You are on page 1of 6

Exam 1 form 2 1- Four high precision pH measurements of gastric juices are carried out and the following values

are obtained. Sample number 1 2 3 4 pH 1.655 1.607 1.601 1.625 Concentration of H+ 0.0221 0.0247 0.0251 0.0237

Use the Q test and Grubbs test to determine if any outlier should be thrown out. (show your work) 2Sample number 1 2 3 4 5 30.100 0.110 0.120 0.150 0.127 Calculate the purity (as % Na2CO3) of a 500 mg sample which required 18.25 mL of 0.1800 M Calculate the 95% and 99% confidence limits for the determination of lead in glazed ppm lead

pottery.

HCl solution for complete neutralization. First determine the reaction which is occurring in the analysis.

Form 2 FirstExamination IntroductiontoAnalyticalChemistryR.LopezdelaVega BubbleintheformnumberinthesectionentitledGradeorEducinthescantron.


MULTIPLECHOICE.Choosetheonealternativethatbestcompletesthestatementoranswersthequestion. 1) WhichofthefollowingwouldmostlikelybedesignatedasTD? A) Atransferpipette B) Avolumetricflask C) Aburet D) MorethanoneoftheabovewouldbedesignatedasTD E) NoneoftheabovewouldbedesignatedasTD. 2) Calculatethemolalityofasolutionformedbydissolving27.8gofLiIin500.0mLofwater. A) 0.556m B) 0.415m C) 0.394m D) 0.254m E) 0.241m 3) InthestandardizationofaofaHClsolutionversusKHP(potassiumHydrogenPhathallate),a 1)

2)

3)

technician failed to dry the KHP completely. Did this error cause his reported concentration of hydrochloric acid to be too high, too low, or correct?
A) toohigh B) toolow C) correct D) Choosethisanswerifmoreinformationisneeded E) Choosethisansweronlyifnoneoftheaboveanswerswouldbecorrect. 4) A1.00Lsampleofwatercontains0.0036gofCl ions.Determinetheconcentrationof chlorideionsinppmifthedensityofthesolutionis1.00g/mL. A) 3.6ppm B) 5.4ppm C) 7.2ppm D) 2.8ppm E) 1.8ppm 5) Howcanyoureducetherangeofaconfidenceinterval? A) increasevariance B) increaseoutliers C) increasen D) decreasen E) Choosethisansweronlyifnoneoftheaboveanswersarecorrect. 6) Accordingtothefollowingreaction,whatvolumeof0.244MKClsolutionisrequiredtoreact exactlywith50.0mLof0.210MPb(NO 3)2solution? 2KCl(aq)+Pb(NO 3)2(aq)PbCl2(s)+2KNO3(aq) A) 86.1mL B) 97.4mL C) 43.0mL D) 58.1mL E) 116mL 7) E) 2 4)

5)

6)

7) Thefollowingnumberhashowmanysignificantfigures,20.020? A) 6 B) 3 C) 5 D) 4

B1

Form 2
8) Precisionisbestexemplifiedbythefollowingstatement(s): A) Themedianofthesetofmeasurements B) Theclosenessofthevaluestotheacceptedortruevalue C) Theclosenessofrepeatedvalues D) Alloftheabove E) Donotchoosethisanswer 9) Allanalyticalinstrumentshavesomelevelofvariabilitythatweassociatewiththe 8)

9)

followingstatements,except:
A) Determinateerror B) Bellshapecurve C) Gaussiandistribution D) Normaldistribution E) Choosethisansweronlyifnoneoftheabovearecorrect. 10) Whatistheintervalwherethepopulationaveragemaybefoundwitha95%confidence 10)

forthefollowingsampledatacollected:20.0,21.0,22.0,20,24,22,23.(dfmeansdegrees offreedom) (t-valueat95%Confidence3df=3.182,4df=2.776,5df=2.571,6df=2.447,7df=2.365) A) (19.0to24.0) B) 21.7(6.4%) C) 23.1(1.383)


D) moreinformationisneededtosolvethisproblem E) Choosethisansweronlyifnoneoftheabovearecorrect. 11) Determinethemolalityofasolutionpreparedbydissolving0.500molesofCaF2in11.5moles H2O. A) 4.14m B) 1.88m C) 5.31m D) 2.41m E) 4.35m 12) 11)

12) Givethenetionicequationforthereaction(ifany)thatoccurswhenaqueoussolutionsof Al(C2H3O2)3andLiNO3aremixed. A) Al3+(aq)+3NO3-(aq)Al(NO3)3(s) B) 3Li+(aq)+(C2H3O2)33-(aq)Li3(C2H3O2)3(s) C) Al3+(aq)+3NO 3-(aq)+Li+(aq)+C2H3O2-(aq)Al(NO3)3(aq)+LiC2H3O2(s) D) Li+(aq)+C 2H3O2-(aq)LiC2H3O2(s) E) Noreactionoccurs. 13) WhatprecipitateismostlikelyformedfromasolutioncontainingBa+2,Na+1,OH-1,and CO 3-2. A) NaOH B) Na2CO 3 C) BaCO3 D) Ba(OH)2

13)

B2

Form 2
14) Accuracyisbestexemplifiedbywhichofthefollowingstatments? A) Themedianofthesetofmeasurements B) Theclosenessofrepeatedvalues C) Theclosenessofthevaluestotheacceptedortruevalue D) Themodeofasetofmeasurements E) Alloftheabovearecorrect. 15) IdentifyHCl. A) strongelectrolyte,weakacid B) strongelectrolyte,strongacid C) weakelectrolyte,strongacid D) nonelectrolyte E) weakelectrolyte,weakacid 16) Asolutionispreparedbydissolving49.3gofKBrinenoughwatertoform473mLofsolution. Calculatethemass%ofKBrinthesolutionifthedensityis1.12g/mL. A) 11.7% B) 10.1% C) 9.31% D) 8.57% E) 10.4% 17) Amoonrockmustbesampled.Itiscomposedof3substanceswhicharedistributedinsucha waythatpocketsofsubstanceAareseentopredominaeontheoutsideoftherockwhile substancesBandCpredominateontheinsideoftherock.Thisrockwouldbeconsidered: A) segregatedheterogeneous B) randomheterogeneous C) homogeneous D) segregatedhomogeneous E) Choosethisansweronlyifnoneoftheaboveanswersarecorrect. 18) Calculatethepropagationoferrorinthefollowingcalculation: 14)

15)

16)

17)

18)

20.0 ( 3.0%) + 20.0 ( 10.0%) =


A) 40.0(1%) B) Notenoughinformationisprovidedtoanswerthisquestionproperly. C) 40(5%) D) 40.0(5%) E) Choosethisansweronlyifnoneoftheaboveanswersarecorrect. 19) WhichofthefollowingisaSTRONGacid? A) HCN B) H2O C) NH4+ D) HClO4 E) C6H5CO 2H 20) Whatistheconcentrationofnitrateionsina0.125MMg(NO3)2 solution? A) 0.375M B) 0.125M C) 0.0625M D) 0.250M 20) E) 0.160M 19)

B3

Form 2
21) Whichofthefollowingareconsideredacceptableinanalyticalchemistry? A) determinateerror B) randomerror C) grosserror D) morethanoneoftheaboveisconsideredacceptable E) Itisnecesarytoremovealloftheaboveinordertocarryoutananalysisproperlay. 22) Identifytheweakestacid. A) HBr B) HI C) HF D) HCl E) notenoughinformationisavailable 23) Samplingisconsideredoneofthemostcriticalpartsofananalysisbecause: A) resultsareonlyasreliableasthelaboratorysample B) resultsobtainedfromacompromisedsamplemaybeerroneous C) thelaboratorysamplemustberepresentativeofthebulksample D) morethanoneoftheaboveiscorrect E) noneoftheabovearecorrect. 21)

22)

23)

B4

AnswerKey Testname:QUANTEXAM1

1) D 2) B 3) NoCorrectAnswerWasProvided. 4) A 5) C 6) A 7) A 8) C 9) A 10) NoCorrectAnswerWasProvided. 11) D 12) E 13) C 14) C 15) B 16) C 17) A 18) C 19) D 20) D 21) B 22) C 23) C

B5