You are on page 1of 26

PENGENALAN

Situasi kini di dalam negara kita menunjukkan pertumbuhan yang pesat dalam bidang keusahawanan dan ramai daripada kkita ingin menceburkan diri dalam bidang ini. Bagaimanapun, untuk memastikan kejayaan sesuatu bisnen atau projek yang dusahakan, salah satu perkara yang amat penting perlu dilakukan dan dipelajari adalah menyediakan rancangan perniagaan. Perancanga perlu dilakukan sebelum sesiapa sahaja ingin memulakan perniagaan sekecil-kecil perniagaan sehinggalah sebesar-besar perniagaan. Salah satu cabang perniagaan di dalam masyrakat kita adalah berkaitan atau tergolong dalam industri desa. Industri desa memainkan peranan penting dalam meningkatkan sumber ekonomi masyarakat. Ramai yang terjebak dalam bidang industri desa kerana ianya hampir kepada aktiviti majoriti masyarakat setempat selain mudah mendapatkan sumber bahan mentah utamanya. Oleh kerana bidang industri desa ini mampu menjana pendapatan dan meningkatkan tarap hidup masyarakat setempat, maka kerajaan melalui beberapa kementerian dan jabatannya telah berusaha membantu menyediakan khidmat nasihat dan kewangan dan peluang pemasaran agar tidak mensia-siakan usaha para usahawan desa yang baru dan telah lama berjinak-jinak dengan perniagaan berasaskan desa. Tindakan ini dapat mengurangkan kebergantungan masyarakat kepada kerajaan dan melahirkan masyarakat yang lebih berdikari dengan wujudnya kerjasama dan usaha yang menyeluruh oleh kerajaan sebagai menghargai sokongan masyarakat kepada kerajaan yang dipilih. Untuk menyediakan perancangan perniagaan, beberapa aspek perlu diketahui dan diambil perhatian. Aspek ini perlu dikenal pasti, dirangka dan disediakan sebelum sesuatu perniagaan dimulakan agar perjalanan perusahaan menjadi lancer dan memudahkan urusan urus tadbir perniagaan. Sesuatu rancangan perniagaan yang dihasilkan perlu memiliki butiran-butiran penting seperti yang berikut, iaitu rancangan jenis perniagaan, tujuan perancangan perniagaan, latar belakang perniagaan, latar belakang pemilik, latar belakang projek, aspek pemasaran, aspek pengeluaran atau rancangan operasi, aspek kewangan, dan teknik atau kaedah penilaian projek.

No. Syarikat: MA 0202283

PROFIL SYARIKAT
PERNIAGAAN KUIH TRADISIONAL, KEK DAN PASTRI

DISEDIAKAN OLEH

SUNFLOWER@BARKERY

TARIKH

20 OGOS 2013

5 Perbelanjaan Pentadbiran ASPEK PENGURUSAN / ORGANISASI 8.6 Strategi Pemasaran Rancangan pengeluaran / operasi 6.2 Senarai Jawatan Dan Spesifikasi Tugas 7.8 Lokasi 6.6 Mesin Dan Peralatan 6.3 Imbuhan Dan Perbelanjaan 7. 1 2 3 4 PERKARA RANCANGAN PERNIAGAAN / PENGENALAN TUJUAN / OBJEKTIF LATAR BELAKANG PERNIAGAAN LATAR BELAKANG PEMILIK 4.3 Kunci Kira-Kira KESIMPULAN LAMPIRAN M.4 Bahan Mentah 6.9 Overhead Operasi 6.2 Sasaran Saiz Pasaran 5.5 Tenaga Pekerja 6.1 Pengenalan Terhadap Perkhidmatan 5.S 2 3 4 5 5-6 7 8 8 8 9 9 10 10-12 13 13 14 15 15 16 16 16 17 18 18 19 19 20 20 21 21 21 21 22 23 24 5 6 7 8 9 10 .7 Pelan Susun Atur Ruang Operasi 6.4 Syer 5.2 Lokasi Perniagaan RANCANGAN PEMASARAN 5.2 Kapasiti Pengeluaran 6.2 Penyata Pendapatan 8.3 Persaingan 5.10 Belanjawan Pengeluaran Rancangan organisasi 7.4 Keperluan Pejabat 7.1 Butir-Butir Peribadi Usahawan / Rakan Kongsi 4.1 Carta Organisasi 7.1 Sumber Pembiayaan 8.ISI KANDUNGAN BIL.5 Ramalan Jualan 5.1 Huraian Produk 6.3 Carta Alir Proses Pengeluaran 6.

Produk makanan yang dihasilkan ini mendapat permintaan daripada pelbagai kaum dan menjadi kegemaran pelbagai lapisan masyarakat. Produk makanan yang dihasilkan dipasarkan atas jenama “SF@BAKERY” dengan menggunakan logo .S. Kini setelah 10 tahun. RANCANGAN PERNIAGAAN / PENGENALAN Bidang perniagaan yang saya pilih ini adalah bidang pembuatan produk makanan tradisional dan moden iaitu memproses dan menjual produk makanan berupa pelbagai jenis kuih tradisional dan moden yang menjadi kegemaran ramai dan mendapat permintaan pasaran yang tinggi dari pelanggan yang terdiri daripada pelbagai kaum dan turut digemari oleh pelbagai lapisan masyarakat. Perniagaan ini bermula secara kecil-kecilan dilakukan oleh keluarga isteri saya dengan saya ditugaskan sebagai pembantu jualan dan promosi. produk yang dihasilkan kini mendapat permintaan yang tinggi terutamanya menjelang musim perayaan yang disambut oleh pelbagai kaum. Berdasarkan kejayaan ini. PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M. Proses pembuatan dilakukan di bengkel pemprosesan yang didirikan bersebelahan rumah keluarga.1. 2 . maka kami kini merancang untuk meluaskan peluang perniagaan dan pasaran dengan cara membuka kedai baharu dan mempercepatkan proses penghasilan dengan cadangan memperolehi mesin dan peralatan automasi yang dapat membantu meningkatkan pengeluaran disamping mengurangkan bebanan kerja.

Penjenamaan e. untuk mendapatkan bantuan atau bimbingan dari KEMENTERIAN. Perkakasan dan Peralatan b. Syarikat kami perlu menyediakan mesin dan peralatan yang berkaitan bagi penyediaan produk dan secara besaran dan mengikut permintaan yang amat menggalakkan. Fakta Makanan d. dan agensi lain untuk bantuan seperti berikut a. Pemasaran dan Pelabelan c. 3 . PKS.2. Pensijilan Halal bagi melancarkan lagi proses dan mengeluarkan produk. PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M. TUJUAN Perancangan perniagaan ini dibuat dengan tujuan. Kerjasama pihak tuan amat diperlukan bagi kami menjayakan sebuah lagi perniagaan yang diusahakan oleh kaum bumiputera dan memartabatkan kuih tradisional.S.

Tarikh Mula : 6 Jan. Lokasi : No. Sedia menerima tempahan untuk majlis keraian.com Pemegang Saham : 100% Bumiputera Jenis perniagaan No Pendaftaran Perniagaan Akaun Bank Akaun No. 4 . 34700 Simpang Taiping.3. Taman Jebong Aman. No. 2013 b. Perak. 22. Menjual dan membekalkan produk makanan yang dihasilkan kepada premis perniagaan. LATAR BELAKANG PERNIAGAAN a. Jalan Aman 1. Perak. awam dan swasta mengikut tempahan dan permintaan. Pendahuluan Nama Perniagaan : SunFlower @ BAKERY ( SF @ BAKERY ) Jenis Perniagaan : Memproses dan menghasilkan produk makanan seperti kuih tradisional dan bakeri. Taman Jebong Aman. 34700 Simpang Taiping.blogspot. Jalan Aman 1. Jenis Perniagaan Tarikh Daftar Perniagaan :1582-4828-3066 : Maybank : Perkongsian Bersama : 1/10/2012 : Memproses dan memasarkan kuih tradisional dan bakeri. Telefon E-mail Blog/web : 012-5707813 : azahar005@gmail.com : sunflowerbiz. Maklumat Perniagaan Nama Syarikat : SunFlower @ BAKERY ( SF @ BAKERY ) Alamat Perniagaan : No. : A 0202283 PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M. 22.S.

Jalan Abd. Matang Jelutong 34300 Bagan Serai.S. Hamid. 5 . Tarikh Lahir Umur Jantina Warganegara Agama Pengalaman Kerja Pekerjaan Sekarang Jawatan Dalam Syarikat Kemahiran : 22/02/1983 : 30 Tahun : Lelaki : Malaysia : Islam :10 tahun : Peniaga (Sambilan) : Pengurus / Pemasaran / Kewangan 1 : Pemasaran (Pengalaman) bekerja PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M. Perak. LATAR BELAKANG PEMILIK / RAKAN KONGSI 4. Kad Pengenalan Alamat Tetap : Azahar Bin Awang : 830222-08-5445 : 87.1 Butir-Butir Peribadi Usahawan / Rakan Kongsi Nama No.4.

Taiping. Perak. biskut. Matang Jelutong 34300 Bagan Serai.kek. 6 . Jalan Abd. Tarikh Lahir Umur Jantina Warganegara Agama Pengalaman Kerja Pekerjaan Sekarang Jawatan Dalam Syarikat Kemahiran : 29/11/1981 : 33 Tthn : Perempuan : Malaysia : Islam : 10 thn : Peniaga : Pengurus Operasi / Kewangan 2 : Kursus/Latihan Pasteri dan Kek.S. Membuat kuih tradisional. Hamid. PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M. Perak dan membantu perniagaan keluarga. Kad Pengenalan Alamat Tetap : Samsiah Binti Mohd Shoor : 811129-08-5076 : 87. Pengalaman bekerja : Kedai Kek Manisan. dan pelbagai jenis muffin dan kek cawan.Nama No.

34700 Simpang Taiping. Gambar Kedai PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M. 22.2 Lokasi Perniagaan SUNFLOWER @ BAKERY ( SF @ BAKERY ) No. Jalan Aman 1. Taman Jebong Aman.S. 7 .4. Perak.

5.2 Sasaran Pasaran Dan Saiz Pasaran Sasaran pasaran yang pertama adalah sekitar kawasan tempat kediaman dan juga kawasan kilang serta kawasan pengajian tinggi. PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M.1 Pengenalan Terhadap Perkhidmatan SUNFLOWER@BAKERY menawarkan perkhidmatan menjual dan menghantar bakeri serta kuih tradisional melayu di daerah setempat. Sasaran pasaran yang ke tiga adalah mereka yang lalu lalang menggunakan jalan untuk ke kemunting dan cangkat Jering. 8 . Saiz pasaran akan menjadi lebih besar jika terdapat permintaan yang tinggi dimana kami akan memberikan perkhidmatan yang terbaik dan memuaskan. Kami yakin seandainya makanan yang dihantar mempunyai rasa yang sedap dan enak pelanggan akan datang kembali disamping membawa keuntungan berganda pada syarikat. Dianggarkan jumlah permintaan daripada sasaran yang telah dikenalpasti adalah berjumlah RM 20 000. 5. Kami juga menyediakan cenderahati pelbagai jenis cupcakes untuk majlis-majlis tertentu. Kami juga menyediakan perkhidmatan penghantaran secara percuma di kawasan setempat.00. Segala urusniaga akan dijalankan mengikut permintaan pelanggan.S. Selain itu kami juga menerima tempatan diluar kawasan Perak dan pihak kami akan memenuhi kehendak pelanggan tidak kira dimana mereka berada. RANCANGAN PEMASARAN 5. Ini termasuk membekalkan produk disolahsekolah dan juga kilang-kilang berhampiran. Sasaran kami yang kedua adalah sekolah rendahdan menengah dimana kami membekalkan aneka pastry dan pizza demi memenuhi permintaan tersebut.

35% 35. 9 .3 Persaingan Nama dan Alamat pesaing  Deli Bakery Kedai Kek Manisan Kedai Kek Aulong   KekuatanPesaing Mempunyai peralatan yang lengkap untuk memasarkan jualan bakeri Mempunyai pelbagai rekaan kek dan roti Berpengalaman membuat kek yang lama     KelemahanPesaing Kos perkhidmatan tinggi Tidak mempunyai tenaga kerja yang ramai Tidak mempunyai pelbagai resipi kek dan roti Tidakmembekalkan kepada pihak sekolah dan perusahaan kantin Tidak menjual pelbagai jenis kuih tradisional melayu  5.13% 26.75 30% 31% 34.5.5% 24.4 Syer Pasaran Hasil jualan X 100% Saiz pasaran Bulan Januari Februari Mac April Mei Jun Julai Ogos September Oktober November Disember Hasil jualan (RM) 3000 3500 4200 4700 4900 5225 5350 6000 6200 6870 7010 8000 Syer 15% 17.5% 26.05% 40% PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M.S.5% 21% 23.

5 Ramalan Jualan Ramalan (Bulan) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Jumlah Hasil (RM) 3000 3500 4200 4700 4900 5225 5350 6000 6200 6870 7010 8000 64955 5.S.6 Strategi Pemasaran a.5. Produk Pihak kami memasarkan bakeri seperti:Cupcakes Cheese cakes Ice crem cake Black fores/bluebarry cakes  Muffin  Kek  Roti            Bun/ doughnut pizza Bahulu Kuih sepit Kuih loyang Kuih siput Kuih bangkit PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M. 10 .

 Pelangan yang membeli lebih daripada nilai RM100.S.Pihak kami memasarkan produk yang menarik.  Cabutan bertuah kepada pelanggan yang membeli produk makanan melebihi nilai RM100 PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M. b. Promosi  Pengiklanan  Laman web  Radio  Televisyen  Surat khabar  Majalah  Brochure  Sekolah  Papan kenyataan di balai raya serta kedai-kedai  Hadiah  Kami menyediakan hadiah kepada pelanggan yang mempunyai kat keahlian. 11 . sedap. berkualiti serta mempunyai harga yang berpatutan. dijamin keselamatan produk dan menarik perhatian pelanggan  Hasil penjualan telah meyakinkan pelanggan dan mendapat sokongan daripada pelanggan terhadap produk yang ditawarkan  Sekiranya pelanggan tidak berpuas hati. Antaranya:  Rekaan hiasan yang menarik dan tahan lama  Corak pembungkusan yang menarik. boleh mengutarakan pendapat dan kehendak mereka  Pelanggan boleh merasa sampel kuih tradisional sebelum membeli.00 akan mendapat hadiah percuma.

Selain daripada membekalkan makanan ditempat yang dinyatakan. Tempat / Corak Pengedaran Corak pengedaran produk kami ialah melalui peniaga-peniaga kek dan roti. Pelanggan boleh menambah lapisan kek dan pastri disamping memilih inti mengikut kehendak pelangan. PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M. peruncit-peruncit atau terus kepada pelanggan dan tempahan boleh dilakukan melalui laman web. Sekiranya pelanggan ingin membuat tempahan secara integrasi. Jika pelanggan mahu mengambil sendiri. Harga Harga yang ditawarkan adalah berasaskan persaingan.30 pagi. Kami akan memberi harga yang murah mengikut kemampuan pelanggan.S.c. ejen-ejen jualan.00 pagi. acara sukan dan juga pelbagai keramaian. 12 . d. jamuan hari raya. syarikat kami juga sering mendapat tempahan yang banyak pada musim cuti sekolah untuk kenduri kahwin. Kami juga menghantar pelbagai jenis produk ke setiap sekolah seawal jam 8. menerusi talian yang telah dimaklumkan ataupun datang ke tempat kami untuk berurusan dengan lebih terperinci. Selain daripada itu harga untuk bahan kek mengikut peredaran semasa contohnya „cream cheese‟ dan juga kualiti yang diinginkan. Pihak kami bersedia mengadakan rundingan berasaskan bajet mereka dan perniagaan yang kami jalankan. pihak kami bersedia untuk berunding harga. waktu urusan perniagaan bermula jam 9.

Roti. 13 . Selepas itu akan digantikan dengan yang baru. Antaranya adalah seperti yang tercatat di dalam jadual dibawah: Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Jenis kek Kek Butter Kek Chocklat Kek ising Ice Crem cake Black Forest Cake Blueberry Cake Cheese Cake Roti / Bun Pizza Doughnut Cookies Tart/ Muffin/ Kek cawan Biskut Kuih Siput Kuih sepit Kuih Bangkit Kuih Loyang Kuih Bahulu Rempeyek Karas Saiz /berat 500g ~ 3 kg 500g ~ 3kg 500g ~ 3 kg 500g ~ 2 Kg 500g ~ 2kg 500g~ 2 kg 500g ~ 2 kg 250g ~ 300g Potongan kecil dan juga kepingan Biji 250g~ 500g 250g ~ 300g 250g~ 500g 250g~ 500g 50 pcs ~ 100pcs 50 pcs ~ 100pcs 50 pcs ~ 100pcs 50 pcs ~ 100pcs 50 pcs ~ 100pcs 50 pcs ~ 100pcs a. selepas 7 hari kek yang dipamerkan akan dikeluarkan dari pameran dan akan digantikan dengan yang baru. Jangka Hayat Semua jenis kek yang diproses mempunyai jangka hayat 7 hari jika disimpan di dalam peti sejuk. RANCANGAN OPERASI 6.S. Bagi pelbagai kuih tradisional mempunyai ketahanan sehingga 30 hari dan tidak lebih dari 40 hari. roti dan juga pelbagai jenis kuih tradisional turut disediakan setiap masa.6. pizza dan doughnut mempunyai ketahanan sehingga 3 atau 4 hari. PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M.1 Huraian Produk Pelbagai jenis kek.

6.7 70.3 60 62 68. 14 .25 53.1 Kapasiti Pengeluaran Bulan Januari Februari Mac April Mei Jun Julai Ogos September Oktober November Disember Bilangan servis 30 X 10 35 42 47 49 52.1 80 100/unit Jumlah (RM) 3000 3500 4200 4700 4900 5225 5330 600 6200 6870 7010 8000 PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M.S.

4 Bahan Mentah Bahan mentah yang diperlukan setiap minggu adalah: Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 Pekara Tepung high protein Minyak masak Gula kastor Margarine Shortening Susu segar dan susu tepung Kotak kek Plastik pembungkusan Kuantiti 2 guni 2 tong 1 guni 2 kotak 2 tin 2 dozen 1 dozen 1 dozen PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M. pelanggan menelefon untuk membuat tawaran dan tempahan 6. rundingan harga & penetapan tarikh pengambilan barang tempahan 5.pemeriksaan barangan tempahan yang akan diambil 6. pelanggan mengetahui tentang perniagaan 2. pembayaran dilakukan.S. 15 .3 Carta Aliran Proses Pengeluaran 1.6. pengeluaran resit & tandatangan pembeli sebagai bukti 4.proses pengambilan barang dan penghantaran barangan 3.

16 .00 RM 300.00 RM 5000.00 RM 12000.00 6.6 Mesin Dan Peralatan Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 Jenis Dan Jenama Mesin Flow mixer series LSM60 Cuisinart mixer BKMCH oven Frezer Chiller 3 door Rak kayu ( 6 buah ) Mesen pembukusan Dulang kek pelbagai saiz Harga RM 8000.00 RM 2000.6.7 Pelan Susun Atur Ruang Operasi PINTU BELAKANG STOR RUANGAN PEMUNGGAHAN TANDAS SURAU RUANGAN PENYEDIAAN RUANGAN PEJABAT RUANGAN TEMPAHAN DAN PENGAMBILAN BARANG PINTU HADAPAN PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M.00 RM 3200.00 RM 4500.5 Tenaga Pekerja Operasi Jawatan Pengarah Urusan Pengurus Operasi Pekerja Jumlah Bil pekerja 1 1 3 5 6.S.00 RM 3000.

22. 17 .S. 34700 Simpang Taiping. PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M. Jalan Aman 1.6.8 Lokasi SUNFLOWER@BAKERY No. Perak. Taman Jebong Aman.

00 RM 11 552.00 RM 200.S.10 Belanjawan Pengeluaran Jenis perbelanjaan Aset Bukan Semasa Alatan pejabat Perabot Kelengkapan Papan tanda Lain-lain Perbelanjaan Kadar bayaran Gaji pengurus Gaji juruteknik Gaji pekerja Alat tulis Pendaftaran perniagaan Lesen perniagaan Risalah Petrol Kad perniagaan Jumlah Sebulan (RM) Setahun (RM) RM 600.00 RM 1000.00 RM 200.36 + RM 3067.00 Perbelanjaan Jangka Luar (5%) = RM 3067.00 RM 450.00 RM 1200.77 Jumlah Keseluruh = RM 72119.00 RM 1000.9 Overhead Operasi BUTIRAN Air Elektrik Telefon Jumlah JUMLAH SEBULAN RM 80.00 RM 4000.6.13 PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M.00 RM 310.77 = RM 75187.00 RM 120.00 RM 1300.40 RM18516.70 RM 2100 (700x3) RM 30.00 RM 72119.00 RM 500.96 RM 600.00 RM 3000.00 RM 14 400.00 RM 300.00 RM 3600.00 RM 962. 18 .00 6.36 RM 250.

7. 19 .S. RANCANGAN ORGANISASI 7.1 Carta Organisasi Azahar Bin Awang Pengarah Urusan / Kewangan 1 Samsiah Binti Mohd Shoor Pengurus Operasi / Pemasaran / Kewangan 2 Shahidayu Mohd Shoor Pembantu Jualan Juwita Binti Mohd Ramli Operator Pengeluaran Deqna Ramadhani Operator Pengeluaran PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M.

PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M. gaji akan dipotong mengikut jumlah hari yang bercuti atau ponteng. Jika pekerja ingin mengambil cuti atau didapati ponteng.2 Senarai Jawatan Dan Spesifikasi Tugas Jawatan Pengarah Urusan Tugas Dan Tanggungjawab     Merancang dan mengurus perniagaan agar perniagaan berjalan lancar serta tidak menghadapi sebarang masalah Menyediakan anggaran perbelanjaan dan penerimaan serta mengawal alir masuk keluar wang tunai Pengurus Operasi Memastikan segala keperluan bahan mentah mencukupi di dalam kedai Memastikan segala proses pembuatan dan h berkenaan melatih pekerja menjalankan tatacara yang betul semasa melakukan proses pembuatan ( kek.Pembantu Jualan .00 malam.Operator     Membantu menyediakan bahan sampingan Membantu melariskan jualan serta melayanpelanggan Membersijkan kedai ini termasuk bahagian dapur Memastikan keadaan kedai terkawal dan ceria 7. Gaji dibayar melalui akaun bank yang telah dipersetujui.S. Jumlah hari bekerja sahaja akan dibayar. Hari Ahad adalah hari cuti bagi semua pekerja. Ini bertujuan untuk mengelak sebarang kemungkinan yang bakal terjadi. Cuti pekerja diberi seminggu sekali dan ini bermakna sebulan pekerka berhak mendapat cuti 4 kali sebulan.00 pagi hingga 9.3 Imbuhan dan Perbelanjaan Waktu operasi kedai ialah dari hari Isnin hingga Sabtu bermula dari jam 9.7. Pekerja disini diberi suntikan yang telah disyaratkan oleh Kementerian Kesihatan setahun 2 kali. 20 . Gaji pekerja diberikan mengikut perjanjian yang telah dibuat antara pekerja dan majikan semasa ditemuduga dan dibuat potongan KWSP dan SOCCO pada setiap bulan. pastri)  Menyelesaikan masalah berkaitan dengan alatan ( jika ada seperti mesin rosak mencari jalan penyelesaian yang sebaik mungkin) Pekerja .

50 182.00X3 Jumlah KWSP (13%) (RM) 156.00 RM 4000.70 1543.00 2.00 RM80 000. Bil pekerja 1 1 3 Upah bulanan (RM) 1200.00 200.00 PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M.600.08 3885.00 3000.00 7.64X3 Jumlah (RM) 1380. ASPEK PENGURUSAN ORGANISASI 8.00 962.00 3900.5 Perbelanjaan Pentadbiran Jenis perbelanjaan Aset bukan semasa Papan tanda perniagaan Lain-lain perbelanjaan Kad perniagaan Risalah Petrol Jumlah 8.00 RM5.00 SUMBER -Modal persendirian -Tunai JUMLAH RM RM80 000.1 Sumber pembiayaan Sebulan (RM) Setahun (RM) 250.21 3.00 450.00X3 PERKESO (2%) (RM) 24.00 RM 1000.Pekerja dimestikan memakai apron dan penutup kepala dan mulut serta sarung tangan semasa membuat penyediaan produk dan juga menyusun produk.78 Jawatan Pengarah urusan pengurus Pekerja 7.00 850. 21 .00 110.00 700.4 Keperluan Pejabat Alatan Alatan pejabat Perabot Kelengkapan Jumlah Harga RM 600.S.00 250.

00 RM11 552.96 RM600.00 -Belanja Luar Jangka RM 59 955.00 RM2 400.00 RM3 000.kelengakapan RM200.00 RM1 000.00 RM450.8.S.2 Penyata Pendapatan Bagi Tahun Berakhir 31 Disember 2013 Butiran HASIL -Hasil perkhidmatan RM 92543.perabot .64 PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M.00 RM600.00 RM14 400.40 Untung bersih RM 34523.00 RM1 000.00 RM4 000.00 RM1 300.40 RM18516.alatan pejabat .00 RM RM PERBELANJAAN -Kad perniagaan -Petrol -Risalah -Gaji pengurus -Gaji juruteknik -Gaji pekerja -Alat tulis -Pendaftaran perniagaan -Lesen perniagaan -Susut nilai – papan tanda perniagaan . 22 .

00 34 680.00 60.S.00 4 000.00 34523.00 64 935.00 900.00 72 135.00 240.00 540.8.00 60 000.00 2 160.00 1 000.00 400.3 Kunci Kira-Kira Pada Disember 2013 Butiran ASET BUKAN SEMASA Alatan pejabat Tolak : Peruntukan susutnilai alatan pejabat Papan tanda perniagaan Tolak : PSN Perabot Tolak : PSN Kelengkapan Tolak : PSN ASET SEMASA Tunai di tangan Tunai di bank MODAL KERJA EKUITI PEMILIK Modal Untung bersih RM RM 600.00 100.00 3 600.64 PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M.00 7 200.00 2 400.00 4 935. 23 .00 124 050.

Ini kerana jarang sekali kedai kek bumiputera pada masa kini. nasihat dan bimbingan perniagaan dan juga pertolongan dari segi latihan pengeluaran (proses) untuk menambah baikkan lagi perkhidmatan kami. pihak kami berkeyakinan penuh bahawa perniagaan ini berdaya maju dan mampu bersaing dengan syarikat lain terutama bukan bumiputera. disamping dapat mengukuhkan ekonomi kaum Bumiputera. Kami juga bercadang dapat melatih lebih ramai pengguna yang diluar yang mana mahu menceburi bidang ini. kerjasama dan bantuan. Dengan tercapainya cita-cita kami ini. jangkaan kedudukan keuntungan. PERANCANGAN PERNIAGAAN – SUNFLOWER@BAKERY M. Dengan ini kami juga berharap dapat menambahkan ekomomi negeri di peringkat luar bandar. KESIMPULAN Berdasarkan kepada maklumat yang diperolehi.S. Ini terjadi kerana kurang suntikan modal dan juga perancangan perniagaan yang teratur serta kurang berpengetahuan yang luas dalam bidang yang diceburi. 24 . Jika ada pun tidak bertahan lama. Harapan kami agar perniagaan ini akan mendapat bantuan modal. kami berharap dapat menaikkan taraf pengusaha bumiputera dan sekali gus menambahkan lagi kadar pengeluaran di negeri Perak terutama di kawasan Simpang ini.9.