You are on page 1of 11

Lord Baden-Powell of Gillwell: Cserkszet fiknak

MDSZERTANI JTKGYJTEMNYE

Ksztette: Tth Lszl Barnabs (121)

Tartalomjegyzk:
Bevezet .. 3 Mdszertani jtkok 4 Cserkszkeds jtkok . 4
Cserksz cserkszt tall, Vita, Brsgi trgyals, Elre meg nem beszlt sznjtk

Tli jtkok 5
Herd, Szibriai embervadszat, A vrosban

svnykeres jtkok 5
Kvesd a trkpet, Hegyi csapzs, Keresd szakot!, jszakai rjrat, gtjak, Riad! Kapd el a tolvajt!, A krnyk fldertse

Vzi jtkok 7
Csempszek

Hrviv jtk . 7
Futrposta

Utsz jtk .. 7
Cserkszlps

Megfigyel jtkok . 8
Hol a gysz?, Kzel s tvol, Kirakat, Az reg szepls pofa, Csempszek, Kim-jtk, A szkevny

Nyomolvas jtkok 10
Nyomot jelezz!, Kvesd a csapst!

Kvetkeztet jtkok .. 10
Nyomozs bngyben, ldzd a gyilkost!

Cserkel jtkok . 10
Szarvascserkels

Nvnyhatrozs jtkok ... 11


Milyen nvny ez?

Testerst jtkok .. 11
A prviadal, Pros csukltols, Vltfuts

Elsseglynyjt jtkok . 11
Akadlyverseny

Bevezet:
Ez a gyjtemny nem kvnja Bi-Pi: Scouting for Boys c. knyvt fellmlni vagy trni illetve rtelmezni. Ez csupn egy vlogatsa azoknak a mdszertani jtkoknak, amik a knyv egyes fejezeteiben elolvashatk s a cserkszletben felhasznlhatak. Ezek a gyjtemnyek tartalmilag teljesen megegyeznek a Scouting for Boys knyv mdszereivel, esetleg fogalmazsilag trtnhet eltrs. Minden szakasz eltt megtallhat az adott jtk cme (sszefoglal neve) s zrjelben, hogy hol tallhatod meg az eredeti knyvben (a BUDAPEST 1994. MAGYAR CSERKSZSZVETSGE ltal kiadott szma alapjn) az adott szakaszt. Kzvetlen utna van egy Ajnls, ahol az rsvezetk megtallhatjk, hogy mekkora ltszmra s milyen tmban ajnlatos hasznlni az adott mdszert. Nyugodtan vltoztass a szablyokon, vagy hasznld fel az alapgondolatokat brmilyen programodhoz! Ha elakadnl, vagy nem rtend az egyes szakaszokat, akkor visszakeresheted a knyvben az adott rszt. s ne felejtsk el, hogy ezek NEM csak jtkok vagy j mkk, hanem a j llampolgr nevelshez az erdjrs rvn egy gyjtemnye.

Hasznlathoz J munkt kvnok!

Mdszertani jtkok
1. Cm: Cserksz cserkszt tall (32. o.) Ajnls: 2 rs rszre (Nagyobb korosztlyoknl mr lehet kisebb ltszm is. A lnyeg, hogy kt csapatot kell alkotni minimum). Fejleszti a tjkozdst, a megfigyelst, a csapatmunkt, a rejtzkdst. Fleg szabadtren ajnlott. Lers: Kt cserkszt vagy kt prt vagy kt rst elkldnk gy 3 km-re egymstl. Ezutn induljanak el egyms fel gy, hogy utat kvessenek, vagy haladjanak egy tereptrgy, mondjuk egy nagy hegy vagy fa fel, amely a msik fl mgtt van, s gy biztosan tallkoznak. Az az rs gyz, amelyik hamarabb ltja meg a msikat. Ezt az rsvezet jelzi azzal, hogy felemeli az rsi zszlt, hogy a jtkvezet lssa, s spol. Az rsnek nem kell egytt haladnia, de az az rs gyz, amelyik elsnek emeli fl a zszlajt, ezrt j, ha cserkszek kapcsolatban maradnak rsvezetjkkel jelads, hang vagy kldnc rvn. A cserkszek minden fle fortlyt bevethetnek, amit csak akarnak, pl. fra mszhatnak, kocsiba rejtzhetnek, stb., de nem lthetnek lruht, hacsak nincs kln engedlyk r. Ezt a jtkot jjel is jtszhatjtok. 2. Cm: Vita (33. o.) Ajnls: rsi ltszmban jtsztok, mert nagyobb ltszmnl nehezebb a vita krlmnyeit felgyelni, vezetni. Fleg nagyobb korosztlyoknak ajnlott (ksza s afltti korosztly), de a fiatalabbaknl is ki lehet prblni az adott korosztlynak megfelel tmban. Lers: A csapatvezet az elnk, gondoskodik rla, hogy legyen javaslattev, aki elre flkszl, hogy a trgy melletti rveket flsorakoztathassa, s vdje; legyen msik is, aki az ellenvlemnyre kszl fl. Miutn mindkettjket meghallgattk, az elnk felkri a tbbi jelenlvt, sorra fejtse ki vlemnyt. Vgl szavazst tart a msik javaslat mellett s ellene. Elszr a fik nagyon szgyenlsen beszlnek, hacsak a csapatvezet ltal vlasztott tma nem olyan, hogy tnyleg rdekli ket, mert akkor belemelegednek. Egy vagy kt vita utn mr nagyobb lesz az nbizalmuk, s sszefggen tudjk magukat kifejezni. Megtanuljk azt is, mi a helyes eljrs a kzgylseken, pl. hogyan kell javaslatot tenni, mdostst elterjeszteni, az elnk utastsait betartani, szavazni, az elnknek ksznetet szavazni, stb. 3. Cm: Brsgi trgyals (33. o.) Ajnls: A Vita (2.) mintjra rendezhettek Brsgi trgyalst is. Lers: A csapatvezet a br s kiosztja a szerepeket (pl. vdlott, tan, eskdtek, gyvd, gysz, stb). Kvesstek a brsgi eljrst, amennyire csak lehet. Mindenki mondhassa el a sajt tanvallomst, beszdt vagy keresztkrdseit sajt tudsa s elkpzelse szerint a trtnetet kvetve. Nem kell, hogy mindenflekpen bnsnek talljtok a vdlottat, hacsak nem az gysz be nem bizonytja az eskdtszknek. A vgn a csapatvezet levonhatja/sszefoglalhatja a tanulsgot. 4. Cm: Elre meg nem beszlt sznjtk (34. o.) Ajnls: Kpzeler s kifejezkpessg fejlesztsre ajnlott. Remek felkszlsi gyakorlat a tbortzi msorokhoz. Lers: Rvid, egyszer trtnet vzlatt adjuk; minden jtkos megkapja a szerept, s krvonalakban azt, mit kell tennie s mondania. A cserkszek menet kzben talljk ki a prbeszdeket.

5. Cm: Herd TLI JTKOK (36. o.) Ajnls: Akr csapat szinten is jtszhat (pl. mint a szmhbort). A h adottsgait a lehet legjobban lehet kihasznlni ebben a jtkban (ptkezs, hgolyzs, stb). Lers: A herdt az egyik rs ptheti a sajt erdptsi tervk szerint, lrsekkel, hogy kilthassanak. Amikor elkszlt, az ellensges rs megtmadja, hgolyval lvi. Amelyik cserkszt tallat r, halottnak szmt. gy szoks, hogy a tmadk legalbb ktszer olyan ersek legyenek, mint a vdk 6. Cm: Szibriai embervadszat TLI JTKOK (36. o.) Ajnls: rsi ltszmtl lehet jtszani. Tli tjkozdsban nagyon hasznos. Ksza korosztly s annl idsebbek rszre rdemes. Lers: Egy cserksz, a szkevny, elremegy a hban, amilyen irnyban neki tetszik, mg j rejtekhelyet nem tall, s ott elrejtzik. A tbbi hgy vagy tbb perc elnyt adva indul utna, hogy a nyomot kvesse. Amint a bvhely kzelbe rnek, a szkevny hgolyval tzelni kezd rjuk; akit eltall, az halott, kiesik a jtkbl. A szkevnyt hromszor kell eltallni ahhoz, hogy halottnak szmtson. 7. Cm: A vrosban TLI JTKOK (36. o.) Ajnls: Nem igazn jtk, de nagyon j s hasznos program lehet akr az egsz csapat szmra. Lers: Havas idben a cserkszek nagyon hasznosak lehetnek, ha vezetje irnytsval az rs eltiszttja a havat a jrdrl, hzakrl, stb. s kdben idegenvezetk lehetnek. 8. Cm: Kvesd a trkpet (54. o.) Ajnls: Nagyon j kzssg- s tjkozds fejleszt lehetsg. rsi- s annl nagyobb ltszmra is ajnlott, tovbb minimlis tjkozdsi tuds szksges hozz. Akr prbztatsknt is alkalmazhat. Lers: Az rst rsi alakzatban ismeretlen vrosba vagy furcsa vidk bonyolult rszre visszk. Trkpet kapnak. Amint megrkeznek, felbontjk a lezrt utastst, amelybl megtudjk, hol van az rs, s merre kell mennie. A cserkszek flvltva vezetik az rst; ha kerkprral vannak, akkor ktpercenknt, ha gyalog, tizent percenknt vltva egymst. Minden cserksznek egyedl a trkp alapjn kell megtallnia a helyes utat. 9. Cm: Hegyi csapzs (55. o.) Ajnls: Tbb rssel rdemes s lehetnek klnbz korosztlyak is. Nagyon j portyaprogram. Lers: Reggel hrom cserksz tnak indul a hegyre, s ott elrejtzik. k a nyulak. Reggeli utn a kutyk csapata elindul, hogy egy bizonyos idn bell megtallja a nyulakat, pl. dlutn ngyig. A kutyk csapata gyz, ha egyszeren csak megpillantjk a nyulakat, mg ha tvcsvel is, fltve, hogy a megfigyel pontosan meg tudja mondani, melyik nyulat ltta meg. Bizonyos hatrt meg kell szabni, amin tl nem rvnyes a jtk, s ezrt az illet kiesik. 10. Cm: Keresd szakot! (56. o.) Ajnls: Brmely korosztllyal megfelel. Prbztatshoz remek mdszer. Lers: A cserkszek egymstl harminc mterre flllnak, s cserkszbotjukat abba az irnyba fektetik a fldre, amerre a pontos szakot gondoljk, anlkl, hogy segdeszkzt hasznlnnak. Ezutn hrom lpst htrlnak a bottl. A jtkvezet minden botot sszehasonlt az irnytjvel. Aki a legkzelebb esik hozz, az a gyztes. Hasznos jtk ez jszaka vagy felhs idben, de naposban is.

11. Cm: jszakai rjrat (56. o.) Ajnls: jszakai/esti jtk. Kis ltszmmal is jtszhat. Lers: A cserkszek gy gyakorolhatjk az jszakai flelst s ltst, ha rszemet jtszanak; az rszemek llnak vagy jrnak, mg a tbbi cserksz megksrli, hogy hozzjuk lopdzkodjk. Ha egy r zajt hall, kilt s spol. Ekkor a lopdzkod cserkszeknek meg kell llniuk, s csndben fekve maradniuk. A jtkvezet odamegy az rszemhez, s megkrdezi, melyik irnybl hallotta a zajt. Ha helyes irnybl, az rszem a gyztes. Ha a lopakod tizent mterre meg tudja kzelteni az rszemet anlkl, hogy az megltn, valamilyen trgyat hagy azon a ponton, ahov bekszott, pl. zsebkendt, s elkszik. Ezutn zajt csap, hogy az rszem riadt fjjon, s amikor a jtkvezet odamegy, megmondja, mit tett. Ezt a jtkoz nappal is lehet jtszani, ha az rszemeknek bektik a szemt. 12. Cm: gtjak (56. o.) Ajnls: Kisebb ltszmmal jtszhat. Az gtjak betanulsra hasznos gyessgi jtk. Lers: Nyolc botot letesznk a fldre csillagalakban, egy kzpontbl kiindulva. Az egyik az igazi szakot mutatja A botok kls vgre egy-egy cserksz ll, gy a nyolc gtj valamelyikt kpviseli. Ekkor a vezet megnevezi valamelyik kt gtjat, pl. DK s , s az rintett kt cserksznek azonnal helyet kell cserlnie. A csernl nem keresztezhetik a botokat, hanem a jtkosok korn kvl kell futniuk. Aki elhagyja a helyt, br megszltottk, vagy rossz helyre ll be, vagy ppen csak ttovzik, egy pontot veszt. Ha egy cserksz hrom pontot veszt, kiesik. A jtk sorn res helyek keletkeznek. Ez kiss nehezti a tbbi cserksz dolgt. A jtkot gy lehet nehezebb tenni, ha tizenhat gtjat hasznlunk nyolc helyett. Ha szobban jtsszuk, az gtjakat krtval padlra rajzolhatjuk. 13. Cm: Riad! Kapd el a tolvajt! (57. o.) Ajnls: Idsebb korosztllyal rdemes jtszani, mivel valakinek egyedl kell messzebb elmennie (vagy a szablyt mdostani kell). Legalbb raji ltszmmal rdemes kiprblni. Lers: Egy vrs szalagot reggel kiakasztunk a tborban vagy a cserkszotthonban. A jtkvezet minden cserkszhez odamegy, mg a dolgt teszi, vagy jtszik, s a flbe sgja: Tolvaj van a tborban!. Az egyiknek azonban ezt sgja: Tolvaj van a tborban, s ez te vagy! a Hsk tere, vagy valamilyen ms, ismert hely, kb. egy kilomterre. Ebbl a cserksz tudja, hogy brmikor a kvetkez hrom rn bell el kell lopnia a rongyot, s el kell szknie a Ksk terre. Senki ms nem tudja, ki lesz a tolvaj, merre fog elszaladni, s mikor lop. Mihelyt valaki szreveszi, hogy elloptk a vrs rongyot, riadt fj, mindenki abbahagyja, amit ppen akkor csinl, s elrohan, hogy megfogja a tolvajt. Az a cserksz gyz, aki megszerzi a rongyot vagy egy darabjt. Ha ez senkinek sem sikerl, a tolvaj gyz. A nyakra ktve kell viselnie, nem dughatja zsebre, vagy nem dughatja el. 14. Cm: A krnyk fldertse (57. o.) Ajnls: Remek s hasznos jtk egy csapattborban vagy akr egy eltborban. Lers: Amint a tbor elkszlt, az els az, hogy megismerkedjnk a tbor krnykvel. EZ kivl trgya rsi vetlkednek. Minden rsvezet kap egy v paprt, hogy trkpvzlatot ksztsen a krnykrl, mondjuk hrom kilomteres krben. Az rsvezet minden irnyba kikldi cserkszeit, a legjobbakat a nehezebb irnyban, hogy mrjk fl a vidket, s tegyenek jelentst minden lnyeges sajtossgrl trl, vastrl, patakrl, stb. Az rsvezet kizrlag sajt cserkszeinek jelentse alapjn kszti a trkpvzlatot. Az az rs gyz, amelyiknek a vezetje a legjobb trkpet kszti a legrvidebb id alatt.

15. Cm: Csempszek VZI JTKOK (61. o.) Ajnls: Idsebb szni tud korosztllyal szabad csak jtszani nagyobb ltszmban. Lers: A csempszek csapata ki akar ktni, s el akarja rejteni rujt (fejenknt egy trgyat vagy kvet) azon a helyen, amit a csempszbarlangnak neveznek el, s el akar ismt tnni csnakjban. Egy msik csapat, a vmrsg, a part mentn helyezkedik el, hogy egyenknt ll cserkszekkel hosszabb partvonalat tudjon megfigyels alatt tartani. Mihelyt valamelyik vmr megltja, hogy a csempszek partra szllnak, riadt fj, sszegyjti a tbbit, hogy megtmadjk a csempszeket, de a tmads csak akkor lehet sikeres, ha legalbb annyi vmr gylik ssze a helysznen, mint amennyi csempsz. A vmrsg mindaddig az llsban kell hogy tborozzk, mg az rszem nem riasztja. 16. Cm: Futrposta (70. o.) Ajnls: Csapattborban alkalmas jtk. Nagyobb ltszmmal rdemes jtszani. Lers: Kivlasztunk egy cserkszt, hogy zenetet vigyen egy ostromlott helyre ez lehet igazi tanya, falu vagy hz, de lehet valaki, aki adott helyen tartzkodik. A futrnak legalbb flmteres, sznes anyagot kell viselnie a vllra tzve, s gy kell clba rnie, hogy ez ott is maradjon. A helysget ostroml ellensgnek meg kell akadlyoznia, hogy a futr bejusson, de termszetesen nem mehet kzelebb az ostromlott helyhez, mint a vdk kpzelt arcvonala, azaz ezer mter ezt a hatrt elzetesen meg kell hatrozni. Aki mgis tlpn ezt a hatrt, a jtkvezet killtja, mert a vdk lelttk. Ahhoz, hogy a futr elfogja az ellensg, le kell tpnie vllrl a szalagot. Tudjk, hogy a futr egy bizonyos irnyban egy bizonyos idpontban elindul ez a hely vagy msfl kilomterre legyen az ostromlott vrostl , s mindent elkvethetnek, hogy elfogjk, kivve, hogy nem lehetnek jelen, amikor s ahonnt elindul. Ezt a jtkot vrosban gy jtszhatjuk, hogy kivlasztunk kt hzat. Az egyik a kiindulsi pont, a msik az ostromlott vros, s a futrnak minden lruha meg van engedve, mindaddig, mg a szalagot a vllra tzve viseli. 17. Cm: Cserkszlps (88. o.) Ajnls: Tbb rssel rdemes jtszani. A jtk szablyzata akr egy akadlyversenyre is fel lehet hasznlni. Lers: A jtkvezet kikld hrom cserkszt vagy hrom csoportot 300-1200 mterre a kiindul ponttl. Ruhjuk a lehet legjobban trjen el egymstl, s ms-ms trgyat vigyenek magukkal (pl. botot, csomagot, paprt, stb.). Ha idegenek is jrnak arra, a jtkvezet megkri a csoportokat, hogy ereszkedjenek fltrdre, vagy lljanak valahogy gy, hogy meg lehessen ket klnbztetni a jrkelktl. A jtkvezet krplyt jell ki, mondjuk tszz mter hosszt; a plyn lehetleg ugrani is kelljen. A versenyzk elindulnak, s futnak az els ponthoz. Itt a jtkvezet megmondja nekik azt az irnytllst, amelyik irnyban lthat csoportrl kell jelentst rniuk. Mihelyt megtalljk, minden versenyz jelentst kszt a csoportrl, amelyben lerja 1. hnyan vannak a csoportban 2. hogyan vannak ltzve, vagy mi a megklnbztet vonsuk 3. a csoport helyzett a kzeli tereptrgyakhoz viszonytva 4. a csoportnak sajt helyzettl becslt tvolsgt Ezutn a kvetkez ponthoz futnak, s mindezt megismtlik a msik csoporttal, s gy tovbb, vgl a jelentssel a closzlophoz futnak. A legnagyobb pontszm egy csoport helyes s teljes lersrt t pont, azaz az egsz plyra tizent pont. Minden tz msodpercrt egy pont levons, amennyivel ksbb rkezik a versenyz, mint az els, akit tadja a jelentst a closzlopnl. Egsz vagy flpont levons a jelents minden hibjrt vagy hinyossgrt.

18. Cm: Hol a gysz? (125. o.) Ajnls: rsi jtk pletben. Kiscserksz s cserksz korosztlyoknl alkalmas megfigyels jtk. Lers: Kldjtek ki az rst a szobbl. Vgy egy gyszt, gyrt, ceruzt, pnztrct, paprdarabot vagy valamilyen kis trgyat, s tedd olyan helyre, ahol tkletesen lthat, de olyanra, ahol nem valszn, hogy szreveszik. Hvd be az rst, hogy keresse meg. Ha valamelyik cserksz megtallja, ljn le sz nlkl, anlkl, hogy elruln a tbbieknek, hol a trgy. Kell id utn szltsd fl, hogy rulja el a tbbieknek, akiknek mg nem sikerlt megtallniuk, merre a trgy. 19. Cm: Kzel s tvol (125. o.) Ajnls: Megfigyel jtk a termszetben vagy teleplsen brmely korosztly szmra kis- s nagyobb ltszmra egyarnt. Lers: A jtkvezet az rssel adott ton vagy vidki csapson halad rsi alakzatban. Pontozlapot visz magval a cserkszek nevvel. Minden egyes cserksz keresi azokat a dolgokat, amelyeket figyelnie kell, s mihelyt szrevesz valamit, odarohan a jtkvezethz, s megmondja neki, vagy ha trgy, tadja neki. Ekkor a jtkvezet jelet tesz a neve mell. Az a cserksz nyer, aki a legtbb jelet gyjti ssze a sta folyamn. Olyan trgyakat vlasszatok, amelyek fejlesztik a cserksz megfigyelkpessgt, s biztasstok, hogy kzelre s tvolra, flfel s lefel egyarnt figyeljen. A trgyakat mindig vltoztasstok, valahnyszor jtssztok a jtkot, s nyolc vagy tz trgyat adjatok meg egyszerre. 20. Cm: Kirakat (126. o.) Ajnls: Megfigyel jtk a vrosban vagy szabadban. Lers: A jtkvezet az rssel elmegy az utcn hat zlet eltt, s flpercet ad nekik minden zletnl. Ezutn valamivel arrbb minden cserksznek ceruzt s paprt ad a kezbe, s megkri, rja le emlkezetbl, mit ltott a 3. s 5. zletnl. Az a cserksz gyz, amelyik a legtbb trgyat rja le helyesen. Hasznos szoks, hogy a cserkszek prban versenyeznek, s a vesztesek versenyeznek jra, mg a legrosszabb nem marad. Ez a rend a legrosszabb cserksznek adja meg a lehetsget a leghosszabb tanulsra. 21. Cm: Az reg szepls pofa (126. o.) Ajnls: rsi ltszmhoz megfelel, a megfigyelst segtheti brmely korosztly szmra. Lers: Ksztsetek kartonlapokat, amelyeket vagy tucatnyi kis ngyzetre osztotok. Minden cserksz vigyen magval egyet, s menjen vele nhny szz mterre. Ezutn a vezet elvesz egy kartonlapot. Ezen ugyanannyi, kb. nyolc centis oldalhosszsg ngyzet van. A vezet kszenltben tart tbb fekete, kb. egy centis tmrj paprkorongokat s tt, s tetszs szerinti elrendezsben vagy fltucatot a lapra tz. Fltartja a lapot gy, hogy a cserkszek lssk. A cserkszek lassan elindulnak a lap fel, s mihelyt megltjk, hol vannak a korongok, berajzoljk a sajt lapjukba, ugyanolyan elrendezsben. Akinek a vezettl legtvolabb sikerl ez, az gyz. Adjatok t pontot minden helyesen berajzolt szeplrt, s vonjatok le egyet minden t centirt, amennyivel az illet a legtvolabbi jtkostl kzelebb van.

22. Cm: Csempszek (126. o.) Ajnls: Csapatszinten vagy tbb rssel ajnlatos jtszani. Lers: A hatr egy bizonyos, kb. ngyszz mter hossz terlet, lehetleg t vagy szles svny vagy homokcsk, amin a lbnyom jl ltszik. Az egyik rs a hatrt rzi az t mentn fllltott rszemekkel; a tartalk tvolabb helyezkedik el, belfldn, gy flton a hatr s a vros kztt. A bzist, a vrost fa, plet vagy zszl jelzi, kb. nyolcszz mterre a hatrtl. Az ellensges csempsz rse a hatr kls oldaln gylekezik, gy nyolcszz mterre. Valamennyien tmennek a hatron, tetszs szerinti alakzatban, egyenknt vagy egytt vagy sztszrdva s futva vagy cserkszlpsben a vros fel igyekeznek. Csak egyikkrl sejtik, hogy csempsz: ez nyomhagy vasat visel. Az rszemek krzetkben fl-aljrnak (nem futhatnak, mg riadt nem rendelnek el), s vrjk, hogy megtalljk a csempsz nyomt. Amint egy rszem megpillantja a nyomot, azonnal riadztatja a tartalkot, s maga is nekilt, hogy olyan gyorsan kvesse a nyomot, amilyen gyorsan csak tudja. A tartalk egyttmkdik vele, s valamennyien azon vannak, hogy elfogjk a csempszt, mg mieltt a vrosba r. Ha bell van a vros hatrn, biztonsgban van, s nyeri a jtkot. 23. Cm: Kim-jtk (127. o.) Ajnls: Fiatalabbak rszre, rsi kzssgben ajnlott. Fejleszti a megfigyelst s a memrit. Lers: Tegyetek tlcra, asztalra vagy padlra hsz vagy harminc apr trgyat, pl. kt- vagy hromfle gombot, ceruzt, dugt, dit, kdarabot, stb. brmit, ami a kezetek gybe esik, s takarjtok le kendvel vagy kabttal. rjtok fl a trgyakat, s mell oszlopba a cserkszek vlaszt. Ezutn takarjtok ki a trgyakat egy percre, majd takarjtok le ket megint. Hvjtok a fikat egyenknt magatokhoz, s sgjk fletekbe, melyik trgyra emlkeznek, ti pedig jegyezztek ezt a pontoz lapon. Az a cserksz nyeri a jtkot, amelyik a legtbb trgyra emlkszik. 24. Cm: A szkevny (128. o.) Ajnls: Nagyobb korosztlyok szmra, rsi vagy akr csapat szinten is lehet jtszani. Remek lopakods jtk, ha mr unjtok a szmhbort. Lers: Az rs minden cserksznek fehr kartonbl kszlt korongot trnk az inge htra, rajta jl lthat szmmal. Az rs egyik tagjt kinevezzk szkevnynek, a tbbi pedig a vadsz. A szkevny nyomhagy vasat visel, vagy valamilyen ms mdon hagy htra nyomot, s kap mondjuk tz perc elnyt. Az rs tbbi rsze azutn indul neki, s arra trekszik, hogy nyomra bukkanjon. Mihelyt egy vadsz olyan kzel tud frkzni a szkevnyhez, hogy le tudja olvasni a szmt anlkl, hogy az szrevenn, el van fogva. Ha viszont a szkevny tudja brmiflekppen a maga javra fordtani a dolgot, s valamelyik ldzje szmt leolvasnia, az harckptelenn vlik. Mihelyt egy szmot leolvasnak, annak a cserksznek, amelyik leolvasta, ki kell kiltania, hogy tudtra adja foglynak: harckptelenn vlt. Ehhez a jtkhoz tudni kell vatosan lopdzkodni. Minden hjjal megkent cserkszt kell szkevnynek kivlasztani az rsbl, mivel nemcsak hat vagy ht ldz ell kell elmeneklnie, hanem magnak is arra kell trekednie, hogy elfogja ket, hacsak nem akarja, hogy megljk.

25. Cm: Nyomot jelezz! (138. o.) Ajnls: Fiatalabbaknak szrakoztatbb. Fejleszti a memrit s a nyomolvasst. Lers: ljn le egy rs gy, hogy a tbbiek lthassk a talpukat. Nzzk a cipjket mondjuk hrom percig. Ezutn az rs menjen ki a szobbl, vagy menjen lttvolsgon kvl, s hagyjon lbnyomokat egy jkora terleten. Szltstok most fl a cserkszeket egyenknt, hogy mrjk meg a nyomokat, s mondjk meg, hogy ki hagyta ket. 26. Cm: Kvesd a csapst! (138. o.) Ajnls: Megfigyel jtk fleg kisebbek szmra a termszetben. Akr prbztatsba is be lehet pteni. Lers: Kldjetek elre egy nyulat, gyalog vagy kerkpron, teli zsebnyi madrelesggel, dihjjal, konfettivel, stb., s itt-ott potyogtasson el egy-egy csipetnyit, hogy csapst hagyjon a nyomoz rsnek. Vagy hasznljatok cserksztjeleket a fldre karcolva vagy gakbl kirakva, s dugjatok el valahol egy levelet. 27. Cm: Nyomozs bngyben (146. o.) Ajnls: Remek jtk pleten bell (de akr kvl is lehet) brmely korosztly szmra kisebb ltszmmal. Lers: Rendezzetek el a szobban vagy egy kis fldterleten apr jeleket, nyomokat, stb. Olvasstok fl a bntny trtnet addig a pontig, amelyre a jelek vonatkoznak. Vizsglja minden cserksz a helysznt adott ideig, azutn ngyszemkzt mondja el a megoldst a jtkvezetnek. Elszr a legegyszerbb elrendezssel kezdjtek, s fokozatosan tegytek egyre bonyolultabb. Pldul hagyjatok egy csom lbnyomot s hasznlt gyuft egy fa mellett, annak rzkeltetsre, hogy egy ember knldott ott, hogy meggyjtsa pipjt stb. Kerekebb trtnethez hasznljatok olyan krimit, mint Sherlock Holmes emlkirataiban A helybli beteg. Rendezztek be a szobt a beteg szobjnak, ahol felakasztva talltk, sros csizma nyomaival a sznyegen, a kandalln elnyomott vagy levgott szivarvgekkel, szivarhamuval, csavarhzval, csavarokkal, stb. Tegyetek a padlra jsgpaprt lpeget knek, hogy a versenyzk azon lpegessenek (nehogy elrontsk a nyomokat). A cserkszek (vagy az rsk) egyenknt jjjenek be, s kapjanak hrom percet a vizsgldsra. Ezutn adjatok nekik fl rt, hogy rsban vagy szban elksztsk a megoldst. 28. Cm: ldzd a gyilkost! (146. o.) Ajnls: rsi jelleg jtk inkbb fiatalabb korosztlynak, akr pleten bell is. Lers: Miutn leszrta ldozatt, a gyilkos elmenekl, kezben a vrtl cspg trrel. A tbbiek egy perc mlva elindulnak, hogy a vrcseppek nyomn kinyomozzk (a vrcseppeket konfetti helyettesti, amelyet hrom lpsenknt elszr). Cinkostrsa (a jtkvezet) elre megmondja neki, hov fusson. Ha a tbbi eltt nyolc perccel anlkl r oda, hogy ldzi megrintenk, gyz. 29. Cm: Szarvascserkels (152. o.) Ajnls: Rejtzkd, lopdzkods jtk inkbb rsi kereteken bell. Lers: Az rsvezet a szarvas szerept jtssza. Nem bvik el, hanem ll, s nha-nha egy kicsit elmozdul, ahogy neki tetszik. A cserkszek nekiindulnak, hogy megtalljk, s hogy mindegyik a maga mdjn megprbljon gy eljutni hozz, hogy ne vegye szre. Amint az rsvezet meglt egy cserkszt, utastja, hogy lljon fel, mert hibzott. Bizonyos id mlva az rsvezet elkiltja magt: Id!. Mindenki flegyenesedik, ahol ppen van, s a gyztes, aki a legkzelebbre lopzott.

10

30. Cm: Milyen nvny ez? (172. o.) Ajnls: Remek kiegsztse lehet egy csapat vagy rsi portynak. Fejleszti a nvnyismeretet s a megfigyel kpessget is egyarnt. Lers: Kt cserksz elindul, s tjelekkel svnyt jell ki. Megllapodnak egy szokatlan jelben, amelyik azt fogja jelenteni: mi ez?, pl. egy krben, amelyet vonallal thznak, mellette egy szmmal. Az rs vagy csapat tbbi rsze mondjuk tz perc mlva ered az els kett nyomba, egytt vagy kln-kln, s mindenki jegyzetfzete s ceruzt visz magval. A jtk abbl ll, hogy lerjk a jegyzetfzetbe azokat a mi ez?-eket, amelyeket szrevesznek, s melljk a jelhez legkzelebbi nvny nevt, pl. tlgy, stb. 31. Cm: A prviadal (185. o.) Ajnls: Reggeli tornhoz vagy csapatsportesemnyekhez remek pros jtk. Lers: Kt jtkos gy egy mterre egymstl szembefordul, kinyjtja oldalra a karjt, sszekulcsolja kt kezt, egyms fel hajlik, mg mellkasuk ssze nem r, s tolja a msik mellkast, s prblja, melyik tudja msikat a szoba felig eltolni, vagy t a clvonalon. 32. Cm: Pros csukltols (186. o.) Ajnls: Reggeli torna egyik esetleges eleme lehet. Lers: lljon kt cserksz szembe egymssal. Nyjtsk ki a szembenllhoz kzelebbi csukljukat, s nyomjk hozz a msik csukljhoz, s prbljk meg gy htrafordtani a msikat. 33. Cm: Vltfuts (192. o.) Ajnls: Kt rs kztti vetlked brmely korosztly szmra. Lers: Kt rs mri ssze erejt abban, melyikk tud tvolra vltfutssal (vagy kerkpros vltval) a legrvidebb id alatt zenetet eljuttatni. Az rst elkldik, hogy kldjn majd egyms utn hrom rvid levelet vagy hrom trgyat egy pontrl, amelyik legyen hrom kilomterre vagy mg messzebb. Amint az rsvezet elvezette az rst, kell tvolsgra lelltja a cserkszeit; ezek lesznek majd a futk kt rhely kztt, oda s vissza. Ha a vltkat prosval lltjtok, mindkt irnyban lehet zenetet kldeni. 34. Cm: Akadlyverseny (251. o.) Ajnls: Portya vagy csapattbor kzben nagyon j programlehetsg, akr prbztatsba is be lehet pteni. A fiatalabbak nzk az idsebbek pedig rsztvevk is lehetnek. Lers: Az letment akadlyverseny nagyon kzkedvelt mind a rsztvevk, mind a nzkznsg krben. Kerkpros baleset: a tborbl visszatr fik. Rohan kerkpros. Baleset. A sebesltek elltsa, a betegek elszlltsa a krhzba, rgtnztt hordgyakon. Gzrobbans: Ptyolgatn stlni megy a csaldjval. Hazafel menet sszefut egy bartnjvel. Mrit hazakldi, hogy kapcsolja be a gztzhelyet, s ksztsen tet apjnak. Az apa hazajn a munkbl, s a hzat gzzal elrasztva tallja. A mentk kivonulnak. Mrit kihzzk, s mestersges lgzst alkalmaznak. Handa Bandi rendr a helysznre rkezik. Ne gy keresstek, hol szivrog a gz. Egy szolglatksz, de hebehurgya rendr szomor vge. Tz van: este, kertvros. Tzriad. A bennlakk flriadnak. Kordon a tmeg visszaszortsra. A tzoltk megrkeznek mentponyvval, mentktllel s ltrkkal. A mg bennrekedt lakk kimentse. Gyrtz: a munksok napi dolgukat vgzik, amikor robbans trtnik, tzet okoz az pleten bell, az egyik kls fal leomlik, s megsebest egy ppen arra jrt. A srtetlen munksok elltjk sebeslt trsukat, mg msok segtsgrt rohannak, s a mentkkel s tzolt kszlkekkel trnek vissza. Egyesek gy meneklnek az g pletbl, hogy mentponyvba ugranak. 11