You are on page 1of 3

Dolder Grand Hotel Zurich, Switzerland 2002-2008

Description Towering above Lake Zurich, the historic The Dolder Grand has been reinvented to form a luxury-class city resort. The scheme integrates a substantial new extension, more than doubling the hotel accommodation and reconnecting it to the surrounding forest and resort. Remarkably, although it provides double the floor space, the new building consumes half the energy of the old - or 75 per cent less energy per square metre. The Dolderbahn cog railway station has been reinstated, enabling the local community to enjoy the site while experiencing something of the building itself.

The scheme restores the logic of the original hotel, designed in 1899 by Jacques Gros, and the external fabric has been restored and rendered in the original red and ochre palette.

Internally, the planning has been transformed. The most significant moves have been to create a linked suite of grand public rooms, including a new ballroom, and to reinstate the grand southern entrance so that arriving guests now enjoy breathtaking views across Zurich and the Alps. Two new wings frame the historic Dolder, complementing the addition of a spa and a new ballroom.

The new wings are fully glazed; and stencil-cut aluminium screens line the facades to form balustrades and provide shading, their tree pattern resonating with the surrounding forest. While the geometry of the new elements is fluid and organic, the colour palette echoes that of the existing building to harmonise the overall composition.

A highlight of the hotel is the new 4,000-square-metre spa. The winding stone walls that begin in the landscape continue inside to frame a canyon-like space for the pool. In some areas the walls are perforated to allow sunlight to filter in, and provide a dynamic play of light and shadow while maintaining absolute privacy. Geothermal heat pumps beneath the spa contribute to the efficient energy strategy. This is further enhanced by a high-performance envelope comprising insulated triple-glazing and natural shading.

Cranfield University is today one of Britain’s leading technical education and research establishments. .Cranfield University Library Cranfield. freeing the ground-floor entrance area for social uses. Storage systems are designed to adapt easily to advances in information technology. incorporating a wide range of postgraduate studies. Daylight is evenly distributed across the ceiling by gull-wing deflectors and can be supplemented by indirect lighting from continuous fluorescent tubes.linking all three floors. one of which forms a broad central atrium . steel-framed bays. complete with peristyle and portico. The new library was commissioned to provide a much-needed focus for the developing campus. while at the front it extends to create a vaulted entrance canopy. Commentators have noted the building’s evocation of a classical temple. while a perimeter desking system allows students to plug in their own laptop computers and have instant access to the University’s electronic databases. which is perhaps appropriate given the symbolic role it plays at the heart of the campus.the hub of the library . Built on a square plan. External shading to the glass facades minimises heat gain during the summer months and allows comfortable conditions to be maintained through a ventilation-only system. its design reformulates the concept of the library away from the closed book stacks. The seven kilometres of open bookshelves are located on the upper levels. maximum use is made of glare-free natural light and views. with rooflights at the apex of each vault bringing natural light to the atrium and upper floors. In contrast to the traditional library. and is a major foreign currency earner for research contracts. the building consists of four barrel-vaulted. forbidding screens and security barriers of traditional libraries to something lighter. The overhanging roof provides sheltered walkways along the sides of the building. more open and accessible. UK 1989-1992 Description Founded in 1946 as a school for aeronautical engineers. focused around a coffee bar. Consistent with the innovation characteristic of the university as a whole.

It’s not about paper. my first idea for a building is with the material. minimal solution: a ring of vertical wood columns and glass panels that crown the chapel.Saint Benedict Chapel / Peter Zumthor The Saint Benedict Chapel. The single interior space contains minimalist wooden columns. the chapel is constructed with wooden shingles and snips. In an interview with The New York Times. wooden base below. is protected from future avalanches by a surrounding forest.” Although Zumthor used modern materials and techniques for this particular design. beams and benches. I believe architecture is about that. The roof of the chapel is reminiscent of the hull of a boat. The chapel was constructed in the small village of Sumvitg following a 1984 avalanche that destroyed the baroque-style chapel of the village. is an elegant. The modest. while the interior showcases his unparalleled craftsmanship. For example. The hillside site for the new chapel. the cylindar-shaped chapel blends naturally into its context. was designed by the Pritzker Prize Laureate Peter Zumthor in 1988. similar to the local traditional houses. without offending the traditional and historical dimension of the Alpine village. showcasing Zumthor’s craftsmanship and his delicate approach to material and details. . It’s about space and material. Zumthor once explained his process: “When I start. Graubünden. located in the village of Sumvitg. Mediating between the expressive roof and the more traditional. which provides breathtaking mountainous views. human-scaled exterior of the chapel encapsulates the beauty and simplicity of Zumthor’s works. it’s not about forms. allowing natural light to penetrate the interior space.