You are on page 1of 10

Executive Success Kft. www.vezetoisiker.

eu Helle Nra s Eric Helle - Rvid tippek vezetknek


Sokan rettegnek a vezeti pozcitl s vltig lltjk, hogy soha nem lesznek vezetk. Sokan viszont megprbljk, tbbszr s sokig prblkoznak, de vek utn is csak kszkdnek vele. Kevesebben vannak olyanok, akik valahogy zsigerbl" jl csinljk. Az ilyen emberekre a krnyezet s a munkatrsak is sokszor hitattal nznek, mrcsak azrt is, mert egy j vezet kpes arra, hogy a munkatrsak rejtett kpessgeit is felsznre hozza s kpes elrni, hogy az emberek kvessk.
2013. Executive Success Kft. Minden jog fenntartva.

Vajon melyek azok, a megfoghatatlan" tnyezk, amelyek valakit j vezetv tesznek, s melyek azok amelyek azt eredmnyezik, hogy a munkatrsak felmondjanak? A teljessg ignye nlkl ebben a rvid tanulmnyban megnzzk az alapjait annak, hogy milyen is egy j vezet, s melyek azok a pontok, amelyeket el kell kerlnie annak, aki nem akar a beosztottak esetleges megvetsnek trgyv vlni, illetve megnznk egy pr krdst, ami sok vezet szmra jelent manapsg kisebb-nagyobb problmt. Mit is jelent vezetnek lenni? Mieltt j vezetv vlnnk, elszr is meg kell nznnk, hogy az a sz, hogy VEZET" pontosan mit is jelent? A vezet szt angolul EXECUTIVE"-nak mondjk. Ez egy olyan szemly, aki egy szervezetben egy olyan pozcit tlt be, amelyben adminisztrcis, illetve irnytsi s igazgatsi felelssge van. Az executive" sz a latin ex(s)equi-bl szrmazik, ami annyit jelent, hogy megvalst, illetve vgrehajt valamit. Tovbb vezetve ez a kifejezs az ex" szbl illetve a sequi" szavakbl keletkezett. Az ex" sz jelentse az, hogy teljesen, a sequi" sz jelentse pedig az, hogy kvetni. Teht a vezet egy olyan ember, aki vgigkveti a dolgokat s elri, hogy megvalsuljanak! Minden szervezet tllse ettl a tnyeztl fgg. Sikerl-e elrnnk, hogy a kitztt dolgaink s cljaink megvalsuljanak? Pontosan mi a legfontosabb tulajdonsga egy j vezetnek? Egy j vezet egyik legfontosabb tulajdonsga a j kommunikcis kszsg. Annl is inkbb, mivel ahhoz, hogy elrjk, hogy a kijellt feladatokat a munkatrsaink megvalstsk, fleg j kommunikcira van szksgnk.

2013. Executive Success Kft. Minden jog fenntartva.

A pozitv, de hatrozott kommunikci, a rendszeres, szinte rdeklds, mind-mind egy sikeres vezeti magatarts szerves rsze. Azonban ennek az ellenkezje is igaz. Amikor egy vezetnek rossz a kommunikcis kszsge, nem fogja tudni elrni, hogy az emberei teljestsenek. Lehet, hogy flelembl egy ideig megteszik amit kr, de egy olyan krnyezetbl, ahol folyamatos negatv, esetleg lertkel kommunikcit kapnak, elbb vagy utbb el fognak meneklni. Az szinte s j kommunikci mellett a msik fontos tulajdonsg, hogy a vezet pldamutat legyen. Hogyan is vrhatnnk el a munkatrsaktl, hogy kemnyen dolgozzanak, ha az elttk lv vezeti plda a folyamatos munkakerlsrl szl, illetve ha a vezetjk egyszeren nem kompetens? n mennyire venne komolyan egy olyan fnkt, akivel alig tallkozik, mert az folyamatosan hzon kvl van? Mennyire kvetn egy olyan vezet utastsait, aki tvolrl sem kompetens? Fontos, ha ilyen helyzetek vannak a cgben vagy a hlzatban, akkor azokat haladktalanul orvosolja. Ha pedig azon aggdik, hogy esetleg nem kommunikl a legjobban, akkor se adja fel! A j kommunikcis kszsget megfelel tanulssal s gyakorlssal brki elsajtthatja, ha akarja.

Mi a vezetk legfontosabb feladata? A legjobb vezetk ismertet jele, hogy tbb munkt kpesek elvgezni, mint msok.

2013. Executive Success Kft. Minden jog fenntartva.

A fentiek alapjn mr krvonalazdott, hogy a vezetk elssorban azrt vannak, hogy elrjk, hogy a munkatrsaik elvgezzk, amit el kell vgeznik, s hogy ezt j minsgben s a kell mennyisgben tegyk meg, a rendelkezsre ll id alatt. Ez azt is jelenti, hogyha a munkatrsai valamilyen oknl fogva nem teljestik az elvrt feladatokat, a vezet feladata az, hogy feltrja az okot s orvosolja vagy orvosoltassa azokat. Nagyon rdekes, hogy felmrsek s nemzetkzi tapasztalatok azt mutatjk, hogy a munkatrsak azokat a vezetket tisztelik, akik megkvetelik tlk a munkt, s elrik, hogy a cg vagy tevkenysg elrje kitztt cljait, ha ez ltszlag mshogy is tnik. A j vezetk, akik kpesek elrni a fent lertakat, igazi gyngyszemek!

Hogyan tartsuk meg az j munkatrsakat miutn felvettk ket? Sokszor bizony elg sok munkba kerl j munkatrsakat tallni egy cgbe vagy hlzatba s sokszor ez a feladat a vezetre hrul: sok nletrajzot kell tnzni s foglalkozni kell velk, illetve sok telefonhvst s szemlyes meghallgatst kell lebonyoltani, amg vgl tallunk egy j munkatrsat aki termelkeny is. Cgeknl s hlzatoknl is gyakran megfigyelt tnyez azonban, hogy az j munkatrs nhny ht vagy hnap elteltvel felll s el akarja hagyni a cget. Ez pedig a befektetett energink, idnk s pnznk elvesztst jelenti. Br az ilyen esetekben ltalnossgban azt mondhatjuk, hogy az irnyelv mindig az, hogy menjen, aki menni akar, azrt mgis van egy pr fontos tnyez amikkel kapcsolatban mr az els nap tehetnk valamit s amelyek igencsak fontosak egy munkatrs hossz tv alkalmazsa szempontjbl. Els lpsknt ltfontossg, hogy az j munkatrs mr az elejn kapjon egy olyan lerst a tevkenysgrl, amely tartalmazza azt, hogy mik az elvrsok vele szemben, mit hogyan kell csinlni s mik az eddig bevlt, sikeres mkdsi mdok a tevkenysgben. Ezen kvl egy szemlyes statisztikt is ki kell szmra dolgozni, hogy tisztn lthassa, hogy mit is kell termelnie s milyen elvrt mennyisgben.
2013. Executive Success Kft. Minden jog fenntartva.

A legfontosabb azonban az j munkatrsnl elrni azt, hogy mielbb termeljen, azaz valami felmutathat eredmnyt rjen el s hogy a megfelel dolgokat lltsa el mr a kezdetektl. Mivel minden egyes emberi lny j kzrzetnek s hangulatnak alapja a megfelel s elegend termels, s az, hogy hozz tudjon jrulni a krnyezete lethez nagyobb mrtkben, mint amennyit a krnyezettl kap, ezrt kulcsfontossg, hogy a lehet leggyorsabban elrjk, hogy az j szemly ellltson valamit, illetve letegyen valami az asztalra. Ennek hinyban, klnsen akkor, ha emellett a munkatrsnak sokat segtnk, sok mindennel elltjuk s ezltal tbbet adunk neki, mint amennyit neknk nyjtani tud, embernk hamarosan rosszul fogja magt rezni s bizony emiatt elmehet a kedve a munktl. Az j munkatrsnak klnsen szksge van arra, hogy rezze, is a csapat rsze s hogy mr is szmt valamit a cgnek. Ezt pedig csak gy fogja tudni elrni, ha hozzjrul a csapathoz vagy cghez azltal, hogy eredmnyeket r el s termel. A vezet legfontosabb feladata s egyben a legnagyobb segtsg, amit adni tud egy ilyen helyzetben, hogy rajta tartja az j emberen a szemt s elri, hogy a lehet leghamarabb az illet letegyen valamit az asztalra. Ha ez gy trtnik, akkor nagyon jk az eslyek arra, hogy hossz tvon meg tudjuk tartani az j munkatrsat s visszakapjuk annak az energinak sokszor a tbbszrst is, amit a megtallsba s felvtelbe befektettnk mr a legelejn. Hogyan motivljuk a munkatrsakat? Minden vezet letben elbb-utbb eljn az a pont, amikor egy vagy tbb motivlatlan munkatrs megakadlyozza egy kitztt cl csoportos elrst. Ez sokszor frusztrl s nagyon sok figyelmet elvehet a vezettl ms dolgok krra. De nzzk meg egy picit kzelebbrl a motivci tmakrt!

2013. Executive Success Kft. Minden jog fenntartva.

A motivci sz jelentse az idegen szavak sztra szerint: cselekvsre sztnz ksztets; indtk. A motivci sz a latin eredet movere" igbl ered, melynek jelentse mozogni, mozgatni. Teht, ha magyarul akarnnk megfogalmazni a krdst, azt is mondhatnnk, hogy Mit tegyek, hogy cselekvsre ksztessem, sztnzzem a munkatrsaimat?" A teljessg ignye nlkl, a kvetkez fbb pontokat tudjuk ezzel kapcsolatban ajnlani:

1. Legynk magunk is motivltak! Nzzen egy kicsit a tkrbe! n mennyire motivlt a cgvel vagy a tevkenysgvel kapcsolatban? Mi az, ami sztnzi, amikor reggel kikel az gybl? Csak azrt vonszolja be magt nap mint nap a cgbe, mert a hza, illetve szemlyes vagyona forog kockn, ha a cge esetleg tnkremegy, vagy igenis vannak cljai amiket kitztt, s amelyek mg mindig megdobogtatjk a szvt? Az n motivcis szintje nmagban egy rezonancia. A munkatrsak tveszik azt, ahogy n rezonl! De ne ijedjen meg! Ha n szintn szembenzett a fenti krdssel s rezte, hogy telibetallt, s n a gyenge lncszem jelen pillanatban, gy is van remny, ha eldnti, hogy vltoztat ezen s elkezdi kpezni magt mint vezet!

2. Rendszeresen beszljnk a munkatrsainkkal s mutassunk ers rdekldst irntuk! Ezt nem lehet eleget hangslyozni. Tancsadi karriernk sorn a legtbb problma oka mindig arra volt visszavezethet, hogy a vezet nem, vagy csak nagyon keveset kommuniklt a kzvetlen munkatrsaival. Ez hogyan hat a motivcira?
2013. Executive Success Kft. Minden jog fenntartva.

A rendszeres, lehetleg napi szint kommunikcival nemcsak az esetleges problmkat tudjuk feltrni, de kifejezzk ers rdekldsnket is azirnt, amit a munkatrsunk napi szinten csinl, vagy elllt szmunkra. Az rdeklds nmaga pedig igenis egy motivl tnyez egy ember szmra. Trtnt-e mr nnel olyan helyzet, hogy dolgozott valamin, prblt valamit vghezvinni, de felettesnek kisebb gondja is nagyobb volt, mint hogy nt meghallgassa az elrt eredmnyekrl, vagy tbeszlje az esetleges krdseket? Ha igen, hogyan rezte magt egy ilyen helyzetben? Ha nem, el tudn kpzelni, hogyan hatna ez nre? Akrmennyire is lektik az egyb problmk, soha ne sajnljon idt a kzvetlen beosztottakkal a beszlgetsre! Napi 15-20 perc beszlgets, tancsads s kikrdezs nagyon sok munkaidt sprolhat meg az n munkatrsainak, s nagyon sok energit adhat nekik hossz tvon!

3. A termel, eredmnyes munkatrsaknak mindig adjunk feljebb lpsi lehetsget! Nincs annl rosszabb egy motivlt, eredmnyekben gondolkod s eredmnyes munkt vgz ember szmra, mint amikor "beskatulyzzuk" s nem engedjk feljebb lpni s nagyobb kihvsokkal megbrkzni. Egy motivlt, jl termel munkatrsat ellpsi lehetsg vagy j kihvs hinyban egy id utn bizony elveszthetnk. Mirt is van ez? A vlasz egyszer. Krdezze meg sajt magt! Mit tett vagy mit tenne n akkor, ha nem ltn a fejldsi lehetsget abban, amit csinl? Menne tovbb, mint egy robot, vagy azon kezdene el dolgozni, hogy hogyan kerhetne ki a kelepcbl?

2013. Executive Success Kft. Minden jog fenntartva.

Vgl, de nem utols sorban, az ellptets s a felelssgi kr bvtse termszetesen jutalmat is jelent az eddig jl elvgzett munkrt, ami sok ember szmra mg a pnznl is rtkesebb lehet.... Ne becslje le ennek fontossgt, s motivlja munkatrsait a felelssgi krk fokozatos, eredmnyekhez kttt kibvtsvel.

4. Ne adjuk fel, ha egy rgebben motivlt munkatrs hirtelen leereszt! Mindenkivel elfordult mr az letben, hogy elvesztette kezdeti lelkesedst valami irnt s unott vagy kedvetlenn vlt egy bizonyos dolog irnyban, illetve ezt tetzve elkezdett negatvan hozzllni a korbban szeretett dologhoz. Sok vezett frusztrlhat s elkedvetlenthet amikor ilyen dolgokkal tallkozik a munkatrsainl. Egy nagyon fontos szably azonban ilyen helyzetekre is rvnyes: Sokszor az ilyen viselkeds azrt alakul ki, mert az illetnek a mltban egy kitztt clt vagy clokat nem sikerlt elrnie. Amikor kitznk s elhatrozunk valamit s ezt elmulasszuk elrni, akkor egy furcsa rzs kerthet minket hatalmba. Ezt legjobban bukott cl rzsnek nevezhetjk. Ez akkor szokott minket hatalmba kerteni, ha nem sikerl valami meglmodott dolgot elrni, magyarul elbukjuk azt. Pldul egy munkatrs esetben egy kitztt rtkestsi kvta elmulasztsa okozhat ilyen rzst. De akr a privt letnkben is tallhatunk erre knnyen pldt, mondjuk, ha szerettnk volna elmenni nyaralni, de vgl nem sikerlt sszehozni - ez ugyancsak bukott clknt jelentkezhet. Az ilyen bukott clok utn megtrtnhet, hogy fsult, nemtrdm letrzs kert minket hatalmba s egyszeren nem akarjuk a dolgot tovbb folytatani s feladjuk.. De mint mindennel, ezzel kapcsolatban is mindig lehet valamit tenni!
2013. Executive Success Kft. Minden jog fenntartva.

Ha kommunikciba kerlnk az rintett szemllyel s megtalljuk hogy melyik cljt vagy cljait nem sikerlt elrnie, majd egy j beszlgetssel fellesszk s jra lngra lobbantjuk benne a dolgot, bizony hamarosan szlelhetjk, hogy embernk jra kivirul s a dologgal kapcsolatos negatv vagy megllt hozzllst egy j lendlet fogja helyettesteni! Prblja ki!

Ha brmi krds felmerl a fentiek alkalmazsval kapcsolatban, nyugodtan krdezzen s kldjn egy e-mailt a kvetkez e-mail cmre, eric.helle@vezetoisiker.eu, rmmel vlaszolunk!

Ha pedig ignyt szeretne tartani a 45 000 forint piaci rtk, djmentes konzultcinkra, ami egy szemlyre/cgre szabott segtsget tud nyjtani az n szemlyes krdseire illetve problmira a vezetssel, szervezssel illetve hatkonysgnak nvelssel kapcsolaban, akkor azt a nora.helle@vezetosiker.eu cmen, illetve 06-70-459-2237-es telefonszmon lehet jelezni!

Barti dvzlettel:

Nra s Eric Helle

2013. Executive Success Kft. Minden jog fenntartva.

A szerzkrl
Helle Nra s Eric Helle szervezetfejlesztsi specialistk, akik vezetk kpzsvel, illetve vezetk s cgeik szervezettsgnek s hatkonysgnak nvelsvel foglalkoznak mind szemlyre szabott, mindpedig csoportos oktatsi formkban. Havonta tbb mint 130 000 cgnek kldenek ki djmentes tippeket, Magyarorszgon s klfldn egyarnt. Emellett a Gyakorlati tippek, hogyan rd el cljaidat cm kisknyv ri, illetve szaklapokban is publiklnak. Nra s Eric egytt tbb mint 40 v gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a vezetkpzs s szervezetfejleszts s ezek oktatsa terletn. Kldetsk eredmnyeknt elsdleges fontossgnak tartjk, hogy a tanulk sikeresek legyenek abban a tmban, amely terleten okatst kaptak. Nra s Eric mindketten valljk, hogy az emberek csak a kihvsokkal teli krnyezetben prosperlnak. Mivel Magyarorszgnl nagyobb kihvsokat csak kevs hely tud biztostani, ezrt dntttek amellett, hogy 15 v klfldi letvitel utn itthon telepednek le, s munkjukkal segtenek a magyar embereknek egy jzanabb s boldogabb let megteremtsben. Tovbbi informcik a szerzkrl a kvetkez linkeken tallhatk: http://vezetoisiker.eu/nora-eric-helle/ Szolgltatsokkal, oktatsokkal vagy djmentes konzultcival kapcsolatos krdsekkel a nora.helle@vezetosiker.eu e-mail cmre lehet rni, illeve a 06-70-459-2237-es telefonszmon lehet rdekldni. Executive Success Kft. 1171 Budapest, Lenkehz utca 6.

2013. Executive Success Kft. Minden jog fenntartva. Ez ez e-book L.Ron Hubbard mvei alapjn kszlt. Minden anyagot, amely elrhet ezeken az oldalakon a szerzi jogi trvnyek s a nemzetkzi szerzi jogi megllapods rendelkezsei vdenek. 10