Consultatia prenatala

un element major in diminuarea riscului matern si fetal si inidentificarea unei sarcini care are un risc obstetrical crescut

Consultatia prenatala trebuie sa cuprinda toate etapele profilaxiei:  primara – evitarea aparitiei imbolnavirii;  secundara – diagnosticul si tratamentul cat mai precoce si mai corect;  tertiara – evitarea complicatiilor si a agravarii bolii.

Scopul consultatiei prenatale consta in:  verificarea functionala a organelor materne care vor fi suprasolicitate in sarcina;  supravegherea sarcinii si depistarea factorilor de risc, pentru a preveni complicatiile obstetricale;  dirijarea conditiilor de igiena a sarcinii, precum si pregatirea fizica si psihica in vederea nasterii.

Obiectivele consultatiei prenatale sunt urmatoarele:  anamneza cat mai completa, insistandu-se mai ales pe antecedentele fiziologice si patologice ale aparatului reproducator ;  examenul clinic general cu aprecierea tipului constitutional al femeii, starea de nutritie, starea functionala a tuturor aparatelor si sistemelor organismului femeii ;  verificarea diagnosticului de sarcina: - semen sugestive pentru sarcina : amenoree, tulburari neurovegetative, modificarea sanilor, constipatie, tulburari urinare;

1

semne de certitudine ale sarcinii: examen ecografic pelvin. ecografia si in functie de varsta si antecedentele cuplului se recomanda examenul genetic. de copii etc.  explorari paraclinice si de laborator de rutina: determinarea hemoglobinei. grupei sangvine si Rh-ului (si la sot in caz de incompatibilitate Rh). III=peste 28 saptamani de sarcina). de munca. modificari de dimensiune. II=intre 13-28 saptamani de sarcina. determinarea glicemiei.I=1-12 saptamani de sarcina. 2 . familie.stabilirea varstei sarcinii si calcularea datei probabile a nasterii : varsta sarcinii se exprima in saptamani si se calculeaza in functie de perioada de amenoree pornind de la prima zi a ultimei menstruatii (trim. amniocenteza si fetometria.  cunoasterea conditiilor socio-economice (conditii de viata. examenul secretiei vaginale. trim. reactia Bordet-Wasserman sau alt test serologic pentru lues.III de sarcina. examenul sumar de urina. teste serologice pentru boli infectioase.. . hematocritului.)  evaluarea factorilor de risc si ierarhizarea cazului (gravida cu sarcina fiziologica sau cu risc obstetrical crescut)  examenul obstetrical complet. trim. de preferat preconceptional. forma si consistenta ale uterului. precum si masurarea circumferintei abdominale si a inaltimii fundului uterin. Examenul fizic trebuie sa include si manevrele Leopold.semne de probabilitate de sarcina: teste de sarcina pozitive. nr. incepand cu inspectia regiunii vulvare si examenul cu valve al colului si vaginului si terminand cu tactul vaginal in trim. .

iar in saptamana 30-32 de gestatie se repeat hemoglobin si hematocritul. a alfafetoproteinei. se noteaza data aparitiei primelo rmiscari fetale. a HPL(hormonul lactogen placentar). cresterii si starii fatului. acordandu-se o atentie speciala examenului clinic general si in special curbei ponderale.III si apreciaza stareagenerala. cardiotocografia antepartum. Se efectueaza examenul obstetrical cu evaluarea inaltimii fundului uterin. se realizeaza profilaxia rahitismului si vaccinarea antitetanica. locul unde va avea loc nasterea. precum si pregatirea psihologica a nasterii. In caz de incompatibilitate ABO/Rh se dozeaza anticorpii intre saptamanile 24-28. iar in ultimul trimestru se asculta BCF-urile. tensiunii arteriale si edemelor.II si bilunar in trim. 3 .Consultatiile prenatale ulterioare trebuie efectuate lunar in trim. Sumarul de urina se efectueaza la fiecare consultative prenatala. Intre saptamanile 20-40 se stabileste data intrarii in concediul prenatal. In cazul sarcinilor cu risc crescut mai pot fi efectuate o serie de teste biochimice si biofizice: dozarea estrioluriei. Dupa saptamana 36 se va face la fiecare consultatiesi un tact vaginal. a circumferintei abdominale. a greutatii. cat si antepartum. Ecografia are valoare in determinarea varstei gestationale.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful