You are on page 1of 12

Cap 1.

Analiza tehnica
1.1 Grafic de tip lumnare Antibiotice Iai

Prima perioad analizat este cuprins ntre 08.01 i 14.01.2013. La nceputul acestei perioade se evideniaz o cretere a preului prin prezena lumnrii de culoare verde aceast cretere are loc pn n data de 11.01.2013 cnd pe !rfic apare o lumnare de tip cruce ce evideniaz un semnal de inversare a trendului dar care nu a avut loc deoarece n perioada urmtoare apare pe !rafic o lumnare de aceeai culuare ca cele de dinaintea apariiei crucii. "emnalul de sc#im$are de trend tre$uie i!norat n aceast perioad. % doua perioad analizat ncepe n data de 18.01 i dureaz pn n data de 28.01.2013. Perioada ncepe printr&o serie de trei lumnri verzi ce indic presiune de cumprare iar trendul fiind astfel de cretere. 'n 24.01 pe !rafic apare o lumnare de tip cruce ceea ce semnific o sc#im$are a trendului presiunea de cumprare ncepe s se sl$easc iar prin apariia lumnrii roii dup cruce ne putem da seama ca sc#im$area de trend a avut loc ns presiune de vnzare este redus deoarece corpul lumnrii roii este mic.

BRD Societe General

Perioadele analizate sunt cuprinse ntre 1(.12 & 28.12.2012 i respectiv 22.04 & 2).04.2013. 'n prima perioad analizat putem o$serva un trend de cretere a preului evideniat de succesiunea de lumnri verzi trend care s&a meninut pn n data de 1*.12.2012 cnd pe !rafic apare o cruce ceea ce duce la faptul c n ziua respectiv a e+istat o indecizie de cumprare i o ncercare de sc#im$are a trendului dar care ns nu s&a realizat trendul meninndu&i sensul de cretere. ,ea de&a doua perioad analizat ncepe cu tendin de scdere a preului care se continu i dup ncercarea de sc#im$are de trend reprezentat pe !rafic n data de 24.04.2013 printr&o lumnare de tip cruce cu un corp foarte mare ce reflect o cantitate mare de indecizie pe pia.

Petrom

Prima perioad analizat este cuprins ntre 0-.02 i 12.02.2013. La nceputul acestei perioade se constat o scdere continu a preului pn n data de 11.02 cnd apariia crucii indic a posi$il sc#im$are a trendului dar care ns nu s&a realizat scderea fiind continu. % doua perioad analizat ncepe n data de 20.0) i se inc#eie n 24.0).2013. perioada ncepe cu un trend descresctor care continu pn n data de 21.0) cnd prin apariia pe !rafic a crucii se constat o ncercare de sc#im$are a trendului care ns s&a realizat urmnd un trend de cretere continu n perioada urmtoare.

Boromir Prod SA Buzu (Spicul)

Pe !raficul societii /oromir Prod "% s&au avut n vedere dou perioade de analiz prima a fost cuprins ntre 20.12 i 2(.12.2012 iar cea de&a doua ntre 21.01 i 2).01.2013. Prima perioad analizat ncepe cu un trend descresctor al preului i se nc#eie cu un trend cresctor. sc#im$area de trend n aceast perioad a avut loc n data de 21.12.2012 cnd pe !rafic a aprut o lumnare de tip cruce. 'n cea de&a doua perioad analizat preul este n continu scdere timp de trei zile i urmeaz acest curs pn n data de 24.01.2013 cnd pe !rafic apare o cruce care indic o posi$il sc#im$are de trend dar care ns nu s&a realizat astfel se continu trendul de scdere.

1.2 Grafic de tip linie Antibiotice Iai

0voluia preului are o tendin n prezent de cretere. 'n momentul de fa cota ia preului este peste media mo$il ceea ce reprezint un trend ascendent i o supraevaluare a preului aciunilor. /anda /ollin!er este destul de lat n prezent indicnd o volatilitate moderat a preurilor de tranzacionare a titlurilor companiei urmrite. 1"2 3 indicatorul relativ al trendului are tendin de cretere i se presupune c va depii limita de (0 ceea ce nseamn c va e+ista un e+ces de ordine de cumprare. 2ndicatorul 4%,5 este folosit pentru determinarea semnalelor de cumprare sau de vnzare iar n prezent acest indicator are o tendin uoar de cretere dnd semnale sla$e de cumprare.

'n concluzie putem spune c n momentul de fa nu este un moment favora$il pentru cumprarea de aciuni. Pentru analiz am ales perioada cuprins ntre 3.12.2012 i 13.12.2012. 'n aceast perioad preul este su$ nivelul mediei mo$ile indicnd o su$evaluare a aciunilor. 'n data de (.12.2012 preul este considerat a fi supravndut deoarece acesta strpun!e limita inferioar a $enzii /ollin!er. /anda /ollin!er este lat ceea ce nseamn o volatilitate a preurilor de tranzacionare a titlurilor companiei e+cluznd nceputul perioadei de analiz cnd $anda se n!usteaz i denot o insta$ilitate a pieei prin reducerea volatilitii. 6ivelul 1"2 se afl peste (0 la nceputul perioadei analizate indicnd un e+ces de ordine de cumprare dar aceasta este in continu scdere pn n perioada -.12 & 10.12.2012 cnd se afl su$ limita de 30 semnalnd un e+ces de ordine de vnzare. 6ivelul indicatorului 4%,5 ntrete semnalele de vnzare prin co$orrea continua a acestuia n perioada analizat. ,a i o concluzie putem spune c perioada cea mai favora$il pentru cumprarea de aciuni a fost n momentul n care s&a o$servat un e+ces de vnzare a aciunilor respectiv n perioada cuprins ntre - decem$rie i 10 decem$rie.

BRD Societe Generale

Petrom Boromir Prod SA Bizu (Spicul)

'n prezent linia preului este deasupra liniei mediei mo$ile i rezult un trend ascendent i o supraevaluare a preului aciunilor. /anda /ollin!er are tendine de n!ustare ducnd la reducerea volatilitii preurilor. 2ndicatorul 1"2 scade su$ limita de (0 astfel se consider c piaa n prezent este ntr& o posi$il depreciere. 2ndicatorul 4%,5 intersecteaz n prezent linia 0 dnd un semnal puternic c noua direcie este una si!ur i pozitiv deoarece este deasupra liniei de semnal 04% *. 'n prezent nu este o perioad favora$il pentru cumprarea de titluri.

'n perioada 3.02.2013 & 13.02.2013 preul este considerat a fi supravndut deoarece linia acestuia intersecteaz limita inferioar a $enzii /ollin!er i aflarea preului su$ nivelul mediei mo$ile indic o su$evaluare a aciunilor. 2ndicatorul 1"2 se afl n continu scdere pn a7un!e n data de 04.02.2013 su$ nivelul de 30 semnalnd un e+ces de ordine de vnzare. /anda /ollin!er este destul de lat n aceast perioad ceea ce indic o volatilitate moderat a preurilor de tranzacionare a titlurilor. Potrivit !raficului indicatorul 4%,5 prezint o cretere n perioada analizat aceast cretere dnd semnale clare de cumprare. Perioada cea mai favora$il pentru cumprarea de aciuni era cnd se o$serva un e+ces de vnzare a aciunilor respectiv n data de 4 fe$ruarie.

Petrom

,otaia preului n prezent este su$ nivelul mediei mo$ile indicnd o su$evaluare a aciunilor. /anda /ollin!er este lat indic o volatilitate moderat a preurilor. %naliznd indicatorul 1"2 se constat c acesta intersecteaz de 7os n sus linia de )0 ceea ce duce la faptul c va fi un trend ascendent si o trecere n zona pozitiv. "emnalul de vnzare din aceast perioad este puternic deoarece intersecia indicatorului 4%,5 cu linia de semnal e+ponenial are loc mai 7os de 0.

'n prezent nu este o perioad favora$il pentru a se cumpra titluri de la societatea analizat. Perioada analizat este cuprins ntre 10.01.2013 i 20.01.2013. 'n aceast perioad evoluia preului are o tendin de cretere continu preul aflndu&se peste media mo$il rezultnd un trend ascendent i o supraevaluare a preului aciunilor. 5eoarece diferena dintre linia preului i linia mediei mo$ile este foarte mare se pstreaz tria i direcia trendului. 'n aceast perioad preul atin!e linia superioar a $enzii /ollin!er ceea ce rezult c aciunea este supracumprat. /anda /ollin!er este destul de lat pe parcursul perioadei analizate indicnd o volatilitate moderat a preurilor de tranzacionare a titlurilor. %naliznd indicatorul 1"2 se constat o depire a valorii de (0 pe toat perioada analizat reprezentnd un e+ces de ordine de cumprare. Potrivit !raficului 4%,5 crete pe toat perioada analizat dnd semnale clare de cumprare aceste semnale fiind ntrite i prin intersecia indicatorului cu linia de semnal e+ponenial deasupra limitei 0. 'n perioada analizat nu se o$serv nici un e+ces de vnzare deci aceast perioad nu este favora$il pentru cumprarea de aciuni.

Boromir Prod SA Buzu (Spicul)

'n prezent preul este poziionat su$ !raficul mediei mo$ile indicnd o su$evaluare a aciunilor. preul este considerat a fi supravndut deoarece intersectez linia inferioar a $enzii /ollin!er. /anda /oolin!er cu a7utorul cruia msurm volatilitatea aciunilor este destul de lat n prezent ceea ce nseamn c piaa este volatil. 6ivelul indicatorului 1"2 se afl su$ linia de )0 i are un trend n scdere ceea ce arat c pierderile sunt mai numeroase dect cti!urile n aceast perioad.

2ndicatorul 4%,5 intersectez linia de semnal e+ponenial du$ limita de 0 dnd semnale de vnzare. 'n prezent perioada este mai puin favora$il pentru cumprarea de aciuni. 'n perioada 18 & 28.02.2013 cotaia preului se afl su$ nivelul mediei mo$ile indicnd a su$evaluare a aciunilor. /anda /ollin!er este destul de n!ust ceea ce indic o reducere a volatilitii deci o insta$ilitate a pieei. 1"2 se afl su$ limita de 30 su!ernd un e+ces de ordine de vnzare. 6ivelul 4%,5 este uor su$ limita de 0 n perioada analizat aceasta intersectndu& se su$ 0 cu linia de semnal e+ponenial i dnd un semnal puternic de cumprare. %ceast perioad este favora$il pentru cumprarea de aciuni mai ales n data de 28.02.2013 cnd se o$serva un e+ces de vnzare.