You are on page 1of 8

Section: IPLCO DAILY PRACTICE PAPER

TOPIC: GASEOUS STATE


1. 1 mole each of O
2
, SO
2
, Xe and Kr with Vander Waals constants (atm.L
2
mol
-2
) 1.378, 6.803, 4.250
and 2.349 respectively is kept separately in four different vessels of equal volumes at identical
temperature. Their pressures are observed to be P
1
, P
2
, P
3
and P
4
respectively. On the basis of
this data alone, which of the following may be expected to be true?
a) P
1
< P
2
< P
3
< P
4
b) P
2
< P
1
< P
3
< P
4 c)
P
2
< P
3
< P
4
< P
1
d) P
3
< P
2
< P
4
< P
1

2.
The correct order of normal boiling points of O
2
, N
2
, NH
3
and CH
4
, for whom the values of van-
der Waals constant a are 1.360, 1.390, 4.170 and 2.253 L
2
. atm.mol
-2
respectively, is
a) O
2
< N
2
< NH
3
< CH
4
b) O
2
< N
2
< CH
4
< NH
3
c)
NH
3
< CH
4
< N
2
< O
2
d) NH
3
< CH
4
< O
2
< N
2

3. The Vander Waals equation of state for a non-ideal gas can be rearranged
to give
VRT
a
b V
V
RT
PV

= for 1 mole of gas. The constants a & b are


positive numbers. When applied to H
2
at 80K, the equation gives the curve
as shown in the figure. Which one of the following statements is(are)
correct ?
a) at 40 atm the two terms V / (V-b) & a/VRT are equal
b) at 80 atm the two terms V/(V-b) & a/VRT are equal
c) at 80 atm the gas has condensed
d) at a pressure greater than 80 atm, the term V/(V-b) is greater than a/VRT.

4. The molecular radius for a certain gas = 1.25 . What is a reasonable estimate of the magnitude of
the Vander Waals constant, b, for the gas?
a) 0.98 x 10
-2
litre/mole b) 1.43 x 10
-2
litre/mole
c) 1.97 x 10
-2
litre/mole d) 3.33 x 10
-2
litre/mole

5. A mixture of methane and ethene in the mole ratio X:Y has a mean molecular weight 20. What
would be the mean molecular weight if the same gases are mixed in the ratio Y : X
a) 22 b) 24 c) 20.8 d) 19

6. A mixture of two gases A and B in the mole ratio 2 : 3 is kept in a 2 litre vessel. A second 3 litre
vessel has the same two gases in the mole ratio 3 : 5. Both gas mixtures have the same
0
|
40
RT
PV

P, atm
1.0
80
temperature and same pressure. They are allowed to intermix and the final temperature and
pressure are the same as the initial values, the final volume being 5 litres. Given that the molar
masses are M
A
and M
B
, what is the mean molar mass of the final mixture?
a)
200
123 77
B A
M M +
b)
200
77 123
B A
M M +
c)
250
123 77
B A
M M +
d)
250
77 123
B A
M M +


7. A sample of air is saturated with benzene (vapor pressure = 100 mm Hg at 298 K) at 298K, 750mm
Hg pressure. If it is suddenly compressed to one third of its initial volume, the final pressure of the
system is
a) 2250 torr b) 2150 torr c) 2050 torr d)1950 torr

8. Vander Waals constant a will be highest for which of the following in gaseous state?
a) CHCl
3
b) NH
3
(g) c) H
2
O(g) d) C
6
H
14
(g)
9. H
2
and N
2
are contained in two separate isothermal vessels connected by a thin tube as shown in
Fig. 1. When the valve separating the two vessels is opened, which of the following will be true for
the final state?
a) Mass of H
2
in vessel A = Mass of H
2
in vessel B.
b) Mass of N
2
in vessel A = Mass of N
2
in vessel B.
c) Mass of H
2
in vessel A = Mass of H
2
in vessel A.
d) Total pressure will be same in vessels A and B.

10. On heating vapours of S
8
(g) decomposes to S
2
bfor
the resulting gas
a) increases b) decreases c) remains same d) changes unpredictably

11. An amount of 1.00 g of a gaseous compound of boron and hydrogen occupies 0.820 liter at 1.00
atm and 3
0
C. The compound is (R = 0.0820 liter atm mole
-
1 ;
1 0
K at. wt: H = 1.0, B = 10.8)
a) BH
3
b) B
4
H
10
c) B
2
H
6
d) B
3
H
12
(E) B
5
H
14


12. The curves in the Fig. represent two different Maxwell - Boltmann
velocity distributions for the same gas sample under two different
conditions, A and B. Which of the following statements about
conditions A and B is true?
a) The temperature for B is greater than for A.
2V
A B
V
Fig. 1
Condition B
Condition A
C, speed
n
b) The average kinetic energy for A is greater than for B.
c) The intermolecular attractive forces are greater for A than for B.
d) A and B correspond to the same temperature but different volumes.

13. The cylinders in a particular automobile engine have a total volume of 6.15liters (about 380cu in.).
Assume that air fills this volume, at 1.00 atm and 27
0
C, and is one fifth oxygen by volume. What
weight of pure octane (C
8
H
18
, mol wt. = 114) is necessary to combine exactly with the oxygen
(mol wt. = 32)?
O H CO H C
2 2 2 18 8
18 16 250 2 + + (R = 0.082 liter atm mole
-1
deg
-1
)
a) 0.092g b) 0.13g c) 0.46g d) 5.6g e)72 g

14. The stopcock between a 3-liter bulb containing oxygen at
195 torr and a 2-litre bulb containing nitrogen at 530 torr is
opened. After equilibration the pressure is which one of
the following? (Assume that T is constant).
a) 329 torr b) 362 torr
c) 396 torr d) 725 torr




15. The human body discharges about 960 g of CO
2
per day. If the cabin for an astronaut has a
volume of 7600 liters (about 270 cu ft) and the partial pressure of CO
2
(mol wt. = 44) must be
maintained at not more than 4.1 torr at 27
0
C cabin temperature. What weight of CO
2
must be
removed on the first day of the voyage? (Assume that the initial partial pressure of CO
2
is zero).
a) 73g b) 145g c) 815g d) 887g
SECTION B

Objective Questions
More than one option is/are correct

28. Which of the following is/are correct?
a) All real gases are less compressible than ideal gas at high pressure
b) H
2
and He are more compressible than ideal gas for all values of pressure
c) For H
2
and He the compressibility factor 1 < |
.
|

\
|
=
nRT
PV
z for all gases at low pressure
V=2Ht
P=530torr
N2
V=3liters
P=195torr
O2
closed
befor
e
open
P = ?
after
d) The compressibility factor of real gases in independent of temperature

29. Which of the following is correct under the same conditions of pressure and temperature?
a) H
2
gas diffuses four times faster than oxygen gas
b) H
2
gas diffuses 2.83 times faster than CH
4
gas
c) He escapes at a rate 2 times as fast methane does
d) He escapes at a rate 4 times as much as sulphurdioxide

30. Which of the following relationship is/are not true
a) Most probable velocity Cmp =
m
RT 2
b) KT pV
3
2
=
c) Compressibility factor
nRT
PV
z = d) Average kinetic energy of a gas =
2
1
kT
31. The RMS velocity an ideal gas in a closed container of fixed volume is increased from
5 10
4
cm/s to 10 10
4
cm/s. Which of the following statement correctly explains how the
changes is accomplished
a) By heating the gas, the temperature is decreased
b) By heating the gas, the pressure quadrupled
c) By heating the gas, the temperature is quadrupled
d) By heating the gas, the pressure is doubled

32. Rate of effusion of an ideal gas through a hole depends upon
a) the pressure of the gas b) the molecular weight of the gas
c) surface area of the hole d) shape of the hole

SECTION C
(COMPREHENSION TYPE)

Comprehension I

The figure given below shows three glass chambers that are connected by valves of negligible volume.
At the outset of an experiment the valves are closed and the chambers contain the gases as detailed in
the diagram. All the chambers are at the temperature of 300k and external pressure of 1.0 atm





Valve-1
Valve-2
N
2
0.82atm

He

0.0 atm

6.0L
A
10.0C
B
4.0L
C
He

4.1 atm



33. What will be the work done by N
2
gas when the valve-2 is opened and valve-1 remaining closed?
a) 8.2 atm b) -8.2 atm c) 0 d) -3.28 atm
34. Which of the following represents the total kinetic energy of all the gas molecules after both
valves are opened?
a) 2836.2J b) 3280.0J c) 4520.6J d) 4988.4J
35. Suppose that after both valves are opened the entire apparatus is cooled to lower temperature
the final internal pressure to 1.0atm what will be the contribution of N
2
gas to this final pressure
a) 0.4 atm b) 0.35 atm c) 0.3 atm d) 0.25 atm


Comprehension II

Vander Waals equation explains the behaviour of real gases under different conditions of temperature
and pressure. Gases obey ideal gas equation only at low pressure and high temperature. Thus these real
gases deviate from ideal behaviour and the extent of deviation is studied in terms of a quantity called
compressibility factor Z. Gases are said to behave ideally when z = 1, and undergo positive deviation
when z > 1 and undergo negative deviation when z <1, where z = PV / nRT.

At the same temperature and pressure the extent of deviation depends upon the nature of the gas.
Figure (a) shows the variation of z with pressure of different gases at constant temperature and figure
(b) shows the variation of z with pressure of a real gas at different temperatures.








36. A real gas is more compressible than an ideal gas. The compressibility factor (z) is
a) 1 b) > 1 c) < 1 d) o

37. Positive deviation from ideal behaviour takes place because of
a) molecular interaction between atoms 1 >
nRT
PV

N2
CO2
H2
He
CH4
Ideal gas
200 1000
P
Fig. (a)
z
223k
273k
373k
Ideal gas
Fig. (b)
z
T
b) molecular interaction between atoms 1 <
nRT
PV

c) finite size of atoms and 1 >
nRT
PV

d) finite size of atoms 1 <
nRT
PV

38. For which of the gases z is always greater than 1 at ordinary temperatures
a) CO
2
b) CH
4
c) N
2
d) H
2



SECTION D
(MATCHING TYPE)
39.
Column I Column - II
i
( ) RT
V
a
p b V =
|
|
.
|

\
|

2
o
A 22.4L
ii
av
N
R

B Kinetic equation for ideal gases
iii Molar volume C Equation for real gas
iv
PV =
3
1
mnc
2

D Boltoman constant
40.
Column I Column - II
i Vapor pressure of liquid A Vander Waals constant b
ii Co volume B PV / nRT
iii Compressibility factor C Universal gas constant
iv Work done (degree
-1
mol
-1
)

D Depends of T and nature of liquid

SECTION E
Subjective Questions

41. The molar volume of helium at 10.1325M Pa and 273 K is 0.011075 of its molar volume at
101.325k Pa at 273K. Calculate radius of helium atom.

42. At 273.15K and under a pressure of 10.132M Pa the compressibility factor of O
2
is 0.927. Calculate
the mass of O
2
necessary to fill a gas cylinder of 100 cm
3

capacity under the given conditions.


43. A certain amount of gas present in container of unknown volume shows a pressure of 750mm. A
small amount of gas is taken out and measured a volume of 2dm when expanded to 600mm.
The pressure of the gas remaining in the container was 700mm. Calculate volume of container if
all the measurement were done at same temperature.

44. Vander Waals constant b for N
2
and H
2
has the values 0.039L/mol and 0.0266 L/mol. The density
of solid N
2
in 1g/cc. Assuming the molecules in solid to be close packed with same % age void
calculate the density of solid H
2
(g/cc).

45. A gas at 250k and 15 atm has a molar volume 12% smaller than calculated from perfect gas
equation. Calculate Z and volume of gas. Which are dominating attractive or repulsive forces?

46. A mixture of Cs
2
and H
2
S when oxidized yields a mixture of CO
2
, SO
2
, H
2
O, (steam) which exerts a
pressure of 748.8mm in a 60L vessel at 327C. To oxidize SO
2
in the mixture 700mL of 2N I
2
were
required. Calculate mole fraction of Cs
2
is mixture.
47. Explain variation of Vander Waals constant in the following compounds
n-pentane iso-pentane

a. 19.01 18.05
b. 0.146 0.1417

48. Two flasks of equal volumes connected by a narrow tube of negligible volume at 300K contain
each 22.4 gm of oxygen gas at 0.5 atm pressure. One of the flasks is immersed in a
bath kept at 400K, while the other remains at 300K. Find the final pressure and number of moles
of O
2
in each flask.

49. n moles of oxygen when enclosed in a 2 liter bulb exert a pressure of 2.0 atm at T
0
C. On
introducing 0.1 mole nitrogen into same bulb, it became necessary to cool it to 0
0
C to maintain
the same pressure. Find the values of n and T.

50. 2 moles each of hydrogen and oxygen were filled in a balloon and a small hole is pierced. After
one hour, 0.4 mole of oxygen diffuse out. What will be the mole fraction of hydrogen in the
balloon? Temperature remains constant.
GASEOUS STATE
1) C 2) B 3) D 4) C 5) B
6) A 7) C 8) C 9) D 10) B
11) C 12) B 13) C 14) A 15) C
16) D 17) A 18) C 19) D 20) B
21) B 22) B 23) C 24) D 25) C
26) C 27) C 28) A,C 29) A,B,C,D 30) A,C
31) B,C 32) A,B,C 33) C 34) D 35) D
36) C 37) A 38) D 39) I-C,II-D,III-A,IV-B 40) I-
D,II-A,III-B,IV-C
41) 267pm 42) V = 9774 dm
3
43) 3.9530 : 1.677:1 44) 24dm
3
45)
0.105
46) 0.8 47) 0.4 48) 1 49) 0.5714 atm, 0.6 mole at 400,
0.8 mole at 300
50) 1033 51) --- 52) 60.19 ml
1
g

53)
19 2
5 10 m