You are on page 1of 16

UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI 2014 Ghita Alexandru Dan

UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI FACULTATEA DE CONSTRUCTII CIVILE, INDUSTRIALE SI AGRICOLE MASTER INGINERIA CLADIRILOR SITEME STRUCTURALE DIN LEMN

DOMURI GEODEZICE

GHITA ALEXANDRU DAN AN II, GR. 1
1

istoric. poet şi inventator al DOMULUI GEODEZIC. matematician. ce are la baza principiile structurale ale domului clasic si a carei anvelopa este impartita in forme triangulare cu ajutorul unei structuri din lemn sau metal. stadioanele spre exemplu. în vederea atingerii obiectivului de a obtine MAI MULT folosind cat MAI PUŢIN ! Nici un om din istoria recentă a umanităţii nu a făcut mai mult pentru a avansa acest obiectiv decât R. O sferă geodezică este un aranjament de poligoane care aproximează o sferă perfect rotundă. inginer. Buckminster Fuller Toate suprafeţele de mari dimensiuni.UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI 2014 Ghita Alexandru Dan DOMUL GEODEZIC – LOCUINTA EFICIENTA ENERGETIC SI FINANCIAR Introducere în domurile geodezice De-a lungul istoriei. Domul Geodezic este o constructie de sine statatoare cu forma sferica. materiale şi tot felul de încercări practice. Datorita conformatiei structurale favorabile. Buckminster Fuller. cu desene. Cupolele sunt calote sferice de tip geodezic. cum sunt acoperite cu structuri de tip geodezic. Cupolele geodezice de astăzi. sunt recunoscute la nivel mondial ca fiind cel mai eficient sistem de construcţii cunoscute de om până în prezent. doar cu ajutorul sustinerii perimetrale. filozof. inventate de Fuller în 1949. aceste domuri geodezice pot avea deschideri foarte mari fara sa se utilize puncte de sprijin interioare. sunt R. 2 . omul a experimentat continuu.

pe toate meridianele (vezi imaginile). mai ales cele rotunde. În cazul domurilor geodezice folosite ca locuinţă.5 grade pe scara Richter. numărul avantajelor este copleşitor faţă de cel al dezavantajelor care ar fi în număr de 1. Complet greşit! Locuinţele de formă circulară. obişnuinţa oamenilor de a locui în spaţii rectangulare îi face reticenţi faţă de alte forme constructive. Avantajele unice ale unei case de tip DOM GEODEZIC sunt: • • • • • • Eficienţa energetică extraordinară. datorită formei structurale şi tehnologiei de construcţie Este cu 80% mai eficientă energetic decât o casă normală la aceeaşi suprafaţă utilă Este cu 50% mai eficientă decât o casă din lemn la aceeaşi suprafaţă utilă Are o extraordinară rezistenţă la factorii naturali externi: cutremure până la 8. de la ecuator până la poli.000 î. vânt şi uragan până la 320 km/h şi încărcări de până la 20 t pe punct de structură Uniformitate de neegalat a luminii. distribuţia perfectă a căldurii şi a sunetului Asigură o mare libertate de proiectare a planurilor de interior 3 . încă din epoca mezolitică (10.) până în prezent.UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI 2014 Ghita Alexandru Dan Cupole geodezice Cea mai largă utilizare a structurii geodezice sunt cupolele geodezice sau domurile geodezice.Hr. datorită proprietăţilor extraordinare. au fost folosite din cele mai vechi timpuri. Şi anume.

Casa de tip DOM GEODEZIC nu are nevoie de fundaţii clasice cu zeci de metri cubi de beton şi fier.6 m cu 70 mp utili) şi 15 m (cu până la 300 mp utili). din lemn. Pe lângă avantajele la interior ale domului şi o rezistenţă structurală extraordinară. de aproximativ 30-40 cm înălţime sau poate fi montat pe piloni. design personalizat. garaje. multe posibilităţi interesante exterioare. sere. creează un sentiment „de bine” care nu poate fi atins prin simpla adăugare de triunghiuri individuale. deasupra apei sau în orice zonă de şes sau de munte. Simetria geometrică de bază. fundaţii speciale cu pivniţă.000 şi 50. avantajele exteriorului unui dom. ecologic şi cu o ocupare minimă a solului pentru maxim de utilitate a spaţiului acoperit sau cu alte cuvinte „mai mare pe dinăuntru decât pe dinafară”. terase şi piscine. în funcţie de diametru. Diametrele domului pentru locuit pot fi între (7. cu costuri între 20. pridvoare sau alte structuri convenţionale. domul oferă de asemenea. 4 . includ: o foarte bună integrare a domului în medii naturale. rezistenţa şi spaţialitatea combinate. Poate fi ridicată şi finisată de 2-3 oameni în 30-40 de zile şi în funcţie de diametrul domului. Domul şi viaţa Interior – locuinţă de tip Dom Geodezic cu diametrul de 12 m Un dom este mult mai mult decât o colecţie de triunghiuri. Domurile pot avea mai multe etaje. Domul poate fi montat pe fundaţii simple. cum ar fi uşi şi ferestre convenţionale şi extensii suplimentare.000 de euro. garaj sau magazii şi dependinţe exterioare pentru utilităţi multiple. instalaţii sau echipamente speciale. pe centuri sau radiere din beton. fără a fi nevoie de specializări. Casa de tip DOM geodezic se poate construi din lemn sau materiale combinate. izolate termic.UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI 2014 Ghita Alexandru Dan • Şi nu în ultimul rând…este cu până la 40% mai ieftină decât o casă obişnuită la aceeaşi suprafaţă utilă Pe lângă posibilităţile foarte variate de amenajare interioară.

cu mult mai mică decât a unui dom a cărui bază este în formă de cerc. foarte sănătos. Deoarece formele sferice tind să amplifice lumina în timp ce formele dreptunghiulare au tendinţa de a absorbi lumina. eficienţa domului este net superioară în comparaţie cu o construcţie clasică. astfel obtinandu-se pereti cu grosimi intre 40 si 70 de cm dupa necesitati si asigurarea unui sistem natural de ventilatie si control al umiditatii 5 . din punct de vedere tehnic. fiind o combinaţie de forme dreptunghiulare şi pătrate. si anume domul NSD (Natural Spaces Domes) fabricat de firma EEE-HABITAX. este „sentimentul bun. Dacă faceţi un zid circular în lungime de 40 m obţineţi o suprafaţă acoperită. care se remarca prin folosirea unui sistem berevtat de prindere a barnelor din lemn in noduri. Cele mai multe case. în orice structură. iar infiltrarea de zgomot din afară este cu 30% mai mică. care se păstrează indiferent de anotimp sau temperaturile exterioare. cu 27% mai mare decât suprafaţa pătrată de 10×10 m. pe care îl ai când deschizi uşa şi intri în el”. Multe dintre casele de astăzi. Caracteristicile Domului NSD In continuare voi discuta despre un anumit tip de dom geodezic. este forma acesteia. de plenitudine. În contrast. cu plafoane drepte. Dacă construiţi o încăpere de 10×10 m aveţi patru ziduri în lungime de 10 m fiecare. în interiorul domului se creează un microclimat constant. rezultând o suprafaţă locuibilă. Domul – economie de energie Domul geodezic este cea mai eficientă formă de a închide o suprafaţă de teren. Factorul care afectează utilizarea eficientă a materialelor şi distribuţia uniformă a energiei.UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI 2014 Ghita Alexandru Dan Deşi nenumăratele descrieri ale avantajelor “de a trăi într-un spaţiu rotund” au fost scrise de-a lungul timpului de către proprietarii de dom. un dom geodezic foloseşte cu până la 40% mai puţine materiale decât o casă obişnuită sau din lemn. Datorită ventilaţiei speciale naturale şi permanente. toate din cauza cupolei şi caracteristicile unice reflectorizante. important şi remarcabil pentru toate domurile. sunt cele mai puţin eficiente posibil. se încadrează între 40% şi 60% din suprafaţa de teren.

omologati si patentati si au venit ca raspuns la o multitudine de incercari. incercari efectuate cu tot de felul de materiale inadecvate si ieftine. singur. dând posibilitatea şi unui amator să-ţi monteze casa nu erodeaza si nu se deformeaza reperele principale să nu fie sudate (sunt turmate dintr-o bucată. să se monteaze uşor şi rapid şi sunt proiectati să alinieze singuri structura. timp de multi ani. folosirea utilajelor mari. reajustari in montaj. adică o garanţie de minim 75 de ani]. fiecare sistem punctual de connectori. ce impuneau o serie de ranforsari suplimentare ulterioare. • • • • • • Aceşti conectori patentaţi sunt speciali proiectaţi ca: sa respecte (chiar depasesc) normele de siguranta privind structura de rezistenta să reziste la încărcări foarte mari.UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI 2014 Ghita Alexandru Dan Conectorii metalici de forta Super-Lok™ si Ultra-Lok™ Inima domului geodezic in sistem NSD este sistemul de conectori metalici de forţă Super/Ultra-Lok™ Conectorii Super-Lok™ si Ultra-Lok™ sunt incercati. sunt eliminate riscurile de rupere]. poate prelua o tensiune de peste 10to. fiind în fapt gândite special pentru a ranforsa la maxim domul geodezic 6 . aliajul fiind ranforsat cu titan să reziste timp foarte lung [sunt purtători de „Life-guarantee”. deci costuri finale suplimentare. să nu rugineasca.

permite cu un minimum de materiale să se asigure structural peretului exterior o grosime apreciabila şi reala de minim 40cm. chiar fara stalpii de rezistenta dedesubt. pe langa că dublu-ranforsează domul. 7 . putând uşor şi cu costuri adiţionale minime să se asigure o grosime de până la 70cm Structura permite agatare completa a unei camere direct pe ea. ci este conceputa pentru a soluţiona deodată: • eficientă structurală maxima [dimensiunea traversei este limitată la rezistenţa optimă a unei grinzi] • suport implicit pentru panelizarea calotei exterioare si interioare • funcţionalitatea sistemului de intraventilaţie zid • suport pentru o termo-izolaţie într-o grosime real eficientă • manevrabilitate la cotele umanului Sistemul de dubla-traversa propus.UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI 2014 Ghita Alexandru Dan Traversa dubla Super-Wal™ Dubla-traversă Super-Wal™ a fost gandita nu doar ca sa formeze un zid exterior.

un bioclimat interior sanatos. Aerul circula de la baza la varf. In timp isi creaza propriu bioclimat in temperatura aproximativ constanta. nu se incinge. Acest sistem simplu. indiferent de temperatura exterioara. in acelasi timp. fara a fi nevoie de aparate electrice sau electronice ce implica un consum aditional de energie. este racoroasa. Asigura un climat uniform in toata casa. sau condensul provocat de diferentele de temperatura interior-exterior. chiar si de la o singura sursa de energie. rezultand costuri mici de incalzire/racire Pe timp de vara. pe sub intregul invelis al domului. pe deasupra stratului de termo-izolatie. iar iarna este calduroasa.acest lucru eliminand caldura verii. 8 . dar foarte eficient asigura.UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI 2014 Ghita Alexandru Dan Sistemul de ventilatie natural directionat intra-zid Sistemul NSD. a dezvoltat un sistem intraventilatie naturala directionata in interiorul zidului ce elimina pernele de aer statice si asigura o circulatie naturala si continua a aerului.

9 . Dubla ranforsare a structurii si limitarea lungimii traversei la rezistenta ei optima structurala si folosirea conectorilor Super-Lok™ si Ultra-Lok™ au dus la posibilitatea eliminarii multelor repere de ranforsare suplimentara.UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI 2014 Ghita Alexandru Dan Procedeu de asamblare NSD™ Toate aceste repere pre-asamblate si gata de montaj. fac ca dintr-o mişcare simplă să se autoalinieze si să auto-calibreze domul pe poziţia lui. permitind chiar si unui amator sa-si construiasca casa corect si sigur. de altfel foarte necesare pentru alte sisteme.

Minnesota. fiind realizata in numai 3 zile.R. Casa a primit si certificatul de “Energy Star 5 – Plus”. De asemenea. 10 . de 55 Pentru fundatie s-a ales un sistem de fundare pe talpi realizat din lemn.UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI 2014 Ghita Alexandru Dan Studiu de caz – Domul Bear Creek. timpul de executie a fost foarte mult redus. SUA Domul despre care voi discuta in paginile urmatoare este unul dintre cele mai renumte constructii de acest fel din lume deoarece este o casa verde in adevaratul sens al cuvantului.S.E. de provenienta naturala sau reciclata. De aici a rezultat si un cost scazut al sapaturii respectiv a fundatiei. cu un score H. si izolat cu 10 cm de polistiren extrudat pentru a nu fi influentat de adancimea de inghet. fiind cea mai buna notare de acest fel. Spatiul ramas a fost umplut la loc cu pamant. fiind folosite numai materiale ecologice.

si de asemenea poate fi folosit cu brio cu un sistem de panouri solare sau cu o pompa de caldura. 11 . nefiind nevoie de o echipa numeroasa. cu travese duble Superwall. Peste aceasta izolatie s-a montat un sistem performant de incalzire in pardoseala. De mentionat este faptul ca tot montajul a fost realizat in 2 zile de catre o echipa de 3 muncitori. aceste traverse fiind prefabricate integral in ateliere specializate. Modul de realizare al peretilor este cel descris mai devreme. de joasa temperatura. care se preteaza foarte bine cu acest tip de casa bine izolata. care reduce costructia unei case la o simpla operatiune de montaj. traversele fiind destul de usoare pentru a fi manevrate de un singur om. care a fost izolata cu 5cm de polistiren expandat. Grosimea aleasa pentru viitori pereti ai casei este de 45 cm. Montajul se face relativ usor.UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI 2014 Ghita Alexandru Dan Placa pe sol a fost realizata din beton armat.

pentru a preveni aparitia umezelii si a mucegaiului si implicit distrugerea izolatiei. Placajul pe de alta parte are o mai buna rezistenta structurala si se poate usca natural prin ventilatie pe parcursul verii La partea inferioara a panourilor de placaj s-au executat mici gauri pentru a permite ventilarea naturala a peretelui. si se va deteriora mult mai usor.UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI 2014 Ghita Alexandru Dan Inchiderile exterioare au fost realizate din placaj de 21 mm grosime. care a fost preferat in locul OSB-ului deoarece acesta din urma este mult mai sensibil la umezire. Aceste gauri vor fi protejate cu un sort de tabla pentru a impidica accesul direct al apei din precipitatii. 12 .

Desi foarte bine izolata. Pentru a realiza acest lucru s-a folosit vata de sticla caserata cu grosimea de 20 cm care a fost montata in doua straturi ajungand astfel la o grosime considerabila de 40 de cm de izolatie.UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI 2014 Ghita Alexandru Dan Urmeaza partea cea mai importanta pentru obtinerea comfortului interior si anume izolarea termica a peretilor. toata aceasta izolatie trebuie protejata de umezeala prin introducerea unei bariere de vapori. un film de polietilena care sa nu permita trecerea apei prin masa izolatiei Folosind un program de calcul al rezistentei termice unidirectionale se poate constata ca peretele depaseste valoarea de 10 ௐ . Acest lucru inseamana ca acesta constructie va avea nevoie de un timp mai scurt pentru incalzirea aerului interior. Evident. ceea ce ne apropie foarte mult de conceptul de casa pasiva. acestui tip de structura ii lipseste un lucru si anume inertia termica. peretii neavand posibilitatea de a stoca caldura pentru a o ceda ௠మ ∗௄ 13 . ceea ce este aproximativ de 5 ori mai mult decat prevede normativul in momentul de fata la noi in tara. care este data de densitatea elementelor de constructie folosite. dar in momentul cand caldura se opreste. racirea aerului va fi destul de brusca.

sisteme de filtrare si de purificare a apei.UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI 2014 Ghita Alexandru Dan Pentru a-si merita numele de casa verde. domul din Bear Creek a folosit mai multe aparate de ultima generatie printre care: un recuperator de caldura aer-aer pentru a minimaliza pierderile de caldura care apar prin ventilatie. boiler electric de 14kw pentru incalzirea in pardoseala. iar pentru climatizare s-a optat pentru un sistem split cu o singura unitate interna de 18000 BTU pentru tot volumul casei 14 .

De data aceasta sau folosit barne din lemn imbinate in noduri cu placute multicui. Folosirea placutelor a insemnat un mai bun control al calitatii produsului finit si de asemenea o manopera mult mai scazuta pe santier 15 . Piatra Neamt Avand aceiasi forma de dom.UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI 2014 Ghita Alexandru Dan Salonul de festivitati. voi discuta de salonul de festivitati aflat in punctul de plecare al partiei de schi de la Piatra Neamt. de tip dom. Vf. lucru care a permis obtierea unei forme speciale. Cozla. dar cu o dimensiune ceva mai mare.

domurigeodezice.ro www.naturalspacesdomes.google. Univ.com www.ro www.mitek. Darie Maria www.ro 16 .UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI 2014 Ghita Alexandru Dan Bibliografie: Cursul “Sisteme structurale din lemn” – Prof.