Pisana priprema iz Metodike razvoja govora

IME STUDENTA: Nikoleta Starcevic NAZI P!ED"#$%S#E USTAN$ E: &'igra( IME ASPITA)A: UZ!ASNA *!UPA: srednja +!$, DE'E: 24 !ADNI P!$ST$!: radna soba TEMATSKA JEDINICA:“Voce(domace i juzno)“ ASPITN$-$+!AZ$ NI ZADA'I I 'I%,E I: • razvijanje i negovanje pravilne ishrane • bogaćenje dečjeg rečnika i negovanje gramatički pravilnog govora • razvijanje verbalnog izražavanja i komunikacije • kroz korelaciju sa metodikom upoznavanja okoline ostvariti pravilno izgovaranje i prepoznavanje odredjenih pojmova • utvrđivanje moralnih stavova • ucenje matematickih pojmova MET$DE ASPITN$-$+!AZ$ N$* !ADA: verbalna m., istrazivacka, demonstrativna m. $+%I'I ASPITN$-$+!AZ$ N$* !ADA: rontalni,individualni, grupni S!EDST A ASPITN$-$+!AZ$ N$* !ADA: slike,predmeti iz zive prirode,aplikacije... #$!E%A'I,A SA D!U*IM ASPITN$-$+!AZ$ NIM $+%ASTIMA !ADA: • !"#$%&'$! (&'$)*$+ ),-.&#,*/, • !"#$%&'$! 0.$1*,),*/, $'$(&*" • !"#$%&', !,#"!,#&'"

dunje.itam drugo dete.P%ANI!ANI T$# A#TI N$STI UVODNI DEO %eca sede u polukrugu. %ete: nije to je tresnja. #akvo voce kupujemo u prodavnicama. . %ete:jabuke. voce se prska zbog insekata i da bi bolje i brze sazrelo.jagode. )aspitac:a ti2 ... )aspitac:to je tacan odrovor. )aspitac: nabroj mi koja voca ti znas2 +de ona rastu..dzem.torte. borovnica.kolaci.slatko. grozdje.sljive. )aspitac: koja je ovo vocka2 %ete: banana. ima ga u basti kod moje mame. #akodje moze da se kupi u prodavnicama i piljarnicama. %ete:volim banane.. /uzno voce ne uspeva da se odgaji na nasim prostorima jer zahteva posebne uslove i visoke temperature..maline. )aspitac:znate li sta se sve pravi od voca2 %ete:moze da se pravi sok. -vo voce moramo prvo dobro da operemo pre jela. *e treba da jedemo zeleno voce a ni trulo.nar..tresnje. musmule. brusnica. )aspitac: zna li neko zasto banana nema u nasim bastama.urme. .okazujem sliku tresnje.breskve.limun. 'akvo je to voce2 %ete:to voce ne raste kod nas zato sto je juno. )aspitac: lepo je sto ste znali sve odgovore na ova pitanja a sad sledi jedna igra.ja zapocinjem predavanje.kivi. )aspitac: jel i ovo jabuka2 .kruske.ananas.okazujem im slike na kojima se nalazi razlicito voce i postavljam pitanja.visnje. )aspitac:pokazujem slike jos nekog voca i pitam znate li o cemu cemo danas uciti2 %ete: o vocu. &mamo domace voce ono se sadi kod nas u bastama i vocnjacima..gde ih kupujes ili beres2 %ete: nabraja voce. %ete:pomorandze mandarine.kajsije. kupine. nabroj mi sva voca koja znas koja se sade na nasim prostorima. )aspitac : -ta vidis na ovoj slici2 %ete: jabuku. )aspitac: a sta se pravi od grozdjamstariji to cesto piju2 %ete: pravi se vino a moze i sok.marmelada. )aspitac: da li banana ima u nasim bastama2 %ete:nema.banane..mango. )aspitac:kazem drugom detetu da mi nabroji svo juzno voce koje zna. mandarine kupujem ih u prodavnici..

uzecu je ja. jabuka reče: 6*isam za vas6.osto su deca potvrdno odgovorila uz moju pomoc smo odradili malu dramatizaciju price jabuka.ca. -krene naglo i otkotrlja se dalje. 0gledala je jabuku i rekla: 7 $.al moj saputnik ne sme .pozurimo da je uzmemo.ja cu prvi.)esna.. %eca su se uspesno snasla u ovom zadatku. *isi ti ja sam..cobani 9!arko.. .itala sam decu o cemu se radi u prici2 $d koga ja jebuka pobegla2 'o je na kraju pojeo jabuku2 %a li su sve jabuke crvene i lepe kao u prici2 %a li bi umeli da odglume sta se to desilo u prici.robudiću brata.*ai5ao je lopov. )anja: *isam ja za vas8 . pala na zemlju i počela se kotrljati niz brdo. lopov 9)lada:. *a livadi je spavao dečak. .G AVNI DEO *a stolu stoje izmesano juzno i domace voce. decak9-te an:. <ekao je jedan. 0loge: jabuka9)anja:. & dokotrlja se devojčici u krilo. *a njemu je visila rumena jabuka. .9pomislio je u sebi.narator9)aspitac: )anja: /a sam lepa crvena jabuka. 'otrljala se tako jabuka. devojcica 9!arina:. jabuka se nasme5ila: 6/a sam za vas6. *e neces.sad cu se prvi popeti na drvo i ukrasti te8 )anja: nisam ja za tebe8 /abuka je pala i otkotrljala se. .obani: +le lepe jabuke. kotrljala i naisla na dva putnika. i pomislili: 7 (epe li jabuke8 0zeću je. )ideli je i jedan i drugi. jabuka reče: 6*isam za vas6.al da moj saputnik ne vidi. -vi potrča5e prema njoj.utnici:prvi: o lepe li jabuke. divne li jabuke8 . -krene i otkotrlja se dalje preko livade. grana se zatresla i jabuka je rekla: 6*isam ja za tebe6.era:.#ijana. /acu prvi. pa ćemo je zajedno pojesti.. &gor:.moram je uzeti. 7+le lepe jabuke8 *astala je svađa oko toga ko ju je prvi ugledao. ali da ne vidi moj saputnik8 . %rugi: kakva divna jabuka. ja sam je prva videla. dajem deci zadatak da prilaze jedno po jedno i iz skupa voca izdvoje na jednu stranu domace a na drugu juzno voce. )lada: o lepa jabuko. a devojčica je sedela pored njega. .proplanka su jabuku videli čobani. . *akon toga sam im procitala pricu koja se zove 3/abuka4 /abuka *a brdu je raslo drvo.opeo se na drvo i kad je hteo dohvatiti jabuku. $tkinula se. putnici9%avid i . . svako bi zeleo da me pojede.

/a sam za vas. divne li jabuke8 . treca grupa crta juzno voce a cetvrta domace voce. 9kotrljala se dalje: %evojcica: $. !AV"#NI DEO %ecu delim u cetiri grupe.. )anja: nisam ni za vas.. pa ćemo je zajedno pojesti.probudi se da podelimo ovu prelepu jabuku. 9dokotrlja se do decaka: %ecak: seko hajde da je podelimo.druga grupa crta voce koje ne voli da jede..dajem im papire i lomastere.rva grupe crta voce koje najvise voli da jede. )anja. . =ato bato. .robudiću brata.to da vidi.