You are on page 1of 30

STUDIU DOCUMENTAR PRIVIND PROCESELE DE STRUNJIRE

CONSIDERAII GENERALE
Strunjirea este procedul de prelucrare la care ndepartarea din semifabricat se realizeaz pe strung, cu ajutorul unei scule numita cuit, semifabricatul executnd de obicei micarea principal, de rotaie, iar cuitul efectund micarea de avans. Datorit multitudinii pieselor cu forma de rotaie, necesare a se realiza n construcia de masini, ca i datorit multiplelor posibilitai de prelucrare prin strunjire, strungurile sunt cele mai rspndite maini-unelte pentru ac ierea metalelor. !trungurile se pot clasifica dup mai multe criterii" Dup poziia axei de rotaie a micarii principale, strungurile pot fi orizontale sau verticale #carusel$. Dup gradul de automatizare si productivitate, strungurile sunt de mai multe feluri" normale, revolver, semiautomate sau automate. !trunguri normale se numesc acelea la care fiecare suprafaa a piesei de prelucrat se realizeaz ca urmare a unor comenzi si mnuiri individuale pentru fiecare trecer in parte, efectuate de strungar. %ceste strunguri se utilizeaz la producia de unicate si de serie mic. &a strungurile revolver se pot realiza piese scurte, in serie mic si mijlocie, cu ajutorul unor scule prinse intr-un in cap revolver i reglate iniial cu ajutorul unor opritoare, la cota dorit. Deplasarea sculelor in vederea apropierii lor de piesa de prelucrat i in micarea de avans se face de obicei prin mnuiri individuale, executate de strungar. !trungurile semiautomate se caracterizeaza prin faptul ca toate fazele de lucru, cu excepia alimentrii cu semifabricate i a desprinderii pieselor finite, sunt realizate ntr-un ciclu automat. &a strungurile automate, se realizeaz in mod automat i aceste faze. !trungurile semiautomate i cele automate se utilizeaz in producia de serie mare si de masa. Dupa destinaie si construnie, strungurile se pot clasifica n urmatoarele categorii" strunguri universale, specializate i speciale. !trungurile universale sunt cele normale , deoarece pot executa o gama foarte mare de tipuri si dimensiuni de suprafee si piese. !trungurile sunt acelea ce pot prelucra o gama mai restrns de piese, de exemplu piese scurte, realizate ditr-o singur prindere a semifabricatului

sub forma de bara #cazul strungurilor revolver, semiautomate si a celor automate cu destinaie larg$. Din aceiai categorie fac parte strungurile carusel, destinate a prelucra piese grele i cu diametre mari, strungurile frontale, care prelucreaza piese scurte i cu diametre mari, realiznd micarea principal n jurul unui ax orizontal, ca i cele de copiat i cele cu comanda programat numeric, magnetic etc. !trungurile speciale sunt acelea destinate prelucrrii unui singur tip de suprafee. 'n aceast categorie se pot grupa strungurile de detalonat, strungurile pentru decojit laminate, pentru strunjit roi de locomotiv, pentru filetat etc.

STRUNG NORMAL
'n industrie strungul normal este cel mai frecvent utilizat, datorit caracterului universal al destinaiei sale. (ai este denumit strung universal, paralel sau ori)ontal. *l are posibilitatea de a prelucra piese scurte sau lungi, din bar sau din semifabricate individuale, dintr-o singur prindere, sau din mai multe prinderi. +iesele complicate pot fi prelucrate integral la un singur strung, ntr-o singur operaie, sau n flux te nologic pe mai multe maini succesive, n mai multe operaii. 'n fiecare din aceste operaii se prelucreaz cte o suprafa sau cte un grup de suprafee.

SCHEMA CINEMATIC DE PRINCIPIU


!c ema cinematic a strungului normal este prezentat n fig ,., n care se dau principalele elemente constructive" ,- batiul- .- ppua fix- /ppua mobil- 0- cruciorul- 1- cutia roilor de sc imb- 2- cutia de avansuri i filete. 3atiul servete la fixarea mainii pe fundaie i la asamblarea elementelor mainii intr-un tot unitar, prelund foele ce apar n sistemul te nologic main-dispozitive-pies-scul. De obicei, n interiorul lui se monteaz instalaia electric de comand i uneori pri ale cutiei de viteze. 3atiul este prevzut la partea superioar a patului cu nite g idaje orizontale. +pua fix . este o carcas fix pe batiu i adpostete de obicei cutia de viteze a strungului sau cel puin o parte a acestuia. +pua fix a strungului este strbtut de axul principal %.+., pe care se prinde piesa de prelucrat. %xul principal este construit de obicei sub form tubular, pentru a permite trecerea prin interiorul su a semifabricatelor-bar.

+pua mobil / servete n principal la centrarea piselor lungi ntre vrfuri i la executarea gurilor axiale n piese. 4ruciorul 0 se poate deplasa pe g idajele batiului i servete la realizarea micrilor de avans 55, 555 i 56 ale cuitelor, cu ajutorul celor / snii din care este format" sania longitudinal !.&., cea transversal !.7. i respectiv sania port-cuit 8 !.+.4.

4utia roilor de sc imb 1 i cutia de avansuri i filete 2 adpostesc mecanisme cu roi dinate, necesare pentru realizarea mecanizrii micrilor de avans 55 i 555. (icrile se transmit conform unui flux cinematic prezentat n sc ema din fig .., denumit schema fluxului cinematic. (iscarea se primete de la motorul electric (, la cutia de viteze 4.6., unde se multiplic pn o anumit valoare a turaiei axului principal %.+. %ceast turaie asigur o valoare convenabil a vitezei micrii principale 5.

(icarea de avans se primete de la cutia de viteze prin interiorul inversorului de sens 5.!., la roile de sc imb
A B

i se transmite la cutia de

avansuri i filete 4.%.9. &a aceste elemente micarea se demultiplic pn la o valoare corespunztoare a turaiei axului #barei$ avansurilor %a sau a urubului conductor !c. De la bara avansurilor, micarea se preia n cruciorul 0 i se transmite fie la mecanismul de avans longitudinal realizat cu ajutorul cremalierei fixe 4 cu care angreneaz roata dinat :c, fie la urubul de avans transversal !t. 'n cazul necesitii generrii unui filet, mrimea avansului 5 #deplasarea axial a sculei la o rotaie complet a piesei$ trebuie s fie gal cu pasul p al filetului ce se execut. +entru aceasta micarea se primete de

la 4.% 9. ;pin urubul conductor !c, la piulia secionat diametral +s. %ceasta permite cuplarea cruciorului la urubul conductor direct, cea ce da posibilitatea deplasrii rapide si precise a cruciorului, cu micarea de avans pentru filetare. 4onstrucia cruciorului permite rotaia sniei port-ciit cu un ung i dorit i avansarea cuitului ntr-o direcie 56, nclinat fa de axa de rotaie a piesei. %cest avans se utilizeaz la executarea suprafeelor conice. 'n vederea burg ierii, pinola + este prevazut cu o gaur conic n care se poate intriduce un burg iu. +inolei i se poate imprima o micare de avans 6, n vederea executrii unei guri axiale n pies. +relucrarea gurilor de strung se face similar cu gaurirea pe maini de gurit, cu deosebire c micarea principal de rotaie este realizat de pies i nu de scul, cum se intampl n cazul gurii pe mainile de gurit. %cionarea saniei port-cuit i a pinolei se face de obicei manual, cu cte o roat M , , i respectiv M . .

STRUNGUL FRONTAL
%cest tip de strung #fig /$ este destinat prelucrrii pieselor cu diametre mari i lungime axial redus, de exemplu" volani, roi dinate etc. *l se caracterizeaz prin lipsa ppuii mobile, ntruct piesele se prind numai n platoul ,, care primete micarea de la cutie de viteze 46, simpl, amplasat n ppua fix .. +iesa realizeaz micarea principal 5, iar cuitul, micarea de avans longitudinal 55, cu ajutorul saniei longitudinale /, care se deplaseaz pe nite g idaje fixate direct pe fundaie. 4uitul mai poate realiza avansul transveral 555, cu ajutorul saniei transversale 0, i avansul nclinat 56, cu ajutorul saniei port-cuit 1.

STRUNGUL CARUSEL
'n prezent, strungul carusel tinde sa fie utilizat aproape integral n locul strungului frontal, datorit avantajului c are axul principal vertical, prinderea pieselor fcndu-se pe un platou orizontal, foarte comod #fig 0$. !trungul se compune din batiul ,, platoul ., montantul 0, unul sau mai multe crucioare laterale 1, i crucioarele verticale 2. <umrul acestora variaz n funcie de mrimea i tipul strungului. !trungurile carusel pot fi cu unul sau . montani, cu travers mobil sau fix. 'n batiul , este montat motorul (, i cutia de viteze 46. (icarea se transmite la axul principal prin roile Z , rezultnd micarea principal 5 i . micrile secundare, prin lanil cinematic de avans. 4ruciorul 1 se poate deplasa pe vertical n micarea 55, iar sania orizontal a acestuia poate executa avansul orizontal 555. %ceste micri se realizeaz de obicei cu ajutorul unor angrenaje pinion-cremalier Z / C/ i Z 0 C0 , cu viteze reglate din cutia de avans CA, . 4onsola 0 se poate deplasa pe vertical n micarea 56 de apropiere a sculei de pies, cu ajutorul unui motor M . care acioneaz un mecanism urub-piuli v pv . +e consol este montat cutia de avansuri CA. , care permite micarea de la cutia 46 i o transmite fie la deplasarea orizontal 6 a cruciorului 2, prin mecanismul cu urub orizontal = p= , fie la avansul pe vertical 56, realizat cu angrenajul roat-cremalier Z 1 C1 , care deplaseaz sania cruciorului vertical 2. %cest crucior se poate nclina fa de vertical.
Z,

+rinderea sculelor

pe

crucioare se face de obicei cu ajutorul unui cap revolver pe care se pot monta 1 pna la > scule, care se pot regla la cot, pentru producia de serie. !c ema fluxului cinematic prezentata mai sus este dat de figura 1.

STRUNGUL REVOLVER
!trungurile revolver se aseamn cu cele normale, dar spre deosebire de acestea, ele nu sunt prevzute cu ppu mobil- lungimea g idajelor este corespunztor mai mic, iar sculele sunt montate, n ordinea lucrului lor pe un cap revolver. %ceste strunguri sunt destinate executrii pieselor scurte, n trepte, ntr-o singur prindere a semifabricatului, sculele precrnd succesiv suprafeele piesei. De obicei demifabricatul este o bar calibrat i se prinde ntr-o buc elestic, prezentat in figura 2. +entru strngerea piesei, buca crestat , este tras n

micarea a, printr-un orificiu conic ., oblignd falcile s prind piesa /, prin strngerea lor n micarea b. De obicei strungurile revolver se clasific dup poziia i forma capului revolver, care poate fi cu axa orizontal i cu axa vertical. +rima categorie de strunguri se mai numesc strunguri revolver cu disc, iar a doua categorie, strunguri revolver cu turel. 'n cele ce urmeaz se vor prezenta principial aceste tipuri de strunguri.

STRUNGUL REVOLVER CU DISC


Dup cum rezult din figura 2, strungul revolver cu disc se compune dintr-un batiu cu g idaje orizontale pe care este fixat ppua fix ,, n care se monteaz cutia de viteze i aaxul principal ., care execut micarea principal 5. +e g idajele ? se poate deplasa cruciorul /, n micare de avans longitudinal 55. !culele 1 se prind n capul revolver 0. +entru poziionarea sculelor la cot n vederea prelucrrilor, discul-revolver discul se poate roti n micarea de rotaie 555 i se poate indexa #opri$ n pozitia stabilit prin reglare. Discul mai are posibilitatea executrii inei micari de rotaie de lucri 56, n vederea executrii canalelor de degajare, a strunjirilor frontale si a retezrilor. (icrile de avans au viteze reglabile similar ca la strungul normal, cu ajutorul cutiei de avansuri 2, a barei avansurilor @ i a cutiei cruciorului >,

care permit stabilirea avansurilor dorite. &ungimea cursei se stabilete pentru fiecare scul n parte cu un sistem de opritoare mecanice sau electrice A.

STRUNGUL REVOLVER CU TUREL


!trungul revolver cu turel are capul revolver , de seciune poligonal, capul revolver , de sectiune poligonal, cu ax vertical #fig >$. +iesa execut micarea de rotaie principal 5, iar sculele prinse radial pe turel execut micarea de avans longitudinal 55. +entru strunjiri frontale i retezri se folosete o sanie transversal ., prevzut cu un port-cuit. %ceasta poate realiza avansul transversal 555. +entru poziionarea sculelor, se folosesc micrile 56, de rotaie a turelei i 6, de avans longitudinal al saniei .. +e strunguri revolver se execut de obicei urmtoarele tipuri de prelucrri" strunjire cilindric i frontal, caneluri, guriri cu burg iul, strunjiri conice pe lungimi mici, filetri cu tarozi i filiere. 'ntruct strungul nu este prevzut cu urub conductor, pe strungul revolver nu se pot executa curent filetri cu cuitul, ca pe strungul normal.

STRUNGURI SEMIAUTOMATE

!e numesc strunguri semiautomate acele strunguri la care sunt automatizate toate lucrrile, n afar de fixarea semifabricatului i desprinderea piesei finite, care se comand manual. !trungurile semiautomate se calsific de cele mai multe ori dup numrul axelor, n dou categorii" strunguri monoaxe i strunguri multiaxe. Din prima categorie fac parte strungurile de tip revolver semiautomate i cele multicuit. !trungurile revolver semiautomate #fig.A$ sunt nite strunguri revolver la care prelucrrile se desfoar n mod automat, dup in ciclu stabilit anticipat, printr-un sistem de comenzi mecanice sau electromagnetice, care stabilesc succesiunea fazelor i parametri regimului de prelucrare, ca de exemplu sistemul din fig ,=.

STRUNGURI SEMIAUTOMATE MULTICUITE


!c ema de principiu a unui astfel de strung este dat n figura ,,, n care s-a notat cu , ppua fix i cu . ppua mobil. 'ntre ele se prinde piesa de prelucrat, care execut micarea principal de rotaie. !culele sunt prinse pe dou snii, una longitudinal /, iar cealalt, 0, transversal. +relucrarea se execut dup cum urmeaz" - apropierea rapid a sniilor de semifabricat- cursele de lucru n micarea de avans longitudinal !t- retragerea rapid a sniilor n poziia iniial- oprirea strungului i desprinderea piesei finite- fixarea unui nou semifabricat(icrile sniilor longitudinal i transversal sunt corelate astfel nct cuitele longitudinale s intre n cursa de lucru imediat dup executarea degajrilor. Deci la aceste struguri, fiecare scul, reglat n prealabil la cot, execut o singur trecere i prelucreaz u singur element al piesei. &a un moment dat maina prelucreaz o singur pies, cu mai multe scule simultan.

STRUNGURILE SEMIAUTOMATE MULTIAXE


!pre deosebire de strugurile monoaxe, cele multiaxe sunt prevzute cu 0....,. arbori principali orizontali sau verticali, n care se prin vederea prelucrrii simultane, n diverse faze, patru pn la dousprezece

piese. Dup modul prelucrrii, strungurile semiautomate multiaxe se contruiesc dup dou principii distincte" cu prelucrare succesiv i cu prelucrare continu.

STRUNGUL MULTIAX CU PRELUCRARE SUCCESIV


%cest tip de strung este prezentat principial n figura ,.. &a o coloan fix central prismatic . este montat la baz o mas rotund ,, care primete o micare de rotaie intermitent 555. +e coloan sunt montate pe fiecare supraf lateral a prismei #n afara de una$ cte o sanie port-scul /, ce poate executa micarea de avans 55, n lungul coloanei. (icarea principal 5 este executat de piesele prinse n dispozitive de prindere 0, montate pe arborii principali situati n dreptul sniilor. 5n timpul prelucrrilor efective, masa este fix, iar dup terminarea fiecrei faze de prelucrare masa se rotete cu /2=BC<, unde < este numrul de posturilor de lucru, egal cu numrul laturilor prismei. &a fiecare post de lucru, se face o prelucrare ntr-o anumit faz a piesei ce se afl a postul respectiv- sculele reglate la cot execut la fiecare post n parte elementul din suprafa piesei finite pentru care au fost reglate. Dnul dintre posturi #1$ este rezervat alimentrii cu semifabricate i desprinderii pieselor finite, care ajung la postul respectiv dup ce au trecut succesiv pe la toate posturile de prelucrare, n numr de <-,. (aina este

astfel conceput nct odat ajuns la postul de prindere-desprindere a piesei, arborele principal sa nu se roteasc, permind ncrcarea-descrcarea mainii, n timp ca la celelalte posturi se execut prelucrrile. ;ezult c spre deosebire de strungul monoax, la aceast main se prelucrez mai multe piese simultan, care trec pe rnd pe la fiecare din posturile de lucru, fixe. !trungurile realizate pe principiul de mai sus sunt destinate prelucrrii pieselor complicate, ce se execut din semifabricate turnate sau forjate.

STRUNGURILE MULTIAX VERTICALE CU PRELUCRARE CONTINU


!c ema principal a acestor strunguri este prezentat n fig. ,/. !trungul se compune dintro coloan fix ,, pe care se monteaz caruselul ., format dintr-o coloan prismatic, termiat la baz cu o mas. +e coloana prismatic, sunt montate sniile /, pentru scule. +iesele se prind pe arborii principali 0, care execut micarea principal 5. (icarea de avans 55 este executat de sculele montate pe snii, fiecare sanie n parte coninnd sculele necesare tuturor lucrrilor piesei, de la nceput pn la piesa finit. 4aruselul ., pe care sunt montai att arborii principali ct u sniile portscule, are o micare de rotaie continu 555, cu o vitez redus, astfel c exist posibilitatea intrrii fiecrui ax principal ntr-o zon de alimentare 1, n care se face prinderea semifabricatelor i desprinderea pieselor finite, evident dup oprirea micrilor 5 i 55. 'n acest timp, axul respectiv parcurge ntreaba zon de alimentare, egal cu /2=BC<, unde < este numrul axelor strungului. %poi,

piesa intr n zona de prelucrare, pornindu-se micrile 5 i 55 i executnduse toate prelucrrile pe spaiul egal cu /2=B. , ! . Dat fiind caracterul concentrat al prelucrrii n acest sistem, strungurile cu prelucrare continu sunt destinate mai ales executrii pieselor cu form simpl, din semifabricate forjate sau turnate. 'n general, mnuirile la strungurile semiautomate sunt simple, fapt care determin o calificare mai redus a muncitorului i o productivitate foarte mare.
,

STRUNGURI AUTOMATE
+rin strunguri automate se ntelege categoria de strunguri la care dup efectuarea reglrii, prelucrarea pieselor, prinderea si desfacerea lor de pe main se realizeaz ntr-un ciclu automat, fr participarea muncitorului. 4a urmare, manopera de deservire a acestor maini este foarte redus i de calificare sczut. 4a i strungurile semiautomate, cele automate sunt monoax sau multiax, dup cum au un singut ax principal sau mai multe. !trungurile automate monoaxe sunt de mai multe feluri" strunguri revolver, strunguri de profilat i retezat i strunguri de profilat i strunjit longitudinal. 4ele multiax pot fi" cu prelucrare succesiv i cu prelucrare n paralel. 'n cele ce urmeaz se prezint succint principiile de construcie i funcionare ale acestor strunguri.

STRUNGURI REVOLVER AUTOMATE

%ceste strunguri sunt destinate prelucrrii din bar calibrat a pieselor cu diametre ntre 0 i /. mm i lungimi cuprinse ntre @= i ..= mm. !c ema de prelucrare pe aceste strunguri este prezentat n fig. ,0. !emifabricatul prelucrat . este prins de obicei ntr-o buc elastic ,. !culele sunt prinse pe mai multe snii" una de profilat /, alta de retezat 0, iar alta de burg iere axial 1.

!niile 0 i / sunt dispuse fa n fa i lucreaz simultan, avnd avansurile transversal 55 i 56, iar cea pentru burg iere axial capt un avans axial 555. +oziia reciproc a sculelor i avansarea lor sunt corelate prin planul de operaii, n funcie de forma i dimeniunile piesei de prelucrat 2.

STRUNGURILE DE PROFILAT I STRUNJIT LONGITUDINAL


%ceste strunguri sunt caracterizate prin aceea c permit i deplasarea axial a semifabricatului prins n ppua mobil. !c ema principal a acestui tip de strung este dat n figura ,1. !emifabricatul sub form de bar , trece prin ppua principal . axial pe nite g idaje prevzute pe batiul strungului. 3ara este prins ntr-o buc

elastic i rezemat ntr-o lunet fix /, pe care sunt fixai suporii 0 ai sniilor tarnsversale 1. !trungul mai este prevzut cu un dispozitiv 2, folosit la gurire, alezare, filetare. 'n figur sau notat cu cifre romane urmtoarele micri posibile" 5 8micarea principal a semifabricatului- 55 8micarea de avans longitudinal a ppuii .- 555 8micarea de avans transversal a cuitelor de retezat i profilat- 56 8micarea de avans longitudinal a dispozitivului de gurit- 6 8micarea principal posibil de realizat de ctre sculele de gurit, alezat i filetat, fixate n dispozitivul 2. 4uitele prinse n sniile 1 por rmne fixe, n cazul strunjirii longitudinale cu avansul barei 55, sau pot avansa, pentru strunjire profilat ci avansul transversal 555, caz n care bara numai avanseaz longitudinal. 'n figura ,2 se prezint un exemplu de prelucrare a unei piese pe un strung automat monoax de profilat i strunjit longitudinal. Din semifabricatul calibrat se prelucreaz o suprafa cilindric, un filet i execut aopi retezarea piesei. !uccesiunea fazelor prelucrrii este urmtoarea" , 8strunjirea cilindric, cu avansul longitudinal al semifabricatului- . 8 filetarea cu filiera fixat n dispozitivul de filetare- / 8 retezarea profilat a piesei, executat simultan cu profilarea vrfului piesei urmtoare.

STRUNGURI AUTOMATE MULTIAX CU PRELUCRARE SUCCESIV (fig 17)

%ceste strunguri sunt n principal asemntoare cu strugurile semiautomate de acelai tip. +e tamburul , sunt montate axele principale ., care execut micarea principal 5. !niile transversale / execut micarea de avans transveral 55, iar sniile longitudinale 0 execut micarea de avans longitudinal. +entru deplasarea pieselor la diferitele posturi de lucru, tamburul , execut micarea de rotaie intermitent 56.

STRUNGURI MULTIAX AUTOMATE CU PRELUCRARE N PARALEL


&a acest tip de strunguru #fig.,>$ piesele , execut micarea principal 5, iar sculele !, i !., prinse perec i n doi supori . fa n fa, execut micrile de avans transversal 55 i 555. !uporii sunt apropiai n micarea de avans, sau retrai, acionarea fcndu-se cu camele /. %ceste strunguri permit prelucrarea simultan complet a unui numr de piese egal cu numrul de axe principale ale mainii.

TEHNOLOGIA PIESELOR DE TIP !UCSA


FORME CONSTRUCTIVE
E 4ele mai caracteristice forme constructive de piese din clasa buce sunt reprezentate n fig ,A. 'n funcie de rolul pe care-l au n componena mainii din care fac parte piesele din clasa buce trebuie sa indeplineasc anumite condiii te nice, dintre care cele mai importante sunt urmtoarele" - diametrul suprafeelor exterioare se prelucreaz cu o precizie cuprins n clasa @ i clasa > de precizie, - diametrul suprafeei interioare se prelucreaz cu o precizie cuprins n clasa @ de precizie, iar pentru cazurile cnd se impune un ajustaj mai precis, n clasa ,. De obicei, suprafeele interioare ale cuzineilor se prelucreaz la dimensiunea nominal dup ce au fost presate n lagre, - abaterea de la concentricitatea suprafeei interioare fa de suprafaa exterioar nu trebuie sa fie mai mare de =,=/-=,,1 mm- abaterea de la perpendicularitatea suprafeei frontale fa de axa de axa de simetrie a suprafeei interioare nu trebuie sa fie mai mare de =,. mm la o raz de ,== mm. %tunci cnd cuzinetul este supus unei fore axiale preluat de suprafeele lui frontale, abaterea de la perpendicularitate nu poate fi mai mare de =,=.-=,=/ mm- rugozitatea suprafeei exteriaoare este ;aF/,. Gm, iar a suprafeei interioare de /,.-=,> Gm-

- rugozitatea suprafeelor frontale este ;aF,.,1 Gm iar cnd ele preiau eforturi axiale, rugozitatea acestor suprafee este cuprins ntre /,.-,,2 GmH problem te nologic specific prelucrrii bucelor este aceea de asigurare a concentricitaii suprafeei interioare fa de suprafaa exterioar, precum a i perpendicularitii suprafeelor frontale fa de axa de simetrie a suprafeei interioare. %ceast problem poate fi rezolvat dup trei metode de prelucrare si anume" , - prelucrarea suprafeelor exterioare i interioare, precum i a unei suprafee frontale s se fac dintr-o singur prindere. - prelucrarea tuturor suprafeelor s se fac din dou prinderi sau in dou operaii, dprept baz de asezare fiind suprafaa exterioar pentru prelucrarea suprafeelor interioare la dimensiunea finit/ 8 prelucrarea tuturor suprafeelor s se fac din dou prinderi sau dou operaii, drept baz de asezare fiind suprafaa interioar pentru prelucrarea suprafeei exterioare la dimensiunea finit. +relucrarea dup prima metod este posibil atunci cnd semifabricatul din care se confectioneaz bucele este bar sau eav laminat. Dup aceast metod se face prelucrarea bucelor n general n producia de serie mare si de mas. Dup aceast metoda se pot prelucra i bucele confecionate din semifabricate turnate, matriate sau forjate, ns cu un adaos mare de prelucrare la lungime pentru a fi posibil fixarea cu un capt n univesal. 'ntru-ct consumul de metal este foarte mare, acest caz se intlnete numai n producia individual sau de serie mic. Dintre celelalte dou metode enumerate mai sus, ultima prezint cteva avantaje fa de a doua si anume" a 8 la fixarea bucei pe dorn, pentru prelucrarea suprafeei exeterioare ntre vrfuri se poate asigura ntr-o msur mult mai mare concentricitatea si perpendicularitatea suprafeelor, dect atunci cnd fixarea se face n univesal dup suprafaa exeteriorb 8 diferite suprafee exeterioare ala bucei se pot prelucra simultan cu mai multe cuite, asigurndu-se o concentricitate perfect a tuturor acestor suprafee cu suprafaa interioarc 8 se pot prelucra dintr-o singur prindere ambele suprafee frontale fie cu dou cuite simultan, fie succesiv cu un cuit. F"#$% &'$if%(#i)%*'+"#, +entru buce cu diametru interior pn la .= mm, confecionate din oel, alam, cupru, aluminiu se folosesc drept semifabricate bare laminate trese. !emifabricatele pot fi de asemenea si turnate sau forjate individual fr alezaj.

9ig ,A. 9orme constructive ale pieselor din clasa buce

+entru buce cu diametrul interior mai mare de .= mm, semifabricatele trebuie s fie confecionate cu alezaj deIa dreptul din laminare sau turnare, cele mai des folosite semifabricate pentru astfel de buce fiind evile laminate. !emifabricatele turnate sub presiune pot fi realizate i cu alezal cu diametrul mai mare de / mm, funcie de materialul folosit. !emifabricatele din mas plastic se obin prin presare.

PRO!LEME LEGATE DE PRELUCRAREA SUPRAFEELOR INTERIOARE A !UCELOR


4u prelucrarea alezajelor te nologul se intlnete la proiectarea proceselor te nologice nu numai a pieselor din clasa "uce, ci aproape a tuturor pieselor de maini. 'n general prelucrarea precis a unei guri este mult mai dificil dect prelucrarea unei suprafee exeterioare. %ceast afirmaie este confirmat de toate normele pentru tolerane care prevd, de exemplu pentru clasa ,,. i / de precizie, tolerane de ,,1 ori mai mari pentru guri dect pentru suprafee exterioare de revoluie cu aceleai dimensiuni. Dificultatea prelucrrii precise a alezajelor mici consta n faptul c suprafeele interioare se prelucreaz cu scule mai puin rigide dect cele folosite pentru prelucrarea suprafeelor exterioare de aceleai dimensiuni, ceea ce impune ca prelcrarea s se fac cu regimuri de ac iere mai uoare. %lezajele n general se execut cu burg ie elicoidale. 3urg ie speciale se folosesc numai n cazuri deosebite ca de exemplu la executarea alezajelor cu diametru mai mic de =,1 mm i a alezajelor adnci. De asemenea, burg ie speciale se folosesc la executarea alezajelor cu diametru mai mare de >= mm. 3urg iile elicoidale cu diametru de 1=->= mm se folosesc la executarea alezajelor din plin numai a pieselor masive pe maini-unelte grele, foarte rigide, ntru-ct pentru a lucra cu avnsul corespunztor diametrului este necesar o for de ac iere foarte mare. Deci, pentru c nu se poate lucra cu avnsurile corespunztoare la executarea alezajeor mari n diametru dintr-o singur trecere, se impune necesitatea executrii alezajului din dou treceri. Diametru burg iului trebuie sa fie astfel ales, nct J inima K celui de-al doilea burg iu #la a doua trecere$ s lucreze n gol. %cest lucru se ntmpl atunci cnd diametru primului burg iu este egal cu =,. d, unde d este diametru final al alezajului.

+entru a se mpari lucrul mult mai egal pe ambele burg ie se alege diametru primului burg iu egal cu #=,1-=,2$ d. %lezajele cu diametru de >= pn la 0== mm i cu adncimea de ,1=.== mm se execut cu burg ie speciale numite burg ie tubulare, cu dini asc ietori aezai pe coroane frontal inelat a corpului tubular al burg iului. &a executarea alezajelor mici n diametru, fora de avans nu se calculeaz n funcie de rigiditatea mainii-unelte, ci n funcie de rigiditatea burg iului. *xpierena practic a artat c ruperea burg iilor mici n dimetru este evitat, dac se lucreaz cu viteze mari de ac iere i cu avansuri mici.

PROCESELE TEHNOLOGICE OPTIME TIPI-ATE DE PRELUCRARE A PIESELOR DIN CLASA !UCE


+rocesul te nologic de prelucrare al pieselor dib clasa JbuceK depine ntr-o msur foarte mare de forma semifabricatului folosit i de numrul de piese care trebuie executate. 3ucele cu suprafa interioar conic se prelucreaz la interior cu zencuitoare i alezoare conice, cu avansul longitudinal pn la opritor. +relucrarea suprafaelor interioare conice se poate face i prin strunjire pe strungul revolver, prin copiere dup sablon. Dac bucele sunt prevzute cu filet, acesta se poate executa cu filiera sau cu cuitul funcie de mrimea bucei direct pe strungul revolver. +entru buca amintit trebuie prevzut n procesul te nologic o operaie de frezare a canalelor longitudinale de la exterior i de executare a despicturii. 3ucele din mas plastic se pot executa fie din bar, fie din teav sau din semifabricate presate individual. +rocesul te nologic de prelucrare a bucelor din bar de material plasctic sau teav este identic cu al bucelor din metale, iar al bucelor presate individual este diferit, prin faptul c forma semifabricatului este foarte apropiat de a piesei finite i volumul de prelucrare prin ac iere este foarte mic

PRELUCRAREA SUPRAFETELOR EXTERIOARE INTERIOARE I FRONTALE A !UCELOR

P#'+.)#%#'% (.)/'+"# 0i1 (%#' +%$i1%*', 'n cazul cnd semifabricatul utilizat pentru confecionarea bucelor este bar laminat, prlucrarea prin strunjire a bucelor n producia de serie mare i mas se poate efectua pe strung revolver, strung automat cu un arbore sau strung automat cu patru sau ase arbori #prelucrarea pe ultimile dou strunguri este posibil numai atunci cnd semifabricatul este bar sau teav laminat sau tras$. &um ca exemplu procesul te nologic de prelucrare prin strunjire a unei buce pe strungul revolver cu axa capului revolver vertical. !c ema de reglaj este redat n figura .=. Hperaia de strunjire pe strungul revolver, dup cum se vede n figura .=., se compune din mai multe faze, dintre care unele se execut simultan. %stfel n prima faz se face avansarea barei pn la operatorul # i strngerea ei. 'n faza . se execut un alzaj de conducere a burg iului care ac iaz n faza /. 3urg iul pentru burg ierea alezajului de conducere trebuie s aib o lungime n consol ct mai mic, pentru a avea rigiditate mare pentru a sigura concentricitatea alazajului de conducere. 'n faza / se execut trei prelucrri" burg ierea, strunjirea de finisare a suprafeei exterioare cu diametru mare i strunjirea de degroare a suprafeei cu diametru mic.'n faza 0 se execut strunjirea de finisare a suprafeei interoare i a celei exterioare cu diametru mic.

'n faza 1 se execut strunjirea suprafeei frontale a gulerului i a canalului de scpare, iar n faza urmtoare 2 se face alezarea suprafeei interioare. !imultan cu alezarea se execut i teirea muc iei interioare a gulerului cu cuitul 2 fixat n suportul port-cuite din fa de pe sania transversal, 'n faza 2 se execut simultan urmtoarele prelucrri" teirea muc iilor suprafeei frontale la exterior i interior i ncepe retezarea cu cuitul @ fixat n suportul port-cuite din spate de pe sania transversal #acest cuit este fixat invers, adic cu faa de degajare n jos$, pentru ca odat cu retezarea s se execute i teirea muc iei exterioare a suprafeei de capt cu cuitul @ fixat n suportul port-cuite din fa de pe aceiai sanie transversal. P#'+.)#%#'% (.)/'+"# 0i1 &'$if%(#i)%*' 2i10i3i0.%+'4 (0'(i*%#'), 'n cazul cnd semifabricatul utilizat pentru confecionarea bucelor este turnat, matriat, forjat sau debitat se poate denumi semifabricat JindividualK. %cesta poate fi cu sau fr adaos mare de prelucrare la lungime, care s permit prinderea lui n universal n aa fel nct lungimea n consol s fie mai mare cu cel puin ,= mm dect lungimea bucei #pentru a putea fi posibil debitarea bucei prelucrate$. Dup ce s-a fcut i broarea suprafeei interioare n operaia urmtoare se execut prelucrarea prin strunjire a suprafeei exterioare i a suprafeei frontale pe un strung semiautomat cu mai multe cuite , dup cum se arat acest lucru n cele ce urmeaz. !uprafaa interioar prelucrat prin broare servete drept baz de aezare pentru prelucrarea suprafeei exterioare. +entru a se asigura o concentricitate perfect ntre suprafaa interioar i cea exterioar, care urmeaz a fi prelucrat, buca se fixeaz pe un dorn ntre vrfurile unui strung semiautomat multicuite. Dup sc ema respectiv se face att strunjirea de degroare ct i cea de finisare. 5ntroducerea bucei n dorn se face prin presare, pe o pres cu acionare manual, pneumatic sau idraulic.

+entru reducerea timpului auxuliar consumat cu fixarea bucei pe dorn, acesta din urm poate fi nlocuit printr-un dorn elastic cu acionare pneumatic. 'n producia de serie mic i individual, prelucrarea bucelor din astfel de semifabricate se face asemntor ca i n cazul descris mai sus. !emifabricatul se fixeaz rigid n universal pentru a se strunji suprafaa frontal i a se executa burg ierea sau lrgirea alezajului dac semifabricatul dac semifabricatul a fost cu alezaj. 'n fazele urmtoare se execut strunjirea suprafeei interioare i alezarea, dup care urmeaz fixarea pe dorn i strunjirea suprafeelor exterioare i a suprafeelor frontae, ntre vrfuri.

PRELUCRAREA SUPRAFEELOR INTERIOARE A !UCELOR


Dup prelucrarea prin burg iere sau cea de lrgire cu un zencuitor, urmeaz prelucrarea prin strunjire interioar, care n producia de serie mare i de mas, se face simultan cu strunjirea suprafeei exterioare. Dup prelucrarea prin strunjire se face n faza urmtoare prelucrarea prin alezare. 'n cazul cnd prelucrarea bucelor se dup prelucrarea suprafeei interioare prin bug iere #cnd semifabricatul nu are alezaj$ sau lrgirea cu zencuitorl #cnd semifabricatul are alezaj$, precum i dup prelucrarea suprafeei frontale, n operaia urmtoare se face broarea. P#'+.)#%#'% 5#i1 &*#.16i#' % &.5#%f'7'+"# i1*'#i"%#' % (.)/'+"#, +relucrarea strunjire a suprafeelor interioare se poate face dup urmtoarele sc eme de reglare, funcie de dimensiunile piesei, precizia impus i tipul de producie. !c ema cea mai frecvent utilizat n acest scop pentru strunjirea interioar a bucelor cu lungime mic n raport cu diametrul este cea din figura .,, n care se vede c piesa se rotete, iar scula face micarea de avans longitudinal. %tunci cnd cuitul are un ung i de atac L intrarea n ac ie se face progresiv. Datorit acestui lucru componenta 9) a forei de ac iere crete i ea progresiv, producnd o sgeata la capul liber al cuitului. !ageata atinge valoarea maxim atunci cnd cuitul ncepe s ac ieze cu o adncime de ac iere la reglajul static. &a fel se intmpl i la captul cellalt al alezajului la ieirea din ac ie a cuitului.

Dac adaosul de prelucrare este uniform dispus pe suprafaa care se prelucreaz, se poate obine un alezaj cilindric. ;eglarea la dimensiune se face prin ac ii de prob, prin deplasarea radial a cuitului. +entru a se putea obine o precizie dimensional mare este necesar ca deplasarea radial a cuitului s se fac nu cu suportul tarnsversal, ci cu cel superior, nclinat la un ung i M. 6aloarea ung iului M #dup cum se vede n figura ..$ se determin n funcie de mrimea N cu care se dorete s se mreasc raza alezajului care se prelucreaz, la o deplasare a suportului, de exemplu cu =,, mm, deplasare pe care o reprezint o gradaie a tamburului gradat al suportului respectiv. %stfel, dac se ia NF=,==1, atunci
=
=,, = =,=1 ,

pentru care MF.O1,P.

!trunjirea interioar a bucelor cu lungimea mult mai mare dect diametrul alezajului se face dup sc ema reprezentat n figura ./. &a lucrul dup aceast sc em, sgeata maxim a barei port-cuit apare dup ce cuitul s-a angajat n ac ie. 4a i cazul precedent, se obine o raz la captul gurii, dup care, pe msur ce cuitul avanseaz longitudinal, se apropie de buca de reazem i sgeata se micoreaz, lucru care duce la mrirea adncimii de ac iere i deci la mrirea dimetrului. Datorit acestui fapt se obine o gaur conic cu vrful conului nspre ppua mobil. Dac alezajul bucei de conducere a barei portcuit este excentric fa de axa de rotaie a arborelui principal al mainii, respectiv a bucei care se prelucreaz, se obine un alezaj excentric fa de suprafaa exterioar.

H sc em similar cu precedenta este reprezentat n figura .0, n care se vede c buca de reazem a barei portcuit este aezat n faa piesei care se prelucreaz. %cest lucru face ca sgeata barei portcuit la intrarea n ac ie s fie minim i s creasc, pe msur pe msur ce cuitul se apropie de captul alezajului, ceea ce duce la obinerea unui alezaj conic. De data aceasta ns, vrful conului este ndreptat spre ppua fix. %ceast sc em conduce la rezultate foarte bune dac prelucrarea se face cu scule cu dou sau mai lute muc ii ac ietoare, asigurndu-se o orientare corect a sculei la nceputul procesului de ac iere. Hrientat corect scula fa de axa de rotaie a piesei, mai departe se autoorinteaz obinndu-se astfel un alezaj concentric fa de suprafaa exterioar, dac alezajul bucei de reazem nu este excentric fa de axa de rotaie a piesei. 'n sfrit, sc ema de reglaj din figura .2 este principial aceeai cu precedenta, numai cu buca de reazem a barei port-cuit nu se mic odat cu presa, ci st fix n faa acestuia ntr-o lunet. &a lucrul dup aceast sc em se vede, c c iar dac axa de simetrie a bucei de reazem nu este concentric cu axa de rotaie a arborelui principal, alezajul piesei nu se obine excentric, ns poate s rezulte conic cu vrful conului ndreptat ctre ppua fix. Qi n cazul cnd strunjirea se face cu bare port-cuit rezemate n diverse feluri, se observ din sc emele reprezentate c cuitul este fixat nclinat n bara port-cuit, pentru a se putea face o reglare la dimensiune foarte precis. P#'+.)#%#'% 5#i1 %+'8%#' % &.5#%f'7'+"# i1*'#i"%#' % (.)/'+"#. %tt precizia de prelucrare ct i rugozitatea suprafeei prelucrate prin alezare depinde ntr-o foarte mare msur de mrimea adaosului de prelucrare. !e

recomand ca adaosul de prelucrare, pentru alezaje cu R1->= mm s fie pentru prelucrarea de degriare de la =,.1-=,1 mm pe diametru, iar pentru alezarea de finisare de la =,=1-=,,1 mm.

'n cazul cnd adaosul de prelucrare este prea mic, ac ierea nu decurge n bune condiiuni, pentru muc iile ac ietoare ale alezorului au o raz mic de rotunjire, mai laes cnd alezorul este puin tocitm ceea ce face ca ele s alunece pe suprafaa piesei cu o presiune destul de mare, ac iind doar periodic #cu ntreruperi$. Datorit faptului c n acest caz procesul de ac iere apar presiuni nsemnate, suprafaa alezajului pe o adncime oarecare se ecruizeaz, lucru care provoac o uzur prematur a alezorului de finisare. Dac alezarea se face pe maina de burg iat sau pe un strung, alezorul fiind fixat rigid n arborele principal al mainii sau n pinol, diametrul alezajului alezate se obine mai mare dect diametrul alezorului. %cest lucru se datorete mai multor cauze dintre care amintim" necoaxalitatea axei de simetrie a alezajului ce se prelucreaz cu axa de simetrie a alezorului- btaia alezorului #necoaxalitatea axei de simetrie a alezorului cu cea a arborelui principal al mainii de burg iat sau cu axa de simetrie a pinolei$, ascuirea incorect #neunifirm$ a dinilor alezorului- depunerea pe tineuniformitatea adaosului de prelucrare etc. +entru a se evita lrgirea alezajelor ce se alezeaz se recomand a se folosi aa-numitele portalezoare mobile care fac o legtur elastic ntre alezor i arborele principal al mainii de burg iat sau pinola strungului. 'n acest fel se nltur influena necoaxialitii axei de simetrie a alezajului cu a alezorului, precum i influna alezorului asupra lrgirii alezajului.

Dac alezarea se face cu alezoare de mn, lrgirea alezajului este foarte mult micorat. %cest lucru se explic prin faptul c s-a nlturat complet influena necoaxialitii i btii alezorului, ct i a depunerilor de ti. &a alezarea cu mna, viteza de ac iere este mic, fapt ce nu fovorizeaz depunerea pe ti. +recizia de prelucrare prin alezare este cuprins n clasa 2 i @ de precizie, funcie de diametrul alezajului. &a diametre mai mici, precizia de prelucrare este mai mare. ;ugozitatea suprafeei obinute n urma alezrii de degroare este cuprins n clasa @ #;aF,,2Gm$- la alezarea de finisare calitatea suprafeei este cuprins n clasa 2 #=,>-=,0 Gm$ . 6iteza de ac iere la alezare se recomand s fie ntre >-,= mCmin, iar avansul de la =,1-/,1 mmCrot i c iar mai mult. 4u un astfel de regim de ac iere se poate obine o calitate a suprafeei artate mai sus i o precizie de prelucrare n limitele toleranelor cuprinse n clasa @-2 de precizie. +relucrarea prin alezare este scump din cauza costului ridicat al alezorelor, precum i din cauza productivitii sczute n comparaie cu alte metode de prelucrare. %cest lucru face ca prelucrarea prin alezare a alezajelor s nu fie folosit frecvent n producia de mas i serie mare.