You are on page 1of 60

Nota Titas Bab 5.

 Tajuk 5    Tokoh-Tokoh Tamadun Islam Dan Tamadun Asia Tokoh-tokoh Islam Cina India Jepun

1. Sinopsis Kursus ini merupakan satu kursus yang memperkatakan tentang ilmu ketamadunan yang mencakupi pengenalan ilmu ketamadunan, interaksi antara pelbagai tamadun ( Melayu, Pengaruh Tamadun Islam di asia dan Eropah. Tokoh-tokoh tamadun islam, isu-isu

kontemporari, islam hadhari dan proses pembangunan Negara. 2. Hasil pembelajaran Setelah selesai membaca dan menganalisis modul ini, diharapkan pelajar akan dapat 2.1. Mengenalpasti tokoh-tokoh yang muncul dalam tamadun Asia (Cina, India dan Jepun ). 2.2. Menilai dan membanding beza sumbangan tokoh-tokoh kepada Tamadun Asia

Tokoh-tokoh tamadun Islam
4.1. Ibnu Sina ( 1037M )

Latar Belakang Ibnu Sina IBNU SINA yang lebih dikenali di Barat dengan nama Avicenna mempunyai nama lengkap Abu Ali al- Huseyn bin Abdullah bin Hassan Ali bin Sina. Beliau merupakan seorang yang berbangsa Parsi. Menurut Ibnu Abi Ushaybi‘ah ia lahir pada tahun 375 H, di desa Afshanah dekat kota Kharmaitan Propinzi Bukhara Afghanistan.

Pelajaran pertama yang diterimanya pada zaman kanak-kanak adalah Al-Quran dan sastera yang didapati olehnya secara tidak formal. Beliau bermula belajar pada usia 5 tahun. Sementara itu sewaktu berumur 10 tahun , beliau telah berjaya menghafal Al-Quran. Pada masa umurnya meningkat 18 tahun Ibnu Sina telah menjadi "Doktor Di Raja". Disamping itu, Ibnu Sina juga telah menguasai seluruh cabang ilmu pengetahuan yang ada pada waktu itu. Ilmu-ilmu agama seperti tafsir, fiqh, perbandingan agama (ushuluddin), tasawuf dan sebagainya sudah dikuasainya ketika baru berusia 10 tahun. Pada masa kecilnya, ia dibimbing dan dididik oleh Abu Abdullah Natili, seorang sahabat karib ayahnya, dan ayahnya sendiri. Antara bidang ilmu yang berjaya dikuasainya termasuklah dalam bidang falsafah, kedoktoran, geometri, astronomi, muzik, syair, teologi, politik, matematik, fizik, kimia, sastera dan kosmologi.

Ensiklopedia Kedoktoran Pertama Pada usia 21 tahun, ketika berada di Kawarazm, ia mulai menulis karyanya yang pertama yang berjudul "Al-Majmu" yang mengandungi berbagai ilmu pengetahuan yang lengkap.Kemudian ia melanjutkan menulis buku-buku lain.Nama-nama buku yang pernah dikarang Ibnu Sina, termasuk yang berbentuk risalah ukuran kecil, dimuat dan di himpun dalam satu buku besar yang berjudul "Essai de Bibliographie Avicenna" yang dihasilkan oleh Pater Dominican di Kairo. Antara yang terkandung dalam buku tersebut termasuklah buku karangan yang amat terkenal iaitu Al-Qanun Fit – Tibb.

Teori-Teori Anatomi Dan Fisiologi Teori-teori anatomi dan fisiologi dalam buku-buku beliau adalah menggambarkan analogi manusia terhadap negara dan mikrokosmos (dunia kecil) terhadap alam semester sebagai makrokosmos (dunia besar).Misalnya digambarkan bahawa syurga kayangan adalah bulat dan bumi adalah persegi dan dengan demikian kepala itu bulat dan kaki itu empat persegi. Terdapat empat musim dan 12 bulan dalam setahun, dengan itu manusia memiliki empat tangkai dan lengan (anggota badan) mempunyai 12 tulang sendi. Hati (heart) adalah ‗pangeran‘-nya tubuh manusia, sementera paru-paru adalah ‗menteri‘-nya. Leher merupakan ‗jendela‘-nya sang badan, manakala kandung empedu sebagai ‗markas pusat‘nya. Limpa dan perut sebagai ‗bumbung‘ sedangkan usus merupakan sistem komunikasi dan sistem pembuangan. Sementara itu "Canon of Medicine" memuatkan pernyataan yang tegas bahawa "darah mengalir secara terus-menerus dalam suatu lingkaran dan tak pernah berhenti" . Namun ini belum dapat dianggap sebagai suatu penemuan tentang srikulasi darah, kerana bangsa cina tidak membezakan antara urat-urat darah halus (Veins) dengan pembuluh nadi (arferies). Analogi tersebut hanyalah analogi yang digambarkan antara gerakan darah dan siklus alam semesta, pergantian musim dan gerakan-gerakan tubuh tanpa peragaan secara empirik pada keadaan yang sebenarnya. Pengaruh Ibnu Sina (Avicenna) Pengaruh Ibnu Sina sebagai seorang failasuf dan doktor perubatan dalam kebudayaan

Eropah adalah luas. Buku karangannya al-Qanun Fit- Tibb (Peraturan Perubatan) terdiri daripada 14 jilid, telah dianggap sebagai himpunan perbendaharaan ilmu perubatan. Ilmu perubatan moden banyak mendapat pelajaran daripada Ibnu Sina, dari segi pengunaan ubat, diagnosis dan pembedahan.

Akan tetapi berkat pertolongan Ibnu Sina baginda kembali pulih. kimia dan kosmologi.Sebagai Seorang Doktor. Ibnu Sina menjadi "Doktor Di Raja" iaitu doktor kepada Sultan Nuh 11 bin Mansur di Bukhara pada tahun 378 H/ 997 M iaitu ketika beliau berusia 18 tahun. buku ini dicetak 21 kali. Sementara itu Prof. Ibnu Sina.penulis Barat telah menganggap Ibnu Sina sebagai ‗Bapa Doktor‘ kerana Ibnu Sina telah menyatupadukan teori perubatan Yunani Hippocrates dan Galen dan pengalaman dari ahli-ahli perubatan dari India dan Parsi dan pengalaman beliau sendiri. Perintis Pengenalan Penyakit Saraf Al. Hitpi telah menganggap buku tersebut sebagai "Ensiklopedia Kedoktoran". puncak tertinggi dalam ilmu kedoktoran .Disamping itu buku tersebut turut diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris.Terjemahan Dan Bahan Rujukan al-Qanun Fit. Al-Qanun Fit-Tibb juga digunakan sebagai buku teks kedoktoran di berbagai universiti di Perancis. Antara gelaran lain yang pernah diberikan kepadanya adalah sebagai "Raja Ubat". Penulis. Buku tersebut juga telah mengajar mengenai cara-cara pembedahan dimana telah menekankan keperluan pembersihan luka. Pada waktu itu penyakit sultan dalam keadaan parah dan tidak ada doktor lain yang berjaya mengubati baginda. Antara sumbangan beliau adalah di dalam bidang geografi. Ibnu Sina pernah di beri gelaran sebagai "Medicorum Principal" atau "Raja Diraja Doktor" oleh kaum Latin Skolastik.Tibb Pada abad ke 12 M Gerard Cremona yang berpindah ke Toledo. Misalnya di Sekolah Tinggi Kedoktoran Montpellier dan Louvin telah menggunakannya sebagai bahan rujukan pada abad ke 17 M. Phillip K. ia dianggap sebagai "Zenith". Perancis . Penemuan-Penemuan Baru Ibnu Sina dikenali sebagai seorang saintis yang banyak memberikan saham terhadap dunia ilmu pengetahuan melalui penemuan-penemuan barunya. Pada abad ke 16 M . Sepanyol dan Itali . .Qanun Fit-Tibb telah membincangkan serta mengenegahkan mengenai penyakit saraf. Malahan dalam dunia Islam. geologi. Sepanyol telah menterjemahkan buku Ibnu Sina ke bahasa Latin. Malahan di dalam buku-buku tersebut juga dinyatakan keterangan –keterangan dengan lebih jelas di samping hiasan gambar-gambar dan sketsa-sketsa yang sekaligus menunjukkan pengetahuan anatomi Ibnu Sina yang luas. Buku ini menjadi buku rujukan utama di universiti-universiti Eropah hingga 1500 M. Bukunya telah disalin (cetak ) sebanyak 16 kali dan 15 edisi dalam bahasa Latin dan sebuah edisi dalam bahasa Yahudi (Hebrew).

Aniyyah" syair-syair tentang jiwa manusia.Bidang Geografi Ibnu Sina merupakan seorang ahli geografi yang mampu menerangkan bagaimana sungai-sungai berhubungan dan berasal dari gunung-ganang dan lembah-lembah. "Kitab an-Nayat" (Book of Deliverence) buku tentang kebahagiaan jiwa. 3. Menurut A. Malahan ia mampu mengemukakan suatu hipotesis atau teori pada waktu itu di mana gagal dilakukan oleh ahli Yunani dan Romani sejak dari Heredotus. 2. Sumbangan Ibnu Sina . Bidang metafizik . Menurut Reuben Levy. "The Isagoge". ilmu logika Isagoge. Sebahagian daripada karyanya yang dapat dicatat disini adalah daripada : 1. Akibat proses seperti ini. 6. "Risalah ath-Thayr" cerita seekor burung. maka apabila ia diterajang lalu berganti rupa dikarenkan oleh sungai-sungai yang meruntuhkan pinggiran-pinggirannya.risalah tentang sebab-sebab terjadinya huruf. Ibnu Sina telah menerangkan bahawa benda-benda logam sebenarnya berbeza antara satu dengan yang lain. Penerangan tersebut telah memperkembangkan ilmu kimia yang telah dirintis sebelumnya oleh Jabbir Ibnu Hayyan Bapa Kimia Muslim. ia juga meninggalkan penemuan-penemuan yang bermanafaat . maka terjadilah apa yang disebut sebagai lembah-lembah. 7. "Ilahiyyat" (Ilmu ketuhanan) 4. kimia serta kosmologi memang tidak dapat di sangsikan lagi. Setiap logam terdiri dari berbagai jenis. Bidang logika "Isaguji". Cerita-cerita roman fiktif . Bidang psikologi . Bidang politik "Risalah as-Siyasah" (Book on Politics) – Buku tentang politik. Fiad-Din yang telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin menjadi "Liber de Mineralibus" yakni tentang pemilikan (mimeral). Bidang syair dan prosa "Al-Qasidah al. 5. Menurut Ibnu Sina " gunung-ganang yang memang letaknya tinggi iaitu lingkungan mahupun lapisannya dari kulit bumi.M. Bidang sastera arab "Risalah fi Asab Huduts al-Huruf" . karangan Ibnu Sina mengenai ilmu pertambangan (mineral) menjadi sumber geologi di Eropah. Kimia Dan Kosmologi Sumbangan Ibnu Sina dalam bidang geologi ." Bidang Geologi.A Shushtery. 9. Aristoteles sehinggalah Protolemaious. Dalam bidang kimia . 8. Fi Aqsam al-Ulum al-Aqliyah (On the Divisions of the Rational Sciences) tentang pembahagian ilmu-ilmu rasional.

Ibnu Sina menyedari kepentingan emosi dalam pemulihan. Masa antara denyutan. beliau boleh mendapati nama dan alamat kekasihnya itu melalui cara berikut: Caranya adalah untuk menyebut banyak nama dan mengulanginya dan semasa itu jarinya diletakkan atas denyutan (pulse) apabila denyutan itu terjadi tidak teratur atau hampir-hampir berhenti . Seorang doktor dari Amerika (1981) melaporkan bahawa para doktor di Afghanistan. Beliau sangat berminat dalam bidang mengenai kesan akal (mind) atas jasad dan telah banyak menulis berkenaan gangguan psikologi. seseorang itu hendaklah mengulang proses tersebut. Dengan cara yang sedemikan . nama jalan . b.seimbangan humor yang berkenaan . Beliau telah menghasilkan 250 buah karya dan masih kekal hingga ke hari ini dan termasuklah 116 buah karyanya dalam bidang "Ilmu Perubatan. Beliau memperkembangkan ilmu diagnosis melalui denyutan jantung (pulse diagnosis) untuk mengenal pasti dalam masa beberapa detik sahaja ketidak . Karya Qanun itu telah mempunyai pengaruh yang asas dalam ilmu perubatan di Eropah pada zaman Renaissance dan telah menjadi buku rujukan yang utama di universiti-universiti Eropah hingga ke abad 17 M.Ini merangkumi : a. Apabila pesakit mempunyai sakit jiwa disebabkan oleh pemisahan daripada kekasihnya . Diagnosis melalui denyutan jantung ini masih dipratikkan oleh para hakim (doktor-doktor muslim) di Pakistan. Banyak karyanya ditulis dalam bahasa Arab dan juga beberapa dalam bahasa Parsi. Kandungannya lembap di paras kulit dekat denyutan itu dan lain-lain lagi. menurut peraturan syariah maka buatlah". "Qanun Fitt Tibb" adalah karyanya yang termasyur . Dari ukuran-ukuran denyutan jantung seseorang dokto mungkin mengetahui dengan tepat penyakit yang dihinggapi di dalam tubuh si pesakit. kata Ibnu Sina "Jika anda tidak dapat mengubat penyakitnya maka temukanlah si pesakit dengan kekasihnya .(Terjemahan). India dan Parsi sanggat berkebolehan dalam denyutan jantung di tempat yang dirasai tetapi mutunya yang pelbagai . Afghanistan dan Parsi yang menggunakan ilmu perubatan Yunani. Ibnu Sina adalah doktor perubatan yang pertama mencatatkan bahawa penyakit paru-paru (plumonary tuberculosis) adalah suatu penyakit yang boleh menjangkit (contagious) dan dia menceritakan dengan tepat tanda-tanda penyakit kencing manis dan masalah yang timbul darinya. rumah dan keluarga disebutkan.Ibnu Sina telah memperkembangkan ilmu psikologi dalam perubatan dan membuat beberapa perjumpaan dalam ilmu yang dikenali hari ini sebagai ilmu perubatan psikosomatics "psychosomatic medicine". c. Selepas itu . Kuat atau denyutan yang lemah. paling selalu dicetak di Eropah pada zaman "Renaissance". . China.

Ia dimakamkan di sana. Hal ini menyebabkan ahli-ahli ilmu yang terkemudian merasa megah kalau dimakamkan di tanah perkuburan di mana "zeninth" itu dimakamkan. . dan di sana (Tehran) telah dibangunkan sebuah monemun sejarah untuk itu.dalam usia 58 tahun pada bulan Ramadhan 428 H/1037 M .Penutup Ibnu Sina meniggal dunia di Hamdan . Dalam rangka memperingati 1000 tanun hari kelahirannya (Fair Millenium) di Tehran pada tahun 1955 M ia telah dinobatkan sebagai "Father of Doctor" untuk selamanya-selamanya . Makam beliau di Hamdan telah di kelilingi oleh makammakam doktor islam yang lain.

beliau telah berkhidmat di istana Saif al-Daulah dengan gaji empat dirham sehari. tidak gilakan harta dan cintakan dunia. Bapanya merupakan seorang anggota tentera yang miskin tetapi semua itu tidak menghalangnya daripada mendapat pendidikan di Baghdad. Tulisan ahli falsafah Yunani seperti Plato dan Aristotle mempunyai pengaruh yang besar terhadap pemikiran ahli falsafah Islam. Semasa di sana. Beliau merupakan seorang ilmuwan yang cukup terkenal pada zamannya. matematik. dan sejarah. Selain itu. Al-Farabi terdidik dengan sifat qanaah menjadikan beliau seorang yang amat sederhana. Sebab itulah Al-Farabi hidup dalam keadaan yang miskin sehingga beliau menghembuskan nafas yang terakhir pada tahun 950M (339H). dia juga merupakan seorang pemuzik yang handal. . beliau juga telah mencipta satu jenis alat muzik yang dikenali sebagai gambus. beliau berpindah ke Damsyik sebelum meneruskan perjalanannya ke Halab. Selain mempunyai kemampuan untuk bermain muzik. Dia berkemampuan menguasai pelbagai bahasa.( Ibnu As-Siraj ) Selepas beberapa waktu. Kemampuan Al-Farabi bukan sekadar itu. Walaupun Al-Farabi merupakan seorang yang zuhud tetapi beliau bukan seorang ahli sufi. Namun.2 Al-Farabie AL-FARABI (950M) TOKOH FALSAFAH Digelar Aristotle kedua.4. Salah seorang ahli falsafah Islam yang terpengaruh dengan pemikiran kedua tokoh tersebut ialah Al-Farabi. sains. Beliau telah mempelajari bahasa Arab di bawah pimpinan Ali Abu Bakr Muhammad ibn al-Sariy. malah beliau juga memiliki ilmu pengetahuan yang mendalam dalam bidang perubatan. Nama sebenarnya Abu Nasr Muhammad Ibnu Muhammad Ibnu Tarkhan Ibnu Uzlaq Al Farabi. Beliau lahir pada tahun 874M (260H) di Transoxia yang terletak dalam Wilayah Wasij di Turki. Beliau lebih menumpukan perhatian untuk mencari ilmu daripada mendapatkan kekayaan duniawi. Hal ini menyebabkan dia hidup dalam keadaan yang serba kekurangan. Lagu yang dihasilkan meninggalkan kesan secara langsung kepada pendengarnya.

seorang ahli falsafah tidak mempunyai cukup peralatan untuk diekspolitasikan untuk kepentingan orang lain. Al-Farabi banyak mengkaji mengenai falsafah dan teori Socrates. Tanpa sains. Oleh itu. Plato. Pandangan falsafahnya yang kritikal telah meletakkannya sebaris dengan ahli falsafah Yunani yang lain. Bahkan kehebatannya dalam bidang ini mengatasi ahli falsafah Islam yang lain seperti AlKindi dan Ibnu Rusyd. Menurut Al-Farabi. Sebaliknya perlu menguasai kedua-duanya untuk menjadi seorang ahli falsafah yang sempurna. seorang ahli falsafah yang tulen tidak akan merasai sebarang perbezaan di antaranya dengan pemerintah yang tertinggi kerana keduanya merupakan komponen yang saling lengkap melengkapi. Dia juga merupakan seorang yang terawal menulis mengenai ilmu logik Yunani secara teratur dalam bahasa Arab. Sebarang percubaan dan usaha untuk memisahkan keduadua elemen tersebut akan melahirkan sebuah negara yang pincang serta masyarakat yang kacau-bilau. beliau juga dikenali sebagai Aristotle kedua.keterampilannya sebagai seorang ilmuwan yang terulung lebih dalam bidang falsafah. Maka tidak hairanlah. Dalam kalangan ahli falsafah Islam. Justeru. Dalam membicarakan teori politiknya. akal dan wahyu perlu dijadikan sebagai dasar kepada pembinaan sebuah negara yang kuat. stabil serta makmur. Dalam hal ini beliau mencadangkan agar diwujudkan sebuah negara kebajikan yang diketuai oleh ahli falsafah. dan Aristotle dalam usahanya untuk menghasilkan teori serta konsep mengenai kebahagiaan. Bagi Al-Farabi. Meskipun pemikiran falsafahnya banyak dipengaruhi oleh falsafah Yunani tetapi beliau menentang pendapat Plato yang menganjurkan konsep pemisahan dalam kehidupan manusia. . seorang ahli falsafah tidak seharusnya memisahkan dirinya daripada sains dan politlk. ilmu segala-galanya dan para ilmuwan harus diletakkan pada kedudukan yang tertinggi dalam pemerintahan sesebuah negara. beliau berpendapat bahawa akal dan wahyu adalah satu hakikat yang padu. Al-Farabi dikenali sebagai orang yang paling memahami falsafah Aristotle.

Sementelahan itu. yang diberikan judul "Al-Musiqa" dan dianggap sebagai sebuah buku yang terpenting dalam bidang berkenaan. Al-Farabi turut memperlihatkan kecenderungannya menghasilkan beberapa kajian dalam bidang perubatan. Pemikiran. pemikirannya mengenai politik dan negara banyak dikaji serta . Terdapat dua buku tidak dapat disiapkan oleh Al-Farabi di zamannya. Banyak daripada pemikirannya masih relevan dengan perkembangan dan kehidupan manusia hari ini. Perbicaraan mengenai ilmu falsafah zaman Yunani dan falsafah Plato serta Aristotle telah disentuhnya dalam karya " Ihsa* al-Ulum" dan "Kitab al-Jam". Antaranya beliau menyatakan bahawa keadilan itu merupakan sifat semula jadi manusia. idea. Sebagai seeorang ilmuwan yang tulen. Salah satu pandangannya yang menarik ialah mengenai betapa jantung adalah lebih penting berbanding otak dalam kehidupan manusia. Di samping itu. Al-Farabi juga telah menghasilkan sebuah buku yang mengandungi pengajaran dan teori muzik Islam. manakala pertarungan yang berlaku antara manusia merupakan gejala sifat semula jadi tersebut. Walaupun kajiannya dalam bidang ini tidak menjadikannya masyhur tetapi pandangannya telah memberikan sumbangan yang cukup bermakna terhadap perkembangan ilmu perubatan di zamannya.Pandangan Al-Farabi ini sebenarnya mempunyai persamaan dengan falsafah dan ajaran Confucius yang meletakkan golongan ilmuwan pada tingkat hierarki yang tertinggi di dalam sistem sosial sesebuah negara. Ini disebabkan jantung memberikan kehangatan kepada tubuh sedangkan otak hanya menyelaraskan kehangatan itu menurut keperluan anggota tubuh badan. Al-Farabi juga mengemukakan banyak pandangan yang mendahului zamannya. dan pandangan Al-Farabi mengenai falsafah politik terkandung dalam karyanya yang berjudul "Madinah al-Fadhilah". Buku-buku itu ialah "Kunci Ilmu" yang disiapkan oleh anak muridnya yang bernama Muhammad Al Khawarismi pada tahun 976M dan "Fihrist Al-Ulum" yang diselesaikan oleh Ibnu Al-Nadim pada tahun 988M. Sesungguhnya Al-Farabi merupakan seorang tokoh falsafah yang serba boleh.

Ibnu Khaldun IBN KHALDUN (1406M) PENGASAS ILMU MASYARAKAT ( Kemukakan teori ekonomi Islam ) Ibn Khaldun atau nama sebenarnya Wali al-Din Abd al-Rahman bin Muhammad bin Abu Bakar Muhammad bin al-Hasan lahir di Tunis pada 1 Ramadan 732H Keluarganya berasal daripada keturunan Arab Hadramaut yang pernah menetap di Serville. Menurut beliau. atas sebab sebab tersebutlah semua bentuk ketidakadilan dilarang oleh Islam. dan SepanyoL Akhirnya berpindah dan menetap di Afrika Utara semasa pemerintahan Hafs Abu Zakariyya. Ibn Khaldun mendapat pendidikan dalam pelbagai ilmu Islam seperti al-Quran. Seperti yang dinyatakan sebelum ini. hardworking. ketidakadilan tidak sahaja difahami sebagai merampas wang atau harta orang lain tanpa sebarang sebab yang diharuskan. falsafah.dibicarakan di peringkat universiti bagi mencari penyelesaian dan sintesis terhadap segala kemelut yang berlaku pada hari ini. Apabila keadilan tidak dapat dilaksanakan. Antara gurunya ialah Muhammad Ibrahim al-Abili. Begitu juga kalau meminta seseorang melakukan sesuatu yang berlawanan dengan Islam. Berhubung dengan keadilan (Justice). al Muqaddimah. bahasa. seseorang yang membeli harta seseorang dengan harga yang paling murah termasuk dalam kategori memiliki harta cara yang tidak betul. Walau bagaimana pun jarang umat Islam mengkajinya. Menurut beliau lagi. Sebenarnya. Beliau mengkategorikan perampas harta orang lain secara tidak sah hingga memberi kesan kepada kehidupan isteri dan keluarga sebagai paling tidak adil. sumbangan pemikiran Ibn Khaldun dalam ekonomi banyak dimuatkan dalam hasil karya agungnya. sesebuah negara akan hancur dan musnah. kerjasama (cooperation). Abd Allah Muhammad bin Abd al-Salam. Ketidakadilan seumpama di atas membawa kepada kejatuhan sesebuah negara dan keruntuhan sesebuah tamadun dengan segera. kesusasteraan. mengambil harta orang lain atau menggunakan tenaganya secara paksa atau membuat dakwaan palsu terhadap orang lain. Manusia dan Ekonomi . kesederhanaan (moderation). perundangan Islam. Ibn Khaldun telah menekankan bahawa keadilan merupakan tulang belakang dan asas kekuatan sesebuah ekonom. dan fairness. Ibn Khaldun menjadi cendekiawan yang agung sehingga disanjung oleh Barat kerana buah fikirannya. Menurut Ibn Khaldun. Abu Abd Allah al-Jayyani. al'Hadith. Italy. pemerintah Tunis pada waktu itu. Ibn Khaldun telah membincangkan beberapa prinsip dan falsafah ekonomi seperti keadilan (al adl). 4.3. Antara teori ekonomi yang terdapat dalam karyanya masih lagi relevan dengan masalah ekonomi semasa. dan mantik. Malah.

Ibn Khaldun tidak melihat fungsi utama manusia dalam aktiviti perekonomiannya seumpama haiwan ekonomi (economic animal). Sebaliknya manusia wajib mengikuti ajaran Islam sebagai model untuk memperbaiki dirinya dan mesti memberikan keutamaan kepada kehidupan akhirat. didapati kesemua teori ekonomi dan idea Ibn Khaldun tentang manusia berdasarkan kepada prinsip-prinsip dan falsafah Islam. Ibn Khaldun menekankan perlunya manusia menjauhi perbuatan jahat.Berdasarkan analisis mendalam. Dalam hal ini. . Sebaliknya beliau menganggap manusia itu sebagai manusia Islam (Islamic man/homo Islamicus) yang memerlukan pengetahuan ekonomi untuk memenuhi misinya di atas muka bumi ini.

Bahkan beliau menganggap buruh merupakan faktor terpenting dalam proses pengeluaran walaupun faktor-faktor lain seperti tanah tersedia. tenaga buruh perlu untuk menghasilkan matlamat akhir. beliau membahagikan ekonomi kepada tiga sektor iaitu sektor pengeluaran. Teori Nilai. Oleh sebab itu. nilai atau harga sesuatu barangan sama dengan kuantiti buruh yang terlibat dalam pengeluaran barangan berkenaan. dan cukai.Teori Pengeluaran Ibn Khaldun mengemukakan teori bahawa kehidupan perekonomian sentiasa menghala ke arah pelaksanaan keseimbangan antara penawaran dengan permintaan. pertumbuhan ekonomi (economic growth) dan pembahagian tenaga buruh bergantung rapat dengan pasaran. Tidak ada jalan lain bagi manusia untuk mendapatkan keuntungan melainkan melalui penggunaan buruh. Dalam hal ini beliau menyarankan agar masyarakat melakukan perancangan supaya setiap bidang pekerjaan dilakukan oleh orang yang mahir dan cekap. Walau bagaimanapun. keuntungan. Selain itu beliau berpendapat bahawa kenaikan yang tetap pada paras harga amat perlu untuk mengekalkan tahap produktiviti. Tetapi beliau dengan tegas berhujah bahawa nilai sesuatu barangan bergantung kepada nilai buruh yang terlibat dalam proses pengeluaran. dan pertukaran yang dikemukakan oleh Ibn Khaldun 100 tahun lebih awal daripada Adam Smith yang juga mengemukakan teori yang sama. Menurut beliau pengeluaran berasaskan kepada faktor buruh dan kerjasama masyarakat. kata Ibn Khaldun. Teori Pengagihan Menurut Ibn Khaldun harga barangan terdiri daripada tiga elemen utama iaitu gaji atau upah. Manakala keuntungan terhasil daripada perbezaan yang diperoleh oleh peniaga antara harga jualan dengan harga belian. Ketiga-tiga elemen ini merupakan pulangan kepada masyarakat. pertukaran. Namun begitu perbezaan antara kedua-dua harga itu . Wang dan Harga Ibn Khaldun tidak secara jelas membezakan antara teori nilai diguna (use value) dengan nilai pertukaran (exchange value). pengkhususan tenaga buruh. Menurut Ibn Khaldun. "Semua usaha manusia dan semua tenaga buruh perlu digunakan untuk mendapatkan modal dan keuntungan. dan perkhidmatan awam. Di sini dapatlah dinyatakan bahawa teori pembahagian tenaga buruh. Harga buruh merupakan asas kepada penentuan harga sesuatu barangan dan harga buruh itu sendiri ditentukan oleh mekanisme permintaan dan penawaran dalam pasaran.

Beliau telah menciptakan pemakaian Secans dan Tangens dalam penyelidikan trigonometri dan astronomi. kejuruteraan. Al-Khawarizmi telah dikanali di Barat sebagai al-Khawarizmi. Banyak lagi ilmu pengetahuan yang beliau pelajari dalam bidang matematik dan menghasilkan konsep-konsep matematik yang begitu popular sehingga digunakan pada zaman sekarang.4. al-karismi. Dalam usia muda beliau bekerja di bawah pemerintahan Khalifah al-Ma‟mun. Beliau telah dilahirkan di Bukhara. al-Karismi. al-Goritmi atau al-Gorism. sejarah Islam dan kimia. Sumbangan hasil karya beliau sendiri. PENDIDIKAN Dalam pendidikan telah dibuktikan bahawa al-Khawarizmi ialah seorang tokoh Islam yang berpengetahuan luas. Selain itu beliau dikenali sebagai Abu Abdullah Muhammad bin Ahmad bin Yusoff. muzik. Al-Khawarizmy PENGASAS ILMU ALGEBRA Nama sebenar al-Khawarizmi ialah Muhammad Ibn Musa al-khawarizmi. Al-Khawarizmi adalah seorang tokoh yang mula-mula memperkenalkan aljabar dan hisab. antaranya ialah : . Beliau juga merupakan seorang penulis Ensiklopedia Pelbagai Disiplin. Beliau pernah memperkenalkan angka-angka India dan cara-cara perhitungan India pada dunia Islam. bekerja di Bayt al-Hikmah di Baghdad. al-Khawarizmi telah wafat antara tahun 220 dan 230M. logik. Sumber lain menegaskan beliau di Khawarism. al-Cowarizmi. al-Ahawizmi. Usbekistan pada tahun 194H/780M dan meninggal tahun 266H/850M di Baghdad. al-Gorismi dan beberapa cara ejaan lagi. geometri. Pengetahuan dan kemahiran beliau bukan sahaja meliputi bidang syariat tapidi dalam bidang falsafah. Ada yang mengatakan al-Khawarizmi hidup sekitar awal pertengahan abad ke-9M. Nama al-gorism telah dikenali pada abad pertengahan. Negara Perancis pula al-Gorism muncul sebagai Augryam atau Angrism. aritmetik.4. Pada tahun 780-850M adalah zaman kegemilangan alKhawarizmi. Beliau bekerja dalam sebuah observatory iaitu tempat menekuni belajar matematik dan astronomi. PERANAN DAN SUMBANGAN AL-KHAWARIZMI Gelaran Al-Khawarizmi yang dikenali di Barat ialah al-Khawarizmi. Al-Khawarizmi sebagai guru aljabar di Eropah. Al-Khawarizmi juga dipercayai memimpin perpustakaan khalifah. alGoritmi. al-Cowarizmi. Negara Inggeris pula ia dikenali sebagai Aurym atau Augrim. Sumbangan Al-Khawarizmi Melalui Karya.

Hisab al-Jabr wa al-Muqabalah : Beliau telah mengajukan contoh-contoh persoalan matematik dan telah mengemukakan 800 buah soalan yang sebahagian daripadanya merupakan persoalan yamng dikemukakan oleh Neo. Hasil karya tersebut terkenal pada zaman tamadun Islam dan dikenali di Barat. Al-Khawarizmi dapat menghasilkan karya-karya agong dalam bidang matamatik. Al-Jami wa al-Tafsir bi Hisab al-Hind : Karya ini telah diterjemahkan ke dalam Bahasa Latin oleh Prince Boniopagri. Hasil Karya Al-Khawarizmi Sepertimana yang telah kita ketahui. 2. 3. Sistem Nombor : Beliau telah memperkenalkan konsep sifat dan ia penting dalam sistem nombor pada zaman sekarang.1. 5. Al-Tarikh 7. 2. „Mufatih al-Ulum‟ : yang bermaksud beliau adalah pencinta ilmu dalam pelbagai bidang. Babylian dalam bentuk dugaan yang telah dibuktikan kebenarannya oleh al-Khawarizmi. Al-Mukhtasar Fi Hisab al-Jabr wa al-Muqabalah : Pada tahun 820M dan ia mengenai algebra. 3. Ini adalah contoh-contoh sebahagian beliau yang telah dihasilkan dalam penulisan karya dan ia telah menjadi popular serta dipelajari oleh semua masyarakat yang hidup di dunia ini. Al-Maqala Fi Hisab al-Jabr wa al-Muqabilah. Sistem Nombor : ia telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin iaitu De Numero Indorum. 4. . Al-Jabr wa‟l Muqabalah : beliau telah mencipta pemakaian secans dan tangens dalam penyelidikan trigonometri dan astronomi. Al-Amal bi‟ Usturlab‟ 6.Antara hasil karya yang telah beliau hasilkan ialah : 1.

teorem segitiga sama juga segitiga sama kaki dan mengira luas segitiga. AlKhawarizmi telah dianggap sebagai sarjana matematik yang masyhur oleh orang Islam dan ia diperakui oleh orang Barat. Dalam bidang matematik. Ketokohan al- Khawarizmi dapat dilihat dari dua sudut iaitu dari bidang matematik dan astronomi.Ketokohan al-Khawarizmi Setiap tokoh mempunyai sifat ketokohannya yang tersendiri. Setiap apa yang dinyatakan oleh penulis. . ini telah terbukti bahawa al-Khawarizmi mempunyai sifat keperibadian yang tinggi dan sekaligus disanjung oleh orang Islam. al-Khawarizmi telah memperkenalkan aljabar dan hisab. Sistem nombor adalah salah satu sumbangan dan telah digunakan pada zaman tamadun Islam.‘ al-Khawarizmi mempunyai personaliti yang teguh dan seorang yang bergeliga sains‘. sin dan tan dalam trigonometri penyelesaian persamaan. Penggunaan matematik dalam astronomi sebelum tamadun Islam amat sedikit dan terhad. Banyak kaedah yang diperkenalkan dalam setiap karya yang dihasilkan. Seawal kurun ketiga lagi lagi. Antaranya ialah kos. Peribadi al-Khawarizmi Keperibadian al-Khawarizmi telah diakui oleh orang Islam dan juga Barat. Namun bidang matematik akan diperjelaskan secara terperinci berbanding astronomi kerana ia melibatkan kajian yang dikaji. Astronomi dapat ditakrifkan sebagai ilmu falaq [pengetahuan tentang bintang-bintang yang melibatkan kajian tentang kedudukan.Sartonmengatakan “pencapaian-pencapaian yang tertinggi telah doperolehi oleh orang-orang Timur…. Banyak lagi konsep dalam matematik yang telah diperkenalkan alkhawarizmi sendiri. dan pemikiran serta tafsiran yang berkaitan dengan bintang]. pergerakan. Ini dapat dibuktikan bahawa G. Antara karya-karya yang beliau hasilkan ialah ‗Mafatih alUlum‟. Menurut Wiedmann pula berkata…. Ini disebabkan oleh kemunduran pengetahuan matematik yang terhad kepada pengguna aritmetik dan geometri sahaja.” Maka temasuklah al-Khawarizmi itu sendiri. segi empat selari dan bulatan dalam geometri. Bidang astronomi juga membuatkan al-Khawarizmi dikenali pada zaman tamadun Islam. Beliau banyak menghasilkan karya-karya yang masyhor ketika zaman tamadun Islam. al-Khawarizmi telah menghasilkan dua buah yang salah satu daripadanyatelah diterjemahkan ke Bahasa Latin dan memberi pengaruh besar ke atas Muslim dan orangSpanyol dan Kristian. Al-Khawarizmi patu disanjungi kerana beliau adalah seorang yang pintar. Masaalah pecahan dan sifat nombor perdana dan teori nombor juga diperkenalkan.

Strategi Pengislaman Sains Matematik Pengislaman sains matematik seharusnya berlandaskan dengan beberapa perkara iaitu, ia hendaklah berlandaskan tauhid, syariah dan akhlak. Ini kerana ia perlu bagi tokoh-tokoh yanh beragama Islam supaya melaksanakan setiap pekerjaan atau tugasan yang mengikut undang-undang Islam.

1. Tauhid
Tauhid merupakan landasan falsafah matematik Islam sepertimana dengan ilmu-ilmu Islam yang lain. Mengikut matlamat Islam, semuanya Ayyatullah [tanda-tanda Allah iaitu symbol kebesaran, kewujudan dan keEsaan Tuhan. Ungkapan yang wujud sewajarnya

mencorakkan kegiatan matematik. Setiap falsafah dan epistemology sains matematik kita tidak harus diterima bulat-bulat tanpa syarat.

2. Syariah
Berasaskan kepada undang-undang yang mengenali tindak tanduk masyarakat.

Keharmonian dan tanggungjawab kepada umat dan hak diri. Dari sudut ini, ahli matematik Islam yang cuba menyelesaikan masaalah yang melibatkan perbuatan hukum syariah seperti judi, riba dan mencabar kebenaran hakiki daripada agama samawi untuk memperkukuhkan lagi Institusi. Oleh itu, matematik Islam hendaklah berkembang selari dengan keperluan manusia dan perkembangan ini juga harus di dalam sudut syariah.

3. Akhlak
Ciri-ciri akhlak mulia hendaklah disemaikan kedalam matematik dan juga ia perlu dimasukkan kedalam ilmu-ilmu Islam yang lain agar manusia dapat menerapkan nilai murni. Ilmu yang dipelajari contahnya akhlak yang terdapat dalam bidang matematik ini adalah penemuan aljabar yang melambangkan keadilan. Ini kerana keadilan itu dituntut oleh agama Islam itu sendiri. Melalui asas pradigma tauhid dan sya‘iyah itu dapat memperkukuhkan lagi pembinaan akhlak. Cabang Matematika Antara cabang yang diperkanalkan oleh al-Khawarizmi seperti geometri, algebra, aritmetik dan lain-lain. GeometriIa merupakan cabang kedua dalam matematik. Isi kandungan yang diperbincangkan dalam cabang kedua ini ialah asal-usul geometri dan rujukan utamanya ialah Kitab al-Ustugusat[The Elements] hasil karya Euklid : geometri dari segi bahasa berasal daripada perkataan yunani iaitu „geo‟ bererti bumi dan „metri‟ bererti sukatan. Dari segi ilmunya pula geometri itu adalah ilmu yang mengkaji hal yang berhubung dengan

magnitud dan sifat-sifat ruang. Geometri ini mula dipelajari sejak zaman firaun [2000SM]. Kemudian Thales Miletus memperkenalkan geometri Mesir kepada Grik sebagai satu sains dedukasi dalam kurun ke6SM. Seterusnya sarjana Islam telah mengemaskinikan kaedah sains dedukasi ini terutamanya pada abad ke9M. Algebra/aljabar merupakan nadi untuk matematik algebra. Karya Al-Khawarizmi telah diterjemahkan oleh Gerhard of Gremano dan Robert of Chaster ke dalam bahasa Eropah pada abad ke-12. sebelum munculnya karya yang berjudul ‗Hisab al-Jibra wa al Muqabalah yang ditulis oleh al-Khawarizmi pada tahun 820M. Sebelum ini tak ada istilah aljabar.

4.5.

HAMKA Biografi Ulama (Prof. Dr. HAMKA) HAMKA (1908-1981), adalah akronim kepada nama sebenar Haji Abdul Malik bin Abdul Karim Amrullah. Beliau adalah seorang ulama, aktivis politik dan penulis Indonesia yang amat terkenal di alam Nusantara. Beliau lahir pada 17 Februari 1908 di kampung Molek, Maninjau, Sumatera Barat, Indonesia. Ayahnya ialah Syeikh Abdul Karim bin Amrullah atau dikenali sebagai Haji Rasul, seorang pelopor Gerakan Islah (tajdid) di Minangkabau, sekembalinya dari Makkah pada tahun 1906.

Hamka mendapat pendidikan rendah di Sekolah Dasar Maninjau sehingga kelas dua. Ketika usia HAMKA mencapai 10 tahun, ayahnya telah mendirikan Sumatera Thawalib di Padang Panjang. Di situ Hamka mempelajari agama dan mendalami bahasa Arab. Hamka juga pernah mengikuti pengajaran agama di surau dan masjid yang diberikan ulama terkenal seperti Syeikh Ibrahim Musa, Syeikh Ahmad Rasyid, Sutan Mansur, R.M. Surjopranoto dan Ki Bagus Hadikusumo.

Hamka mula-mula bekerja sebagai guru agama pada tahun 1927 di Perkebunan Tebing Tinggi, Medan dan guru agama di Padang Panjang pada tahun 1929. Hamka kemudian dilantik sebagai dosen di Universitas Islam, Jakarta dan Universitas Muhammadiyah, Padang Panjang dari tahun 1957 hingga tahun 1958. Setelah itu, beliau diangkat menjadi rektor Perguruan Tinggi Islam, Jakarta dan Profesor Universitas Mustopo, Jakarta. Dari tahun 1951 hingga tahun 1960, beliau menjabat sebagai Pegawai Tinggi Agama oleh Menteri Agama Indonesia, tetapi meletakkan jawatan itu ketika Sukarno menyuruhnya memilih antara menjadi pegawai negeri atau bergiat dalam politik Majlis Syura Muslimin Indonesia (Masyumi). Hamka adalah seorang otodidiak dalam berbagai bidang ilmu pengetahuan seperti filsafat, sastra, sejarah, sosiologi dan politik, baik Islam mahupun Barat. Dengan kemahiran

bahasa Arabnya yang tinggi, beliau dapat menyelidiki karya ulama dan pujangga besar di Timur Tengah seperti Zaki Mubarak, Jurji Zaidan, Abbas al-Aqqad, Mustafa al-Manfaluti dan Hussain Haikal. Melalui bahasa Arab juga, beliau meneliti karya sarjana Perancis, Inggris dan Jerman seperti Albert Camus, William James, Sigmund Freud, Arnold Toynbee, Jean Paul Sartre, Karl Marx dan Pierre Loti. Hamka juga rajin membaca dan bertukar-tukar fikiran dengan tokoh-tokoh terkenal Jakarta seperti HOS Tjokroaminoto, Raden Mas Surjopranoto, Haji Fachrudin, Ar Sutan Mansur dan Ki Bagus Hadikusumo sambil mengasah bakatnya sehingga menjadi seorang ahli pidato yang handal.

Hamka juga aktif dalam gerakan Islam melalui organisasi Muhammadiyah. Beliau mengikuti pendirian Muhammadiyah mulai tahun 1925 untuk melawan khurafat, bidaah, tarekat dan kebatinan sesat di Padang Panjang. Mulai tahun 1928, beliau mengetuai cabang Muhammadiyah di Padang Panjang. Pada tahun 1929, Hamka mendirikan pusat latihan pendakwah Muhammadiyah dan dua tahun kemudian beliau menjadi konsul Muhammadiyah di Makassar. Kemudian beliau terpilih menjadi ketua Majlis Pimpinan Muhammadiyah di Sumatera Barat oleh Konferensi Muhammadiyah, menggantikan S.Y. Sutan Mangkuto pada tahun 1946. Beliau menyusun kembali pembangunan dalam Kongres Muhammadiyah ke-31 di Yogyakarta pada tahun 1950.

Pada tahun 1953, Hamka dipilih sebagai penasihat pimpinan Pusat Muhammadiah. Pada 26 Juli 1977, Menteri Agama Indonesia, Prof. Dr. Mukti Ali melantik Hamka sebagai ketua umum Majlis Ulama Indonesia tetapi beliau kemudiannya meletak jawatan pada tahun 1981 karena nasihatnya tidak dipedulikan oleh pemerintah Indonesia. Kegiatan politik Hamka bermula pada tahun 1925 ketika beliau menjadi anggota partai politik Sarekat Islam. Pada tahun 1945, beliau membantu menentang usaha kembalinya penjajah Belanda ke Indonesia melalui pidato dan menyertai kegiatan gerilya di dalam hutan di Medan. Pada tahun 1947, Hamka diangkat menjadi ketua Barisan Pertahanan Nasional, Indonesia. Beliau menjadi anggota Konstituante Masyumi dan menjadi pemidato utama dalam Pilihan Raya Umum 1955. Masyumi kemudiannya diharamkan oleh pemerintah Indonesia pada tahun 1960. Dari tahun 1964 hingga tahun 1966, Hamka dipenjarakan oleh Presiden Sukarno karena dituduh pro-Malaysia. Semasa dipenjarakanlah maka beliau mulai menulis Tafsir al-Azhar yang merupakan karya ilmiah terbesarnya. Setelah keluar dari penjara, Hamka diangkat sebagai anggota Badan Musyawarah Kebajikan Nasional, Indonesia, anggota Majelis Perjalanan Haji Indonesia dan anggota Lembaga Kebudayaan Nasional, Indonesia.

Walau bagaimanapun menjelang abad ke-3. Berbeza dengan falsafah Yunani yang lebih tertumpu kepada pencarian kebenaran berlandaskan pemikiran dan logik semata-mata sehingga menimbulkan kekeliruan serta kecelaruan yang tidak berpanjangan. dan gelar Datuk Indono dan Pengeran Wiroguno dari pemerintah Indonesia. Asas kepada falsafah yang dipelopori oleh para ilmuwan Islam. masyarakat Islam tidak begitu terdedah kepada ilmu falsafah. Hamka juga pernah menjadi editor majalah Pedoman Masyarakat. beliau menjadi editor majalah Kemajuan Masyarakat. 1958. Beliau bukan sahaja diterima sebagai seorang tokoh ulama dan sasterawan di negara kelahirannya. editor dan penerbit. beliau menjadi editor dan menerbitkan majalah al-Mahdi di Makasar. Panji Masyarakat dan Gema Islam. Pada tahun 1932. Hamka pernah menerima beberapa anugerah pada peringkat nasional dan antarabangsa seperti anugerah kehormatan Doctor Honoris Causa. Seruan Islam.6. termasuk Malaysia dan Singapura. 1974. Sejak tahun 1920-an. Tetapi juga . turut dihargai 4. Aliran falsafah pada zaman Islam tidak sekadar membataskan perbicaraan kepada persoalan yang berkaitan dengan metafizika ketuhanan dan kejadian alam. Pada zaman awal kedatangan Islam. malah jasanya di seluruh alam Nusantara. Doktor Honoris Causa. berpaksikan ajaran Islam dan kalimah syahadah bertujuan untuk meningkatkan keyakinan dan ketakwaan umat Islam. Universitas Kebangsaan Malaysia. Al-Biruni Ahli falsafah yang serba boleh. Karya ilmiah terbesarnya ialah Tafsir al-Azhar (5 jilid) dan antara novel-novelnya yang mendapat perhatian umum dan menjadi buku teks sastera di Malaysia dan Singapura termasuklah Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck. Pada tahun 1928. Di Bawah Lindungan Kaabah dan Merantau ke Deli.Selain aktif dalam soal keagamaan dan politik. Bintang Islam dan Seruan Muhammadiyah. namun jasa dan pengaruhnya masih terasa sehingga kini dalam memartabatkan agama Islam. para sarjana Islam mulai memberikan perhatian kepada persoalan dan pemikiran yang berkaitan dengan falsafah. Hamka merupakan seorang wartawan. penulis. Hamka telah pulang ke rahmatullah pada 24 Juli 1981. Hamka menjadi wartawan beberapa buah akhbar seperti Pelita Andalas. Universitas al-Azhar. Hamka juga menghasilkan karya ilmiah Islam dan karya kreatif seperti novel dan cerpen.

Minat dan kecenderungannya untuk mempelajari serta meluaskan dimensi ilmu pengetahuannya telah mendorong Al-Biruni merantau sehingga ke negara India. Gurunya yang terawal ialah Abu Nasr Mansur ibn Alt ibn Iraqin yang juga merupakan seorang pakar ilmu matematik dan ilmu alam. sosial. masyarakat. umat Islam digalakkan mencari dan menimba ilmu hatta sampai ke negara China. Dalam satu tulisannya. Wahyu sebenarnya tidak bercanggah dengan akal. Setelah menyedari keilmuwannya beliau ditugaskan di istana sebagai salah seorang ulama. Beliau dilahirkan pada tahun 362 H (973 M) di Birun. . politik. beliau menyatakan bahawa ajaran Hindu berasaskan konsep penjelmaan yang mempunyai persamaan dengan syahadah Tauhid dalam Islam dan triniti dalam agama Kristian. ibu negara Khawarizm atau lebih dikenali sebagai Turkistan. Tetapi semasa berada di India. Kerana itu.meliputi perbincangan yang berkaitan dengan nilai-nilai akhlak. dan bidangbidang lain. Menerusi paduan wahyu dan akal seperti yang dicernakan oleh para ilmuwan Islam telah berjaya membantu meletakkan batu asas yang kukuh kepada pembinaan peradaban Islam. tetapi perkembangan ilmu falsafah itu telah berjaya membantu menyelesaikan pelbagai persoalan keagamaan. Hasilnya beliau telah menulis beberapa buah buku yang mempunyai hubungan dengan masyarakat India dan kebudayaan Hindu. Di sana beliau mengambil kesempatan untuk mengenali agama Hindu dan falsafah India. Dorongan yang diberikan oleh Islam itu telah memberikan semacam motivasi kepada para sarjana Islam untuk terus menggali dan mempelajari pelbagai ilmu pengetahuan sama ada di timur ataupun barat. Walaupun ahli falsafah pernah dicap oleh Imam Al-Ghazali sebagai golongan yang sesat lagi menyesatkan. ekonomi. dan kemanusiaan. Salah seorang ilmuwan tersebut ialah Al Biruni atau nama asalnya Abu al-Raihan Muhammad ibn Ahmad al-Biruni. Al-Biruni telah ditawan oleh Sultan Mahmood al-Ghaznawi. Kesempatan itu digunakan sepenuhnya oleh Al-Biruni untuk mempelajari bahasa Sanskrit dan bahasa lain di India. budaya.

Sumbangannya yang paling penting ialah dalam penciptaan kaedah penggunaan angka-angka India dan kajiannya mencari ukuran bumi menggunakan kiraan matematik. Al-Biruni juga menggunakan seluruh ruang dan peluang yang ada untuk menjalinkan hubungan antara para ilmuwan sekolah tinggi Baghdad dan para sarjana Islam India yang tinggal dalam istana Mahmud al Ghaznawi. Banyak lagi buku tulisan Al-Biruni diterbitkan di Eropah dan tersimpan dengan baiknya di Museum Escorial. Sepanyol. Antara buku itu ialah Al-Jamahir fi al-Jawahir yakni mengenai batu-batu permata. tentang ubat-ubatan. matematik. AlAthar al-Baqiah berkaitan kesan-kesan lama tinggalan sejarah dan Al-Saidalah fi al-Tibb. Kajiannya dalam bidang sains. Sumbangannya kepada ilmu dan peradaban India amat besar. dan geometrik telah menyelesaikan banyak masalah yang tidak dapat diselesaikan sebelum ini. Penguasaannya terhadap pelbagai ilmu pengetahuan dan bidang telah menyebabkan beliau digelar sebagai "Ustaz fil Ulum" atau guru segala ilmu. Karya ini dikatakan karyanya yang terakhir sebelum meninggal dunia pada 1048M. . beliau turut mendirikan sebuah pusat kajian astronomi mengenai sistem solar yang telah membantu perkembangan pengajian ilmu falak pada tahun-tahun yang mendatang. Al-Biruni berjaya membuktikan bahawa gandingan falsafah dan ilmu pengetahuan telah membolehkan agama terus hidup subur dan berkembang serta membantu menyelesaikan permasalahan yang dihadapi oleh umat. Selepas dibebaskan.Tembok penjara tidak menjadi penghalang kepada Al-Biruni untuk terus menuntut dan menghasilkan karya-karya yang besar dalam pelbagai bidang. Beliau juga telah berjaya menghasilkan satu daftar yang mengandungi peta dan kedudukan ibu-ibu negara di dunia. Dalam sepanjang hidupnya Al-Biruni telah menghasilkan lebih 150 buah buku termasuk satu senarai kajian yang mengandungi 138 tajuk. Beliau yang memiliki ilmu pengetahuan yang luas tentang falsafah Yunani menjadikannya seorang sarjana agung yang pernah dilahirkan oleh dunia Islam. beliau telah menulis sebuah buku yang berjudul Kitab Tahdid al Nih-ayat al Amakin Lita'shih al Masafat al Masakin. Penulisannya tentang sejarah Islam telah diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris dengan judul "Chronology of Ancient Nation". Al-Biruni bukan sahaja dapat menguasai bahasa Sanskrit dengan baik tetapi juga bahasa-bahasa Ibrani dan Syria. Di samping itu. Semasa berada dalam tawanan itu.

Kecintaannya terhadap ilmu pengetahuan begitu mendalam sehingga mendorongnya menggembara dan merantau dari sebuah tempat ke tempat yang lain untuk berguru dengan ulama-ulama yang hidup pada zamannya. Al-Biruni juga membuktikan bahawa golongan ahli falsafah bukan merupakan golongan yang sesat dan hidup di awang-awangan. Sewaktu berada di Baghdad. Beliau bukan sahaja produktif dari segi menghasilkan buku dan karya tetapi merupakan seorang ahli fikir Islam yang terulung. Al-Ghazali telah dilantik sebagai Mahaguru Universiti Baghdad. Dalam masa yang sama. Sekali gus menjadikan beliau seorang ahli falsafah Islam yang serba boleh dengan sumbangan yang telah memberikan manfaat yang besar kepada manusia seluruhnya. Sejak kecil lagi. beliau telah menunjukkan keupayaan yang luar biasa dengan menguasai berbagai-bagai cabang ilmu pengetahuan. Peranan dan kedudukan mereka amat besar dalam pembinaan tamadun Islam serta peradaban manusia. Al-Ghazali merupakan seorang ahli sufi yang bergelar "hujjatui Islam". 4. Sebelum ke India. Sebaliknya mereka merupakan golongan ilmuwan yang perlu diberi pengiktirafan. Al-Biruni sering menjalinkan hubungan dengan Ibnu Sina. Abu Hamid Ibnu Muhammad al-Tusi al-Ghazali itulah tokoh yang dilahirkan di Tus.Pemikiran falsafahnya tidak semata-mata bersandarkan kepada imaginasi dan permainan logik tetapi berdasarkan kepada kajian yang dilakukannya secara empirikal. Sesungguhnya kemunculan Al-Biruni sebagai tokoh ilmuwan tersohor telah mengangkat martabat ahli falsafah daripada terus diberikan pelbagai stigma dan label yang berbentuk negatif serta merubah peranan yang sepatutnya dimainkan oleh ahli falsafah itu sendiri. . Keadaan ini menjadi bukti pengiktirafan ilmuwan Islam lain terhadap ketokohan dan kesarjanaannya.7. Kepakarannya dalam ilmu Islam tidak boleh dipertikaikan kerana dalam umur yang masih muda lagi beliau telah menghasilkan sebuah karya besar yang berjudul Kitabul Asar al baqiya 'Anil Quran al Khaliya. Oleh sebab itu sumbangannya terhadap bidang falsafah dan ilmu pengetahuan lain tidak boleh dinafikan. Parsi pada tahun 450 Hijrah. Al-Ghazali Imam Al-Ghazali lebih dikenali sebagai ulama tasawuf dan akidah.

Mizanul Amal (Timbangan Amal). .Walaupun telah bergelar mahaguru tetapi beliau masih merasakan kekurangan pada ilmu pengetahuan yang dimiliki. sebahagian besar hasil tulisannya telah hangus dibbakar oleh tentera Moghul yang menyerang kota Baghdad. Biarpun tidak ada seorang pun yang boleh menafikan kecaman Al-Ghazali terhadap falsafah seperti yang ditulis dalam buku Tahafut Falsafah itu tetapi perlu diingatkan bahawa sikap skeptis (ragu) dan kritikannya terhadap falsafah merupakan sebahagian proses ilmu falsafah itu sendiri. Cuma 84 buah buku tulisan beliau yang berjaya diselamatkan seperti Al Munqiz Mim al Dhalal (Penyelamat Kesesatan). Al-Ghazali juga banyak menulis.. ulumul Quran. Mahkun Nazar (Mengenai Ilmu Logik). Selain belajar dan mengkaji. Pandangan ini berdasarkan tulisan Al-Ghazali dalam buku Tahafut Falsafah yang banyak mengkritik dan mengecam falsafah. dan al Madhnuuna bihi ala Qhairiha (Ilmu Yang Harus Disembunyikan Dari OrangOrang Yang Bukan Ahlinya. Bahkan dalam buku tersebut. Dianggarkan beliau telah menulis 300 buah buku mencakupi pelbagai bidang ilmu pengetahuan seperti mantik. Miyarul Ilmu. beliau meninggalkan jawatannya dan beralih ke bidang tasawuf dengan merantau ke Makkah sambil berguru dengan ahli-ahli sufi yang terkenal disana.). dan Maqsadil Falsafah (Tujuan Falsafah). Malah kebanyakan penulis menggolongkan Al-Ghazali sebagai seorang yang memerangi dan bersikap anti falsafah. Tahafut al Falsafah (Penghancuran Falsafah). tafsir. Lantaran itu. Sirrul Alamain (Rahsia Dua Dunia). Antara kitab yang musnah termasuk: 40 Jilid Tafsir. Ihya Ulumuddin (Penghidupan Pengetahuan). pandangan bahawa Al-Ghazali seorang yang anti falsafah tidak dipersetujui oleh beberapa orang sarjana. akhlak. dan sebagainya. Meskipun Al-Ghazali banyak menulis mengenai falsafah tetapi beliau tidak dianggap sebagai seorang ahli falsafah. falsafah. Namun begitu. Hal ini kerana tugas ahli falsafah bukan semata-mata untuk mencari kebenaran dan penyelesaian terhadap sesuatu masalah tetapi juga mencabar serta membantah penyelesaian yang dikemukakan terhadap permasalahan tersebut. Al-Ghazali menyatakan tujuan menyusun buku itu adalah untuk menghancurkan falsafah dan menggugat keyakinan orang terhadap falsafah. Walau bagaimanapun.

Menurut Al-Ghazali. Walaupun Al-Ghazali kurang senang dengan falsafah dan ahli filsafah tetapi dalam buku Maqasid al Falasifah. dan fizikal. agama Islam tidak menghalang umatnya daripada mempelajari ilmu pengetahuan tersebut sekiranya mendatangkan kebaikan serta tidak menimbulkan kemudaratannya. dan etika. Jadi. fizik. Antaranya ialah ilmu matematik terlalu mementingkan logik sehingga boleh menyebabkan timbul persoalan yang berkaitan dengan ketuhanan khususnya mengenai perkara yang tidak dapat dihuraikan oleh akal fikiran.Kalau menyelusuri perjalanan hidup Al-Ghazali maka akan didapati bahawa beliau merupakan ilmuwan Islam pertama yang mendalami falsafah dan kemudian mengambil sikap mengkritiknya. tidak mengetahui Tuhan terhadap perkara dan peristiwa yang kecil. politik. Al-Ghazali tidak menolak penggunaan akal dalam pembicaraan falsafah dan penghasilan ilmu pengetahuan yang lain.. Namun begitu. . dan pengingkaran terhadap kebangkitan jasad atau jasmani. ketuhanan. metafizik. hendaklah membuktikan fakta termasuk perkara yang berhubung dengan ketuhanan atau metafizik. Sebab itulah beliau menentang golongan ahli falsafah Islam yang cuba mengungkap kejadian alam dan persoalan ketuhanan menggunakan pemikiran daripada ahli falsafah Yunani. Cuma bagi Al-Ghazali. Sebaliknya beliau berpendapat bahawa ilmu kalam dan penyelidikan menggunakan fikiran boleh menambahkan keyakinan dan menyalakan api keimanan pada hati orang bukan Islam terhadap kebenaran ajaran Islam. Maka tidak hairanlah ada antara pandangan ahli falsafah itu bertentangan dengan ajaran Islam yang boleh menyebabkan kesesatan dan syirik. falsafah boleh dibahagikan kepada enam ilmu pengetahuan ialah matematik. Beberapa orang ahli falsafah Islam seperti Ibnu Sina dan al-Farabi jelas terpengaruh akan idea pemikiran falsafah Aristotle. Bidang-bidang ini kadangkala selari dengan agama dan kadangkala pula sangat berlawanan dengan agama. ilmu tersebut boleh menimbulkan beberapa persoalan yang berat. logik. Umpamanya agama tidak melarang ilmu matematik kerana ilmu itu merupakan hasil pembuktian fikiran yang tidak boleh dinafikan selepas ia difahami. beliau telah mengemukakan kaedah falsafah untuk menghuraikan persoalan yang berkaitan dengan logik. Menurut Al-Ghazali tidak salah berpegang kepada logik tetapi yang menjadi masalahnya ialah golongan falsafah yang terlalu berpegang kepada logik. Terdapat tiga pemikiran falsafah metafizik yang menurut Al-Ghazali amat bertentangan dengan Islam iaitu qadimnya alam ini.

Pada Al-Ghazali. kesilapan. . Sekali gus menunjukkan bahawa Al-Ghazali sebenarnya merupakan seorang ahli falssafah Islam yang mencari kebenaran dengan berpandukan al-Quran dan hadis tidak sebagaimana pemikiran serta permainan logik yang lazim digunakan ahli falsafah Yunani. Perkara yang ditentang oleh Al-Ghazali bukan ahli falsafah dan pemikiran yang dibawakan oleh mereka tetapi kesalahan. tunjang kepada pemikiran falsafah ialah al-Quran itu sendiri. Jadi. dan kesesatan yang dilakukan oleh golongan tersebut. apa yang cuba dilakukan oleh Al-Ghazali ialah memaparkan kesalahan dan kepalsuan bidang pengetahuan yang bercanggah dengan agama serta bertentangan dengan pendirian umat Islam. Al-Ghazali menganjurkan supaya umat Islam mencari kebenaran dengan menjadikan al-Quran sebagai sumber yang utama bukannya melalui proses pemikiran dan akal semata-mata.perkembangan sesuatu ilmu pengetahuan bukan sahaja bersandarkan kepuasan akal fikiran tetapi juga perlu mengambil kira aspek perasaan dan hati nurani.

Syeikh Muhammad al-Khayyat. Oleh kerana Syeikh Tahir masih kanak-kanak lagi ketika ditinggalkan oleh ayah dan ibunya.8. Pelajaran lain berhubung dengan keagamaan dipelajarinya dari Syed Umar Syah. Beliau merupakan tokoh bidang Falak Syari di alam Melayu Nusantara yang telah memantapkan bidang fardu kifayah tersebut di rantau ini menerusi pengajaran. Banyak daripada ajaran-ajaran sepupunya. Di Mekah beliau tinggal bersama sepupunya Syeikh Ahmad Khatib yang menjadi pemimpin Mazhab Imam Syafie di Masjid al-Haram. Syeikh Ahmad Khatib juga merupakan seorang guru yang bertauliah bagi masyarakat Jawi di Makkah pada waktu itu. beliau berpeluang mempelajari ilmu-ilmu agama dengan mendalam. Hasil dari pergaulan dengan Syeikh Ahmad Khatib telah mendorong Syeikh Tahir belajar ilmu agama dengan lebih mendalam lagi dari guru-guru lain di Makkah seperti yang telah disebutkan tadi. 4 haribulan Ramadhan. atau dikenali dengan gelaran Sheikh Muhammad Tahir Jalaluddin Al-Falaki Al-Azhari (9 Disember 1869 . Di dalam masyarakat Minangkabau Syeikh Muhammad lebih dikenali dengan nama Tuanku Muhammad atau Tuanku Tjangking. Menjelang usianya lebih kurang sebelas tahun. Di Makkah beliau tinggal bersama Syeikh Ahmad Khatib di dalam pemeliharaan al-Syeikh Muhammad Salleh Kardabi Fidullah al-Kurdi.26 Oktober 1956). Kedua-dua ibu bapanya meninggal ketika Syeikh Tahir baru berusia dua tahun. penggunaan dan penyibaran ilmu tentangnya di kalangan 'alim ulamak yang bertanggungjawab membuat taqwim Islam tempatan Syeikh Tahir Jalaluddin sebenarnya merupakan seorang anak Melayu Minangkabau yang telah berhijrah dan menetap di Tanah Melayu. Syeikh Ahmad Khatib telah mempengaruhi jiwa Syeikh Tahir terutama berhubung dengan masalah amalan beragama umat Islam yang dikatakan bercampur aduk dengan amalan bida‟ah. ibu saudaranya telah menghantar beliau menuntut ilmu di Mekah. Beliau dilahirkan pada hari Selasa. Syed Barkasyah dan sepupunya sendiri Syeikh Ahmad Khatib. beliau telah dipelihara oleh ibu saudara di sebelah pihak ibunya. Al-Falaki Assyahir‖ iaitu bererti beliau merupakan keluaran Universiti al-Azhar di Mesir dan seorang ahli Falak yang terkenal. Dalam jangka masa dua belas tahun Syeikh Tahir menetap di Makkah. tahun 1286 Hijrah bersamaan 7 haribulan Disember 1869 Masehi di Empat Angkat (Ampek Angkek). Di Makkah Syeikh Tahir telah datang ke Makkah pada tahun 1297H (1880 m) bersama datuk sepupunya Haji Abdul Rahman. Dengan ini . Pelajaran asas yang diterimanya di sini ialah mengaji al-Qur‘an dan mentajwidkan Qur‘an daripada Tuan Syeikh Abdul Haq. Sheikh Tahir Jalaluddin Latarbelakang Nama penuhnya Muhammad Tahir bin Syeikh Muhammad. Ayah beliau iaitu Syeikh Muhamad merupakan seorang ulamak terkenal di Sumatera.4. Di belakang namanya kerap disunting perkataan ―Al-Azhari.

bernama Aishah binti Haji Mustafa binti Datuk Menteri pada 28hb September 1899. Bali. Hisab Bidasab (Ilmu kira-kira sukat menyukat). Tauhid (ilmu mengenal Tuhan). Minangkabau. beliau mula mendalami ilmu al-Quran. Dalam tahun itu beliau telah mendirikan rumahtangga dengan seorang gadis Perak dari suku Rawa. Namun demikian kerja berjual kain itu hanya berjalan setakat setahun sahaja. beliau mula menjalankan kerja-kerja harian untuk menyara keluarganya. Ma‘ani (ilmu makna-meaning). Dalam lawatannya itu ada kemungkinan beliau telah menyebarkan buah fikirannya mengenai ilmu agama di tempat-tempat yang di lawatinya. Usul Fiqh (ilmu mengetahui asal undang-undang). Setelah tujuh tahun berada di Makkah. Boleh dikatakan beliau seorang yang suka hidup berdikari.). Semasa beliau menetap di Tanah Melayu. beliau pernah membuka kedai kain di Ipoh. Bima dan Makasar. Hadis (ilmu mengetahui perkataan. bulan dan bintang-bintang beredar). Pada tahun 1900 M. Hai-ah (ilmu bintang) dan ilmu Falak (ilmu membicarakan matahari. Beliau telah berkahwin buat pertama kalinya pada tahun 1306 H. Beliling. Asas perniagaan ini dimulakan oleh bapa mertua beliau yang dikatakan agak `berada‘ juga. Di Perak setelah Syeikh Tahir berkahwin dengan isterinya Aishah binti Datuk Menteri.ketokohan beliau dari segi keagamaan setanding dengan gurunya yang menjadi kebanggaan kepada masyarakat Melayu Indonesia dan Tanah Melayu. Badi‘ (ilmu boleh mengenal pertuturan). Hasil perkongsian hidup dengan isterinya itu mereka beroleh dua orang anak tetapi kedua-duanya meninggal dunia di Makkah ketika Syeikh Tahir berada di sana. Seterusnya beliau mempelajari Ilmu Nahu (grammer). Bayan (Ilmu ucapan dan keterangan yang fasih). Hisab (ilmu kirakira). Semenjak beliau tinggal di Makkah pada tahun 1297 H (1880 M. melawat sanak saudara. Tafsir (ilmu menghuraikan makna-makna al-Qur‘an). Fekah (ilmu undang-undang). Pada tahun berikutnya beliau kembali semula ke Makkah untuk menyambung pelajarannya. Berdasarkan ilmu yang dipelajarinya itu adalah tidak menghairankan jika dia sangat mahir dalam soal yang berhubungan dengan masalah agama Islam. pada tahun 1304H (1884 M) beliau pulang ke tanah airnya. Ampanan. beliau kerap belayar ke wilayah-wilayah di Indonesia dan negeri-negeri Timur Tengah. memberi ceramahceramah agama dan sebagainya. (1886 M) dengan seorang gadis bernama Aisyah binti Syeikh Muhammad bin Syeikh Ismail Al-Khalid Kabul. Di Tanah Melayu Syeikh Tahir dikatakan telah datang ke Tanah Melayu menjelang tahun 1899. perbuatan dan kelakuan Rasul). Selepas itu beliau telah belayar lagi ke Kepulauan Indonesia pada tahun 1901 melalui Tanah Jawa. . Sumbawa. Didapati beliau ini seorang yang tidak mudah berasa senang hati untuk tinggal menetap di satu-satu tempat.

Beliau akhirnya meminta berhenti kerja pada tahun 1916. Dua tahun setelah kembali ke Perak pada tahun 1920. Jawatan-jawatan yang dipegangnya semasa berada di Perak dan juga di Johor membuktikan tenaga dan ilmunya mendapat perhatian. Selain itu beliau juga sangat mengambil berat tentang amal kebajikan di dalam masyarakatnya. Banyak daripada pertanyaan-pertanyaan tersebut datang dari penduduk di Tanah Melayu mahupun dari Indonesia. beliau sering dihadapkan dengan pertanyaan-pertanyaan berhubung dengan cara menggunakan Ilmu Hisab bagi menentukan tarikh berpuasa dan berhari raya. Sebagai seorang ahli Falak. Sultan Idris (1887-1916) sebagai Sultan Perak mengajak beliau ke London kerana menghadiri kemahkotaan King George pada 22 Jun. Hakim Besar Johor. Beliau sering diberi kepercayaan untuk membantu menyelesaikan masalah hukum agama berdasarkan keilmuannya yang luas baik di dalam Ilmu Falak mahupun yang berhubung dengan soal keagamaan. Di Al-Masyhur beliau ditugaskan untuk mengajar mata pelajaran Ilmu Falak kepada pelajar-pelajar Madrasah itu. beliau telah diminta oleh rakan seperjuangan Syed Syeikh bin Ahmad Al-Hadi. Pengetahuannya banyak dimanfaatkan untuk kepentingan masyarakatnya. dan mulai tahun 1914 beliau bertugas pula sebagai guru di sekolah Agama Johor Baharu dan menjadi Pemeriksa Sekolah-sekolah Agama Johor (Nazir). Dalam suratnya kepada Yang Di Pertua Jabatan Pendidikan Negeri Johor. beliau menyatakan dukacitanya kerana ―tidak boleh menjalankan peraturan pelajaran yang terlebih berfaedah dan berguna bagi kanak-kanak yang belajar‖. sering kali disiarkan di akhbar-akhbar tempatan. Di antara hakim-hakim yang mendapat tunjuk ajar beliau ialah Ungku Ismail bin Ahmad. Dan menjelang tahun 1923. Ungku Abdul Rahman bin Abdul Majid dan lain-lain pengadil bangsa Melayu. Tugas mengajar hakim-hakim tersebut berlangsung selama lebih kurang tiga tahun. Misalnya beliau sangat mengambil berat tentang . Dalam masa beliau bertugas inilah. Sebagai seorang ahli falak Sebagai seorang alim yang mempunyai kedudukan baik di mata masyarakat. Pandangan beliau mengenai tarikh kemunculan anak bulan Ramadhan atau pun bila berlakunya gerhana matahari. Ternyata kemudian sewaktu menjawat jawatan tersebut beliau berasa tidak puashati dengan sistem pendidikan dan cara pentadbiran sekolah-sekolah agama waktu itu. beliau berangkat pula ke Medan dan Deli untuk berubat dan melawat tanah tumpah darahnya Minangkabau selama enam bulan. bagi mengajar hakim-hakim pengadilan di mahkamah Johor.Dalam tahun yang sama beliau berpindah pula ke Johor Baharu. Khidmat beliau di Madrasah itu pun tidak lama kerana beliau telah jatuh sakit. beliau begitu dihormati. Di Johor Baharu beliau dijemput oleh Yang Mulia Tengku Omar bin Ahmad. 1911. Pada 3hb Julai 1912 beliau meletakkan jawatan sebagai guru kepada hakim-hakim di Johor Baharu. untuk menjadi guru di Madrasah Al-Masyhur Al-Islammiyah di Pulau Pinang bersama-sama seorang rakannya Syeikh Abdullah Maghribi.

Seterusnya pada tahun 1951 diterbitkan pula buku Natijah al-Ummi (pendapat kira-kira pada takwim tarikh Hijrah dan Miladi. menentukan waktu sembahyang serta menetapkan tarikh berpuasa dalam bulan Ramadhan dan berhari raya. Beliau berpendapat bahawa sembahyang tanpa mengadap arah kiblat yang tepat adalah tidak sah. Beliau pernah melahirkan kekesalannya kerana terdapat banyak mihrab masjid yang tidak sehala dengan arah kiblat. Kenyataan beliau itu dilihat bersesuaian dengan sabda Rasul Allah yang mengatakan. Syeikh Tahir pernah dilantik oleh Sultan Idris. Berdasarkan kepada sabda Nabi itu Syeikh Tahir sangat menitikberatkan kepentingan mempelajari Ilmu Falak. Syeikh Tahir telah mengambil inisiatif untuk menerbitkan dua buah buku. Singapura turut tidak mengikut hala kiblat yang betul. Perak. Kemahiran Syeikh Tahir dalam bidang Ilmu Falak menunjukkan beliau mempunyai minat yang mendalam tentang Ilmu Hisab atau Matematik. ―sebaik-baik hamba Allah itu mereka yang mengintai-intai matahari dan bulan dan naung bagi mendirikan sembahyang‖. diterbitkan di Singapura melalui al-Ahmadiah Press pada tahun 1938. Dengan itu beliau merasa bertanggungjawab bagi membetulkan kiblat masjid oleh kerana beliau memahami Ilmu Falak. Misalnya ketika beliau menjadi pemeriksa kiblat masjid-masjid di Perak pada tahun 1900 beliau telah melaporkan bahawa terdapat banyak masjid-masjid di Tanah Melayu tidak menuju hala kiblat yang tepat seperti mana yang berlaku kepada masjid di Teluk Anson. Buku Pati Kiraan pada menentukan waktu yang Lima dan hal Kiblat dengan Logarithma. Pentingnya pengetahuan ilmu Falak bagi orang Islam dikatakan berkait rapat dengan soal kiblat dalam sembahyang. Beliau turut mengecam mereka yang tidak mahu menghargai kepentingan Ilmu Hisab untuk menentukan tarikh berpuasa dan berhari raya. hala kiblat Mazhab Shafii). Ekoran dari timbulnya kekeliruan dalam hal berkaitan dengan hala kiblat masjid. Selain itu di dapati juga masjidmasjid di Pulau Pinang. Menurut Syeikh Tahir penggunaan cara Hisab untuk menentukan tarikh berpuasa dan berhari raya adalah penting terutama jika berlaku cuaca buruk yang tidak memungkinkan kelihatan anak bulan untuk menandakan hari mula berpuasa dan berhari raya. Perak untuk menjadi pemeriksa kiblat di seluruh negeri Perak.pentingnya sesebuah masjid itu mempunyai kiblat yang betul dan tepat mengikut hala Kaabah di Makkah. Keilmuan beliau dalam bidang Ilmu Falak menyebabkan beliau digelar sebagai Syeikh Tahir Jalaluddin Al-Falaki. masjid di Kuala Lumpur dan Masjid Sultan di Kampung Gelam. Menurut beliau bagi mereka yang tidak mahu menggunakan kaedah Hisab untuk menentukan tarikh berpuasa dan berhari raya samalah juga mereka itu seperti manusia yang jahil. Kejahilan mereka menyebabkan mereka hanya mengikut pendapat orang hingga . Mengenai pentingnya ilmu falak itu beliau pernah menyatakan bahawa: ―Ilmu Falak itu suatu ilmu yang mulia bagi menyukat. Memandangkan betapa pentingnya kiblat bagi syarat sah sembahyang orang Islam. menimbang perjalana n bulan dan matahari‖.

Beliau juga mengarang kitab "Al-Islam Wan Nasraniah maal Ilmi wal Madaniah. Sheikh Tahir Jalaluddin membeni sumbangan bermakna kepada penerbitan majalah "AlUnwati Al-Wuthuqa. Pulau Pinang. Kenyataan-kenyataan beliau yang disiarkan di akhbar-akhbar mengenai banyaknya masjid-masjid di Tanah Melayu dan Sumatera yang tidak mengikut hala kiblat. memadailah jika sembahyang menghadap ke kiri atau kanan kiblat. dan wajib pula menyebarkan pengetahuannya itu. Perlis. b. namun pendedahan ini menimbulkan rasa tidak senang hati di kalangan pihak-pihak tertentu. Kesannya di Tanah Melayu orang ramai juga turut mengakui banyak daripada masjid-masjid di Kedah. . Pendapat beliau juga pernah ditentang oleh seorang pembaca akhbar yang menganggap soal kiblat itu tidak penting digembar-gemburkan. Kegigihannya menyumbangkan tenaga untuk menyebarkan pengetahuan ini amat jelas kelihatan. Melihat kepada ramai lagi mereka yang tidak memahami Ilmu Falak dan kepentingannya dalam soal agama. Melaka dan lainlain tidak mengikut hala kiblat yang betul. Hasil karya a. Mengenai hal ini beliau mengatakan: Tiada boleh `berijtihad‘ pada kiblat itu melainkan orang yang ada celik matanya dan mengetahui dalil-dalil kiblat seperti bintang-bintang. Ini dilakukan selama enam bulan dengan berulang alik dari Kuala Kangsar ke Johor Baharu. Misalnya ketika beliau berusia 79 tahun beliau telah pergi ke Bangkok.menyebabkan berlaku puasa yang terdahulu sehari daripada sepatutnya dalam bulan Ramadhan. Beliau juga berpendapat bahawa orang-orang yang buta dikecualikan daripada mempelajari dalil kiblat demikian juga orang-orang celik yang tidak mampu mempelajarinya. Misalnya Syeikh Tahir pernah dibicarakan oleh mahkamah di Pulau Pinang oleh kerana beliau menjalankan penyiasatan arah kiblat di masjid Pulau Pinang. Syeikh Tahir dijemput pula oleh pihak Jabatan Agama Johor untuk mengajar Ilmu Falak kepada kakitangan jabatan itu. beliau terus menyebarkan ilmunya walaupun ketika beliau sudah tua dan uzur. Thailand untuk mengajar kira-kira arah kiblat. matahari dan bulan dan selemahlemahnya angin dan sekuat-kuatnya khutub dan tiada boleh ia bersandar semata-mata sangka dengan tidak tanda dan dalil. Menjelang usia 83 tahun. Betapa pun mereka harus mengikut petunjuk orang-orang yang arif tentang dalil kiblat. akhirnya menimbulkan kesedaran orang ramai. Dalam soal kiblat pula beliau mengatakan orang Islam wajib mempelajari arah kiblat. Meskipun kesan daripada persoalan kiblat ini membuka mata masyarakat tentang banyak kesilapan arah kiblat yang berlaku di masjid-masjid Tanah Melayu.

malah dalam masa yang singkat dapat menguasai beberapa bidang ilmu secara serentak. dan seumpamanya. beliau mengambil keputusan merantau ke Ahwaz dan Baghdad. Falak. Malahan kajiannya mengenai perubatan mata telah menjadi asas kepada pengajian perubatan moden mengenai mata. beliau dikenali dengan nama Haitham dilahirkan di Basrah pada tahun 354H bersamaan Alhazen. Tulisannya mengenai mata. tahun 1956. Di perantauan beliau telah melanjutkan pengajian dan menumpukan perhatian pada penulisan. Perubatan dan Falsafah.Kecintaannya kepada ilmu telah membawanya berhijrah ke Mesir. falsafah. 4. dan sebagainya. kemasyarakatan. Beliau memulakan pendidikan awalnya di Basrah sebelum dilantik menjadi pegawai pemerintah di bandar kelahirannya. telah menjadi salah satu rujukan yang penting dalam bidang pengajian Sains Perubatan di Barat. Di kalangan cerdik pandai di Barat. kesusasteraan. Tujuannya adalah untuk mendapatkan wang saraan dalam tempoh pengajiannya di Universiti al-Azhar. Ibnu Haitham . Hasil karya beliau yang lain ialah sebuah kitab yang dibeni nama "Al-Islam Wannaddu Ala Muntaqidihi. perubatan. Salah satu ciri yang dapat diperhatikan pada para tokoh ilmuwan Islam ialah mereka tidak sekadar dapat menguasai ilmu tersebut pada usia yang muda. Ibnu dengan 965 Masihi. Geometri. Matematik. Sejarah telah membuktikan betapa dunia Islam telah melahirkan ramai golongan sarjana dan ilmuwan yang cukup hebat dalam bidang falsafah. Kenyataan dan gambaran yang diberikan itu bukan sahaja tidak benar tetapi bertentangan dengan hakikat sejarah yang sebenarnya. Islam juga dikatakan tidak menggalakkan umatnya menuntut dan menguasai pelbagai disiplin ilmu. sains. Salah seorang daripada tokoh tersebut ialah Ibnu Haitham atau nama sebenarnya Abu All Muhammad al-Hassan ibnu al-Haitham. agama. Sheikh Tahir Jalaluddin meninggal dunia pada 26 Oktober. Semasa di sana beliau telah mengambil kesempatan melakukan beberapa kerja penyelidikan mengenai aliran dan saliran Sungai Nil serta menyalin buku-buku mengenai Matematik dan Falak.Setelah beberapa lama berkhidmat dengan pihak pemerintah di sana. Islam sering kali diberikan gambaran sebagai agama yang mundur oleh pihak Barat. politik.Hasil daripada usaha itu.9.c. Ibnu Haitham Kajian sainsnya sering digunakan oleh Barat. beliau telah menjadi seorang yang amat mahir dalam bidang Sains. Walaupun tokoh itu lebih dikenali dalam bidang sains dan perubatan tetapi dia juga memiliki kemahiran yang tinggi dalam bidang agama.

Beliau juga berpendapat bahawa kebenaran hanyalah satu. dan ketuhanan. Bacon. Padanya pertikaian dan pertelingkahan mengenai sesuatu perkara berpunca daripada pendekatan yang digunakan dalam mengenalinya. Warna merah pada senja pula akan hilang apabila matahari berada di garis 19 darjah ufuk barat. Selain sains. kekuatan fizikal dan mental akan turut mengalami kemerosotan. metafizik. cahaya fajar bermula apabila matahari berada di garis 19 darjah di ufuk timur.Yang lebih menakjubkan ialah Ibnu Haitham telah menemui prinsip isi padu udara sebelum seorang saintis yang bernama Trricella mengetahui perkara itu 500 tahun kemudian. Teori beliau telah membawa kepada penemuan filem yang kemudiannya disambung-sambung dan dimainkan kepada para penonton sebagaimana yang dapat kita tontoni pada masa kini. Beliau turut menulis ulasan dan ringkasan terhadap karya-karya sarjana terdahulu.merupakan ilmuwan yang gemar melakukan penyelidikan. Jadi. Apabila umur semakin meningkat.Penulisan falsafahnya banyak tertumpu kepada aspek kebenaran dalam masalah yang menjadi pertikaian. teori Ibnu Haitham mengenai jiwa manusia sebagai satu rentetan perasaan yang bersambung-sambung secara teratur telah memberikan ilham kepada saintis barat untuk menghasilkan wayang gambar. Beliau merupakan orang pertama yang menulis dan menemui pelbagai data penting mengenai cahaya. beliau juga telah berjaya menghasilkan kedudukan cahaya seperti bias cahaya dan pembalikan cahaya. Beberapa buah buku mengenai cahaya yang ditulisnya telah diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris. pandangannya mengenai falsafah amat menarik untuk disoroti. Oleh sebab itu semua dakwaan kebenaran wajar diragui dalam menilai semua pandangan yang sedia ada.Menurut Ibnu Haitham. Teori itu telah digunakan oleh para saintis di Itali untuk menghasilkan kanta pembesar yang pertama di dunia. dan Kepler mencipta mikroskop serta teleskop. Ibnu Haitham juga banyak menulis mengenai falsafah. Ketigatiga bidang dan cabang ilmu ini harus dikuasai dan untuk menguasainya seseorang itu perlu menggunakan waktu mudanya dengan sepenuhnya. Kajiannya banyak membahaskan mengenai senja dan lingkaran cahaya di sekitar bulan dan matahari serta bayang bayang dan gerhana. Selain itu. dan persoalan yang berkaitan dengan keagamaan. logik.Ibnu Haitham membuktikan pandangannya apabila beliau begitu ghairah mencari dan mendalami ilmu pengetahuan . Penyelidikannya mengenai cahaya telah memberikan ilham kepada ahli sains barat seperti Boger. Ibnu Haitham juga telah menemui kewujudan tarikan graviti sebelum Issaac Newton mengetahuinya. falsafah tidak boleh dipisahkan daripada matematik. Dalam kajiannya. antaranya ialah Light dan On Twilight Phenomena. sains. Ibnu Haitham juga turut melakukan percubaan terhadap kaca yang dibakar dan dari situ terhasillah teori lensa pembesar.Bagi Ibnu Haitham.

Afrika Utara pada 13 Jun 1325 menuju Iskandariah sebelum meneruskan pengembaraan ke Dimyath dan Kaherah.aqalah fima Tad'u llaih mengenai penggunaan geometri dalam urusan hukum syarak dan f. Beliau meninggalkan Tanjah pada hari Khamis. Kitab Tahlil ai'masa^il al 'Adadiyah tentang algebra. Beliau kembali semula ke Morocco semasa pemerintahan Sultan Abu 'Inan dan kisah pengembaraan beliau ditulis oleh Ibn Juza melalui bukunya Tuhfat al Anzhar fi Ghoraib al Absar wa Ajaib al Asfa. c. 4. Sesungguhnya barat patut berterima kasih kepada Ibnu Haitham dan para sarjana Islam kerana tanpa mereka kemungkinan dunia Eropah masih diselubungi dengan kegelapan. Kisah pengembaraan Ibnu Battuta terbahagi kepada tiga pusingan. e. Selanjutnya Ibnu Battuta merentasi . Sehingga kini beliau berjaya menghasilkan banyak buku dan makalah. Al'Jami' fi Usul al'Hisab yang mengandungi teori-teori ilmu matemetik dan matemetik penganalisaannya. Kerana itulah Ibnu Haitham dikenali sebagai seorang yang miskin dari segi material tetapi kaya dengan ilmu pengetahuan.pada usia mudanya. Pengembaraan Ibnu Battuta bermula ketika usianya 21 tahun. Kitab al-Tahlil wa al'Tarkib mengenai ilmu geometri. dan meninggal dunia di Fez pada tahun 1369M merupakan seorang Berber dari golongan Muslim Sunni. b. M. Maqalah fi Istikhraj Simat al'Qiblah yang mengupas tentang arah kiblat bagi segenap rantau.000 kilometer dan singgah di 44 negara di dua benua Afrika dan Asia. Risalah fi Sina'at al-Syi'r mengenai teknik penulisan puisi. Buku tersebut diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa dan diterbitkan dibanyak tempat. 14 Jun 1325 masihi. Beberapa pandangan dan pendapatnya masih relevan sehingga ke hari ini. Ibnu Batuta Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta (Bahasa Arab: ‫)أبو عبد هللا محمد ابن بطوطة‬ (dilahirkan Februari 24.9. Pusingan pertama bermula dari Tangier. Sumbangan Ibnu Haitham kepada ilmu sains dan falsafah amat banyak.Kajian Ibnu Haitham telah menyediakan landasan kepada perkembangan ilmu sains dan pada masa yang sama tulisannya mengenai falsafah telah membuktikan keaslian pemikiran sarjana Islam dalam bidang ilmu tersebut yang tidak lagi dibelenggu oleh pemikiran falsafah Yunani. 1304. Antara buku karyanya termasuk: a. Beliau meninggal dunia di Kaherah pada tahun 1039 M ketika berusia 74. Pengembaraan beliau mengambil masa 38 tahun meliputi perjalanan sejauh 120. d.Walau bagaimanapun sebahagian karyanya lagi telah "dicuri" dan "diceduk" oleh ilmuwan Barat tanpa memberikan penghargaan yang sewajarnya kepada beliau.

Dari Laut Hitam. Maghribi untuk mentafsir hasil pengembaraannya. Siraf. Ibnu Battuta kemudian belayar menyeberangi Laut Hitam ke Semenanjung Crimea di mana beliau mengunjungi Rusia Selatan dan seterusnya ke India. Ibnu Battuta terlihat satu kafilah sedang menuju ke Makkah untuk menunaikan ibadat haji lalu beliau bergabung dengan rombongan itu. ulamak serta kezaliman yang dilaksanakannya. Ibnu Battuta ke Syam dan Laut Hitam. Hakikatnya. Rusia. Ibnu Battuta akan membuat catatan terperinci mengenai penduduk. Beliau melanjutkan pengembaraannya hingga ke Sri Langka. hampir lemas bersama kapal yang karam dan nyaris dihukum penggal oleh pemerintah yang zalim. Perjalanan beliau ketiga bermula pada 753 Hijrah dimana beliau sampai ke Mali di tengah Afrika Barat sebelum kembali semula ke Pas. ibu negara Hong Kong. pencapaian Ibnu Battuta yang luar biasa itu tidak mendapat penghargaan sewajarnya apabila manuskrip catatannya dirampas dan di sembunyikan kerajaan Perancis yang menjajah kebanyakan negeri di benua Afrika. Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Yaman melalui jalan laut dan melawat Aden. Rom. Dalam perjalanan berkenaan. menyebabkan bangsa Arab sendiri tidak dapat menghargai pencapaiannya sebagai seorang pelayar Islam yang agung. Salah seorang penulis Dar Ifta' di Pas iaitu Mohad. Di India beliau pernah dilantik menjadi kadi dan tinggal selama beberapa tahun dan berkhidmat dengan keluarga seorang sultan. Indonesia dan melanjutkan perjalanan melalui laut Amman sebelum meneruskan perjalanan darat ke Iran. Beliau menetap di Makkah selama 2 tahun. Pada pusingan kedua pengembaraanya. Mombosa. Setiap kali mengunjungi sesebuah negeri atau negara. Iraq.bumi Palastin menuju Damsyik dan berjalan ke Ladzikiyah. seterusnya ke Aleppo. Laut yang dihubungkan ke Laut Tengah oleh Selat Bosporus dan Laut Marmara serta Dardanela. Beliau kembali ke Makkah untuk menunaikan Ibadah Haji yang ke tujuh (terakhir) pada bulan November 1348 mesihi. Tetapi malangnya. Ibn Juza mengambil masa selama 3 bulan untuk menyelesaikan tugasnya pada 9 Disember 1355 masihi. Indonesia dan Canton. pemerintah. Palestin dan Mesir. Beliau kembali ke Oman dan balik semula ke Mekkah untuk menunaikan Haji pada tahun 1332 masihi. Ibnu Battuta adalah perintis pengembaraan dunia . Paris. Ibnu Juza telah menyunting buku beliau dan menyusun dengan gaya bahasa yang teratur. Manuskrip catatan beliau dipercayai disimpan di Bibliotheque Nationale. Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Bulgaria. Turki serta pelabuhan terpenting di Laut Hitam iaitu Odesia kemudian menyusuri sepanjang Sungai Danube. Bahrin dan Yamama. Timur Afrika dan menuju ke Kulwa. Beliau turut menceritakan pengalamannya menempuh pelbagai cabaran seperti diserang penjahat. melaui Hormuz. Kemudian Ibnu Battuta mengembara pula ke Sumatera.

Sebuah perjalanan yang menarik dan menempuhi perlajanan melebihi 120.000km. . Dalam waktu tiga bulan. ‖Akhirnya aku sampai juga di kota Fez. buku berjudul Persembahan Seorang pengamat tentang Kota-Kota Asing dan Perjalanan yang Mengagumka.yang berjaya menguasai benua Afrika dan Asia serta pengarang yang menghasilkan karya penting dalam dunia Islam AKHIR PENGEMBARAAN IBNU BATTUTA Pada tahun 1354 Battuta kembali ke tanah kelahirannya dan menetap di kota Fez dan berteman baik dengan sultan. Jika bukunya berbentuk ―catatan kehidupan‖ tentunya orang akan lebih mengenal Ibnu Battuta dibandingkan dengan Samuel Pepys atau Anne Frank. Sultan kagum dengan perjalanan Battuta dan meminta Battuta menuliskannya ke dalam sebuah buku.‖ Di situ dia menuliskan hasil pengembaraannya. Salah seorang penulis bernama Mohad Ibnu Jauzi menuliskan kisah perjalanannya dengan gaya bahasa yang mudah. diselesaikannya pada 9 Desember 1355 M. yang dikenal berjudul Rihla atau My Travel. Ia mengakhiri cerita perjalannya dengan sebuah kalimat.

Sumbangan Ibn Tashfin dan kesinambungan daripada ketumbukan tentera Morocco telah meletakkan Andalusia di bawah pemerintahan Islam untuk selama dua abad kemudiannya sebelum jatuh kepada Kristian pada pertengahan abad ke tiga belas. Beliau mampu menghasilkan pelbagai alat yang diperbuat daripada besi untuk ahli-ahli astronomi di Toledo pada tahun 1062 walaupun beliau bukanlah ahli astronomi.4. Dia dilahirkan pada tahun 1029 dan menghembuskan nafas terakhirnya pada 1087. A-Zarqali Nama sebenar beliau ialah Abu Ishaq Ibrahim ibn Yahya al-Zarqali dan lebih dikenali sebagai Arzachel di Eropah Latin dan Azarquiel di Andalusia dan Itali. Kehidupan dan pencapaian Al-Zarqali Bidang astronomi dewasa ini dilihat seperti sudah tidak begitu penting sekarang ini hanya kerana kita senang mendapatkan kalendar dan masa yang tepat begitu juga untuk pergi dari satu tempat ke satu tempat kita disediakan dengan peta yang sangat tepat. Setelah sekian lama beliau menarik perhatian para ahli astronomi yang lain kerana dengan pengetahuan yang sedikit. Dua tahun kemudian dia menjadi ahli astronomi dan kemudiannya menjadi ketua kepada sesebuah kumpulan ahli astronomi. Astronomi dan Islam tidak mungin dapat dipisahkan terutama dalam soal-soal perkara asas iaitu penentuan bulan hijrah. Ia merupakan sarjana yang terkenal di Andalusia (sekarang dikenali sebagai Sepanyol) juga dikenali sebagai AlZarqalluh dan Al-Zarqallah. waktu solat dan arah kiblat. Namun beliau tetap membuat peralatan untuk ahli astronomi yang lain dan telah mula mencipta peralatan astronomi untuk dirinya sendiri. tidak pernah mempelajari sains mahupun buku mengenainya tetapi mampu menyiapkan peralatan astronomi. menanam. Dia hidup disaat-saat kerajaan Islam Andalusia terpisah-pisah dan hampir runtuh di tangan tentera Kristian yang cuma diselamatkan oleh Ibn Tashfin dari Morocco yang menyeberangi Andalusia memerangi tentera Kristian di Zalaqa pada 1089.10. Sebelum membincangkan kenapa sumbangan Al-Zarqali sangat penting kepada tamadun Islam kita sebenarnya harus mengetahui bagaimana bidang astronomi sangat sinonim dengan agama Islam. Namun itu sangat berbeza dengan Zaman Pertengahan (Medieval) seluruh kehidupan masyarakatnya bergantung penuh kepada astronomi dalam menentukan waktu membajak. di mana usaha pemantauan astronomi disaat itu dimulakan oleh Yahya Bin Abi Mansur. menuai termasuklah dalam menentukan soal-soal hari perayaan agama mereka. Sekarang ini kita mungkin tidak perlu tahu mengambil tahu ―sun‘s passage‖ yang ditandai oleh ―equinoxes‖ (berhubung dengan waktu malam dan siang) dan ―solstices‖ (berhubung dengan hari musim panas dan sejuk) kerana sudah tidak relevan dengan kehidupan moden kini. . Diceritakan oleh Barron Carra de Vaux bahawa beliau juga digelar sebagai ―AlNekkach‖ kerana mampu mengukir besi.

Kajian-kajian yang dibuat beliau telah menjadi rujukan oleh Nicolaus Copernicus dalam mentafsirkan matahari sebagai pusat sistem solar dalam tesisnya ‖De Revolutionibus Orbium Celestium‖ . Plotemy melalui kiraannya menganggarkan bahawa jarak laut Mediterranean adalah 62º namun kemudian dibetulkan oleh al-Kwarizmi kepada 52 º manakala pembetulan oleh al-Zarqali memberikan bacaan yang paling tepat iaitu 42º. Jika bulan penuh kedua-dua bekas ini akan penuh dan mula berkurangan selepas 15 haribulan dan akan kosong sepenuhnya apabila mencecah ke malam 29.Malah beliau turut mengajar gurunya yang kemudiannya menjadi pengikutnya dalam ukuran yang telah diciptanya. yang paling menarik perhatian ialah ciptaan yang paling canggih dan tepat iaitu ―astrolabe‖ mendatar. Beliau juga telah membina jam Telado yang amat masyhur dimana Al-Zuhri menggambarkan jam tersebut digunakan hingga tahun 1135 hinggalah pada suatu hari Raja Alphonso VI cuba untuk mengetahui bagaimana jam tersebut berfungsi dan mengarahkan Hamis Bin Zabara menceraikan setiap bahagiannya satu-persatu. Seperti sarjana Islam yang lain beliau juga dapat membetulkan teori orang Greek yang sekali lagi menafikan sains Islam adalah bayangan dari Greek. Mengikut Ahmad Thomson jam ini mempunyai dua bekas air yang mana akan terisi air ataupun kosong mengikut keadaan bulan sabit mahupun bulan penuh. Beliau telah berjaya mencipta ―Toledan Table‖ yang mana telah bertanggungjawab untuk memberi nafas baru kepada para astronomi kerana berjaya menjadikan kenyataan untuk memposisikan sistem planet-planet secara berkomputer pada zamannya pada bila-bila masa semasa cerapan dijalankan.8 saat per/tahun. juga jadual-jadual lain yang terhasil dari para astronomi lain dari kalangan Islam mahupun bukan Islam. Sebenarnya itu bukanlah satu-satunya ciptaan beliau.0 saat per/tahun dan melalui kaedah kajian moden jarak yang sebenarnya ialah 11. Ciptaan beliau ini telah menarik beberapa tokoh dunia selepasnya seperti Raja Alfonso dan Regiomontanus untuk menggunakannya dan mengkaji ciptaan beliau hingga panduan penggunaannya dialih ke beberapa bahasa seperti latin dan roman-sepanyol. Andalusia. Beliau juga adalah orang yang pertama menjelaskan secara terperinci tentang pergerakan matahari yang menjauhi bumi (aprehelion) yang mana jaraknya yang terjauh dari bumi sebanyak 12. Beliau kemudiannya telah menyunting jadual yang telah dihasilkan beliau di balai cerap beliau di Toledo. Ciptaan beliau yang disertakan penulisan panduan penggunaannya dinamakan al-Safiha al-Zarqaliya dapat digunakan untuk menyelesaikan masalah astronomi untuk semua laltitud dan termasuk juga koordinasi 29 bintang juga ditandakan dan juga mampu memantau pergerakan matahari. Malangnya setelah ia diceraikan tiada siapa yang dapat memasangnya semula seperti keadaan asal.

3.1. Confucius sanggup mengambil pelbagai kerja seperti gembala. kerajaan menghadapi masalah komplot penggulingan kuasa. Masyarakat Eropah juga menyaksikan kenyataan bahawa Andalusia berada di bawah kekuasaan Islam jauh meninggalkan negara-negara tetangganya Eropah. Secara umumnya. gerakan reformasi pada abad ke-16 M. Pada zaman akhiran Dinasti Zhou (Chou) (1027-256 S. rasionalisme pada abad ke-17 M. dan pencerahan pada abad ke-18 M.1. Confucius yang berusia 52 tahun.Kesimpulan. Walaupun keluarganya berketurunan bangsawan. Beliau berpendapat cara penyelesaian masalah itu adalah mendidik supaya orang ramai mengikut prinsip-prinsip serta ajaran-ajaran pendeta dahulu. beliau memulakan pekerjaannya sebagai seorang guru. kerani dan penyimpan kira-kira untuk menyara hidup mereka.M. beliau berjaya melaksanakan reformasi baru. Kemashyurannya serta sifat-sifat murninya diluas sebar di seluruh negeri Lu. Selepas ibunya meninggal dunia pada tahun 527 S. pengaruh Islam di Andalusia merupakan tempat yang paling utama bagi Eropah dalam menyerap peradaban Islam terutamanya dalam khazanah ilmu pengetahuan astronomi. Kung Fu Tze Confucius dilahirkan di Zhou (sekarang: Wilayah Shandong) yang terletaknya di negeri Lu pada Zaman Chunqiu (春秋時代) China.M. Beliau mengadakan penegasan ajaran-ajaran pendeta dahulu dalam kelasnya. beliau menjadi menteri jenayah bagi negeri Lu. Walaupun Islam akhirnya terusir dari negeri Andalusia dengan cara yang sangat kejam.).. Selepas beberapa tahun.1. Wafat ayahandanya tertinggal mereka dalam kemiskinan. Confucius mengkritik zaman itu merupakan zaman kacau-bilau dan kurang bermoral. dilantik sebagai majistret Chungtu dan pada tahun seterusnya. keadilan didirikan dan kes-kes jenayah . Tokoh Tamadun Cina 5. mereka tidak berkaya-raya. Confucius berkahwin dengan Chikuan pada umur 19 tahun. terutama dalam bidang pemikiran dan sains disamping bangunan fizik. Beliau mengembara dan mengajar murid-murid yang berkumpul berhampirannya. Gerakan-gerakan itu adalah: kebangkitan kembali kebudayaan Yunani klasik (renaissance) pada abad ke-14 M yang bermula di Itali. Tokoh-tokoh tamadun Asia 5. Dengan pentadbirannya yang baik. dan kemudiannya menjadi ayah kepada seorang anak lelaki dan dua orang anak perempuan. Ayahandanya yang merupakan seorang komander negeri Lu meninggal dunia sewaktu Confucius berumur tiga tahun. ajarannya serta teorinya diluas sebar ke seluruh China oleh anak muridnya dan kemudiannya ramai orang memanfaatkannya. tetapi ia telah mempengaruhi gerakan-gerakan penting di Eropah.

Junzi merupakan seseorang yang memiliki sepenuhnya hikmah ren. Walaupun Confucius telah meninggal dunia tetapi ajaran dan falsafah beliau masih diamalkan sehingga terbinanya tokong-tokong di seluruh China. Antara cara untuk menjadi seorang Junzi ialah: a. Beliau merupakan seorang ahli pendidik yang mahukan pengikut-pengikutnya menjadi ―rounded man‖ yang boleh digunakan oleh negara dan masyarakat. Justeru itu. Kung Fu Tze mahu menginterprestasikan . melayani orang lain dengan bahasa yang baik dan teliti sesuai dengan adat c. Beliau yakin melalui sistem pendidikan akan wujudnya kesetaraan sejati antara manusia. membantu orang lain untuk menjayakan pekara yang baik dan tidak membantu orang lain untuk menjayakan pekara yang jahat Manakala sifat Junzi menurut Kung Fu Tze ialah seseorang yang hidup aman damai. dan 10 orang dari mereka menjadi pemikir dan sarjana yang terkenal. bekerja dengan tegas dan bersungguh-sungguh. Semasa beliau berumur 69 tahun. Pada tahun 484 S. dimana ia merupakan kitab yang paling tepat mengisahkan kehidupan Confucius serta ajarannya yang semakin hilang. Kini. beliau mengajar bermacam-macam jenis ilmu pengetahuan. Beliau meninggalkan negerinya dan mengembara seluruh China selama 13 tahun. Cara pentadbiran yang diperkenalkan adalah begitu baik sekali sehingga beliau dilantik menjadi pemerintah negeri sebelahnya untuk menahan pemecatan kuasa menteri.berkurangan sehingga hampir dihapuskan.C untuk mengembara sambil mengajar. kubur itu merupakan satu taman yang cantik dan dinamakan Taman Kong.. tersia-sia adanya harapan akan putera negeri lain membenarkan beliau melancarkan reformasi. beliau kembali ke Lu dan wafat 3 tahun kemudiannya di Lu – 479 S. Confucius meninggalkan kawasan pentadbirannya pada tahun 496B. peninggalannya dikebumikan di kubur Chu Fu (Sekarang: Shandong). tidak merasa resah. tersiasia mencari pemerintahan yang unggul. pilu atau takut b. Beliau dan murid-muridnya sering mengembara dari wilayah ke satu wilayah yang lain. beliau kembali ke Lu. penulisan dan ritual. tidak sombong dan tidak menghina orang lain. Falsafahnya mahu mendidik manusia melalui saluran pendidikan bagi menghasilkan manusia yang sempurna yang disebut sebagai Junzi.M. Kitab yang disusunkan oleh pengikut-pengikutnya ialah Lunyu (Inggeris:Analects). Dalam kitab Lun Yu. tidak membuat kesalahan. Selepas beliau wafat. Beliau menerima pendidikan dalam bidang muzik. Sewaktu berumur 20 tahun beliau menjadi seorang guru dan mengajar murid-murid cara berkelakuan baik. Beliau merupakan orang pertama dalam sejarah China yang mengajar jumlah pelajar yang ramai iaitu 7000 orang. Kung Fu Tze telah memberikan beberapa cara untuk menjadi Junzi (budiman).M.

develop others‖. kerana ia amat sedikit menekankan kepada kehidupan spiritual dan menjauhkan diri dari perbincangan mengenai kehidupan selepas mati tetapi lebih banyak menumpukan kepada dunia. Mengikut Schwartz (1985).khazanah warisan silam kepada anak-anak muridnya. and desiring to develop himself. Apabila ditanya tentang kematian oleh muridnya. seterusnya negara dan dunia. Bagi Konfusianisme keperihatian yang asas adalah kehidupan sosial pada masa kini dan sekarang. Mengikut Konfusius segala sesuatu hendaklah bertindak mengikut nama (zhengming) atau kedudukan masing-masing. sahabat dengan sahabat dan suami dengan isteri. Aturan etika Konfusianisme adalah berpaksikan kepada Tian (Heaven) atau Dao . masyarakat dan individu yang betul adalah ―let ruler to be ruler. Bagi Konfusius. keluarga dan moral. The Great Learning dan lain-lain. desiring to sustain himself. nilai hubungan antara anak dengan bapa. the minister minister. dari keluarga akan berkembang menjadi masyarakat. ayah dengan anak. jadi bagaimana kamu hendak berkhidmat kepada ruh?‖. Konfusius mahu masyarakat berjalan mengikut tugas dan tanggungjawab masingmasing . sustains others. sosial. Bagi Konfusianisme. Prof. perayaan dan etika. perlakuan-perlakuan yang baik. bagaimana pula kita tahu tentang kematian‖. . Beliau mahu satu masyarakat yang dipimpin atau diatur dengan baik. Konfusianisme menekankan lima bentuk hubungan atau wulun iaitu antara pemerintah dengan rakyat. Adat. social propriety dan solidariti. kitab Analect banyak mengandungi oder sosio-politik yang normatif. dengan sebab itu beliau berkata sesungguhnya beliau hanyalah seorang transmitter dan bukannya originator. Manusia yang mempunyai ren atau kasih sayang ialah ―one who. abang dengan adik. Begitu juga beliau pernah berkata ―kamu tidak mampu untuk berkhidmat kepada manusia. the father father and the son son ―. Kesemua konsep etika yang dikembangkannya diasaskan kepada ren atau kemanusiaan. Pemikiran etika Konfusianisme dapat digali melalui kitab-kitab yang dikarangnya seperti kitab Madah. Persoalan bagaimana untuk mengharmoniskan kehidupan di dunia adalah asas teoritikal dan praktikal yang perlu diselesaikan. Y. Muzik. Perkara inilah menurut Wang Gungwu (1997) yang membezakan Konfusianisme dengan agama lain. ritual. kitab Tentang Perubahan maupun melalui susunan anakanak murid beliau seperti Kitab Analect atau Lun Yu.Penekananya yang utama adalah konsep terhadap keluarga. Konfusianisme memfokuskan kepada hubungan organik antara individu dan masyarakat yang dilihat sebagai saling bertautan dan tidak dapat dipisahkan. King (1997) berpendapat Konfusianisme telah membangunkan satu bentuk etika yang bersifat kemanusiaan dalam dunia yang manusia-sentrik. Perlaksanaan tanggungjawab dan peranan tersebut haruslah pula diasaskan kepada nilai kebaikan (yi) dan nilai kemanusiaan yang berpaksikan kepada kasih sayang (ren). Asas negara. Konfisius menjawab ―jika kita tidak tahu tentang kehidupan.

Semasa berusia 10 tahun. Ada kemungkinan mereka juga telah mengelilingi Tanjung Harapan pada kira-kira 70 tahun sebelum orang Eropah melakukannya. Datuk dan bapanya telah menunaikan fardu haji ke Mekah. Armada ini belayar ke sebahagian besar Asia Tenggara seperti Jawa. Tanah Melayu. Hubungan raja dengan rakyat. manakala yang muda harus tunduk dan hormat. Selepas kemangkatan Maharaja Cheng Tsu. Tujuan mereka ialah untuk berdagang. Siam. hubungan saudara tua dengan saudara muda. Hubungan antara sahabat ialah kejujuran menjadi pendoman. Kepulauan Maldives. mengutip cukai daripada koloni China dan mengumpul maklumat. Laksamana Cheng Ho Beliau dilahirkan dalam sebuah keluarga Etnik Hui yang menganut agama Islam di Yunnan. Ini dikaitkan dengan adanya satu peta China pada tahun 1420 dengan jelas menunjukkan sebahagian pantai barat Afrika. Sumatera.Beberapa buah kapal telah dihantar untuk meninjau eksepedisi di Lautan Pasifik dan ada kemungkinan mereka sampai di pantai utara Australia. Menurut Konfusius. Penjelajahannya dilakukan antara tahun 1405 hingga tahun 1433. Ma Sanbao dirampas oleh pasukan pengawal maharaja lalu dibawa ke Nanjing. barat daya China. Pemerintah yang memerintah melalui contoh teladan yang baik (de) dan akhlak terpuji akan dapat mengawal diri mereka sendiri dan rakyat (Ross. Eksepedisi lain telah ke India. ialah rakyat mesti bersifat kemanusiaan dan rakyat harus taat. bukannya untuk membunuh‖ (Lun Yu). Pemerintah yang menggunakan kekerasan dalam pemerintahannya adalah seorang yang gagal sebagai pemerintah. 5. Hubungan suami isteri ialah suami harus jujur terhadap isteri dan isteri harus tunduk dan patuh dengan suami. lantaran itu beliau telah dilantik sebagai sida dalam istana maharaja. Ketujuh-tujuh pelayaran beliau mengambil masa kira-kira 2 tahun setiap satu.ialah bapa harus berbaik hati dan anak harus berkewajiban terhadap orang tua.2. dan Borneo. negara Arabi dan pantai timur Afrika (1415). ―tugas kamu adalah untuk metnadbir. Cheng Ho atau Zheng Ho (1371-1435) merupakan seorang penjelajah China yang sangat masyhur. iaitu yang tua harus bermurah hati dan membantu.000 orang anak kapal dan 317 buah kapal (sebenarnya dipanggil jong )dan ekspedisi beliau mengandungi sehingga 63 buah kapal yang belayar bersama-sama. Beliau mengetuai 27. Teluk Pars. 2000) serta dapat mempengaruhi rakyat dan menanamkan kesetiaan rakyat kepada pemerintah. kemasyhuran Cheng Ho mulai merosot.1. Pada musim . Ma Sanbao yang cergas dan pandai telah disukai oleh maharaja dan dianugerahi nama Cheng Ho oleh maharaja. Mereka mengetahui keadaan di luar negara dan suka menjelajah. Kemasyhurannya sering dikaitkan dengan armadanya yang dianggap terbesar yang pernah dilancarkan atas nama penjelajahan.

Maharaja Zhu Di mengambil keputusan untuk menghantar armada bagi melaksanakan pelayaran besar-besaran ke pelbagai negara di Asia dan Afrika untuk menjalinkan hubungan persahabatan dengan negara-negara di kawasan itu. Kesungguhan Laksamana Cheng Ho menyebarkan Islam melalui diplomatik dan perdagangan serta teknologi yang datang dari China amat dihargai oleh penduduk Nusantara. Semasa Cheng Ho berusia 34 tahun. Laksamana Cheng Ho atau Muhammad atau Sam Poa merupakan satu nama yang sinonim dengan kedatangannya di Melaka membawa salam persahabatan daripada Dinasti Ming di negara China. melalui arahannya kepada kerajaan Siam supaya menghentikan tekanan kepada Kerajaan Melaka untuk membayar ufti setiap tahun. maka kapal "Baochuan" armada Cheng Ho yang paling besar telah . Baginda menitahkan Cheng Ho memimpin pelayaran besar-besaran itu. Berdasarkan catatan sejarah. Bayangkan. Disebabkan pelayaran itu dilaksanakan berdasarkan titah Maharaja Zhu Di. tetapi juga diperlengkapi dengan kemudahan yang moden. Maknanya Islam boleh tersebar di merata tempat tanpa mengira warna kulit yang menyebarnya dan mereka yang menerimanya. Ini adalah kerana kehebatannya berdiplomasi dan kecanggihan teknologi yang dibawa oleh dari negara China. Bandar Nanjing terletak di pinggir Sungai Yangtze. Kerajaan Siam akur kepada arahan tersebut sehingga akhirnya Kerajaan Melaka menjadi empayar yang hebat hasil pertolongan Laksamana Cheng Ho. sebuah armada yang paling besar skopnya di dunia pada masa itu bertolak dari pelabuhan Sungai Yangtze di luar Bandar Nanjing. Kapal "Baochuan" yang digunakan dalam pelayaran Cheng Ho ialah dibuat di Nanjing. maka kapal-kapal tersebut bukan sahaja ukurannya besar. Kapal "Baochuan" merupakan kapal layar bersaiz besar. ibu negara kerajaan Dinasti Ming bagi belayar ke seberang laut. Taraf kemahiran pembuatan kapal daripada tukang-tukang tersebut merupakan taraf tertinggi bagi industri pembuatan kapal di dunia pada masa itu. Ini menunjukkan. Sahabat bernama Saad bin Lubadah merupakan di antara para sahabat terawal yang membawa Islam ke China sehingga masyarakat Islam di China sekarang ini menyamai bilangan penduduk di Malaysia. Islam sudah lama tersebar di kawasan Asia dan di Nusantara malah Laksamana Cheng Ho merupakan di antara pendakwah yang membawa risalah Islam di Tanah Melayu melalui saluran diplomatik yang dilakukan olehnya. terdapat 34 buah bengkel pembuat kapal di luar Bandar Nanjing dan tukang-tukang kapal yang terbaik di seluruh China telah bertumpu di Nanjing. sebuah batang kemudi sepanjang 11.7 meter daripada kapal "Baochuan" telah digali keluar daripada perut bumi di tapak bengkel pembuat kapal "Baochuan" di Nanjing.luruh 600 tahun yang lalu iaitu pada tahun 1405 Masihi. Laksamana Cheng Ho yang telah memimpin pelayaran secara besar-besaran tersebut. Pada tahun 1957. Industri pengeluaran kapal sudah bersejarah lama dan sangat berkembang di Nanjing pada masa itu. Kalau dikira berdasarkan panjang batang kemudi terseubt. Nama asal Cheng Ho ialah Ma Sanbao. sungai yang terbesar di China.

Jumlah keseluruhan pegawai. Pelayaran Laksamana Cheng Ho ke negara-negara Asia dan Afrika itu telah meluaskan pandangan rakyat China dan meningkatkan pengetahuan geografi rakyat China. Pelayaran Cheng Ho ke seberang laut juga telah meninggalkan warisan kebudayaan dan kesenian kepada kita. Laksamana Cheng Ho akan menganugerahkan cap mohor yang diperbuat daripada perak dan menghadiahkan cenderamata kepada raja negara-negara yang dilawati. persefahaman dan perdagangan antara rakyat China dengan rakyat pelbagai negara Asia dan Afrika. Pelayaran itu juga telah meningkatkan petukaran. Semasa armada itu berlabuh di setiap pelabuhan luar negara. Pada tahun 1435. Armada Cheng Ho terdiri daripada beberapa puluh kapal yang berbeza-beza saiznya. barang porselin dan barang seni kraf tangan lain dimuatkan di dalam kapal-kapal tersebut. Sekarang banyak sasterawan telah menggubah drama. Laksamana Cheng Ho yang berusia lebih 60 tahun meninggal dunia di India dalam pelayaran ke-7 semasa kembali ke China. Sutera. 7 kali pelayaran seumpama itu telah dilaksanakan oleh Laksamana Cheng Ho dalam tempoh 28 tahun. pelayar yang terkenal di dunia.Armada Cheng Ho berjaya tiba di pantai Laut Merah dan pantai timur Afrika dan telah melawat lebih 30 buah negara dan kawasan di Asia dan Afrika dalam 7 kali pelayaran itu. pedagang dan anak kapal armada Cheng Ho mencatat lebih 20 ribu orang.mencatat lebih sebiru tan. memuji sumbangan yang dibuat oleh Laksamana Cheng Ho kepada kegiatan pelayaran sedunia serta sumbangannya kepada persahabatan dan pertukaran antara China dan pelbagai negara di dunia . Pelayaran Laksamana Cheng Ho lebih awal separuh abad daripada Comumbus. Laksamana Cheng Ho juga menyampaikan titah Maharaja Zhu Di Dinasti Ming China yang menggalakkan negara-negara tersebut menghantar utusan melawat China agar meningkatkan pertukaran antara satu sama lain. drama TV dan lain-lain untuk menggambarkan pelayaran Laksamana Cheng Ho secara besar-besaran pada masa itu. novel. ini merupakan kapal yang paling besar di dunia pada masa itu.

30 Januari. Karamchand. Dia adalah aktivis yang tidak menggunakan kekerasan. banyak negara yang merupakan jajahan British. 1869 .2. Sejarah awal Beliau dilahirkan pada 2 Oktober. yang mengusung gerakan kemerdekaan melalui demonstrasi secara aman. Bapanya. Keluarganya dari kelas pertengahan dari kasta Vaishya. Di samping mempelajari undang-undang. di Porbandar. beliau tidak menunjuk sebarang petanda akan menjadi seorang tokoh yang terkenal. Tokoh Tamadun India Mahatma Ghandi Mahatma Gandhi Mahatma Karamchand Gandhi di Bombay pada September 1944. merupakan seorang Dewan atau Perdana Menteri di pekan tersebut. dan menjadi sumber inspirasi bagi beliau. Namun sejak kecil lagi. beliau melanjutkan pelajarannya di Southampton. Pada usia 18 tahun. Pelbagai kitab serta buku-buku keagamaan seperti Hindu. beliau menunjukkan sifatnya yang berintegriti. beliau mencuba nasib sebagai seorang peguambela tetapi gagal. England dalam bidang undang-undang. Kristian.1. Manakala ibunya bernama Putlibai. Yahudi dan Islam telah menjadi bahan bacaannya. Afrika Selatan dan dasar aparteid Semasa di Bombay. Sewaktu suatu ujian ejaan beliau telah silap mengeja. adalah seorang wanita yang lemah lembut dan warak. Penduduk di koloni-koloni tersebut mendambakan kemerdekaan agar dapat memerintah negaranya sendiri. Pada 1891. sebuah pekan kecil di wilayah Gujarat. Pada masa kehidupan Gandhi. seorang gadis yang sebaya dengannya. beliau mula menunjuk minat dalam bidang keagamaan. Mengikut adat orang India pada waktu itu. Semasa Gandhi di sekolah rendah.2. 1869. Devanāgarī: मोहनदास करमचंद गांधी) (2 Oktober. walaupun diberi peluang oleh gurunya. 1948) juga dipanggil Mahatma Gandhi (bahasa Sanskrit: "berjiwa hebat") adalah seorang pemimpin spiritual dan tokoh politik tersohor dari India. Lantas beliaupun . Beliau kemudiannya diarah untuk membela seorang klien di Afrika Selatan. 5. Disekolah beliau dianggap sebagai seorang pelajar yang "mediocre" atau sederhana dan merupakan seorang yang sangat pemalu. Mohandas Karamchand Gandhi (Gujarati: મોહનદાસ કરમચંદ ગાંધી. Gandhi adalah salah seorang yang paling penting yang terlibat dalam pergerakan kemerdekaan India.5. beliau telah dikahwinkan pada usia yang muda iaitu pada umur 13 tahun kepada Kasturbai. Tetapi beliau enggan meniru kawannya. beliau lulus peperiksaan akhirnya dan pulang ke India sebagai seorang peguam.

telah menjadi sumber inspirasi berbagai generasi aktivis-aktivis demokrasi dan anti-rasisme seperti Martin Luther King. sering diterjemahkan sebagai "jalan yang benar" atau "jalan menuju kebenaran". Ketika Dalai Lama dianugerahi Penghargaan Nobel . Prinsip Gandhi. hal ini memberikan inspirasi bagi rakyat di koloni-koloni lainnya agar berjuang mendapatkan kemerdekaannya. Rakyat dari agama dan suku yang berbeza yang hidup di India kala itu yakin bahwa India perlu dipecah menjadi beberapa negara agar kelompok yang berbeza ini dapat mempunyai negara mereka sendiri. Sewaktu didalam keretapi.pergi ke negara yang asing ini. yang berdasarkan kepercayaan Hindu tradisional: kebenaran (satya). Beliau kemudian memutuskan untuk menjadi seorang aktivis politik agar dapat mengubah undang-undang diskriminasi tersebut. meskipun dicalonkan sebanyak lima kali antara 1937 dan 1948. Beliau enggan menurut kemahuannya kerana mempunyai tiket kelas pertama. Peristiwa ini merupakan satu tamparan hebat kepada Gandhi. Gandhi dibunuh seorang lelaki Hindu yang marah kerana kepercayaan Gandhi yang menginginkan rakyat Hindu dan Muslim diberikan hak yang sama. Gandhi dan kemerdekaan India Ketika kembali ke India. Gandhi sering mengatakan nilai-nilai ajarannya sangat sederhana. Bangsa India. seorang berkulit putih telah membantah kehadiran seorang "berwarna" di kelas pertama dan mengarah beliau untuk pindah ke kelas ketiga. dia membantu dalam proses kemerdekaan India dari jajahan British. dan Nelson Mandela. Hal ini tidak disetujui Gandhi. Beberapa dekad kemudian. Beliau percaya bahawa manusia tanpa mengira agama harus mempunyai hak yang sama dan hidup bersama secara damai di dalam satu negara. hal ini disesali secara umum oleh pihak Jawatankuasa Nobel. Walaupun. beliau menyukai falsafah dari agama-agama lain termasuk Islam dan Kristian. Gandhi adalah seorang Hindu. Pada 1947. Ramai yang ingin melihat penganut agama Hindu dan Islam berpisah dan mempunyai negara sendiri. India dan Pakistan. samada peniaga mahupun buruh dianggap sebagai golongan kelas kedua dan dipanggil "kuli" atau "sami". beliau menyaksikan diskriminasi yang sangat teruk. Pengalaman diskriminasi yang pertama berlaku di Maritzburg. Akhirnya beliau serta begnya telah dihumban keluar dari keretapi tersebut. Disana. ibunegeri Natal. Jr. Gandhi kemudiannya membentuk sebuah gerakan bukan kekerasan disana. Pada 30 Januari 1948. India mencapai kemerdekaan dan berpisah menjadi dua negara. satyagraha. Lain-lain Gandhi tidak pernah menerima Penghargaan Perdamaian Nobel. dan bukan-kekerasan (ahimsa).

sekarang tampil sebagai seorang fakir yang biasa dari Timur.. Misalnya. Winston Churchill pernah berkata "Menyedihkan. adalah aktivisaktivis sosio-politik yang terlibat dalam mempromosikan gerakan bukan-kekerasan di seluruh dunia. Arun Gandhi dan Rajmohan Gandhi dan bahkan anak cucunya. sebagai pemimpin Kerajaan British. seorang peguambela daripada Kuil Tengah (Middle Temple) yang menghasut. . Sepanjang hidupnya. Cucunya. Gandhi. aktivis Gandhi telah menarik berbagai komentar dan pendapat.pada 1989. Tushar Gandhi. Muzium elektronik Nobel mempunyai artikel mengenai hal tersebut.." Karya Mahatma Gandhi tidak dilupakan oleh generasi berikutnya. ketua Jawatankuasa Nobel mengatakan bahawa ini merupakan "suatu cara untuk mengenang jasa Mahatma Gandhi". menaiki tangga Istana Viceregal dengan badan setengah telanjang.melihat Mr." Begitu juga dengan Albert Einstein yang berkata mengenai Gandhi: "(Mungkin) para generasi berikutnya akan sukar mempercayai bahawa ada orang seperti ini yang pernah hidup di dunia ini.

Bertindak secara aman. Tidak boleh melakukan gosip. e. Memahami diri sendiri dan Empat Kebenaran yang Mulia. dua arus kecil jatuh dari langit. saat Ratu Maha Maya berdiri memegang dahan pohon sal. Usaha yang baik a. Arus tersebut membasuh tubuh Siddhartha. Zaman Asoka – jadi agama rasmi Dinasti Maurya. . dan Abhidhamma Pitaka. Kepahitan dan kesengsaraan disebabkan oleh tuntutan nafsu c. Jalan lapan lapis a. dan keterlaluan dalam tuntutan arak dan pelakuan sex. Kelakuan yang baik a.5. Siddhartha lahir dalam keadaan bersih tanpa noda. yang satu dingin sedangkan yang lainnya hangat. Vinaya Pitaka. berdiri tegak dan langsung dapat melangkah ke arah utara. Perlu megambil keputusan yang tegas untuk mencapai jalan kehidupan yang berjaya. Sejak itu maka yang merawat Pangeran Siddharta adalah Mahā Pajāpati. Perlu mendapatkan kehidupan dengan tidak memusnahkan kehidupan lain. Bebas daripada kepercayaam karut b. Ibunda Ratu meninggal dunia tujuh hari setelah melahirkan Sang Pangeran. bibinya yang juga menjadi isteri Raja Suddhodana. menipu atau mengenakan seseorang. beliau terlahir di alam Tusita. c.2 Sidhaharta Gautama Buddha BUDDHA (563 SM – 483 SM ) Siddharta dilahirkan pada tahun 623 SM di Taman Lumbini. Ayah dari Pangeran Siddhartha adalah Sri Baginda Raja Suddhodana dari Suku Sakya dan ibunya adalah Sri Ratu Mahā Māyā Dewi. dan tempat yang dipijakinya ditumbuhi bunga teratai. Empat kebenaran yang mulia a. jujur dan sejati dan tidak membunuh. c. Kegemilangan dlm. yaitu alam surga luhur. Kepercayaan dan pengetahuan yang baik a. f. Pada saat ia lahir. mencuri. Setelah meninggal. Untuk mengatasi kepahitan hidup mesti mengatasi nafsu d. b. Cara menamatkan kesengsaraan dan mengatasi nafsu ialah dengan cara Jalan Lapan Lapis 4. d. Perlu mengawal diri sendiri dan berdisiplin.2. Keinginan yang baik a. Kehidupan penuh dengan kepahitan b. Pengucapan yang baik a. Membangunkan wawasan kehidupan yang jelas ( ditthi). Makna kehidupan yang baik a. Buddha: guna bahasa Pali. Kitab Tripitaka – kitab suci mengandungi Sutta Pitaka.

Setelah kehidupan awalnya yang penuh kemewahan di bawah perlindungan ayahnya. Kitab suci agama Buddha Kitab suci agama Buddha ialah 'Tipitaka'. Beliau juga dikenali dengan nama Sakyamuni (harfiah: "orang bijak daripada kaum Sakya"). selatan pergunungan Himalaya yang bernama Lumbini. lalu mencari jalan tengah antara kehidupan berfoya-foya yang terlalu memuaskan hawa nafsu dan kehidupan zahid yang terlalu menyeksa diri. Pada usia 35 tahun. ia dikenali sebagai Gautama Buddha. Di bawah sebuah pokok ara. Siddharta Gautama dilahirkan daripada puak Sakya pada awal masa Magadha (546–324 SM). di sebuah kota. Raja Kapilavastu (kemudian hari digabungkan dengan kerajaan Magadha). Pada saat itu. Pertapaan yang baik a.b. sekarang dikenali sebagai pokok Bodhi. ia mencapai Makrifat. . Siddharta melihat kenyataan kehidupan sehari-hari dan menyimpul bahawa kehidupan nyata. Kemudian ia berpendapat bahawa bertapa juga tak ada ertinya. Kitab suci agama Buddha yang paling tua. Perlu menumpukan pada satu perkara untuk mendapatkan kesedaran yang mendalam dan istimewa. Pemikiran yang baik a. pada hakikatnya adalah kesengsaraan yang tak dapat dihindari. Sutta Pitaka dan Abhidhamma Pitaka. h. sebuah perkataan Sanskerta yang bererti "ia yang sedar" (dari kata budh+ta). atau hanya "Si Buddha" saja. Sekarang kota ini terletak di Nepal sebelah selatan. yang terbahagi dalam tiga kelompok besar yang disebut sebagai 'Pitaka' atau 'bakul' iaitu Vinaya Pitaka. Menurut tradisi Buddha. Siddharta kemudian meninggalkan kehidupan mewahnya yang tak berertinya lalu menjadi seorang zahid. Kitab 'Tipitaka' yang lengkap hanyalah yang berbahasa Pali iaitu bahasa yang dipergunakan oleh Gautama Buddha dan oleh rakyat jelata suku Magadha. Mengekang kepercayaan syaitan dan menjaga kebaikan g. Perlu berhati-hati dengan kata-kata dan pelakuan orang lain. diketahui hingga sekarang tertulis dalam bahasa Pali. ia berikrar tidak akan meninggalkan tempat duduknya sehingga ia menemukan Kebenaran.

Pokok ajaran Buddha dapat diringkas di dalam apa yang menurut istilah penganutnya "Empat kebajikan kebenaran:" pertama. Buddha tidak memiliki posisi istimewa dalam Veda. kedua. Penutup Dalam tradisi Hindu. makin lama makin banyak orang yang menjadi pengikut Beliau. Sucikan hati dan pikiran. Rama dan Krishna yang merupakan Awatara juga dipuja sebagai Dewa. dan kemudian terbentuknya mazhab Mahayana. namun Sang Buddha yang juga merupakan Awatara tidak dipuja dalam Hindu selayaknya Awatara yang lain. Inti ajarannya terangkum dalam tiga baris syair yang diajarkan-Nya: ―Jangan berbuat kejahatan. Buddha muncul untuk menyempurnakan kembali tindakan yang melenceng dari Veda dan menolak untuk menerapkan pengorbanan hewan. Menurut kepercayaan umat Hindu. Pada masa sekarang. dan Vappa. dan hari Beliau Parinirvana. Setelah saat itu. ia menelusuri Dataran Ganga di tengah India (daerah mengalirnya Sungai Ganga dan anak-anak sungainya). sebabmusabab ketidakbahagiaan ini adalah memikirkan kepentingan diri sendiri serta terbelenggu oleh nafsu. pemikiran kepentingan diri sendiri dan nafsu dapat ditekan habis . kehidupan manusia itu pada dasarnya tidak bahagia. Pemutaran Roda Dharma Ajaran Buddha pertama kali diterima oleh lima orang bhiksu: Kondanna. orang-orang mulai melupakan ajaran agama dan tindakan mereka melenceng atau tidak sesuai dengan Veda. pada masa Kali Yuga. Beberapa tokoh Hindu menganggap Buddha merupakan seorang tokoh yang memperbarui ajaran Veda. hari Beliau mendapat pencerahan. Keengganan Buddha untuk mengangkat seorang pewaris atau merasmikan ajarannya mengakibatkan munculnya banyak aliran dalam tempoh 400 tahun selanjutnya: mulamulanya aliran-aliran mazhab Buddha Nikaya yang sekarang hanya masih tersisa Theravada. ketiga.Ajaran Siddharta Gautama atau Sang Buddha terkenal sebagai ajaran agama Buddha. Bhaddiya. sembari menyebarkan ajarannya kepada sejumlah orang yang berbeza-beza. diperingati sebagai hari suci Waisak.Untuk 45 tahun selanjutnya. Dalam beberapa filsafat Hinduisme. Ajaran ini pula yang menjadi ajaran terpenting agama Buddha di seluruh dunia. Maka dari itu. Mahanama. hari kelahiran Beliau. Assaji. Sang Buddha Parinirwana dalam usia delapan puluh tahun. perbanyak perbuatan baik. pada bulan Waisaka purnamasidhi. sebuah gerakan seluruh Buddhisme yang didasarkan pada penerimaan kitab-kitab baru. inilah ajaran para Buddha‖. Hari pemutaran roda Dharma yang pertama tersebut diperingati oleh umat Buddha sebagai hari suci Asadha.

Secara amnya. perdagangan.bilamana segala nafsu dan hasrat dapat ditiadakan. Pada zaman ini banyak kemajuan yang telah dilakukan terutama dalam bidang pertanian. lahir di Okazaki. 1 Juni 1616 pada umur 73 tahun. mengingat benar.anak samurai juga telah didirikan oleh Bakufu dan tuan . berbuat benar. menimbang benar. Beliau telah mengasaskan Kesyogunan Tokugawa (1603-1867) yang merupakan kerajaan tentera yang memerintah paling lama dalam sejarah Jepun. kesenian.buku . 5. Kajian tentang buku . Pendiri Keshogunan Tokugawa yang memerintah Jepun sejak menaklukkan Ishida Mitsunari dalam Pertempuran Sekigahara 5. keempat. Nomin (kaum tani) 3. Samurai (pahlawan) 2. Ia memerintah dari tahun 1600 (secara rasminya 1603) hingga turun takhta pada tahun 1605. meditasi benar. Masyarakat Tokugawa adalah sebuah masyarakat yang berpelajaran dan terdapat hampir 60 000 Terakoya atau sekolah kampung yang menampung keperluan pendidikan anak anak kaum tani. berbicara benar. Bakufu Tokugawa telah membawa satu era yang aman dan stabil serta berlanjutan selama hampir 200 tahun. Bersama dengan Toyotomi Hideyoshi dan Oda Nobunaga. berpikir benar. Shonin (petukang) 4.3. dalam ajaran Buddha disebut nirvana. Ieyasu adalah salah satu dari tiga tokoh yang menyatukan Jepun pada zaman Sengoku. cari nafkah benar. Sekolah . Zaman Kesyogunan Tokugawa(1603-1867) Pembahagian kelas. 31 Januari 1543 – dan meninggal di Shizuoka.tuan tanah. Beliau telah berjaya menyatukan Jepun yang merupakan satu tanggungjawab yang tidak pernah diselesaikan oleh Oda Nobunaga dan Toyotomi Hideyoshi. Chonin (saudagar) Tokugawa Ieyasu telah mendominasi arena politik Jepun dari tahun 1603 sehingga 1616 dan merupakan pemimpin teragung Jepun dalam abad ke 17. sastera dan lain-lain. Tokugawa Ieyasu pada tahun 1600 hingga Restorasi Meiji pada tahun 1868. 4 kumpulan: 1.1.sekolah elit yang memberikan didikan kepada anak . Tokoh Tamadun Jepun Tokugawa Ieyasu (徳川 家康.3. berusaha benar. lahir dengan nama Matsudaira Takechiyo 松平 竹千代) adalah seorang daimyo dan shogun di Jepang.

Masyarakat Tokugawa mengalami masalah dalaman yang menjadi punca kemusnahan masyarakat itu sendiri. Oleh sebab itu. 2.klasik Cina dan Kung Fu Tze telah dimajukan . Ramai golongan daimyo dan samurai telah meminjam wang dari golongan saudagar hinggakan mereka terikat dengan hutang-piutang. Oleh sebab pentingnya ekonomi wang menyebabkan kedudukan golongan saudagar menjadi golongan yang berpengaruh dalam masyarakat dan sebaliknya golongan daimyo (bangsawan) dan samurai (pahlawan) mulai merosot. misalnya golongan saudagar tetapi keadaan ini telah mengakibatkan kemiskinan kelas tentera terutamanya golongan Daimyo dan samurai yang menjadi tulang belakang sistem politik Tokugawa. Menentang dasar isolasi Golongan saudagar juga tidak setuju dengan dasar isolasi menindas Tokugawa. Dengan ini sistem feudal terhapus dengan sendirinya. Dengan ini lahirlah pemerintah Shogun dari keluarga Tokugawa. Pada abad ke-18. Peranan saudagar dan perubahan corak sosial Salah satu faktor yang membawa kepada kejatuhan Shogun Tokugawa ialah peranan golongan saudagar dan berlakunya perubahan corak sosial di Jepun. ekonomi dan sosial telah membawa kehancuran kepada pemerintahan keluarga Tokugawa. Iyeyasu telah berjaya mengalahkan musuh-musuhnya dalam pertempuran Sekigahara dan atas kejayaannya itu maka pada tahun 1603. banyak faktor dari segi politik. Maharaja Jepun memberi gelaran ―Shogun‖ kepadanya. Faktor kejatuhan Shogun Tokugawa 1. Dengan dasar isolasi bermakna saudagar-saudagar tidak mendapat pasaran yang luas bagi barang-barang dagangan mereka. di samping pembelajaran bahasa Belanda atau Rangaku yang juga telah menerima sokongan golongan Daimyo Di sebalik pencapaian dalam pelbagai bidang. Pusat pentadbiran telah dipindahkan ke Yedo sementara Maharaja ditempatkan di Kyoto dan tidak dibenarkan bergiat dalam urusan pentadbiran. tidak ada perbezaan taraf antara saudagar dengan daimyo dan samurai. Juga ramai dari golongan daimyo dan samurai menceburkan diri dalam bidang perniagaan. pemerintahan Bakufu telah mengalami kemerosotan dan tumbang pada tahun 1867. Keadaan ini menyebabkan menjelang abad ke19. Kejatuhan Shogun Tokugawa Pengenalan Pada tahun 1600. mereka ingin supaya diadakan hubungan . Perdagangan yang berkembang pesat dan proses urbanisasi telah membawa banyak kekayaan kepada kumpulan tertentu . Setelah mendapat kuasa secara perlahan-lahan Shogun Tokugawa mengambilalih kekuasaan dari Maharaja sehingga Shogun Tokugawa yang benar-benar berkuasa di Jepun. sistem politik dan sosial di Jepun mulai berubah akibat sistem ekonomi wang yang menggantikan sistem tukaran barang.

4. Disebabkan bimbang terhadap ancaman Amerika maka pada tahun 1854. Tokugawa berkuasa tetapi wilayah kekuasaan Tokugawa sekitar Yedo sedangkan wilayah-wilayah lain tidak dapat diletakkan secara langsung. Kemudian perjanjian . Perjanjian Kanagawa ditandatangan antara Perry dengan Tokugawa. Untuk atasi masalah tersebut. Sungguhpun tindakan ini untuk kebaikan negeri Jepun tetapi kesannya menjejaskan kedudukan Tokugawa sendiri. Berdasarkan kepercayaan tersebut orang Jepun berpendapat Maharaja yang harus berkuasa dan dihormati. Oleh sebab itu suku kaum-suku kaum tersebut dapat bertindak balas. Mereka sedar tanpa persekutuan suku kaum yang lain mereka tidak dapat mengalahkan Tokugawa. Oleh itu. 5. Choshu. Berdasarkan perkara itu. golongan saudagar asing bekerjasama dengan golongan anti-Tokugawa golongan menentang Shogun Tokugawa seperti yang dilakukan oleh saudagar-saudagar di bandar Osaka. Toza dan Hizen. Pada abas ke-18 dan ke-19 merupakan zaman kejatuhan ekonomi. Kedatangan Barat Faktor yang membawa kepada kejatuhan Tokugawa juga disebabkan oleh kedatangan Barat. Tentangan suku kaum dari Barat Perasaan benci terhadap Tokugawa tidak sahaja dari petani-petani yang tertindas terutama dari suku kaum dari Barat iaitu Satsuma. Penghidupan petani-petani semakin susah apabila adanya cukai-cukai. Perasaan kebangsaan/fahaman shintoisme Sebab lain ialah munculnya semangat kebangsaan dan fahaman shintoisme. 3. Commodore Perry dari Amerika tiba di Jepun dengan tujuan mengadakan hubungan perdagangan dan mendapat jaminan keselamatan anak-anak kapal Amerika. Pada tahun 1853. Tekanan ekonomi Kedudukan Shogun Tokugawa semakin terjejas bila berlakunya tekanan ekonomi. 6.dengan dunia luar kerana ini akan menguntungkan mereka. Dengan ini muncul golongan yang ingin mengembalikan kekuasaan Maharaja dan menjatuhkan Tokugawa. Penduduk Jepun telah bertambah dan ini menyebabkan berlakunya kekurangan makanan. Hal ini menjadi beban kepada petani-petani yang terpaksa bekerja lebih kuat. petani-petani telah dikerah supaya dapat hasilkan keluaran pertanian berlebihan. Semangat hotmat dan taat kepada Maharaja hidup kembali. Hasil dari kajian mereka dan mengikut fahaman (kepercayaan Shinto) bahawa Maharaja Jepun adalah keturunan Dewi Matahari (Amitorasu). mereka telah bersatu dan tindakan selanjutnya ialah menyokong Maharaja yang ketika ini ditindas oleh Tokugawa. Akibat tindakan Tokugawa menggalakkan orang-orang Jepun terutama golongan samurai mengkaji sejarah dan sastera Jepun kuno.

seorang Inggeris bernama Richardson mati dibunuh oleh putera Satsuma. 5. pada tahun 1863.3. kekuasaan telah diserahkan kepada Maharaja Meiji. memerintah sejak 3 Februari 1867 sehingga hari kemangkatan baginda. Oleh sebab memerintah ketika zaman Meiji (Pemerintahan kesedaran). Kedudukan Tokugawa semakin runcing apabila kaum Toza telah bersatu dengan Choshu dan Satsuma untuk menentang Tokugawa. Selepas kemangkatan baginda bermulanya satu tradisi baru iaitu memberikan zaman pemerintahan mendiang maharaja kepada baginda setelah mangkat. Perancis dan Belanda menyerang Choshu di Selat Shimonoseki.dengan Rusia dan Perancis juga dibuat. Peristiwa ini digunakan oleh musuh Tokugawa untuk menggugar kedudukan Tokugawa. Dalam zaman Meiji. Suku kaum dari Barat telah menjalankan tindakan anti-Barat. Kesimpulan Faktor dalam negeri merupakan faktor utama yang membawa kepada kejatuhan Tokugawa. baginda kini dikenali sebagai Maharaja Meiji. Jepun mula memasuki dunia moden dan dalam masa yang sangat singkat Jepun mencapai taraf yang sama dengan negara-negara Barat. Meiji ( Maharaja Meiji) Maharaja Meiji (明治天皇 Meiji-tennō?) (3 November 1852 — 30 Julai 1912) ialah Maharaja Jepun yang ke-122 menurut susunan pewarisan takhta tradisional. kaum Choshu telah menembak kapal-kapal Barat di Selat Shimonoseki. Kemudian pada tahun 1864 angkatan laut bersekutu iaitu Inggeris. Sepertilah maharaja-maharaja sebelumnya. Pada peringkat awal pemerintahan Tokugawa telah mencapai beberapa kemajuan. Memandangkan adanya tekanan-tekanan dan desakan-desakan dalam negeri maka Shogun Keiki bersetuju meletakkan jawatan. . Dengan ini.2. Pada bulan November 1867. Inggeris menyerang Kagoshima kediaman Satsuma. Tindakan Tokugawa itu telah menjadi kemarahan rakyat Jepun termasuk beberapa golongan dari keluarga Tokugawa sendiri. Pada tahun 1863. Shogun Tokugawa telah berjaya berkuasa kira-kira lebih dari dua abad setengah. baik dalam bidang ekonomi mahupun dalam bidang ketenteraan. Amerika. Tetapi kejayaan lebih besar telah dicapai semasa pemerintahan Meiji. Nama diri baginda ialah Mutsuhito (睦仁?). Pada tahun 1862. tamatlah Shogun Tokugawa di Jepun. Pihak Barat telah menyalahkan Tokugawa berikutan berlakunya peristiwa-peristiwa anti-Barat. Sebagai tindakbalas. Tokugawa telah menghantar tenteranya untuk menyerang Choshu tetapi malangnya tentera Tokugawa telah dikalahkan. baginda dikenali dengan nama posthumus selepas mangkat. Keadaan ini menyebabkan pada tahun 1866.

Jepun sudah melalui revolusi politik. yang diamalkan oleh Tokugawa yang memencilkan Jepun dari dunia luar itu juga menimbulkan keghairahan dan keinginan yang amat dalam sanubari kuasa barat. dan perindustrian dalam negara (Lihat Pemulihan Meiji) dan timbul sebagai salah sebuah kuasa besar di pentas dunia. Kido . Pemerintah Shogun Tokugawa yang lapuk dan lama itu telah menimbulkan rasa rpuas hati pelbagai golongan masyarakat feudal terutamanya samurai dan petani .Meskipun kadang-kadang dipanggil Mutsuhito atau Maharaja Mutsuhito di luar Jepun. maharaja-maharaja Jepun hanya digelar dengan nama posthumus mereka di Jepun. Ito.Akhirnya pemerintahan Shogun Tokugawa ini telah dijatuhkan oleh pemimpin-pemimpin samurai dari kawasan-kawasan penguasaan feudal suku kaum Satsuma. Mereka menyedari bahawa Jepun tidak dapat menandingi kuasa imperialis barat yang merupakan ancaman utama kepada kedaulatan Jepun kecuali menjadikan Jepun sebuah negara moden . Kedatangan Komander Matthew Perry dengan ‗black ships‘ di Uraga pada 1853 yang ingin memasuki ke Jepun dan keputusan yang terpaksa dibuat oleh Shogun untuk membenarkan kemasukan dunia luar ke Jepun setelah 2 dekad Jepun mengamalkan dasar isolasinya telah menimbulkan rasa tidak puas hati rakyat . Okuma dari Hizen . tekanan-tekanan telah dilaksanakan oleh kuasa barat terhadap Jepun . dikatakan pemulihan atau pemodenan Jepun telah bermula dengan pemerintahan Meiji. Jepun merupakan sebuah negara yang terpencil. Ketika keputeraan baginda pada tahun 1852. Saigo. masayoshi dan Kuroda dari Satsuma . belum berindustri dan feudal yang didominasi Syogun Tokugawa dan daimyo yang memerintah lebih 250 kawasan terpencar di negara. Oleh itu. Choshu . hizen . ia juga dikenali sebagai pemulihan Meiji di mana bermulanya pemodenan –pemodenan baru yang dilakukan setelah Jepun mengamalkan dasar tutup pintunya selama hampir 200 tahun semasa pemerintahan Shogun Tokugawa . Era Meiji yang berlangsung selama 44 tahun iaitu dari 1868 hingga 1912 itu merupakan satu era yang penting dalam sejarah Jepun . Penggunaan nama diri maharaja itu boleh dianggap kurang sopan. Di samping itu . Yamagata. Pemerintahan Meiji atau Pemulihan Meiji bertujuan untuk mengembalikan maharaja kepada kedudukannya yang sebenar sebagai ketua masyarakat Jepun yang tertinggi Namun bermulanya zaman pemulihan Meiji ini. Antara mereka termasuklah Okubo. kepimpinan kerajaan baru telah didominasi oleh samurai muda dari suku kaum Satsuna dan Choshu atau Oligarki Satsuma-Cho yang bertugas sebagai penasihat Meiji. Itagaki Taisuke dari Toza. Irone . Maka bermula pada 23 Oktober 1868. sosial. Aritomo dan Katsura dari Choshu . Perjanjian yang ditandatangani dengan pihak Amerika itu membenarkan Amerika membuka pelabuhan di Shimoda dan Hakodate. Tosa . Apabila baginda mangkat pada tahun 1912. Matsukata.

Maka satu piagam telah digariskan untuk dijadikan panduan kepada pegawai untuk menjalan tugas. Segala adat lama yang tidak berfaedah adalah dihapuskan. Langkah seterusnya ialah penghapusan sistem feudal. Pemilihan Tokyo sebagai ibukota baru kerana ia dianggap sangat sesuai menjadi pusat pentadbiran bagi seluruh negara. 3. Semua rakyat mesti debenarkan mengembangkan bakatnya dan menggunakan hak-haknya untuk memenuhi aspirasinya. daimyo-daimyo lain diperintahkan . Toza dan Hizen supaya menyerahkan tanah mereka secara sukarela kepada Maharaja. Pada bulan Disember 1868. Jepun harus mempunyai satu sistem pentadbiran yang baik. 2. Dewan-dewan perbahasan akan ditubuhkan dalam semua undang undang haruslah ditentukan oleh pendapat ramai. Semua pegawai kerajaan mesti sepakat dalam melaksanakan dasar kerajaan. Maharaja Meiji yang muda telah muncul dari tempat pengasingannya di Kyoto dan membuat perjalanan secara besar-besaran ke Edo sejauh empat batu. Edo telah ditukar kepada Tokyo yang bermaksud Ibu Kota Timur. 4. Pada 3 Mac 1869. Oligarki Meiji khususnya Kido. Piagam ynag mempunyai lima perkara penting itu telah ditandatangani pada 6 April oleh Maharaja Meiji. Mereka telah mempengaruhi golongan Dainyo dari suku kaum Choshu. Pemindahan ibu negara diraja dari Kyoto ke Edo merupakan tanda-tanda negara Jepun menerima perubahan. Maka lahirlah tujuan utama kerajaan mereka iaitu ‗ Eukoku Kyohei ‘ ( sebuah negara yang kaya dan dengan kuasa ketenteraan yang kuat ) Langkah Ke Arah Modenisasi Jepun : 1) Hubungan Luar Jepun mula mengadakan hubungan secara rasmi dengan dunia luar pada Mac 1868 atas nasihat daripada samurai-samurai muda yang menyedari akan kepentingan mengubah dasar luar Jepun yang lama itu. satu memorandum bersama yang meletakan tanah-tanah mereka di bawah penguasaan Maharaja telah diserahkan. Okurua dan Itagaki telah menyedari tentang kepentingan pemusatan kerajaan. Satsuma. Okubo. Pada Julai 1869. Jepun telah mendapat satu pengajaran bahawa negeri Jepun tidak mampu menentang kuasa-kuasa barat seperti yang berlaku ke atas kagoshima dan selat shimonoseki bila diserang oleh tentera barat.yang mempunyai kuasa tentera yang kuat. 5. Antara lima perkara tersebut ialah: 1. Jepun hendaklah mengambil semua penegetahuan dan kemahiran dari dunia luar untuk menjadiakn Jepun negara yang moden dan kuat. Maka Jepun harus belajar dari barat dalam pelbagai bidang tentera dan ekonomi. 2) Sistem Pentadbiran Yang Licin Dan Cekap Dalam usaha mencapai pemodenan.

Pada 29 Ogos 1871. Pada bulan berikutnya. Seluruh Jepun dibahagikan kepada 45 daerah atau ken yang ditadbir oleh pegawai kerajaan pusat. Mereka ini kemudiannya diberi pembayaran dalam bentuk bon-bon kerajaan atau bayaran beras atas persaraan mereka. semua tentera feudal telah dibubarkan. Dengan ini maka berakhirlah daimyo-daimyo sebagai pembesar feudal. . Golongan samurai yang tidak mendapat jawatan dalam jabatan-jabatan kerajaan telah mngalihkan tumpuan mereka terhadap perniagaan di mana wang persaraaan yang diterima itu telah dijadikan modal untuk mereka berniaga. Maharaja telah mengumumkan penghapusan semua tanah feudal dan semua tanah menjadi hak milik diraja.oleh kerajaan Meiji supaya menyerahkan kuasa tanah mereka kepada kerajaan.

Pada 1881. Maharaja telah bersetuju akan membentuk sebuah Diet. Pada 11 Februari 1889. Akibatnya. Ito Hirobun yang merupakan samurai dari suku kaum Choshhu memainkan peranan penting dalam membentuk perlembagaan yang moden. Parti Progresif ( Kaishinto ) pula ditubuhkan oleh Okuma Shigenobu yang berasal dari Hizen. Parti Liberal dibubarkan dan ini diikuti oleh parti-parti yang lain. . perlembagaan yang dinamakan Undang-undang Dasar Baru telah disahkan bagi dipraktikan di Jepun. Majlis Penasihat Raja ( Privy Council ) telah dibentuk dan dipengerusikan oleh Ito. mereka dan pengikut-pengikutnya telah meletakkan jawatan. parti politik yang pertama iaitu Parti Liberal ( Jiyuto ) telah ditubuhkan oleh Itagaki Aisuka. pembentukan sebuah parlimen atau Diet ini dirasakan perlu oleh beberapa tokoh politik kerana ia dapat memenuhi kehendak rakyat. Parti ini mendapat sokongan dari kerajaan. Pada 1889. Pertentangan antara parti ini telah membawa kepada suasana yang genting dan membimbangkan di mana Itagaki Taisuke telah mati dibunuh. Kedua-dua parti ini merupakan parti politik yang sangat poluar dan dapat mempengaruhi politik negeri Jepun. Akibatnya pada Oktober 1884. Misalnya Eto Shimpai dan Saigu Takamuri yang mendesak agar serangan ke atas Korea dilakukan tetapi desakan ini telah ditolak oleh maharaja sendiri.Pada 1885. Perlembagaan tersebut memperuntukkan penubuhan dua buah dewan yang dipanggil Dewan Pertuanan dan Dewan perwakilan Rakyat. Anggota dalam Dewan Pertuanan terdiri daripada golongan bangsawan dan beberapa calon yang dipilih oleh rakyat. Beberapa parti politik telah muncul untuk mempercepatkan pembentukan Diet. satu susunan perlembagaan telah dapat disiapkan dan ia telah diserahkan kepada Maharaja. Pada tahun 1881. Setahun kemudian. Namun. Beliau sangat tertarik dengan sietem kerajaan Jerman. Walaubagaimanapun. Parti Imperialis ( Rikken Teisei ) telah ditubuhkan pada 1882 bagi menentang kedua-dua parti di atas. Ini telah menyebabkan Maharaja bertindak mengharamkan parti-parti itu. percubaan dua dewan ini mneghadapi kegagalan ekoran daripada berlakunya perbezaan idea-idea dasar antara ahli-ahli. Kebanyakan ahli parti Liberal terdiri daripada pemilikpemilik tanah manakala ahli-ahli Perti Progresif pula kebanyakannys terdiri daripada golongan pedagang.3) Perlembagaan Dua dewan telah dibentuk sebagai percubaan dlam tahun 1868. Maharaja mempunyai kuasa untuk membubarkan Diet sekiranya mendapati Diet tidak berfungsi dengan baik. Majlis ini berfungsi sebagai penasihat kepada Maharaja dan ia terdiri daripada golongan bangsawan dan pembesar-pembesar istana yang mempunyai hubungan rapat dengan Maharaja. Ekoran itu. Beliau telah dihantar ke Eropah iaitu berlin dan Vienna untuk mengkaji sistem kerajaan dan bentuk perlembagaan yang terdapat di negara-negara Eropah. Itagaki Taisuka ( suku kaum Toza ) telah mendesak Maharaja supaya membentuk Diet.

.. Buku-buku yang bermutu dalam bidang-bidang tersebut telah diterjemahkan ke bahasa Jepun. Sendai. . ke Jerman pula untuk mempelajari aspek tentera darat dan ilmu perubatan dan yang ke Amerika pula mempelajari perkara-perkara mengenai perdagangan dan ekonomi. Kita dapat lihat dalam sistem pelajaran pada masa itu sangat mementingkan matapelajaran sains dan teknik. Pada 1886. beberapa buah universiti diraja lain telah ditubuhkan di Sapporo. menghargai nilai-nilai tradisi dan patuh kepada ketua. Oleh itu.. Oleh tiu. terdapat kira-kira 54 pelajar telah dihantar ke Britain untuk mempelajari aspek angkatan laut dan perkapalan perdagangan. Antara Professor yang terkenal ialah E. Pusat-pusat pengajian tinggi di dalam negeri telah ditubuhkan kemudiannya ekoran daripada kesedaran bahawa Jepun tidak boleh bergantung hanya kepada pusat pengajian barat.S. terdapat hampir 28000 buah sekolah rendah dengan lebih daripada 2 juta pelajar. universiti yang pertama dan terkenal iaitu Universiti Diraja Tokyo telah ditubuhkan. Mori Arinori ( Menteri Pelajaran 1885-1889 ) telah mengubal sistem pelajaran yang ada di mana sekolah rendah adalah selama 8 tahun sementara sekolah menengah pula selama 4 tahun. Selain sistem pelajaran negera.4) Pelajaran Dan Pendidikan Kementerian Pelajaran telah ditubuhkan pada awal 1871 dan langkah-langkah telah diambil untuk mewujudkan sistem pendidikan yang seragam di negara tersebut. penduduk Jepun mempunyai identitinya yang tersendiri. sekolah-sekolah. Dlam 1871. Namun.. Menjelang 1880. Pada 1872. Di samping itu. satu undang-undang telah diadakan di mana semua kanak-kanak yang berusia 6 tahun diwajipkan menerima pendidikan wajib selama 4 tahun. Menjelang 1910..Aryyzazueriey. ramai tenaga pengajar dan golongan profesional dan ahli akademik luar telah diambil dari Britain dan Amerika Syarikat. Maharaja Meiji mengalakkan sistem pelajaran moden. Matlamat dalam pendidikan adalah untuk melahirkan masyarakat yang cintakan negara. mereka tidak secara bulatbulat menerima sistem pendidikan barat. Kyoto dan Fukuoka. . Morse dari Harvard pada 1877 dan Ernest Fenoliosa dari Boston pada 1878 Kerajaan Jepun telah menghantar ramai pelajar ke Eropah untuk mempelajari pelbagai ilmu pengetahuan. pada tahun1877. Dua univeristi persendirian yang terkemuka iaitu Universiti Keio ( diasaskan oleh Fukuzawa Yukichi dalam tahun 1858 ) dan Waseda (diasaskan oleh Okoma dalam tahun 1882 ). maktab-maktab dan unievrsiti-universiti swasta juga telah ditubuhkan.