EXECUTIA PERNEI DE BALAST

La executarea pernei de balast, fazele de lucru sunt:   Pregatirea fundului sapaturii prin realizarea primului strat Verificarea din punct de vedere al umiditatii si granulometriei a materialului ce urmeaza sa fie pus in corpul pernei, asternea si compactarea stratelor din balast

Primul strat la contactul cu solul se realizeaza din material cu granulozitate mai mare, avand dimensiunea maxima 20cm, care se compacteaza la inceput cu un cilindru compresor de 1-2 tone, pana se obtine un pat de lucru care sa permitea utilizarea cilindrilor de 10-12 tone Dupa realizarea primului strat se trece la realizarea pernei de balast in urmatoarele conditii:   Perna din balast va avea grosimea si dimensiunile prevazute prin proiect. Materialul utilizat la realizarea pernelor din balast va trebui sa aiba diametre variabile intre 2,0mm pana la maxim 70mm, incadrandu-se din punct de vedere granulometric in domeniul recomandat de diagrama anexata, deci cu o granulometrie continua neuniforma (U = 5 – 10), fractiunile peste 70mm nu vor depasi 15-20% din volumul total, iar umiditatea optima de compactare va fi pentru fiecare strat elementar in parte. Straturile elementare ce se vor asterne deasupra primului strat vor avea o grosime optima de aproximativ 30cm. Imprastierea si nivelarea fiecarui strat se va realiza cu buldozerul. Compactarea va incepe in mod obligatoriu de la margine, avansand progresiv catre mijlocul amplasamentului prin treceri succesive, urmarindu-se in mod obligatoriu executarea compactarii zonei de margine a pernei, pentru asigurarea infratirii acesteia cu terenul natural din jur. Compactarea fiecarui strat se va realiza dupa doua directii perpendiculare, fiecare cu un numar egal de treceri totale. Inversarea sensului de mers al utilajului de compactat trebuie sa fie lina, pentru a se evita mersul serpuit al utilajului. Tipul de utilaj, viteza de lucru si numarul de treceri pe aceeasi urma a utilajului de compactare vor fi in functie de dotarile contractorului si prevederile reglementarii tehnice GE 026-97 Nu se va trece la executarea unui nou strat, decat daca precedentul a fost verificat si gasit corespunzator Este interzis sa se execute perne din material grosier – balast sau piatra sparta – cand exista pericolul scaderii temperaturii sub 0oC.

  

  

 

In caz contrar se refacea compactarea intregului strat. care are ca scop stabilirea gradului de compactare a pernei. Verificarile pe parcursul executiei vor fi periodice in cazul verificarii materialului pus in opera. Verificarea compactarii fiecarui strat elementar se va realiza prin prelevarea de probe de balast compactat si determinarea greutatii volumice uscate. Verificarea se va realiza in conformitate cu prevederile C56-85. Se suplimenteaza numarul de treceri.) Verificarea pe strat. cantarindu-se materialul scos. grosimii stratului afanat si tehnologiei de executie (directia de compactare. In cazul in care verificarea pe strat conduce la obtinerea unor valori necorespunzatore ale parametrilor proiectati. urmatoarele masuri:    Se aduce la normal umiditatea optima de compactare (prin stropire sau asternere. etc. Este interzisa trecerea la executia unui nou strat. . asigurandu-se cel putin o determinare la fiecare 20m3 de strat compactat. daca corespunde cu cel din studiul geotehnic. Prima verificare pe parcursul executiei pernei se va face dupa executarea excavarii la cota din proiect (inainte de asternerea primului strat) si consta in analiza terenului natural. care va executa perna din balast. umiditatii optime. cel putin o determinare pe fiecare strat. de la caz la caz. Verificarea pernei se va face de catre personal / laborator atestat. Toate verificarile vor fi consemnate in registrul de lucrari ascunse. numar de treceri. din punct de vedere ai granulometriei. stabilindu-se volumul gropii si deci valoarea densitatii in stare uscata a balastului compactat (ρd). va asigura cadre competente pentru asigurarea indeplinirii prevederilor din proiect si “Caietul de sarcini”. dintr-un vas gradat. sau se aduc la normal frecventa si viteza. viteza utilaj. Se inlatura complet stratul necorespunzator si se reface compactarea. in stratul compactat se sapa o groapa cu cazmaua. se va face in punctele situate in nodurile unei retele triunghiulare sau patrate. dupa caz) si se compacteaza suplimentar stratul.Constructorul. In acest scop. Verificarea se considera corespunzatoare daca rezulta un grad de compactare D = ρd / ρd max > 98% pentru cel putin 75% din numarul de determinari si D > 95% pentru cel mult 25%. iar in groapa se aseaza o folie de plastic si se umple cu apa. se vor lua. Atestarea inceperii realizarii pernei se face de catre inginerul geotehnician impreuna cu reprezentatii constructorului si beneficiarului. atat pe parcursul executiei cat si in final. daca precedentul nu a fost verificat si gasit corespunzator.

care se va atasa la cartea constructiei. Turnarea betoanelor pentru fundatii se va face numai dupa avizul favorabil al comisiei care a efectuat receptia pernei. avand la baza rezultatele tuturor verificarilor efectuate si se va intocmi un proces verbal. .0m) vor fi prezentate la receptia pernei. Receptia pernei se va face la fata locului de catre inginerul geotehnician si reprezentantii beneficiarului si executantului.Buletinele de analiza si rezultatul verificarilor de placa (la perne mai groase de 1.

STAS 1913/5-85 PENTRU PERNELE DE BALAST ARGILA 100 PRAF NISIP fin mijlociu mare PIETRIS BOLOVANI 90 80 70 60 [%] 50 40 30 zona recomandata 20 10 0 0.DIAGRAMA COMPOZITIEI GRANULOMETRICE CONF.01 0.001 0.1 d [mm] 1 10 100 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful