You are on page 1of 4

Amenda rutiera - intrebari si raspunsuri

In cazul in care aveti nelamuriri in legatura cu amenzile rutiere este indicat sa parcurgeti acest ghid juridic. Veti gasi toate raspunsurile la intrebarile legate de amenda rutiera in paragrafele urmatoare. • Ce se intampla daca o persoana refuza sa prezinte actele oficiale politistului? Potrivit legislatiei in vigoare, daca o persoana refuza sa prezinte actele oficiale politistului poate fi retinut de reprezentantul autoritatii rutiere. • Ce se intampla daca o persoana refuza sa semneze procesul verbal de contraventie? In cazul in care o persoana refuza sa semneze procesul verbal il va primi prin posta. • Cui se adreseaza persoana retinuta daca politistul s-a comportat abuziv? In cazul in care politistul are un comportament abuziv, persoana retinuta va putea intra in contact cu comandantul politistului. Comandantului ii va fi inmanat un raport sau memoriu in care se va prezenta comportamentul abuziv al reprezentantului autoritatii rutiere. In anumite situatii este indicat ca persoanele abuzate sa apeleze la ajutorul unui avocat. In situatia in care politistul a intocmit deja un proces verbal de contraventie, persoanele abuzate vor fi nevoite sa faca o plangere pentru a solicita anularea acestui document. Plangerea se va depune la sediul politiei cu o copie despre memoriul sau raportul in care se prezinta comportamentul politistului. • Cum functioneaza aparatele radar al autoritatilor rutiere? In cazul in care se afla mai multe autovehicule pe carosabil, radarul va putea inregistra viteza masinii care se afla cel mai aproape de aparat. Mai mult, determinarea vitezei depinde si de masa autovehiculelor. In situatia in care se afla o masina si un camion pe carosabil, aparatul va inregistra viteza autocamionului. Vitezele pe care le poate inregistra aparatul radar sunt cuprinse intre 20 si 250 km/h (in stationare). Acest aparat are nevoie de cateva minute pentru a functiona corect. • In cat timp se pot depune plangerile sau contestatiile impotriva procesului verbal de contraventie? Contestatie se poate depune in termen de 15 zile de la data in care persoana implicata a primit sau a aflat despre existenta procesului verbal. • Unde se depun contestatiile impotriva procesului vorbal de contraventie? Contesatia impotriva procesului verbal de contraventie se va depune la Serviciul Politiei Rutiere de pe langa Inspectoratul Judetean de Politie din judetul in care a avut loc incidentul. • Conducatorul are dreptul sa ceara legitimatia politistului?

• Se poate depune o plangere in cazul in care conducatorul a fost filmat? In cazul in care caseta respectiva este folosita pentru demonstrarea incidentului depunerea unei contestatii va avea o rata mai scazuta de succes. politia va trimite o adresa la circa financiara care este responsabila pentru executarea silita a persoanei respective. . Persoanele amendate vor primi un document de la circa financiara care le atrage atentia asupra achitarii amenzii rutiere. fapta sa fiind sanctionata cu inchisoare. • Se poate depune o contestatie impotriva procesului verbal de contraventie chiar daca s-a achitat in 48 de ore jumatate din minimul special al amenzii rutiere? Raspunsul este afirmativ. • Dupa depunerea unei contestatii se mai poate achita jumatate din minimul special dupa incheierea procesului? Raspunsul este negativ. • Ce se intampla in cazul in care persoana implicata in incident nu plateste amenda in cele 15 zile de la data comunicarii procesului verbal de contraventie? In situatia in care persoana refuza sa plateasca amenda rutiera in termenul de 15 zile de la comunicarea procesului verbal. considerata si mita.Raspunsul este afirmativ. au oportunitatea sa depuna contestatie impotriva acestei hotarari. • Conducatorul de auto poate utiliza dispozitive Antiradar? Potrivit legislatiei in vigoare utilizarea dispozitivelor Antiradar este ilegala prin Regulamentul de aplicare a Ordonantei de Urgenta 195/2002. • Este legal ca o persoana sa detina detector de radar in autoturism? Legislatia in vigoare nu interzice utilizarea aparatelor de detectare radar. Conform art. Reprezentantul autoritatii rutiere este obligat sa se legitimeze. • De la ce moment se calculeaza termenul de 48 de ore pentru achitarea jumatatii din minimul special al amenzii prezentate in procesul verbal? Termenul de 48 ore incepe de la momentul intocmirii sau comunicarii procesului verbal de contraventie. Montarea si detinerea acestor aparate in autovehicul este sanctionata de lege. poate fi retinuta.101 C. • Se poate oferi o anumita suma politistului pentru a scapa mai simplu de contraventie? Persoana care va oferi o anumita suma politistului. Cei care doresc anularea actului de executare silita emis de administratia financiara. Termenul de 48 ore a fost stabilit pentru persoanele care isi recunosc vina in depasirea vitezei si doresc achitarea amenzii in cel mai scurt timp. Persoana care a achitat deja amenda va avea dreptul sa conteste procesul-verbal de contraventie ulterior. proc. civ. termenul de 48 de ore incepe de la miezul noptii zilei urmatoare.

Instanta are dreptul sa diminueze valoarea cheltuielilor acordate. • Cum se procedeaza in cazul in care persoana amendata nu primeste procesul verbal in termen de 30 zile? Potrivit OG 2/2001 necomunicarea amenzii in termen de 30 zile de la aplicarea sanctiunii duce la prescriptia executarii amenzii rutiere. In situatia in care politia nu plateste cheltuielile. hotararea care anuleaza amenda si o cerere de inapoiere a sumei achitate. • Ce presupun cheltuielile de judecata? Cheltuielile de judecata presupun: bonurile de benzina daca persoana respectiva a fost nevoita sa se deplaseze in alta localitate si onorariul avocatului. • Cum se recupereaza suma platita pentru amenda rutiera in cazul in care reclamantul a castigat contestatia? Persoana care a castigat contestatia este nevoita sa se prezinte la administratia financiara cu procesul verbal de contraventie anulat. • De la ce data este operational sistemul cu puncte? Sistemul de puncte de penalizare cu puncte a intrat in vigoare la data de 1 decembrie 2006.• Ce urmeaza dupa castigarea unei contesatii impotriva procesului verbal la judecatorie? Politia ar putea face recurs si se poate trimite procesul verbal la administratia financiara pentru executarea silita. Bonurile si chitantele se vor depune la instanta. somatia de plata. daca reclamantul ii trimite o somatie de plata. • Care este cantitatea de alcool pe care o poate consuma un conducator auto inainte de a conduce? . cu chitanta originala care dovedeste plata amenzii. persoanele implicate in proces vor executa silit Inspectoratul Judetean de Politie-Serviciul Politiei Rutiere. • Cum se recupereaza cheltuielile acordate in procesul de judecata? In majoritatea cazurilor politia are obligatia sa se execute de buna voie. hotararea judecatoreasca si un document prin care se explica faptul ca autoritatile nu au titlu executoriu in baza caruia se poate initia exectuarea silita. In cazul castigarii unei contestatii reclamantul poate cere cheltuieli de judecata. Persoana respectiva nu mai poate fi obligata sa plateasca amenda in cazul in care nu a primit procesul verbal in termenul prestabilit de autoritati. • Cum se procedeaza in cazul in care reclamantul a castigat contestatia dar administratia financiara a inceput deja executarea silita? Reclamantul se va prezenta la administratia financiara cu procesul verbal.

175 sau email: office@avocat-bucuresti.info . • Exista situatii in care aparatul radar al politistului greseste? Raspunsul este afirmativ.80 g/l alcool pur in sange este sanctionata cu inchisoare de max.40 mg/l alcool in aerul expirat sau 0. • Ce trebuie sa contina o contestatie a unei amenzi radar primite prin posta? Primul pas este negarea faptului ca autoturismul reclamantului a fost filmata.Legislatia in vigoare interzice conducerea unui autoturism sub influenta bauturilor alcoolice. In ultimul rand este obligatoriu ca persoana implicata in incident sa solicite probe video nu o poza radar. 5 ani. Al doilea pas este negarea faptului ca persoana respectiva a condus masina respectiva la ora mentionata in procesul verbal de contraventie. Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice si informatii legate de contestarea amenzilor rutiere. Pentru mai multe detalii ne puteti contacta: TEL: 0722.236. Depasirea concentratiei de 0. In cazul in care persoana amendata este urmarit de o masina cu o viteza mai mare radarul poate inregistra viteza celeilalte masini.