You are on page 1of 4

EDODONTIE

Endodontia este specialitatea stomatologica care se ocupa cu tratamentul canalelor radiculare ale dintilor. Datorita faptului ca acum se practica foarte mult medicina preventiva si conservativa in care medicii incearca sa pastreze cat mai mult din structurile dentare naturale, aceasta ramura a stomatologiei a devenit o specialitate distincta, indispensabila si importanta pentru celelalte discipline: odontologie, parodontologie si protetica. Strategia tratamentelor endodontice este de a evita sau elimina inflamatia tesuturilor apicale care sunt de fapt ,,piatra de temelie" a unui dinte. Tratamentele de canal presupun mai multe etape: devitalizarea dintelui in scop terapeutic, eliminarea din canal a tesuturilor organice inflamate si a bacteriilor printr-o curatare / dezinfectie adecvate si la final obturarea acestor canale. Toate aceste manevre sunt absolut necesare deoarece parcurgerea lor in bune conditii duce in majoritatea cazurilor la salvarea in primul rand a dintelui cu probleme, precum si la salvarea dintilor adiacenti, a osului in care se insera acestia si implicit a structurilor moi din jur. Desi costul unui tratament endodontic multor pacienti li se pare mare si nejustificat, astfel de proceduri sunt singurele manevre ,,oarbe" din stomatologie si presupun o dotare substantiala cu instrumentar si aparatura performanta, precum si o deosebita atentie si indemanare din partea stomatologului, iar de calitatea lor depinde in timp sanatatea orala. Tratamentele de canal se aplica in cazul unui dinte cu leziuni carioase sau traume care merg pana la nivelul canalului radicular unde se afla nervul si sistemul de irigare sangvina al dintelui. In urma acestor leziuni pulpa dentara se mareste si creeaza presiune asupra cavitatii pulpare, de unde vine si senzatia de durere. Factorii care indica necesitatea

unui astfel de tratament sunt: sensibilitate la rece si cald, durere sau pulsatii, caria severa sau traumatisme evidentiate radiologic in zona canalului radicular.

Pe langa cazurile dintilor bolnavi se mai pot efectua tratamente endodontice si dintilor sanatosi care pot deveni dinti stalpi in cazul tratamentelor protetice. De obicei pentru un tratament endodontic obisnuit, in functie de numarul de canale si de tipul dintilor, este nevoie de 1-2 ore intr-o singura sedinta, timp in care medicul instrumenteaza canalele cu aproximativ 10 freze de canal, extrage nervul, curata si dezinfecteaza foarte bine mergand pana in delta apicala, ca apoi sa obtureze etans toate canalele pentru a nu permite reinfectarea dintelui si implicit a osului in care se insera. Pentru cazurile mai complicate in care canalele sunt foarte curbe,calcifiate sau infectate, tratamentul se prelungeste pana la cateva sedinte cu pansament medicamentos in asteptare. Orice tratament endodontic se efectueaza dupa anestezia zonei pe care se lucreaza, anestezie ce permite pacientului sa suporte aceste manevre fara durere, iar medicului sa lucreze cat mai degajat. In cazurile in care datorita unei obstructii existente in canal nu se pot curata canalele radiculare prin tratament endodontic normal sau infectia de la varful radacinii este inca prezenta dupa un astfel de tratament se poate apela la rezectie apicala. Aceasta este o procedura microchirurgicala prin care se indeparteaza apexul dentar (varful radacinii) impreuna cu tesutul osos inconjurator afectat. Daca golul osos rezultat este foarte mare si

depaseste posibilitatile de regenerare ale organismului se poate recurge, dupa sigilarea bontului, la augmentare ososa (introducerea unei cantitati de os sintetic sau de os propriu recoltat dintr-o alta parte a corpului).

In cazul rezectiilor apicale pot aparea in primele 48 de ore edeme (umflare) regionale, spre deosebire insa de tratamentul endodontic obisnuit unde doar uneori se poate simti o usoara jena sau durere la masticatie care poate trece in urma administrarii medicamentelor antiinflamatoare prescrise de medicul dentist.