum. Frunzele deja bolnave se indeparteaza si se ard.dungi sau modele sub forma de frunza de stejar colorate verde sau brun. Tratarea se face inaintea deschiderii bobocilor cu produse ca: Mospilan 20. apar pete maronii schimbindu-le tot aspectul. Pe dosul acesteia sunt daunatorii albverzui care sar sau zboara si produc multe pete albicioase pe fata frunzei. Viespea miniera a lastarilor sau sfredelitorul isi depune ouale la baza peduculului foliar sau pe stipele. Sinoratox.. Pe margine petalele se deformeaza. Suspersect 10. Fastac. Planta nu moare. Viespea sucitoare a frunzelor depune ouale pe spatele frunzelor apoi le rasuceste dindu-le aspect de tub. Confidor. apoi se usuca. EC. Carbetox. Mitigan. Nurelle.

Combaterea se face prin stropirea de iarna cu Oleo Ecalux sau OleoCarbetox.Paduchele testos prefera trandafirii urcatori cu ramuri mai lemnoase si amplasati in multa lumina. Pentru combatere se poate folosi Temik si Nemagon. Larvele de carabus stau de regula in sol. Se pot combate prin adunarea larvelor in timpul araturii sau desfundatului la casma sau prin adaugarea in mocirla a substantelor de combatere. Tratamentul se repeta la 2 ani. Acestea rod radacinile tinerelor plante aducand mari pagube.125% Zinophos sau 1% Nemagon. Pentru prevenire se foloseste solutie de 1. Acestia ataca ramurile de sus in jos uscandu-le. In aceasta situatie se fac analize de sol sa se stabileasca cauza fenomenului. Viermii sarma ataca radacinile si dau aspect de udare excesiva sau lipsa de apa si elemente nutritive. au culoarea alb-galbuie si trei perechi de picioare. Nu raspunde la tratamente specifice bolilor aparente. Combaterea bolilor si daunatorilor pe cale biologica si nepoluanta .

deoarece efectul lor este echivoc. dupa care se filtreaza. se desparte in catei si se taie marunt sau se zdrobeste. insectelor si omizilor. S-au facut multe incercari si in multe cazuri s-au obtinut rezultate bune. Acestea din urma sunt preparate puternice chiar si daca se folosesc singure. Nu se recomanda pentru culturile comerciale. Zeama de usturoi Iata o alta utilizare pentru aceasta planta multifunctionala! Se ia un bulb de usturoi proaspat. se pun in 600 ml de apa si se agita pana ce sapunul se dizolva. plosnitelor. pe langa reducerea poluarii cauzata de folosirea unor substante otravitoare pentru om si animale. Zeama de usturoi. Combaterea biologica se poate realiza prin diferite zemuri si extracte de plante. In combinatie cu uleiul de nima (contra insectelor) intareste efectul ambelor substante. pentru amatori. Se introduce in doua lingurite de ulei de parafina pentru doua zile. Praful de copt In ultimul timp s-a batut mult moneda pe combaterea fainarii cu hidrocarbonatul de sodiu. timp de 15 minute. Se iau cativa fulgi de sapun. stiut fiind faptul ca pesticidele sunt destul de scumpe. Extractul de usturoi se adauga acestei solutii si se agita bine. Lichidul se filtreaza. Reteta este simpla: la 1 l apa se adauga 5-10 g de preparat si se aplica direct pe planta. Folosirea preparatelor descrise mai jos se recomanda mai ales in gradinile de langa casa.Aceasta metoda devine in zilele noastre tot mai mult utilizata pentru ca. apoi se adauga fulgi de sapun sau lapte si-l agitam ca mai sus. Exista unele posibilitati de combinare a zemei de usturoi cu ceapa si ardei iuti. Aceasta este solutia de baza care se foloseste in cantitate de 10 ml/la litru de apa. se fac economii importante. Poate . Acest preparat natural este eficient contra afidelor. a caror preparare este la indemana oricui. Se lasa sa se raceasca si sa stea peste noapte. ceapa si ardei iute Se fierb cativa catei de usturoi cu 4-5 ardei iuti si 2 cepe mari in circa 2 l apa.

apoi se pun in 50 ml apa. Uneori sapunul poate fi inlocuit cu lapte. Zeama de ardei rosu sau iute Se taie si se piseaza 5 ardei iuti. Alte probleme ale trandafirilor . Plantele de isop plantate printre flori si trandafiri constituie un bun aparator impotriva insectelor. Tratament cu ceai de isop Este eficient contra fainarii si contra unor bacterioze. Zeama de frunze de rabarber Pentru prepararea ei se folosesc numai frunzele. Zeama combate bine afidele. O solutie de zahar poate fi folosita pentru prevenirea si eradicarea paianjenului rosu. A doua zi se uda bine pentru a se drena solul. Din acest concentrat se pun 100 ml apa. Atentie la manipularea ardeilor: sa nu atingeti ochii si mucoasele. Emulsie de sapun Desi suna straniu. Acestea se fierb in 1 l de apa. Se foloseste ca atare. omizile si acarienii. viermii. apoi se lasa sa se raceasca dupa care se filtreaza. Este eficient mai ales contra insectelor si larvelor rozatoare si cele asemanatoare acestora. Se pot utiliza fulgi de sapun pur ca Lux si Sunlight. Acestea se pot procura sub forma de batoane si se pot razui. vasele si uneltel imediat dupa folosire.fi eficient mai ales in cazul plantelor tinere. Se prepara in modul urmator: se fierbe ceva apa in care se pun bucati de planta (verde sau uscata). spalati-va bine mainile. Lichidul rezultat se amesteca cu o cantitate egala de emulsie de sapun (preparat dupa reteta de mai jos). Se fierbe cateva minute. sapunul este un insecticid excelent. dupa care se filtreaza. Lichidul se stropeste direct pe plantele atacate de afide si alte insecte. apoi lichidul se filtreaza. Tratamentul cu zahar Nu este un tratament prin stropire ci se administreaza pe sol in scopul distrugerii nematozilor care ataca radacinile plantelor. Fulgii de sapun se folosesc la multe preparate deoarece au rol de adeziv pe frunze. se lasa sa se raceasca. prin uscare. Zaharul se imprastie pe sol si se incorporeaza printr-o greblare usoara. Se lasa o zi pentru ca uleiul sa se extraga. Pentru 1 l de apa se pun doua linguri de supa de fulgi si se agita bine pana la emulsionare. Zaharul va distruge.

doar vegeteaza. Arsura frunzelor apare mai ales in sere. survin seceta si temperaturi ridicate. iluminare slaba. Grindina si furtuna pot produce pagube insemnate prin ruperea lastarilor si florilor sau ruperea intregii coroane la cei cu trunchiul nefixat corespunzator. Aerisirea puternica. dar se presupun urmatoarele: nematode. Remedierea pagubelor in aceste cazuri se face prin taierea si strangerea organelor rupte si efectuarea stropirii cu Dithane. taieri prea scurte. fara boboci (in sere). zvantarea frunzisului si a suprafetei solului inaintea noptii. frunze mici de culoare verde-deschis. Plantele prezinta o crestere slaba.. Systhane sau Bavidtin care opresc infectiile cu boli criptogamice. Prevenirea se face prin evitarea plantarii de trandafiri pe acelasi teren timp de 3-4 ani si prin asigurarea unor cantitati mari de materiale organice in sol. vigoare scazuta. Oboseala solului apare acolo unde trandafirii se planteaza pe un teren pe care au fost si inainte. oscilatiile mari de temperatura pot cauza si ele caderea frunzelor. udarea cu apa rece. cei slabi se lasa pe tufa pana la efectuarea de noi taieri. Se poate evita prin marirea umiditatii relative a aerului (ceata artificiala. lipsa microelementelor.orbi” . In aceste cazuri plantele prezinta simptome specifice pe care le prezentam in cele ce urmeaza:  carenta de azot se manifesta prin cresterea mai scunda. stropirea frunzelor). Nu se cunosc cauzele exacte ale fenomenului. flori colorate spalacit si prezenta lastarilor . Frunzele devin maronii si se usuca. Tratamentele chimice s-au dovedit a fi prea costisitoare. Lastarii orbi mai vigurosi se scurteaza. Printre cauzele provocate de om se pot enumera: temperaturi scazute (12-15° C). dar uneori si in camp. Aparitia lastarilor . se datoreaza unor dereglari hormonale. cand dupa o perioada de vreme rece si umeda.Caderea frunzelor (in sere) poate fi provocata si de faptul ca dupa primul inflorit frunzele de jos primesc prea multa lumina. toxine eliberate de fostele radacini etc. Ca masuri de redresare se recomanda: aerisirea atenta. deoarece cresterea lor se opreste mai devreme. Carenta si excesul de elemente nutritive.

Colorarea petalelor este atipica. mai ales cand folosim timp indelungat sarea potasica ca ingrasamant mineral. pentru ca acesta contine mult clor.. fapt ce cauzeaza aparitia clorozelor. Bibliografie -. plantele se pot infesta mai usor cu boli si nu-si pregatesc bine tesuturile pentru iarna.duce la schimbarea pH-ului si prin aceasta la trecerea combinatiilor de fier si ale microelementelor in stare insolubila. lastarii nu au rezistenta mecanica si se rup usor.  carenta de fier .pe frunzele superioare apar simptome colorotice (ingalbenire) ce acopera toata frunza si pot provoca necroze. apoi se extinde pe intreaga frunza si poate duce la necrozare.frunzele devin verde-inchis spre albastrui.  excesul de potasiu .  carenta de potasiu .. Exista cazuri de supraingrasare sau exces de elemente nutritive. pot aparea si necroze foliare neuniform repartizate.   compusii de clor .Trandafirul de la mit la mileniul trei” de Stefan Wagner Taierea trandafirilor .. florile pot lipsi.orbi” . Scade rezistenta la ger a plantelor. cresterile sunt mici.se pot observa rar fenomene de arsura a frunzelor si o culoare verde-spalacit a acestora.se manifesta printr-o crestere luxurianta. pot cauza arsura frunzelor si necrozarea lastarilor tineri.se prezinta sub forma de coloroza (ingalbenire) pe frunzele tinere. excesul de calciu .fata de care trandafirii sunt destul de sensibili. florile sunt mici si putine.  carenta de fosfor . printre nervuri. ceea ce se manifesta tot prin simtome specifice:  excesul de azot .

Cu cat ne ridicam cu scheletul mai sus. Este bine sa se faca aceasta operatiune anual. la 2-3 mm. Totodata. Uneori este imposibil sa se taie un cep matur. daca facem taieri .. taiem de preferat mai jos. plantele tinere de 1-2 ani se pot lasa cu 3-4 lastari de baza ce vor forma scheletul principal. pe masura ce imbatraneste. si cu o mare masa vegetativa. sau cei subtiri. In practica se poate constata ca nu se poate executa intotdeauna acest lucru . dar ultimul creste in interior. De regula. Principiul de baza al taierilor de intretinere este obtinerea lastarilor tineri (anuali) pe segmente de lastari (cepi) de 2-3 ani. Acesti lastari se taie . se elimina tot ce creste in interior.la cepi" de 3-4 muguri daca sunt soiuri mai viguroase.Aceasta se face tinand seama de grupa din care fac parte si de varsta plantelor. urmand sa ia masurile definitive cand are posibilitatea sa aleaga.. Fara prea multe ezitari. Tehnica de taiere nu este dificila si o poate face oricine cunoaste cateva elemente de baza. de catre aceeasi persoana. care gandeste formarea coroanei in perspectiva si care sa faca anumite compromisuri de moment. Sectionarea se face deasupra unui mugure cu orientare in exterior sau lateral. lasam alti cepi mai tineri pe el si vom obtine plante greu de tinut sub control. In anii urmatori se vor lasa treptat 5-8 cepi pe o tufa. ca la farmacie" si gasim lastari pe care urmeaza sa-i facem cepi de 5 muguri. Este usor de imaginat cum va arata o planta taiata incorect peste un timp. La trandafirii nobili din grupa Thea. inconjurat de ceilalti apti de pastrat. pentru a obtine o tufa aerisita si bine luminata si pentru a ne usura munca la taierile urmatoare. se elimina de la baza lastarii in plus. uscat. cei cu crestere in interior si bineinteles cei uscati sau inghetati. Aceste plante au o epuizare mai rapida.

Bibliografie: . Lastarii floriferi apar pe tot parcursul tulpinilor tinere si bineinteles ca au tendinta in timp sa se transforme si ei in alte tulpini. Nici la acestia nu sunt dificultati mari la taieri.. pe 1-2 tulpini sau chiar mai multe.. La urmatoarea taiere nu este nevoie sa eliminam decat pe cei uscati sau cei debili. cu altii tineri. Soiurile cu vigoare mica (1-2 m) care se dirijeaza de obicei pe stelaje mici. Din acest considerent. De aceea. care practic au la origine soiuri din Polyantha si Floribunda. Cei ramasi se scurteaza cu 1/3 din lungimea lor. nu trebuie sa ne fie . apoi cand au atins inaltimea dorita se pot sectiona.obtinem formatiuni scurte. acesti lastari se scurteaza anual . si din faptul ca sunt mai putin pretentioase. in sensul iluminarii si aerisirii. Polyantha ". putem lasa 1-3 lujeri sa creasca in voie fara a face interventii in primul an. la o perioada mai mare de timp. soiurile din aceasta grupa predomina in amenajari peisagistice urbane. se intretin din taieri in mod similar. daca avem soiuri viguroase. Aici mai putin conteaza amplasarea lastarilor in interior sau exterior. cu tot efortul mugurilor in stare latenta care se gasesc in scoarta cu rol natural de rezerva (mai ales la tulpinile batrane).Ciumpagirea" varfurilor la intamplare nu este indicata. Se pot lasa si liberi daca au unde sa se desfasoare. riscam ca tufa sa se usuce sau sa piarda o parte din coroana. se taie in felul urmator: in primul an lasam sa creasca 3-5 lastari in mod liber. formand oarecum o tufa globulos-aplatizata.prea rigide. grupuri de lastari uniform repartizati pe tulpini. intervenind la 2-3 ani pentru regenerari daca este cazul. pe piramide sau pergole de mica inaltime. pentru ca oricum forma pe care o au si modul de crestere confera acestor soiuri un avantaj.mila". avand grija ca anual sa le mentinem lastarii floriferi in forma. Trandafirii liliputi.Totul despre trandafiri" -Adrian Margarit . Soiurile din grupa . Lastarii floriferi nu vor intarzia sa apara in numar mai mare decat natural. Trandafirii urcatori. degarnisiti. si uneori nici in al doilea. prin scurtarea lor la 2-4 ochi. in functie de sistemul de sustinere.. Daca se doreste o forma dirijata strict. care au predispozitie naturala de a forma lastari numerosi amplasati in treimea superioara a lujerilor principali.. amplasate pe ziduri. iar in anii urmatori se inlocuiesc lujerii imbatraniti prea tare. sa avem retinerea in a taia cat mai corect plantele tinere sau in plina forma. . se pot dirija din taieri.

Altoirea indicata este cea in ochi crescand si nu cea in ochi dormind. pe randuri distantate intre ele la 30-40 cm. Pentru protectia fata de temperaturile foarte scazute ale iernii care urmeaza. puietii vor fi prasiti. ei pot fi repicati. In primavara se inlatura paiele si se observa rezultatele semanaturii. Cei mai vigurosi puieti. hibrizi etc. Mranita ar fi cea mai indicata dar. atunci cand acestea au 3-4 frunze. Inaintea insamantarii. Adancimea de semanat este de 4-5 cm. deasupra randurilor se va aseza un strat de paie sau alte vegetale uscate. Replantarea se va face pe un sol foarte bine pregatit. Dupa prima bruma. in perioada imediat urmatoare scoaterii lor.Inmultirea trandafirilor Atat trandafirii nobili cat si cei salbatici se pot inmulti prin seminte (sexual) cat si din fragmente de planta (asexual). si vor fi altoiti si replantati in iunie-iulie anul urmator. Deasupra semintelor se pune un strat de pamant de 4-5 cm care se taseaza cu o bucata de lemn. Pe un teren desfundat adanc inca din primavara se mai aplica inca o desfundare de 35-45 cm in iunie menita atat sa afaneze solul cat si sa inlature buruienile aparute intre timp. Semintele cele mai indicate in acest scop sunt cele ale macesului salbatic. permeabil. Inmultirea prin seminte se practica atunci cand se urmareste obtinerea de portaltoi sau. avand grosimea 5-7 mm la colet vor fi replantati in ghivece. si se face in santuri facute cu sapaliga. Masa obtinuta se seamana ca atare. udati. taiati. Atunci cand macesele incep sa se ingalbeneasca se culeg si se sfarama cu ajutorul unui tavalug din lemn sau a unui pisalog. puietii vor fi scosi. in lipsa acesteia se va folosi un pamant usor. in unitati de cercetare. Daca puietii rasariti sunt prea desi. Pe timpul verii. Repicarea se face atunci cand umiditatea solului permite smulgerea fara ranire a plantelor. sortati si clasificati. Puietii mai firavi vor urma aceeasi . nivelet si curatat de buruieni uscate. terenul va fi greblat. in vederea obtinerii de soiuri noi.

Butasirea se practica fie in lunile iulie-august (in verde) fie in octombrie-decembrie (in uscat).). La partea superioara taietura se face cam la 2 mm deasupra ochiului. Butasii verzi se fasoneaza din ramuri florifere cam la 7-10 zile dupa ce ultimile petale de trandafir s-au scuturat.procedura insa altoirea recomandata pentru ei este in ochi dormind (iulie-august). Bengale. Acestea au crengile flexibile si poseda calitatea de a face radacini din crengi atunci cand acestea sunt ingropate in pamant. In zilele foarte calduroase butasii vor . geamurile rasadnitei vor fi varuite sau stropite cu mocirla. celelalte se taie. Inmultirea prin butasi si frunze Inmultirea prin butasi se aplica doar anumitor specii de trandafir (Poliantha. Butasii prelevati din aceste ramuri vor avea 3-5 ochi viabili ceea ce inseamna o lungime de aproximativ 10 cm. Butasirea in verde are un procent de prindere mai bun. Noissete. fie din seminte de maces ai caror puieti vor fi lasati sa atinga inaltimea de peste un metru. Butasii se planteaza in rasadnite si se uda abundent. Ultimele doua frunze de la partea superioara se lasa intacte. Bourbon etc. Portaltoii pentru obtinerea trandafirilor cu trunchi inalt Se obtin fie prin plantarea la locul la care va avea loc altoirea plantelor obtinute din flora spontana(macesi extrasi cu radacina). Taierea de la baza butasului se face imediat sub ochi si trebuie sa fie putin oblica. Pentru protectia impotriva soarelui.

Butasii se fac din lastari lemnificati si vor avea lungimi de 20-25 cm cand urmeaza sa fie plantati in pepiniere si de 10-15 cm cand urmeaza ca inradacinarea sa se faca in ghivece sau in rasadnite reci.. butasii care au inceput sa formeze radacini se planteaza in ghivece sau in pepiniera. vor fi pliviti.fi stropiti cu apa de 2-4 ori pe ora. pentru protectia impotriva inghetului. acestea se vor acoperi peste iarna cu materiale protectoare. La fel de bine ei pot fi lasati in rasadnita unde continua sa inradacineze. Altoirea trandafirilor Altoirea in pepiniera . Toamna. Inaintea inghetului vor fi montate geamurile rasadnitei si se vor acoperi cu paie. etc. Butasirea in uscat poate incepe dupa caderea frunzelor (sfarsitul lui octombrie) si pana la primele brume. Primavara. coceni. trandafirii sunt deja pregatiti pentru a fi plantati la locul definitiv. in 3-4 saptamani butasii au deja radacini. incepe aclimatizarea butasilor: la inceput se deschid geamurile rasadnitei la anumite intervale dupa care acestea se inlatura complet. Pana in toamna butasii vor fi feriti de buruieni si vor fi udati atunci cand este cazul. Toamna butasii bine inradacinati pot fi scosi si plantati la locul definitiv. frunze. udati si stropiti cu substantele indicate impotriva bolilor criptogamice. Daca totul decurge normal. Pe parcurs li se vor asigura toate ingrijirile necesare. Daca plantarea butasilor se face in rasadnite reci. Primavara butasii se vor repica in pepiniera sau se vor lasa in rasadnite unde vor fi acoperiti cu pamant in strat de 3-4 cm. Taierea de la baza se face imediat sub mugure si va fi usor oblica iar de la varf se face la 1-2 cm deasupra ultimului mugure. Udarea butasilor nu este necesara decat daca pamantul este prea tare. Inmultirea prin frunze este o metoda mai dificila si nu se recomanda horticultorilor amatori. Cand inradacinarea s-a produs deja. Inmultirea prin marcote si prin divizarea tufelor se poate face la soiurile cu radacinile proprii (nealtoite).

Ghimpii de pe ramurile recoltate se indeparteaza. Dezlipirea usoara este si ea o conditie a reusitei. Inainte de a se incepe altoirea propriu-zisa se vor face. starea portaltoiului este hotaratoare pentru prindere. chiar daca altoii sunt preluati de la plante mai putin viguroase. Portaltoii vor fi ingrijiti corespunzator in vederea altoirii pentru ca.este obligatorie in cazul trandafirilor. In general lipsa de umiditate ingreuneaze dezlipirea scoartei. inaintea altoirii se va face o ultima inspectie a portaltoilor. prin sondaj. incercari de dezlipire a scoartei portaltoiului.altoiul si portaltoiul . Atunci cand dupa circa o saptamana de la altoire petiolul cade usor la prima atingere inseamna ca altoirea a reusit. Pentru obtinerea altoilor se vor alege doar ramuri pe care au fost flori si ale caror petale s-au scuturat deja. urmand ca cei dezvoltati insuficient sa fie indepartati fara a fi altoiti. In continuare trebuie asigurata pastrarea corespunzatoare a ramurilor altoi. Portaltoii se obtin prin una din metodele descrise anterior. asta in cazul in care altoirea nu are loc in aceeasi zi cu recoltarea ramurilor-altoi. Aici vor fi indepartate .Prezenta celor doi parteneri . De aceea. Imediat dupa taiere ramurile-altoi vor fi infasurate in carpe ude si introduse cu baza intr-un vas cu apa cu care vor fi transportate intr-un loc umbros. Cand petiolul se usuca si nu se desprinde nici dupa saptamani inseamna ca altoirea trebuie refacuta. Portiunile mediane ale acestor ramuri sunt cele mai recomandate pentru prelevarea de ochi. Frunzele ramurilor recoltate se vor taia ramanand doar cate un petiol lung de aproximativ un centimetru. altfel. macesul salbatic fiind unul dintre cei mai indicati portaltoi. procesul de prindere are de suferit. In cazul trandafirilor. Acest fragment de petiol va indica daca prinderea s-a facut sau nu. ferit de curenti.

Cele mai uzuale metode de altoit la trandafiri sunt: in ochi dormind. Altoirea in ochi crescand are loc in lunile mai-iunie si ochii altoiti se dezvolta in continuare pana in toamna. in ochi crescand. Imediat se trece la taierea ochiului altoi care se introduce in despicatura portaltoiului si se leaga cu rafie. ochii altoiti urmand sa inceapa dezvoltarea in primavara urmatoare. Este important ca la toate aceste taieri lama briceagului sa nu patrunda in tesuturile lemnoase ale portaltoiului. Toate aceste operatii vor fi facute cat se poate de corect dar si destul de rapid. necesita ramuri altoi viguroase care sa aiba 7-8 mm la baza. Nodul va fi facut astfel incat sa permita desfacerea usoara. Verificarea se face la 78 zile dupa altoire cand se indeparteaza pamantul si se verifica petiolul. etichetate (soi. Nu strica un exercitiu de formare a mainii pe plante salbatice aflate in zona. Pastrarea manunchilor se face in muschi umeg. Urmatorul pas este executia in zona coletului a doua incizii perpendiculare. Puietii se dezvelesc de pamant in zona coletului care se curata bine cu o carpa uscata. ci doar in scoarta si cambiu. rafie. in nisip umed etc. Altfel ramurile altoi vor fi recoltate toamna si tinute la stratificat in santuri cu nisip.frunzele. La inceputul lui mai. cand se executa de regula aceasta altoire. in forma de T. in placaj si cu ramuri detasate. vor fi legate in manunchiuri. El va fi tinut de bucatica de petiol in timpul acestei operatii. La altoii prinsi legatura se va desface cam in trei saptamani de la altoire cand va avea loc si desmusuroirea. data recoltarii). Cand operatia de altoire este incheiata se va musuroi baza portaltoiului in asa fel incat pamantul sa treaca cu aproximativ 7-8 cm deasupra punctului de altoire. Ochiul altoi se introduce. Altoirea in ochi crescand si altoirea in ochi dormind nu difera absolut deloc ca tehnica de altoire. pana cand este depasita toata incizia. Activitatea de altoire incepe prin pregatirea instrumentelor specifice: briceag de altoit. diferentele sunt doar la perioadele din an in care ele se aplica. numai trandafirii tinuti in sere pot oferi ramuri de asemenea talie. afara. Dupa urmatoarele 18-20 zile va avea loc taierea salbatecului care se va executa la 1 cm deasupra . piatra agraziva. in locuri ferite de curenti si umiditate in exces. Apoi se dezlipeste scoarta in zona taieturilor deja facute. imediat ce a fost taiat. Se continua infasurarea. sub scoarta portaltoiului. Legarea cu rafie se incepe de sus in jos in asa fel incat prima spirala a infasurarii sa prinda cele doua margini ale despicaturii orizontale a portaltoiului. Altoirea in ochi crescand. Introducerea sub scoarta nu se va face fortat iar atunci cind altoiul nu mai inainteaza in despicatura el va fi retezat la partea superioara exact in dreptul taieturii orizontale a portaltoiului. spirala langa spirala. iar altoirea in ochi dormind are loc in lunile iulie-august. Taietura orizontala va avea cam 1 cm lungime iar cea verticala o lungime dubla.

8 m deasupra solului. dar punctele de altoire se vor afla la 1. Inainte de primele ingheturi. parcuri). Lastarii nobili aflati in crestere vor fi protejati de vant printr-o legatura slaba cu trunchiul portaltoiului. musuroaiele se vor reface astfel incat ochii-altoi sa se afle sub pamant la 15-25 cm. Copulatia .5-1. Daca trandafirii cu trunchi inalt se gasesc mai mult la locul definitiv (gradini.ochiului prins. toti lastarii aflati sub viitorul punct de altoire vor fi indepartati. Ei vor fi ciupiti corespunzator. Apoi musuroaiele vor fi desfacute pentru a expune la lumina altoii in vederea fortificarii lor pana iarna. Inciziile in forma de T se pot face fie pe trunchi fie pe ramurile laterale ale coroanei cat mai aproape de punctul de ramificatie. In situatiile in care scoarta portaltoiului nu se desprinde corespunzator se pot aplica celelalte metode de altoire care nu sunt conditionate de desprinderea cu usurinta a scoartei. este preferabil ca altoirea sa se faca la aceeasi inaltime pentru uniformitatea coroanelor. Cand dezvoltarea altoilor permite. Cand altoii prinsi incep sa se dezvolte(13-16 zile de la altoire) portaltoiul se poate reteza deasupra celui mai inalt altoi prins (sau ramura aflata in continuarea altoiului). Inaintea altoirii. ei vor fi ciupiti la 4-5 frunze. Tehnica altoirii nu difera de cea expusa in cazul altoirii in ochi crescand. In continuare altoii in crestere vor fi controlati regulat. eventualii lastari salbatici vor fi pliviti. Altoirea trandafirilor cu trunchi inalt se poate face prin oricare dintre cele doua metode. Se aplica atat portaltoilor nealtoiti cat si celor altoiti in ochi crescand la care altoirea nu a reusit. Puietii altoiti trebuie sa fie musuroiti doar pana in momentul in care suntem siguri ca altoii s-au prins. Pe trunchiurile bine dezvoltate se pot altoi chiar si doi ochi dar in pozitii opuse unul fata de celalalt si la cativa centimetri diferenta inaltime. Altoirea in ochi dormind se executa de la sfarsitul lunii iulie si pana in septembrie. Lastarii salbatici care continua sa apara vor fi pliviti.

se mocirlesc si astfel. care vor fi despartite de tufa avand grija sa ramana cu cat mai multe radacini. Trandafirii pot fi altoitui si in timpul iernii dar numai in spatii protejate (sere. li se asigura o umiditate corespunzatoare si o temperatura de 12-14°C. Toti ochii de pe portaltoi vor fi indepartati (orbiti). rasadnite etc).8 m. Pe la jumatatea iernii plantele vor fi transferate in incaperi unde temperatura se va situa in intervalul 10-14°C. In aceste conditii incepe vegetatia si macesii pot fi altoiti. Aici va continua inradacinarea. In aceste conditii radacinile continua sa se dezvolte si mugurii tind sa porneasca in vegetatie. Atat pe portaltoi cat si pe altoi se vor executa taieturi oblice cat se poate de asemanatoare astfel incat altoiul sa se poata suprapune peste portaltoi cat mai perfect posibil. Se leaga strans cu rafie. Acestea vor fi scoase cu radacini din locurile in care se afla. care se vor planta in ghivece. Pe altoi se pot lasa 1-2 sau chiar trei ochi. In acest moment. Se acopera cu vegetale uscate si se stropesc cu apa. Se aplica primavara si implica alegerea de portaltoi si crengi-altoi de grosimi foarte apropiate. Radacinile se fasoneaza. plantele sunt puse la stratificat intr-un sant sapat la umbra si ferit de curenti. Astfel se obtin trandafirii pitici. Din tufele scoase se aleg tulpini cu inaltimi de 1. toamna. In luna mai trandafirii pot fi plantati la locul definitiv. argila si balega de vaca peste care se trage o punga de polietilena. Copulatia perfectionata se deosebeste de cea simpla prin existenta unui pinten atat pe altoi cat si pe portaltoi. li se infasoara radacinile intrun bol nutritiv format din muschi umed. din portaltoi de maces cu talie mica. Pentru aceasta se vor alege din pepiniera puieti de maces cu varsta de un an si cu grosimea de 7-9 mm. Cei doi pinteni se vor intrepatrunde asigurand astfel stabilitatea celor doua suprafete aflate in contact. Ghivecele se vor aseza in spatii in care temperatura sa nu depaseasca 5-6°C. Trandafirii cu trunchi inalt pot fi obtinuti si din tufe de maces crescute in flora spontana. Astfel plantele sunt depozitate sub forma de gramezi in incaperi unde sa fie asigurata . plantele sunt luate bucata cu bucata. Ea poate fi simpla sau perfectionata. dupa caderea frunzelor. Altoii incep sa creasca si cand au lungimea de 15-20 cm vor fi scurtati la 3-4 frunze.Copulatia este una dintre aceste metode.5-1. In timpul si dupa altoire plantele se tin la intuneric. in noiembrie.

se ridica plantele in pozitie verticala. Lavinia Rorich . Aceasta operatiune poate avea loc fie toamna. Viziteaza si sectiunea Sfaturi utile. se aerisesc. Taierea. Toamna si primavara se sapa solul din jurul tufelor mai adanc. acestea consumand din substantele necesare cresterii si infloririi. In luna mai trandafirii pot fi plantati la locurile definitive. Taierea se va face in functie de ce dorim sa obtinem de la acesst plante. Cand lastarii ajung la 4-6 cm. De asemenea. Aceeasi tulpina se poate taia diferit. mai subtiri si mai scurti.o temperatura de 6-10°C. obtinand lastari care sa infloreasca la aceeasi inaltime. Plantele altoite vor fi asezate in spatii cu temperaturi intre 12 si 14°C si vor fi stropite de 4-5 ori pe zi. Desi le place soarele. Daca taierea este mai lunga. Udarea este necesara doar atunci cand pamantul din jurul lor este uscat. trandafirilor nu le place prea multa apa. deoarece udarea execesiva duce la crestea acestora. pentru a permite aerisirea acestuia. dar lungi si vigurosi. Daca taierea este scurta. cu atentie la radacinile trandafirilor care trebuie sa ramana netaiate. din ochiurile ramase se dezvolta lastari putini. Conditiile acestea declanseaza intrarea in vegetatie. este o operatiune foarte importanta. plantele vor fi altoite prin una din metodele descrise. Pozitia de asezare este cea oblica. Umiditatea va fi asigurata prin pulverizari repetate. fie primavara. Cand lastarii altoilor prinsi au deja lungimi de 4-5 cm (cam dupa o luna) se plivesc lastarii salbatici. se uda. existenta buruienilor in jurul butasilor de trandafiri duce la intarzieri in dezvoltare. se vor dezvolta lastari numerosi. insa fara a inflori.